標題: 剛看完時事追擊--講八十後 [打印本頁]

作者: flowingwater    時間: 2010-1-23 20:40     標題: 剛看完時事追擊--講八十後

其中一位三十歲青年人--現在家中作翻譯freelancer.月入約兩.三萬元.
我最深刻佢在訪問中四次講到"唔想再進入"恐怖既世界".意即唔想再投身就業市場.
另一位女孩.大約二十多歲...好像是學生. 佢提及現在的超市中的收銀員好似機械人.
收錢後就講"多謝支持環保".
最後一位是本人朋友.三十多歲.昨天提及有一單小工程外快可賺萬多元.我問點解唔接?
佢話"怕辛苦" ..
究竟係現實環境迫得佢地太辛苦?
定係富不過三代已發生效用? p.s 香港七.八十後該是第三代.
我都唔係太清楚了...
作者: 老何    時間: 2010-1-23 21:12

連阿水都

所以提議香港政府青年事務委員會摺(接)埋佢係arm ge!
作者: flowingwater    時間: 2010-1-23 21:38     標題: 回復 2# 的帖子

我只知我阿婆個一代.一個湊七個.冇綜援.冇醫療保障..
作者: 老何    時間: 2010-1-23 22:26

要同80後交流多D, 去FACEBOOK etc.

作者: 理魯竇    時間: 2010-1-24 01:02

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-1-23 21:38 發表
我只知我阿婆個一代.一個湊七個.冇綜援.冇醫療保障..
那些80 後都未捱過苦,
貢獻未有,
要求多多,
意見更多多多,
香港將來如果靠佢地都唔知點算。

不過,以下的青年們都幾有創意,
但係好似唔識去尊重人。

http://www.youtube.com/watch?v=vmhOYmRsqb0

作者: suewong    時間: 2010-1-24 15:48

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-1-23 20:40 發表
其中一位三十歲青年人--現在家中作翻譯freelancer.月入約兩.三萬元.
我最深刻佢在訪問中四次講到"唔想再進入"恐怖既世界".意即唔想再投身就業市場.
另一位女孩.大約二十多歲...好像是學生. 佢提及現在的超市中的收 ...
Ah Sue 既工作 / 生活環境, 1 向 覺得 80 後缺點 多多.

我 d 學生無心向學, 鐘意走精面, 嫌貧重富, 冇禮貌, 好逸惡勞, 貪威識食, 淫亂隨便 (1 頁寫唔 side)....

唔少小輩, 結左婚, 仲係食屋企 / 用屋企 / 住屋企/  買屋 d 錢 老 1 輩比, 覺得係理所當然. 仲對父母態度惡劣 / 呼呼喝喝. 父母有病, 照料 / e-藥費, 係親戚既責任...

今次反高鐵, 我開始有另一看法. 冇錯, 多數 80 後都係縱壞既 1 群; 但其中 1 小部份, 有獨立思考能力, 理性和平, 唔似 60 前 咁現實 / 犬儒.

當然, 唔排除反高鐵既 80 後 當中, 有貪玩 / 人云亦云. 哩 1 小部份, 可能真係好少 %, 但係星火燎原...

而且 80 後的父母 / 老師 / 傳媒 都是 80 前. 80 後如此這般, 我地有冇責任 ?
作者: suewong    時間: 2010-1-24 15:53

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-23 22:26 發表
要同80後交流多D, 去FACEBOOK etc.
其實水哥講得 arm, 80 後好多都...

但係 有 極少數 80 後, 會追求 金錢 / 物質 以外既 成就. 希望星火可以燎原...
作者: suewong    時間: 2010-1-24 16:12

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-1-24 01:02 發表

不過,以下的青年們都幾有創意,
但係好似唔識去尊重人

http://www.youtube.com/watch?v=vmhOYmRsqb ...
有鬼創意 (copy cat), 選乜選物, 學生最 let. Ah Sue 都當選過 "最亞媽的講師" ...

尊重人 ? 我試過等 lift, 聽到 2 個 女生罵同我相熟既老師. 佢地仲大聲話, 係專登 既, 等我同事知....

從始而後, 我係大學, 唔搭 lift...
作者: suewong    時間: 2010-1-24 16:39

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-1-24 01:02 發表

那些80 後都未捱過苦,
貢獻未有,
要求多多,
意見更多多多,
香港將來如果靠佢地都唔知點算。

...
100% 同意, 所以成日擔心老左唔知點算...

不過一 黎 論壇, Ah Sue 已經話, 70 後 / 80 後 攪到咁, 我地 做父母 / 老師, 好大責任..

c6 話, 老爺幾忙, 每晚都同佢 一齊, 聽 BBC 學英文;  先父要去不毛之地返工, 每日要 5:00 am 起身, 早出晚歸, 假期 一定有親子活動; 先母有乞兒上門, 一定斟茶遞飯. Ah Sue 細時, 試過對清潔工, 拿口拿鼻. 返屋企, 比 亞 媽痛打 一 餐.

每次學生實習, 負責既同事, 1 定收到家長投訴, 話做死佢 d 仔女; 頗多小輩, 30 多歲,大學畢業,  結埋婚, 都要屋企養;  唔少同事, 搏 teaching rating 高, 考卷 + 答案 比學生...

