標題: 唔知點解硬係覺得舊屎D曲同詞好過而家好多 [打印本頁]

作者: bobyjey    時間: 2010-1-16 01:29     標題: 唔知點解硬係覺得舊屎D曲同詞好過而家好多

呢首係其中一首

http://www.youtube.com/watch?v=Q2_Fvc3HinQ
作者: LouisLee    時間: 2010-1-16 02:44

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-1-16 01:29 發表
呢首係其中一首

http://www.youtube.com/watch?v=Q2_Fvc3HinQ
呢首講真麻麻,「欲知三國事 細展春秋看」呢一句已經好有問題,《春秋》竟然知道幾百年後有三國???
作者: bobyjey    時間: 2010-1-16 03:42

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-16 02:44 發表

呢首講真麻麻,「欲知三國事 細展春秋看」呢一句已經好有問題,《春秋》竟然知道幾百年後有三國???
又係喎~!
不如c兄就借此題拋磚引玉,
講多d好詞同錯誤既詞分享一下好嗎?
作者: 老何    時間: 2010-1-16 09:17

係lor, 我up幾句, louis補多多...........

e+d歌ng入耳, 因冇旋律, 冇新意, 冇意境。
所謂作曲, 東拼西仄礂@品, 詞句作者冇文學及常識根底, 編曲配樂的對和聲全不了解..........
曲比唱更具靈魂, 歌者居次, 不題也罷。
最重要是聽者水平下降, 現實主導, 冇計!
老何買cd支出和20年前比較, 少左99.5%。

0.5%中有...........

http://www.youtube.com/watch?v=zYORPyJ2h5o

http://www.youtube.com/watch?v=BHqAllSQ_eM

作者: LouisLee    時間: 2010-1-16 10:45

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-1-16 03:42 發表

又係喎~!
不如c兄就借此題拋磚引玉,
講多d好詞同錯誤既詞分享一下好嗎?
劣詞:

「誓要將我苦難化為悲憤」呢句就夠晒九唔搭八, 但係霑叔唔知點解到死嗰日都唔肯改??? 我暫且將佢改為「誓要衝破苦難, 解除厄困」。

「別離容易見就難」(霑叔), 「見就難」刺耳之極, 成首歌嘅意境就衰喺第一句手上!!!

「踏著前路兩家互守望, 不必要怕路長」(鄭國江), 個「要」字完全係畫蛇添足, 作文寫成咁肯定俾先生扣分, 改為「不必怕路長」,「必」字唱兩個音就掂晒!!!

「只盼若能夢中會, 難捨分飛心未變」(許冠英),「只盼若能夢中會」解唔通, 扮文藝但係又唔夠功力, 改為「只盼夜闌夢中會」還勉强可以接受。

佳句:

「明日對花憶卿面」(Sam Hui), 以花比人, 冧死女!!!

「天造之材, 皆有其用」(Sam Hui) 就將「天生我材必有用」改寫得好靚!!!

「花依舊玉人杳」(Sam Hui) 出自「人面不知何處去, 桃花依舊笑春風」, 又係絕妙嘅改寫!!!

「湖海洗我胸襟, 河山飄我影踪」(霑叔), 夠豪氣夠詩意!!!

作者: foursea    時間: 2010-1-16 11:27

作者: LouisLee    時間: 2010-1-16 11:41

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-16 09:17 發表
係lor, 我up幾句, louis補多多...........

曲比唱更具靈魂, 歌者居次, 不題也罷。
咁又未必, 如果歌手質素夠高, 好多時真係可以幫首歌遮到醜, 例如呢首:

《恨海》張伊雯  1950

http://www.youtube.com/watch?v=j2ol8hPfvpo&fmt=18

靜靜的夜 輕輕的風
風入畫樓 影無蹤

青山又高 路迢遙
長夜漫漫 意悄悄

春去又春來 朝夕癡等待
你留下春的詩篇 如今變成恨海

天上的星 亮晶晶
別緒離愁 儂傷心

頭兩段還可以, 第三段開始個填詞人就墨水漸乾:

「詩篇變成恨海」, 同下面首「泰文幪面超人」嘅搞笑字幕「馬個屁股變菊花」一樣咁無厘頭:

http://www.youtube.com/watch?v=-1sGIo2K1Hk&fmt=18

「天上的星亮晶晶」(幼稚園唱遊咩!!!??? ) 同「別緒離愁 儂傷心」又係大像ㄖ霅灡I!!!

好彩首歌旋律夠靚, 張伊雯唱功好, 咁就遮蓋晒歌詞嘅錯謬!!!

上星期我將呢首歌填咗 D 老餅式廣東詞, 請各位前輩賜教:

《春怨》(調寄張伊雯《恨海》)

春風吹暖, 春心動搖
遊玩花間, 醉人情調

春光景緻, 春色撩人
盟訂終身, 儷影相襯

惜快樂苦短, 卿為何去遠?
痛離別春碎夢斷, 夜闌靜望眼將穿

千杯不醉, 枕孤淚垂
徒賸追憶, 恨春去

作者: LouisLee    時間: 2010-1-16 11:46

引用:
原帖由 foursea 於 2010-1-16 11:27 發表

"春秋"是指一般歷史書,不是指禮記春秋.
此說有點牽強, 「歷史」≠「歷史書」, 以「XX 春秋」嚟代表「XX 時代的歷史」OK,  但係以「春秋」作為歷史書嘅代稱就並不常用, 冇人會將「我睇歷史書」講成「我睇春秋」, 填詞人好明顯係為咗《三國春秋》呢個戲名夾硬塞句歌詞上去。

