標題: 乜呢版係哲學宗教版咩,我以為係反基督教版添 [打印本頁]

作者: kenny01    時間: 2006-12-12 10:30     標題: 乜呢版係哲學宗教版咩,我以為係反基督教版添

那幾個人用咁多時間來找資料反基督,好想知道...其實

1.\ 佢地係咪受過基督教好大既迫害(好似倪匡就因為受過共黨苦,所以寫咁多反獨裁既文章)

2.\ 佢地細過係咪真係比信徒攪過,所以咁大陰影...
香港有一個變態色魔,唔等於全香港人都係變態既,,,,
作者: gcwtai1    時間: 2006-12-12 16:07

不一定受過耶教傷害才會反基.

我未吸過毒,但我反毒.
我未入過黑社會,但我反黑.

作者: kenny01    時間: 2006-12-12 17:02

係既...係既....

你未知咩野係基督教....道聽道說就反基督

吸毒....曾幾何時...大麻就係麻醉藥
黑社會....亦有反清復明...既日子

所以我會用...有一個香港有一個變態佬,所以全香港人都變態
呢個比喻來形容你0羅....
作者: penisonic    時間: 2006-12-12 17:23

作者: 花之慶次    時間: 2006-12-13 00:00

引用:
原帖由 penisonic 於 2006-12-12 09:23 AM 發表
本聖經傳左咁耐, 又改過咁多次, 又譯過咁多版, 又有人亂解, 宗教本身又俾某d領袖利用作不當目的, 今日教會所教o既一早已經同耶穌本來想教o既偏離左, 所以基督教同基督之道係兩回事, 反基督教唔等於反基督, 有時教 ...
所以難怪聖經會在人類文化史上禁得最利害的一本書
作者: 知秋一葉    時間: 2006-12-13 02:26

尼采曰: 上帝已死
信否?
作者: kenny01    時間: 2006-12-13 09:25

分別比兩個人,所以要多一點
作者: 血魔    時間: 2006-12-13 23:50

Kenny   

你唔覺大家水平不一樣嗎???  無謂同小學生容爭論
講再多....
小學生都不會明白什麼大學生是想怎麼
何必呢.....你要明白政府有青山醫院在的用意)

(歉虛點....大家頭上還有碩士, 博士及教授)

作者: usnameless    時間: 2006-12-14 03:58

又一精彩宗教討論!!!!!
作者: seagull    時間: 2006-12-14 03:59

可能佢地以為基督徒是聖人,又眼見基督徒做人仲差過非信徒所以看不過眼,所以非要起來攻擊之。
作者: FeiJai    時間: 2006-12-14 16:53

引用:
原帖由 seagull 於 2006-12-13 07:59 PM 發表
可能佢地以為基督徒是聖人,又眼見基督徒做人仲差過非信徒所以看不過眼,所以非要起來攻擊之。
"...眼見基督徒做人仲差過非信徒..."

可圈可點...
作者: jacky.    時間: 2006-12-14 20:46

作者: vanjet    時間: 2006-12-15 12:22

板主你又唔好咁講
起碼唔係淨睇到宗教揚善既一面,仲可以睇到少見到既隱惡嘛。
作者: kenny01    時間: 2006-12-15 12:53

我出呢個post既原因唔係因為要頂基督教
而係我奇怪一個哲學宗教版,第一版全版都係反基督既???

而大部份文章都係出只一個人,我想了解下佢心理0者....

另外係咪隱惡揚善,我諗呢個世界已經無聖土,我亦敢講全球無一個宗教入面全部係聖人
無神論者唔好咁高興住,十個該死囚內的,起碼有八個都是無神論的
作者: 小潔    時間: 2006-12-15 13:19

引用:
原帖由 kenny01 於 2006-12-15 12:53 發表

另外係咪隱惡揚善,我諗呢個世界已經無聖土,我亦敢講全球 ...
如你只想了解下佢,私下解決喇咁.

完喇好嘛 !!
作者: 花之慶次    時間: 2006-12-15 21:57

引用:
原帖由 小潔 於 2006-12-15 05:19 AM 發表

如你只想了解下佢,私下解決喇咁.