80 前 冇責任?
作者: flowingwater    時間: 2010-1-25 00:23     標題: 回復 9# 的帖子

haha ..感到sue姐姐真係一肚火.
不過都唔使嬲既..呢個係一個循環.
作者: 老何    時間: 2010-1-25 10:50

各家自掃門前雪, 是90%的人們之態度, 特別是中產。
從來只有5%具反醒能力的人推動各層面向前發展, 80後亦如是。
從來亦只有5%具反制能力的人阻壓各層面的兌變, 建制派便是。
追求一個公義的社會環境是人們的普遍要求, 這是人類歷史上自我糾正而又合乎普世價值的發展。
而80後的高鐵抗爭, 只是起伏不斷的此一方向上的事例, 合乎時代的呼聲。
80後被人們討論的種種行為實與此無關。
作者: dynmv    時間: 2010-1-25 21:11

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-24 16:12 發表

有鬼創意 (copy cat), 選乜選物, 學生最 let. Ah Sue 都當選過 "最亞媽的講師" ...

尊重人 ? 我試過等 lift, 聽到 2 個 女生罵同我相熟既老師. 佢地仲大聲話, 係專登 既, 等我同事知....

從 ...
"搭Lift跿電,行路壯健."
搭Lift好多時會聽到d唔應該聽到嘅嘢,
80後係50,60後嘅錯誤制做出來的一群受保護動物,
不思進取香港咸蝦燦.

80後要自我增值努力!香港全靠你
作者: suewong    時間: 2010-1-25 23:15

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-1-25 21:11 發表

80後係50,60後嚙欞~制做出來的一群受保護動物,
不思進取香港咸蝦燦.

80後要自我增值努力!香港全靠你
係呀. 所以都對自己講, 對佢地多 d 耐性.
作者: 大隻西    時間: 2010-1-25 23:24

九十後啟事錄。

[attach]1240914[/attach]
作者: suewong    時間: 2010-1-25 23:34

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-25 23:24 發表
九十後啟事錄。

B 哥細女, 90 後 ? 我以為 6 / 7  歲 ka 渣...
作者: 大隻西    時間: 2010-1-25 23:46

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-25 23:34 發表

B 哥細女, 90 後 ? 我以為 6 / 7  歲 ka 渣...
校長誤會了  這些應是竹升妹
作者: rqrj    時間: 2010-1-25 23:52

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-25 02:50 發表
從來只有5%具反醒能力的人推動各層面向前發展, 80後亦如是。
從來亦只有5%具反制能力的人阻壓各層面的兌變, 建制派便是。
追求一個公義的社會環境是人們的普遍要 ...

老何果然開明!

小弟當然吾係80後,
但可能心智差吾多,
都好明白佢哋嘅心態,
D人成日話後生一班點點點,
你話教佢吾練精學懶, 吾好走捷徑, 吾好怕蝕底, 要肯學肯做,
想當年D老細就係咁同我哋講,
一講就幾十年, 講到而家,
重要我哋咁同D新丁講,
新丁睇吓班吾走捷徑, 吾怕蝕底, 肯學肯做嘅老柴D「好」結果,
再睇吓嗰班識走捷徑識上位識揾世界嘅老師父D「壞」結果,
Come on man ! 高下立見啦老細,
現實根本就係咁!
呃到我哋呢班由儍仔變傻佬到就快變儍伯嘅,
呃吾到班後生!
再加上要同大陸滆合,
以前套八股只會害死人。

激咗D, 吾好意思!
作者: suewong    時間: 2010-1-26 00:13

引用:
原帖由 rqrj 於 2010-1-25 23:52 發表

新丁睇黚Z吾走捷徑, 吾怕蝕底, 肯學肯做鵀悎稫「好」結果,
再睇鶦Z識走捷徑識上位識M世界鵀悎v父D「壞」結果,
Come on man ! 高下立見啦老細,
現實根本就係咁!...
同意你的分享 / 經驗.

不過, 老兄慣性吾練精學懶, 吾走捷徑, 吾怕蝕底,  而家要你咁做, 你都做唔出 ka.

我覺得做人 求心之所安. 人地殺人放火金腰帶, 人地既事. 我自行我道...
作者: rqrj    時間: 2010-1-26 00:17

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-25 16:13 發表

同意你的分享 / 經驗.

不過, 老兄慣性吾練精學懶, 吾走捷徑, 吾怕蝕底,  而家要你咁做, 你都做唔出 ka.

我覺得做人 求心之所安. 人地殺人放火金腰帶, 人地既事. 我自行我道. ...

啱! 畢竟性格決定命運,
吾係你條路就吾係你條路。
作者: suewong    時間: 2010-1-26 17:31

引用:
原帖由 rqrj 於 2010-1-26 00:17 發表

! 畢竟性格決定命運,
吾係你條路就吾係你條路。
唔記得講, 上次多謝你安慰我.

自己都知, 1 講到 80 後 / 我 d 學生, 我就好上心...
作者: suewong    時間: 2010-1-26 17:34

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-25 10:50 發表
追求一個公義的社會環境是人們的普遍要 ...
我起初以為, 得 0%. 而家好開心 ka 喇...
作者: 老何    時間: 2010-1-26 21:57

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-26 17:34 發表

我起初以為, 得 0%. 而家好開心 ka 喇...
用把口.......................4.5 %
TAKE ACTION的...... 0.5 %

破土竹筍可成林.
作者: dynmv    時間: 2010-1-27 06:23

"恨鐵不成鋼"
大家喺度講咁多80後嘅野,其實係代表對佢哋嘅期望.
佢哋最大缺點係做人太自我,唔識專重別人.
唔同我哋呢班比粵語長片滲大嘅老鬼.
起碼知得專師重道,倫理觀念.
試想我哋咪一樣比人閙過,頭髮長長死飛仔...
作者: 老何    時間: 2010-1-27 17:41

