標題: 四大名捕討論區 [打印本頁]

作者: 小小力    時間: 2006-8-14 21:51     標題: 四大名捕討論區

搬左屋,希望大家繼續支持!!
作者: lainick88    時間: 2006-8-15 02:05

報到!!

但我以前叫"海虎"..........

新登記後就....

力哥:請問可以改名嗎?小弟也是一名漫畫迷,亦有每期都買"四大名捕"............

其實最早接觸四大名捕是在"刀劍笑"

除了:"無情"沒有改變外 , 其他師兄弟都年青及靚仔左

作者: 小小力    時間: 2006-8-15 09:13

引用:
原帖由 lainick88 於 2006-8-15 02:05 AM 發表
報到!!

但我以前叫"海虎"..........

新登記後就....

力哥:請問可以改名嗎?小弟也是一名漫畫迷,亦有每期都買"四大名捕"............

其實最早接觸四大名 ...
改名? 你既意思係你改名?我改名?定四大名捕改名?

多謝支持!!
作者: 小小力    時間: 2006-8-15 13:42

睇完今期,當唐十五集中火力於總部,
原來無情要先收回南西北三大家!!

作者: 小小力    時間: 2006-8-15 14:01

唐十五嘆息為了天下一唐,連自己心愛既女人都毀左,..
睇黎,豔兒真係會係唐十五既弱點!!

作者: 小小力    時間: 2006-8-15 14:04

唐十五好似好驚唐敗咁,點解呢??
作者: 小小力    時間: 2006-8-15 14:10

蘇夢枕帶領金風細雨樓精英進攻唐門總部..
蘇夢枕決戰唐刃...要睇睇唐刃既真正實力!!
作者: 小小力    時間: 2006-8-16 09:05

今期真係...兩姊弟忽然智力倒退...!!
另外引所有人黎總部然後一獲熟已經唔係第一次...
話佢地聰明....我覺得...勉強D!!
作者: 唐不阿奴    時間: 2006-8-16 19:51

報到,以前叫劍皇,但個名比人用左....頂....用新名,但pic 冇變~
作者: 小小力    時間: 2006-8-16 21:48

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2006-8-16 07:51 PM 發表
報到,以前叫劍皇,但個名比人用左....頂....用新名,但pic 冇變~
歡迎!!
作者: XYZ04    時間: 2006-8-22 22:52

最愛唐十五
作者: my709394.    時間: 2006-8-23 00:55

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-16 09:05 AM 發表
今期真係...兩姊弟忽然智力倒退...!!
另外引所有人黎總部然後一獲熟已經唔係第一次...
話佢地聰明....我覺得...勉強D!!
如你(或陳某內的龐統.)所說~
計謀之始 是要讓敵人知道你的下一步,然後 小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是 讓敵人知道你的第二步,更高明的是 讓敵人知道你的第三步...
如張飛已經玩到第十七步的時候,這次事件頂多都係第四五步的事,以那兩姊弟以往的表演來講,完全可以話不知所謂的地步...
今期冰冰算係稍微回復正常了,個細佬依然係執迷不悟,唉...

唐刃真係越來越有問題了...
從今期他主動跳入煙幕內再靜一靜(唐刃以往打架都吵嚷不停.)來睇,我估情形係~送信...
第一個畫面內部情形~刃(遞出一封信細聲講.):俾你./枕(稍微一呆.):這...?
第二個畫面內部情形~刃:快繼續做你之前想做的事和你本來要講的話./枕(回神並意會.):...好!
第三個畫面就係唐刃被片兩刀及震出來的情形了...
作者: Popeye123    時間: 2006-8-23 12:24

四大名捕雖然不錯 ... 但似江湖書多過捉賊 ... 名捕?
作者: 小小力    時間: 2006-8-24 11:12

今期,...
唐刃好似如果唔用絕招,多圖,鐵手,蘇夢枕佢冇個打得贏!!
但佢已經係唐門第二把交椅...
而且唐門集中兵力於總部,但都不能勝過金風細雨樓,
咁既實力,點統一中原??

下期唐十五先攻北城...
那裡主力係追命同白宇,相信係三城中實力最弱..

