標題: [灌水] 若有徒如此, 此生無憾!!! [打印本頁]

作者: suewong    時間: 2009-12-27 18:16     標題: 若有徒如此, 此生無憾!!!

香港小子, 重慶校園貼大字報硬挺劉曉波

http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=856051

希望大家理性討論.
作者: bobyjey    時間: 2009-12-27 20:16

是否貼到政治時事區會較好?
作者: 大隻西    時間: 2009-12-27 21:58

他很俊朗
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-27 22:06

引用:
原帖由 suewong 於 27-12-2009 18:16 發表
香港小子, 重慶校園貼大字報硬挺劉曉波

http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=856051

希望大家理性討論.
Sue姊、假若此人是你的親生愛子、你會有何感受或反應。
作者: suewong    時間: 2009-12-27 22:41

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-27 22:06 發表
若我兒如此, 定是平時耳濡目染 Ah Sue 的 身教 . 而且冇我咁怕事. 應該好高興. 但現實殘酷, 我感受會很矛盾:

一方面 proud of 自己的兒子, 不像港男. 只懂吃喝玩樂. 知道大是大非; 另一方面擔心, 香港人的身份不是護身符, (e.g. 劉山青).

反應:
我會向他分析利害, 勸他回港. (其實都預佢俾踢出校).  如他不肯回來, 又願意接受 / 知道 最差的後果. 不是一時之勇. 媽咪支持佢. 有心理預備: 無得聽審 / 無得探監.

孫中山故然偉大, 背後支持更功不可沒.
作者: suewong    時間: 2009-12-27 23:48

引用:
原帖由 bobyjey 於 2009-12-27 20:16 發表
是否貼到政治時事區會較好?
thanks for the suggestion. Transfer requested.
作者: flowingwater    時間: 2009-12-27 23:55     標題: 回復 4# 的帖子

LAW兄這一問令我想起一比喻OR故事.
詳細的記不起.大致如下:
大部份人想著有小部份人會去做這件大部份人都想去做的事.............
最後大部份人沒一個人去做大部份人都會想去做既事.
作者: suewong    時間: 2009-12-28 00:07

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-27 23:55 發表
大部份人想著有小部份人會去做這件大部份人都想去做的事.............
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-27 22:06 發表

我覺得 LAW兄 會係個仔, "貼大字報硬挺劉曉波"前, 已經自己貼o左....

作者: flowingwater    時間: 2009-12-28 00:18     標題: 回復 8# 的帖子

不好唔會..
我只係突然想起這個比喻.
絕無任何批評之意.
而且我亦沒資格..
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-28 00:37

Sue姊做母親的情懷,值得學習、社運領袖背後的母親真不易做、eg:王丹的母親。還記得八九民運後、有一友人向我激昂表示,若他的子女去擋坦克、他不會阻止、並且会以他為榮。故事末完、後來怎樣?他是我首批最快移民加拿大的朋友。
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-28 00:42

引用:
原帖由 suewong 於 27-12-2009 23:48 發表

thanks for the suggestion. Transfer requested.
No need ar.這埵釩~及有見地的高人雲集、何須它移!
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-28 00:57

引用:
原帖由 suewong 於 28-12-2009 00:07 發表

我覺得 LAW兄 會係個仔, "貼大字報硬挺劉曉波", 已經 ...
需然我有兩個爐done,但都唔係太想佢咁偉大,中國有許多偉大殉國的人、因兩岸政治問题、一邊唔准講,另一邊唔想講、好快会俾人遺忘、死得無價值、唔值得。
作者: suewong    時間: 2009-12-28 01:20

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-28 00:37 發表
Sue姊做母親的情懷,值得學習、社運領袖背後的母親真不易做、eg:王丹的母親。還記得八九民運後、有一友人向我激昂表示,若他的子女去擋坦克、他不會阻止、並且N以他為榮。故事末完、後來怎樣?他是我首批最快移民加拿大的朋友。
...
唔好介意Ah Sue 直言:

我唔反對他人移民, 始終我地都係人, 係人都會貪生怕死. 只要佢唔好 叫 / "Tum" 人去死就得啦. 或者講到好 buy 共產黨, 偷偷摸摸 /  暗渡陳倉, 移民

而且當時, 係人都驚, 求庇於外國, 無可厚非...

作者: suewong    時間: 2009-12-28 01:39

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-28 00:57 發表
需然我有兩個爐done,但都唔係太想佢咁偉大,中國有許多偉大殉國的人、因兩岸政治問题、一邊唔准講,另一邊唔想講、好快N俾人遺忘、死得無價值、唔值得。
同意...

經驗 / 歷史 都教訓我地: 殺人放火金腰帶; 修橋舖路無屍骸. 但我只是希望, 自己臨死時, 對得住良心, 冇後悔.