作者: LouisLee    時間: 2010-1-16 12:15

中文歌詞最高境界, 肯定係呢首:

《送別》

曲:
John P. Ordway
李叔同(弘一法師)

長亭外,古道邊,芳草碧連天。
晚風拂柳笛聲殘,夕陽山外山。

天之涯、地之角,知交半零落。
一瓢濁酒盡餘歡,今宵別夢寒。

作者: 老何    時間: 2010-1-16 12:22

RE : 7

曲是主幹, 不同歌者演譯而矣。
但兩者都要講運, 配襯合宜, 對機面世, 行運了。

LOUIS 你填得好D。
作者: 老何    時間: 2010-1-16 12:30

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-16 12:15 發表
中文歌詞最高境界, 肯定係呢首:

《送別》

曲: John P. Ordway
李叔同(弘一法師)

長亭外,古道邊,芳草碧連天。
晚風拂柳笛聲殘,夕陽山外山。

天之涯、地之角,知交半零落。
一瓢濁酒盡餘 ...
非因弘一大名之故, 是曲詞皆有意境。好!
作者: LouisLee    時間: 2010-1-16 12:42

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-16 12:22 發表
RE : 7

曲是主幹, 不同歌者演譯而矣。
但兩者都要講運, 配襯合宜, 對機面世, 行運了。

LOUIS 你填得好D。
Thanks!!!
作者: dirtyoldman    時間: 2010-1-16 14:23

送別 - 城南舊事OST 1983

http://www.youtube.com/watch?v=KWSP0dD8gnM
作者: LouisLee    時間: 2010-1-16 14:36

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2010-1-16 14:23 發表
送別 - 城南舊事OST 1983

http://www.youtube.com/watch?v=KWSP0dD8gnM
城南舊事將弘一首詞改到鬼五馬六, 對大師實在係大不敬!!!
作者: suewong    時間: 2010-1-16 15:52

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-16 02:44 發表

just for argument sake:

「欲知三國事 細展春秋看」, may carry these meanings:

純為拋磚引玉, 請勿見笑.

作者: LouisLee    時間: 2010-1-16 16:03

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-16 15:52 發表

just for argument sake:

「欲知三國事 細展春秋看」, may carry these meanings:
前事不忘, 後事之師.以史為鏡.this history always repeats itself.
純為拋磚引玉, 請勿見笑.
葉紹德有冇咁「禪」真係好成疑問。 (「為怕哥你變咗心」都寫得出!!! )

葉生唔係學者出身, 只係喺戲班整理曲目, 寫下小曲咁大把, 心水清兼細個有睇開粵語戲曲片, 都會發覺班友經常將 D 歷史先後次序搞到亂七八糟, eg. 漢朝知道有陳世美, 戰國有楷書字畫......所以我認為佢冇咁巴閉, 如果真係有咁巴閉, 更加唔會搬起石頭打自己隻腳, 惹人詬病。

作者: suewong    時間: 2010-1-16 16:42

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-16 16:03 發表

葉紹德有冇咁「禪」真係好成疑問。 (「為怕哥你變髐腄v都寫得出!!! )

葉生唔係學者出身, 只係鶺葛Z整理曲目, 寫下小曲咁大把, 心水清兼細個有睇開粵語戲曲片, 都會發覺班友經賞將 D 歷 ...
葉先生不是我的至愛. 但有些詞, 實有深得我心之感.

李後主祝壽舞曲, "祝君皇, 和樂壽而康, 江山固金湯", 講出一個愛夫情切的少婦心事.

當然, 比之 "一願郎君千歲, 二願身體康健, 三願年年歲歲長相見", 有所不及...

班門弄斧, 請勿見笑...
作者: LouisLee    時間: 2010-1-16 16:54

同一作曲家, 兩首作品相隔 15 年, 水準可以係天堂與地獄:

《真善美》周璇 1944

http://www.youtube.com/watch?v=W6S3XPpJfh4&fmt=18

(影片《鸞鳳和鳴》插曲)

曲:侯湘(李厚襄)

詞:李雋青  

真善美 真善美 他們的代價是腦髓
是心血 是眼淚 哪件不帶酸辛味

真善美 真善美 他們的代價是瘋狂
是沉醉 是憔悴 哪件不帶酸辛味

多少因循 多少苦悶 多少徘徊 換幾個真善美
多少犧牲 多少埋沒 多少殘毀 剩幾個真善美

真善美 真善美 他們的欣賞究有誰
愛好的有誰 需要的又有誰 幾個人知這酸辛味

66 年後嘅今日, 歌詞依舊發人深省!!!

