標題: [原創] 小心金三角深圳大巴站的幾個sun疆仔! [打印本頁]

作者: robertchan    時間: 2009-10-19 14:06     標題: 小心金三角深圳大巴站的幾個sun疆仔!

現時金三角之深圳大巴站,附近之空地已經掘到爛熔熔,活力旺那一座大廈,拆到只淨一個外殼。由深圳到CA,大巴到站後,許多時都會在售票處前面的空地停車落客,因為附近已經掘到爛哂,冇乜途人,都幾靜下。

上星期三中午十二點幾到 CA,深圳大巴到達金三角,我嬰矰@個背囊 (平時我只帶一個小袋子的),落車後,見到有鬍鬚同埋瘦瘦地果兩條 sun 疆 pk 仔走埋黎扮路人,當時只得十個八個乘客。我行去萬州百貨方向,諗住行去王金,由大巴落車後行左大約十零步,行到長安路標前小小之位置,果兩條 sun 疆仔快步走上來,見我只得一個人,於是搏上前擒我,搶我個背囊 ,當時佢地離我大約一公尺,我即刻加速,但未到跑既速度,兩條 pk 又加速,同我距離只有半公尺,其中一條pk再伸手抓我個背囊,另一個想扒我頭擋住我去路,我見到附近一個人都冇,即刻快步奔跑,兩條pk估唔到我發力咁快,慢左一步,鬍鬚pk 只抓到空氣,大約 15 秒左右我就跑到大路,撇甩左兩條 pk。

奉勸各位師兄,果班 sun 疆仔,而家已經由扒手 upgrade 到強盜!小心!小心!

晚上七點,玩完之後,行去金三角搭大巴,天色已黑,由活力旺行內街到售票處,沿途漆黑一遍,沒街燈照名,地上又有好多碎石,間唔中有一個好大既窿,唔小心會跌落去。又要睇路,又要提防有冇賊,真係非常危險。

如果入黑後一條友行果條路去深圳大巴站,要非常非常非常非常小心。

(相片來源:友台師兄之 CA post) (報告是robertchan 之親身經歷,發生在 Oct 14, 09)

[attach]1146593[/attach][attach]1146594[/attach][attach]1146595[/attach]

作者: bighead44    時間: 2009-10-19 14:32

昨天回程時在大巴上等開車時,
見到黑白橫間條PK和同黨在一起行動,
但失手被條女發現左!
作者: Oldman    時間: 2009-10-19 15:12

robert , 咁環境, 點解仲要去啫 , 返歸把啦 ! 深記大把好野等緊你!
作者: robertchan    時間: 2009-10-19 15:18

引用:
原帖由 Oldman 於 2009-10-19 15:12 發表
robert , 咁環境, 點解仲要去啫 , 返歸把啦 ! 深記大把好野等緊你!
車.....小小挫折之馬,怕咩?可以唔搭深圳大巴,改搭華通與中旅車,就可以避開班 pk。

深圳仲危險呀,邪場一年四季都掃,囡囡質素又冇咁有 feel 與質素高。街上都非常之多扒手,治安亦唔見得好得去邊。

你幾時衝出深圳呀?
作者: Oldman    時間: 2009-10-19 15:25

你咪咁口响! 衰咗你就知....
作者: 快仔王    時間: 2009-10-19 15:30

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-19 14:06 發表
現時金三角之深圳大巴站,附近之空地已經掘到爛熔熔,活力旺那一座大廈,拆到只淨一個外殼。由深圳到CA,大巴到站後,許多時都會在售票處前面的空地停車落客,因為附近已經掘到爛哂,冇乜途人,都幾靜下。

上星 ...
開頭睇時仲以為係你遇險tim~
原來係友台師兄je~真係嚇親

不過講開又講~大巴站附近d路又真係爛鬼晒~
而且又好似無咩街燈甘~
夜晚都真係幾危險下~

好彩果個師兄熟路識逃走咋~
俾著係我呢d新手去到都唔知逃去邊度好
作者: robertchan    時間: 2009-10-19 15:34

引用:
原帖由 快仔王 於 2009-10-19 15:30 發表

開頭睇時仲以為係你遇險tim~
原來係友台師兄je~真係嚇親

不過講開又講~大巴站附近d路又真係爛鬼晒~
而且又好似無咩街燈甘~
夜晚都真係幾危險下~

好彩果個師兄熟路識逃走咋~
俾著係我呢d新手 ...
係我呀!我遇險呀!主角係我呀,內容係講我既"糟"遇呀!