而且做父母, 我只係帶佢黎哩個世界, 兒女係獨立個體. 唔可以迫佢行我覺得好 / 舒服既路. 我會同佢分析, 條路難行. 但佢一定要咁做, 媽咪可以做既, 就係支持佢.
作者: suewong    時間: 2009-12-28 01:47

引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-28 00:18 發表
不好唔會..
我只係突然想起這個比喻.
絕無任何批評之意.
而且我亦沒資格..
引用:
原帖由 flowingwater 於 2009-12-27 23:55 發表
唔係o窩.

其實好發人深省...

如果冇小部份人推動世界 進步 / 轉變, 大部份人唔可以安居樂業.
作者: suewong    時間: 2009-12-28 01:54

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-12-27 21:58 發表
他很俊朗
相由心生. B 哥都係 ?!
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-28 02:09

某男人日求夜求,求神賜他世上最好的女人為妻,終於,他的願望成真、天使帶了一位世上最好的女人來、估下係邊位?
作者: dw194711    時間: 2009-12-28 10:31

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-28 00:57 發表
需然我有兩個爐done,但都唔係太想佢咁偉大,中國有許多偉大殉國的人、因兩岸政治問题、一邊唔准講,另一邊唔想講、好快会俾人遺忘、死得無價值、唔值得。
「洗兒詩」__蘇軾
人皆養子望聰明,我被聰明誤一生。
但願生兒愚且魯,無災無難到公卿。
作者: 老何    時間: 2009-12-28 15:56

好一個呀朗!

天星反加價, 臭味相投d書友仔相約前往,在彌敦道山林道附近之車厘哥夫加入抗議大隊去天星遊行,

之後轉頭回旺角,行到登打士街, 突然間, d催淚彈照頭淋,一眾急忙走入一樓宇內往上跑,
料不到上到三樓, 樓梯已被鐵閘所阻, 進退不得, 但催淚濃煙不斷從樓下湧上來, 口水鼻涕眼淚齊流,
咳得要命,惟有掩面往下衝, 至梯口見一催淚彈v v發聲, 煙霧疾湧而出, 一人飛腳將該彈踢出街外,
其餘衝出四散。回到家中, 雙目尚紅末消, 衣服猶有剌味, 雙親睹我狼狽不堪, 父立時執問。(1)

作者: suewong    時間: 2009-12-28 17:38

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-28 10:31 發表

「洗兒詩」__蘇軾
人皆養子望聰明,我被聰明誤一生。
但願生兒愚且魯,無災無難到公卿。
撫心自問, 我都被自己持之以恆的原則 / 信念 所誤; 但回首, 我都會作同一選擇. 性格定命運.

黃兄, 是否亦說出你的心聲?
作者: suewong    時間: 2009-12-28 17:41

引用:
原帖由 老何 於 2009-12-28 15:56 發表
好一個呀朗!

天星反加價, 臭味相投d書友仔相約前往,在彌敦道山林道附近之車厘哥夫加入抗議大隊去天星遊行,
之後轉頭回旺角,行到登打士街, 突然間, d催淚彈照頭淋,一眾急忙走入一樓宇內往上跑,
料不到上到三樓 ...
講多 d 黎聽. 唔該丫
作者: suewong    時間: 2009-12-28 17:58

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-28 02:09 發表
某男人日求夜求,求神賜他世上最好的女人為妻,終於,他的願望成真、天使帶了一位世上最好的女人來、估下係邊位?
某男人的媽媽 ???
作者: bernie1120    時間: 2009-12-28 18:21

多 9 魚,,食飽望飢荒,
作者: 理魯竇    時間: 2009-12-28 21:46

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-28 02:09 發表
觀音大士?...................
作者: 大隻西    時間: 2009-12-28 21:52

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-28 01:54 發表

相由心生. B 哥都係 ?!
對對!專敬的校長所言甚是!!
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-28 21:56

引用:
原帖由 suewong 於 28-12-2009 17:58 發表

某男人的媽媽 ???
sorry、非也!

作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-28 21:59

引用:
原帖由 大隻西 於 28-12-2009 21:52 發表

對對!專敬的校長所言甚是!!
你見過Sue姊牙?
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-28 22:00

引用:
原帖由 理魯竇 於 28-12-2009 21:46 發表

觀音大士?...................
Sorry、非也。
作者: suewong    時間: 2009-12-28 22:22

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-28 21:59 發表
你見過Sue姊牙?
B 哥是認同 "相由心生".

