標題: 蕴莎水療水療美容體驗 [打印本頁]

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-20 10:29     標題: 蕴莎水療水療美容體驗

唔好意思 , 我係我開的蕴莎水療题外再開多條, 專講在蕴莎試過的spa及美容 服務.
我以前做版主時都容會员在主題外另開有special focus 的题目,
而先排亦有場所有多個一條题存在, 請唔好插我.
去過美容院,Spa 或樓上spa 的眾巴打亦可在此比較參詳, 研究研究.
而我不會再開第三條蕴莎题了.

尋晚到蕴莎後, 沖完身入休息室, 美容水療主管Jennifer 就同我講差不多準備好哂,
今次有兩個美容師為我侍浴, 主角之一美容師Jenny 過來同我拉 拉手 , 说不催我.我雖坐在不顯眼的後座角位
另外兩位靚美容師Sandy, Yoyo亦蜂湧過來同我倾計, 但不見Sophia 的?
吃過小食, Jennifer 就夾我入Spa Room 51 (51, 52, 53, 55 都係Spa 房, 51, 52 有維琪浴.,
53, 55 有jacuzzi).

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-20 10:35

近似Rm 51 模樣:

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-20 10:38

真實Rm 51模樣 :
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-20 10:47

入房, Jenny己在等侯, 我先躺下她替我做死海鹽(有蜜糖喎)磨砂body scrub,
照顧我背頸腰股腿手, 维時約廿幾分鐘, well-done!

因之後做水療, 房門破璃落了竹簾.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-20 10:57

接著Jenny call 另一總監Sandy 入來,因sandy較熟維琪浴.
此Sandy 同post 1 提到的sandy 同英文名.

維琪浴 (Vichy shower) 並非新鲜事物, 好多美容院, Spa,
尖東棕南诲, 皇室水療, 皇室足療都有, 甚至尼度有講的某間樓上spa 好似都有.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-20 11:00

求其net search 抄過來:

來自法國的維琪浴(Vichy Shower),是專門針對加速血液循環及消除緊繃痠痛而設計的水療按摩,利用數個活動水龍頭射向身體容易痠痛的部位,通常會搭配精油或去角質按摩。
維琪浴源自法國中部知名溫泉地維琪。據說1852年,拿破崙三世路易拿破崙發動政變取得政權後,因患有風濕症,經常到法國中部的維琪享受溫泉浴,許多貴族效法前往,法國的水浴文化因而興盛,後來發展出獨特的維琪浴。維琪浴的特色是以水柱由上至下沖擊全身穴位,主要利用攝氏約38度的水以及類似大雨淋下的沖擊方式,產生按摩穴位的物理效應。一般維琪浴的噴頭都在5到7個左右,但也有業者加以改良,推出9或10個噴頭,提昇水柱按摩效果。

至於水柱強度,其實就像有多個蓮蓬頭對著你噴水,力道比家中的蓮蓬頭稍大,但是不至於會痛,不像一般游泳池或水療中心的強力水柱。推出這項療程的業者,通常會搭配精油按摩或磨砂去角質,達到短時間內舒壓淨膚的效果。維琪浴能促進血液循環、幫助淋巴排毒與肌肉放鬆,很適合缺乏運動的上班族.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-20 11:02

待續......................
作者: garylock    時間: 2010-1-20 12:30     標題: 回復 6# 的帖子

very informative and thanks. Brother is really massage and sauna expert
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-20 15:20

睇住靚女做先

[youtube]kSFxfC29Unk&feature=related[/youtube]

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-20 15:31

引用:
原帖由 garylock 於 2010-1-20 12:30 發表
very informative and thanks. Brother is really massage and sauna expert
I am flattered.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-20 15:37

To be continued

作者: sunboyz    時間: 2010-1-20 18:27

Very good, thank you.  Waiting for your complete story.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 09:36

Sandy 先開水製讓水注入缸, 缸較淺, 我脫袍只穿衭, 入缸仰臥, 即不是圖所示的背向上. 水從缸壁的nozzles噴出有按摩作用. 手不要按在缸底, 因水會彈起濺眼, 最好把手浮在水中. Jenny 從後按我肩頸. 我頸rested 在缸前頭的凹位, 並無感到不適, 但我提議他們在凹位加軟膠或cushion熱敷等.
Sandy 開動上面的活動水龍頭, 調校鄎蚳井. Jenny 細心的把毛巾鋪在我额和眼, 露少少眼.位 水就射落我身上.
射了好一會兒, Sandy 就拿花洒, 射我的腿. 之後我就側身, 射我側身和腰.

我泡在缸上有半小時.