只係果 d 相借友台師兄咋!相上面既字係我加上去的。
作者: Haidada    時間: 2009-10-19 15:40

我都系叫车去CA。。绝少坐大巴。。如果坐大巴一落车就要坐的士。。吾好行啦。。。
作者: robertchan    時間: 2009-10-19 15:56

引用:
原帖由 Haidada 於 2009-10-19 15:40 發表
我都系叫车去CA。。绝少坐大巴。。如果坐大巴一落车就要坐的士。。吾好行啦。。。
係呀,在街上走,好似一隻冇殼蝸牛咁危險。
作者: 快仔王    時間: 2009-10-19 16:04

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-19 15:34 發表

係我呀!我遇險呀!主角係我呀,內容係講我既"糟"遇呀!

只係果 d 相借友台師兄咋!相上面既字係我加上去的。
wa~甘真係險過剃"頭"啦
好彩無事咋~所以計我話都係多幾條友一齊打的穩陣
作者: sinnid    時間: 2009-10-19 16:10

班sun geun 你真係無法無天!!!
作者: 7-siu    時間: 2009-10-19 16:27

引用:
原帖由 快仔王 於 2009-10-19 16:04 發表

wa~甘真係險過剃"頭"啦
好彩無事咋~所以計我話都係多幾條友一齊打的穩陣
不如三兩萬買部QQ仔,自己開車仲好喇!仲平還安全。(自己開車小心點)
作者: jjchan218    時間: 2009-10-19 17:05     標題: 回復 1# 的帖子

原來係Robert兄親身經歷
班sun 疆仔甘狼死,以後去CA要短跑高手才行。
回程時入黑果處甘危險,貴貴地都要搭華通或中旅車了!
作者: 7-siu    時間: 2009-10-19 17:07

引用:
原帖由 jjchan218 於 2009-10-19 17:05 發表
原來係Robert兄親身經歷
班sun 疆仔甘狼死,以後去CA要短跑高手才行。
回程時入黑果處甘危險,貴貴地都要搭華通或中旅車了!
也可以在長安酒店內在深圳的車啊!當然,班次是少點!但較好時間,安全多了!
作者: 快仔王    時間: 2009-10-19 17:09

引用:
原帖由 7-siu 於 2009-10-19 16:27 發表

不如三兩萬買部QQ仔,自己開車仲好喇!仲平還安全。(自己開車小心點)
不過我覺得系大陸開車有時仲危險
都無交通規則可言
真係眨多2眼都隨時撞車@_@"
作者: 7-siu    時間: 2009-10-19 17:13

引用:
原帖由 快仔王 於 2009-10-19 17:09 發表

都無交通規則可言
當然開車要自己小心及眼觀四方了!開慢點及保持一般 safety distance 就ok la.
作者: rayso333    時間: 2009-10-19 17:29

師兄,可以放心囉,大巴站就泥搬,吾洗怕班生姜仔囉
作者: 新熱血    時間: 2009-10-19 17:32

真係唔講得笑,家下長安站修路幢起個d 圍板,正好係班賊仔天然屏障
作者: robertchan    時間: 2009-10-19 17:41

引用:
原帖由 新熱血 於 2009-10-19 17:32 發表
真係唔講得笑,家下長安站修路幢起個d 圍板,正好係班賊仔天然屏障
係呀,夜晚仲得人驚。
引用:
原帖由 rayso333 於 2009-10-19 17:29 發表
師兄,可以放心囉,大巴站就泥搬,吾洗怕班生姜仔囉
係啵,20號搬去臨時站。或者班 pk 又跟埋去呢。。。。
作者: rayso333    時間: 2009-10-19 17:56

