標題: 武神 [打印本頁]

作者: 幽靈BB    時間: 2006-8-25 06:27     標題: 武神

有冇人睇緊
作者: 鐡軍    時間: 2006-8-25 09:51

武神飛天???我有睇
作者: 不平凡人    時間: 2006-8-25 09:57

yes...
作者: isxman    時間: 2006-8-25 10:08

呢6期"最強之路"幾好~~~~~~~~~
覺得肥良開始上力~~~~~~~~~~~~~~~~
望佢keep到度火~~~~~~~~~~~
作者: 鐡軍    時間: 2006-8-25 13:09

引用:
原帖由 isxman 於 2006-8-25 02:08 AM 發表
我覺得都係一般,佢d文字好難頂.....
不過天風係金城武就幾特別
作者: 鐡軍    時間: 2006-8-25 13:13

引用:
原帖由 isxman 於 2006-8-25 02:08 AM 發表
不過天風係金城武就幾特別
作者: 火馬    時間: 2006-8-25 14:46

有;算好睇.............................

今期又玩翻磁場天鎖條橋;不過換左名目。
作者: 下午茶鼠    時間: 2006-8-25 18:39

引用:
完全同意,佢同海洋二號可能同一間學校,兩條友寫d野都難頂。
作者: 百發百中    時間: 2006-8-26 02:04

今期《武神飛天》係咁多期最好看的,雖然又玩白無邊同大海無量果條橋,不過天風果股忿怒的確令人有追看下去的意慾。可是,下期就完呢段回憶。最怕草草收場,被天風輕易ko果兩個奸舅仔。
作者: 鐡軍    時間: 2006-8-26 10:14

引用:
原帖由 百發百中 於 2006-8-25 06:04 PM 發表
今期《武神飛天》係咁多期最好看的,雖然又玩白無邊同大海無量果條橋,不過天風果股忿怒的確令人有追看下去的意慾。可是,下期就完呢段回憶。最怕草草收場,被天風輕易ko果兩個奸舅仔。
agree,又用舊橋,我支持左佢好耐,但係仲係搵唔番以前果種感覺...
佢d文字越黎越多,可惜呢辨佢最弱
其實天風呢條橋我估初初佢都冇諗啫,睇番頭幾期好似接唔到既...
作者: 不平凡人    時間: 2006-8-26 11:28

我想知佢又金城冇..又爛面殺星...又天風...2個身份係同一個人???
咁點解2個武功咁唔同????
同埋..如果用替身..個替身有同天風差唔多既實力...點解唔自行稱霸一方??
作者: 鐡軍    時間: 2006-8-26 12:08

引用:
原帖由 不平凡人 於 2006-8-26 03:28 AM 發表
我想知佢又金城冇..又爛面殺星...又天風...2個身份係同一個人???
咁點解2個武功咁唔同????
同埋..如果用替身..個替身有同天風差唔多既實力...點解唔自行稱霸一方??
佢應該後黎打敗左真正既金城武,跟住代左佢身份,跟住武神飛沙後面果個大舊佬就係舊金城武
作者: 百發百中    時間: 2006-8-27 15:59

其實在頭三、四期,天風剛出場扮巴臉殺星果陣。

已經穿了橋。

那個震走天武的金鋮武,明顯是力量人偶。

而本來的金鋮武就是那個飛沙的傻大哥。

作者: freebird    時間: 2006-8-28 21:31

今期係有番D火氣,
不過震撼性仍然未及8年前舊武神既大海殺大刀媽...
作者: kariyui    時間: 2006-8-29 11:31

武神呢條橋已經油盡燈枯
作者: qkj01    時間: 2006-8-29 22:38

有追看下去的意慾...........天風係金城武!!
作者: freebird    時間: 2006-8-30 05:56

會唔會又係用番老橋段.....天風同天武最後為爭晴冰而決裂,
又試係兩兄弟為條女打生打死??
作者: 鐡軍    時間: 2006-8-30 22:18

引用:
原帖由 freebird 於 2006-8-29 09:56 PM 發表
會唔會又係用番老橋段.....天風同天武最後為爭晴冰而決裂,
又試係兩兄弟為條女打生打死??
佢兩兄弟對立我就覺得九成中....
作者: McDonald's    時間: 2006-8-31 07:24

So far, I think 武神 Phoenix was better.
作者: freebird    時間: 2006-8-31 13:56

我都好想知道肥主編聽日點樣用一期卅頁去交代晒天風
點樣攪掂兩個舅父同埋金城武~
作者: 鐡軍    時間: 2006-8-31 15:03

引用:
原帖由 McDonald's 於 2006-8-30 11:24 PM 發表
So far, I think 武神 Phoenix was better.
我都贊成
作者: HKGAP    時間: 2006-8-31 16:29

引用:
原帖由 freebird 於 2006-8-28 01:31 PM 發表
今期係有番D火氣,
不過震撼性仍然未及8年前舊武神既大海殺大刀媽...
大戰巨鯊個幾期都超正
作者: freebird    時間: 2006-9-3 06:28

引用:
原帖由 HKGAP 於 2006-8-31 04:29 PM 發表

大戰巨鯊個幾期都超正
白愁o係其中兩板故事既表達太高深,完全唔知佢當時想點:

1. 白愁在月球第二次打低狂風之後向住地球大喝「武男!」然後在下一期已經無交代點解;
2. 藍國班天王o係大屠殺地球武神之後,白愁反常地對住一堆死人頭奸笑;

自認天資愚鈍,有無勁人可以幫手分析下??
作者: 鐡軍    時間: 2006-9-3 10:05

引用:
原帖由 freebird 於 2006-9-2 10:28 PM 發表

1. 白愁在月球第二次打低狂風之後向住地球大喝「武男!」然後在下一期已經無交代點解;
2. 藍國班天王o係大屠殺地球武神之後,白愁反常地對住一堆死人 ...