Sandy 問我要調甚洎鄞油(以供稍後Jenny替我按摩用).我揀了for relaxation.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 09:53

我起身, 入去房角的淋浴角, 淋浴角其實有透明門(我在主题婺傿L門, 其實上次眼花睇錯), 關門後我脫下濕衭, 淋浴, 有Dove 緊緻沐浴液及泰國入口的shampoo, conditioner 供用. 我稍推門, 伸出手, Jenny從牆邊遞上毛巾,.....之後
一條新的乾衭, 抹好穿好我就出來.

我提議他們在shower corner 門口牆邊加hook, 就如一般桑拿, gymn, shower booths 都有hook, shower corner 道門向內都可加hook.

謝謝總監Sandy 及美容師Jenny 為我維琪浴細心服務.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 10:00

Sandy 已预備好香薰油並離開, Jenny 就為我做60分鐘的aromatherapy.

Jenny 做得我幾舒服.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 10:14

我請Jenny 開細聲電視, 房間播放音製也扭到low volume, 邊按 , 邊談, 邊睇電y, 爽.

Jenny年紀輕輕巳考了很多高級美容香薰証書.

我提議在水療房點香熏.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 10:18

我留在Rm 51共兩小時, 中間服務員送過飲品來, 最後Jenny就輕癟睋u送我出房到休息室.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 10:23

我今次享用服務分项原價(未計加一)可在主题post #155見到.

http://forums.timway.com.hk/f/viewthread.php?tid=320727&extra=&page=6

但我因玩了三樣: 磨沙, 維琪浴, 香薰按摩, 當combo, 價錢有優惠, 正常.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 10:29

她們的身體療程也包括 敷海泥、冷熱石. What about 來個
熱石敷背+維琪浴 combo?

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 10:39

出到休息室, 總監Jennifer 話我面色好了, 因維琪浴和按摩促進血液循環吧.

她說考慮在jacuzzi 房 (Rm 53, 55) 加stereo sets, 她也预備好了碟,
大概是new age music 之類吧.  到時可也要試一試.

稍後, Jenny 已checked out準備下班,經過休息室向我揮手嫣然一笑 ,
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 10:48

我也去池區簡單}身準備走, 在locker 區遇上老總寶文, 那時已1130pm他巳下班怎麼又返來? 原來他和客吃了晚飯帶客上來. 連日來寶文總10am返來開檔夜一夜才收工, 工作好投入 他人好謙厚, 見親客都稍鞠躬. 辛苦了.
作者: wilson444    時間: 2010-1-21 11:18

detailed report,
請問應'伐支'多少?
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 12:10

引用:
原帖由 wilson444 於 2010-1-21 11:18 發表
detailed report,
請問應'伐支'多少?
Neither the beauticians nor the reception (upon my departure) asked for tips.
In fact reception produced the printed bill and said the total price (calculated according to the price menu) without asking for tip,
unlike in the case of massage by bgs.
But of course you can offer a tip orally to the beautician and she will report it to the reception,
or you can tip directly at the counter.
I think such a practice agrees with that in most beauty parlours.

作者: booshi    時間: 2010-1-21 20:26

Seems good

I'm a spa lover and wud give a try.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-21 21:06

引用:
原帖由 booshi 於 2010-1-21 20:26 發表
Seems good

I'm a spa lover and wud give a try.
Have fun.
作者: rebirth1213    時間: 2010-1-22 14:39

正阿
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-22 15:20

引用:
原帖由 rebirth1213 於 2010-1-22 14:39 發表
正阿
你可以話'sounds to me 正', 但你要試過你才知岩唔岩你,
唔係單憑睇我講架.
作者: extensive123    時間: 2010-1-22 15:21

作者: 松柏    時間: 2010-1-22 15:27

thanks for sharing
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-22 15:31

引用:
原帖由 extensive123 於 2010-1-22 15:21 發表
Any special service provided??
Please go eslewhere where you know have special service.
作者: vibabe    時間: 2010-1-22 16:36     標題: 回復 30# 的帖子

請問師兄, 水療這部份是否原意向女賓打主意? 還是男女水療房是分開不同位置的? 看完你的詳盡費心報告, 我最心思思是試水療, 但未知店方目標水療客群是否歡迎生面口男賓?
作者: extensive123    時間: 2010-1-22 17:11

作者: sunboyz    時間: 2010-1-22 18:04

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-21 10:23 發表
我今次享用服務分项原價(未計加一)可在主题post #155見到.

http://forums.timway.com.hk/f/viewthread.php?tid=320727&extra=&page=6

但我因玩了三樣: 磨沙, 維琪浴, 香薰按摩, 當combo, 價錢有優 ...
Sorry I may have missed out on your info.  What was the combo price you paid for your package?  Thanks.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-23 10:13

引用:
原帖由 sunboyz 於 2010-1-22 18:04 發表

Sorry I may have missed out on your info.  What was the combo price you paid for your package?  Thanks.
combo price 你問她們吧.請收PM.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-23 10:30