見過要食保嬰丹 (嚇親)
作者: 大隻西    時間: 2009-12-28 22:28

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-28 21:59 發表
你見過Sue姊牙?
好易見嘛!的士唔使跳錶。
作者: 大隻西    時間: 2009-12-28 22:31

引用:
聖經都沒找到  白看了半小時
作者: 36D    時間: 2009-12-29 11:06

壯哉!年青人有良心,有勇氣,比起那些無恥的政棍.....................唉。

但要向共產黨取民主,取自由,就等如與虎謀皮,大陸同香港都強調和諧,當權與既得利益者當然想長享太平,但廣大民眾受壓日深,民怨沸騰,恐伯難以和諧,只剩草泥馬戈壁!
作者: dw194711    時間: 2009-12-29 16:58

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-28 17:38 發表

撫心自問, 我都被自己持之以恆的原則 / 信念 所誤; 但回首, 我都會作同一選擇. 性格定命運.

黃兄, 是否亦說出你的心聲?
非也!因我做太多愚蠢事,若可重來,當另作選擇。(惟一不變是信仰)
作者: suewong    時間: 2009-12-29 17:12

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-29 16:58 發表

非也!因我做太多愚蠢事,若可重來,當另作選擇。(惟一不變是信仰)
請恕 Ah Sue 口不擇言, 覺得 黃兄 非折腰侍權貴之輩, 亦對百年樹人, 有所承擔. 在教育界, 日子不會好過.  處世為人, 會常被小人所負, 受盡傷害.

但若可重來,黃兄亦會作同一選擇。

p.s. 我係咪太坦白丫?
作者: suewong    時間: 2009-12-29 17:13

引用:
原帖由 36D 於 2009-12-29 11:06 發表
壯哉!年青人有良心,有勇氣,比起那些無恥的政棍.....................唉。

但要向共產黨取民主,取自由,就等如與虎謀皮,大陸同香港都強調和諧,當權與既得利益者當然想長享太平,但廣大民眾受壓日深,民怨沸騰 ...
同意.
作者: suewong    時間: 2009-12-29 17:15

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-28 21:56 發表
sorry、非也!
未出世 ? 死左?
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-29 18:08

引用:
原帖由 suewong 於 29-12-2009 17:12 發表

請恕 Ah Sue 口不擇言, 覺得 黃兄 非折腰侍權貴之輩, 亦對百年樹人, 有所承擔. 在教育界, 日子不會好過.  處世為人, 會常被小人所負, 受盡傷害.

有人的地方就有敗類,教育界亦無例外,
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-29 18:18

引用:
原帖由 大隻西 於 28-12-2009 22:31 發表

聖經都沒找到  白看了半小時
B哥咁勤力睇聖經,抵 、讓天使介紹你認識一位世上最好的女人-----Mother Teresa,(德蘭修女)

作者: suewong    時間: 2009-12-29 19:04

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-29 18:08 發表
有人的地方就有敗類,教育界亦無例外,
其實係咪自己對世界要求高哩?

我 d 係政府做 醫生既 hallmates, 講起香港的醫學界, 都係滿肚牢騷.
作者: 老何    時間: 2009-12-29 19:55

(2)

父............去左bin!..........冇表情地問
母............雙眼紅得咁交關, 滴d眼藥水先la........往十字箱取藥
哥............細佬, 你手背損左wor.........走近看
父............成12點半先番歸, 去打交牙?........小時做街童,常打交, 故有此問
姐............你個身有陣乜野味呀?...........注視著
母............快d滴左先...........開蓋...........ha, 隻手都損埋........又去取碘酒等物
父............我問你去左bin亞..........瞪視著
姐............daddy, 細佬ng係去打交..........笑著
哥............細佬, 估你ng睹去bin wor?.......笑著
我............去左抗議!.............全部眼定定.
姐............係n係天星件事呀!點解ng叫埋我, 頭先攪到暴動wor!..........興奮地..........母方取物出來
母............細佬, 你去暴動!?.........一面不相信的表情
哥............你番倒屋都算好采了, 收音機講左成晚旺角暴動, 點知有你份!
我............係去抗議, 冇暴動..........沉著氣大聲說
父............哼!抗議, 比政治部戒你出境呀, ╞J..............轉面地說
.
作者: suewong    時間: 2009-12-29 20:11

引用:
原帖由 老何 於 2009-12-29 19:55 發表
(2)

父............去左bin!..........冇表情地問
母............雙眼紅得咁交關, 滴d眼藥水先la........往十字箱取藥
哥............細佬, 你手背損左wor.........走近看
父............成12點半先番歸, 去打 ...
嘩! 咁好記性. 連表情 / 聲線 / 動作 都記得...
作者: dynmv    時間: 2009-12-29 20:49

年輕時很有理想,長大了就知道唔係"你想"就可以改變一切.
有時迫於無奈都要向現實低頭.
作者: 大隻西    時間: 2009-12-29 21:58

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-29 18:18 發表
B哥咁勤力睇聖經,抵 、讓天使介紹你認識一位世上最好的女人-----Mother Teresa,(德蘭修女)
[求神賜他世上最好的女人為妻,終於,他的願望成真]..........德蘭修女結了婚
作者: suewong    時間: 2009-12-29 22:04