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-1-27 06:23 發表
"恨鐵不成鋼"
大家鰜袬親搹h80後鼣,其實係代表對佢]鼢螫.
佢]最大缺點係做人太自我,唔識專重別人.
唔同我]呢班比粵語長片滲大鵀扆.
起碼知得專師重道,倫理 ...
其實每樣事問番自己, 個世界就好happy架勒
作者: suewong    時間: 2010-1-27 18:11

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-1-27 06:23 發表
"恨鐵不成鋼"
大家鰜袬親搹h80後鼣,其實係代表對佢]鼢螫.
佢]最大缺點係做人太自我,唔識專重別人.
唔同我]呢班比粵語長片滲大鵀扆.
起碼知得專師重道,倫理 ...
其實真係好擔心香港年輕 1 代.

香港經濟, 唔再係高速增長. 但是佢地既 抗逆力 / 語文能力, 都唔好. 最慘食慣嘆慣 (80 前要負責任). 成日同 d 70 / 80 後既父母講, 你地養唔到仔女 / 孫 1 世 ka...

小數有上進心既, social mobility 低, 機會如鳳毛麟角...

作者: suewong    時間: 2010-2-3 22:02

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-27 17:41 發表

其實每樣事問番自己, 個世界就好happy架勒
a funny video to be shared

http://www.youtube.com/watch?v=JQmkq-JbWj8&feature=popt19hk06

老何, 記得話比我聽 美人 d 反應...
作者: 大隻西    時間: 2010-2-3 22:14

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-3 22:02 發表

http://www.youtube.com/watch?v=JQmkq-JbWj8&feature=popt19hk06

史提芬周
作者: suewong    時間: 2010-2-3 22:22

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-2-3 22:14 發表

史提芬周
估唔到 B 哥咁幽默...
作者: 大隻西    時間: 2010-2-3 22:27

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-3 22:22 發表

估唔到 B 哥咁幽默...
只是實話實說
作者: 老何    時間: 2010-2-3 22:29

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-3 22:02 發表

美人話按政策辦事, 否則對過去的相同遭遇(如水災, 火災)的人不公平.
作者: suewong    時間: 2010-2-3 22:34

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-3 22:29 發表

美人話按政策辦事, 否則對過去的相同遭遇(如水災, 火災)的人不公平.
Ah Sue 點解咁問, 因為覺得美人, 會有 d 精警既說話...
作者: 老何    時間: 2010-2-3 22:44

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-3 22:34 發表

Ah Sue 點解咁問, 因為覺得美人, 會有 d 精警既說話...
有呀, .....d人同風水陳一樣, 不 知  足.

周公有請. 係咁先
作者: flowingwater    時間: 2010-2-3 23:51     標題: 回復 32# 的帖子

你睇吓youtube上既留言就知.
但另一方面.人地突然失去家園又好難怪佢一時既憤怒.
如果以後佢都係咁.就好難有人同情佢喇.
祝佢好運啦.
作者: 理魯竇    時間: 2010-2-4 01:00

呢位大哥看來都應該係80後,
希望唔好係表表者,
我好想知道他日如果佢比人炒魷魚會點?
俾女朋友飛左會點?
難道又叫政府幫佢搞掂?

先排我在youtube 睇到一句都幾精警,

樹不要皮,必死無疑,
人不要臉,天下無敵。
作者: suewong    時間: 2010-2-4 16:24

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-2-4 01:00 發表
呢位大哥看來都應該係80後,
希望唔好係表表者,
我好想知道他日如果佢比人炒魷魚會點?
俾女朋友飛左會點?
難道又叫政府幫佢搞掂?

先排我在youtube 睇到一句都幾精警,

樹不要皮,必死無疑,
人不要臉 ...
其實政府係預比災民暫住 3 個月. 但佢好似諗住 長住中轉屋, 甚至話土瓜灣舊樓係長久居所. 好似安貧樂道, 但又 1 d 都唔隨遇而安 wo...

考起?!
作者: 老何    時間: 2010-2-4 19:12

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-4 16:24 發表

其實政府係預比災民暫住 3 個月. 但佢好似諗住 長住中轉屋, 甚至話土瓜灣舊樓係長久居所. 好似安貧樂道, 但又 1 d 都唔隨遇而安 wo...

考起?!
ah sue, 妳把他/她們作內地人了解便是了。冇機會, 窮, 認命;有餐士, 搏命。
作者: suewong    時間: 2010-2-4 20:46

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-4 19:12 發表

ah sue, 妳把他/她們作內地人了解便是了。冇機會, 窮, 認命;有餐士, 搏命。
何老大, 1 向覺得你好有見地.

點解會變到咁 ? 人性 / 中國人既民族性 ?

記得以前亞爸 5:00 a.m. 去山 car lar 返工, 都係咁. 成日教我地人窮 志不窮...

p.s. 今日有同事介紹正氣歌比 c6 睇, c6 半個番鬼, 都話好欣賞文天祥. 係咪 真係 40 後 /  80 後既分別 ?

作者: 老何    時間: 2010-2-4 21:14

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-4 20:46 發表

何老大, 1 向覺得你好有見地.

點解會變到咁 ? 人性 / 中國人既民族性 ?