完喇好嘛 !!
100% 極端同意妳的看法!!
話時話, 我看妳情形真係好困擾!!!
又收我PM啦

作者: seagull    時間: 2006-12-15 23:11

In theory, 基督徒做人應該差過不信耶穌的人。
引用:
原帖由 FeiJai 於 2006-12-14 04:53 PM 發表

"...眼見基督徒做人仲差過非信徒..."

可圈可點...

作者: FeiJai    時間: 2006-12-16 00:44

引用:
原帖由 seagull 於 2006-12-15 03:11 PM 發表
In theory, 基督徒做人應該差過不信耶穌的人。

願聞高見。
作者: kenny01    時間: 2006-12-16 09:20

本來比面版主唔回應架啦,儘管亦有網友係以討論態度回呢條thread....

但係見到個低能剩係識問問題既低能仔響度,又忍唔住,...原來除左轉貼同問問題....重有...收pm啦
作者: 花之慶次    時間: 2006-12-17 10:48

作者: LouisLee    時間: 2006-12-18 00:10

引用:
原帖由 kenny01 於 2006-12-15 12:53 PM 發表

另外係咪隱惡揚善,我諗呢個世界已經無聖土,我亦敢講全球 ...
佢係某反基論壇常客。
作者: 花之慶次    時間: 2006-12-18 08:06

引用:
原帖由 kenny01 於 2006-12-16 01:20 AM 發表
本來比面版主唔回應架啦,儘管亦有網友係以討論態度回呢條thread....

但係見到個低能剩係識問問題既低能仔響度,又忍唔住,...原來除左轉貼同問問題....重有...收pm啦
對!!對!!對!!我的確係有轉貼, 有問問題, 收pm!!
但最攪笑既係關你X事, 無人要你睇, 亦無人要你回!!
只不過好明顯你呢種人係唔懂得何謂自我檢討, 自我反思, 你係唔係真係好有問題??
早就係今年年初早就已經睇得出你就呢種人,討論問題時本來已經解決左,
就係你呢種人將話題扯開十萬八千里而惹人討厭!!

好明顯, 我已經講左, 你就呢種人!!!!
收聲啦!!!!!不知所謂!!!!

作者: usnameless    時間: 2006-12-18 13:35

引用:
原帖由 kenny01 於 12/15/2006 05:20 PM 發表

自己都係板主, 比D風度, 咪親身示範人身攻擊啦...
作者: kenny01    時間: 2006-12-18 15:59

引用:
原帖由 usnameless 於 2006-12-18 01:35 PM 發表

自己都係板主, 比D風度, 咪親身示範人身攻擊啦...
版唔版主有關係嗎?
更何況我又唔係呢版既版主

拍檯拍椅果個又唔係我,我既post全部都係討論問題既.

p.s.再直既野我都可以講,事實係我已經留左好多餘地,唔係有人攪野先我都費時so佢.
作者: 億萬豪情    時間: 2006-12-21 16:58

引用:
原帖由 kenny01 於 2006-12-15 04:53 AM 發表

既然成版都係迷途羔羊,你咪救下佢地囉!

無謂爭論丫!耶穌都不分人種,不理人家信
唔信佢,都甘願以自己o既血洗淨世人o既罪
囉!
作者: peter4030    時間: 2006-12-25 06:34

救贖,是佢地話要,我地從來無話要,佢地千方白計咁塞過來。
理論歸理論,不要咁霸道,硬闖別人的文化風俗,將之否定和眨斥。
況且他的偉大,為什麼要我們普通人去成全呢?
耶蘇的血,請不要胡亂套向人們。
佢流血,可能係政治原因才招致。
作者: jacky.    時間: 2006-12-27 10:06

