標題: 結婚 [打印本頁]

作者: 36D    時間: 2010-12-3 16:47     標題: 結婚

日前,有親戚小女兒結婚,去飲喜酒,有感而發。

1) 這塲婚禮,花費達卅萬,双方家境並不富裕,有此必要?
2)這塲婚禮,籌備達兩三年,新人花盡心思,又在狄士尼舉行婚禮,又在直升機上求婚,真正夢幻婚禮,但聽聞新人向銀行借了十多萬才達成心願。
3)在宴會前,有幻燈片show,歴時成四十分鐘,双方新人朋友即時唱歌伴舞,有新意!但台下口行行,想訓覺。
4)食食下,又玩遊戲,D兄弟姐妹大玩不文遊戲,有點過份夾無聊,台下只好陪笑夾拍手掌。
5)在其他賓客口中聽到,原來為了塲面熱鬧,多開幾圍,双方新人連前前前份工的同事,上下大小一律派帖,搞到有些賓客口中有些怨言。
6)散席搞到成十二點幾,有無想過親友的不便。
其實成晚似去歡樂今宵多過似去飲結婚酒。
可能小弟老餅,想常年,小弟與D婆結婚,背起背囊两人共遊絲路去也,不知幾爽,何必咁浮跨呢?
作者: suewong    時間: 2010-12-3 17:20

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-3 16:47 發表

2)這塲婚禮,籌備達兩三年,新人花盡心思,又在狄士尼舉行婚禮,又在直升機上求婚,真 ...
考起 (我老餅)???

哩 d 婚禮, 我見唔少.  身為女性, 都要講, 通常是新娘子要求. (正港女)

有 1 次在網絡, 見到 1 個 80 後, 怨政府唔幫佢置業. 話結婚已欠落 10 多/ 20 萬, 仲邊有錢比首期 ?

p.s. 我見唔少, 新人在台上感激對方, 但養育之恩 / 婚禮的 payer 置之不顧....
作者: hkgalbert    時間: 2010-12-3 19:07

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-3 09:20 AM 發表

考起 (我老餅)???

哩 d 婚禮, 我見唔少.  身為女性, 都要講, 通常是新娘子要求. (正港女)

有 1 次在網絡, 見到 1 個 80 後, 怨政府唔幫佢置業. 話結婚已欠落 10 多/ 20 萬, 仲邊有錢比首期 ? :s ...
當年與娶黃臉婆時,只告半天假與她在星期六行路到註冊處結婚,然後回家自己燒飯啃。那時人瑞老母都尚能自己造酒席,白斬雞、芋頭土豆豬肉、菜心抄牛肉、唐生菜臘腸、……、當然有紅豆湯丸作甜湯。
作者: mtpen    時間: 2010-12-3 19:41

引用:

可能小弟老餅,想常年,小弟與D婆結婚,背起背囊两人共遊絲路去也,不知幾爽, ...
若然並非上等人家或商家應籌需要,實無必要如斯鋪張。  

至於黃小妹賴係新娘子之個人主張,我想未必。我有理由相信乃港女父母所為而矣!

小弟乃受害人之一,婚宴當然不會如此浮夸,但亦被迫擺十圍八圍於女家,男家被恩賜可另日擺,但亦要擺一圍。

我曾作出反對,但日後與女家關係不和亦由此起。

Albert兄與D兄你們着實幸運兼幸福矣,而D兄更可瀟灑往絲路渡蜜月,我想都冇想過呀!我只想早日儲夠首期買樓而矣!

可恨我多年積蓄,一朝清袋。佢哋有否想過,佢哋當晚嘅快樂乃建築於我痛苦之上,佢哋當晚所享用的,乃我之hard earned money呢?
作者: suewong    時間: 2010-12-3 20:52

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-3 19:41 發表

至於黃小妹賴係新娘子之個人主張,我想未必。我有理由相信乃港女父母所為而矣!

小弟乃受害人之一,婚宴當然不會如此浮夸,但亦被迫擺十 ...
Pen 兄, 真可憐.

但時移世易. 今非昔比, 而家港女父母冇乜牙力啦, 而且其他親屬會出聲...

家姐嫁女, 都有 d 開天殺價, 不顧女婿的處境, 比全家族丙. Ah Sue copy cat: 而家係嫁女, 唔係賣女. 最緊要佢地結婚後, 開開心心...
作者: hkgalbert    時間: 2010-12-4 01:14

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-3 11:41 AM 發表

小弟乃受害人之一,婚宴當然不會如此浮夸,但亦被迫擺十 ...
老友記:您娶老婆後,老婆跟您姓,她的收入歸您的家族,除非您娶一位低下層;就以黃臉婆來說她是珠海書院校花,畢業後當私營中學教師,發覺工資低不夠用,轉職官立中學,現在退休廿多年仍領有長俸,老人仍可安心啃其「拖鞋飯」。未退休前,老人只在一間商行裡當會計經理,工資有限只夠購買樓、買車及不斷把它們換大換新,黃臉婆的工資就用作養兒育女、買菜燒飯。
十圍酒就算在半島酒店擺都只不過區區廿多萬;若您的老婆是教師2萬月薪,年薪24萬多;若是醫生,月薪5.5萬,年薪66萬多;…
古人有云:「小財唔出;大財唔入!」
明未!
作者: mtpen    時間: 2010-12-4 11:41

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-12-4 01:14 發表

古人有云:「小財唔出;大財唔入!」明未 ...
我明!我極之明!