咁先似返D樣..無情又點對付呢?
作者: 小小力    時間: 2006-8-24 11:18

引用:
原帖由 my709394. 於 2006-8-23 12:55 AM 發表

唐刃真係越來越有問題了...
從今期他主動跳入煙幕內再靜一靜(唐刃以往打架都吵嚷不停.)來睇,我估情形係~送信...
第一個畫面內部情形~刃(遞出一封信細聲講.):俾你./枕(稍微一呆.):這...?
第二個畫面內部情形~刃:快繼續做你之前想做的事和你本來要講的話./枕(回神並意會.):...好!
第三個畫面就係唐刃被片兩刀及震出來的情形了...
但點睇唐刃都唔似正義一方既無間道!!
作者: my709394    時間: 2006-8-24 22:58

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-24 11:18 發表

但點睇唐刃都唔似正義一方既無間道!!
反派的敵人亦唔等於係正派啊...
作者: 小小力    時間: 2006-8-25 10:10

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-24 10:58 PM 發表

反派的敵人亦唔等於係正派啊...
明!! 但我既意思係佢唔會搵正派合作!!
作者: my709394    時間: 2006-8-26 00:21

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-25 10:10 發表
明!! 但我既意思係佢唔會搵正派合作!!
第一~作為一個想反自己阿頭的人,就算對自己實力有幾自信,始終籌碼越多越好吧...唐刃有幾多籌碼?目前來講~冰冰一定唔係,笑他霹靂抵死應該唔會係,表裡不一的明蝗不要也罷,得不甩一個必要時做肉盾的...往下的什麼指長什麼恨晚,比起之前幾個,功力僅屬大蕃薯級,作為唔大...跟著五元老確實值得估,如五元老確定有人背叛,咁好大機會唐刃係唐穩的仔,而他所謂秘密武器就係殺器了...
第二~蘇夢枕「正派」嗎?可能他唔會濫殺,但他始終係一個黑社會龍頭坐館吧...
第三~可能你會覺得和第二自相矛盾,但...可謂正可謂邪?
作者: 小小力    時間: 2006-8-26 09:03

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-26 12:21 AM 發表

第一~作為一個想反自己阿頭的人,就算對自己實力有幾自信,始終籌碼越多越好吧...唐刃有幾多籌碼?目前來講~冰冰一定唔係,笑他霹靂抵死應該唔會係,表裡不一的明蝗不要也罷,得不甩一個必要時做肉盾的...往下的什麼指 ...
第二~蘇夢枕「正派」嗎?可能他唔會濫殺,但他始終係一個黑社會龍頭坐館吧...
第三~可能你會覺得和第二自相矛盾,但...可謂正可謂邪?
第一,我相信唐刃有合夥人,但未必係正派中人..或者係蔡京呢!! 又或者係未出場人物呢!!
第二,蘇夢枕...暫時正派!! 睇佢好似太過依賴自己既實力,唔似早有後著;
第三,暫時黎講,依付四大名捕既人算係正派中人,所以暫時八大刀王,九宮白虎都係!!

多多指教!!
作者: my709394    時間: 2006-8-27 18:49

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-26 09:03 發表

第一,我相信唐刃有合夥人,但未必係正派中人..或者係蔡京呢!! 又或者係未出場人物呢!!
第二,蘇夢枕...暫時正派!! 睇佢好似太過依賴自己既實力,唔似早有後著;
第三,暫時黎講,依付四大名捕既人算係正派中人,所以暫時八大刀王,九宮白虎都係!!
第一...外面就一定有了,我講唐門內部啊,得自己一個作反...咁他「聰明」極有限了...外面的~我估係妓寨那五個人,排第四都可以輕描淡寫瀉了唐十五的「兩倍界王拳」,實力不容睇小呢...
第二...大頭佛係唔係唐灑雨已經係問題了,加上他有什麼目的仍唔明朗...或者話~無論如何蘇夢枕的後著相信就係這個人了...
第三...我係話~為什麼主角就一定「正」?派就一定「邪」?好難定啊...舉例~康和楊過兩父子根本係同一類人(為自己心中的慾望就什麼世俗規條都懶理.),「正」「邪」?只係慾望的方向受唔受作者的「歡喜」吧...
不過講起八大刀王,九宮白虎...唐十五/唐冰冰都叫和蔡京「Friend」過,點會唔知有這十七兜友?而知道情況下再點講都冇理由唔收買其中三兩件吧?這應該第兩三步已經要做吧...希望真係有,唔計我對名捕扣分真係比這次唐十五「中計」的事件更甚呢...
作者: 周五一次郎    時間: 2006-8-27 20:03

