標題: [疑難] 30 / 40 年前 的九龍塘 [打印本頁]

作者: suewong    時間: 2009-11-7 20:49     標題: 30 / 40 年前 的九龍塘

可否有人告訴我  30  / 40 年前 的九龍塘 是甚樣的 ?

網絡上說, 李惠理 附近 是木屋區, 為何木屋區會坐在豪宅區?

九龍塘 其實幅員遼闊, 當時有這麼多人可以住豪宅的嗎?

飛機場未搬遷時, 其實很嘈雜. 九龍塘很多屋都是 double glassing. 為何富人會喜歡在那兒住?

現時廠商住在九龍塘 , 是因為方便北上視察業務. 40 年前大陸還未開放, 為何九龍塘是廠商的 first choice.

請原諒這個問題中年...
作者: 老何    時間: 2009-11-8 11:10

九龍塘, 老何住過幾個月, 寄人籬下, 白鴿眼原來如此。

咁多地區, 何以單論九龍塘?
作者: 維圓阿伯    時間: 2009-11-8 12:30

一切都是為了啟德
九龍城九龍塘在航道下高度限制
嘈音加低密度城市設計發展零
現舊啟德發展又嘆慢板
地貌四十年前和現今分別不大
位於窩打老道正中央大坑渠除外
五十年代擴建延長跑道
剷平水塘山填跑道做了九龍仔公園
包圉四周山邊木屋順便拆埋
李惠利旁以前木屋區叫 '模範村'
當年只是荒山野嶺只得 英兵奧斯本兵營
甚麼 對衡道金城道 只是在山中
六十年初國內難民擁港見隙插針全港九木屋處處
九龍塘亦不是甚麼 '豪宅' 區只算是上等家庭平房區
有木屋區有何出奇之有
請留意獅子山是沒有行車隧道'1967'???才通
北上只有死路一條..柴油火車
無人知亦無人想共產祖國有發達一日
走得快好世界移民是惟一前途
喳車返大陸做生意是天荒夜譚亦無此必要
想不到.世界輪流轉...........................................................................
作者: rqrj    時間: 2009-11-8 14:41

wiki 上有幾詳細介紹,
可以參考。
另李惠理附近木屋區(模範村),
於九龍仔一貼中有相,
有興趣亦可以一睇。
作者: suewong    時間: 2009-11-8 15:04

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-8 11:10 發表
九龍塘, 老何住過幾個月, 寄人籬下, 白鴿眼原來如此。

咁多地區, 何以單論九龍塘
多謝 何兄 圖片, 再一問, 邊條街o黎o家..

家人 / 自己 近十年, 住這區. 感覺香港 和九龍 的城市規劃很不同.

喇沙利道 與 九龍城接壤, 又一村接近南山村.

堅道,...,  干德道, 梅道近中環, 地理位置, 順理成章, 成為豪宅區. 但九龍塘???

我唔係白鴿眼, 不過覺得得意
作者: suewong    時間: 2009-11-8 15:15

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2009-11-8 12:30 發表
一切都是為了啟德
九龍城九龍塘在航道下高度限制
嘈音加低密度城市設計發展零
現舊啟德發展又嘆慢板
地貌四十年前和現今分別不大
位於窩打老道正中央大坑渠除外
五十年代擴建延長跑道
剷平水塘山填跑道做了九 ...
多謝老兄的回應. 解答不少疑問...
作者: suewong    時間: 2009-11-8 15:27

引用:
原帖由 rqrj 於 2009-11-8 14:41 發表
wiki 上有幾詳細介紹,
可以參考。
另李惠理附近木屋區(模範村),
於九龍仔一貼中有相,
有興趣亦可以一睇。
thanks.

已看...

不過維園兄資料比wiki 更詳細. 如 "九龍塘亦不是甚麼 '豪宅' 區只算是上等家庭平房區
有木屋區有何出奇之有..." 解答了不少疑問...
作者: 老何    時間: 2009-11-8 16:02

森麻實道的小故事

五十二年前,此照盡頭右邊倒數第二間,種有一棵番鬼蟠桃, 某日, 我路過摘之, 但聞鐵門開啟聲音, 望之,
見一美婦揮手示意進內,猶疑間, 一女傭已拖吾內進了, 給以紙袋一, 囑吾持之, 傭拾地上樹上紅白鮮艷者置於袋內,
美婦行近曰, 吃畢回來再取,但不要爬牆,便笑而離去,留下一縷清香。

作者: tiutiu111    時間: 2009-11-8 16:27

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-8 16:02 發表
森麻實道的小故事

五十二年前,此照盡頭右邊倒數第二間,種有一棵番鬼蟠桃, 某日, 我路過摘之, 但聞鐵門開啟聲音, 望之,
見一美婦揮手示意進內,猶疑間, 一女傭已拖吾內進了, 給以紙袋一, 囑吾持之, 傭拾地上樹上紅 ...
我都試過爬九龍塘圍牆, 被人用水淋   
作者: suewong    時間: 2009-11-8 16:52

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-8 16:02 發表
森麻實道的小故事

見一美婦揮手示意進內,猶疑間, 一女傭已拖吾內進了, 給以紙袋一, 囑吾持之, 傭拾地上樹上紅 ...
有舊同事告訴我, 他祖母, 父親建國初來港, 就是住森麻實道. 可能是老兄所遇之人...

作者: 老何    時間: 2009-11-8 17:28

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-8 16:52 發表

有舊同事告訴我, 他祖母, 父親建國初來港, 就是住森麻實道. 可能是老兄所遇之人...
老何與這美婦雖只一面之緣, 依稀還能憶及,要是有照片,美婦即祖母, 善哉。
但那紙袋上的中文反而清楚記得:大利連。

40s九龍塘WATERLOO ROAD.
作者: 老何    時間: 2009-11-8 17:30

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2009-11-8 16:27 發表

我都試過爬九龍塘圍牆, 被人用水淋   
咁DOLLY同LUCKY有冇吠你呀?
作者: tiutiu111    時間: 2009-11-8 18:17

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-8 17:30 發表

咁DOLLY同LUCKY有冇吠你呀?
好彩無, 佢地訓左,  唔使變十字架  
作者: 大隻西    時間: 2009-11-8 21:40

每次看完心理醫生出來都經過這  世界最細的公園  面積與一間小茶餐廳相若  堶惘陪茈蛣P坊  陰森恐怖  從沒人敢進去  是什麼呢?  這東西增加我的心理負擔  可能前身是一所廟  有人有舊照片麼?那無聊心理醫生一定幫不到我的。

[attach]1168036[/attach]
作者: tiutiu111    時間: 2009-11-8 21:54

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-11-8 21:40 發表
每次看完心理醫生出來都經過這  世界最細的公園  面積與一間小茶餐廳相若  堶惘陪茈蛣P坊  陰森恐怖  從沒人敢進去  是什麼呢?  這東西增加我的心理負擔  可能前身是一所廟  有人有舊照片麼?那無聊心理醫生一定 ...
小弟都係第一次見, 咪槁我.          Albert 叔或許有料講都唔定.
作者: suewong    時間: 2009-11-8 23:35

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-8 17:28 發表

老何與這美婦雖只一面之緣, 依稀還能憶及,要是有照片,美婦即祖母, 善哉。
但那紙袋上的中文反而清楚記得:大利連。
都話唔好得罪何兄, 咁好記性...