引用:
原帖由 dynmv 於 2009-12-29 20:49 發表
年輕時很有理想,長大了就知道唔係"你想"就可以改變一切.
有時迫於無奈都要向現實低頭.
唔係丫. 版主雲淡風輕, 相信凡事都會處理得宜.
作者: suewong    時間: 2009-12-29 22:09

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-12-29 21:58 發表

[求神賜他世上最好的女人為妻,終於,他的願望成真]..........德蘭修女結了婚
B 哥, 估唔到你咁奀皮.
作者: 大隻西    時間: 2009-12-29 22:40

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-29 22:09 發表

你教到我呢班就知道痛苦
作者: suewong    時間: 2009-12-29 23:51

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-12-29 22:40 發表

你教到我呢班就知道痛苦
老何兄會比我勝任.
作者: suewong    時間: 2009-12-29 23:53

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-12-29 21:58 發表

如果冇記錯, 係天主教教義, 修女係嫁左神.
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-30 00:28

引用:
原帖由 suewong 於 29-12-2009 23:53 發表

如果冇記錯, 係天主教教義, 修女係嫁左神.
基督教神聖人員可結緍、但天主教不可、至於修女係嫁左神我末聽過、如果係真、咁神父又點呀?差的唔記得、德蘭好似封聖左?都糸唔好拿她開玩笑、以免引起天主教徒不快、罪過,罪過。

作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-30 00:30

引用:
原帖由 suewong 於 29-12-2009 22:09 發表

咁叫佢做B仔啦!襯哂佢
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-30 00:46

引用:
原帖由 大隻西 於 29-12-2009 22:40 發表

你教到我呢班就知道痛苦
係喎、亞Sue唔係馴獸師。
作者: yeskinhung    時間: 2009-12-30 03:52

作者: dw194711    時間: 2009-12-30 16:08

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-29 17:12 發表

阿sue 真叻,幾乎全中。
我在一人之下超過十年,不招人妒是庸才,冷箭如雨下,當然體無完膚。但都是皮外輕傷,因有金鐘罩(工作實力)護體,群醜奈我唔何,我亦冷笑置之而已。二十多年前事了,只為引證阿sue準確。
學問之途,良師固然難求,佳弟子更是難得!
作者: suewong    時間: 2009-12-30 17:04

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-30 00:28 發表
基督教神聖人員可結ㄐB但天主教不可、至於修女係嫁左神我末聽過、如果係真、咁神父又點呀?差的唔記得、德蘭好似封聖左?都糸唔好拿她開玩笑、以免引起天主教徒不快、罪過,罪過。
牛王妹雖頑劣, 斷不敢拿他人的信仰開玩笑.

曾就讀天主教學校, 修女戴上指環. 她說是嫁與神的 symbol. 冇吹水o家.
作者: suewong    時間: 2009-12-30 17:30

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-30 16:08 發表

我在一人之下超過十年,不招人妒是庸才,冷箭如雨下,當然體無完膚。但都是皮外輕傷,因有金鐘罩(工作實力)護體,群醜奈我唔何,我亦冷笑置之而已。 ...
你都好過我丫. 不招人妒是庸才.

而家學界已進步到, 有工作實力都冇用. 高層會搵人代勞, 榮譽歸於我子 / 我侄 / 我女人.

高層叫 Ah Sue take over 某甲負責既大 project , 要我同人講係某甲做 side 既. 但當中又不能 involve 某甲做任何野, 怕 某甲辛苦.

我當場呆若木雞, 唔識反應.  

p.s. 我冇誇張o家
作者: dynmv    時間: 2009-12-30 18:13

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-30 17:30 發表

你都好過我丫. 不招人妒是庸才.

而家學界已進步到, 有工作實力都冇用. 高層會搵人代勞, 榮譽歸於我子 / 我侄 / 我女人.

高層叫 Ah Sue take over 某甲負責既大 project , 要我同人講係某甲做 side 既 ...
感受到現在工作環境同氣氛已經完全改變,
閑時上吓網;行吓山,不要計較太多,做好自己本份等退休.
做人最緊要開心.唔好比自己太大壓力.
作者: suewong    時間: 2009-12-30 18:27

引用:
原帖由 dynmv 於 2009-12-30 18:13 發表

感受到現在工作環境同氣氛已經完全改變,
閑時上嚘;行鴾s,不要計較太多,做好自己本份等退休.
做人最緊要開心.唔好比自己太大壓力.
其實我當時呆左, 係因為當事人點解可以咁若無其事 / 理直氣壯 / 理所當然. 我以為哩 d 野, 只會發生係私人機構 / 大陸官場 / 落後地方.