《何必羨花都》林鳳•張英才 1959

曲:侯湘(李厚襄)
詞:吳一嘯  

http://www.youtube.com/watch?v=VnWY1ekU9SU&fmt=18

Louis Lee 譯音歌詞:

塘鵝海相, 翻撈串髦
乘鳳破 Long, 鴛鴦嬉波滔
情如海闊, 哀比傘高
快艇噬來, Long 化刺銀刀

oi 碎花威慾女, 餓愛郡尉海上 Hold
餓愛蚌鵝瘋景尾, 印忍呵別羨花都
塘鵝海上, May 厲於話滔
個盛穿開雙, 快 Lock 勢姦髦

作者: mygo    時間: 2010-1-17 17:40

見咁多,講歌詞幾十年來最差,最詞不達意連文法邏輯都錯既,首推無記:帝女花(帝女芳魂)!
作者: LouisLee    時間: 2010-1-17 19:27

引用:
原帖由 mygo 於 2010-1-17 17:40 發表
見咁多,講歌詞幾十年來最差,最詞不達意連文法邏輯都錯既,首推無記:帝女花(帝女芳魂)!
呢首濕碎啦, 有時經過麥記借個 toilet 用下, 入到去就聽見佢地播埋 D 九唔搭八歌, 四個字形容:「語無倫次」, 如果三十年前聽到 D 咁嘢, 肯定會以為個填詞人精神錯亂!!!

作者: bobyjey    時間: 2010-1-17 20:34

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-17 19:27 發表

呢首濕碎啦, 有時經過麥記借個 toilet 用下, 入到去就聽見佢地播埋 D 九唔搭八歌, 四個字形容:「語無倫次」, 如果三十年前聽到 D 咁嘢, 肯定會以為個填詞人精神錯亂!!!
查實呢十零年小弟都唔會去搵歌黎聽,
有收音機呢樣野都幾乎唔記得,
昨晚出街食飯見到咩勁歌甘曲頒獎禮,
好似個個得獎歌手都係多謝林夕,
唔通香港得返一個填詞人?
作者: 老何    時間: 2010-1-17 21:01

講開又講, ah sam 係 ng 係讀中文系架!?
作者: LouisLee    時間: 2010-1-17 21:04

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-1-17 20:34 發表

查實呢十零年小弟都唔會去搵歌黎聽,
有收音機呢樣野都幾乎唔記得,
昨晚出街食飯見到咩勁歌甘曲頒獎禮,
好似個個得獎歌手都係多謝林夕,
唔通香港得返一個填詞人?
林夕 D 嘢家陣咪又係九唔搭八, 但係以前佢有 D 歌係填得幾好, 例如黃耀明首《四季歌》:

紅日微風吹幼苗,雲內歸鳥知春曉,哪個愛做夢,一覺醒來,床畔蝴蝶飛走了。
船在橋底輕快搖,橋上風雨知多少,半唱半和,一首歌謠,湖上荷花初開了。
四季似歌有冷暖,來又復去爭分秒,又似風車轉到停不了,令你的心在跳。
橋下流水趕退潮,黃葉風婸暑晴鶠A快快抱月睡,星星閃耀,凝望誰家偷偷笑。
何地神仙把扇搖,留下霜雪知多少,螞蟻有洞穴,家有一個門,門外狂風呼呼叫。

連前輩級詞人都求其亂寫一通, 有乜辦法唔死???

作者: bobyjey    時間: 2010-1-17 21:09

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-17 21:04 發表

林夕 D 嘢家陣咪又係九唔搭八, 但係以前佢有 D 歌係填得幾好, 例如黃耀明首《四季歌》:

紅日微風吹幼苗,雲內歸鳥知春曉,哪個愛做夢,一覺醒來,床畔蝴蝶飛走了。
船在橋底輕快搖,橋上風雨知多少 ...
有行內人提及過,
過去大碟銷量多,
銷情好版稅又多,
填詞有分紅還可糊口.
但現時已沒有了分紅,
唔出名既就算用左你首詞都唔會出你名,
兼且得果幾百蚊,
如果再沒良心的,
偷了用也不過一分一毫給作者,
未來香港填詞將無以為計!
作者: LouisLee    時間: 2010-1-17 21:09

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-17 21:01 發表
講開又講, ah sam 係 ng 係讀中文系架!?
Sam 主修心理學, 但係港大入學試中文攞 A, 之前喺書局睇過一本書, 當年全香港只有 29 or 39 人 (一下記唔清楚) 中文得 A, 阿 Sam 都算勁抽!!!
作者: LouisLee    時間: 2010-1-17 21:17

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-1-17 21:09 發表

有行內人提及過,
過去大碟銷量多,
銷情好版稅又多,
填詞有分紅還可糊口.
但現時已沒有了分紅,
唔出名既就算用左你首詞都唔會出你名,
兼且得果幾百蚊,
如果再沒良心的,
偷了用也不過一分一毫給作者,
未來香港填詞將無以為計!
咁賤???

唔怪得冇人肯俾心機寫下 D 精神健全少少嘅歌詞, 咁搞法, 香港樂壇真係不可救藥!!!!!

作者: 老何    時間: 2010-1-17 21:30

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-17 21:09 發表

阿 Sam 主修心理學, 但係港大入學試中文 A, 之前鰨悝誹遜L一本書, 當年全香港只有 29 or 39 人 (一下記唔清楚) 中文得 A, 阿 Sam 都算勁抽!!!
NG 怪之得, 有紋有路有根由。
作者: LouisLee    時間: 2010-1-17 21:37

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-17 21:30 發表

NG 怪之得, 有紋有路有根由。
Sam 喺英華讀預科, 陳耀南係佢中文 Sir.
作者: flowingwater    時間: 2010-1-17 21:48     標題: 回復 26# 的帖子