試下問下舊同事, 仲有冇祖母年輕時的照片, 她是上海人, 好時髦...

希望何兄不要介意, 她仙遊頗久了...
作者: suewong    時間: 2009-11-8 23:51

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2009-11-8 21:54 發表

小弟都係第一次見, 咪槁我.          Albert 叔或許有料講都唔定.
Albert 叔冇出現好耐, 有 d 掛住.

起初在 wiki,  發覺Albert 叔 寫了很多 關於粵語長片演員 / 粵劇伶人 (先母的唯一嗜好) 的資料 , 而且 根據 primary / secondary data, 可信性高.

接著發現 Albert 叔 是這個論壇 的 active member, 再發現論壇高手雲集...

現在差不多每天都來學o野..
作者: 老何    時間: 2009-11-9 14:04

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-8 23:35 發表

都話唔好得罪何兄, 咁好記性...

試下問下舊同事, 仲有冇祖母年輕時的照片, 她是上海人, 好時髦...

希望何兄不要介意, 她仙遊頗久了...
又講得罪 , 我個肚dump放得落隻新澤西 , 妳有心,隨緣是了,工作亦一樣。
這link, 講九龍塘,主人是有意思的人。
http://www.dengxiaoyu.net/News/View.asp?ID=66
作者: dw194711    時間: 2009-11-9 14:25

[quote]原帖由 老何 於 2009-11-9 14:04 發表

我個肚dump放得落隻新澤西。

都講得啱 o既。成日俾我衝撞都若無其事。可以做宰相 o勒。
作者: 老何    時間: 2009-11-9 14:40

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-11-9 14:25 發表
[quote]原帖由 老何 於 2009-11-9 14:04 發表

我個肚dump放得落隻新澤西。

都講得 o既。成日俾我衝撞都若無其事。可以做宰相 o勒。
肚dump另一作用,咕筍是也。
作者: suewong    時間: 2009-11-9 22:24

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-9 14:04 發表

又講得罪 , 我個肚dump放得落隻新澤西 , 妳有心,隨緣是了,工作亦一樣。
這link, 講九龍塘,主人是有意思的人。
http://www.dengxiaoyu.net/News/View.asp?ID=66

作者: 大隻西    時間: 2009-11-9 23:39

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-11-8 21:40 發表
每次看完心理醫生出來都經過這  世界最細的公園  面積與一間小茶餐廳相若  堶惘陪茈蛣P坊  陰森恐怖  從沒人敢進去  是什麼呢?  這東西增加我的心理負擔  可能前身是一所廟  有人有舊照片麼?那無聊心理醫生一定 ...
怎麼沒人說說啊!高手都不幫忙了
作者: 老何    時間: 2009-11-9 23:47

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-11-9 23:39 發表

怎麼沒人說說啊!高手都不幫忙了
高手來了但佢眼, SORRY, 明天見
作者: 大隻西    時間: 2009-11-9 23:55

[quote]原帖由 老何 於 2009-11-9 23:47 發表

好的  明天見
作者: cheukling    時間: 2009-11-10 00:03

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-11-8 09:40 PM 發表
唔會有舊照片
因為早已"歷元、明二代而傾頹"  

*補充
另一說法為二十年代被毀

作者: 老何    時間: 2009-11-10 11:47

低手都得

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%A4%E7%91%BE%E5%9C%8D

近日黃昏經過幾次,皆見一貌似正常/不正常之女士在內看書, 你遇見嗎!
作者: suewong    時間: 2009-11-10 13:09

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-10 11:47 發表 近日黃昏經過幾次,皆見一貌似正常/不正常之女士在內看書, 你遇見嗎! ...
唔係我...

因我係貌似不正常之女士...

作者: 大隻西    時間: 2009-11-10 13:32

引用:
原帖由 cheukling 於 2009-11-10 00:03 發表

唔會有舊照片
因為早已"歷元、明二代而傾頹"  

*補充
另一說法為二十年代被毀
多謝解答
作者: 大隻西    時間: 2009-11-10 13:43

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-10 11:47 發表

://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%A4%E7 ...
http 近日黃昏經過幾次,皆見一貌似正常/不正常之女士在內看書, 你遇見嗎!

沒見過!放心  她離開那範圍便回復正常的。
作者: 老搜    時間: 2009-11-10 22:54

上帝古廟
無有怕, 唔使劣 !
此廟原奉祀北帝, 因又稱為北極玄天上帝, 具有消災化厄神力, 所以稱為上帝. 北帝原是商朝一名王子.啇末助玉帝討伐魔王, 故封位玄天上帝.
此廟舊稱古瑾圍, 建於馬頭圍. 清初, 此廟只剩下基址柱石, 乾隆年間, 村民把廟基改建為北帝廟, 1920年, 政府拆缷馬頭圍, 此廟變為頹垣敗瓦, 只剩下中門石基, 石刻門联及門額. 至1962年, 港府應市民要求, 把上帝古廟遺址改建於現今之露明道公園.

作者: 牛奶蛇    時間: 2009-11-10 23:24

阿西哥, 你那個全世界最细的公園还是一片空白, 有冇人幫吓手呀.
作者: ken_bb6    時間: 2009-11-11 10:21

the little park look scary
作者: antoine90    時間: 2009-11-11 11:22

原來來頭p少呀!