係咪我太理想主義哩?
作者: dynmv    時間: 2009-12-30 18:47

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-30 18:27 發表

其實我當時呆左, 係因為當事人點解可以咁若無其事 / 理直氣壯 / 理所當然. 我以為哩 d 野, 只會發生係私人機構 / 大陸官場 / 落後地方.

係咪我太理想主義哩?
香港已經大陸化,從前一切按程序辦事,
有事老細頂著,但現在各人不擇手段但求自保,
不要介意工作量或其他,打工咁多年祗要自得其樂,
其他一笑致之.

ps: 功名利祿非我輩所求,
      呀Q精神

作者: 大隻西    時間: 2009-12-30 23:39

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-29 23:51 發表

老何兄會比我勝任.
老何兄早已是我老師。
作者: 大隻西    時間: 2009-12-30 23:40

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-30 00:46 發表
係喎、亞Sue唔係馴獸師。
我係乜野
作者: Lawrencetoo    時間: 2009-12-31 02:04

引用:
原帖由 大隻西 於 30-12-2009 23:40 發表

我係乜野
鋼之鍊金術師
作者: 36D    時間: 2009-12-31 10:04

香港大陸化。
真的,已開始很久了。以往香港人很寸,但工作努力勤奮,進取。頭腦靈活,開天辟地,一往無前。但現在香港人寸不起了,但工作時間還很長,但只因為老板將三個人工作改為一個人做,美其名叫做不斷增值,所以工作就瀉得就瀉,下級上司均是如此,總之小做小錯,頭腦轉向研究,宮心計加塘心風暴,有乜問題就賴政府,一切責任不在己身即可。
作者: suewong    時間: 2009-12-31 18:15

引用:
原帖由 36D 於 2009-12-31 10:04 發表
香港大陸化。
真的,已開始很久了。以往香港人很寸,但工作努力勤奮,進取。頭腦靈活,開天辟地,一往無前。但現在香港人寸不起了,但工作時間還很長,但只因為老板將三個人工作改為一個人做,美其名叫做不斷增值, ...
真係唔識論斷:

d Hallmates 初出道時, 放棄搵真銀, 留係政府做醫生, 諗住服務大眾.

佢地話我聽, 有 d 姿豱帕J人, 郁 d 要留院, (唔使比醫療費),

同管理層講, 咁係浪費社會資源, 令到有需要既人, 得唔到適當既治療.

管理層話, 議員會幫哩 d 弱勢社群出頭, 叫我 Hallmate 唔好製造麻煩.

Hallmates 話, 管理層好大喜功, 一連串醫療事故, 係意料中事. 當初堅持既理念, 令到佢地好唔開心. 佢地做到顧問醫生, 都有無力感.

中國化既 香港人, 好似已經冇 side 西方既優良傳統 (e.g. 專業精神).

p.s. 覺得中國化既 香港管理層, 好 cheap.....

作者: suewong    時間: 2009-12-31 19:03

引用:
原帖由 老何 於 2009-12-29 19:55 發表
(2)

父............成12點半先番歸, 去打 ...
有冇續集?

係咪因為咁, 要你去美國?
作者: 老何    時間: 2009-12-31 20:59

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-31 19:03 發表

有冇續集?

係咪因為咁, 要你去美國?
有。不是。
作者: 老何    時間: 2009-12-31 21:01

(3)

哥.............戒出境!十年八年前就有, 細佬去抗議, 又唔係作反!
姐.............不過比人當暴徒拉左, 在架豬籠車入便已被人打到嘔血了。
父.............你地個個都唔知世界, 以前在廣州, 工人學生遊行, 行行下就有人打交
                  搶野放火, 遊行! 你地知唔知乜野後果丫?
姐..............最多坐監, 洗死牙!
父..............你舖話法, 坐監當睇大戲wor, d做頭ge的左去流花橋打靶架!
哥..............Daddy, ne度係香港, ng係國民黨, 共產黨ge廣州. 再者要加價d人, 都ng知
                  每次過海加斗零, 次次咁比, 蝻あncome計, 跟住巴士又加, 問d窮ge點算.
                  住九龍城時, 斗零買R都冇, 你話個斗零幾咁緊要丫!
我..............呀哥就講得arm勒, 我同呀慶佢地都係咁諗, 先至去抗議。
父..............你估你地抗議d鬼佬就ng加 lor wor!?天星係Jardine架!

作者: suewong    時間: 2009-12-31 22:52

引用:
原帖由 老何 於 2009-12-31 21:01 發表
(3)

父..............你舖話法, 坐監當睇大戲wor, d做頭ge的左去流花橋打靶架!
哥..............Daddy, ne度係香港, ng係國民黨, 共產黨ge廣州. 再者要加價d人, 都ng知
                  每次過海加斗零, 次次咁比, 蝻あncome計, 跟住巴士又加, 問d窮ge點算.