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-15 06:04 AM 發表
唐十五好似好驚唐敗咁,點解呢??
唐敗搞基0架,你以爲唐十五唔驚被唐敗插C眼0架?
好似海虎II同神前3,哩個係男人最大的恥慾。
當年舊龍王小虎都差D被人插C眼,可惜唔成事,唔係0既話肯定拍爛手掌。
升書幅度肯定比“一本便秘”登人換衫相更勁。
作者: 小小力    時間: 2006-8-28 09:43

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-27 06:49 PM 發表

第一...外面就一定有了,我講唐門內部啊,得自己一個作反...咁他「聰明」極有限了...外面的~我估係妓寨那五個人,排第四都可以輕描淡寫瀉了唐十五的「兩倍界王拳」,實力不容睇小呢...
第二...大頭佛係唔係唐灑雨已經係問題了,加上他有什麼目的仍唔明朗...或者話~無論如何蘇夢枕的後著相信就係這個人了...
第三...我係話~為什麼主角就一定「正」?派就一定「邪」?好難定啊...舉例~康和楊過兩父子根本係同一類人(為自己心中的慾望就什麼世俗規條都懶理.),「正」「邪」?只係慾望的方向受唔受作者的「歡喜」吧...
不過講起八大刀王,九宮白虎...唐十五/唐冰冰都叫和蔡京「Friend」過,點會唔知有這十七兜友?而知道情況下再點講都冇理由唔收買其中三兩件吧?這應該第兩三步已經要做吧...希望真係有,唔計我對名捕扣分真係比這次唐十五「中計」的事件更甚呢...
妓寨那五個人真係好強,咁,京城除金風細雨樓同六分半堂,o米仲有第三勢力,...?? 會唔會依付蔡京?唐門內部....因為冇咩交代過其他人,..或者如你所講都未定..

唐灑雨目的相信都係為報仇喇...蘇夢枕為壯大金風細雨樓同意作先鋒,唐灑雨即要削弱唐十五實力,各得其所!!

難為正邪定分邊-->為自己心中的慾望就什麼世俗規條都懶理!!
但懶理都唔係錯,最小冇傷害別人
這或者就係楊康和楊過既分別...

其實蔡京都係老狐狸,會唔會佢都有內應o係唐門!?
八大刀王,九宮白虎算係蔡京既精英分子,未必比表面Friend既唐十五知喎!!!

作者: 小小力    時間: 2006-8-28 09:44

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-8-27 08:03 PM 發表

唐敗搞基0架,你以爲唐十五唔驚被唐敗插C眼0架?
好似海虎II同神前3,哩個係男人最大的恥慾。
當年舊龍王小虎都差D被人插C眼,可惜唔成事,唔係0既話肯定拍爛手掌。: ...

作者: 柳飛霜    時間: 2006-8-28 22:24

無情今期型到爆呀~
作者: geeking    時間: 2006-8-29 11:05

四大而傢做到第幾期喇??
作者: 柳飛霜    時間: 2006-8-29 17:13

引用:
原帖由 geeking 於 2006-8-29 11:05 AM 發表
四大而傢做到第幾期喇??
今日係星期二,啱啱出咗第165期<<併死的孤軍.伐謀的驕兵>>~
作者: 小小力    時間: 2006-8-29 20:18

今期唐十五改攻西城,全力出擊(除左唐冰冰)既同時,無情帶兵突襲唐門總部...
其實唐十五有冇需要全力出擊呢???

西城鐵手,不柯,八大刀王,九宮白虎又頂唔頂得住呢??

扮唐十五去北城既又會係邊個呢?? 唔通係唐冰冰??
作者: 小小力    時間: 2006-8-29 20:21

冷血仲要幾耐先突破到自己...到時會唔會已經打完架啦...
作者: 小小力    時間: 2006-8-29 20:27

其實唐十五何必急於一時??..中原人士一方只係暫時聚集在一起,...
時間耐左,要佢地一齊都幾難..
到時逐一擊破唔得咩??
作者: my709394    時間: 2006-8-30 00:12

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-29 20:18 發表
今期唐十五改攻西城,全力出擊(除左唐冰冰)既同時,無情帶兵突襲唐門總部...
其實唐十五有冇需要全力出擊呢???