古瑾圍Kwu Kan Wai)是位於[url=/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF]香港[/url][url=/zh-hk/%E4%B9%9D%E9%BE%8D]九龍[/url][url=/zh-hk/%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E5%9F%8E%E5%8D%80]九龍城區[/url][url=/zh-hk/%E9%A6%AC%E9%A0%AD%E5%9C%8D]馬頭圍[/url]一條已拆卸的[url=/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%9C%8D%E6%9D%91]圍村[/url],遺址現時建成[url=/w/index.php?title=%E8%81%96%E5%BE%B7%E8%82%8B%E6%92%92%E9%86%AB%E9%99%A2&action=edit&redlink=1]聖德肋撒醫院[/url]新翼,僅存「上帝古廟石門遺址」於「露明道公園」內作為紀念。
[url=/zh-hk/%E5%8D%97%E5%AE%8B]南宋[/url]末年,[url=/zh-hk/%E8%B5%B5%E6%98%BA]趙昺[/url]南遷,由海路自[url=/zh-hk/%E7%A6%8F%E5%BB%BA]福建[/url]入[url=/zh-hk/%E5%BB%A3%E6%9D%B1]廣東[/url],再由[url=/zh-hk/%E6%83%A0%E5%B7%9E]惠州[/url]甲子門經[url=/zh-hk/%E5%A4%A7%E5%B6%BC%E5%B1%B1]大嶼山[/url][url=/zh-hk/%E6%A2%85%E7%AA%A9]梅蔚[/url]到[url=/zh-hk/%E5%AE%98%E5%AF%8C%E5%A0%B4]官富場[/url]。[url=/zh-hk/%E9%99%B8%E7%A7%80%E5%A4%AB]陸秀夫[/url]擁立趙昺為帝,改元「[url=/zh-hk/%E7%A5%A5%E5%85%B4]祥興[/url]」,再逃往[url=/zh-hk/%E5%B4%96%E5%B1%B1]崖山[/url]避難。部分宗室倉卒間不及隨行,匿居於[url=/zh-hk/%E9%A6%AC%E9%A0%AD%E8%A7%92]馬頭角[/url]一帶,其後建立「古瑾村」,村落長達兩[url=/zh-hk/%E9%87%8C][/url],村內田野平曠,灌溉充足,有矮石牆環繞,時人稱為「古瑾圍」。
「古瑾村」至[url=/zh-hk/%E6%B8%85%E6%9C%9D]清朝[/url]仍存,由「官富司」管轄。至[url=/zh-hk/1920%E5%B9%B4%E4%BB%A3]1920年代[/url],隨着城市擴展,古瑾圍被夷為平地。著名學者[url=/zh-hk/%E7%B0%A1%E5%8F%88%E6%96%87]簡又文[/url]於[url=/zh-hk/1960%E5%B9%B4%E4%BB%A3]1960年代[/url]向[url=/zh-hk/%E6%B8%AF%E8%8B%B1%E6%94%BF%E5%BA%9C]政府[/url]倡議紀念「古瑾圍」,在村落遺址建立「露明道公園」,立「上帝古廟」中門石基、石刻門聯及門額,更特邀[url=/zh-hk/%E9%A5%92%E5%AE%97%E9%A0%A4]饒宗頤[/url]教授撰文紀念,刻文為碑以流傳後世,公園於[url=/zh-hk/1962%E5%B9%B4]1962年[/url][url=/zh-hk/9%E6%9C%881%E6%97%A5]9月1日[/url]由[url=/zh-hk/%E5%B8%82%E6%94%BF%E5%B1%80]市政局[/url]議員[url=/w/index.php?title=%E6%9D%8E%E6%9C%89%E7%92%87&action=edit&redlink=1]李有璇[/url]醫生主持揭幕啟用。
據說「上帝古廟」在[url=/zh-hk/%E5%85%83%E6%9C%9D]元代[/url]原是一座小廟,內置男女神像,狀如帝王與皇后,此即「古瑾圍」趙氏之祖。及至[url=/zh-hk/%E6%B8%85%E6%9C%9D]清朝[/url]初年,小廟只剩下基址柱石,於[url=/zh-hk/%E4%B9%BE%E9%9A%86]乾隆[/url]年間,村民把廟基改建[url=/zh-hk/%E5%8C%97%E5%B8%9D%E5%BB%9F]北帝廟[/url],[url=/zh-hk/%E5%98%89%E6%85%B6]嘉慶[/url][url=/w/index.php?title=%E7%8E%8B%E5%B4%87%E7%86%99&action=edit&redlink=1]王崇熙[/url]《[url=/w/index.php?title=%E6%96%B0%E5%AE%89%E7%B8%A3%E5%BF%97&action=edit&redlink=1]新安縣志[/url]》卷十八勝蹟略載『丁丑年([url=/zh-hk/1277%E5%B9%B4]1277年[/url])四月,帝舟次於此,即其地營宮殿,基址柱石猶存。今土人將其址改建北帝廟。』。「北帝」又稱「北方真武玄天上帝」,因宋室南遷,宗室避談「北帝」以免元室起疑,故簡稱「上帝」。據近代學者記載,廟內原刻有「[url=/zh-hk/%E5%85%89%E7%B7%92]光緒[/url]二十二年([url=/zh-hk/1896%E5%B9%B4]1896年[/url])丙申仲冬吉旦重修古瑾圍信士某捐銀」字樣的石碑,可惜石碑如廟內其他設置一樣,已不復見。
石門門額題刻「上帝古廟」,兩側對聯為「真義著千秋,煌煌氣象;武功昭萬古,赫赫聲靈。」,聯首嵌有「真」、「武」顯示「北方真武玄天上帝」。石門背後附有門扣。石門前方置[url=/zh-hk/%E9%A5%92%E5%AE%97%E9%A0%A4]饒宗頤[/url]教授為公園撰「九龍古瑾圍上帝古廟遺址闢建公園記」石碑,詳述九龍的宋末史蹟。
作者: 老何    時間: 2009-11-11 11:34

ah sir, M個粉擦用一用,再寫過
作者: antoine90    時間: 2009-11-11 11:35

變左地球毁滅密碼,唔好意思,
post多次:
古瑾圍(Kwu Kan Wai)是位於香港九龍九龍城區馬頭圍一條已拆卸的圍村,遺址現時建成聖德肋撒醫院新翼,僅存「上帝古廟石門遺址」於「露明道公園」內作為紀念。
南宋末年,趙昺南遷,由海路自福建廣東,再由惠州甲子門經大嶼山梅蔚到官富場。陸秀夫擁立趙昺為帝,改元「祥興」,再逃往崖山避難。部分宗室倉卒間不及隨行,匿居於馬頭角一帶,其後建立「古瑾村」,村落長達兩里,村內田野平曠,灌溉充足,有矮石牆環繞,時人稱為「古瑾圍」。
「古瑾村」至清朝仍存,由「官富司」管轄。至1920年代,隨着城市擴展,古瑾圍被夷為平地。著名學者簡又文1960年代向政府倡議紀念「古瑾圍」,在村落遺址建立「露明道公園」,立「上帝古廟」中門石基、石刻門聯及門額,更特邀饒宗頤教授撰文紀念,刻文為碑以流傳後世,公園於196291日由市政局議員李有璇醫生主持揭幕啟用。
據說「上帝古廟」在元代原是一座小廟,內置男女神像,狀如帝王與皇后,此即「古瑾圍」趙氏之祖。及至清朝初年,小廟只剩下基址柱石,於乾隆年間,村民把廟基改建北帝廟,嘉慶王崇熙新安縣志》卷十八勝蹟略載『丁丑年1277年四月,帝舟次於此,即其地營宮殿,基址柱石猶存。今土人將其址改建北帝廟。』。「北帝」又稱「北方真武玄天上帝」,因宋室南遷,宗室避談「北帝」以免元室起疑,故簡稱「上帝」。據近代學者記載,廟內原刻有「光緒二十二年1896年丙申仲冬吉旦重修古瑾圍信士某捐銀」字樣的石碑,可惜石碑如廟內其他設置一樣,已不復見。
石門門額題刻「上帝古廟」,兩側對聯為「真義著千秋,煌煌氣象;武功昭萬古,赫赫聲靈。」,聯首嵌有「真」、「武」顯示「北方真武玄天上帝」。石門背後附有門扣。石門前方置饒宗頤教授為公園撰「九龍古瑾圍上帝古廟遺址闢建公園記」石碑,詳述九龍的宋末史蹟。
作者: tiutiu111    時間: 2009-11-11 13:06     標題: 回復 35# 的帖子

ne 次對眼無咁花      
作者: him4466    時間: 2009-11-11 15:01

原來仲響樹
細個去九龍城 西南 飲茶有時都會經過
好奇怪點解叫上帝, 後來長大睇書先知何解

搵日去行下先
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-11-11 18:32     標題: 回復 33# 的帖子