你地講開呢行.我有個釣魚既朋友.
佢之前有幫tvb既節目主題曲做填詞人. 如有:狗唔搭八至尊主題曲(光環及張x頤)
但佢話佢既後台唔夠硬.(掃街某人話佢知).所以有好位上都會係高層益晒自己友.(係私人公司又好正常)
結果佢就從此慢慢消失於樂壇. 現於貨櫃碼頭做什工.
作者: 老何    時間: 2010-1-17 22:01

惜字亭

幾百蚊 , 我去做什工好了。
作者: flowingwater    時間: 2010-1-17 22:16     標題: 回復 30# 的帖子

可解何老發表惜字亭一圖?
作者: 老何    時間: 2010-1-17 22:36

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-1-17 22:16 發表
可解何老發表惜字亭一圖?
細路時, 有字D紙跌在地上都要執番, 因為張紙上有字,要心存尊敬,
故對廢紙,各地皆有敬惜字紙爐以焚之, 書香之地且有亭閣置爐於內者。
幾百蚊填詞, 失也。雖肚皮作, 做什工,也不至於有辱斯文。
眼睏了, 明天再UP

作者: suewong    時間: 2010-1-17 23:13

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-17 22:01 發表
惜字亭

幾百蚊 , 我去做什工好了。
London U, PhD in mathmatices, 94 年畢業, 係大學教咁耐, 就驚失業咁耐.(冇人讀 pure mathes degree)..
英國名牌大學, PhD  in 環保, 96 年畢業, 投閒置散至今...
作者: bobyjey    時間: 2010-1-17 23:24

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-17 23:13 發表

London U, PhD in mathmatices, 94 年畢業, 係大學教咁耐, 就驚失業咁耐.(冇人讀 pure mathes degree)..
英國名牌大學, PhD  in 環保, 96 年畢業, 投閒置散至今...
呢兩年環保應該好吃香至係架?
因乜事倒夜香都冇得做?
作者: LouisLee    時間: 2010-1-17 23:27

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-17 23:13 發表

咁佢就要好好檢討下做乜咁折墮, 係咪淨識讀書唔識做人, 咁高學歷有乜可能冇得撈???

點解唔去做補習天王??? 上到位分分鐘好搵過大學教授!!!

再唔係就自己搞生意 (用 London U PhD 個朵開間補習社專教數理肯定發梗), 去得英國讀博士家底應該有番咁上下!!!

作者: flowingwater    時間: 2010-1-17 23:46     標題: 回復 35# 的帖子

機會成本問題.面子問題.
作者: suewong    時間: 2010-1-17 23:56

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-1-17 23:24 發表

呢兩年環保應該好吃香至係架?
因乜事倒夜香都冇得做?
佢就係之前講過, 返大陸做環保個 朋友. 次次比 d 官借黎過橋, 冇米粥. 但堅持理想, 要為祖國環保出 1 分力...

好彩有個支持佢既好老婆...
作者: LouisLee    時間: 2010-1-18 00:11

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-17 23:56 發表

佢就係之前講過, 返大陸做環保個 朋友. 次次比 d 官借黎過橋, 冇米粥. 但堅持理想, 要為祖國環保出 1 分力...

好彩有個支持佢既好老婆...
幾十歲人仲咁天真咁傻!!!

先發財後立品, 腳踏實地, 先幫自己搵第一桶金, 有咗錢就想做乜都得!!!

作者: suewong    時間: 2010-1-18 00:11

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-17 23:27 發表

咁佢就要好好檢討下做乜咁折墮, 係咪淨識讀書唔識做人, 咁高學歷有乜可能冇得撈???

點解唔去做補習天王??? 上到位分分鐘好搵過大學教授!!!

再唔係就自己搞生意 (用 London U PhD 個朵開間補習社專教數理 ...
唔好介意衝撞.

我曾經想偷師, 學教學技巧, 扮學生家長, 去傍聽補習天王既堂.

佢地既技倆: 講咸濕笑話, 教追女仔, D 筆記包裝得好精美, 堂上 唔係教識 / 解明學生, 而係估 Tips. 估得準, 就係天王.

我諗, 真係冇底線既人, 先得囉. 始終, 90 年代初, Phd 畢業, 有份傲骨...

p.s. 而家好多, 係大學教既 70 / 80 後,  都係用哩 D 手法...

作者: suewong    時間: 2010-1-18 00:13

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-18 00:11 發表

先發財後立品, 腳踏實地, 先幫自己搵第一桶金, 有鷟就想做乜都得!!!
arm. 所以好佩服佢老婆.
作者: LouisLee    時間: 2010-1-18 00:16

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-18 00:11 發表

唔好介意衝撞.

我曾經想偷師, 學教學技巧, 扮學生家長, 去傍聽補習天王既堂.

佢地既技倆: 講咸濕笑話, 教追女仔, D 筆記包裝得好精美, 堂上 唔係教識 / 解明學生, 而係估 Tips. 估得 ...
老友, 呢個 topic 係講歌, 離晒題喇, 不如另開 topic 再講!!!
作者: flowingwater    時間: 2010-1-18 00:24     標題: 回復 41# 的帖子

路易斯兄,
我地呢班人都係隨緣地吹水.
唔使太執著啦.
作者: LouisLee    時間: 2010-1-18 00:24

呢首肯定係二十年來最精彩嘅粤語歌詞:

滄海一聲笑 滔滔兩岸潮
浮沉隨浪只記今朝

蒼天笑 紛紛世上潮
誰負誰勝出天知曉

江山笑 煙雨遙
濤浪淘盡紅塵俗世幾多嬌

清風笑 竟惹寂寥
豪情還賸了一襟晚照

蒼生笑 不再寂寥
豪情仍在痴痴笑笑 啦.....