西城鐵手,不柯,八大刀王,九宮白虎又頂唔頂得住呢??

扮唐十五去北城既又會係邊個呢?? 唔通係唐冰 ...
八大刀王,九宮白虎有冇內奸就應該睇這兩三隻了...
作者: my709394    時間: 2006-8-30 00:26

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-29 20:27 發表
其實唐十五何必急於一時??..中原人士一方只係暫時聚集在一起,...
時間耐左,要佢地一齊都幾難..
到時逐一擊破唔得咩??
...唐十五近來,俾自己家姐一激就做,...
...
作者: 小小力    時間: 2006-8-30 08:52

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-30 12:12 AM 發表

八大刀王,九宮白虎有冇內奸就應該睇這兩三隻了...
如果有內奸鐵手,不柯就危喇...
不柯會唔會死呢??
作者: 小小力    時間: 2006-8-30 09:01

會唔會有「迷天七聖」既關七出場呢??
作者: 小小力    時間: 2006-8-30 09:02

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-30 12:26 AM 發表

...唐十五近來,俾自己家姐一激就做,...
http://img.hknr.com/dat ...

作者: 柳飛霜    時間: 2006-8-30 20:48

究竟無情擔心緊嘅事會唔會係關於豔兒嘅呢
作者: 小小力    時間: 2006-8-30 21:33

引用:
原帖由 柳飛霜 於 2006-8-30 08:48 PM 發表
究竟無情擔心緊嘅事會唔會係關於豔兒嘅呢
我估冇關!!

作者: 柳飛霜    時間: 2006-8-30 21:59

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-30 09:33 PM 發表

我估冇關!!
何解呢?個月亮都出埋佢哋嘅影像啦喎~
作者: 柳飛霜    時間: 2006-8-30 22:03

而且無情仲嗡埋一大堆咩嘢天意弄人嘅說話~
作者: 小小力    時間: 2006-8-30 22:26

引用:
原帖由 柳飛霜 於 2006-8-30 10:03 PM 發表
而且無情仲嗡埋一大堆咩嘢天意弄人嘅說話~
我估豔兒未完全復元!!
作者: 小小力    時間: 2006-8-30 22:28

引用:
原帖由 柳飛霜 於 2006-8-30 09:59 PM 發表

何解呢?個月亮都出埋佢哋嘅影像啦喎~
表面越似有關,事實越唔啦更!!

作者: 柳飛霜    時間: 2006-9-1 12:44

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-30 10:28 PM 發表

表面越似有關,事實越唔啦更!!
果然有道理!
作者: 小小力    時間: 2006-9-6 08:35

今期,九宮白虎被唐十五一招 K.O....講到幾勁幾勁,..唉!!
(有D似風 雲咁...)
希望八大刀王爭氣D啦!!
作者: 小小力    時間: 2006-9-6 08:50

另外,唐十五又中計,西城內被包圍...無情,蘇夢枕等趕到!!
雙方勢均力敵(其實應該係無情一方稍稍上風!!)
連總部既唐冰冰都似被偷襲…(東堡曾經係人地地頭, 當然熟路…)
整個唐門處於被動
下期,唐刃vs唐不阿!! 唐十五vs蘇夢枕!!
大戰一觸即發..!!

作者: 逍遙風    時間: 2006-9-6 08:53

作者: 小小力    時間: 2006-9-8 09:07

鐵手對唐不甩,..照計鐵手冇理由連唐不甩都打唔贏...
作者: my709394    時間: 2006-9-8 23:04

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-8 09:07 發表
鐵手對唐不甩,..照計鐵手冇理由連唐不甩都打唔贏...
睇下期書名...我想就係要他好快打贏,和唐十五打時俾唐十五幾招重創就可以表演了...
作者: 小小力    時間: 2006-9-9 12:01

引用:
原帖由 my709394 於 2006-9-8 11:04 PM 發表

睇下期書名...我想就係要他好快打贏,和唐十五打時俾唐十五幾招重創就可以表演了...
咁蘇夢枕點算?
作者: my709394    時間: 2006-9-9 23:23