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-22 16:36 發表
請問師兄, 水療這部份是否原意向女賓打主意? 還是男女水療房是分開不同位置的? 看完你的詳盡費心報告, 我最心思思是試水療, 但未知店方目標水療客群是否歡迎生面口男賓?
男女賓, 生熟客都做, 無分無計,
我知生客方面, 尼幾日都有街客和看過我報告的幾個會員第一次上去就做水療,
四間水療房男女是分開不同位置的, 連毛巾也分開,每客用完任一間房當然要预清潔消毒時間.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-23 10:35

除了今次替我做水療及香薰按摩的美容師Jenny外,

亦可試試美容師Sandy及Yoyo.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-23 11:03

除了按手修甲採耳等美容小工外, 有男賓八項美容, 女賓十項美容treatments供選擇, 包括稱基本facial, 骨膠原保濕, 磁穴經絡, 維他命, 美白抗氧化. 海藻, 玫魂香薰, 蘆薈香薰, 金蜂蜜, 去黑眼圈, AHA抗皺, 背部皮膚等.

鑑鴾蘉禷乾嵼部B按摩、水療及美容院, 好全面. 其它店如皇室水療、皇室足療早有提供部份水療服務,但鑑麊漱蘉齯峎容看來更全面.
但美容treatments我暫未有用後評語.
作者: vibabe    時間: 2010-1-24 01:48

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-23 10:13 發表

combo price 你問她們吧.請收PM.
其實呢, 做水療俾代支, 應該點計法? 有冇 "規距" 可以參考呢? 謝謝
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-24 09:19

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-24 01:48 發表

其實呢, 做水療俾代支, 應該點計法? 有冇 "規距" 可以參考呢? 謝謝
我用中文再重覆, 美容師和櫃面都無問我代支, 當然你可自動提出,
既然如此, 點計隨你了.

請留意 我上面答覆你已作更正:

「四間水療房男女是分開不同位置的, 連毛巾也分開」.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-24 09:29

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-20 10:47 發表
入房, Jenny己在等侯, 我先躺下她替我做死海鹽(有蜜糖喎)磨砂body scrub,
照顧我背頸腰股腿手, 维時約廿幾分鐘, well-done!

http://a342.g.akamai.net/7/342/86068/v001/tw.img.nextmedia.com ...
昨日Jenny 同我提起, 現在磨砂前會先落少少香薰油及礦物鹽令sticky點,
維琪浴時會用手揉下皮膚使peeling 好點.
作者: extensive123    時間: 2010-1-24 10:30

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-24 10:36

引用:
原帖由 extensive123 於 2010-1-24 10:30 發表
琴晚去完...正骨黎講,呢個服務同裝修算貴,麻麻地值.
若以鐘錢計, 貴過你去過的浪淘莎幾+元.
作者: 骨場豪客    時間: 2010-1-24 10:47

貓兄
新張水療項目有冇折扣?
作者: boot_boot    時間: 2010-1-24 11:42

引用:
原帖由 extensive123 於 2010-1-24 10:30 發表
琴晚去完...正骨黎講,呢個服務同裝修算貴,麻麻地值.
去水療場係講求較高級的享受,
所以定的價錢, 比較起來, 一定唔會低.  

E+買一粒, 送一粒, 算叫做幾抵嗱.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-24 13:25

引用:
原帖由 骨場豪客 於 2010-1-24 10:47 發表
貓兄
新張水療項目有冇折扣?
只享用一個項目應無折扣, 有的都會留給返頭熟客, 做生意常情.另外美容水療好似亦有其優惠消費額可買.
我都話同一次多個項目享應有折扣(combo price) 但我不能對要起碼幾多項及折扣额幾多一概而論,
因我不是經營者, 他們在menu上亦無註明, 你不如打電話或臨場查詢.
作者: extensive123    時間: 2010-1-24 19:47

作者: vibabe    時間: 2010-1-24 23:13

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-24 09:19 發表

我用中文再重覆, 美容師和櫃面都無問我代支, 當然你可自動提出,
既然如此, 點計隨你了.

請留意 我上面答覆你已作更正:

「四間水療房男女是分開不同位置的, 連毛巾也分開」.
師兄, 我追問係想肯定我冇誤解你意思, 我就不妨講講我遭遇

長話短說, 埋單時張手寫單及機印單已經自動加o左兩舊水貼士, 我就做o左兩項水療
作者: 3uuu3    時間: 2010-1-25 03:46

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-24 10:36 發表

若以鐘錢計, 貴過你去過的浪淘莎幾+元.
但以非繁忙時段來講就比較昂貴   浪348  閣356 東388  
作者: boot_boot    時間: 2010-1-25 09:40

引用:
原帖由 3uuu3 於 2010-1-25 03:46 發表

但以非繁忙時段來講就比較昂貴   浪348  閣356 東388  
Windsor, 午間+傍晚的平均客次唔少的.    
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-25 13:17

引用:
原帖由 3uuu3 於 2010-1-25 03:46 發表

浪348早已是舊價了. 閣是新瀛閣?   東是...九龍棕泉?