作者: flowingwater    時間: 2010-1-18 00:27     標題: 回復 39# 的帖子

sue姐.太陽底下無新事.
你睇吓新聞紙依家都係用呢種手法去生存.
財經界就更不用說啦.
p.s 補習社目的係賺錢.唔係作育英才.所以最重要係學生受.
作者: bobyjey    時間: 2010-1-18 01:29

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-18 00:24 發表
呢首肯定係二十年來最精彩嘅粤語歌詞:

滄海一聲笑 滔滔兩岸潮
浮沉隨浪只記今朝

蒼天笑 紛紛世上潮
誰負誰勝出天知曉

江山笑 煙雨遙
濤浪淘盡紅塵俗世幾多嬌

清風笑 竟惹寂寥
豪 ...
沾叔既精彩之作~!
不知前輩對「忘盡心中情」又如何評價呢?
作者: LouisLee    時間: 2010-1-18 01:38

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-1-18 01:29 發表

沾叔既精彩之作~!
不知前輩對「忘盡心中情」又如何評價呢?
當然係精品, 一睇歌詞, 腦海已經浮現出蘇乞兒嘅型象, 對蘇乞兒嘅內心世界描繪得入心入肺, 傳神之極!!!

作者: 老何    時間: 2010-1-18 09:37

re: 43

Louis

ah 霑一曲傳世, 死而無憾。
作者: LouisLee    時間: 2010-1-18 11:42

一首非常感人嘅作品:

許冠傑《父親的鋼琴》

http://www.youtube.com/watch?v=X1TwLD2lTkI&fmt=18

夜已深,回憶起當天九歲快樂誕辰,
父親,時時都有許多方法逗我開心,
打開那度大門,是座漂亮鋼琴,
他把我抱在懷,段話長留在我心。

「成為好歌星全靠毅力非關僥倖,
今天起你要天天唱彈著琴,
憑歌曲令人快樂當作己任,

以歌曲照亮著人生的悲哀與黑暗。」

夜更深,回憶起他因工作抱著病遠行,
父親,遲遲都不忍通知我令我擔心,
當天放學回來,又正預備練琴,
方知老父臨行,琴前留下錄音。

「成為好歌星全靠毅力非關僥倖,
休傷悲你要天天唱彈著琴,

以歌曲照亮著人生的悲哀與黑暗。」

父親,如今我玩著這心愛舊鋼琴,
父親,如果你可知一切定會開心,  
今天我在樂壇,亦算是名人,
可惜我並未能,盡報你大恩。

成為好歌星全靠毅力非關僥倖
今天的我要天天唱彈著琴

以歌曲跟知音者接近
以歌曲開解抑鬱怨恨,

以歌曲追憶親愛的父親。

故事雖然係虛構, 但係歌詞堶情u憑歌曲令人快樂當作己任,以歌曲跟知音者接近,以歌曲開解抑鬱怨恨,以歌曲照亮著人生的悲哀與黑暗」, 正係阿 Sam 本人嘅寫照, 亦係佢作品嘅精神, 更加係佢對其他歌手嘅勉勵與忠告。

作者: YU?    時間: 2010-1-18 13:49

re:29# 32# 43#

"ah 霑一曲傳世, 死而無憾。"?????

唉 !!

作者: suewong    時間: 2010-1-18 16:47

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-18 00:24 發表
呢首肯定係二十年來最精彩粤語歌詞:

滄海一聲笑 滔滔兩岸潮
浮沉隨浪只記今朝

蒼天笑 紛紛世上潮
誰負誰勝出天知曉

江山笑 煙雨遙
濤浪淘盡紅塵俗世幾多嬌

清風笑 竟惹寂寥
豪 ...
唔開心既時候, 會唱哩首歌比自己聽...
作者: suewong    時間: 2010-1-18 16:49

引用:
原帖由 YU? 於 2010-1-18 13:49 發表
re:29# 32# 43#

"ah 霑一曲傳世, 死而無憾。"?????

唉 !!
why ????
作者: 老何    時間: 2010-1-19 18:54

又講多句。
ah 霑ne首 '笑傲江湖' 再一次証明佢師父梁悁掍生常說的主旋律
do re mi fa so+ la ti 調配得當, 必然入耳。
難得可貴的是ah霑調配出意境。
la so mi re do,
mi re do la so...........ah 霑, 你係得o既!