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-19 17:41 發表

以後搭大巴都好煩
作者: 7-siu    時間: 2009-10-19 17:59

引用:
原帖由 快仔王 於 2009-10-19 17:09 發表

都無交通規則可言
Touch wood ! 我在大陸開車已經六年了。撞過一次車,是自己睡著了!其他都很好啊!
作者: Oldman    時間: 2009-10-19 18:09

引用:
原帖由 7-siu 於 2009-10-19 17:59 發表

Touch wood ! 我在大陸開車已經六年了。撞過一次車,是自己睡著了!其他都很好啊!
係大陸開車,真係要好好脾氣至得!
作者: 7-siu    時間: 2009-10-19 18:12

引用:
原帖由 Oldman 於 2009-10-19 18:09 發表

係大陸開車,真係要好好脾氣至得!
A good way to train our EQ.
作者: longsomeone    時間: 2009-10-19 18:26     標題: 回復 1# 的帖子

Robert C hing咁危險就唔好去CA,去其他地方哩!
作者: robertchan    時間: 2009-10-19 18:30

引用:
原帖由 longsomeone 於 2009-10-19 18:26 發表
Robert C hing咁危險就唔好去CA,去其他地方哩!
師兄有甚麼好提議呢?國內那一處是比較安全呢?

國內每處地方,有美女就有野獸。
作者: 新熱血    時間: 2009-10-19 20:08

引用:
原帖由 7-siu 於 2009-10-19 16:27 發表

搭大巴係可以訓覺,舒服d 以外,真係冇乜好。

o係大陸當然係自己開車方便,特別係唔使驚因趕唔到尾班車而滯留,有d 大巴分分鐘會因為你o個區塞車而突然取消途經你個站,到時就失預算。 我就試過"奶" 野喇!!
作者: strange    時間: 2009-10-19 22:02     標題: 回復 1# 的帖子

多謝羅兄圖文並用的報告!

我上兩個星期,在金三角車站,過馬路走向長安酒店方向,突然發覺有人在我後面拉我的背袋, 我即時往後向,也是有兩條新疆仔速速走開, 我恨恨的看了他們一眼,他們再急步離開了.

係呢, 你知吾知20號後金三角車站將搬遷到那裡?

作者: bambooman    時間: 2009-10-19 22:27

我通常都係響CA酒店搭車走人,近近地........
不過去到那十字馬路口真係要好小心,
我都試過響那邊比一個新疆佬響前面攔路,
跟住一個新疆細路乘機響我後面想偷野!
我見狀立即變速閃身避開前面那新疆佬然後跑過馬路!
作者: chun2000    時間: 2009-10-19 22:29

引用:
原帖由 strange 於 2009-10-19 22:02 發表
多謝羅兄圖文並用的報告!

我上兩個星期,在金三角車站,過馬路走向長安酒店方向,突然發覺有人在我後面拉我的背袋, 我即時往後向,也是有兩條新疆仔速速走開, 我恨恨的看了他們一眼,他們再急步離開了.

係呢, 你知吾 ...
新興路
m記

作者: chun2000    時間: 2009-10-19 22:31

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-19 14:06 發表

上星 ...