蕴莎亦有計劃優惠期後non-busy hours discount, 未confirmed.

貴平是相對, 場與場之間亦不同.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-25 13:42

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-24 23:13 發表

師兄, 我追問係想肯定我冇誤解你意思, 我就不妨講講我遭遇

長話短說, 埋單時張手寫單及機印單已經自動加o左兩舊水貼士, 我就做o左兩項水療
若美容師無先問你或給你紙寫下tips, 鐘房是聽其「報告」而加落出單.
你作為消費者你絕對可以當場質詢, 無論你是a)無意tip或b)非不想tip而是不滿程序,
只要你提出, 鐘房應會請示管理聆聽你質詢. 如你當時趕時間或覺不好意思,
你除了在此分享外, 你絕對可以事後盡早致電管理提出. 甚至現在.
若你當時在付錢後想提出取回這個不明白, 未經你同意的charge, 我相信在某可行時限內,是絕對可能的.
別忘記, 你入房前, 房, 到埋單, 無人同你講過有自動tip. menu 也沒註明.

你認為還可俾機會他們一次, 你可試下,
你也可試下去多次, 看有甚麼禮貌或實質補償.
當然無人「侷」得你.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-25 13:53

引用:
原帖由 boot_boot 於 2010-1-24 11:42 發表

去水療場係講求較高級的享受,
所以定的價錢, 比較起來, 一定唔會低.  

E+買一粒, 送一粒, 算叫做幾抵.   
鉦鴷u是中上高級,  (如中環若干spas)

FOUR SEASONS HOTEL,  CHUAN SPA (Langham Place Hotel), I-SPA AT THE INTERCONTINENTAL, LANDMARK MANDARIN ORIENTAL,  PLATEAU SPA AT THE GRAND HYATT AND THE PENINSULA 等就真係頂級,
個別項目起碼已千幾二千.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-25 16:23

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-25 13:42 發表

若美容師無先問你或給你紙寫下tips, 鐘房是聽其「報告」而加落出單.
你作為消費者你絕對可以當場質詢, 無論你是a)無意tip或b)非不想tip而是不滿程序,
只要你提出, 鐘房應會請示管理聆聽你質詢. 如你當時趕時間 ...
希望管理明白, 客人對水療項目及收費是一張白紙,
不能take for granted 第一次的客人一定已了解清楚,
若認為可像對技師一樣代收代支, 或可在客入房前提一提做得好不妨打賞,
若無收到客人親口通知, 或紙上註明, 水療部不應只聽美容師所報
而轉而通知櫃面把任何小費加入單.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-25 16:29

另外, 看看我post # 2, 3 兩張相, 現時水療房雖環境整齊,
但好像欠了些裝飾來加L氛圍. 希望遲些有加善.
作者: vibabe    時間: 2010-1-25 16:38

引用:

只要你提出, 鐘房應會請示管理聆聽你質詢. 如你當時趕時間 ...
正如你所講, MENU 以外收費, 冇得侷客俾, 自動波二百貼士, 當係頭彩又好, 當係服務質素都好, 今次我覺得抵俾

係唔係不滿程序? 又未算, 只係水療師臨完場少少著意又少少輕輕帶過咁講話冇包薪靠貼士而 "公司規矩" (引號原字照錄) 每項服務貼士一百, 又冇問我 "照俾啦可?"

其實如果管理層講明 "預期貼士幾多幾多", 我反而覺得係好事喎, 因為咁樣做就真係明碼實價丫嘛

至於你發俾我個 pm, 暫時未收到, 有空請再傳丫, 有勞!
作者: vibabe    時間: 2010-1-25 16:44

引用:

半題外話一則, 到訪當日下午, 地面知客已報機我正上去, 電梯門打開, 企o左十幾秒都冇人理, 兩個收銀姐姐低頭傾偈, 偶然有一個抬頭望一望我又冇反應, 我惟有面懵懵自己入更衣室, 一踏入去, 個髮型師係第一個俾反應我, 但係就好似好愕然咁問我點, 即場我真係唔知點俾反應佢, 好在只係 dead air 幾秒, 就拿拿淋call 人招呼我更衣
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-25 16:51

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-25 16:38 發表

"公司規矩" (引號原字照錄) 每項服務貼士一百
這所謂規矩有待澄清是否真有其事!
如真有此規, 按常情入房前主任或總監應會講.
我最後都寫在版上, 所以沒PM你了.
鐘房、知客問題? 我一早已反映過. 亦有其他客投訴過.