作者: suewong    時間: 2010-1-19 20:22

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-19 18:54 發表 又講多句。 ah 霑ne首 '笑傲江湖' 再一次証明佢師父梁悁掍生常說的主旋律 do re mi fa so+ la ti 調配得當, 必然入耳。 難得可貴的是ah霑調配出意境。 la so mi re do, mi re do la so...........ah 霑, 你係 ...
看過黃霑既博士論文,當中很多創見 (e.g. 香港流行歌曲沒落,與卡啦OK有關)

霑叔為學亦非常認真,唔係 18 /22,精力始終不及,而當時 cancer 應已在身。

作者: 大隻西    時間: 2010-1-20 21:48

極品Angel   

http://www.youtube.com/watch?v=iRZp1qxI54s&feature=related
作者: 大隻西    時間: 2010-1-20 21:57

I Who Have Nothing  

http://www.youtube.com/watch?v=lC-FWljfXKA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=hW3Us5AioYQ&feature=related
作者: LouisLee    時間: 2010-1-20 22:59

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-20 21:57 發表
I Who Have Nothing  

http://www.youtube.com/watch?v=lC-FWljfXKA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=hW3Us5AioYQ&feature=related
Ben E. King - I Who Have Nothing (真正原唱版)

http://www.youtube.com/watch?v=1gQY9lt2-zw&fmt=18

Shirley Bassey - I Who Have Nothing

http://www.youtube.com/watch?v=jmOCDc3xLCs&fmt=18

I, I who have nothing.
I, I who have no one
Adore you, and want you so
I'm just a no one
with nothing to give you but love
I love you.

He, He buys you diamonds
Bright, Sparkling diamonds
But believe me
Dear when I say
That he can give you the world
but he'll never love you the way
I love you.

He can take you any place he wants
To fancy clubs and restaurants
But I can only watch you with my nose
pressed up against the window pane.

I, I who have nothing
I, I who have no one
Must watch you
Go dancing by
Wrapped in the arms of somebody else
When Darling it's I
Who loves you.

作者: 大隻西    時間: 2010-1-20 23:06

[quote]原帖由 LouisLee 於 2010-1-20 22:59 發表

Shirley Bassey - I Who Have Nothing (Original Arrangement)

我喜歡聽Shirley Bassey唱的  Gold Finger
作者: LouisLee    時間: 2010-1-20 23:19

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-20 23:06 發表

我喜歡聽Shirley Bassey唱的  Gold  ...
Shirley Bassey - Goldfinger

http://www.youtube.com/watch?v=MagCoUYvIXE&fmt=18

Shirley Bassey - Goldfinger (Live at Royal Albert Hall)

http://www.youtube.com/watch?v=51Wg6k9cWhM&fmt=18

作者: 大隻西    時間: 2010-1-21 00:27     標題: Goldfinger

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-20 23:19 發表

Shirley Bassey - Goldfinger

http://www.youtube.com/watch?v=MagCoUYvIXE&fmt=18

Shirley Bassey - Goldfinger (Live at Royal Albert Hall)

http://www.youtube.com/watch?v=51Wg6k9cWhM&fmt= ...
我有007Goldfinger  DVD 有dts音效  5.1加REL重低音  睇到你眼甘甘

Shirley現場演譯很迷人  我是怪人  喜歡這重口味。

作者: flowingwater    時間: 2010-1-21 22:37     標題: 又一名曲

問我乃七十年代尾"跳灰"一劇之插曲.
現代既音樂人相信真係再創作唔到咁好既歌出來...
作者: flowingwater    時間: 2010-1-21 22:50     標題: 回復 60# 的帖子

http://www.youtube.com/watch?v=SD3IyFqtVtQ
每當聽到呢首歌.定會令我諗起七十年代既新界..仲有好多田好多樹.清風送爽.
作者: 陳咀扁    時間: 2010-1-26 15:46

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-19 18:54 發表
又講多句。
ah 霑ne首 '笑傲江湖' 再一次証明佢師父梁畆耳先生常說的主旋律
do re mi fa so+ la ti 調配得當, 必然入耳。
難得可貴的是ah霑調配出意境。
la so mi re do,
mi re do la so...........ah 霑, 你係 ...
五音(真係用盡d r m s l五粒音), 一段體
以前唔識野覺得黃霑好懶, 寫四節就算(夾埋30粒音都冇)
而家先覺得勁!
作者: 老何    時間: 2010-1-26 22:20

引用:
原帖由 陳咀扁 於 2010-1-26 15:46 發表

五音(真係用盡d r m s l五粒音), 一段體
以前唔識野覺得黃霑好懶, 寫四節就算(夾埋30粒音都冇)
而家先覺得勁!
簡單最難達到, 繁雜最易欺人.
題外話............而5個字母的英文字發音一樣咁考人
作者: 陳咀扁    時間: 2010-1-27 01:55

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-26 22:20 發表

簡單最難達到, 繁雜最易欺人.
題外話............而5個字母的英文字發音一樣咁考人
更勁既係呢隻歌既詞:

國語版:
滄海笑 滔滔兩岸潮
浮沉隨浪記今朝

蒼天笑 紛紛世上潮
誰負誰勝出天知曉

江山笑 煙雨遙
濤浪濤盡紅塵俗事知多少

清風笑 竟惹寂寥
豪情還賸了一襟晚照

蒼生笑 不再寂寥
豪情仍在痴痴笑笑

基本上如果將第二句同第六句換做廣東版本, 成首歌可以國粵兩唱

作者: 陳咀扁    時間: 2010-1-27 02:24

岩岩電視播左"酒杯敲鋼琴"同"皇后大道東", 真係好正
作者: flowingwater    時間: 2010-2-12 02:30     標題: Classic english song

http://v.youku.com/v_show/id_XNTkwODI0MjA=.html < for sue姐姐!!  
http://www.youtube.com/watch?v=57tK6aQS_H0      < 感覺上可以獻給B哥哥
http://v.youku.com/v_show/id_XMTc4MjkxODg=.html < 給大家.
http://www.youtube.com/watch?v=1hYV-JSjpyU  <  特別獻給何老..直情啱晒!!