我仲以為睇緊達文西密碼
作者: suewong    時間: 2009-11-11 20:03

引用:
原帖由 antoine90 於 2009-11-11 11:35 發表
變左地球毁滅密碼,唔好意思,
post多次:
古瑾圍(Kwu Kan Wai)是位於香港九龍九龍城區馬頭圍一條已拆卸的圍村,遺址現時建成聖德肋撒醫院新翼,僅存「上帝古廟石門遺址」於「露明道公園」內作為紀念。
南 ...
thanks for sharing...
作者: 大隻西    時間: 2009-11-11 20:10

太多的有心人了  无法逐一答谢  心感不安
作者: hkgalbert    時間: 2009-11-24 12:40

老人順帶一提,有人說此「上帝古廟」其實原為宋帝南逃時的行宮(另一說法為用那行宮的殘磚造成此廟),宋亡後,遺民以供奉「北帝」其實暗指「宋帝」紀念,現在的聖三一堂原為皇妹「金夫人墓」,有說英殖民地政府有意消滅中國古蹟而拆廟倒墓。
作者: 大隻西    時間: 2009-11-26 20:33

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2009-11-24 12:40 發表
老人順帶一提,有人說此「上帝古廟」其實原為宋帝南逃時的行宮(另一說法為用那行宮的殘磚造成此廟),宋亡後,遺民以供奉「北帝」其實暗指「宋帝」紀念,現在的聖三一堂原為皇妹「金夫人墓」,有說英殖民地政府有意消 ...
謝謝老師解釋
作者: dw194711    時間: 2009-12-14 15:57

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-7 20:49 發表
可否有人告訴我  30  / 40 年前 的九龍塘 是甚樣的 ?

網絡上說, 李惠理 附近 是木屋區, 為何木屋區會坐在豪宅區?

九龍塘 其實幅員遼闊, 當時有這麼多人可以住豪宅的嗎?

飛機場未搬遷時, 其實很嘈雜. 九龍 ...
兒時家住離九龍塘不太遠,經常都會去那裡玩耍,三角花園、四角花園更是常去之地。
70年拍拖時,每星期都有幾晚去那兩個公園,留低不少甜蜜回憶。
作者: suewong    時間: 2009-12-14 16:15

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-14 15:57 發表

兒時家住離九龍塘不太遠,經常都會去那裡玩耍,三角花園、四角花園更是常去之地。
70年拍拖時,每星期都有幾晚去那兩個公園,留低不少甜蜜回憶。
C6 同我飯後, 忙裡偷閑, 會在九龍塘的街頭散步,  有在外國小鎮的感覺.  

話時話, 70年先拍拖, 你都好乖仔.

我大學 d 學生, 如果大肚, 未必知經手人, 唔係嚇你...
作者: bobyjey    時間: 2009-12-15 04:17

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-14 16:15 發表

C6 同我飯後, 忙裡偷閑, 會在九龍塘的街頭散步,  有在外國小鎮的感覺.  

我大學 d 學生, 如果大肚, 未必知經手人, 唔係嚇你...
捉哂去驗DNA囉唯有~!
(可能叫架24座wan都坐唔哂)
作者: suewong    時間: 2009-12-15 15:26

引用:
原帖由 bobyjey 於 2009-12-15 04:17 發表

(可能叫架24座wan都坐唔哂)
唔出奇丫...
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-15 18:23

引用:
原帖由 suewong 於 14-12-2009 16:15 發表

咁大学点攪?係咪生左落黎俾政府養?
作者: suewong    時間: 2009-12-15 23:15

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-15 18:23 發表
咁大a艣矷H係咪生左落黎俾政府養?
點會生落o黎...

清潔亞嬸話, 佢 早上 6 /7 點 打掃, 好多課室, 都有 7/8 個 男女學生係度訓. 仲罵亞嬸嘈醒佢地.

亞嬸係課室搵到乜, 唔好講囉...

舊同事話有 學生濫藥.

10 幾年前, 有舊同學做中學老師 (band 2 /3 中學), 輔導未婚媽媽. 個女學生都話唔知經手人係邊個...

西方好的文化 (e.g. 獨立, 批判思考), 年輕人就學唔到...

作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-15 23:58

引用:
原帖由 suewong 於 15-12-2009 23:15 發表

點會生落o黎...

清潔亞嬸話, 佢 早上 6 /7 點 打掃, 好多課室, 都有 7/8 個 男女學生係度訓. 仲罵亞嬸嘈醒佢地.

亞嬸係課室搵到乜, 唔好講囉...

舊同事話有 學生濫藥.

10 幾年前,  ...
真係,我地的社会未來主人翁攪成咁,係咪間間大學院校都係咁呀?
作者: suewong    時間: 2009-12-16 00:43

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-15 23:58 發表
真係,我地的社N未來主人翁攪成咁,係咪間間大學院校都係咁呀?
唔知. 但我之前做野個間, 已經係中游既...

之前有人係 U Tube upload 過 d 法律系 / 工程系 上課既光景. 如果仲係到, 大家就知道 未來主人翁 係 點...

蔣震 曾經 頒發 獎學金, 有 工程系既大學, 每間只得 1 個學生有.

頒獎禮時, 大部份學生遲到/ 唔記得黎.  蔣震 話要取消獎學金.

唔信既, 可以搵舊報紙睇番...

作者: suewong    時間: 2009-12-16 00:45

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-16 00:43 發表

唔知. 但我之前個間, 已經係中游既...

之前有人係 U Tube upload 過 d 法律系 / 工程系 上課既光景. 如果仲係到, 大家就知道 未來主人翁 係 點...

蔣震 曾經 頒發 獎學金, 有 工程系既大學, 每間只得 1 個 ...
始終覺得, 香港未來主人翁攪到咁, 父母要負絕大責任. 養不教....
作者: kintsun    時間: 2009-12-16 02:33     標題: 回復 51# 的帖子

大學教育普及後,大學生中學化,操行學業俱往矣,以往是精英,現在是反智弱能,若要說自己是大學畢業生要講埋年份,年份越早越叻,60年代較70年代好,70年代之後的已每下愈况了!