嘻, 個髮型師Marco都幾型仔的.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-25 16:56

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-25 16:44 發表

冇包薪靠貼士
但也有拆賬, 和按摩技師一樣.

作者: Lsquare    時間: 2010-1-25 17:18     標題: 回復 58# 的帖子

Whitekitty Ching,

Do you know if they can provide couple spa or massage so that I can go with my wife for once.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-25 17:43

引用:
原帖由 Lsquare 於 2010-1-25 17:18 發表
Whitekitty Ching,

Do you know if they can provide couple spa or massage so that I can go with my wife for once.
couple spa impossible, at least under current conditions and regulations,
couple massage in the same room usually not arranged,
usually. but not totally impossible.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-25 17:53

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-25 16:38 發表

正如你所講, MENU 以外收費, 冇得侷客俾, 自動波二百貼士, 當係頭彩又好, 當係服務質素都好, 今次我覺得抵俾

係唔係不滿程序? 又未算, 只係水療師臨完場少少著意又少少輕輕帶過咁講話冇包薪靠貼士而 "公司規矩 ...
年近歲晚, 求財心態常情何G暫時生意未算十分好,
但應注意手法問題.
新場初開有問題難免, 重要的是在兼 顧 各方利益既同時防微杜漸.
我素來都是這句:
有則改之, 無則嘉勉.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-26 10:16

我試做過男士美容M03項的磁穴經絡美容.
是用邵美琪代理代言的日本ReJeune品牌磁穴經絡按摩棒(簡稱磁)刺激穴位「疏通經絡.行氣活血」(這是一般網上及美容院對磁穴經絡美療的詮釋.)
甚至說:「磁穴按摩棒運用強力磁場的磁化作用所產生频譜(近遠紅外線),並具有放射、吸收、共振作用。已通過美國賓夕凡尼亞州州立大學Engineering Science & Mechanics系教授證明可能產生人工磁場及串聯產生磁力頻譜,能深入人體皮層深處,有效使體內正、負極離子重新排列,並產生氧化分解酸痛離子及細化分解水分子,達致消腫止痛及改善組織的作用.......」

我無意盡buy 這些claims, 但只要不會有副作用, 沒不良刺激皮膚, 便試試.
Jennifer 替我在额面頸塗上乳液(我不知是否用ReJeune乳液,沒看到,但不是下圖的按摩油), 用磁憳鶻祐畯推V额.過程整體舒服, 只簡中某部位如下巴以下少少痛,維時差不多四十五分鐘.其間做完一邊面,就起身在水療房的梳妝^照鏡,一邊面比另一邊有稍緊緻了的感覺. 男女士要達顯著改善輪廓之效, 相信要多做幾次. 打Botox幾千元也差不多.      謝謝Jennifer.

現在一些美容院都有磁穴經絡美療按摩.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-27 11:25

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-26 10:16 發表
替我在额面頸塗上乳液(我不知是否用ReJeune乳液)
原來真的用了Rejeune cream,  成分是天然草本植物精華,有野荻葦草萃取精華, 月見草油, 橄欖油精華, 蘆薈精華素,白葡萄子萃取精華,微脂化維生素,植物胚芽組織萃取精華及芳香精油等.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-28 10:00

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-25 16:44 發表

地面知客已報機我正上去, 電梯門打開, 企o左十幾秒都冇人理, 兩個收銀姐姐低頭傾偈,
原來之前知客的對講channel (frequency) 是校了和大堂的流動知客的一樣, 但鐘房的channel卻和所有其他職員一樣, 可能當時大堂知客行開左, 據說現在全體channel 已調至統一.
作者: vibabe    時間: 2010-1-28 10:04

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-28 10:00 發表

原來之前知客的對講channel (frequency) 是校了和大堂的流動知客的一樣, 但鐘房的channel卻和所有其他職員一樣, 可能當時大堂知客行開左, 據說現在全體channel 已調至統一.
其實除了地面一個, 樓上有冇所謂知客呢? 廳面睇制服得兩類咋喎, 一係 VICKY 級, 一係就侍應級, 唔見第三類

第二次去, 結果一樣, 今次我就等都唔等, 直入更衣室
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-28 10:49

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-28 10:04 發表

其實除了地面一個, 樓上有冇所謂知客呢? 廳面睇制服得兩類咋喎, 一係 VICKY 級, 一係就侍應級, 唔見第三類

Vicky 是主任, 大堂接待公關是Jojo (一般站著).
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-28 10:50

