標題: 老虎工廠 [打印本頁]

作者: jj2jr    時間: 2010-12-8 16:18     標題: 老虎工廠

看了一篇關於德國在二戰時的皇牌虎式坦克的文章,內容很豐富和有趣,對虎式坦克的上下左右前後里外都很是詳盡地報導,現在節選其中一段關於生產虎式坦克工廠的內容,和大家分享一下幾十年前德國人的智慧.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-8 16:51

希特拉領導的納粹德國早在二戰前的 1937 年已經開發重型坦克,不過當時仍以三號和四號坦克作為坦克主力.當打响了蘇聯東線戰場之後,在遇上了毛子大叔的 T-34 和 KV-1 坦克後,希特拉更加了解到重型坦克的重要性,於是就下令加馬推出新式的重型坦克,以期早日征服全世界.

德國陸軍要求一架有強大火力厚身裝甲和良好機動能力的坦克,當時有兩家公司競投這個項目,就是 "波子 Porsche" 和 "看高 Henschel" ,大家的樣車都是環繞著全車作戰重量在 45 噸上下,有加厚裝甲和配一門 88 反坦炮.

1942 年 4 月 20 日,當天正值希先生 53 牛一好日,兩家公司就齊齊將自己的樣車為希先生作御前示範.

波子虎的樣車.

看高的虎樣車.

希老板睇左兩架樣車之後龍心大悅拍手叫好,本來希老板同波子老總貴迪南波子先生係老友兼死黨 ( 1938 年希先生親身為波總間新福士車廠主持奠基儀式.),不過因為另外一家公司個名改得好 ------- 看高,當然啦,凡事看高一線總係著數 d 既,所以就老友都冇面俾,即刻拍板俾左張單過看高搞勒.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-8 18:19

看高公司本身是生產火車頭和各式車輛,二戰時期轉營軍工產品,例如一二三號坦克,後來的豹式虎式虎王坦克等,更出產了多款不同型號的看高戰機,還有各式戰術飛彈.

1936 年的看高蒸汽火車頭,現時存放在巴西.

看高 Hs 123A 雙翼俯沖轟炸機.

看高 Hs 129 對地攻擊機.

看高 Hs 294 地對空飛彈,口徑 729mm ,可單一發射或同時 35 連發.

看高 Hs 298 空對空飛彈.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-8 19:10

當時的看高有三個主要的工廠分佈在不同的地方,生產虎式坦克的廠址就選在 Mittelfeld 的 3 號廠,因為它有鐵路直達,對材料和成品的物流有很大的幫助.

3 號廠有四個主要車間,分別是 1 ; 2 ; 3 和 5 號車間.

下面是 3 號廠的平面圖,最左面是鐵路, R 是維修車間, L 是火車頭車間. 1 及 2 號車間搞打磨車鉋等工序. 3 和 5  號車間就是生產虎式坦克的地方了.

作者: dealerboy    時間: 2010-12-8 20:05

巴打,又睇唔到圖片
作者: jj2jr    時間: 2010-12-9 20:41

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-8 20:05 發表
巴打,又睇唔到圖片

作者: dealerboy    時間: 2010-12-10 09:35

睇到喇
作者: kenbondwong    時間: 2010-12-10 12:54

The legendary battle tank ever in the history!
One shoot one kill!
作者: jj2jr    時間: 2010-12-10 21:04

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-10 09:35 發表
睇到喇

作者: jj2jr    時間: 2010-12-10 21:20

看高自己沒能力生產老虎的車殼裝甲同炮塔,將製做老虎車殼承包俾左 Krupp 同 Dortmund-Hoerder 兩間公司,而炮塔就由 Wegmann 負責.

看高當時請了大約八千名員工,主要係打磨老虎車身原件同安裝配件,分為每十二小時兩班制不停做野.而生產老虎主要有 9 個工序,每個工序要 6 小時,不過要做隻老虎出黎就平均要 14 日至掂.

1942 年 9 月 5 日,看高老虎總設計師亞達斯博士(Dr. Erwin Aders , 前排最右著黑色老西果位.)在 5 號車間招呼陸軍高層參觀老虎生產過程.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-11 13:10

上面提及老虎生產過程分為 9 個工序,第一個工序就是把外面運來的老虎車體卸下和安放在第二工序的施工基座上.

老虎車體只是一個粗糙車廂,在兩側開了車軸圓孔和正前方的機槍口和觀察窗口,要由以後的工序做精確調校,即係香港機器佬所講既 "fit 正佢" .