好似幾好玩,下次擺條蛇係背包先

我一向都係深圳灣坐大巴上,係對面落車

係通常第日一早走先坐果架大巴
作者: rayso333    時間: 2009-10-19 23:10

引用:
原帖由 chun2000 於 2009-10-19 22:29 發表

新興路
m記
唉!食野就方便,搭車就麻煩
作者: JNC117    時間: 2009-10-19 23:15

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-19 15:18 發表

車.....小小挫折之馬,怕咩?可以唔搭深圳大巴,改搭華通與中旅車,就可以避開班 pk。

深圳仲危險呀,邪場一年四季都掃,囡囡質素又冇咁有 feel 與質素高。街上都非常之多扒手,治安亦唔見得好得去邊。

你 ...
改搭華通與中旅車啦,咁危險, 博唔過
作者: sadlife    時間: 2009-10-19 23:20

非常危險!!! 小心!!!
作者: bambooman    時間: 2009-10-19 23:22

引用:
原帖由 JNC117 於 2009-10-19 23:15 發表

改搭華通與中旅車啦,咁危險, 博唔過
不過大巴站聽日就搬了.........
作者: JNC117    時間: 2009-10-19 23:31

引用:
原帖由 bambooman 於 2009-10-19 23:22 發表

不過大巴站聽日就搬了.........
華通與中旅車仍是以長安酒店為總站嗎 ?
作者: bambooman    時間: 2009-10-19 23:33

引用:
原帖由 JNC117 於 2009-10-19 23:31 發表

華通與中旅車仍是以長安酒店為總站嗎 ?
兩者不受影響.........
作者: rayso333    時間: 2009-10-19 23:37

引用:
原帖由 bambooman 於 2009-10-19 23:33 發表

兩者不受影響.........
竹兄,由新站去龍島要幾耐呢
作者: JNC117    時間: 2009-10-19 23:38

引用:
原帖由 rayso333 於 2009-10-19 23:37 發表

打的應該15蚊
作者: bambooman    時間: 2009-10-19 23:42

引用:
原帖由 rayso333 於 2009-10-19 23:37 發表

新站其實近邊頭?
作者: hkmgt    時間: 2009-10-19 23:46

引用:
原帖由 bambooman 於 2009-10-19 22:27 發表
我通常都係響CA酒店搭車走人,近近地........
...
Safety is most important.  Taking taxi may cost RMB10 - 15 but can prevent robbing your bag / money or even you may injury.  Sometime it is not easy to decide to walk or take taxi e.g. if we go to GoldCoast from new Rainbow or Pearl House to Gold Coast.
作者: chun2000    時間: 2009-10-19 23:49

引用:
原帖由 JNC117 於 2009-10-19 23:38 發表

打的應該15蚊

上車轉果彎就到咁都要15,5分鐘都唔駛
作者: robertchan    時間: 2009-10-19 23:53

引用:
原帖由 bambooman 於 2009-10-19 23:42 發表

新站其實近邊頭?
近長安中心,由龍島行去,十分鐘都唔洗。
作者: 7-siu    時間: 2009-10-19 23:57

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-19 23:53 發表

近長安中心,由龍島行去,十分鐘都唔洗。
This 10 minutes is the most dangerous 10 minutes. For just $15 , you can save the sorry of being robbed, and lost of Travel documents, such as HKID card, Home coming card, etc. That will cost you thousands, including money and time. For those, steal eat brothers, you cannot afford to be retained in China and cannot going back home before dust. Therefore, that $15 is only the insurance premium you have to pay. Don't loss big because of small !!!
作者: strange    時間: 2009-10-20 00:00

引用:
原帖由 7-siu 於 2009-10-19 23:57 發表

This 10 minutes is the most dangerous 10 minutes. For just $15 , you can save the sorry of being robbed, and lost of Travel documents, such as HKID card, Home coming card, etc. That will cost you  ...
7-siu 兄,  I agree with your point.
作者: chun2000    時間: 2009-10-20 00:01

知唔知呀robert仔
以後唔好因小失大
記得以後係ca唔好坐貪平巴士改坐的士
作者: 7-siu    時間: 2009-10-20 00:04

引用:
原帖由 chun2000 於 2009-10-20 00:01 發表

知唔知呀robert仔
以後唔好因小失大
記得以後係ca唔好坐貪平巴士改坐的士
Just being rational and value for money.
作者: robertchan    時間: 2009-10-20 00:05

引用:
原帖由 7-siu 於 2009-10-19 23:57 發表

This 10 minutes is the most dangerous 10 minutes. For just $15 , you can save the sorry of being robbed, and lost of Travel documents, such as HKID card, Home coming card, etc. That will cost you  ...
明白,謝謝提點。
以後打的,當買保險。生命誠可貴。

引用:
原帖由 chun2000 於 2009-10-20 00:06 發表

robert仔係高手黎
佢有足夠自保能力
就算幾高手,都有時運低既一日。

作者: chun2000    時間: 2009-10-20 00:06

引用:
原帖由 7-siu 於 2009-10-20 00:04 發表

Just being rational and value for money.