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-9 12:01 發表

咁蘇夢枕點算?
大概...去「押陣」吧...
作者: 小小力    時間: 2006-9-12 22:40

今期,蘇夢枕原來唔係「押陣」, 係「祭旗」!!
又被唐十五一招 K.O.!!
唐十五勁!!
作者: 小小力    時間: 2006-9-12 22:46

唐十五已經短時間兩度使出十成功力,最後都應該係輸比自己...
作者: my709394    時間: 2006-9-13 01:19

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-12 22:46 發表
唐十五已經短時間兩度使出十成功力,最後都應該係輸比自己...
連從未當過係對手的無情都咁講...到現在仲未「知錯」...如果唔係後面寫仲係「頭盤」,我可以肯定唐十五一定係戀姊情結呢...
而如果真係「頭盤」,可能係「三盤兩勝」吧...如係的話我想今盤唐十五輸的成數極高...下盤大概係出「後著」勝回一盤(「正道」誰祭旗呢?)...最後...唔記得那期後面寫要唐十五敗「談何容易」,大概解「正道」慘勝吧,咁唐十五下場會唔會出了「八倍界王拳」後經脈盡碎再被唐刃(假設他「奸」先.)來招雙風貫耳打至痴痴呆呆呢?
作者: 劍守    時間: 2006-9-13 11:34

殷乘風呢個角色都差唔多要死........
作者: 逍遙風    時間: 2006-9-13 20:17

作者: 催命情聖    時間: 2006-9-15 22:58

蘇夢枕咁屎架
作者: 陸鳩兒    時間: 2006-9-20 04:07

作者: 小小力    時間: 2006-9-20 08:54

引用:
原帖由 劍守 於 2006-9-13 11:34 AM 發表
殷乘風呢個角色都差唔多要死........
我估都係!!
作者: 小小力    時間: 2006-9-20 09:03

今期,蘇夢枕仲有戰鬥力,不過重傷後戰唐十五...
兇多吉少!!
作者: 小小力    時間: 2006-9-20 09:12

鐵手四拳打同一個位破唐不甩渾沌天衣...
好似化學左D !! 唐不甩又會唔知自己弱點?
仲要被人四拳打肚破天衣...
佢真係以為刀槍不入,無懈可擊...於是將自己變成沙包...任打!?
作者: 小小力    時間: 2006-9-20 09:15

唐刃對唐不阿,唐不阿因為盲左隻眼,影響左反應,稍稍下風!!
我估唐不阿今戰會死...!
作者: 逍遙風    時間: 2006-9-20 14:24

作者: 色即是空    時間: 2006-9-20 14:43

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-20 09:12 發表
鐵手四拳打同一個位破唐不甩渾沌天衣...
好似化學左D !! 唐不甩又會唔知自己弱點?
仲要被人四拳打肚破天衣...
佢真係以為刀槍不入,無懈可擊...於是將自己變成沙包...任打!?
咪就係囉...有無兒嬉D 呀...俾人響同一位置打幾拳就散開
作者: 小小力    時間: 2006-9-27 09:12

今期,唐不阿功力再有突破!!
越灰心越失望功力就越高!!
閉起眼睛都擊倒唐刃......勁!!

但既然灰心失望,..又點會有心機同鬥志去打呢??
係唔係有點自相矛盾呢??

睇黎唐刃下期會出絕招!!
作者: 小小力    時間: 2006-9-27 09:14

豔兒好似失左憶....
作者: 小小力    時間: 2006-9-27 09:21

殷乘風條布都被唐霹靂燒埋...兇多吉少!!
冷血會唔會及時而出呢??
作者: 酒徒    時間: 2006-9-28 02:35

同大家打個招呼∼∼∼新人一名
作者: 酒徒    時間: 2006-9-28 02:42

引用:
原帖由 色即是空 於 2006-9-20 02:43 PM 發表

咪就係囉...有無兒嬉D 呀...俾人響同一位置打幾拳就散開
少少兒嬉就一定有,不過書中自我解畫:有個打鐵原理,鐵手就係用上所以打勝。

這次不過係表示鐵手係好有腦既打手,實力都不次於三個分XX主。

西鎮一戰一定唔會咁快叫重心人物玩完,又有等追故仔。
作者: 逍遙風    時間: 2006-9-28 02:56

作者: 酒徒    時間: 2006-9-29 02:04

引用:
原帖由 逍遙風 於 2006-9-28 02:56 AM 發表
看來唐刃不施展真功夫是必敗無疑,唐刃又是為什麼要隱藏實力呢?
在唐門總壇一戰中,唐刃心想一句:怕有殺身之禍!

