標題: 帶手提電腦大陸過關 [打印本頁]

作者: tyson668    時間: 2006-11-13 23:29     標題: 帶手提電腦大陸過關

請問各位師兄,而家可唔可以帶一部自用ge手提電腦進出大陸關(即係帶埋返大陸做野然後帶返香港)?需唔需要申報?唔申報搜到使唔使打稅兼罰款呀?
作者: CHANGMAO    時間: 2006-11-14 09:29

我帶咗十年都冇問題
有時會叫開部機睇吓証明係咪自用

最嚴重試過Search我啲 image file 同 movie, 話睇吓有冇三級嘢喎
作者: tyson668    時間: 2006-11-14 10:18

多謝長毛兄回覆。
啱啱託人買部Thinkpad大學機,諗往攞上大陸用,一野唔醒起內地人好鍾意呢個牌子,前年聽聞有人帶自用手提電腦過關個陣俾人屈水(可能因為當時年近歲晚),所以有D擔心。上次過關連生果都俾個阿嬸關員擸埋。
之前帶隻USB手指,周圍插上面靚女同事.... D機。
作者: Butt    時間: 2006-11-14 14:32

引用:
原帖由 CHANGMAO 於 2006-11-14 09:29 發表
我帶咗十年都冇問題

最嚴重試過Search我啲 image file 同 movie, 話睇吓有冇三級嘢喎
三級?哽係無啦,得四級之嘛!
作者: CHANGMAO    時間: 2006-11-14 14:35

引用:
原帖由 Butt 於 2006-11-14 02:32 PM 發表

三級?哽係無啦,得四級之嘛!
𠵱, 版主又笑人嘅
作者: CHANGMAO    時間: 2006-11-14 14:38

引用:
原帖由 tyson668 於 2006-11-14 10:18 AM 發表
多謝長毛兄回覆。
啱啱託人買部Thinkpad大學機,諗往攞上大陸用,一野唔醒起內地人好鍾意呢個牌子,前年聽聞有人帶自用手提電腦過關個陣俾人屈水(可能因為當時年近歲晚),所以有D擔心。上次 ...
Thinkpad 家下咪又係大陸嘢

生果!?
邊種先?
睇嘅沒收有乜出奇?
食嘅使乜帶上去啫, 上面大把啦!
作者: tyson668    時間: 2006-11-14 22:05

Thinkpad 上面買好似貴好多ga。有D野,大陸出品就幾好食,例如女女,有D就唔好食啦,例如生果,所以台灣生果而家可以免稅入口大陸會有市場,D台灣果農就先受惠於大陸ge政策。
作者: b4321    時間: 2006-11-15 22:08

Clear your internet temporary directory before bringing your notebook to China.
The customs will search your directory for sexy pictures for money.
作者: 焦器勃勃    時間: 2006-11-15 23:23

引用:
原帖由 tyson668 於 2006-11-13 11:29 PM 發表
請問各位師兄,而家可唔可以帶一部自用ge手提電腦進出大陸關(即係帶埋返大陸做野然後帶返香港)?需唔需要申報?唔申報搜到使唔使打稅兼罰款呀?
記得初初 帶 "公司部" 新的 Dell 手提電腦進出大陸關, 又用膠袋包住 ( 唔係原廠膠袋 ), 怕 刮花,  比佢問左好長時間?? 又 Record 張 回鄉 Card!!!

以後 進出大陸關 就 隨手放入個 Bag 裡, 刮花==> 算數!! , 貼上公司張 Name Card ( 連火牛都 貼上 Name Card ), 桌面很多 MS Word , Excel file, 試過幾次 過關 , 佢見到 部 手提電腦 咁舊,我話係 公司手提電腦,  佢 望下就算!!!

作者: wahb    時間: 2006-11-19 16:49

If GA can find the 4仔 in your notebook, what will they do? Have someone got this experience?
作者: nmpkl    時間: 2006-12-3 22:33

引用:
原帖由 CHANGMAO 於 2006-11-14 01:29 AM 發表
我帶咗十年都冇問題

怕的, 可以在HARDDISK建立個ENCRYPED DRIVER, 平時不用是一個FILE, 啟動後, 便成為VIRTUAL DIRVER, 將你D珍藏儲存入去. 玩盡D, 有D可建立隱型CNCRYPED DRIVER, 連源來的FILE名都查唔到. 咁你就唔怕搜身
作者: 焦器勃勃    時間: 2006-12-4 20:54

引用:
原帖由 nmpkl 於 2006-12-3 10:33 PM 發表

怕的, 可以在HARDDISK建立個ENCRYPED DRIVER, 平時不用是一個FILE, 啟動後, 便成為VIRTUAL DIRVER, 將你D珍藏儲存入去. 玩盡D, 有D可建立隱型CNCRYPED DRIVER, 連源來的FILE名都查唔到. 咁你就唔怕搜身
請問怎樣可以在HARDDISK建立個ENCRYPED DRIVER??
作者: nmpkl    時間: 2006-12-6 02:45

引用:
原帖由 焦器勃勃 於 2006-12-4 12:54 PM 發表

請問怎樣可以在HARDDISK建立個ENCRYPED DRIVER??
小弟是用 GNP 程式. 有隻叫TrueCrypt, 好似幾好用. 可以到 www.truecrypt.org 查看使用手冊....

依?! 好似去左電腦版..希望唔會被人話貼錯版啦
作者: hothot    時間: 2006-12-8 21:03

吾系甘严重瓜
拉到会有咩后果呀
引用:
原帖由 CHANGMAO 於 2006-11-14 09:29 AM 發表
我帶咗十年都冇問題

作者: pqzm88    時間: 2006-12-14 00:06

no problem at all
作者: neu    時間: 2006-12-23 17:33

點會有問題呀,我帶出帶入咁耐一直都冇人問過我
作者: siukei    時間: 2006-12-29 16:52

search ur harddisk?? wah no personal secret left lor...
作者: tobeychen    時間: 2006-12-31 01:55

I do take my labtop to shanzhang 2 times, there were no issue.
作者: 港奸剋星    時間: 2007-1-1 10:30

其實依家呢樣野咁通行
應該放機放人
作者: bankbenho    時間: 2007-1-2 13:46

無問題, 我過去五年只有一次問過係咪自用, 我答係就走得
作者: pmipp    時間: 2007-1-2 20:24

Very depends. Soemtimes they just take a look but soemtimes you have to pay several hundred RMB. Many cases in my company. Get the receipt from custom and claim back from company
作者: bangpeter3    時間: 2007-1-7 00:06

Maybe different cities' customs will have different policy.  I have never had any problems with my notebooks.
作者: 28640198    時間: 2007-1-12 15:36

系囉。講自用咪得囉,我過佐5.6年全部都好少比佢啲查到。
作者: wlben521    時間: 2007-1-13 22:24

生果!?
邊種先?
睇嘅沒收有乜出奇?
食嘅使乜帶上去啫, 上面大把啦!
作者: tkpf2455    時間: 2007-1-14 08:36

over 10 years, I have notebook, only once stopped
作者: luoyang    時間: 2007-1-25 20:07

thanks!thanks!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0