不過若然佢俩老能夠睇長線,當時唔係殺雞取卵,攤長嚟食,亦冇傷害人民感情,我諗大家會好玩啲嘅。

啱吖,十圍酒就算在半島酒店擺都只不過區區廿多萬,就算200多萬我都勉強俾得起,不過係講响今日,而唔係當日赤貧時。

至於Albert兄用「有限只夠」購買樓、買車嚟形容老兄當時工資,那小弟着實找不到更低下嘅用詞去描述我當時未能買車、買樓之苦况矣。

我當然有聽過話「小財唔出、大財唔入」喇,但將愛情商業化,未免有點兒那個矣!

我認,我衰仔、我契弟、我抵死,冇錢學乜嘢人講愛情呢啲布什維爾小資產階級玩意呢!
作者: suewong    時間: 2010-12-4 17:18

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-4 11:41 發表

我明!我極之明!

不過若然佢俩老能夠睇長線,當時唔係殺雞取卵,攤長嚟食,亦冇傷害人民感情,我諗大家會好玩啲嘅。

啱吖,十圍酒就算在半島酒 ...
港女現身說法:

p.s. 結婚時飯票 arm arm 攞左荷蘭水蓋, 我反對舖張. 我問佢: 如果今日你已退下來, 有幾多個 "朋友" 會出席 ?
作者: mygo    時間: 2010-12-4 17:51

作為一個男人,老老實實,邊個想響直昇機求婚?我支持黃小妹睇法。想當年,行過九龍公園,仲要晚上十二點,求其買左扎花,響公園冇人見到一角就求完。(其實都幾得意,當晚仲要係老婆問:你到底幾時先肯向我求婚?佢講左呢一句,我先至做!)
作者: suewong    時間: 2010-12-4 18:00

引用:
原帖由 mygo 於 2010-12-4 17:51 發表
作為一個男人,老老實實,邊個想響直昇機求婚?我支持黃小妹睇法。想當年,行過九龍公園,仲要晚上十二點,求其買左扎花,響公園冇人見到一角就求完。(其實都幾得意,當晚仲要係老婆問:你到底幾時先肯向我求婚?佢 ...
所以 d 肉痲說話 / 行為, 我都係單對單, 先要飯票做 / 講....
作者: mygo    時間: 2010-12-4 19:30

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-4 18:00 發表 所以 d 肉痲說話 / 行為, 我都係單對單, 先要飯票做 / 講....
肉麻野你話有幾個男人肯當眾做?就算肯,都唔會係自己提出或者自己要做?當然,冇絕對既。

咁大個人,就係買過頭先講既個扎花,其他生日、或節日等花,都係俾錢人送去佢公司算啦。

情人節成日見好多男人,欏住扎花企響街度等人,我自問後生番廿年都做唔到。
作者: dynmv    時間: 2010-12-4 20:02

引用:
原帖由 mygo 於 2010-12-4 19:30 發表

肉麻野你話有幾個男人肯當眾做?就算肯,都唔會係自己提出或者自己要做?當然,冇絕對既。

咁大個人,就係買過頭先講既個扎花,其他生日、或節日等花,都係俾錢人送去佢公司算啦。

情人節成日見好多男人, ...
我成世人只買過2次花,
一次係娶老婆果日,
一次係老婆生仔,
自己都唔好意思揸住扎花,
都係叫個女攞住去醫院.
更正應該係一盤花先真,
出院後攞番屋企繼續種.

作者: suewong    時間: 2010-12-4 21:49

引用:
原帖由 mygo 於 2010-12-4 19:30 發表

情人節成日見好多男人, ...
所以 點解神棍聰, 咁既材貌, 都 呃到甜甜.

男人不壞, 女人不愛....
作者: suewong    時間: 2010-12-5 17:02

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-4 11:41 發表

我認,我衰仔、我契弟、我抵死,冇錢學乜嘢人講愛情呢啲布什維爾小資產階級玩意呢!

...
人到中年, 我都唔 buy 有愛情, 冇麵包, 但更加 唔 buy 有麵包, 冇愛情.

一段婚姻, 如果大多經濟計算, 如何共 渡疾病/貧窮/困苦 ?

Pen 兄, 你遇人不淑, 冇計. 話說回來, 當時 的家長重男輕女, 嫁出既女, 潑出既水. Your case is common...
作者: mtpen    時間: 2010-12-5 18:19

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-4 17:18 發表

p.s. 結婚時飯票 arm arm 攞左荷蘭水蓋, ..
黃小妹,以妳今時今日嘅身份,我睇唔到邊個會咁冇有識死敢蝦妳矣!

作者: suewong    時間: 2010-12-5 21:12

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-5 18:19 發表

黃小妹,以妳今時今日嘅身份,我睇唔到邊個會咁冇有識死敢蝦妳矣!

我嫁左年幾, 03 年先轉工. 都要面對眾眾不公.  根本班高層都唔怕校長知.

有機會見面, 同你講衙內文化, 鬼子佬會幫 2奶, 但唔會好像中國人, 有子侄....

作者: 36D    時間: 2010-12-6 08:54

大家睇下而家D後生,結婚搞大佢,係因為要互相攀比呀!可憐!
作者: mtpen    時間: 2010-12-6 11:36

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-6 08:54 發表

大家睇下而家D後生,結婚搞大佢,係因為要互相攀比呀!可憐!
好叻唔叻,互相攀比學識及修養就話叻啫!