應該心中有鬼啦
作者: 酒徒    時間: 2006-9-29 02:07

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-27 09:12 AM 發表
今期,唐不阿功力再有突破!!
越灰心越失望功力就越高!!
閉起眼睛都擊倒唐刃......勁!!

但既然灰心失望,..又點會有心機同鬥志去打呢??
係唔係有點自相矛盾呢??

睇黎唐刃下期會出絕招!!
如果有唐刃絕招,可能會講出其實秘密,真係做25?
作者: 小小力    時間: 2006-9-29 13:53

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-9-29 02:04 AM 發表

在唐門總壇一戰中,唐刃心想一句:怕有殺身之禍!

應該心中有鬼啦
都應該係喇!!
作者: 小小力    時間: 2006-9-29 13:56

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-9-29 02:07 AM 發表

如果有唐刃絕招,可能會講出其實秘密,真係做25?
但已經安排唐刃跌入屋,咁冇人見又未必講喎!!
作者: 酒徒    時間: 2006-9-29 15:11

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-29 01:56 PM 發表

但已經安排唐刃跌入屋,咁冇人見又未必講喎!!
就係入左屋先講!可能會咁:

刃:不阿,講個秘密你知,其實......
不阿:竟然如此!咁你?
刃:咁咩呀!知道秘密只有死∼∼

(之後又打過∼∼∼)
作者: 周五一次郎    時間: 2006-9-29 19:54

可能唐刃是唐十五其中一個死敵的後人。。。。

一直隱藏身份就是等機會報仇同避免殺身之禍。。。
作者: 小小力    時間: 2006-9-29 21:58

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-9-29 03:11 PM 發表

(之後又打過∼∼∼)
咁o米即係冇講到囉!!

作者: 小小力    時間: 2006-9-29 22:01

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-9-29 07:54 PM 發表

又係報仇??
作者: my709394    時間: 2006-9-30 02:43

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-9-29 19:54 發表

這點我早想過,但完全冇「真憑實據」...如睇個樣,我想係元老王的孫...至他的隱藏武功係元老王大什麼功(可能和殺器融合添.)...
作者: 小小力    時間: 2006-9-30 02:49

引用:
原帖由 my709394 於 2006-9-30 02:43 AM 發表

這點我早想過,但完全冇「真憑實據」...如睇個樣,我想係元老王的孫...至他的隱藏武功係元老王大什麼功(可能和殺器融合添.)...
大限神功??但如果佢係元老王個孫,唐十五冇理由唔知架??
作者: my709394    時間: 2006-9-30 02:51

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-9-29 15:11 發表

(之後又打過∼∼∼)
看樣子唐刃真係當唐不阿係朋友...想想唐刃在敵陣見到唐不阿的感慨,對唐不阿對陣時的無奈...重點係唐刃講過~'我只要加點機心,十招之內一定可以敗你!'...唐刃一向都做到自己頭腦簡單四肢發達的樣子,但今次竟然當口講自己亦可以玩機心...這種曦性冇一定感情好難做到吧...
作者: 酒徒    時間: 2006-9-30 03:13

引用:
原帖由 my709394 於 2006-9-30 02:51 AM 發表

看樣子唐刃真係當唐不阿係朋友...想想唐刃在敵陣見到唐不阿的感慨,對唐不阿對陣時的無奈...重點係唐刃講過~'我只要加點機心,十招之內一定可以敗你!'...唐刃一向都做到自己頭腦簡單四肢發達的樣子,但今次竟然當口 ...
都岩!可惜兩個人都有自己既動機去打!一個故事未交代,一個就因為唐鳳丹之死,打死無怨∼∼

我都係估估下,不過入屋之後講咩都好,打就一定打架啦!不過勝負就一定不會明確分出,而且兩個人都唔會咁快死先!唔好忘記個盲妹!(我就忘記左佢個名 )佢有可能入屋令戰結出奇不意。
作者: 酒徒    時間: 2006-9-30 03:17