作者: snosaes    時間: 2006-12-28 09:21

你有信教的自由,人家自然有批評某教的自由,有可不對?勿人生攻擊吧
作者: jacky.    時間: 2006-12-28 10:06

作者: sheepstreet    時間: 2006-12-28 11:12

何以見得有人身攻擊?....
作者: jacky.    時間: 2006-12-28 11:42

作者: sheepstreet    時間: 2006-12-28 11:50

講對方一d同討論無關的特點,特點得嚟又多數係缺點,以此「攻擊」對方的論點。

例如,兩個人討論緊100蚊個漢堡包算唔算貴,其中一人話,你女人之家/你七八十歲/你小學都畢唔到業/你住天水圍咋,識咩漢堡包吖?咁囉。

咁我又睇唔到佢有喎,所以問囉。
作者: jacky.    時間: 2006-12-28 12:12

作者: sheepstreet    時間: 2006-12-28 13:01

吓,正喎。叫你唔好,就即係此地無銀?

咁你叫我不要進行非禮勾當,又係此地無銀...乎?
作者: jacky.    時間: 2006-12-28 17:05

作者: sheepstreet    時間: 2006-12-28 20:14

咁即係點呀?又俾你預計到,仲示範埋tim。

咁即係佢點人身攻擊先得ka?

你有無預計到哩句:遊花園乎?
作者: jacky.    時間: 2006-12-29 08:47

作者: sheepstreet    時間: 2006-12-29 11:17

哦....我明白了....原來你唔明咩叫人身攻擊.....

佢叫你唔好做某事,同你有無做某事...係兩回事喎,例如政府在電視賣廣告,叫人唔好亂丟垃圾,唔通你又覺得俾政府人身攻擊緊?
作者: 小潔    時間: 2006-12-30 09:14

引用:
原帖由 sheepstreet 於 2006-12-28 11:12 發表
何以見得有人身攻擊?....

作者: 知秋一葉    時間: 2007-1-2 04:03

Criticizing同人身攻擊係兩回事嚟喎...
一個係針對事物本身, 另一樣, 係針對發言者而非其言論(因人廢言係其中一種)
作者: skywide    時間: 2007-1-4 01:11

凡人煩事...............
作者: 路過的    時間: 2007-1-12 01:16

其實,『為什麼都是談基督教』又沒甚麼其他原因
就不外香港而言,絕大多數學生只能接觸基督教
畢竟在香港所教的『哲學』中,
儒家思想是基督教團體『粉飾』過的版本
休謨,羅素等學者提也不要提
蘇格拉底只會提及其名(因為他指出『神有嫉妒』是一舍謬誤)
尼釆?一個不受教會歡迎的學生大可以試試讓老師知道你的書包有他的著作
你的操行不降等的話,就是耶穌多死七十個七次也未必能換回來的奇蹟。
政教分離的精神軟弱如此,一到思想上的話題就自然落到基督教為中心
那末有得必有失,教育上缺乏其他題目,基督教又那麼多『戰蹟』
沒辦法,若要人不知,除非自莫為
就是這樣囉。
作者: kenny01    時間: 2007-1-12 09:30

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-12 01:16 AM 發表
其實,『為什麼都是談基督教』又沒甚麼其他原因
就不外香港而言,絕大多數學生只能接觸基督教
畢竟在香港所教的『哲學』中,
儒家思想是基督教團體『粉飾』過的版本
休謨,羅素等學者提也不要提
蘇格拉底只會提及 ...
你係講緊你個生活圈子,你個世界是嗎
你係咪讀基督教學校重要係寄宿果隻呀

我就係香港出世既
由細到大乜教都可以接觸到....(係細個搵唔到明教同白蓮教)
有尼采....我諗佢地好驚訝....有本衛斯理,而唔係龍虎門
佢地已經好開心啦,仲減分????
作者: 路過的    時間: 2007-1-12 21:29

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-1-12 01:30 AM 發表

我就係香港出世既
由細到大乜教都可以接觸到....(係細個搵唔到明教同白蓮教)
有尼采....我諗佢地好驚訝....有本衛斯理,而 ...
搞清楚,我說的是『哲學』,不是宗教
就算給予最大限度的寬容,宗教不過是哲學一個狹小的部份
上面這位無所不知的基督徒先生只能說出他接觸過『不同宗教』
還以為就已經算是接觸很多『哲學』內容
已經足以令人驚覺這位基督徒先生的智慧。