作者: suewong    時間: 2009-12-16 17:22

引用:
原帖由 kintsun 於 2009-12-16 02:33 發表
大學教育普及後,大學生中學化,操行學業俱往矣,以往是精英,現在是反智弱能,若要說自己是大學畢業生要講埋年份,年份越早越叻,60年代較70年代好,70年代之後的已每下愈G了!
d 舊同事, 如果要安排學生實習既, 都喊咁口 / 如履薄冰.

有家長打電話黎投訴, 點解去酒店實習既女女, 由朝企到晚, 虐待佢, 唔實習啦...

老人院又打電話黎, 話 d 醫護實習生冇愛心, 罵病人...
作者: cheukling    時間: 2009-12-17 13:30

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-15 11:58 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=9264273&ptid=305485][/url]
真係,我地的社会未來主人翁攪成咁,係咪間間大學院校都係咁呀?
其實我覺得只係個別事件
我都系香港其中一間大學讀緊
我又覺得情況無大家講得咁嚴重
當然點都會有d咁既人
但係一間大學閒閒地都有三萬人以上
無可能個個都乖乖仔乖乖女
我雖然唔會識哂咁多人
但係睇下身邊既人同埋平時番學會見到既其他人
我覺得都唔係好差
雖然我聽過有學生會上堂果陣打機
但係落堂之後佢地一樣會溫書,一樣會同番TUTOR討論番
只不過係轉左方式學習
當然我無話佢地岩
只係覺得佢地亦都唔係只識玩樂
其實亦有學習既時候

PS.我諗我地間U應該唔會有學生留系d房訓
個CAMPUS咁鬼細
唔使一個鐘就比人發現到
作者: suewong    時間: 2009-12-17 16:00

引用:
原帖由 cheukling 於 2009-12-17 13:30 發表

其實我覺得只係個別事件
我都系香港其中一間大學讀緊
雖然我聽過有學生會上堂果陣打機
但係落堂之後佢地一樣會溫書,一樣會同番TUTOR討論番 ...
我覺得見人見智, 亦好能係代溝, 我地覺得嚴重 / 緊要, 新生代覺得平常.

曾經請過和x總經理黎講 talk, 學生打機, 講者好 嬲, 當場話學生唔尊重佢....

同事 (包括自己), 都對學生上堂 既秩序, 好有意見. 我覺得, 如果覺得上堂無得著, 何必黎? 影響學習氣氛. 同事話要同學生鬥大聲, 要閒談, 請去飯堂...(好多大學 check attendance 都唔緊, 我亦唔反對學生簽到後走).

前嶺南校長, 都投訴學生遲到早退時, 嘈喧巴閉, 旁聽既長者學生, 都話阻礙上堂...

試過有 外國教授, 鎖門唔俾遲到既學生入. 學生鬥氣, 走去投訴...

作者: suewong    時間: 2009-12-17 19:02

引用:
原帖由 cheukling 於 2009-12-17 13:30 發表

只係覺得佢地亦都唔係只識玩樂
其實亦有學習既時候
...
希望你唔好覺得我煩, 咄咄逼人. 因為下列是我的肺腑之言 (我亦常對學生說):

現在的年輕人, 面對的環境, 比我父母的一輩, 還嚴苛. 起碼我父母時, 香港的經濟, 逐步起飛...

年輕人最要學習的, 不只是本科的知識; 而是知道世上沒有不勞而獲 和 溝通的技巧. 溝通的金科玉律, 是對人的基本尊重.

試想像, 佢地考試失手, 教授會不會因他們平時表現好, 推薦 recommended pass ?

作者: cheukling    時間: 2009-12-18 17:29

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-17 07:02 PM 發表

希望你唔好覺得我煩, 咄咄逼人. 因為下列是我的肺腑之言 (我亦常對學生說):

現在的年輕人, 面對的環境, 比我父母的一輩, 還嚴苛. 起碼我父母時, 香港的經濟, 逐步起飛...

年輕人最要學習的, 不只是本科的知 ...
我由此至終都無話佢地岩
我都知依D係唔尊重人既表現
我都好討厭上緊堂時後面D人嘈住哂(真係好煩,成日搞到我聽唔到書)
只不過我想講既係
好多時大家睇D大學生都只係識睇差既一面(雖然依個社會睇乜都係咁......)
好既野就置諸不理
例如我有時去上lecture
臨上堂前一個鐘就成個LT都爆哂
大家都坐定定等上堂
我覺得依D係尊重既表現
但係依D就無人理
反而一兩個人嘈就成班比人話唔尊重
社會以一小撮人既表現評論咁多個大學生
我覺得對於我地其實好唔公平

ps.其實我都係講下就算
反正依家成個社會風氣都係咁
往往以一小部份人既表現代表所有人
作者: suewong    時間: 2009-12-18 22:05

引用:
原帖由 cheukling 於 2009-12-18 17:29 發表

好多時大家睇D大學生都只係識睇差既一面(雖然依個社會睇乜都係咁

反正依家成個社會風氣都係咁
往往以一小部份人既表現代表所有人...... ...
希望和你的討論到此為至. 因為看到大家的立場各異, 見人見智.

作為一個在大學的教員, 我和我的同事傷心的, 就是大部分學生的表現....

我考 5 名之內的畢業生回來探我, 當然很開心. 但很痛心的是, 她半年轉了 3 份工, 每份工辭職後, 在寫字樓 "專登" 丟電話 / 文具.

我當時嚴詞責罵, 她說未見過 Dr. Wong 咁惡. 我亦對她說, 預左佢覺得我係衰人....

我是否 只係識睇差既一面, 不懂欣賞學生對我的感情 / 依戀 (不少學生要和我影畢業相) ? 恨鐵不成鋼...

作者: flowingwater    時間: 2009-12-18 23:15     標題: 回復 58# 的帖子

唔使咁傷心及勞氣啦..
就等流水自行將佢既菱角磨滑咪得lor..
作者: suewong    時間: 2009-12-18 23:28

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-18 23:15 發表
唔使咁傷心及勞氣啦..
就等流水自行將佢既菱角磨滑咪得lor..
其實而家已經進步左...

10 多年前  初出道, 滿腔熱血. D 同事話, 哩個世界一定有人係底層, 咪由得 佢地第日掃街囉...

我對住亞哥, 差不多喊, 話唔想我 教既學生掃街
作者: flowingwater    時間: 2009-12-18 23:45     標題: 回復 60# 的帖子

大學生要做掃街..我都想見識一下
仲要係十多年前既大學生wor
作者: suewong    時間: 2009-12-18 23:49

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-18 23:45 發表
因為個學生既溝通技巧, 真係....

p.s. 當時我教 high diploma...
作者: flowingwater    時間: 2009-12-18 23:55     標題: 回復 62# 的帖子

我都唔係太有資格去笑人溝通技巧.
我有時對朋友說話太直...
作者: tonychankamtong    時間: 2009-12-19 01:10

Sue 姐:
請不要勞氣, 平常心罷! 問問自己已盡了努力便算.