其實唔好乜都怪晒啲後生仔女,有其父母必有其子女,正一唔好大教壞細,佢哋都係有樣學樣啫。

祖家當年批鬥黑五類嘅對聯講得好,門两邊分別掛上:

「老子革命兒好漢」及「老子反動兒渾蛋」。門眉正中寫上: 「當然如此」。

好句,夠晒精景地描述父母對子女之深層次影响!

黃小妹响樓上話新人在台上少講感激父母養育之恩若然如斯鋪張乃家長之鬼主意,我着實無法感激矣,愚忠愚孝非我杯茶

兼且子女被生出嚟,並非用作父母頭上光環,襟上勳章,以作炫耀之用。

佢哋之被生出嚟,係俾「真正」嘅父母愛錫、呵護,讓你享受、欣賞其成長,跟佢一起分享苦與樂。

其實小朋友要求並不高,只要你對待佢哋猶如你對待家中之寵物就已足夠了,no more no less

你又曾幾何時有要求家中猫猫狗狗,雀鳥金魚,要乜嘢報答孝順,這樣那樣多多要求呢?

佢自少由你凑大,都可以唔聽你話、唔孝順,你都夠晒失敗矣。唔自我反醒,仲賴佢?

我打死都唔信,若然你一心一意好好教養愛護子女,at the end of the day,佢會反骨,no way!

而事實,現今好多所謂父母,其養育子女跟feed寵物差不多,甚至乎更差呢!

作者: 36D    時間: 2010-12-6 14:46

講起教兒育女。小弟真係唔明?而家D老豆老母,要同D一兩歲仔女全英文對白。小弟有一次見一對夫婦同過一歲不到的兒子全程英語對白,D英文難聽之極,時式錯曬,仲大大聲,個賓妹都唔好意思。
作者: mtpen    時間: 2010-12-6 16:49

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-6 14:46 發表

而家D老豆老母,要同D一兩歲仔女全英文對白。D英文難聽之極,時式錯曬,仲大大聲,
為人父母者,想造就一個英語環境給小朋友,咁做法亦無可厚非,可以理解。

所謂教學相長,父母亦可由此自我完善,不失為學習英語方法之一。我們就以對鬼佬學中文之態度視之,講錯得啖笑,用鼓勵及欣賞心態好了。而學習外語法寶,不外乎多講、多聽、多閱、多寫而矣。

其實當今各學科,英語及電腦乃必修者。祖家有義和團餘孼、糞青話中文將會取代英語,成為國際語言。慳啲喇!作大冇藥醫!

揾江生嚟鬧醒吓佢哋至得: Too simple, sometimes naive!
作者: suewong    時間: 2010-12-6 17:38

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-6 11:36 發表

好叻唔叻,互相攀比學識及修養就話叻啫!

其實唔好乜都怪晒啲後生仔女,有其父母必有其子女,正一唔好大教壞細,佢哋都係有樣學樣啫。

黃小妹响樓上話新人在台上少講感激父母養育之恩
我有不同看法:

佛家所言: 六親關係, 是還債 / 討債 / 報恩 / 報仇  (理兄至親的父母,  1 分耕耘, 10 分收穫). 父母身教, 固然重要, 但大環境 / 朋輩 / 社會, 都有影響.

個人覺得幸福非必然, 生兒後, 可以撒手不顧 / 不聞不問, 父母養育我成人, 已是對我有恩...
作者: suewong    時間: 2010-12-6 17:57

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-6 11:36 發表

我打死都唔信,若然你一心一意好好教養愛護子女,佢會反骨,no way!

...
講 1 個親眼所見:

有某甲, 家庭小康, 每 2 星期都攜妻兒, 去探訪 無兒無女/攞綜援的遠房親戚, 亦替 他們辦身後事.

他在房署工作, 巡村時, 眼見傷殘人士在烈日下奔波, 開放緊急車輛通道, 結果給受益人投訴. (no kidding), 某甲雲淡風輕: 豈能盡如人意.

子女....

作者: 大隻西    時間: 2010-12-6 19:37

高調給大家看,我多麼幸福!非常的俗氣。

自由社會,沒妨礙他人便可,給他倆祝福:
作者: dynmv    時間: 2010-12-7 06:01

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-12-6 19:37 發表
高調給大家看,我多麼幸福!非常的俗氣。

自由社會,沒妨礙他人便可,給他倆祝福:
如果有時間到屋邨走走,
會見到很多人家妻離子散,
孤獨終老,餓死街頭,在家中失救死亡,
發臭才被發現...
相對嚟講,能有一老伴,相扶到老,已經係好幸福啦.
作者: mtpen    時間: 2010-12-7 16:07

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-6 17:38 發表
大環境 / 朋輩 / 社會, 都有影響…, 生兒後, 可以撒手不顧 / 不聞不問, 父母養育我成人, 已是對我有恩 ...

雖說兒女成長,社會、朋輩都有影響,但為人父母,責無旁貸,不可姓賴,此亦非藉口,用以成為洗脫疏於管交之嫌。

至於話生兒後可以撒手不顧不聞不問,那就不佩為人父母矣。因每個小朋友皆需要有父母去養育教導、保護,而此職責無人可取代之。

而父母養育我成人,已是對我有恩之說法,有相榷之處。是否有錢掉低個小朋友俾個賓賓凑大,推說要揾食賺錢,其實男滾女勾,就叫養育之恩呢?那日後要報答養育之恩,要報答賓賓才對。

妳答我,第日四叔三個孫長大成人,要報答四叔個仔,抑或生佢哋個代母呢?