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-28 10:04 發表

第二次去, 做了按摩還是水療呢?
作者: vibabe    時間: 2010-1-28 14:13

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-28 10:49 發表

Vicky 是主任, 大堂接待公關是Jojo (一般站著).
公關著乜制服呢? 真係唔覺有 "公關" 呢一個角色存在

第二次去是做一般按摩

可能人客漸多及食物制作講究, 即食麵等了十五分鐘都未見影, 結果等唔切就走人
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-28 16:20

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-28 14:13 發表

公關著乜制服呢? 真係唔覺有 "公關" 呢一個角色存在
除老總外, 經理, 主任, 公關(公關是知客和在大堂的),
其實女的,除了Suki外,全部都主要穿灰黑色, 似乎沒特別顏色分,
不過這不重要, 重要的是招呼.
鑑黻ㄓF對我和其他較熟的客外, 對其他客也應要殷勤招呼.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-28 16:23

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-28 14:13 發表

即食麵等了十五分鐘都未見影
所以客多時我甚至會入房前叫定出來吃的東西.
不過尋晚跑馬, 佢地比較得閒.
作者: vibabe    時間: 2010-1-28 23:44

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-28 16:20 發表

除老總外, 經理, 主任, 公關(公關是知客和在大堂的),
其實女的,除了Suki外,全部都主要穿灰黑色, 似乎沒特別顏色分,
不過這不重要, 重要的是招呼.
媑莎除了對我和其他較熟的客外, 對其他客也要殷勤招呼.
我同意招呼殷勤, 不過就未習慣電梯門打開之後冇人理

仲有一樣, 就係佢o地太過倚賴對講機, 同d 客 (唔係我) 溝通緊時, 成日都俾個對講機打斷, 好在我唔習慣長時間同職員吹水, 唔係就會冇乜癮
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-29 09:47

美容師Sandy (不是總監Sandy)已離職.
Yoyo 返埋今天就回鄉省親度歲.
Jenny 可會辛苦點了.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-29 10:38

總結vibabe兄連日的質疑:
「地面知客已報機我正上去, 電梯門打開, 企o左十幾秒都冇人理, 兩個收銀姐姐低頭傾偈, 偶然有一個抬頭望一望我又冇反應, 我惟有面懵懵自己入更衣室, 一踏入去, 個髮型師係第一個俾反應我, 但係就好似好愕然咁問我點, 即場我真係唔知點俾反應佢, 好在只係 dead air 幾秒, 就拿拿淋call 人招呼我更衣.」

「其實除了地面一個,樓上有冇所謂知客呢?「第二次去, 結果一樣, 今次我就等都唔等, 直入更衣室」

「未習慣電梯門打開之後冇人理」

vibabe兄, 我昨晚上去時终於體驗到一點接近你的情G, 即使我由Day 1幫襯至今 . 情G不詳述了.總之迎賓部當中, 包括知客加鐘房,
有人說話輕佻, 殊不知自己先前已禮貌不足, 不知改正,
有人冷淡如你所言, 先前電話上亦試過語氣硬跡近惡, 已被我及其他客投訴過,管理提醒過.
所謂鐘房'supervisor'辦事不力.
我入去}, 見到lockers说「你們得她們(除Suki外 )唔得」,在水池見到寶文總, 我第一時間反映,寶文總說會去訓示, 換好袍入休息室, 見到經理Maggie及Eva主任,我又提, Maggie也说會去訓示,
dup完出房走廊見到老闆娘A, 我又提, 她說會處理,
在休息室見到輝哥, 阿水, Vicky, Shirley, 我又提.

我看不過眼, 有人人工和水吧侍應相若,
工作較輕鬆, 但態度如此 (其實還有些事我聽翻尼不是我親眼見),
我質疑有人是否穿了鰤酉o, 有免死金牌?
我提議不如將她們和水吧侍應崗位對調,
直接在休息室在管理的注目下以作「培訓」.

倾談中, 其中一主任向我說.
迎賓部剛已被「整顿」
當然立時全體整顿無可能, 會影響運作.

我不是老闆, 只能表達意見, 實際人事我不能太過問,
不過希望整顿後餘下的受各級管理輪流訓示後,
會真正改善.
難道要寶文總或Maggie經理在接待大堂天天督師?

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-29 10:56

日更知客Jojo 已離職.  