讓我也來分享我的經驗:
我在晚間也客串做人之患, 在IVE教工科快20年了. 比較這20年學生的成績及態度, 我也很感慨 !

* 20年前的學生若有犯錯誤, 我會即時嚴厲責備他們, 被罵過後, 學生會感到羞愧, 亦會完全接受批評, 會改錯.

* 10年前的學生若有犯錯誤, 若我當面嚴正批評, 他們會即時和你 "駁火", 但最後仍會改錯. 所以一般會在課堂以外和他們溝通, 效果及氣氛會好一些.

* 今天的學生若有犯錯誤, 可能只是小錯, 我也會猶豫是否需要及怎樣地矯正他們, 因為處理不好隨時換來粗口的回敬, 若我堅持下去, 最後便會在 feedback questionnaire 中得到 very poor 的評核.

我從不介意得到很低的評分. 只是偶然會氣餒及失望, 在課堂講課時自己好像和空氣說話, 之前用心血及時間製作的 powerpoint 簡直是白費; 20年前我一晚只帶3 枝白粉筆入班房, O/H projector 也不需用, 寫盡了3 枝筆便完結一晚課, 那時設備較簡單, 但學生很用心, 自己也有滿足感, 但現在 ......

有時自己會想是否已追不上時代? 又或者沒有從學生的角度去考慮? 自己做學生的時候是老師心目中的壞孩子等?

晚安!
作者: rqrj    時間: 2009-12-19 01:28

我有個朋友就係「肥人」太多,
同學生「紥馬」,
結果 poor rating,
要自行引退,
後來出埠,
同香港D所謂「世界級」學府劃清界線,
而家優哉攸哉幾 happy。
作者: suewong    時間: 2009-12-19 13:37

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-18 23:55 發表
我都唔係太有資格去笑人溝通技巧.
我有時對朋友說話太直...
唔係窩,

覺得水哥好識討人歡心 (e.g. post D 百年老鋪 既相上來). 又有自己一套, 追女仔, 冇研究之至...

p.s. 唔使驚, 我對姊弟戀, 冇興趣.
作者: suewong    時間: 2009-12-19 13:45

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-19 01:10 發表
我在晚間也客串做人之患, 在IVE教工科快20年了. 比較這20年學生的成績及態度, 我也很感慨 ! ...
Tong 哥博學多聞, 興趣廣泛 (錢幣, 古劍, 劍術, 粵曲...) , 完全不似工科生...

讀大學時, 嫌 d 男同學, 粗魯 / 木獨 / 冇情趣 / 悶葫蘆. 最終, c6 讀工業中學, 仲要係男校...
作者: suewong    時間: 2009-12-19 13:47

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-19 01:10 發表
Sue 姐:
請不要勞氣, 平常心罷! 問問自己已盡了努力便算.

讓我也來分享我的經驗:
我在晚間也客串做人之患, 在IVE教工科快20年了. 比較這20年學生的成績及態度, 我也很感慨 !

* 今天的學生若有犯錯誤, 可能只是小錯, 我也會猶豫是否需要及怎樣地矯正他們, 因為處理不好隨時換來粗口的回敬, ...
嘩! 一山還有一山低...
作者: suewong    時間: 2009-12-19 14:03

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-18 23:45 發表
唔好笑.

有 師兄係銀行做 Department Head, 管電腦部,  公司被星展合併. 成 2 年M唔到工, 仔細老婆 "鑾", 03 年自殺...

M大學校友會幫手, 佢地都好震撼, 話 未試過有畢業生, 失業自殺,

師兄話, 放低身段, 其他公司都唔肯請....
作者: suewong    時間: 2009-12-19 14:16

引用:
有時自己會想是否已追不上時代? 又或者沒有從學生的角度去考慮? 自己做學生的時候是老師心目中的壞孩子等? ...
Tong 哥好難得.

睇得出你係對自己有要求既人. 遇到困難, 會反省.  

舊同事既反應:
更多既係, 忍氣吞聲, 視若無睹...
作者: suewong    時間: 2009-12-19 14:26

引用:
我從不介意得到很低的評分. 只是偶然會氣餒及失望, 在課堂講課時自己好像和空氣說話, 之前用心血及時間製作的 powerpoint 簡直是白費; ...
你就好啦!

我好怕o家, 怕比高層, 開大會時羞辱. 家姐話我冇鬼用. 爛佬怕潑婦...

試過用盡方法, 解釋衛星定位儀, 用埋動畫 / video. 結果...   

一講到, 有明星唔見左車, 衛星定位儀幫唔到, 江湖朋友M番. 課堂氣氛熱烈...
作者: suewong    時間: 2009-12-19 14:29

引用:
原帖由 rqrj 於 2009-12-19 01:28 發表
我有個朋友就係「肥人」太多,
同學生「蚾芋v,
結果 poor rating,
要自行引退,
後來出埠,
同香港D所謂「世界級」學府劃清界線,
而家優哉攸哉幾 happy。
多謝你既安慰.

而家轉左做行政, 真係優哉攸哉幾 happy.

遲 d 叫 c6 養我, 唔 DO, 應該仲 happy.
作者: tonychankamtong    時間: 2009-12-19 18:12

Sue 姐:
我與你的情況不一樣.  我只是Part-time Lecturer, 過低的評分對我影響不大, 最壞也只不過掉去一份兼職. 對於全職講師就不同了, 這涉及飯碗的問題. 我認識很多 IVE 的全職同事都要 “揸頸就命". 還好我的部門是通情達理, 可能大家都深同感受 !

其實我覺得你才是個負責任的老師 (不是奉承!), 你埋怨制度的不公平, 你憤慨 學生的表現差, 因為你對他們仍有希望, 正如你所說是 "恨鐵不成鋼", 香港是需要像你這樣的老師堅持下去, 春風化雨. 一個老師到了對學生的表現莫不關心, 只做個機械化的教書匠, 其實已失去了意義. 哀莫大於心死!

你既然選擇了以教育為抱負, 前路肯定是艱辛的, 不過請你繼續努力啊!
作者: suewong    時間: 2009-12-19 20:08

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-19 18:12 發表
Sue 姐:
我與你的情況不一樣.  我只是Part-time Lecturer, 過低的評分對我影響不大, 最壞也只不過掉去一份兼職. 對於全職講師就不同了, 這涉及飯碗的問題. 我認識很多 IVE 的全職同事都要 “黃V就命". 還好我 ...

其實我覺得你才是個負責任的老師 (不是奉承!), 你埋怨制度的不公平, 你憤慨 學生的表現差, 因為你對他們仍有希望, 正如你所說是 "恨鐵不成鋼", 香港是需要像你這樣的老師堅持下去, 春風化雨. ...
Tong 兄只是 Part-time , 也如此上心, 實在難得. 高層的親戚, 從不改測驗 / 功課. 位位 80 分, 仲話, 學生開心, 佢又開心...