作者: dealerboy    時間: 2010-12-11 14:31

#10同#11有冇相睇 ?????
作者: jj2jr    時間: 2010-12-11 15:37

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-11 14:31 發表
有!十蚊張,先錢後貨,速磅咪兩頭望,唔該!
作者: jj2jr    時間: 2010-12-11 15:41

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-11 14:31 發表
#11 係講落貨既,想睇既可以去上環三角碼頭睇下 d 咕哩點托米入舖就知道勒.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-11 15:48

引用:
1942 年 9 月 5 日,看高老虎總設計師亞達斯博士(Dr. Erwin Aders , 前排最右著黑色老西果位.)在 5 號車間招呼陸軍高層參觀老虎生產過程.

作者: dealerboy    時間: 2010-12-11 19:55

又睇唔到
作者: jj2jr    時間: 2010-12-11 21:46

引用:
原帖由 jj2jr 於 2010-12-11 15:48 發表

!!!!!!!!!!!!!!
作者: jj2jr    時間: 2010-12-14 11:18

第 2 工序就是替坦克車身兩側的避震軸開出精確的孔.過程是首先把車殼放在一個四平八穩的石屎台上,然後由兩旁的四組 "水平六刀鑼床" 將已開在車身上的粗孔再次 fit 正."水平六刀鑼床" 的原文是 six spindle horizontal borer ,我看了圖片覺得那應該是一台有 6 把鑼刀的機械鑼床,因此用自己的愚見給它譯了出來,還望有金工常識的朋友指正為要.

這些避震軸就是老虎用的 "扭力杆 torsion bar" 了,老虎身上每邊有 8 支扭力杆,每支杆擔著一組三個的路輪,再加上扭力杆的接頭,因此每邊車身上就要開出 16 個精確的圓孔了.

為了避免斷 link 看不到圖片,因此另外用附件把原圖加載.

[attach]1559565[/attach]
作者: jj2jr    時間: 2010-12-14 13:59

完成上面的第二步避震軸開孔工序之後,坦克車殼又被轉到另一個地方去,今次是用四刀鑼機把前後兩個主輛的輪孔精確地勾出來.

作者: dealerboy    時間: 2010-12-14 14:43

巴打,期待更多資料
作者: jj2jr    時間: 2010-12-14 18:03

在這張照片中,可以清楚了解在生產老虎過程中的第 2 和 3 步工序內,用不同的水平鑼床為坦克的兩側準確開孔.

站滿了人的地方是坦克尾部,第一個大圓孔是尾輪 (idler wheel) 軸孔,往右去的是一排有大有小的同水平圓心的避震臂孔,大的是穿避震臂,而小的是用來固定扭力杆的末端.而最右面站了兩位仁兄的地方,那里有一個上靠的圓孔,就是由波箱伸出來的傳動軸孔,將會接在坦克的前驅動齒輪 (drive sproket).

作者: jj2jr    時間: 2010-12-14 18:10

由上面的照片看上去,老虎前輪驅動軸為什麼會高了一截而不是開在那個圓型的中央呢?原來老虎的前驅動輪里面還有一套波牙,波箱傳動軸由里面伸出來會再接在驅動輪的齒輪上,再轉動驅動輪.

由下面老虎驅動輪的剖視圖就可以明白了.

[attach]1559876[/attach]

作者: jj2jr    時間: 2010-12-15 12:20

完成了第 2 及 3 步的精調車輪軸孔工序之後,就到了第四部工序 ------- 精確打磨車身炮塔接口 ------- 炮塔環 (Turret Ring).

這一個工序又是先要把坦克車殼移到另一個工作平台上,用大型的立式鑽床把已粗開的炮塔接口再次精調.

一組雙頭立式鑽床在老虎頂上已預開的炮塔口先行進行精確微調.

[attach]1560946[/attach]

作者: jj2jr    時間: 2010-12-15 12:28

仍是第 4 工序,現在換上了一個大型立式龍門車床出場了,為車身上的炮塔環作精磨.

而第 4 工序除了精磨炮塔環之外,同時亦對車身外殼做打磨工作.