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-30 02:49 AM 發表

故事任人編啦,要理由就一定無架啦

今期中交代刃父母都被唐門門主(不知是哪一代)處死,可能又有故事講!
作者: 小小力    時間: 2006-10-1 09:25

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-9-30 03:17 AM 發表

故事任人編啦,要理由就一定無架啦

今期中交代刃父母都被唐門門主(不知是哪一代)處死,可能又有故事講!
我估唐刃會用一些以佢身份唔能夠學既武功,例如門主專用既唐門四絕器!!
(我覺得唔係大限神功,因為內力比較難隱藏!!)
至於交代佢父母被處死,照時間計應該唔係唐十五,所以我估佢父母被處死既伏筆,應該唔係報仇,而係解釋佢既心態!!
點睇??
作者: 小小力    時間: 2006-10-1 09:42

四大名捕Guide
http://www.hongkongmanga.com/page195.html
作者: 小小力    時間: 2006-10-1 09:50

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-9-30 03:13 AM 發表

都岩!可惜兩個人都有自己既動機去打!一個故事未交代,一個就因為唐鳳丹之死,打死無怨∼∼

我都係估估下,不過入屋之後講咩都好,打就一定打洹痟N忘記左佢個名 )佢有可能入屋令戰結出奇不意。
盲妹係唔係唐門劍后唐千虹??
作者: 小小力    時間: 2006-10-1 10:02

唐門結構(舊制)

門主 : 唐十五

左右密使 :  左密使唐白首  右密使唐千張

五大廠主 : 烽火連天  唐刃
               驚魂殿    唐敗
               雪廠      唐冰冰(唐十五姊姊)-->(左右尚宮 : 唐丹鳳 唐如柳)
               碧磷福地  唐毒 ---> (四大毒手 : 唐蟲  唐濁  唐霉  唐爛)
               奪魄宮    唐不阿

四大舵主  : 東舵主  唐蠻
                南舵主  唐霹靂
                西舵主  唐妞
                北舵主  唐不甩

九大長老  : 元老王 金長老 白長老 黑長老 紅長老 紫長老 藍長老 綠長老 黃長老

金階殺使  : 唐萬紙  唐千虹  唐雷

銀階殺使  : 唐一言  唐九鼎  十二指長  唐東斜  唐西獨

銅階殺使  : 唐橫行  唐無忌  唐球大  三元及第

左右知客  : 左知客唐歡  右知客唐迎

唐門四鬼  : 唐離  唐魅  唐魍  唐魎

唐門七煞  : 唐無相(東堡葉朱顏、七煞之首)  唐媚(藍元山之妻霍銀仙、七煞排二)  唐失驚(習家莊總管)  唐屍(唐詩,排行第四)  唐炒(西鎮東堂主)  唐尤尤(被豔兒剝掉臉皮)

守門犬  :  一團和氣

作者: 小小力    時間: 2006-10-1 10:37

四大名捕絕招
無情 : 「暗器四絕」:風中舞、花映淚、雪裡針及月半彎,合稱「風花雪月」
         「明器四訣」:靈光閃、影隨形、暴雷驚、梵音靜。
鐵手 : 「赤手凶拳」:鐵劃銀勾、赤壁銅牆、十里驚雷、臥虎潛龍、萬軍莫敵、煉火焚拳、分裂天地。
追命 : 「追命十三腿」:追風、追影、追電、追恨、追日、追浪、追神、追夢、追逝。
冷血 : 「四十九路無名劍法」
作者: my709394    時間: 2006-10-1 10:48

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-30 02:49 發表

早期就可能知(我想他知唐冰冰有個女了.)...但現在後期了,唐十五的「暗部」都出哂了(四個老鬼會唔會做唐十五的「暗部」咁Cheap?我想唔會.)...出埋後著就應該收得工了...

再唔係元老王個仔都得啊...
作者: my709394    時間: 2006-10-1 11:04

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-1 09:25 發表
我估唐刃會用一些以佢身份唔能夠學既武功,例如門主專用既唐門四絕器!!
至於交代佢父母被處死,照時間計應該唔係唐十五,所以我估佢父母被處死既伏筆,應該唔係報仇,而係解釋佢既心態!!
點睇??
之前已經講有門主專修的殺器吧...況且元老王和唐十五都一致認同殺器依然唔夠強而自創大限神功和逆殺器(後期才講係十五師傅唐千張發明,咁唐十五唔止係馬後炮,仲係只係靠「父蔭」的群腳仔,加上他對冰冰的態度,令我感覺係個戀姊情結呢.)...