robert仔係高手黎
佢有足夠自保能力
作者: chun2000    時間: 2009-10-20 00:07

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-20 00:05 發表

明白,謝謝提點。
以後打的,當買保險。生命誠可貴。

真的嗎
作者: 7-siu    時間: 2009-10-20 00:10

引用:
原帖由 chun2000 於 2009-10-20 00:07 發表

真的嗎
記住我們是瓷器,新疆仔是爛缸瓦!
作者: robertchan    時間: 2009-10-20 10:48

引用:
原帖由 7-siu 於 2009-10-20 00:10 發表

記住我們是瓷器,新疆仔是爛缸瓦!h:" />
說的對,君子 (雖然我唔係) 不立危牆之下 ,何必為小小錢而以身犯險。
作者: fairview1988    時間: 2009-10-20 10:59

羅卜ching.  車不立險地.
作者: jjchan218    時間: 2009-10-20 12:22

引用:
原帖由 chun2000 於 2009-10-20 00:06 發表

robert仔係高手
佢有足夠自保能力
Only in front of the MM
but not to that sun疆仔
作者: 忽然一Q    時間: 2009-10-20 20:09

引用:
原帖由 bambooman 於 2009-10-19 23:22 發表 不過大巴站聽日就搬了.........
Temporary terminus location :

http://forum.timway.com/f/thread-298122-1-1.html
作者: laohongfai    時間: 2009-10-20 22:48

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-19 17:41 發表

係呀,夜晚仲得人驚。

今日我落車時(師兄報告圖中新疆仔)左睇右睇,真係要快d同留意週違有無異意氣流le,班含家產除左去巴士站,仲去左長安醫院的直路呀,我今都都差d乃野le
日光日白都去偷呀,真係要帶支左輪去ca先得
作者: laohongfai    時間: 2009-10-20 22:49

引用:

行得好似我咁慢都要10分鐘呢!
作者: 小小康    時間: 2009-10-20 23:25

在リ, 他们很容易分辨到香港人, 容易成目標, 我的手m就是俾佢地坐摩托車搶了
作者: robertchan    時間: 2009-10-20 23:30

引用:
原帖由 小小康 於 2009-10-20 23:25 發表
在リ, 他们很容易分辨到香港人, 容易成目標, 我的手m就是俾佢地坐摩托車搶了
師兄是廣州人?
作者: boot_boot    時間: 2009-10-21 11:54

引用:

上星 ...
Wa!  咩 e+ 變成咁嫁!     

好在師兄你身手敏捷, 有突破速度.     

我呢 d 五、六十歲的肥佬, 腳又短,

又唔識地頭, 好易被生擒.     

作者: boot_boot    時間: 2009-10-21 13:50

引用:
原帖由 小小康 於 2009-10-20 23:25 發表
我在內地都見過好幾次搶嘢.     

有 d 賊搶完就徒步走, 跑得超快,

被搶者追極都追唔到個賊.   
作者: corry    時間: 2009-10-21 15:59

本人都領過野,有所謂保安看見都扮看唔到,是夾埋一伙揾食的.
作者: jjchan218    時間: 2009-10-22 10:34

我喺昨日到CA
那個巴士站已搬到近麥記,附近好多食店也有间活力旺。
我在新總站及途經舊金三角站時,發現sun疆仔失踪了,
最好佢地全部給ko拉去!
作者: 7-siu    時間: 2009-10-22 12:16

引用:
原帖由 jjchan218 於 2009-10-22 10:34 發表
我鰬Q日到CA
那個巴士站已搬到近麥記,附近好多食店也有V活力旺。
我在新總站及途經舊金三角站時,發現sun疆仔失了,
最好佢地全部給ko拉去!
我老三今早告訴我,重慶這兩天有很多新疆和尚暴亂,拿針筒插人。