記得以前亞爸 5:00 a.m. 去山 car lar 返工, 都係咁. 成日教我地人窮 志不窮...

p.s. 今日有同事介紹正氣歌比 c6 睇 ...
美人越講越火, 他第一句說話就証明此史提芬冇志氣。
點解係正氣歌!?
作者: suewong    時間: 2010-2-4 21:43

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-4 21:14 發表

美人越講越火, 他第一句說話就証明此史提芬冇志氣。
點解係正氣歌!?
要問佢同事啦.

c6 話 每句都 5 個字, 點寫到? 西洋詩唔得 ka wo.

D 字佢識 d , 唔識 D.

但係話, 文天祥係咁惡劣既環境, 都咁有骨氣, 好難得.

作者: 老何    時間: 2010-2-4 21:49

美人話, 唔好咁夜唌C
作者: suewong    時間: 2010-2-4 21:52

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-4 21:49 發表
美人話, 唔好咁夜唌C
收到.

仲有, 越來越覺得, 美人可能比 Ah Sue 烈女.
作者: 老何    時間: 2010-2-5 09:15

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-4 21:52 發表

收到.

仲有, 越來越覺得, 美人可能比 Ah Sue 烈女.
妳倆有共通點, 好心腸。
作者: suewong    時間: 2010-2-5 21:56

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-3 23:51 發表
你睇鴶outube上既留言就知.
但另一方面.人地突然失去家園又好難怪佢一時既憤怒.
如果以後佢都係咁.就好難有人同情佢喇.
祝佢好運啦.
水哥為人好包容, 好少咁年輕, 懂得易地而處...

下次見面, 介唔介意 講下, 係咪 伯父母既教導哩?
作者: suewong    時間: 2010-2-5 21:59

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-5 09:15 發表

妳倆有共通點, 好心腸。
你同 c6 都有共通點, 鍾意好心腸既女人。
作者: flowingwater    時間: 2010-2-5 22:05     標題: 回復 43# 的帖子

oh...sue姐姐你誤會了..我一點都不包容的.
我d識咗二十幾年既老友.總覺得佢地思想仲係唔似三十多歲.
好多時都忍唔著口話幾句.比人感覺好串.
正因為咁.所以我好鐘意上ne呢度同前輩暢談.知道必有所得.
另外.我父母從小到大都係無為而治. 好在我地三兄弟妹都冇學壞.
原本我地三人都係教育界.現在我退出來了.性格使然.但我仲好響往以前同班仔一齊打波.食飯既日子.
作者: hkgalbert    時間: 2010-2-5 22:17

唯叫放太多 Dailuklac 來香港,當然亂啦!
作者: flowingwater    時間: 2010-2-5 22:25     標題: 回復 46# 的帖子

ALBERT叔仲好好火..
證明身體健康!
作者: suewong    時間: 2010-2-5 22:28

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-5 22:05 發表
oh...sue姐姐你誤會了..我一點都不包容的.
我d識髐G十幾年既老友.總覺得佢地思想仲係唔似三十多歲.
好多時都忍唔著口話幾句.比人感覺好串.
正因為咁.所以我好鐘意上ne呢度同前輩暢談.知道必有所得 ...
so far, 淨係得水哥 1 個人比 allowance 佢.

Ah Sue 都覺得....   

網上 D 人仲話要起佢底, 荐佢做高X之星...
作者: suewong    時間: 2010-2-5 22:29

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-5 22:25 發表
ALBERT叔仲好好火..
證明身體健康!

作者: Lawrencetoo    時間: 2010-2-5 23:08

引用:
原帖由 suewong 於 5-2-2010 22:29 發表

我地已無乜火、即是点解?
作者: suewong    時間: 2010-2-5 23:44

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2010-2-5 23:08 發表
我地已無乜火、即是繨恁H
我覺得 Law 兄好好火, 所以冇諗過你咁後生. 起初以為係維園亞伯...
作者: 老何    時間: 2010-2-6 10:01

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-5 23:44 發表

我覺得 Law 兄好好火, 所以冇諗過你咁後生. 起初以為係維園亞伯...
law記以和為貴, 悶聲發大財
作者: Lawrencetoo    時間: 2010-2-6 13:46

引用:
原帖由 suewong 於 5-2-2010 23:44 發表

咁就做筲箕灣亞叔啦
作者: Lawrencetoo    時間: 2010-2-6 14:01

引用:
原帖由 老何 於 6-2-2010 10:01 發表

law記以和為貴, 悶聲發大財
好....以和為貴,預祝新年一團和氣、和氣生財、財源廣進、進進步步、步步高昇、昇官發財、財運亨通、通情達理、理直气壯、壯志豪情、情投意合、合家平安、安分守己、己所不欲、勿施於人
作者: 老何    時間: 2010-2-6 15:08

香港4,5,6,7,8,90後都比圖中人幸運.
1955年印尼排華, 圖中華僑到港轉回內地, 安置於海南,閩,粵各地華僑農場。之後.......................
作者: suewong    時間: 2010-2-6 17:21

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-6 15:08 發表
香港4,5,6,7,8,90後都比圖中人幸運.
1955年印尼排華, 圖中華僑到港轉回內地, 安置於海南,閩,粵各地華僑農場。之後.......................
係香港讀大學時, 訪問過 1 D 文革後, 到港既印尼華僑, 落泊香江, 戰戰兢兢...

係外國讀研究院時, D 印尼華僑, 世家子弟, 同香港 / 星加坡 D 中產子女, 氣質自是不同.