當然,我也沒有說過你不能在校外接觸飛機
正如有人說『香港學生多數沒有接觸火箭』
只是指學生身份而言
要是你老爸是NASA人員,你天天隨他上班
你當然甚麼火箭都見過
不過校外接觸是接觸
一個學生就算是在外間接觸過
在校內(佔學生一天生活,吃飯以外半數或以上的時間)
也不能配帶有關飾物(即令那人的信仰如是)
甚至不能公開討論有關宗教(眨抑除外)

這種所謂接觸,到底有多少內容,還真耐人尋味。

或者只能像這位無所不知智力驚人的基督徒先生一樣
只能拿著黑書子大叫"佛教無道!基督有理!"的『認識』吧。

可能基督徒都是生活在基督教的小世界
所以以為教會給他們版本的世界就是世界的全部
遇著從這世界外面的人回來
還以為他們生活圈子小,未接觸過基督教的『寬大』
還扮成全能全知一樣空口放這種
引用:
的白話。

不過,這種不可一世的態度,相對起這種知識,還真是基督徒最真實的寫照。
作者: kenny01    時間: 2007-1-12 23:24

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-12 09:29 PM 發表

搞清楚,我說的是『哲學』,不是宗教
就算給予最大限度的寬容,宗教不過是哲學一個狹小的部份
上面這位無所不知的基督徒先生只能說出他接觸過『不同宗教』
還以為就已經算是接觸很多『哲學』內容
已經足以令 ...
我從來沒說過我是基督教徒
但我相信香港人接觸佛教的機會
比接觸基督教還要多

我更看不到,學校對宗教,甚至哲學有什麼限制
我諗除了讀教會學校既人,先有咁既諗法
引用:
甚至不能公開討論有關宗教(眨抑除外)
你講得學校不可以討論宗教嗎,我轉過幾間學校都無呢d事喎
唔知有冇人碰過這些事呢

作者: 路過的    時間: 2007-1-13 01:02

...一句打漏
這裡指的是教會學校(香港中學4成,或以上,另小學數更多。)

此外,在現時的香港
基督教保有的媒體是多於佛教的
學校數也遠超佛教(除歷史以外,基本上是官僚問題)
在這裡云接觸基督教多於佛教,除非將車公類的民間信仰也歸入去 - 這當然是個大謬誤。
作者: kenny01    時間: 2007-1-13 10:12

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-13 01:02 AM 發表
...一句打漏
這裡指的是教會學校(香港中學4成,或以上,另小學數更多。)

此外,在現時的香港
基督教保有的媒體是多於佛教的
學校數也遠超佛教(除歷史以外,基本上是官僚問題)
在這裡云接觸基督教多於佛教,除 ...

第一個問題....你是香港人嗎??
見到話香港有4成以上斆會學校,我已經想笑
其實你既睇法係咪一直只存在於你的幻想中呢

民間信仰又唔當係,仲唔係針對
好實講,響我既朋友入面,信觀音,契埋既都比基督徒多
點點講觀音咋喎,信黃大仙,睇道書既又唔信道教
甚至儒家思想深入民生,響電視劇不斷入侵我地既思想都算信仰
基督教在香港算是最大嗎?我就絕不認同
作者: voltaren    時間: 2007-1-15 16:14

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-1-13 10:12 AM 發表

民間信仰又唔當係,仲唔係針 ...
香港基督徒大約係佔人口的百分之十幾. 其實基督徒o既人口百份比十年都冇升過,  有好多人入教但同時亦有好多人離開.

我發現好多人(包括好多基督徒)都以為有線有o左個基督教電視channel就有個錯覺以為基督教係社會主流.
作者: 路過的    時間: 2007-1-15 20:45

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-1-13 02:12 AM 發表

民間信仰又唔當係,仲唔係針 ...
查考香港教育統籌局網頁
香港共有中學572所
另查香港年報,基督教(新教)合共辦中學160所
另天主教八十多所,留意校本條例的新聞都會看到
算天主教80所,新教160所,合共240所
則佔41.9%。

另,不知道誰一面好像無所不知一樣吹噓他人活在自己的世界中
自己卻不住引用"我生活在香港時","我的朋友多是"這種沒有統計數字的參考?