作者: suewong    時間: 2010-2-12 18:12

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-12 02:30 發表
http://v.youku.com/v_show/id_XNTkwODI0MjA=.html < for sue姐姐!!  
http://www.youtube.com/watch?v=57tK6aQS_H0      < 感覺上可以獻給B哥哥
http://v.youku.com/v_show/id_XMTc4Mjk ...
thanks.

估唔到有人點歌比我聽, 好有 60 年代 feel. 使唔使留意歌詞丫...
作者: 大隻西    時間: 2010-2-12 18:24

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-12 02:30 發表
http://v.youku.com/v_show/id_XMTc4Mjk ...
我已戒了  現在又食番少少  水哥要我聽這樣歌!
作者: flowingwater    時間: 2010-2-12 18:27     標題: 回復 68# 的帖子

B哥誤會了..我指既係意境-浪漫型/感性
作者: 老何    時間: 2010-2-12 20:05

阿水, 三個都係出離行ge, 咁我屬bin個?
作者: flowingwater    時間: 2010-2-12 20:08     標題: 回復 70# 的帖子

The good, The Bad, The ugly. 自己選.
作者: LouisLee    時間: 2010-2-12 20:25

好多經典舊歌歌詞其實係敗筆連篇, 例如呢首:

互助互勵又互勉 那怕去到遠遠那方
前程盡願望 自命百練鋼
淚下抹乾 敢抵抗高山 攀過望遠方

「前程盡願望」何解??? 狗屁不通兼唔啱音,「淚下抹乾」同樣解唔通, 改為「為實現願望」、「熱淚抹乾」就掂晒!!!

作者: bobyjey    時間: 2010-2-12 20:36

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-2-12 20:25 發表
好多經典舊歌歌詞其實係敗筆連篇, 例如呢首:

前程盡願望 自命百練鋼
淚下抹乾 敢抵抗高山 攀過望遠方

「前程盡願望」何解??? 狗屁不通兼唔啱音,「淚下抹乾 ...
講開又真係夾硬黎左d,
但唔知點解又會紅得到喎,
有時都係好奇怪~!
作者: LouisLee    時間: 2010-2-12 20:38

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-2-12 20:36 發表

講開又真係夾硬黎左d,
有時都係好奇怪~!
首歌紅係因為羅記 + 中村雅俊。
作者: 大隻西    時間: 2010-2-12 21:18

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-12 18:27 發表
B哥誤會了..我指既係意境-浪漫型/感性
原來水哥對我這樣正面評價
作者: flowingwater    時間: 2010-2-12 21:21     標題: 回復 73# 的帖子

自己記得最最最離譜既一首..
”我眼睛想旅行”. .(黎明)歌名唔記得.
作者: 大隻西    時間: 2010-2-12 21:27

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-12 20:05 發表
阿水, 三個都係出離行ge, 咁我屬bin個?
The good, The Bad & The ugly  最旬是你囉!

三分邪  七分正  是女人的最愛
作者: 大隻西    時間: 2010-2-12 21:31

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-12 21:21 發表
自己記得最最最離譜既一首..
”我眼睛想旅行”. .(黎明)歌名唔記得.
好像被改過咸版的。

你宇宙真闊 我翅膀飛 到處都碰到你
兩眼捕捉你 看見甚麼 看到歡呼嘆氣

#甚麼都想即愛即有 甚麼都可即演即奏
甚麼風光都看不夠 地廣天高跟你去到處走

如果想開心 為什麼需要等 你是神話的聲音
我耳朵想旅行 尋一點開心 讓甚麼都發生
你是漫天的風箏 我眼睛想旅行 呵••••••
我眼睛想旅行 呵••••••我眼睛想旅行#

你宇宙真美 我有翼飛 也要飛撲向你
我要望穿你 你有甚麼 叫我不肯放棄
作者: flowingwater    時間: 2010-2-12 21:47     標題: 回復 77# 的帖子

其實都合B哥..
但一人一首先夠尊敬丫MA...
而且上次飯局.何老講係南非揸鎗防身.所以第一個諗起佢.
作者: cranberry7711    時間: 2010-2-12 22:12

thank you for sharing!
作者: LouisLee    時間: 2010-2-12 22:41

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-2-12 20:36 發表

講開又真係夾硬黎左d,
有時都係好奇怪~!
睇睇下, 只係改兩句都係唔得, 首歌有好多地方唔掂要執過:

前程錦繡

曲:小椋佳
詞:盧國沾
修訂: Louis Lee / 老何 

斜陽裡 氣闊魄壯                        (冇嘢比較, 何來「」壯???)               
斜陽落下 心中不必驚慌 
知道聽朝天邊一光新的希望 

為實現願望 踏實努力幹 
熱淚抹乾 敢抵抗高山 攀過望遠方* 

重唱* 小小苦楚等於激勵 等於苦海翻細浪 
藉著毅力 恃我志氣 總要步步前望

「藉著毅力」呢句本來 OK, 但係唔啱音, 「藉」喺呢個 case 音「借」, 並非「直」, 讀「直」解作「踐踏」or「混亂」, 所以 1981 年佢首《找不著藉口》出街冇耐就俾人媽到七彩!!!  

作者: suewong    時間: 2010-2-12 23:38

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-2-12 21:27 發表

The good, The Bad & The ugly  最旬是你囉!

