標題: [原創] 想請問大家求職的問題... [打印本頁]

作者: zilch    時間: 2006-8-24 12:22     標題: 想請問大家求職的問題...

大家好,本人剛剛讀完
九龍灣職業訓練局
的數碼印刷媒體出版課程
學習印前的工作,
但發覺宜家出面請
電腦排版或電腦美術員
既好似唔多咁...
報紙,招職勞工處等等都係請designer多.....
我想請問大家知唔知尼類工作
應該去咩地方搵會多啲呢???
本人學習過的軟件有
Photoshop, illustrator, pagemaker,
indesign,coreldraw
中文打字每分鐘50字
英文打字每分鐘30字
但都好難搵工咁...
唔該大家....如果有人知道
請回答我吧...
作者: messenger    時間: 2006-8-25 18:22

我幫你留意吓啦!

其實....我都打算請排版設計員

作者: 不平凡人    時間: 2006-8-26 11:53

引用:
原帖由 messenger 於 2006-8-25 10:22 AM 發表
我幫你留意吓啦!

其實....我都打算請排版設計員
ee~~~~~~~~~岩我喎...
不過e+返緊新工(做呀4)....
作者: op    時間: 2006-8-28 16:03

數碼印刷媒體出版課程 、學D?
字面看找印刷或菲林公司做排版
如果想做GOOD DESIGNER 就讀多D書
作者: Dave1968    時間: 2006-8-29 01:19

引用:
原帖由 op 於 2006-8-28 08:03 AM 發表
數碼印刷媒體出版課程 、學D?
字面看找印刷或菲林公司做排版
如果想做GOOD DESIGNER 就讀多D書
agree! be a great designer...keep on study man.
作者: wc20032004    時間: 2006-8-29 07:14

想問問這一類型的軟件可不可以自學.....
因爲我自己也看過一些書籍有關自學InDesign , PS , Illustrator等軟件
要怎樣先可以prove 到boss知我懂這個軟件!!
作者: 不平凡人    時間: 2006-8-30 11:03

引用:
原帖由 wc20032004 於 2006-8-28 11:14 PM 發表
因爲我自己也看過一些書籍有關自學InDesign , PS , Illustrator等軟件
可以自學....不過驚有d野睇唔得明...報d課程讀會好d...
至於老細方面...你可以做d野比佢睇囉..
如執d相...排下版....or有時同佢講下呢d野..maybe有用既
作者: op    時間: 2006-8-30 13:55

salary小D 都入行、入左行D同事可以係好的學習對象
不過就唔好每事問、OK
課程就try try poly/IVE 好似青雲D
作者: vv    時間: 2006-9-3 11:47

作者: 港燦    時間: 2006-9-16 18:52

引用:
原帖由 wc20032004 於 2006-8-29 07:14 AM 發表
大部份應用於設計上的軟件都可以自學, 不過懂並不代表能夠做到商業上繪圖的要求, 要實戰吸收經驗, 努力再加小小天份
作者: weeewaaa    時間: 2006-9-16 21:23

邊做重要邊進修!! 努力!!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0