標題: [原創] 生記飯店 [打印本頁]

作者: wilson444    時間: 2006-8-22 10:18     標題: 生記飯店

提供灣仔生記飯店給大家,
小抄及海鮮一流!
作者: Super-K    時間: 2006-8-22 11:32

引用:
原帖由 wilson444 於 2006-8-22 11:48 發表
小抄及海鮮一流!
Address???????????/ Suggestion ???????

有無鱔食.........
作者: billchan    時間: 2006-8-22 12:02

修頓球場對面,以前醉湖酒家舊址。

生記海鮮勝在有貨源,事頭婆每日自己奕f,常常有精釆海魚供應,非養魚,特別好食!

又間有珠江鹹淡水鳥魚,或蒸或炆或滾大豆芽湯都好正,別有風味!

此外,古法鹽焗﹛A涼瓜炒牛肉等........都相當不俗!

不過,價錢比起舊年未搬前,就貴了一點點.....
作者: 1128073    時間: 2006-8-22 18:19

作者: KidHung    時間: 2006-8-22 20:01

如果有機會就去試試啦
作者: fachai    時間: 2006-8-22 23:21     標題: 回復 #3 billchan1969 的帖子

作者: dejavu2003    時間: 2006-8-22 23:35

引用:
原帖由 billchan1969 於 2006-8-22 04:02 AM 發表
  修頓球場對面,以前醉湖酒家舊址。

生記海鮮勝在有貨源,事頭婆每日自己奕f,常常有精釆海魚供應,非養魚,特別好食!

又間有珠江鹹淡水鳥魚,或蒸或炆或滾大豆芽湯都好正,別有風味!:ve ...
生記味道都唔錯,不過以從前灣仔道舖既環境,價錢一D都唔平,普通一餐晚鈑都要成兩佰蚊一位。
作者: billchan    時間: 2006-8-23 00:33

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2006-8-22 11:35 PM 發表

生記味道都唔錯,不過以從前灣仔道舖既環境,價錢一D都唔平,普通一餐晚鈑都要成兩佰蚊一位。
  其實舊生記都算係一間有富貴客既店 !  地方環境咁一般,座上知名人仕郤不少 !  新店我去得少,因覺得價錢有偏高之嫌 !
作者: dejavu2003    時間: 2006-8-23 00:37

引用:
原帖由 billchan1969 於 2006-8-22 04:33 PM 發表

其實舊生記都算係一間有富貴客既店 !  地方環境咁一般,座上知名人仕郤不少 !  新店我去得少,因覺得價錢有偏高之嫌 !
如果重貴過舊生記咁就真係幾貴。
作者: manmanman988    時間: 2006-8-23 02:11

會去試試
作者: kk3088    時間: 2006-8-23 12:03

作者: 大腳瓜    時間: 2006-8-24 00:01

嘩, 新舖仲貴過舊舖, 都唔駛去食囉~~~
作者: oldgun    時間: 2006-8-24 11:36

作者: billchan    時間: 2006-8-24 14:22

引用:
原帖由 大腳瓜 於 2006-8-24 12:01 AM 發表
嘩, 新舖仲貴過舊舖, 都唔駛去食囉~~~
話說回來,如果你喜歡籪f式新鮮食材小炒風味老菜式等,呢度都可以食下!

如果宵夜時份,叫少灡鮮,食小菜配泥猛粥(要預留,會很早賣哂!),也不會太貴!
作者: oldgun    時間: 2006-8-24 14:28

作者: billchan    時間: 2006-8-24 16:05

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-24 02:28 PM 發表

泥猛粥賣四十大元一位,其實都幾貴!

其實都算係幾......貴! 所以有時會兩位三人吃,三位五人分等等!諗縮數....

槍哥原來同阿標一樣,除左鍾意...之外,仲係個為食鬼!

講開泥猛粥,又有好料,不過都唔好咁急講,免得魯班門前弄大斧!問下你先,去過珠記未?