笑吧,因為真是很好笑。
作者: 路過的    時間: 2007-1-15 20:56

引用:
原帖由 voltaren 於 2007-1-15 08:14 AM 發表

香港基督徒大約係佔人口的百分之十幾. 其實基督徒o既人口百份比十年都冇升過,  有好多人入教但同時亦有好多人離開.

我發現好多人(包括好多基督徒)都以為有線有o左個基督教電視channel就有個錯覺以 ...
基督徒佔香港人口是只有一成多
但是教會學校比例遠比教徒多就是從八十年代中沒有變過的事實

至於基督教是否『主流』,在此我不多論
因為社會學上Majority不是以人數而定,而是以保有資源和權力決定的

但是論到『接觸機會』,以現時的傳媒資源和學校數
很難說佛道兩教的接觸機會比基督教還多
作者: voltaren    時間: 2007-1-15 22:31

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-15 08:56 PM 發表

基督徒佔香港人口是只有一成多
但是教會學校比例遠比教徒多就是從八十年代中沒有變過的事實

至於基督教是否『主流』,在此我不多論
因為社會學上Majority不是以人數而定,而是以保有資源和權力決定的

但 ...
我o係基督教蒲o左廿幾三十年, 基督教o的具代表性人物呻話傳媒以佛道思想為主流我聽足廿幾年. 起碼一年聽三次或以上. 無線拍套劇都拜神切燒豬.港產o的鬼片鬼書有幾多套係講上帝魔鬼? 我無法認同基督教成為傳媒主流.

權力? 香港某佛教法師係大陸政府o的乜鬼大代, 陳日君或任何牧師大代都撈唔倒一個. 保有資源? 咁多廟咁多觀. 真係唔知邊個多錢多資源.

香港係華人社會, 始終佛道影響深遠好多.
作者: kenny01    時間: 2007-1-15 23:04

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-15 08:45 PM 發表

查考香港教育統籌局網頁
香港共有中學572所
另查香港年報,基督教(新教)合共辦中學160所
另天主教八十多所,留意校本條例的新聞都會看到
算天主教80所,新教160所,合共240所
則佔41.9%。

另,不知道誰一面 ...
我都驚有錯....所以返查最新中學概覽2006年,搵到全港間有376既中學係打正"基督教"既,都冇計係咪要讀聖經添....

但係個總數係有1225間中學喎...需然都有三成,但係都唔可以以偏蓋全架......

比埋個分區表你睇啦

27 /48
13 /51
6 /33
22/ 80
12/49
23 /84
13 /49
16 /54
13 /33
19 /60
19//60
11/ 40
39 /121
22 / 67
27/97
33 / 94
16/62
14 /50
14/50
14/43

哈哈哈

作者: 路過的    時間: 2007-1-15 23:56

直至2006年2月16日update的政府數字:
http://www.emb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2062&langno=2
引用:
在二零零五至零六學年,全港共有721 所小學、572所中學及62 所特殊學校。
香港年報 - 宗教和風俗
http://www.yearbook.gov.hk/2005/tc/18_05.htm
作者: 路過的    時間: 2007-1-16 00:28

剛剛發現一回事
中學概覽中,每一區都有將別區的有派位到本區的『他區』學校算進去的
你把那些減掉了沒有?
要是減完數字都不對的話,大可以到政府處投訴他數字不準啊。
作者: 天劍@office    時間: 2007-1-19 09:31

引用:
原帖由 花之慶次 於 2006-12-12 04:00 PM 發表

但亦都係最暢銷的書
流傳最久的一本書
作者: 天劍@office    時間: 2007-1-19 09:32

引用:
原帖由 花之慶次 於 2006-12-12 04:00 PM 發表

但亦都係最暢銷的書
流傳最久的一本書

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0