唔好意思, d 牢騷一發不可收拾

其實我做了逃兵. 除了不滿意高層的貪腐, 亦覺得自己誤人子弟 (不是說笑).

有一次, 一個 8 steps 既 algorithm, 解極學生都唔明. 兩堂後, 畫 卡通 / 圖去解釋. 學生話, arm 啦, 我地睇唔慣文字, 以後多 d 圖...

我想, 點解學生學唔學得識, 變哂我既責任? 佢地唔覺得割禾要彎腰 (冇諗過自己看書弄明白佢). 將來踏入社會, 甚辦?

唔知 Tong 兄 有冇聽過, 一個殺人犯, 臨死時, 對母親說, 當初你管教嚴厲, 唔縱容我, 我就唔使落到此田地...

有同事說, 10 年後, 學生回首, 會話係 d 老師害左佢地.

作者: flowingwater    時間: 2009-12-19 20:11     標題: 回復 66# 的帖子

咁口花花....
作者: flowingwater    時間: 2009-12-19 20:16     標題: 回復 71# 的帖子

請開呢單野..
令警隊真係好冇面..
作者: tonychankamtong    時間: 2009-12-20 23:11

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-19 20:08 發表

Tong 兄只是 Part-time , 也如此上心, 實在難得. 高層的親戚, 從不改測驗 / 功課. 位位 80 分, 仲話, 學生開心, 佢又開心...

唔好意思, d 牢騷一發不可收拾

其實我做了逃兵. 除 ...
類似的對白, 粵語長片也有不少! 但作為大專學生, 這便不是理由而是籍口.

另外可能是制度本身有問題, 高層只看成績及結果, 沒有注重過程及學生的德育. 形成學生缺乏獨立思考的能力. 我時常跟學生說, 你們今天在學校所學到的, 在三五年後便會過時, 要不被淘汰就要不斷裝備自己, 老師教的只是分析問題及求解決的方法, 只要基礎打得好, 將來便可以靠自己吸收新的技術.

可是年復年, 沒有幾個願意 "投資" 在一些非考試重點的原理上. 但我仍然在每學期對新的學生這樣說. 沒有成效? 不想了!
作者: tonychankamtong    時間: 2009-12-21 00:27

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-19 13:45 發表

Tong 哥博學多聞, 興趣廣泛 (錢幣, 古劍, 劍術, 粵曲...) , 完全不似工科生...

讀大學時, 嫌 d 男同學, 粗魯 / 木獨 / 冇情趣 / 悶葫蘆. 最終, c6 讀工業中學, 仲要係男校...
Sue 姐:
搞工程是為了糊口, 工餘興趣則可以天馬行空.

小弟愚見, 在這個討論版中, 數 "博學" 的應推 老何兄, 他無論天文.歷史. 地理. 藝術無所不談, 看他的貼士完全不會覺得悶! 不過轉數要快, 否則就跟不上.

若論 "精深" 的, 便是 大隻西兄 及 鄧兄了.

大隻西兄貼士的內容很精辟獨到, 全都是自己第一身的經歷, 而且行文字簡潔, 簡直字字珠磯!

另外我在這個討論版中, 第一個發出回覆的便是鄧兄的 "在DVD上.......", 他那認真的態度, 不用我多言了! 他有余慕雲前輩的影子! 另外印象中, 他好像亦是唸工程出身的, 若屬無誤, 他的語文情度, 真叫很多現今的文科生汗顏!

回到我了, 我的興趣也不算廣泛, 只是嗜好多多, 每樣只懂皮毛, 可以算是 "雜及偏", 所以說博學多聞就不敢當了, 例如我喜歡聽印度的民歌及看許慎的 "說文解字".

而你就是夠 "真"!

我相信有很多版友是臥虎藏龍的, 只是我注冊較遲, 仍未有機會接觸其他的版友!
作者: 大隻西    時間: 2009-12-21 01:22

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-21 00:27 發表

Sue 姐:

小弟愚見, 在這個討論版中, 數 "博學" 的應推 老何兄, 他無論天文.歷史. 地理. 藝術無所不談, 看他的貼士完全不會覺得悶! 不過轉數要快, 否則就跟不上.
...
Tong兄  我十四歲便在下層社會打滾  學歷很低  您們都是高知識份子 我怎能與各位相題並論 Tong兄點名提及我  真是一時不知所措  又不懂說話  萬分的謝謝
作者: suewong    時間: 2009-12-21 16:35

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-20 23:11 發表

可是年復年, 沒有幾個願意 "投資" 在一些非考試重點的原理上. 但我仍然在每學期對新的學生這樣說. 沒有成效? 不想了! ...
我都對學生講過類似既說話, 佢地話我煩.

不過我算好o家啦, 學生好憎罵佢地個 d 講師.  

我同學生講, 緊張你地, 先至會出聲罵, 但佢地唔 buy....
作者: suewong    時間: 2009-12-21 17:01

[quote]原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-21 00:27 發表

Sue 姐:

... [

而你就是夠 "真"! /quote]

仲希望你讚我有氣質 / 深度 / 深不可測 / 深明大義.... (請繼續添加, 多多益善)

我都有補充, 除  老何兄, 大隻西兄 及 鄧兄外:

黃兄與我臭味相投, 對事物的反應相近. 如果先父在生, 我一定問他有沒有私生子在外...

牛奶 Sir 兄 有正義感, 雖千萬人吾往而 ; 相比 Ah Sue, 目睹 高層 貪腐/ 誤人子弟, 從不敢發聲, 淨係對屋企人 / 朋友嘈. D hallmates 叫我去公開 / 投訴佢地既醜行, 我都唔敢...

老搜兄, 哩個好心 / 有心人, 我再講佢既好話, 驚會嚇走佢...

仲有 Albert Uncle, 好可愛...

作者: suewong    時間: 2009-12-21 17:08

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-21 00:27 發表

Sue 姐:

回到我了, 我的興趣也不算廣泛, 只是嗜好多多, 每樣只懂皮毛, 可以算是 "雜及偏", 所以說博學多聞就不敢當了, 例如我喜歡聽印度的民歌及看許慎的 "說文解字".
...
Tong 哥過謙了. 以工科人來說, Tong 哥可謂鳳毛麟角...

在大學見不少人, 除本科外, 對其他世事, 全無認識 / 興趣. 覺得他們其實損失甚多...
作者: suewong    時間: 2009-12-21 17:13

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-12-21 01:22 發表

Tong兄  我十四歲便在下層社會打滾  學歷很低  您們都是高知識份子 我怎能與各位相題並論 Tong兄點名提及我  真是一時不知所措  又不懂說話  萬分的謝謝
其實 B 哥近來的一些回帖, 快人快語, Ah Sue 想喝采, 不過又怕火上加油...