又若然有個強姦犯,強姦咗個一齊去wet嘅少女,生咗個仔後由保良局接收,再被一對夫婦收養,悉心養育,呢個小朋友長大後,是否要去報答個強姦犯同佢生母生之恩呢?

套用劉華句嘢: 「今時今日,咁嘅養仔態度係唔夠謘I」要講養育質素、愛心、耐心、同犧牲謘I即係親子、關愛呀!明冇?
作者: suewong    時間: 2010-12-7 22:23

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-12-7 06:01 發表

如果有時間到屋邨走走,
會見到很多人家妻離子散,
孤獨終老,餓死街頭,在家中失救死亡,
發臭才被發現...
相對嚟講,能有一老伴,相扶到老,已經係好幸福啦.
agree...

一生冇為非作歹, 希望修得到...
作者: suewong    時間: 2010-12-7 22:35

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-7 16:07 發表

雖說兒女成長,社會、朋輩都有影響,但為人父母,責無旁貸,不可姓賴,此亦非藉口,用以成為洗脫疏於管交之嫌。

至於話生兒後,可以撒手不顧,不聞不問,那就不佩為人父母矣。因每個小朋友皆需要有 ...
父母養育我成人, 已是對我有恩 - 生養 / 教育...

生育 (順產) 的痛楚, 是 9 級, 10 級會死人o家...

細路仔通常個成日病, 養大真是眠乾睡濕.

教育 - 比錢讀書, 冇要我地做童工.

而且先父母既家教 / 身教
作者: Sing    時間: 2010-12-9 14:20

實無必要如斯鋪張
作者: 36D    時間: 2010-12-9 14:44

但各位睇下而家的婚禮服務,確是一門大生意。
作者: Sing    時間: 2010-12-10 10:24

總之男人付錢唔緊要, 但當水鱼就一肚氣
作者: suewong    時間: 2010-12-10 17:37

引用:
原帖由 Sing 於 2010-12-10 10:24 發表
總之男人付錢唔緊要, 但當水鱼就一肚氣
大方...
作者: 36D    時間: 2010-12-12 09:44

點解婚宴上要搞到好似EYT咁呢?實際D,走出來跟親友
多D傾下打下招呼,勸下酒,吹下水,好過在台上亂up,咁鬼虛偽。
作者: bobbystar2100    時間: 2010-12-12 13:36

本來都無乜plan過,不過見最近我兩個堂大佬堂家姐結婚,我覺得家下d人擺酒都係差唔多,無呢新意,等我呢個所謂「捌拾後」講講我既理想結婚:

海灘 / 海邊,響一個欖枝拱圓門下,由證婚人主持行禮。

雀局二十台至三十台,與眾同樂。中國人生性好賭,無香港特色點叫結婚呀?

我唔鐘意拘謹,如果情況許可,或者新娘準許的話,婚紗、禮服可以從簡,下身著短褲得啦,反正係海灘,大家都可以落下水。

liveband演奏 ok啦,唔一定要出錢請人黎表演,自己fd底上台玩番一兩手。

食魚翅鮑魚一d都唔環保,建議自助餐解決問題,鐘意點食就點食。

拿,總之人情隨量,公價五百,有歌聽,有雀打,有野玩,有酒飲,又唔會得失長輩,唔知眾前輩點睇?

p.s:眾前輩,久別不見!祝各位身體健康!
作者: suewong    時間: 2010-12-12 16:39

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-12-12 13:36 發表
本來都無乜plan過,不過見最近我兩個堂大佬堂家姐結婚,我覺得家下d人擺酒都係差唔多,無呢新意,等我呢個所謂「捌拾後」講講我既理想結婚:

雀局二十台 ...
welcome back...

幾有創意

60/70 後的看法 - 最緊要當事人開心, 量力而為, e-媽姑姐唔好比壓力新人...
作者: Sing    時間: 2010-12-13 13:18

嘩!一啲都唔平!!
引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-12-12 13:36 發表

雀局二十台 ...

作者: LouisLee    時間: 2010-12-13 22:03

引用:

2)這塲婚禮,籌備達兩三年,新人花盡心思,又在狄士尼舉行婚禮,又在直升機上求婚,真正夢幻婚禮,但聽聞新人向銀行借了十多萬才達成心願。
3)在宴會前,有幻燈片show,歴時成四十分鐘,双方新人朋友即時唱歌伴舞,有新意!但台下口行行,想訓覺。
4)食食下,又玩遊戲,D兄弟姐妹大玩不文遊戲,有點過份夾無聊,台下只好陪笑夾拍手掌。
5)在其他賓客口中聽到,原來為了塲面熱鬧,多開幾圍,双方新人連前前前份工的同事,上下大小一律派帖,搞到有些賓客口中有些怨言。
6)散席搞到成十二點幾,有無想過親友的不便。
其實成晚似去歡樂今宵多過似去飲結婚酒。
借十幾皮咁少???

公價 $500 人情, 夠還有凸啦, 不過搞到十二點幾就真係太過份, 就算趕到尾班車, 第二朝返工都冇精神啦, 顧己及人嘛!!!