警察昨天和今天拉了幾大車人。

可能在長安也會把新疆仔拉一些。以殺雞警猴!
作者: jjchan218    時間: 2009-10-22 13:22

引用:
原帖由 7-siu 於 2009-10-22 12:16 發表
我老三今早告訴我,重慶這兩天有很多新疆和尚暴亂,拿針筒插人。
警察昨天和今天拉了幾大車人。
可能在長安也會把新疆仔拉一些。以殺雞警猴!
在這里少左新疆仔,大家也玩得放心!
作者: robertchan    時間: 2009-10-25 10:46

引用:
原帖由 jjchan218 於 2009-10-22 13:22 發表

在這里少左新疆仔,大家也玩得放心!
臨時車站距離長 on 酒店好近,只行 5 分鐘就到,不過晚上要小心,那段路是沒街燈的,又冇乜人行,一個人行好易比人老笠。
作者: def_lo    時間: 2009-10-25 11:52

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-25 10:46 發表

臨時車站距離長 on 酒店好近,只行 5 分鐘就到,不過晚上要小心,那段路是沒街燈的,又冇乜人行,一個人行好易比人老笠。
阿罗拔师兄,又行?!
响大陆冇街灯嘅路我系打死都唔行架!
我情愿叫鸡玩得悭啲都要打的直去车站,有乜衣郁搞到以后冇得玩仲大碌!
作者: robertchan    時間: 2009-10-25 13:56

引用:
原帖由 def_lo 於 2009-10-25 11:52 發表

阿罗拔师兄,又行?!
我情愿叫鸡玩得悭啲都要打的直去车站,有乜衣郁搞到以后冇得玩仲大碌!
同意啊!生命誠可貴。一次意外,可能會終生遺憾。

之前 7少師兄賜教,無謂為了慳小小錢而因小失大,在香港可以博下都冇問題,因為是自已熟悉之地頭,在大陸,太多突發野,真係博唔過。
作者: def_lo    時間: 2009-10-26 00:06

引用:
原帖由 JNC117 於 2009-10-19 23:38 發表

打的應該15蚊
市中心範圍以內一定企硬係10皮!
作者: robertchan    時間: 2009-10-26 01:06

引用:
原帖由 def_lo 於 2009-10-26 00:06 發表

市中心範圍以內一定企硬係10皮!
新站去龍島,如果打標,應該 8 呅左右,轉個彎就到。

作者: jjchan218    時間: 2009-10-26 01:47

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-26 01:06 發表

我上次從那里打的去王金也是8皮
作者: def_lo    時間: 2009-10-26 11:19

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-26 01:06 發表

只系响市区内仲会打表嘅的士真系少之又少!
总之市区范围内十皮系上限!
作者: Sing    時間: 2009-10-27 17:44

引用:
原帖由 def_lo 於 2009-10-25 11:52 發表

阿罗拔师兄,又行?!
同意啊!生命誠可貴。一次意外,可能會終生遺憾。
作者: 82030013    時間: 2009-10-28 18:50

作者: robertchan    時間: 2009-11-9 11:17

星期五到龍賭匯,看到這一班 sun 疆 pk,在龍島街口的那個位置打躉,我快快步行過,果條 sun 疆鬍鬚pk 釘住我個小袋子,行埋黎想打主意 (可能想搶,不是扒)。

大家小心。

[attach]1168377[/attach]
作者: hkmgt    時間: 2009-11-10 00:06

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-11-9 11:17 發表
星期五到龍賭匯,看到這一班 sun 疆 pk,在龍島街口的那個位置打躉,我快快步行過,果條 sun 疆鬍鬚pk 釘住我個小袋子,行埋黎想打主意 (可能想搶,不是扒)。

大家小心。

Thank you C Hing.  Everyone must be pay attention even when crossing the road to CA Hotel.
作者: robertchan    時間: 2009-11-10 00:13

引用:
原帖由 hkmgt 於 2009-11-10 00:06 發表

Thank you C Hing.  Everyone must be pay attention even when crossing the road to CA Hotel.
果個位係龍島必經之路。

下次去龍島,會嘗試向龍賭CEO 反映一下,話我地班港人因為怕左街口班 sun 疆仔,唔夠膽去龍賭,咁樣.....佢地可能會比壓力巡捕房,或者以另一個途徑,搵黑道中人去整治果班 pk。
作者: hkmgt    時間: 2009-11-10 00:18