作者: vibabe    時間: 2010-1-29 13:50

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-29 10:38 發表
總結vibabe兄連日的質疑:
只要習慣識自動波, 我又唔覺得好差, 點到即止服務就得, 唔一定要好熱情
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-29 17:06

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-29 13:50 發表

只要習慣識自動波, 我又唔覺得好差, 點到即止服務就得, 唔一定要好熱情
前台就是欠了自動波greet進來客人.
作者: vibabe    時間: 2010-1-29 17:20

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-29 17:06 發表

前台就是欠了自動波greet進來客人.
我又覺得冇理由要收銀櫃檯負責埋 GREET 來客, 始終係公關/知客職務
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-29 17:37

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-29 17:20 發表

我又覺得冇理由要收銀櫃檯負責埋 GREET 來客, 始終係公關/知客職務
我是指收銀及知客一個整體
前先雖有兩個知客Suki, Jojo, 但其一可能放假, 或剛去了toilet,
就出現你的情G, 下面知客報了, 上面沒知客,
沒知客就由櫃面greet, 櫃面Я人其中一個是所謂「鐘房supervisor」
在姊妹場維港你一在門口, 知客或鐘房就greet, 識就嗌你姓, 唔識都說歡迎,
一向是指標.
鐘房成日低頭又點見到樓上知客有返工但行開左,
樓上知客有返但偶一行開也要通知鐘房.

這些昨晚已和管理們談過, 大家同一想法.

作者: 白貓兒    時間: 2010-1-29 17:43

v 兄, 如有需要鐘房代替不在的知客開聲greet客,
昨晚管理們都主動認為應站起來greet,
我反而不太著眼有無站起來,
總之, any time 有客出lift, 有人主動greet就得.
作者: vibabe    時間: 2010-1-30 02:15

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-29 17:43 發表
v 兄, 如有需要鐘房代替不在的知客開聲greet客,
昨晚管理們都主動認為應站起來greet,
我反而不太著眼有無站起來,
總之, any time 有客出lift, 有人主動greet就得.
係啦, 坐低或站起身都唔係問題, 俾 D 反應都只係舉手之勞
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-30 10:10

我昨晚去,Suki在大堂, 夜晚亦調了一侍應到地下當知客,
情G有所改善了.  

找次我會在「不響」的情G下上去「突襲」,
看看如何.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-30 10:17

走時埋單, Cici 給了我一套水療美容coupons. 如下圖, 有效期一個月. 生客我唔知, 熟客未有的話, 我看可以致電相熟主任, 可簽給你即日用. V 兄有意可電聯Vicky 姐. 预早book, 因近日水療美容部人手較緊.
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-30 10:22

未出coupons 前我繼磁穴美療後做了一個facial, 包洗, 清(洒米), peeling,
敷mask, cream, 又由Jenny 細心服務, 我未蝕啅, 謝謝Jennifer 姐的discount offer (原價 ).

作者: vibabe    時間: 2010-1-30 23:11

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-30 10:17 發表
走時埋單, Cici 給了我一套水療美容coupons. 如下圖, 有效期一個月. 生客我唔知, 熟客未有的話, 我看可以致電相熟主任, 可簽給你即日用. V 兄有意可電聯Vicky 姐. 预早book, 因近日 ...
謝謝相告, 實情 VICKY 招呼過兩次, 都未俾咭片我

至於水療, 短期唔一定再試, 事關我比較喜歡推抽按摩中至大力度, 美容師始終力度有限
作者: 白貓兒    時間: 2010-1-31 09:06

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-30 23:11 發表

謝謝相告, 實情 VICKY 招呼過兩次, 都未俾咭片我

至於水療, 短期唔一定再試, 事關我比較喜歡推抽按摩中至大力度, 美容師始終力度有限
我都想遲些試jacuzzi.
作者: Dr.Evil    時間: 2010-1-31 14:54

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-31 09:06 發表

我都想遲些試jacuzzi.
但係個jacuzzi對我黎講細左小小.....
作者: SCWT    時間: 2010-2-1 15:13

really appreciate WK expertise report...most ching will die without your hard work
作者: 白貓兒    時間: 2010-2-1 17:08

引用:
原帖由 SCWT 於 2010-2-1 15:13 發表
really appreciate WK expertise report...most ching will die without your hard work
Your commendation is somewhat exaggerated.   

作者: 高級用戶    時間: 2010-2-2 18:30

WK,洗唔洗咁賣力呀?每次一出就幾版洁A需然每一個師兄都想知每一間場內有咩新資訊〈不論新場又好舊場又好〉,但以你在這間場之報告又實在多得很『況且有時你講嬼伎幙孎i都有點浮誇,莫非你的要求降了級』,眾所周知來自【維X】出身之技師實際到了那個位置,好聽來講有很多進步空間。其實功力實在不是一個很大的問題,但WK你常常提及那個幾好那個又好好,總覺得有點【硬銷】的感覺,老實講:如果你用其他用戶來出報告的話,睇怕網內大部份的大哥還以為老細請寫手w!
寫住咁多先,多多得罪!
作者: Dr.Evil    時間: 2010-2-3 00:11