作者: 老何    時間: 2009-12-21 18:00

老可欣然承戴TONY哥送贈之高帽, 尚有嗎!

學生哥, 好可憐。
表面上冇毅力, 惰性重,乏目標, 缺理想, 欠機會, 又無望;是否真的如此, 非也!
我看他們內心每人皆心焦如焚, 只要他們接受他們將不會再遇到父兄輩的生存環境,
自會踏出自己的人生路。
我們這裡有位版友是過來人, 迷惘了多年, 一朝奮起, 生龍活虎, 可喜可賀。
而反高鐵那些80後更可愛。
作者: tonychankamtong    時間: 2009-12-21 18:17

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-12-21 01:22 發表

B哥:
其實我最敬佩那些紅褲子出身的! 香港很多成功的人仕就是從低層做起.

有時所謂高學歷反而是一種束縛, 因為有了相對較穩定的工作後, 便不想冒險不會去創業. 營營役役便一生. 我有很多朋友便是因為沒有這種束縛, 肯 "括" 出去, 雖然並非所有都創業成功, 但總算有自己的事業.

尤其現今的社會, EQ 高比起 IQ 高更加重要! B哥, 往後希望你繼續分享你的寶貴經驗!
作者: flowingwater    時間: 2009-12-21 18:24     標題: 回復 85# 的帖子

有時所謂高學歷反而是一種束縛, 因為有了相對較穩定的工作後, 便不想冒險去創業. 營營役役便一生. (機會成本問題啦)
我同意.但另一方面要看個性配合適當的位子.
我有些朋友本性不合創業.你迫佢地下海.相信很快會被淹死.
作者: suewong    時間: 2009-12-21 18:25

引用:
原帖由 老何 於 2009-12-21 18:00 發表
老可欣然承戴TONY哥送贈之高帽, 尚有嗎!

學生哥, 好可憐。
表面上冇毅力, 惰性重,乏目標, 缺理想, 欠機會, 又無望;是否真的如此, 非也!
我看他們內心每人皆心焦如焚, 只要他們接受他們將不會 ...
有! 老何兄悲天憫人, 全無銅臭味,_______, _______, _______, _______(請隨意填上)

你最似我 uncle 既地方係 "其實好鍾意佢."

何太唔好驚, 我都好鍾意鄰居個 得意 B B...

常覺得養不教...

恕我直言, 他們甚至看不起人家努力以赴, 覺得 "案" 居. 唔識行 short cut...
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-21 18:43

引用:
原帖由 suewong 於 21-12-2009 17:13 發表

其實 B 哥近來的一些回帖, 快人快語, Ah Sue 想喝采, 不過又怕火上加油...
我有同感、所以無乜引,齋睇唔up 、Sue 姊咁勤力,又爽快、又改慣試卷,又有見識、又........................太多啦,不能盡錄............正是版主的最佳人選、各位有無同感呀?
作者: 老何    時間: 2009-12-21 19:04

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-21 18:25 發表

常覺得養不教 ...
與此無關, 父母們95%會教導子女, 只有方法上的差別。
而社會風氣是決定性的, 學園校風其次。還有一已失落的原素:師徒的傳承。

下述風情不知何日得見
北大校歌......燕園情

紅樓飛雪, 一時英傑, 先哲曾書寫, 愛國進步民主科學...............................

新亞校歌
.............................手空空, 無一物, 路遙遙, 無止境
亂離中, 流浪, 餓我體膚勞我精,  艱險我奮進,  困乏我多情...............................

.............
作者: suewong    時間: 2009-12-21 19:17

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-21 18:43 發表
我有同感、所以無乜引,齋睇唔up 、Sue 姊咁勤力,又爽快、又改慣試卷,又有見識、又........................太多啦,不能盡錄............正是版主的最佳人選、各位有無同感呀?
唔得. 我 9 月尾先註冊. 而且版主哩個位, 吃力不討好. Ah Sue 冇咁笨...

反而我覺得哩度有人好有龍頭大哥既風範, 不過言之過早啦...

作者: 鬼王之王    時間: 2009-12-21 19:30

作者: 大隻西    時間: 2009-12-21 21:51

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-21 17:13 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=9320581&ptid=305485][/url]

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-21 18:17 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=9321049&ptid=305485][/url]

B哥:
其實我最敬佩那些紅褲子出身的! 香港很多成功的人仕就是從低層做起.

有時所謂高學歷反而是一種束縛, 因為有了相對較穩定的工作後, 便不想冒險不會去創業. 營營役役便一生. 我有很多朋友便是因為沒有這種 ...

suewong校長  tony哥哥  兩位作育英才的老師  後學送上

http://www.youtube.com/watch?v=xrjxMg2IiGA&feature=related
作者: 大隻西    時間: 2009-12-21 22:09

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-21 18:43 發表
冇錯  連埋你都要  就這樣定吧
作者: suewong    時間: 2009-12-21 22:57

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-20 23:11 發表

另外可能是制度本身有問題, 高層只看成績及結果, 沒有注重過程及學生的德育. 形成學生缺乏獨立思考的能力. 我時常跟學生說, 你們今天在學校所學到的, 在三五年後便會過時, 要不被淘汰就要不斷裝備自己, 老師教的只是分析問題及求解決的方法, 只要基礎打得好, 將來便可以靠自己吸收新的技術.
...
說得好...

今時今日, 學生要生存, 就要學懂 / 知道 learn to learn...
作者: suewong    時間: 2009-12-21 23:00

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-12-21 21:51 發表
suewong校長  tony哥哥  兩位作育英才的老師  後學送上

http://www.youtube.com/watch?v=xrjxMg2IiGA&feature=related...
thanks a lot...
作者: tonychankamtong    時間: 2009-12-22 00:10

而你就是夠 "真"!

仲希望你讚我有氣質 / 深度 / 深不可測 / 深明大義.... (請繼續添加, 多多益善)

Sue 姐:
我想你是不會眷戀那些 "氣質 / 深度.......等等" 的虛函罷! (純開玩笑, 不要見怪)

其實 "真" 是很難得的, 看看我們四週的同事不是每天都在搞辦公室政治嗎?

而且在網絡的虛擬世界里, 真假更是不容易看透.
作者: suewong    時間: 2009-12-22 00:22

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-22 00:10 發表
Sue 姐:
我想你是不會眷戀那些 "氣質 / 深度.......等等" 的虛函罷! (純開玩笑, 不要見怪)

其實 "夠真" ...
世間萬物, 有利必有弊, 真性情也一樣.

我容易結交到好朋友, 但也出口傷人不自知.

好的老細, 會欣賞我是為公司好; 但也有人擔心我口沒遮攔, 將醜聞外泄...

作者: flowingwater    時間: 2009-12-22 00:27     標題: 回復 97# 的帖子

老細擔心你口沒庶欄就弊!!!
但sue wong 你比我好.因你出口傷人不自知..
我就明知..

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0