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-11-10 00:13 發表

果個位係龍島必經之路。

下次去龍島,會嘗試向龍賭CEO 反映一下,話我地班港人因為怕左街口班 sun 疆仔,唔夠膽去龍賭,咁樣.....佢地可能會比壓力巡捕房,或者以另一個途徑,搵黑道中人去整治果班 pk。
好呀.拜託師兄. 過馬路人多車多,巳经+分危險,再分神留心班sun 姜扑街仔,高風險
作者: rayso333    時間: 2009-11-10 00:20

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-11-10 00:13 發表

果個位係龍島必經之路。

比壓力巡捕房,或者以另一個途徑,搵黑道中人去整治果班 pk。
原來班生姜仔轉左地部,真係無留意,下次要小心d先
作者: superman88    時間: 2009-11-10 00:25

引用:

果個位係龍島必經之路。

好 ,
各位兄弟 ,
去到記得搵"王生"反映 ,
到時你.我.兄弟.一同去投訴 ,
相信他要搵有力人士整治一班黑鬼 .
作者: robertchan    時間: 2009-11-10 00:40

引用:
原帖由 superman88 於 2009-11-10 00:25 發表

好 ,
各位兄弟 ,
去到記得搵"王生"反映 ,
到時你.我.兄弟.一同去投訴 ,
相信他要搵有力人士整治一班黑鬼 .
佢地果個 CEO 就係 yellow 波。

聽場內囡囡講,場主對 white black 兩道都好熟,如果佢地出聲應該有影響力的。

果班曲街 sun 疆仔,食得禾米多,公然搶野扒野,招遙過市,一定要整鑊杰既比佢地歎,而且唔可以用正途。
作者: Treblefly三飛男    時間: 2009-11-10 00:48     標題: 壞份子

公安掃黃理應先掃新疆仔,黄業帶旺東莞,差佬又有着落。
作者: eys    時間: 2009-11-12 11:23

真佩服師兄們的救國熱情,無論路途有多少險阻,仍勇往直前。
以身犯險,深入北方陣地,使港燦們免被邊沿化,看以後誰敢說港人縮骨、怕事、怕死、體能不濟,有此事例足可見證港人另一面。
但師兄們仍小心為上,有什麼冬瓜豆腐,都不會追封什麼烈士、什麼功勳,只是無名英雄而矣!
作者: robertchan    時間: 2009-11-12 12:20

引用:
原帖由 eys 於 2009-11-12 11:23 發表
以身犯險,深入北方陣地,使港燦們免被邊沿化,看以後誰敢說港人縮骨、怕事、怕死、體能不濟,有此事例足可見證港人另一面。
但師兄們仍小心為上,有什 ...
港人有很多種,在這討論區一起分享的都是玩得精明與醒目一族,懂得看天氣,打遊擊,做風險管理。

受到體內小蟲蠢蠢欲動之驅策,不能不救國。但我們談不上英雄,只是一條條無明英蟲,到處遊走,勇往直前,不怕風浪,為國損精,脫褲濟貧。
作者: 暗黑騎士    時間: 2009-11-12 21:33

0的公安掃乜鬼黃呀.....

掃能走哂0的仆街新彊仔先啦...........

正經野唔做....
作者: bambooman    時間: 2009-11-12 22:44

引用:
原帖由 暗黑騎士 於 2009-11-12 21:33 發表
0的公安掃乜鬼黃呀.....

掃能走哂0的仆街新彊仔先啦...........

