標題: [疑難] 想聽英文 [打印本頁]

作者: wodiaonima    時間: 2009-8-11 22:19     標題: 想聽英文

想聽多d英文,但平時聽果D好難,好少聽得明...悟知邊度有多d簡單易聽噶英文啊??
作者: phoenix2009    時間: 2009-8-24 10:40

我暫時買cnn新聞雜誌果類作為學習, 跟住一齊讀, 好似有少少進步!!!
作者: 無神論狂徒    時間: 2009-8-28 18:52

我都有買CNN本雜誌,一開始勁難聽∼∼但係有恆心狂聽,而家我個聆聽好咗好多好多好多∼∼
呢本嘢的確係好嘢∼∼買了大半年聽,另外買好多其他英文進補書睇,又去英文台聽∼∼我英文有明顯進步∼∼
我好推薦你都買嚟聽,但係唔係間間七仔同OK都有,反而多數冇得買,行多幾十間,應該會找到∼∼之前我住元朗,元朗較易找到,但九龍好難找到∼∼
作者: 無神論狂徒    時間: 2009-8-28 20:20

你仲可以去English town,個網址,佢每日都有免費的Listening比人聽,人人都可以入去聽,但係個人覺得佢個Listening的Sound track就比較容易,唔難聽∼∼九成九都聽得掂∼∼
如果你英語能力有番咁上下,入去聽你就冇乜得著∼∼
除了聽,佢都有生字介紹,但係都係好簡單∼∼
我久唔久入去聽吓∼雖然冇乜嘢好學,但係免費喎∼∼所以我都有入去∼∼
作者: deadab999    時間: 2009-8-31 16:46

ok!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: egg2009    時間: 2009-8-31 22:14

其實大家如果有時間可以睇明珠台或國際台下晝的英文節目, 因為通常都會有字幕, 有時有d係兒童節目, 有時係時事節目, 都學到野!!
作者: 無神論狂徒    時間: 2009-9-1 13:58

新聞報道多數都有英文字幕~~
應該係好多節目都有英文字幕~~

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0