但唐穩又唔似去咁盡的人啊...感覺上的他~殺少兩個BB返來頂多「鬧兩句」...
所以唐千張先話他如名字一樣太穩了...但又當然如力兄所講時間計應該唔係唐十五,令我頗疑惑...
作者: 酒徒    時間: 2006-10-1 13:30

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-1 09:25 AM 發表

至於交代佢父母被處死,照時間計應該唔係唐十五,所以我估佢父母被處死既伏筆,應該唔係 ...
同意^_^第一點。

父母之死對刃的心理/取態描寫都係一個point。不過刃點25都係要等。
作者: 酒徒    時間: 2006-10-1 13:34

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-1 11:04 AM 發表

但唐穩又唔似去咁盡的人啊...感覺上的他~殺少兩個BB返來頂多「鬧兩句」...
所以唐千張先話他如名字一樣太穩了...但又當然如力兄所講時間計應該唔係唐十五,令我頗疑惑...
這句又好似好合理!
作者: 酒徒    時間: 2006-10-1 13:42

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-1 09:50 AM 發表

盲妹係唔係唐門劍后唐千虹??
唔係,係九金剛之一,成期書都有佢出現,畫佢斷續偷望/偷聽不阿對刃一戰。(盲又睇到?因為聽到聲而面向佢地都好正常) 連不阿與刃的兒時對打,都有佢出現!!!!
作者: sleepy9man    時間: 2006-10-4 00:33

who remember 周白宇's 招式???

作者: 小小力    時間: 2006-10-4 09:22

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-10-1 01:42 PM 發表

唔係,係九金剛之一,成期書都有佢出現,畫佢斷續偷望/偷聽不阿對刃一戰。(盲又睇到?因為聽到聲而面向佢地都好正常) 連不阿與刃的兒時對打,都有佢出現!!!!
盲妹係唐雙縫!!
作者: 小小力    時間: 2006-10-4 09:27

引用:
原帖由 sleepy9man 於 2006-10-4 12:33 AM 發表
who remember 周白宇's 招式???

真係考起,溫下書先答到你!!
作者: 小小力    時間: 2006-10-4 09:38

今期,殷乘風咁都死唔去,有D好彩!!
另外,唐門九金剛死既死,傷既傷!!
唐不阿與唐刃又離開左戰場....
唐十五漸漸變成孤軍作戰...
如何扭轉劣勢??
作者: 小小力    時間: 2006-10-4 09:49

唐刃既秘密係叫"元陰無限"既武功,有幾勁呢??
都冇講到!!仲要話自此以後冇人見過唐不阿與唐刃...
咁即係想點??
因為將來要交代返"元陰無限"係咩野,所以相信唐刃會打贏唐不阿...

另外,感覺"元陰無限"有D似多圖既黑死無窮...
作者: 小小力    時間: 2006-10-4 09:52

無情竟然重要關頭分心....
作者: 酒徒    時間: 2006-10-4 15:36

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:49 AM 發表
感覺"元陰無限"有D似多圖既黑死無窮...
小的無這種看法,本質上應該不同。閣下如何感到其相似之處,願聞其詳!
^_^

作者: my709394    時間: 2006-10-4 22:15

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:52 發表
無情竟然重要關頭分心....
真係爆粗地想~無情~家陣關鍵時候,你做乜X野呀?
作者: my709394    時間: 2006-10-4 22:18

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:38 發表
今期,殷乘風咁都死唔去,有D好彩!!
另外,唐門九金剛死既死,傷既傷!!
唐不阿與唐刃又離開左戰場....
唐十五漸漸變成孤軍作戰...
如何扭轉劣勢??
雖然遲了,但如我所料...唐刃真係搵「籍口」「離場」了...

唔怕喎...唐十五未出界王拳...
作者: my709394    時間: 2006-10-4 22:23

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:49 發表
唐刃既秘密係叫"元陰無限"既武功,有幾勁呢??
都冇講到!!仲要話自此以後冇人見過唐不阿與唐刃...
咁即係想點??
因為將來要交代返"元陰無限"係咩野,所以相信唐刃會打贏唐不阿...

另外,感覺"元陰無限"有D似多圖既黑死無窮...
唐刃怕什麼呢?唐不阿又愕然什麼?我第一時間想~唐穩是否死在元陰無限這武功身上,所以驚唐十五發現?但略想想又否決了~唐十五連舊唐門都炸得,上一任門主死在誰手,佢會介懷咩?

但仲未想到合理方案,各位點睇?

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0