作者: flowingwater    時間: 2010-12-13 22:08     標題: 回復 36# 的帖子

公價500是以往的事了.
現今人情都是七百以上.特別係酒店攪的.
作者: LouisLee    時間: 2010-12-13 22:11

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-12-13 22:08 發表
公價500是以往的事了.
現今人情都是七百以上.特別係酒店攪的.
咁佢地嘅投資肯定有回報!!!
作者: flowingwater    時間: 2010-12-13 22:19     標題: 回復 38# 的帖子

好難講..因為唔知要分幾多圍人情比返女家.
又請攝影.又LIVE BAND..
但另一方面..又要多謝呢批人促進香港經濟
作者: suewong    時間: 2010-12-13 22:29

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-12-13 22:19 發表
好難講..因為唔知要分幾多圍人情比返女家.
又請攝影.又LIVE BAND..
但另一方面..又要多謝呢批人促進香港經濟
水哥有感而發....
作者: flowingwater    時間: 2010-12-13 22:42     標題: 回復 40# 的帖子

NO..我係既得利益者
作者: suewong    時間: 2010-12-13 22:46

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-12-13 22:42 發表
NO..我係既得利益者
你有個嫁得既女 ? !
作者: flowingwater    時間: 2010-12-13 23:00     標題: 回復 42# 的帖子

作者: jellybee    時間: 2010-12-14 01:33

作者: 36D    時間: 2010-12-14 10:13

十幾皮係前期工作,未計酒席
作者: 老何    時間: 2010-12-14 10:31

廣告一則 :

我倆情投意合, 不理雙方家長吵鬧, 一於旅行结婚, x月x日回港, x月x日, 2pm 於屯門社區中心,
恭備糖果茶點, 與各友好同聚, 分享旅行結婚樂趣, 友好光臨, 請先email我倆.........係咁先!

大興h興昌樓, 阿牛+Bobo啟
作者: mtpen    時間: 2010-12-14 17:42

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-14 10:31 發表

我倆情投意合, 不理雙方家長吵鬧, 一於旅行结婚, .........係咁先!...
好!有種!叻仔!吹呀!
作者: mtpen    時間: 2010-12-14 21:23

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-14 10:31 發表

我倆情投意合, 不理雙方家長吵鬧, 一於旅行结婚,係咁先!...
另外,更祝阿牛+Bobo早日儲夠首期,好快上到車買樓!

擇善固執,無須理人閒言閒語。

記住,一個成功嘅人,多數係與眾不同,亦從來係孤獨嘅!

而千萬個失敗者將會自願咁俾你踩住上。

努力!加油!造反有理!
作者: 36D    時間: 2010-12-15 09:49

而家真係好少聽到有旅行結婚了,可能是大港女效應,而家香港D男仔個個都有去男性化傾向,(在大學畢業禮中觀察得知,果D男畢業生頭頂四方帽,人人攬住個巨型毛毛麥兜公仔映相之象可以証實),唯有對女方唯命是從,十萬八萬在狄士尼買個所誯夢幻婚禮,定係兩公婆背起背囊,一路互相扶持,共同計劃,遊山玩水。邊樣好?真係見人見智了,
作者: 老何    時間: 2010-12-15 10:56     標題: 回復 49# 的帖子

睇完各post up年青人因结婚而揹上條數, 真係何苦來由。
講得難聽d, 是自甘作賤。
年青人現時心理, 被消費主義,享樂主義, 形式主義所操縱而不能自拔, 還情有可愿。
但身為家長, 明知陷年青人於債海, 還推之上路, 簡直可惡。
關心,關愛,關懷下一代, 是長輩的責任, 莫非現時d5,60s後上晒身乎?
作者: mtpen    時間: 2010-12-15 11:49

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-15 10:56 發表

但身為家長, 明知陷年青人於債海, 還推之上路, 簡直可惡。 ...
我諗皆由於為人父母者,搞錯晒養兒育女嘅真正意義,一如我之前所述,只想子女成為其頭上光環、襟上勳章,用其為光宗耀祖之用

惟往往恨鐵不成鋼,唯有用錢,致有此鋪張舉動而矣。哀哉!
作者: 36D    時間: 2010-12-15 16:12

其實結完婚,就耍揹數,又耍供樓,又要久唔久去下旅行,又耍供Iphone,幾時先出生天
作者: mtpen    時間: 2010-12-15 16:31

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-15 16:12 發表

其實結完婚,就耍揹數,又耍供樓,又要久唔久去下旅行,又耍供Iphone,幾時先出生天
真係百思不得其解,我哋40/50後曾經深受此吃人婚禮儀式所害,以為此乃最後一代受害者,居然仍會發生响下一代身上。

一如為人母者,慘受上一代重男輕女所害,居然再次加害自己女兒,是否有虐待狂,又或想揾替死鬼,要見他朝君體也相同才罷休呢?

何必要制造人民內部矛盾,傷害人民感情呢?佢哋係你親生子女嚟謘I
作者: suewong    時間: 2010-12-15 18:05

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-15 09:49 發表
而家真係好少聽到有旅行結婚了,可能是大港女效應,而家香港D男仔個個都有去男性化傾向,(在大學畢業禮中觀察得知,果D男畢業生頭頂四方帽,人人攬住個巨型毛毛麥兜公仔映相之象可以証實),唯有對女方唯命是從,十萬 ...
10 年前侄仔畢業禮, 此情境, 亞哥呆o左...