1 個決定, 影響下半生 / 下1 代...
作者: flowingwater    時間: 2010-2-6 18:41     標題: 回復 56# 的帖子

點唔同? 其實每個地方既華人都比到人唔同既感覺
作者: suewong    時間: 2010-2-6 20:04

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-6 18:41 發表
點唔同? 其實每個地方既華人都比到人唔同既感覺
想當年時間

當時我住女生宿舍 (undergraduate), 感覺都係對女生:

多數新加坡人, 覺得自己係高級華人. 物質掛帥 (好似香港人), 覺得馬拉華人係鄉下妹. 因為英文 / 學業 比香港人好, 而且當時有 97 問題.  亦睇唔起香港宿友. 因為我衣著光鮮, 讀研究院, 咻n多獎學金. 所以對我都不過不失. 但冷眼旁觀, 佢地對香港宿友既態度....

馬拉華人, 好純樸 / 勤力.  屋企寄比我既娛樂雜誌, 封面係 d 性感女郎 (e.g. 鍾楚紅). 佢地覺得我係壞東西...

香港人, 英文真係唔多好, 而且冇以前 d 留學生咁勤奮. 通常包尾 / 留班, 所以冇乜自信心...

印尼華人, 唔埋堆. 獨來獨往.  熟悉後, 發覺好有禮貌. 有貴氣...

研究院同學:
新加坡 / 馬拉, 同 Ah Sue, 姨學金黎, 成日 lay 係實驗室. 希望快快手手 讀完, 返屋企. 國內既, 尤其係女生, 希望留低, 唔好咁快讀完...

花絮:
熟悉後, 發覺最有米宿友, 依序係 印尼, 馬拉. 新加坡 / 香港只是中產. 但是香港父母縱壞仔女. 當時大學 d 名車 / 跑車, 都係香港學生既.
而新加坡 女生笑印尼, 馬拉人 娘 / 寒酸, 其實係井底蛙...

p.s. 印尼女生最靚, 水哥知唔知點解?
作者: flowingwater    時間: 2010-2-6 20:40     標題: 回復 58# 的帖子

出得國讀書既.一般家庭應該比較富裕.所以比當地既一般人有錢都唔奇.
至於新加坡.我識得既新加坡人都覺得香港人trendy.精靈d.特別香港仔係新加坡,馬來西亞及台灣好受女仔歡迎
印尼既最有米..都係象膠園家族?
印尼女生最靚...um....唔通係要選過外表先比出國讀書?
食飯再回來聊.

作者: suewong    時間: 2010-2-6 21:14

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-6 20:40 發表
出得國讀書既.一般家庭應該比較富裕.所以比當地既一般人有錢都唔奇.
至於新加坡.我識得既新加坡人都覺得香港人trendy.精靈d.特別香港仔係新加坡,馬來西亞及台灣好受女仔歡迎
印尼既最有米..都係象膠園家族?
印 ...
tips:
高級食肆既靚女顧客, 都比地茂茶居多...

p.s. 亞哥發現哩個現象, 講出來, 比亞嫂 now 睇女仔...

作者: 老何    時間: 2010-2-6 21:22

印尼華僑世家之財力, 非港人所能了解, 尤善托名經營. 香港張家即是此一哲學的擁護者。
舉一例, 百年老店Jardine, Matheson & Co.Ltd. 中的Matheson即現今世界4大礦業巨頭之一的Rio Tinto,
(現其上海職員被扣查,涉盜取中國國家商業情報)於東南亞開礦時印尼華人即已是大股東, 礦業如此,
農業更叱吒風雲, 而鶼f蘭支持顧維鈞辦外交所花費的, 全是來自其糖王之家。
印尼百年不倒華僑世家多的是, 香港,星加坡暴發而矣, 論華人十大富豪, 香港一個都冇。
貴氣是時間沉澱物。

作者: suewong    時間: 2010-2-6 22:07

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-6 21:22 發表
印尼華僑世家之財力, 非港人所能了解, 尤善托名經營. 香港張家即是此一哲學的擁護者。
舉一例, 百年老店Jardine, Matheson & Co.Ltd. 中的Matheson即現今世界4大礦業巨頭之一的Rio Tinto,
(現其上海職員被扣查,涉盜 ...

貴氣是時間沉澱物。
我都估到何老大答到. 比 10 個 let 你...

點解印尼女生最靚?

有錢自然容易娶到靚老婆 (e.g. 何老大). 遺傳, 仲要咁多代...

作者: flowingwater    時間: 2010-2-6 22:42     標題: 突然想起日本既奇異經歷

係2004年5月去日本幫朋友做事.
回泰國前係成田機場附近一間旅店宿一宵.
係大約十一點幾十二點.突然有人狂敲我地度房門.
我就走去開門.但一開門.望兩邊走廊都冇人.
當時都覺得只係有細路玩門.
再隔5-7分鐘.又有人敲.我再開門.又係見兩邊冇人丫..
當時都冇咩感覺.
到訓到半夜..聽到窗口好似有人敲..但因為隔咗度窗廉.所以咩都睇唔到.
攪到我開始識驚..我即刻開床頭燈.同行個朋友就問發生咩事..之後佢好快又入睡
都依家都係一個..謎!!!
作者: suewong    時間: 2010-2-7 16:46

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-6 22:42 發表
再隔5-7分 ...
咁你以後出外, 仲有冇遇到類似既事?
作者: hkgalbert    時間: 2010-2-7 23:55

嘻嘻!本老人在中華民國十五年出生,現時快84歲了!黃臉婆亦是!我們都是 80後,明年是我們屬虎人的年。
作者: 大隻西    時間: 2010-2-8 00:24