記得以前龍虎門有個玉郎信箱專解答下讀者既疑問,成日都有人問飛妖同馬小靈去左邊....
香港漫畫故事創作靠晒一個人去度,個故事會睇住個銷量去變,好多時諗到條橋因為趺書轉黎轉去又唔同晒,自己都忘記左之前個方向亂晒龍,天下都係咁,都唔知佢想點,再係咁落去,走晒架d人...
作者: 百發百中    時間: 2006-9-4 13:15

2. 藍國班天王o係大屠殺地球武神之後,白愁反常地對住一堆死人頭奸笑;

自認天資愚鈍,有無勁人可以幫手分析下??

(1) 當日白愁應該是在水星的爆破區打敗狂風,他之所以叫「武男」,是他感到武男出了事。因武男當時用地獄戰神吸收污染物質損耗了三份二的生命力。

(2) 白愁對住自己的親友人頭冷笑,是他不想在人前示弱。(當時全球直播)而且,他心裡面已可能即刻想像到將來復仇的快感。
所以白愁冷笑才是正常表現。

作者: freebird    時間: 2006-9-4 13:31

引用:
原帖由 百發百中 於 2006-9-4 01:15 PM 發表
(1) 當日白愁應該是在水星的爆破區打敗狂風,他之所以叫「武男」,是他感到武男出了事。因武男當時用地獄戰神吸收污染物質損耗了三份二的生命力。

(2) 白愁對住自己的親友人頭冷笑,是他不想在人前示弱。(當時全球直播)而且,他心裡面已可能即刻想像到將來復仇的快感。
所以白愁冷笑才是正常表現。
百兄好勁,欽敬+佩服!
作者: 980    時間: 2006-9-7 14:29

谢谢大大分享,大家一起顶
作者: freebird    時間: 2006-9-10 14:04

今期既公仔頭已經同上期有明顯分別......
同傳聞一樣,鄧志輝唔幫肥良手過左玉記??
作者: 不平凡人    時間: 2006-9-10 15:34

好似話鄧志輝會pt咁幫肥良喎~~~
話時話..海洋仲有咩主筆????
作者: 鐡軍    時間: 2006-9-10 19:25

引用:
原帖由 freebird 於 2006-9-10 06:04 AM 發表
今期既公仔頭已經同上期有明顯分別......
同傳聞一樣,鄧志輝唔幫肥良手過左玉記??
下???真係??合作左咁耐都要分開???
肥姿點算??
作者: 鐡軍    時間: 2006-9-10 19:26

引用:
原帖由 鐡軍 於 2006-9-10 11:25 AM 發表

下???真係??合作左咁耐都要分開???
肥姿點算??
係肥良....打錯左....
作者: 冰河    時間: 2006-9-10 19:45     標題: 回復 #30 鐡軍 的帖子

因為肥良成日「小」伙記、又常常請伙記食死貓;所以搞到眾叛親離!

現在還有一班之前給肥良炒了的助理夾錢請律師告他添!
作者: freebird    時間: 2006-9-10 22:22

肥良有個好有趣既習慣:
就係每當自己作品跌書時,總會在專欄責怪助理們沒有盡力,
卻從未檢討自己的故事編排有問題......

既刻薄助理又未對讀者從善如流,佢真係要向黃伯學多D做人道理!
作者: 不平凡人    時間: 2006-9-10 23:03

但係之前肥良好似請過成班人去旅行ga喎....仲以為好好tim~~
作者: freebird    時間: 2006-9-10 23:23

引用:
原帖由 不平凡人 於 2006-9-10 11:03 PM 發表
但係之前肥良好似請過成班人去旅行ga喎....仲以為好好tim~~
呢D係海虎時期,佢公司未正式上軌道之前既事......
作者: 鐡軍    時間: 2006-9-11 00:24     標題: 回復 #32 冰河 的帖子

下?告佢咩吖?欠薪?
不過佢d專欄又真係成日都怪d伙記未盡力累佢既,本書賣得就咩都好,本書唔賣得就瀨下面未盡力,咁就唔係幾岩噃....
我諗有好橋好內容就算畫功麻麻都可以既,好似以前古惑仔我覺得好睇噃,個故仔做得好噃,咁多人物牛佬都 handle得井井有條,人物性格刻劃又清楚,畫功好老實唔係好,但銷量ok噃
作者: 不平凡人    時間: 2006-9-11 09:29

E+都唔見上左軌道
作者: freebird    時間: 2006-9-11 11:22

引用:
原帖由 不平凡人 於 2006-9-11 09:29 AM 發表
E+都唔見上左軌道
起碼當年身家未過千萬既佢真係有用全副精神心機去做好自己作品.....
而家賺到個錢之後反而將呢種熱誠用晒o係打golf及潛水身上
作者: freebird    時間: 2006-9-18 20:00

另一個前言不對後語既地方:
就係故事早期講到白愁懷疑武男係佢大佬個仔要趕盡殺絕,
但後來知道鐵馬先至係,又反而多番留手,仲將帝皇之位都讓埋比佢做.....

仲有幾多bug,歡迎提出及交流~

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0