而加 30 多歲既碩士班 畢業, 都係咁...
作者: suewong    時間: 2010-12-15 18:22

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-15 10:56 發表
睇完各post up年青人因结婚而揹上條數, 真係何苦來由。
講得難聽d, 是自甘作賤。
年青人現時心理, 被消費主義,享樂主義, 形式主義所操縱而不能自拔, 還情有可愿
但身為家長, 明知陷年青人於債海, 還推之上 ...
問題是: 多數年輕人妄顧客觀現實/大氣候, 得唔到, 是社會既錯, 其他人應該填 tum, 冇諗過靠自己, 去提升生活質素...

如拿破崙所言, 18 歲後, 成年人要為自己的行為負責任.

可以結婚, 斷估都有 18 歲. 年輕的 D 哥/嫂 識得諗, 點解而加年輕人不成熟, 就是父母 / 社會既錯...

我覺得各打 80 大板...
作者: suewong    時間: 2010-12-15 18:27

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-15 16:12 發表
他們會覺得是社會既錯...

當然, 我都唔 buy 地產霸權...
作者: suewong    時間: 2010-12-15 18:38

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-15 16:31 發表

真係百思不得其解,我哋40/50後曾經深受此吃人婚禮儀式所害,以為此乃最後一代受害者,居然仍會發生响下一代身上。

一如為人母者,慘受上一代重男輕女所害,居然再次加害自己女兒,是否有 ...
引用:
原帖由 36D 於 2010-12-15 09:49 發表
而家真係好少聽到有旅行結婚了,可能是大港女效應,而家香港D男仔個個都有去男性化傾向,(在大學畢業禮中觀察得知,果D男畢業生頭頂四方帽,人人攬住個巨型毛毛麥兜公仔映相之象可以証實),唯有對女方唯命是從,十萬 ...
身邊所見, 其實多數父母冇 say, 係新娘要求. 父母之前已深受此苦, 而且 60 前通常窮苦出身, 實際好多.

家人: 唔通新抱未入門, 就同佢地反面 ?

父母要負責任既係: 教唔到仔女正確價值觀; 豪華婚禮, 唔應該付錢 / 補助...
作者: 理魯竇    時間: 2010-12-16 00:16

我有個老友,同我一樣都係在70年代結婚,佢話當時結婚都無乜錢,計好晒如果
找清酒席數仲有少少錢去旅行,點知有些親戚只送禮物而不做人情,失晒預算,
全副身家得200元,有二個星期婚假,點過?又唔想問人借錢,唯有日日行公園。

老友經過多年奮斗,總算塭到些錢,最近佢個大仔結婚,佢俾左70萬個仔搞婚禮
(未計同個仔買樓及裝修),足足係佢個仔4年的人工。

現時d婚禮越玩越浮誇,老野們要負大部份責任。
作者: LouisLee    時間: 2010-12-16 00:26

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-12-16 00:16 發表
現時d婚禮越玩越浮誇,老野們要負大部份責任。
家長要講排場, 威俾人睇吖嘛!!!
作者: mtpen    時間: 2010-12-16 08:12

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-15 18:38 發表

父母要負責任既係: 教唔到仔女正確價值觀; 豪華婚禮, 唔應該付錢 / 補助... ...

黃小妹有學識即是有學識此乃真知灼見睇嘢 right to the root of the problem, 叻女!
作者: mtpen    時間: 2010-12-16 08:22

引用:
現時d婚禮越玩越浮誇,老野們要負大部份責任。 ...

Absolutely!
作者: 36D    時間: 2010-12-16 10:15

講回來,真是浮跨惹的禍。只要觀察一下現時年青一代的穿著,日用品,手機等等物,已完全喪失自我,被浮跨風氣牽著走,真無趣。
(只要觀察一下,現在人的穿戴,由T恤到眼鏡,由頭到脚都加閃石,又金又銀,閃到眼花為好,可見一班)
作者: suewong    時間: 2010-12-16 15:18

引用:
我有個老友,同我一樣都係在70年代結婚,佢話當時結婚都無乜錢,計好晒如果
找清酒席數仲有少少錢去旅行,點知有些親戚只送禮物而不做人情,失晒預算,
全副身家得200元,有二個星期婚假,點過?又唔想問人借錢,唯 ...
網絡上有人投訴: 親戚1 家四口, $500 人情
作者: suewong    時間: 2010-12-16 15:23

引用:
老友經過多年奮斗,總算塭到些錢,最近佢個大仔結婚,佢俾左70萬個仔搞婚禮
(未計同個仔買樓及裝修),
足足係佢個仔4年的人工。

...
埋單差唔多 $150 萬, 其實我地班 60 前真是幾有米.

冇父蔭既年輕人, 同朋輩相比, 憤憤不平, 其實幾人之常情...
作者: suewong    時間: 2010-12-16 15:29

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-16 10:15 發表
講回來,真是浮跨惹的禍。只要觀察一下現時年青一代的穿著,日用品,手機等等物,已完全喪失自我,被浮跨風氣牽著走,真無趣。
(只要觀察一下,現在人的穿戴,由T恤到眼鏡,由頭到脚都加閃石,又金又銀,閃到 ...
d 哥 / mygo 記憶力好, 以前有冇流行過咁?

