標題: [檔案] 分享一本新買的英文文法書的內容 [打印本頁]

作者: egg2009    時間: 2009-9-23 03:52     標題: 分享一本新買的英文文法書的內容

這本書的名叫"英文文法完全攻略", 由Live ABC出版, 見唔錯就介紹俾大家, 鍾意可買黎睇睇!

第一課: 五大句型
1. S + V.i                         The baby cries.
2. S + V.i + S.C.               I am a student.
3. S + V.t + O                  You did it!
4. S + V.t + IO + D.O        He lent me some money
5. S + V.t + O + O.C         We elected her chairperson.

S.C = subject clause
V.i = 不及物動詞
V.t = 及物動詞

由於書內無特別好清楚解釋什麼是I.O, D.O, O.C 呢幾個意思, 如有兄弟姐妹知識可以大家幫幫忙post出黎教下大家, 明天繼續, 有錯請糾正, 謝謝!

作者: 無神論狂徒    時間: 2009-9-23 11:05

Indirect object
Direct Object
OC就真係唔知係乜
我都係第一次聽SC - subject clause呢樣嘢,我讀Grammer果陣都未聽過~~不過,我發覺文法有好多流派~~有時真係唔知係乜~~
作者: egg2009    時間: 2009-9-23 14:50

我唔肯定clause有無串錯, phrase同clause成日我都會搞亂!

如果咁樣推理O.C.應該係object clause!
作者: egg2009    時間: 2009-9-23 14:54

呢本書用中文去解釋咩叫indirect object呢類詞, 反而搞到頭都暈晒, 唉!
好多老師都話英文文法係死, 只要死記就得, 跟上面果幾個句型就唔會錯, 但好多句子都有不同的修飾語, 始終都係寫得少, 好難掌握得好!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0