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-2-7 23:55 發表
嘻嘻!本老人在中華民國十五年出生,現時快84歲了!黃臉婆亦是!我們都是 80後,明年是我們屬虎人的年。
本命年啊。
作者: flowingwater    時間: 2010-2-8 00:53     標題: 回復 65# 的帖子

祝ALBERT叔身壯力健.
繼續成為本討論區傳奇既一位
作者: flowingwater    時間: 2010-2-8 00:56     標題: 回復 64# 的帖子

之前及之後都未發生過類似奇異事件...
作者: 大隻西    時間: 2010-2-8 01:15

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-6 22:42 發表
再隔5-7分 ...
多數鬼怪出現
作者: suewong    時間: 2010-2-8 18:25

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-8 00:56 發表
之前及之後都未發生過類似奇異事件...
咁你好彩啦. d 人話見開就見...
作者: suewong    時間: 2010-2-8 18:26

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-8 00:53 發表
祝ALBERT叔身壯力健.
繼續成為本討論區傳奇既一位
me too...
作者: hkgalbert    時間: 2010-2-12 12:18

年廿八洗邋遢,才有機會在女兒的賓妹監視下回家一看,感覺真好!
黃臉婆正在封紅包呢!
不知道我們能否看見「虎年」呢?
作者: flowingwater    時間: 2010-2-12 12:21     標題: 回復 72# 的帖子

一定得! 仲有兩日.
作者: cranberry7711    時間: 2010-2-12 22:18

thank you for sharing!
作者: rqrj    時間: 2010-2-13 01:04

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-2-12 04:18 發表
年廿八洗邋遢,才有機會在女兒的賓妹監視下回家一看,感覺真好!
黃臉婆正在封紅包呢!
睇多一兩round都得!
作者: 大隻西    時間: 2010-2-13 01:11

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-2-12 12:18 發表
黃臉婆正在封紅包呢!
定D來  冇有怕
作者: 老何    時間: 2010-2-13 11:40

ALBERT叔 : 祝你

作者: ttinleryy    時間: 2010-2-14 01:02

作者: ttinleryy    時間: 2010-2-14 01:03

作者: papayaroot    時間: 2010-2-17 11:14

每個年代都有一批唔爭氣o既人, 亦都有一批唔高唔低, 唔好唔差o既人, 亦都有一批出類拔箤o既人. 如果你相信normal distribution, 對於你睇到你覺得唔順眼的80後, 亦都唔應該覺得出奇! 只係你時運低, 撞口撞面都見到佢地!

一竹篙打一船人, 如果資訊好似20年前咁唔發達, 你估你地班80前真係睇到咁多80後的不是? 現今傳媒專挖人瘡疤, 報醜不報美, 你地班80前就好似無獨立分析能力, tv報紙講乜信乜, 我覺得你地真正可悲!

你地真係想知80後有幾咁唔掂, 點解唔親身去同佢地傾下計, 做朋友了解下佢地有幾不濟? 如果你地覺得80後唔掂, 咁我可以話你知90後, 00後仲大鑊.

只識得放大別人缺點的人, 應該諗下自己有乜資格去對人評頭品足.

作者: 老何    時間: 2010-2-17 12:37     標題: 回復 80# 的帖子

我ne個40後真高興見到你/你張帖:verygood,
有空帖多d.

恭祝新春進步!

作者: papayaroot    時間: 2010-2-17 14:26

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-17 12:37 發表
我ne個40後真高興見到你/你張帖:verygood,
有空帖多d.

恭祝新春進步!
各位80前, 我都係議事論事. 還記得我仲係細路個陣的80年代, 我老竇晚晚拎本電簿出黎打俾d女人, 佢唔係打俾二三四奶, 係打俾各位熟手女工, 明天記得返工廠車衫, 唔好去第二間廠度炒野. 老竇仲話年三十晚, 新蒲崗大有街人頭湧湧, 極多人去行花市. 各位80前又知唔知現在大有街得返寫字樓, 新年亦都無年宵市場.

如果你地仲以為現在搵野做真係好似以前咁易, 咁你地就真係認真搞笑, 又天真又傻!

我又聽過我間大學講師講, 佢話九十年代年年加薪, 雖則個陣通脹勁, 但個陣都好happy, 因為真係唔擔心無野做! 但今時今日有通脹之餘, 加人工肯定追唔上通脹!

代代人都有佢地困難, 你地成日一沉百踩, 於君何益?
作者: 大隻西    時間: 2010-2-17 15:07

引用:
原帖由 papayaroot 於 2010-2-17 14:26 發表

各位80前, 我都係議事論事. 還記得我仲係細路個陣的80年代, 我老竇晚晚拎本電簿出黎打俾d女人, 佢唔係打俾二三四奶, 係打俾各位熟手女工, 明天記得返工廠車衫, 唔好去第二間廠度炒野. 老竇仲話年三十晚, 新蒲崗大 ...
您今日在這裡做了什麼不當的事  自已檢討一會再來發言(先聲明我一向不現理會年齡問題)
作者: papayaroot    時間: 2010-2-17 15:33

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-2-17 15:07 發表

您今日在這裡做了什麼不當的事  自已檢討一會再來發言(先聲明我一向不現理會年齡問題)
反求諸!

香港問題根本係結構性(structural)問題, 甚麼80後80前, 只係輿論製造出來的話題. 如果只一味標簽80後問題, 根本無助於了解事實本質.
作者: 大隻西    時間: 2010-2-17 15:54

引用:
原帖由 papayaroot 於 2010-2-17 15:33 發表

反求諸己!