我印象中--- no...
作者: mtpen    時間: 2010-12-16 16:35

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-12-16 00:26 發表

家長要講排場, 威俾人睇吖嘛!!!
Louis兄言之有理,啲家長冇腦,用錯方法去show off。見自己一生都冇乜嘢叻,又怕人睇少,唯有充生晒,自卑引致自大,悲劇!

其實佢哋將啲仔女好似馬騮咁舞,形成三輸局面。  

一,破壞與子女關係。除非啲仔女俾佢哋教到咁低B,以為好好玩又另計。  

二,老本一晚清倉。除非獅子大個口,斬咗襯家一大筆。但咁好cheap啫,俾人睇少貪錢賣女,有失身份,市儈兼冇人格,日後見面仲俾人嘴喵喵,何必呢?

三,乞啲賓客憎。山長水遠,餓到咕咕聲成晚仲冇得食,被迫睇埋啲too simple, sometimes naive唧都唔笑嘅低級趣味笑話及核突遊戲。唔怪止得當晚咁多人走埋去問候佢娘親喇!

咁吖!咁有表演慾,又想凸出自己,不如加多幾錢肉緊,豁出去,實行當眾剝光猪,表演轟動全球,首演响婚禮嘅打真軍floor show, 又lap dance, 又鋼管舞咁。

最好仲有金瓶梅七十二式全新演譯,咁嗰500蚊人情就抵到爛,好過舊時去九龍城寨氹仔睇嗰啲俾人呼呼喝喝,有飛揸飛、冇飛揸定錢嘅真人show,起碼有茶有水,可以坐定定睇,咁大家又開心!  
作者: suewong    時間: 2010-12-16 20:53

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-16 16:35 發表

老本一晚清倉。除非獅子大個口,斬咗襯家一大筆。但咁好cheap啫,俾人睇少貪錢賣女,有失身份,市儈兼冇人格,日後見面仲俾人嘴喵喵,何必呢...
筆兄成日講到自己 點點點, 其實好有舊式中國人既風骨,

不過你都係天真 / 傻, 哩 d 人覺得 自己 好醒目o家. 如果親家肯俾, 繼續"禁"; 如果唔肯 / 俾唔起, 死窮鬼, 日後見面嘴喵喵人地添.

人心不足蛇吞象!!!
作者: mtpen    時間: 2010-12-16 21:31

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-16 20:53 發表

筆兄成日講到自己 點點點, 其實好有舊式中國人既風骨, ...
所以啲人成日話,竹門對竹門、木門對木門謚捸I

就係費事邊個貪邊個,多多是非!
作者: suewong    時間: 2010-12-16 21:52

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-16 21:31 發表

所以啲人成日話,竹門對竹門、木門對木門謚捸I

就係費事邊個貪邊個,多多是非!  
no la, Pen 兄一朝比蛇咬...

只是你遇人不淑, 不論對方是甚麼門, 都是激氣收場...

有錢人好多時仲貪心, 唔係點會成為 有錢人?

1 個大家都知既例子, 小超 起 d 樓...  

p.s. 有舊同事話, 頂唔順我睇世情咁通透...
作者: mtpen    時間: 2010-12-17 09:48

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-16 21:52 發表

有舊同事話, 頂唔順我睇世情咁通透...

我情願能夠睇得透好過睇唔透矣!  

起碼唔使俾人當Lu Lu
作者: suewong    時間: 2010-12-17 17:52

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-17 09:48 發表

我情願能夠睇得透好過睇唔透矣!  

起碼唔使俾人當Lu Lu 吖!  
舊同事: Ah Sue, 你比我陶醉 / 開心下, 得唔得 ?
作者: 理魯竇    時間: 2010-12-17 23:19

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-16 15:23 發表

埋單差唔多 $150 萬, 其實我地班 60 前真是幾有米.

冇父蔭既年輕人, 同朋輩相比, 憤憤不平, 其實幾人之常情...
埋單係500萬有多無少,物業係一個700多呎的單位,唔使問銀行借錢,自己落手落
腳豪裝,買料都用左60萬,如果計埋放洋留學,條數真係唔識計。

個仔塭萬零蚊個月,咁快就生活無憂,試問亞仔點會同你奮斗,但老豆就點都要認
叻,老友有一次同我講,佢個仔幾叻,結左婚未夠一年,已經儲蓄了百幾萬,我
就太率直,同佢講好似娶老婆的錢都未還俾你喎,佢的錢係唔係全部你俾架?老
友聽罷非常無癮。

作者: av8s    時間: 2010-12-18 08:53     標題: 回復 72# 的帖子

Your friend has a good son and his son has a good father, I wish I had one, ENVY!!!
作者: mtpen    時間: 2010-12-18 10:19

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-12-17 23:19 發表

我就太率直,同佢講好似娶老婆的錢都未還俾你喎,佢的錢係唔係全部你俾架?老友聽罷非常無癮。 ...
你老友咁充法,家陣咁風光,不知會否前半生使埋後半生嘅錢呢?

我哋識為將來打算,冇佢咁豪,因我哋會level一生財富及享受,以致用今日嚟睇,會俾佢呢亭人比下來,顯得寒酸,但勝在長食長有

除非佢真係大把錢,否則我担心佢計錯數。若然佢個仔at the end of the day,只識玩潮卅音樂,咁就晚年臨老唔得過世矣!兼且個仔的確使大咗,自己養自己都掹掹緊,何來餘錢飬番你呢?要怪就怪你自己教到佢咁唔長進,識使唔識揾罷了!