正經野唔做....
那些G.A.一向都係欺善怕惡,專去捉那些囡囡同埋一班救國者.........
像新疆仔那些橫行無忌的渣宰就惹都唔敢去惹佢地!
作者: rayso333    時間: 2009-11-13 01:01

引用:
原帖由 eys 於 2009-11-12 11:23 發表
但師兄們仍小心為上,有什 ...
師兄太誇獎了,其實我只係一個正淫君子
作者: kakashi12    時間: 2009-11-16 00:58

thanks you c兄
作者: kuman    時間: 2009-11-16 22:51

沒想到那麼多人都差點出事呀,真是多謝提醒.
出門在外,安全還是最重要的,不能為了省小錢而出事啊
作者: robertchan    時間: 2009-11-17 10:39

引用:
原帖由 kuman 於 2009-11-16 22:51 發表
沒想到那麼多人都差點出事呀,真是多謝提醒.
出門在外,安全還是最重要的,不能為了省小錢而出事啊
今年長時期嚴打,黑白兩道都搵唔到錢,而且又快到年尾,形勢越來越嚴峻,到 CA, CP, SZ,要抱著去打 war game 既心態。不過,呢種 war game 係會死人果隻。

作者: Oldman    時間: 2009-11-19 14:12

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-11-17 10:39 發表

今年長時期嚴打,黑白兩道都搵唔到錢,而且又快到年尾,形勢越來越嚴峻,到 CA, CP, SZ,要抱著去打 war game 既心態。不過,呢種 war game 係會死人果隻。
please take care
作者: Logman    時間: 2009-11-21 02:42     標題: 回復 89# 的帖子

So, seems CP is a better place among them. Cox the nearest one just cross the train station is KamDayLee and you can take taxi to Chung Yuen Street where many hotels there. I still prefer go to CP.
作者: tommyoou    時間: 2009-11-22 21:28

Very nice report, c-hing!
作者: solidgearsolid    時間: 2009-11-30 20:57

作者: robertchan    時間: 2009-12-26 14:37

前兩日在 CA聽沐足妹講,在金三角打躉果班pk sun  彊仔,而家每天早上都會聚在一起,在長安酒店對開果個公園仔附近開 morning meeting,睇下當日點步署,賊頭做完 briefing 之後就散開,各自搵食,晚上又再 meet 一 meet,看看當日有幾多收穫。

佢地做野,比以前更有組織與效率!

龍島對出之街口,是搶劫熱點之一。

班 sun x 仔 正 pk!
作者: Haidada    時間: 2009-12-26 15:21

抢野都企业化管理。。GA保护不了我们。。我们能做的就只有避开那些地方啦。。
作者: def_lo    時間: 2009-12-27 18:04

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-12-26 14:37 發表
前兩日在 CA聽沐足妹講,在金三角打躉果班pk sun  彊仔,而家每天早上都會聚在一起,在長安酒店對開果個公園仔附近開 morning meeting,睇下當日點步署,賊頭做完 briefing 之後就散開,各自搵食,晚上又再 meet 一  ...
我早两个星期五晚九点几去聋岛,唔知系咪天寒地冻、定佢地收晒工,一个新疆人都唔见!huh∼ 执番身彩!!
作者: robertchan    時間: 2009-12-28 01:15

引用:
原帖由 def_lo 於 2009-12-27 18:04 發表

我早两个星期五晚九点几去聋岛,唔知系咪天寒地冻、定佢地收晒工,一个新疆人都唔见!huh∼ 执番身彩!!
聾島附近在晚上人流小,佢地都識 HR management 的,可能將資源放哂去長青路與大巴站那邊。
作者: def_lo    時間: 2009-12-28 15:09

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-12-28 01:15 發表

聾島附近在晚上人流小,佢地都識 HR management 的,可能將資源放哂去長青路與大巴站那邊。  
HR Management??!!  有冇攞埋MBA??!!
做賊做到咁籃巴閉?!勁!!
作者: Haidada    時間: 2009-12-28 15:23

其实好多管理理论都系日常生活。。D小偷都系甘做。。不过无学术背景者。。。
作者: robertchan    時間: 2009-12-28 15:54

引用:
原帖由 def_lo 於 2009-12-28 15:09 發表

HR Management??!!  有冇攞埋MBA??!!
做賊做到咁籃巴閉?!勁!!
我曾經見過 5, 6 個sun 薑仔在龍島對開果個街口開會,一個有鬍鬚黑黑地既 pk (我曾經 post 過佢張相) 在中間指指點點, 跟住見到佢地散開行去唔同方向,十足十執法人員在執行任務前做 briefing 安排工作一樣。。

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0