香港問題根本係結構性(structural)問題, 甚麼80後80前, 只係輿論製造出來的話題. 如果只一味標簽80後問題, 根本無助於了解事實本質.
謙遜一點我會給說說您今天不當的地方 繼續冥頑不靈就不說了
作者: papayaroot    時間: 2010-2-17 16:52

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-2-17 15:54 發表

謙遜一點我會給說說您今天不當的地方 繼續冥頑不靈就不說了
行有不得, 反求諸己.

要別人謙遜一點才肯表達自己意見, 這正正是這個社會走向衰敗的原因.

如我是冥頑不靈, 閣下應是擇善而固執, 對嗎?
作者: suewong    時間: 2010-2-17 17:11

引用:
原帖由 papayaroot 於 2010-2-17 11:14 發表
每個年代都有一批唔爭氣o既人, 亦都有一批唔高唔低, 唔好唔差o既人, 亦都有一批出類拔箤o既人. 如果你相信normal distribution, 對於你睇到你覺得唔順眼的80後, 亦都唔應該覺得出奇! 只係你時運低, 撞口撞面都見到佢地!

一竹篙打一船人, 如果資訊好似20年前咁唔發達, 你估你地班80前真係睇到咁多80後的不是? 現今傳媒專挖人瘡疤, 報醜不報美, 你地班80前就好似無獨立分析能力, tv報紙講乜信乜, 我覺得你地真正可悲!

你地真係想知80後有幾咁唔掂, 點解唔親身去同佢地傾下計, 做朋友了解下佢地有幾不濟? 如果你地覺得80後唔掂, 咁我可以話你知90後, 00後仲大鑊.

只識得放大別人缺點的人, 應該諗下自己有乜資格去對人評頭品足.

...
先介紹自己:

我是80 前,曾經在大學當講師。小時聽不少父母 / 兄姊 生活的慘況,在兄 姊 / 伴侶的心目中,未經挫折 / 比他們幸福。所以 80 後的感受,我明白。。。

同意。

說得對。

我的背景,工作環境,接觸很多80 後,有 親身去同佢地傾下計, 做朋友了解下佢地。

你的 finding 是對的。陳幸妤說:"蘇貞昌沒拿到錢嗎?謝長廷沒拿到錢嗎?陳菊在高雄沒拿到錢嗎?那時候辦愛河的那個遊行沒拿到錢嗎?" 個人覺得, 蘇貞昌, 謝長廷 和 陳菊拿到錢,  並不代表陳水扁拿錢是對的.

共勉之  

作者: suewong    時間: 2010-2-17 17:29

引用:
原帖由 papayaroot 於 2010-2-17 14:26 發表

各位80前, 我都係議事論事. 還記得我仲係細路個陣的80年代, 我老竇晚晚拎本電簿出黎打俾d女人, 佢唔係打俾二三四奶, 係打俾各位熟手女工, 明天記得返工廠車衫, 唔好去第二間廠度炒野. 老竇仲話年三十晚, 新蒲崗大有街人頭湧湧, 極多人去行花市. 各位80前又知唔知現在大有街得返寫字樓, 新年亦都無年宵市場.

如果你地仲以為現在搵野做真係好似以前咁易, 咁你地就真係認真搞笑, 又天真又傻!

我又聽過我間大學講師講, 佢話九十年代年年加薪, 雖則個陣通脹勁, 但個陣都好happy, 因為真係唔擔心無野做! 但今時今日有通脹之餘, 加人工肯定追唔上通脹!

代代人都有佢地困難, 你地成日一沉百踩, 於君何益?
我再 quote 之前的貼:

"其實真係好擔心香港年輕 1 .

香港經濟, 唔再係高速增長. 但是佢地既 抗逆力 / 語文能力, 都唔好. 最慘食慣嘆慣 (80 前要負責任). 成日同 d 70 / 80 後既父母講, 你地養唔到仔女 / 1
ka...

小數有上進心既, social mobility , 機會如鳳毛麟角..."

80 後的處境,80 前亦在經歷,Ah Sue 雖然在社會的中層,但身邊 的清潔亞姐 / 保安,都會告訴我他們搵食艱難。我親戚 (50 後) 是在大有街開廠的,現要關門。

pls refer to post #2 and post #4 etc.

作者: 大隻西    時間: 2010-2-17 19:40

引用:
原帖由 papayaroot 於 2010-2-17 16:52 發表

行有不得, 反求諸己.

要別人謙遜一點才肯表達自己意見, 這正正是這個社會走向衰敗的原因.

如我是冥頑不靈, 閣下應是擇善而固執, 對嗎?
態度肯降溫代表有機會接納意見  對著個飛揚拔滬的人就省點口水。您對!最猛是你了
作者: flowingwater    時間: 2010-2-17 23:38     標題: 回復 89# 的帖子

我是70後.80前既中青.亦啱啱趕不及上最後一班高速火車.
但時常都記著前輩們都係食鹽多過自己食米.
謙d一定有野學.
作者: 理魯竇    時間: 2010-2-18 15:18

我屋企都有兩個80 前後,
總算搵到啖食,
從不怨東怨西,

其實每一個年代都有其困難之處,
但我地個一輩完全無諗過去怨人,
自己咬緊牙關捱過去,
分別就是這樣。
作者: comm    時間: 2010-2-18 17:19

你老幾呀?唔可以代表八十後!
作者: suewong    時間: 2010-2-18 18:04

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-2-18 15:18 發表
我屋企都有兩個80 前後,
總算搵到啖食,
從不怨東怨西,

其實每一個年代都有其困難之處,
但我地個一輩完全無諗過去怨人,
自己咬緊牙關捱過去,
分別就是這樣。
理兄果真教導有方.