...
哥 - 說得好, 我都會咁諗 / 講.

父 - 我 2nd though 既反應.

作者: suewong    時間: 2010-1-1 16:12

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-31 02:04 發表
鋼之鍊金術師
好 in o窩
作者: Lawrencetoo    時間: 2010-1-2 01:23

引用:
原帖由 suewong 於 1-1-2010 16:12 發表

好 in o窩
咁你都G係乜、即是你都in埋一份lor
作者: suewong    時間: 2010-1-2 18:40

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-2 01:23 發表
咁你都G係乜、即是你都in埋一份lor
教書時, 因為要同學生 speak in same language, 個個星期買 "一本便利" / "face".

D 雜誌都唔好睇既...
作者: Lawrencetoo    時間: 2010-1-3 00:43

引用:
原帖由 suewong 於 2-1-2010 18:40 發表

教書時, 因為要同學生 speak in same language, 個個星期買 "一本便利" / "face".

D 雜誌都唔好睇既...
為班學生仔女、咁嘅no taste magazine 都要硬食,真是辛苦左校長啦、又壹証明你是好校長。
作者: 大隻西    時間: 2010-1-3 01:57

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-12-31 02:04 發表
鋼之鍊金術師
妙句
作者: 大隻西    時間: 2010-1-3 01:58

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-3 00:43 發表
為班學生仔女、咁嘅no taste magazine 都要硬食,真是辛苦左校長啦、又壹証明你是好校長。
好校長
作者: suewong    時間: 2010-1-3 16:07

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-3 00:43 發表
為班學生仔女、咁鮦o taste magazine 都要硬食,真是辛苦左校長啦、又壹証明你是好校長。
引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-3 01:58 發表

好校長
係鬼. 教書時, 如果唔用佢地有興趣既話題, 去解釋 / 舉例 / 比喻, 真係冇乜人 so 我 o家.

so far, 只係得一個舊同事, 上堂全英文, 再用中文解一次. 其他人, (包括 Ah Sue), 除左 d terms, 全中文. 真係誤人子弟.

個舊同事, 結果個個學期都 poor rating, 要寫悔過書..

表面佢若無其事, 但見親我, 都講. 所以都係做女人好 d, 唔開心, 可以嘈...

作者: 老何    時間: 2010-1-8 21:30

方從立法會回來, 好happy。香港是我家----是年青人感情所在。好!
作者: suewong    時間: 2010-1-8 21:47

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-8 21:30 發表
方從立法會回來, 好happy。香港是我家----是年青人感情所在。好!
老何, 你都好...

香港是我家 - 100% 同意...

up till now, 劉慧卿 主持會議, 非常理性漂亮. 一改平時既表現.

萬人 big 爆立法會, 希望沒有不愉快場面. 到時, 睇下建制派仲可以賴乜...
作者: 大隻西    時間: 2010-1-8 23:05

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-3 16:07 發表

係鬼. 教書時, 如果唔用佢地有興趣既話題, 去解釋 / 舉例 / 比喻, 真係冇乜人 so 我 o家.

so far, 只係得一個舊同事, 上堂全英文, 再用中文解一次. 其他人, (包括 Ah Sue), 除左 d terms, 全中文. 真 ...
看了校長的牢騷........都是那句 ...好校長  
作者: 大隻西    時間: 2010-1-8 23:07

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-8 21:30 發表
老何兄一向都很關心社會
作者: Lawrencetoo    時間: 2010-1-9 00:16

引用:
原帖由 老何 於 8-1-2010 21:30 發表
我都係個度、不過碰唔見你、不論支持或反對、都是和平的、香港人好嘢。

作者: suewong    時間: 2010-1-9 00:44

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-9 00:16 發表
我都係個度、不過碰唔見你、不論支持或反對、都是和平的、香港人好洁C
你都好
作者: 老何    時間: 2010-1-16 11:26

高鐵今日撥款程序完結。
50年不變這口號到期日, 版友可能尚記得有個老何曾有以下一說。
中港台澳8,90後的年青人, 是中華民族擺脫封建殘餘寄望之所在, 亦是老何的觀點。
中華民族能否回到先秦文化水平, 自由,民主,公義,法治,博愛等等盼望得成,全在於現時
8,90後的年青人打下推動的基礎, 他/她們將建造一更合乎人性的制度。
立法會外, 我看到曙光。毛潤之, 你說的星星之火, 已點燃了。
老何從不對他/她們加以貶抑或調侃, 針對他/她們頹癈與荒唐的指責,言者有失公正及愛護之心,
若能撫心自問, 4,50後豈能逃避他/她們的責任。
世界是你/妳們的, 8,90後年青人加油!

...............................................................

若為經濟利益而建高鐵, 那是癈話!