三分邪  七分正  是女人的最愛
哩個形容, arm B 哥多 d...
作者: flowingwater    時間: 2010-2-12 23:40     標題: 回復 82# 的帖子

SUE姐姐冇去行花市咩.??
唔知係咪自己大咗..對節日既感覺已好平淡.
作者: suewong    時間: 2010-2-12 23:58

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-12 23:40 發表
SUE姐姐冇去行花市咩.??
唔知係咪自己大..對節日既感覺已好平淡.
怕迫 / 嘈. (自閉症)
作者: 老何    時間: 2010-2-13 11:48

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-2-12 22:41 發表

睇睇下, 只係改兩句都係唔得, 首歌有好多地方唔掂要執過:

前程錦繡

曲:小椋佳
詞:盧國沾
修訂: Louis Lee 

斜陽裡 氣魄闊壯            
前後執位, 如何? 氣闊魄壯。
作者: LouisLee    時間: 2010-2-13 12:10

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-13 11:48 發表

前後執位, 如何? 氣闊魄壯。
係喎, 咁仲好!!!
作者: 壯士之強    時間: 2010-2-14 11:34

現在的作曲和填詞人好象都“江郞才尽”了。。。。
作者: LouisLee    時間: 2010-2-24 01:07

Sealed with a kiss 第一個粵語版:

http://www.youtube.com/watch?v=J-skiejpXOc&fmt=18

聽完想死!!!
作者: bobyjey    時間: 2010-2-24 23:42

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-2-24 01:07 發表
Sealed with a kiss 第一個粵語版:

http://www.youtube.com/watch?v=J-skiejpXOc&fmt=18

聽完想死!!!   
小弟反而聽過後有返d生氣~~~
作者: LouisLee    時間: 2010-3-4 01:24

If I Can Dream - Elvis Presley

http://www.youtube.com/watch?v=r3So5cUBawA&fmt=18

There must be lights burning brighter somewhere
Got to be birds flying higher in a sky more blue
If I can dream of a better land
Where all my brothers walk hand in hand
Tell me why, oh why, oh why can't my dream come true
Oh why

There must be peace and understanding sometime
Strong winds of promise that will blow away
all the doubt and fear
If I can dream of a warmer sun
Where hope keeps shining on everyone
Tell me why, oh why, oh why won't that sun appear

We're lost in a cloud
With too much rain
We're trapped in a world
That's troubled with pain
But as long as a man
Has the strength to dream
He can redeem his soul and fly

Deep in my heart there's a tremblin' question
Still I am sure that the answer, answer's gonna come somehow
Out there in the dark, there's a beckoning candle, oh yeah
And while I can think, while I can talk
While I can stand, while I can walk
While I can dream, please let my dream
Come true......Oh......right now
Oh let it come true right now
Oh......Yeah......

作者: LouisLee    時間: 2010-3-9 04:47

周璇 -《前程萬里》194X

http://www.youtube.com/watch?v=WHf0ygzFSmQ&fmt=18

曲:陳歌辛
詞:陳蝶衣

我們是年輕的一群,
有的是熱情和誠懇,
打起了藝術的旗幟,
展開長途旅行。

縱然是遍地的荊棘,
也要勇邁地前進,
呼吸那新鮮的空氣,
欣賞美麗風景。

平疇綠野都是寫生的藍本,
小橋流水都是作曲的模型。

還有那車輪的聲音,
也像配我們歌詠,
我們要振作起精神,
奔向萬里前程。

呢首充滿朝氣嘅勵志作品, 七十年代初, TVB 嘅一個年青人節目就用咗佢嚟做主題曲。

作者: LouisLee    時間: 2010-3-9 22:24

影響香港人最深遠嘅英文歌!!!

Enjoy Yourself (It's Later Than You Think) - Guy Lombardo & his Canadians 1949

http://www.youtube.com/watch?v=aHKCPorcBvk&fmt=18

Tommy Dorsey and his Orchestra

http://www.youtube.com/watch?v=_rNr2C5UxsY&fmt=18

Doris Day - Enjoy Yourself (It's later than you think)

http://www.youtube.com/watch?v=MgllGNvvmfE&fmt=18

You work and work for years and years, you're always on the go,
You never take a minute off, too busy makin' dough.
Some day, you say, you'll have your fun when you're a millionaire.
Imagine all the fun you'll have in your old rockin' chair.

Enjoy yourself, it's later than you think;
Enjoy yourself, while you're still in the pink.
The years go by as quickly as a wink,
Enjoy yourself, enjoy yourself,
It's later than you think.

You're gonna take that ocean trip, no matter come what may,
You've got your reservations made, but you just can't get away.
Next year, for sure, you'll see the world, you'll really get around,
But how far can you travel when you're six feet underground?

Your heart of hearts, your dream of dreams, your ravishing brunette,
She's left you and she's now become somebody else's pet,
Lay down that gun, don't try, my friend, to reach the great beyond,
You'll have more fun by reaching for a redhead or a blonde!

Enjoy yourself, it's later than you think;
Enjoy yourself, while you're still in the pink.
The years go by as quickly as a wink,
Enjoy yourself, enjoy yourself,

You never go to nightclubs and you just don't care to dance,
You don't have time for silly things like moonlight and romance,
You only think of dollar bills tied neatly in a stack,
But, when you kiss a dollar bill, it doesn't kiss you back!

Enjoy yourself, it's later than you think,

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0