去過就心照   !! 不用再多言了!

作者: 鐵血將軍巴頓    時間: 2006-8-24 16:30

係咪響春園街果間呀
作者: billchan    時間: 2006-8-24 16:40

唔係!果間個名唔係珠記!
作者: oldgun    時間: 2006-8-24 20:12

作者: Big Rock    時間: 2006-8-24 21:50

作者: oldgun    時間: 2006-8-24 22:39

作者: billchan    時間: 2006-8-25 01:24

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-24 08:12 PM 發表
未去過珠記! 請問在那裡?

講開泥艋粥,在十幾二十年前,有一街頭手推車,長期擺在東角道: 即怡東酒店後巷,依家世貿右側,總統戲院附近。
嘩! 正到呀! 無得頂呀!
同「大石」兄食到唔停得口呀!

:lo ...
得 ! 原來槍哥未知呢間隱世正店,   其實,我都未見過在報章雜誌電視有所謂食家乜乜物物介紹過佢 !

阿標好玩好食,食是我人生五大追逐目標之一,故此為了食,也曾付出不少時間精神心力肚皮,費枕不忘餐,上山下海,食遍內外東西,碟碟不休,孜孜不倦 !

牛皮吹完,講番此隱世正店,是我近日一去再去,反覆又去的小店,如此繁密,為的是,要仔細品嘗了解掌握其中的一個絕世好菜 !  

先前提及的泥猛粥,雖然已做得一絕,出類拔萃,閒閒地拿出街外比併,已臻狀元榜眼 easy 執之境,值得向好此粥者大力推蔫,

但是,阿標認為此店內更值重視的,就是我一再研究,許為自已餐單內絕世好菜之一的 ------ 油焗蟹 ( 鹽油酒焗重皮蟹 ) !
作者: oldgun    時間: 2006-8-25 09:10

作者: dejavu2003    時間: 2006-8-25 09:49

引用:
原帖由 billchan1969 於 2006-8-24 08:40 AM 發表
  唔係!果間個名唔係珠記!
珠記?? The one at Happy Valley, adjacent to "Sheung Kee"?
作者: 何去何從    時間: 2006-8-25 10:03

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2006-8-25 01:49 AM 發表

珠記?? The one at Happy Valley, adjacent to "Sheung Kee"?
好冇味?
作者: dejavu2003    時間: 2006-8-25 10:26

引用:
原帖由 何去何從 於 2006-8-25 02:03 AM 發表

好冇味?
The ones at Happy Valley???  Just so so.
作者: billchan    時間: 2006-8-25 12:02

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2006-8-25 09:49 AM 發表

不是!不是!
作者: billchan    時間: 2006-8-25 12:04

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-25 09:10 AM 發表
標哥請繼續!

埥蠙悸標又繼續吹水!

不過稍稍處理埋案頭瑣事先!
作者: billchan    時間: 2006-8-25 18:26

阿標又番薛j水!不如講番個泥猛粥先,這店是用原條泥猛,滾在瓦煲內上,

一煲數尾,食粥魚!粥靚魚鮮,米味與魚味纏綿交融,嗜之者食之必大樂!

不過又係果句,好牮瘙o快,供應有限,一係早囓h,一係早訂定,適隨尊便!

對魚興趣不大但嗜粥者,我大力推薦此店明火白粥,腐竹底,傳統味,

淺嘗一口後,你就會驟然醒覺,這種味道,不正是在你味覺神經細胞中縈繞多年,兒時經常吃到的白粥嗎?

阿標係度猛講粥,其實有所偏差,因為「珠記」最拿手的,原是海鮮!

哎….哎….又講漏左,佢地纗牧o﹛B乳鴨、田﹛B腰果小炒、蒸R等等,都唔可以話唔拿手喎……

都係講埋海鮮先啦!記得要吃蒸海魚,骨香帠翩K….講唔哂,總之事頭婆話新鮮鴽A就食啦!無錯架啦!