內地訪港客來港的內在動能, 是香港自由的空氣, 法治的氛圍。
作者: suewong    時間: 2010-1-16 16:23

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-16 11:26 發表
高鐵今日撥款程序完結。
8,90後的年青人打下推動的基礎, 他/她們將建造一更合乎人性的制度。
立法會外, 我看到曙光。 ...
明知撥款一定通過, 反對徒勞無功.

但做人, 尤其是年青人, 不應逆來順受. 唔公道, 要發聲.

只要是理性表達, 無人命傷亡, 我 十 卜...
作者: 老何    時間: 2010-1-19 12:28

高鐵..........港府一個說不出口的主因素。
香港是我家是80後的基本動力, 從而引申出種種要求和行動。
4,50後把香港視作暫居地,移民了的和沒有移民的,都沒有動力作出80後的訴求, 因他們是既得利益者。
6,70後更是幸運的一輩, 生存空間比上代寬廣得多, 自然也是既得利益者。
一般地說, 所謂利益, 就是物業, 雖則價格波動, 最終還是體現了投入的努力。
幾十年的積累全在物業, 維持香港穩定亦是物業。
港府務必千方百計維持樓價, 萬萬不能令它動搖 。
物業有價, 是要有成交支持, 可惜本地新一代買家, 正正是80後的他/她們, 但80後並無能力。
惟有尋求外來買家, 祈望四方來客是最自然的反應, 北來者尤其重要,而市場亦反影了趨勢,
只有彼輩方可達至成交, 穩定樓價。
高鐵即為此而建, 代價是由80後付出,他/她們的餘生永不能重演父兄輩的過去。
更重要是4,5,6,70後的中產們的財富不至受損, 港府面對的壓力將大大減輕。
高鐵事件只見有中產言論而無行動, 著著証明中產明白非如此不能保護已有的財富。
曾先生著實過慮了, 建高鐵的意義, 只要有樓的都明白, 既然如此, 何不放下身段, 和諧地處理80後的訴求呢!
作者: dynmv    時間: 2010-1-19 17:34

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-16 16:23 發表

明知撥款一定通過, 反對徒勞無功.

但做人, 尤其是年青人, 不應逆來順受. 唔公道, 要發聲.

只要是理性表達, 無人命傷亡, 我 十 卜...
重慘檔既抺黑手法.

[attach]1233734[/attach]

作者: comm    時間: 2010-1-19 17:37

香港唔止深圳化
選民有民建联化(民主黨近年又唔争氣外)
近幾年大陸及民建联工联會左派人士大力宣傳香港己經無利用價值,比上海深圳代替,香港後生仔無竸爭能力不及大陸後生,當香港人係乞兒,我又唔明白捐錢起珠海大橋高铁等......要問香港攞咁多錢,呢啲設備都唔係香港人用多,好彩近呢個月香港班覩仔為港爭返啖氣無倫足球場及政治上,(上面大陸係睇住你香港點衰,好似曾特首軟弱+擦鞋仔咪可以蝦你囉)
作者: suewong    時間: 2010-1-19 17:52

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-19 12:28 發表 高鐵..........港府一個說不出口的主因素。香港是我家是80後的基本動力, 從而引申出種種要求和行動。4,50後把香港視作暫居地,移民了的和沒有移民的,都沒有動力作出80後的訴求, 因他們是既得利益者。6,70後更是 ...
起高鐵純粹是大陸主權既宣示,西九總站, (中國皇帝喜歡在位時建築大型建築),全為好大喜功。

不過好像老何 gathering 曾說,希望買到香港不被邊緣化。。。
作者: 老何    時間: 2010-1-19 17:53

傳媒老板皆有立場, 事不足怪。
TV新聞皆已表態/轉, 亦難怪。
NE 一個更盡忠又作態。
難怪發叔都NG想提佢ne個係徒弟la喂。

作者: Lawrencetoo    時間: 2010-1-20 00:52

引用:
原帖由 dynmv 於 19-1-2010 17:34 發表

重慘檔既抺黑手法.

file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.pngfile:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png
希望衹為銷路、不是政治抹黑、否則好可悲、不買這 週刋 、也是對它的制裁、無人睇、無广告、死硬。
作者: 大隻西    時間: 2010-1-20 01:37

[quote]原帖由 老何 於 2010-1-19 17:53 發表
傳媒老板皆有立場, 事不足怪。
TV新聞皆已表態/轉, 亦難怪。
NE 一個更盡忠又作態。
難怪發叔都NG想提佢ne個係徒弟la喂。

人辨。

作者: 大隻西    時間: 2010-1-20 01:39

[quote]原帖由 dynmv 於 2010-1-19 17:34 發表

重慘檔既抺黑手法.

