標題: 親身體驗搭 B1 [打印本頁]

作者: HJ2127_ATR1    時間: 2010-3-2 21:14     標題: 親身體驗搭 B1

某日,自己打算由福田回香港銅鑼灣,趕時間可以搭過境旅遊巴,不過要成 45 元,由於唔趕時間,所以唔搭。

選擇由深圳福田口岸過境回港,知道由深圳地鐵福田口岸有機拍可慳 3 元,不過呢 3 元吸引唔到我。 

因為搭 B1 轉乘會平得多。   於是就去搭 B1 (10 元),到接近 968 總站落車,睇過資料知道冇 B1 轉乘優惠,呢樣九巴唔要得,於是走去 68M 車上拍一拍 原價 8.8 元,個司機又冇追問我點解比左錢走落車 ,因之前搭了 B1,收 5.1 元,再上 968 ,原價 21.4 元  ,拍一拍機,收 11.8 元  。全程總共 10 + 5.1 +11.8 = 26.9 元

問題係點解 968 只收 11.8 元,我初時以為係 21.4 - 8.8 = 12.6 元。   仲坐了架 AP 直梯添。 
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2010-3-2 21:18

引用:
原帖由 AV327_HM165 於 2010-3-2 21:16 發表

you mean APM1???
咁快回帖。   係呀,不過應該係代車,因報站器冇開。 
作者: 藍蝶    時間: 2010-3-2 23:30

我唔係一個精明消費者,又唔係好識計數,咁樣遊車河,真係未試過。
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2010-3-3 09:21

引用:
原帖由 藍蝶 於 2010-3-2 23:30 發表
我唔係一個精明消費者,又唔係好識計數,咁樣遊車河,真係未試過。
沿途仲有好多風景睇,不過果日咁o岩係跑馬拉松 ,所以架車兜了大圈行紅隧,仲有少許塞車添。

咁樣行法,一年先一次。 

作者: Butt    時間: 2010-3-3 14:57

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2010-3-2 21:14 發表
問題係點解 968 只收 11.8 元,我初時以為係 21.4 - 8.8 = 12.6 元。   仲坐了架 AP 直梯添。 
因為呢個係大欖隧道路線的轉乘優惠,不論你是坐M車定X車,轉乘
968 往港島就係俾呢個價。

B1呢類不限轉乘方向的轉乘優惠,其實都幾有用架!唔信?去片!

68X ($12.5) --->  B1 ($0)  --> 68X ($8.8)
作者: Air Supply    時間: 2010-3-6 18:25

引用:
原帖由 Butt 於 2010-3-3 14:57 發表

因為呢個係大欖隧道路線的轉乘優惠,不論你是坐M車定X車,轉乘
968 往港島就係俾呢個價。

B1呢類不限轉乘方向的轉乘優惠,其實都幾有用架!唔信?去片!

68X ($12.5) --->  B1 ($0)  --> 68X ($8 ...
大欖隧道轉乘優惠益唔到我?!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0