不過,講左咁耐,仍未講到阿標既近期至愛 -------  油焗蟹!
作者: oldgun    時間: 2006-8-25 18:52     標題: 回復 #29 billchan1969 的帖子

作者: billchan    時間: 2006-8-25 19:00

「油焗蟹」在前文解釋過,是鹽油酒焗重皮蟹!

再講詳細,方便一睇就明齱A應該是「鹽酒瓦悛o焗產於鹹淡水交褽韘潃咱硈豪六I蟹」!

這個菜,看似簡單,但:  

不時不食,因為不琠u節就會無果種蟹!

烹鶖v父技術不夠不食,因達不到果種境界!

「珠記」弄的,工具對!蟹對!調味對!火候掌握對!

且看看,油焗蟹焗好原煲瓦悀W^揭蓋,滴水滴汁不見,油剛收乾在悕部A此時蟹香馥郁撲鼻,食之膏滑肉嫩,

啖之則深深體會什洛s 鹽引鹹香,揮發淨盡的酒,仍留下一抹酒釀清香,淡淡地附於蟹身 !  

「油焗蟹」,境界至此,怎教阿標不夢縈魂牽,念念不忘一試再試呢?

作者: billchan    時間: 2006-8-25 22:56

補充番個地址先,珠記,鴨c洲市政大鷐繾馱中腄C

各位試完請交流一下,謝謝 !  
作者: goldenbaby    時間: 2006-8-25 23:52

作者: dejavu2003    時間: 2006-8-26 02:47

引用:
原帖由 billchan1969 於 2006-8-25 02:56 PM 發表
   補充番個地址先,珠記,鴨c洲市政大鷐繾馱中腄C

各位試完請交流一下,謝謝 !  
咁你估會唔會係跑馬地市政大鷐繾馱中蒍]記既分店呢?
作者: brasco    時間: 2006-8-26 03:19

作者: brasco    時間: 2006-8-26 03:21

作者: brasco    時間: 2006-8-26 03:24

作者: billchan    時間: 2006-8-26 17:02

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2006-8-26 02:47 AM 發表

咁你估會唔會係跑馬地市政大鷐繾馱中蒍]記既分店呢?
呢樣唔知呀,下次問問先 !
作者: billchan    時間: 2006-8-26 17:06

引用:
原帖由 brasco 於 2006-8-26 03:24 AM 發表

要試試........thx!!....
  要試埋個 油焗蟹呀 !  D 蟹過造就無啦 !  還有,可以的話,避避星期六、日 !  好多人 !
作者: oldgun    時間: 2006-8-26 17:44

作者: Big Rock    時間: 2006-8-26 19:44

作者: brasco    時間: 2006-8-27 17:00

作者: brasco    時間: 2006-8-27 17:01

作者: billchan    時間: 2006-8-27 23:00

引用:
原帖由 brasco 於 2006-8-27 05:00 PM 發表

地址係??.....
    地址如前述 : 珠記,鴨c洲市政大鷐繾馱中腄A無街名門牌,連佢地自己咭片都祗係咁印 !

我識去但一樣唔知街名,可在銅鑼灣坐鴨c洲小巴直達。鴨c洲其實好細,小巴總站下車問人,步行五分鐘即達 !

駕車一樣方便,熟食中心對面有公眾停車場,晚上好似係 $8/半小時 。
作者: ehmg    時間: 2006-8-28 13:42

作者: can'ttouchthis    時間: 2006-8-31 08:49

Thanks for the info
作者: brasco    時間: 2006-8-31 20:21

作者: 求其    時間: 2006-9-3 18:38

引用:
原帖由 wilson444 於 2006-8-22 02:18 AM 發表
小抄及海鮮一流!
味道唔錯, 但地方就污糟了點!
作者: Rio    時間: 2006-9-5 00:41

thx
作者: fouriercosine    時間: 2006-9-6 03:10

滾大豆芽湯 really recommend !!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0