[url=file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.pngfile:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png]file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.pngfile:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png[/url]  

垃圾書本。
作者: suewong    時間: 2010-1-20 16:43

引用:
原帖由 comm 於 2010-1-19 17:37 發表
香港唔止深圳化
選民有民建m化(民主黨近年又唔漅藆~)
近幾年大陸及民建m工m會左派人士大力宣傳香港己經無利用價值,比上海深圳代替,香港後生仔無竸爭能力不及大陸後生,當香港人係 ...
馮檢基話過, 佢幫人申請左個仔落香港, 個選民都冇投佢 1 票. 因為民建聯, 應承幫 個選民上樓...

有時諗, 1 人 1 票, 係香港, 會選 d 咩人出來 ?
作者: suewong    時間: 2010-1-20 16:47

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-20 00:52 發表
希望衹為銷路、不是政治抹黑、否則好可悲、不買這 週 、也是對它的制裁、無人睇、無な告、死硬。
點會冇人睇 ?

我都唔知, 乜係因, 乜係果...
作者: 老何    時間: 2010-1-20 17:12

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-20 16:47 發表

點會冇人睇 ?

我都唔知, 乜係因, 乜係果...
ah sue, ng洗翳wor, 戰後邱吉爾落選, 佢話英人忘恩負義,佢仲以為還是戰前的人民, 咪又係咁,
時代變了, 權貴掙扎多7八年, e+FACEBOOK D 哥哥姐姐成主流, 夠晒頂癮
作者: Lawrencetoo    時間: 2010-1-21 18:13

引用:
原帖由 dynmv 於 19-1-2010 17:34 發表

重慘檔既抺黑手法.

file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.pngfile:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png
最新出版的第632期《東方新地》,以「80後女神 陳巧文晒籮示威」為題,在封面及內文分別刊登多幅偷拍陳巧文在[url=]長洲
[/url]家中穿著內衣的照片。陳巧文昨表示,報道內容有多處失實,如雜誌指其屋向著大街,又有街坊著她多穿衣服等,均不是事實,加上拍攝地點在其家中,雜誌侵犯其私隱。她表示,看過照片後,相信雜誌是在去年夏天,即她剛搬進時所拍,但雜誌選擇現時才刊登,令她感到對方不單為刺激銷路,亦有政治目的。
作者: suewong    時間: 2010-1-21 18:29

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-21 18:13 發表
最新出版的第632期《東方新地》,以「80後女神 陳巧文晒籮示威」為題,在封面及內文分別刊登多幅偷拍陳巧文在長洲
家中穿著內衣的照片。陳巧文昨表示,報道內容有多處失實,如雜誌指其屋向著大街,又有街坊著她多穿 ...
我唔會好似佢咁打扮, 但覺得《東方新地》,好過份.
1. 陳巧文係屋企著乜, 佢有自由.
2. 長洲華洋雜處, 咁著, 無乜特別. 大把鬼婆都係咁...
3. 國際學校 d 女生, 都著得好 sexy. 陳巧文自小去英國...

問心, 我覺得好養眼 (c6 唔敢搭口)
作者: Lawrencetoo    時間: 2010-1-21 18:55

引用:
原帖由 suewong 於 21-1-2010 18:29 發表

我唔會好似佢咁打扮, 但覺得《東方新地》,好過份.
1. 陳巧文係屋企著乜, 佢有自由.
2. 長洲華洋雜處, 咁著, 無乜特別. 大把鬼婆都係咁...
3. 國際學校 d 女生, 都著得好 sexy. 陳巧文自小去英國...

問心 ...
答又C,唔答都可能C,係唔係? 佢都係做左正常男仕做的事..........
作者: suewong    時間: 2010-1-21 19:56

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-21 18:55 發表
答又C,唔答都可能C,係唔係? 佢都係做左正常男仕做的事..........
唔係播. 見到 d 養眼照片 (e.g. 咁鬼悶,睇下以前既大美人先!), 我都會比佢睇.

不過, so far, 佢未試過比番我睇
作者: 老何    時間: 2010-1-22 10:47

5區公投, 全民起義。

反中亂港 ! 係積極表態時候了, 想投資項目多d著數令阿公批快d, 仲ng開聲!!
估o下bin個第一個出聲, ne個最ng掂, 各大老細, 千祈ng好借錢比佢。
作者: Lawrencetoo    時間: 2010-1-22 12:54

引用:
原帖由 老何 於 22-1-2010 10:47 發表
5區公投, 全民起義。

反中亂港 ! 係積極表態時候了, 想投資項目多d著數令阿公批快d, 仲ng開聲!!
估o下bin個第一個出聲, ne個最ng掂, 各大老細, 千祈ng好借錢比佢。
那個禁你來集团曾大炮發左up phone la

作者: 老何    時間: 2010-1-22 13:09

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-1-22 12:54 發表
那個禁你來集[曾大炮發左up phone la
ne個例牌菜, ng 算。希望有個從來都ng顯眼ge。

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0