香港好多老人家就係咁,晚年喊苦喊忽,搞到要食綜援,又賴仔女唔飬番佢,原來自己責無旁貸。

我都係鍾意早作謀,為自己晚年活得有尊嚴與否之權,穩操自己手上,好過到時靠人施捨。
作者: 老何    時間: 2010-12-18 11:39

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-18 10:19 發表

我都係鍾意早作謀,為自己晚年活得有尊嚴與否之權,穩操自己手上,好過到時靠人施捨。
人生至理............尊嚴.
作者: suewong    時間: 2010-12-18 17:26

引用:

埋單係500萬有多無少,物業係一個700多呎的單位,唔使問銀行借錢,自己落手落
腳豪裝,買料都用左60萬,如果計埋放洋留學,條數真係唔識計。

個仔塭萬零蚊個月,咁快就生活無憂,試問亞仔點會同你奮斗,但老 ...
問題是父母養唔到仔女一世, 食好/用好/住好, 第時冇, 點算 ?

就算是 Ah Sue, 都驚臨老過唔到世...
作者: suewong    時間: 2010-12-18 17:29

引用:

老友有一次同我講,佢個仔幾叻,結左婚未夠一年,已經儲蓄了百幾萬,我
就太率直,同佢講好似娶老婆的錢都未還俾你喎,佢的錢係唔係全部你俾架?老
友聽罷非常無癮。

...
理兄, I like it...

有 d 說話, 我都唔敢同 亞嫂講...
作者: suewong    時間: 2010-12-18 17:36

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-18 10:19 發表

我哋識為將來打算,冇佢咁豪,因我哋會level一生財富及享受,以致用今日嚟睇,會俾佢呢亭人比下來,顯得 ...
可能屋企曾經家道中落, 所以我好 buy Pen 兄的做法 / 看法...

有 d 家人對平民食肆, 就算是米芝蓮星級, 完全唔 buy. 但我覺得, 慣性奢侈, 人生冇常, 怎面對...
作者: suewong    時間: 2010-12-18 17:47

引用:

除非佢真係大把錢,否則我担心佢計錯數。若然佢個仔at the end of the day,只識玩潮卅音樂,咁就晚年臨老唔得過世矣!兼且個仔的確使大咗,自己養自己都掹掹緊,何來餘錢飬番你呢?要怪就怪你自己教到佢咁唔長進,識使唔識揾罷了 ...
Ah Sue 有另一看法:

就算佢大把錢, 可以去得安樂. 剩下一大筆. 個仔使大咗,家有 1 千, 每日 2 錢. 最終愛兒變害兒...

p.s. Ah Sue 識有人 80 年 剩下 2 千萬, 個仔兩夫婦, 冇仔女 / 冇不良嗜好,  日日豪華生活, 10 年後要攞綜援.
作者: 理魯竇    時間: 2010-12-18 22:06

引用:

我哋識為將來打算,冇佢咁豪,因我哋會level一生財富及享受,以致用今日嚟睇,會俾佢呢亭人比下來,顯得 ...
我老友有實力,應該綽綽有餘,但總覺得婚禮規模最好和新人的經濟狀況相稱,方令人信服。

小弟76年結婚,所用一分一毫,都是多年咬緊牙關儲下來,老豆斗零都唔使出。好在那時的酒席都唔太貴,
370蚊一圍,當然係食鯇魚啦。
作者: suewong    時間: 2010-12-18 23:37

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-12-18 22:06 發表

我老友有實力,應該綽綽有餘,但總覺得婚禮規模最好和新人的經濟狀況相稱,方令人信服。

小弟76年結婚,所用一分一毫,都是多年咬緊牙關儲下來,老豆斗零都唔使出。好在那時的酒席都唔太貴,
370蚊一圍,當然係食鯇魚啦 ...
當時真是興食鯇魚o家?
作者: 36D    時間: 2010-12-19 09:52

其實好懷念當時食鯇魚時代架,雖然老土但好食,好過而家上双班或係急凍星班丫,好似食蔗渣咁。仲有以前洒席一定有個冬菇湯,唔知幾除消左?細個果時最鐘意食鑲蟹鉗
作者: dirtyoldman    時間: 2010-12-19 11:15

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-18 17:47 發表 Ah Sue 有另一看法:就算佢大把錢, 可以去得安樂. 剩下一大筆. 個仔使大咗,家有 1 千, 每日 2 錢. 最終愛兒變害兒...p.s. Ah Sue 識有人 80 年 剩下 2 千萬, 個仔兩夫婦, 冇仔女 / 冇不良嗜好,  日 ...
好在沒有兒女,免得遺害第二代。
作者: dirtyoldman    時間: 2010-12-19 11:20

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-19 09:52 發表 其實好懷念當時食鯇魚時代架,雖然老土但好食,好過而家上双班或係急凍星班丫,好似食蔗渣咁。仲有以前洒席一定有個冬菇湯,唔知幾除消左?細個果時最鐘意食鑲蟹鉗
酒席上要蟹鉗是要另外加錢的,36D兄認真識食!
作者: 理魯竇    時間: 2010-12-19 18:29

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-18 23:37 發表

當時真是興食鯇魚o家?
最平就係食鯇魚啦,唔食佢都唔得。

再上一級就食油浸筍殼,貴好多。再高多一級就係清蒸雙喜班,貴好多好多。

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0