我眼見的 70 / 80 後, 生性既, 為層樓打工. 公 1 份, 婆 1 份, 就黎高齡產婦, 都唔敢生 / 生多個. 除了公務員, 工作唔穩定, 時間長...

唔生性既, 冇做過 1 日工. 老婆仔女, 等老竇養...

冇論生唔生性, 住個層樓, 都要上 1 輩資助...

平心而論, 如果我是 80 後, 生於安樂, 比起父母, 食慣嘆慣. 但現在搵食艱難 / 高地價/ 機會少, 我都會怨天尤人.

問題是, 怨懟不能解決現況時, 何去何從....

何老大在其他帖說得好, 積極 / 消極 面對, 權操於己...

p. s. 其實好希望 80 後, 唔好以為 80 前趕上香港經濟起飛既機緣, 現在冷嘲熱諷. 他們成長時的辛酸, 不是當事人, 難以想像.
身邊其實不少 50 / 60 後, 都人浮於事, 為生活掙扎, 只不過都有家累在身, 冇時間 / 空間 / 精力 嘈...
作者: 老何    時間: 2010-2-18 20:26

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-18 18:04 發表

p. s. 其實好希望 80 後, 唔好以為 80 前趕上香港經濟起飛既機緣, 現在冷嘲熱諷. 他們成長時的辛酸, 不是當事人, 難以想像.
身邊其實不少 50 / 60 後, 都人浮於事, 為生活掙扎, 只不過都有家累在身, 冇時間 / 空間 / 精力 嘈...

自麥理浩上任, 因應社會問題的施政, 是迎合極多數市民求改善的呼\, 將兩大病灶: 貪污,房屋的問題重手處理:
這是執政者審時度世而為的範例.
於今所見, 管治之輩, 短視輕浮, 市民底的需求,視而不見, 施政如貼脫苦海,則社會何來和衷共濟?
80後乃未來社會棟梁之材, 那會是問題, 她/他們自會因應環境尋求自我發展之路。
問題是管治者不能與時俱進地創設配合的環境。
ah sue言及5/60後的處境, 這實實在在是一最具爆炸性的問題, 他們的怨氣已積累至臨界點, 求神拜佛, 管治者千萬別點燃。
作者: suewong    時間: 2010-2-18 22:13

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-18 20:26 發表

80後乃未來社會棟梁之材, 那會是問題, 她/他們自會因應環境尋求自我發展之路。
問題是管治者不能與時俱進地創設配合的環境。
ah sue言及5/60後的處境, 這實實在在是一最具爆炸性的問題, 他們的怨氣已積累至臨界點, 求神拜佛, 管治者千萬別點燃。 ...
何老大可否說多 1 點.

大多數人 的想法: 會起義 / 革命 的, 是 80 後, 因為 80 前 會認命 / 死忍, 因應環境尋求生存之路. (工廠車衣女工 ---> 清潔亞姐, 技工 ---> 保安 etc.)

我常覺得社會每階層都有難處. e.g. 40 / 50 後上岸的, 以前積累的, 不見 1 大 撮. 不少仍要為子女籌謀, 而且很快要面對 e-療 的問題.

p.s. 不是涼血, 1 貧如洗, 又肯放下身段, 申請綜援的, 反而最無憂.
作者: 老何    時間: 2010-2-18 22:29

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-18 22:13 發表

何老大可否說多 1 點.

大多數人 的想法: 會起義 / 革命 的, 是 80 後, 因為 80 前 會認命 / 死忍, 因應環境尋求生存之路. (工廠車衣女工 ---> 清潔亞姐, 技工 ---> 保安 etc.)

我常覺得社會每階層都有難處 ...
認命/死忍.....有個限度.......一小社會事件......就爆!
作者: flowingwater    時間: 2010-2-19 01:58     標題: 回復 95# 的帖子

sue姐姐正道出我計劃!
我現在敢去創業博一下.就是因為香港地.
不成功最多將來老了取綜援..千萬不要半天吊.
一係成功.一係輸到一無所有.
說出這些話後.希望前輩們唔好睇低我就好了..
作者: 老何    時間: 2010-2-19 09:38

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-19 01:58 發表
謀事在人, 成事在天。
有鬥心的人, 得到人們的尊重, 人格的自我完善, 若一無所有, 亦無憾焉;我曾奮鬥過!
作者: suewong    時間: 2010-2-19 16:43

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-19 01:58 發表
1 早話睇好你...

而且水哥 E.Q. 高, 成熟, 成功機會大....

80 前中產面對的困局, 投資死, 唔投資又死...

唔係講笑, Ah Sue 都有心理準備
取綜援. 亞哥話比我聽, 有 1 次發惡夢, 佢死左, 我要訓街. 佢喊醒...

p.s. 水哥到時幫補下...
作者: suewong    時間: 2010-2-19 16:47

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-19 09:38 發表

謀事在人, 成事在天。
有鬥心的人, 得到人們的尊重, 人格的自我完善, 若一無所有, 亦無憾焉;我曾奮鬥過!
同意.

我亦常以此, 安慰 亞哥 / 家姐, 叫他們不要為我太擔心...

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0