引用:
原帖由 高級用戶 於 2010-2-2 18:30 發表
  WK,洗唔洗咁賣力呀?每次一出就幾版洁A需然每一個師兄都想知每一間場內有咩新資訊〈不論新場又好舊場又好〉,但以你在這間場之報告又實在多得很『況且有時你講嬼伎幙孎i都有點浮誇,莫非你的要求降了 ...
咁唔知閣下有咩推介可以介紹下小弟呢?
作者: 白貓兒    時間: 2010-2-3 10:05     標題: 回復 89# 的帖子

回應左係主要題post# 321.
作者: 高級用戶    時間: 2010-2-3 14:29     標題: 回復 319# 的帖子

http://forum.timway.com/f/thread-320727-11-1.html  319#
尼兩條蕴莎hreads 當係我o既 blogs, 以前我捧過的場如銀泉我都有一寫寫幾版架. 我有無PM 人叫人入尼睇? 我有無踩入其他場threads叫人過去蕴莎? 尼度剩翻少少幾間齋場的threads, 浪淘莎, 水匯, 當初味又係我開. 我當初都唔知點寫你,正如你hard sell? 無興趣睇我既comments完全可以skip 架.  

我當初都唔識點去形容你,正如你所講似係你o既 blogs多個D,因為好多時又講D職員對你點好點好,咁如果邊個唔生性對你不週或唔想討好你的話,比你寫上蟆Q論咪仲慘過得罪出娘比自已鶩茼挐荂I

我都有提及個呢度D大哥都好想知每間場o既好處同壞處,但係洗唔洗詳盡到--例一: http://forum.timway.com/f/thread-326320-3-1.html  61# 咁厲害呀!

我都知如果唔滿意就可以唔睇,但係你咁寫法要SKIP成頁先至可以睇到其他D大哥o既 comments啦。  

最後我係用一個過來人o既身份表白,睇到有點覺得‘掩悶’才不吐不快的。
再講:都想蘊莎業務,征征日上!
作者: 白貓兒    時間: 2010-2-3 16:04

你最想係「方便」自己睇, 係「睇」.   慘, 唔夠'reader-friendly' 添.
係service? 收費乎?

作者: fitman    時間: 2010-2-3 19:27

Whitekitty c hing d report so details, 刀糸方便大家 多d資訊參考 難道來來去去都系那幾間usb咁好咩  而且  現在已好少c hing 出包膠 睇的多
作者: fitman    時間: 2010-2-3 19:28

d high class readers, pls give more "boring" report
作者: 白貓兒    時間: 2010-2-4 09:10

引用:
原帖由 fitman 於 2010-2-3 19:27 發表
Whitekitty c hing d report so details, 刀糸方便大家 多d資訊參考 難道來來去去都系那幾間usb咁好咩  而且  現在已好少c hing 出包膠 睇的多
謝謝弗大哥.
作者: 白貓兒    時間: 2010-2-4 10:43

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2010-1-31 14:54 發表

但係個jacuzzi對我黎講細左小小.....
Jennifer 話要再fine tune 下才讓我試,
不過她說用鲜牛奶(不是奶粉)倒落去浸皮膚會好滑, 有加花瓣,
同一些材料, d 泡泡好好玩, 駛唔駛放埋隻鴨仔呀?
作者: 白貓兒    時間: 2010-2-10 19:51

今天趁Jenny 過年前last day,
终於由她再served 我水療浸浴 (hydrotherapy).
於230pm入水療房, 缸已注了水, 有玫瑰花瓣.
房間光線校暗, 因點了香薰岍踸O.
也不用放落房門玻璃上的竹簾了.
另外也開了stereo set 放舒緩心情的音樂
Jenny 给我一條用完即棄红色棉質內褲 穿(红色過年好意頭喎, 但不會see through),
我入缸, 缸水已加了薰衣草、千里香和青檸三種精油及礦物鹽 ,
所以按了缸邊製有水在缸媦Q出, 也會有一些泡泡玩.
我泡在水堿25分鐘, Jenny和我倾計不時用手撥起水流到我頸,
還按我頸面.
由於水暖(38-40度, 太熱可加凍水, 缸尾一jar 型出口出水),
她更拿纸巾替我拭面上的蒸氣和水.

她今天一點幾返到去就替我先把昨晚已洗過的缸再洗一次
再加滴露及茶樹油處理,
真細心 辛苦哂!

我在休息室稍休息便離開,
Jenny也在近水吧^處和我道別.

作者: 白貓兒    時間: 2010-2-10 19:56

Jenny 要初十後才返,
初四會有一美容師Ada 新返,
過年時她和Shirley 和兩位總監分工合作了.
另外,
也再要謝謝Jennifer预備香薰岍踸O,
今天起有得用了.

我下次就要試試鲜奶spa 了.
作者: 白貓兒    時間: 2010-3-1 12:50

由於系統問題, Dr. Evil兄的報告不見了,
可否再打過出來.

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0