[attach]1560894[/attach]

[attach]1560948[/attach]

作者: jj2jr    時間: 2010-12-16 08:50

前面講過看高整老虎係在 3 號同 5 號車間分別進行,而上面提及既 4 個工序就係响 3 號車間進行.打後既 5 個工序就要移師去 5 號車間搞勒.不過由於呢篇野再冇將打後五個工序仔細列明,所以等下講古仔就唔會有工序既次序出現,呢下就要靠大家既聰明智慧搞掂佢勒.
作者: jj2jr    時間: 2010-12-16 08:55

5 號車間既工作主要係幫老虎裝修內外,比如下面既公仔,放左好多零件响度,由左起係油箱 ; 棟高一支支既係避震機既扭力杆,再打後就係車頭既散熱風扇,再去既就係 ........ 睇唔清楚添,唔知係乜差野,不過一定係冇佢就唔得果隻.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-16 17:28

在 5 號車間的流水線上,由 3 號車間精磨妥當的老虎車殼就被排成一列,逐一接受掛接內外附件.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-16 17:31

同樣是 5 號車間的生產線,向前的車體已經裝上不同附件,最後的車殼上的炮塔環,給精磨得如鏡子一樣.
作者: jj2jr    時間: 2010-12-16 17:32

同樣是 5 號車間的生產線,向前的車體已經裝上不同附件,最後的車殼上的炮塔環,給精磨得如鏡子一樣.
作者: dealerboy    時間: 2010-12-16 19:41

#28又睇唔到
作者: jj2jr    時間: 2010-12-16 20:42

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-16 19:41 發表
#28又睇唔到
I wanna to die!

[attach]1562481[/attach]

作者: jj2jr    時間: 2010-12-17 10:57

好勒,而家都唔知佢行到第幾步勒,總之就係一路睇一路估啦!呢個角落頭果度一棟棟大鐵餅又係乜傢伙呢?哦 ------- 原來係路輪.果位師父好像係响張鑽床上便幫 d 路輪開窿.旁邊有架老虎已經 tune 好晒可以出街勒.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-17 10:59

等 d 路輪開好窿之後,就交俾呢班哥仔裝個 frange 上去,應該係用黎加固佢掛?

作者: dealerboy    時間: 2010-12-17 11:24

#33又睇唔到 想死
作者: jj2jr    時間: 2010-12-17 15:43

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-17 11:24 發表
#33又睇唔到 想死
你唔 see 艾思!
作者: jj2jr    時間: 2010-12-17 15:45

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-17 11:24 發表
#33又睇唔到 想死
[local]1[/local]
作者: jj2jr    時間: 2010-12-17 15:45

引用:
#33又睇唔到 想死
作者: jj2jr    時間: 2010-12-17 15:46

引用:
#33又睇唔到 想死
作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 08:40

引用:
#33又睇唔到 想死
再黎 ~~~ 睇下呢死定艾思!

鐵餅原形既路輛每個直徑 80cm,即係 31 吋半.經過打磨之後就轉去其他部門,在外圍用螺釘加上圓佛蘭 (flange) 上去,作用係加強路輪強度,而呢種路輪已經係第二期產品,因為老虎首期路輪係冇加個圈咁笨實既,而係响個輪邊用熱燙方式加個橡膠外圈上去.不過因為後來橡膠唔夠料,至改為用鋼轆硬食,但係咁重可以加強車體承托力.

圖中班工友就係為路輪加上 flange ,在兩個路輪檯之間後方地下可以見到一棟 flange .

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 08:55

好勒,睇過下路輪就轉頭去睇下老虎腳仔既主力驅動輪 (drive sproket) ,老虎所有大件配件主要都係用錳鐵合金鑄出黎既,錳可以增加成品既強度,,如果只得生鐵就會脆,就好似三合土入面如果冇沙剩得紅毛泥一樣,都係一受壓就會裂開爆口.

所以老虎既車轆都係用錳鐵合金鑄成,下面可以見到有兩位師父正在為一個驅動輪做打磨,而照片右面地上就有一批仍未加工既驅動輪原形成品.左面位師父拎住個大牙餅,呢個係準備裝上去驅動輪上面既,因為驅動輪本身冇鑄棚牙出黎,係後期再加裝上去既.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 16:34

由這張照片就可以更清楚看到老虎個驅動輪的成品,左右兩行牙都是另外用螺釘鑲兩個牙圈上去,而在靠車身的驅動輪內,是有一組齒輪為驅動輪變出更大的扭力.

[img][/img]
作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 16:41

呢位師父正在一台鐮床上為老虎個避震髯鑽孔,這個孔將會套在扭力杆上.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 16:44

當 FIT 好左件避震臂之後,就將佢由一頭插入車殼內,再由另一個插入一支扭力杆,就組成一個避震系統勒.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 16:47

呢位仁兄正將一支扭力杆由一頭插入對面條避震臂入便.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 16:52

當完成安裝避震臂同扭力杆工作之後,就係將路輪掛上去勒.留意路輪外圍有膠圈,即係話呢 d 係早期產品.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 16:56

焊工在路輪上燒電焊?我不明白他為什麼要燒焊?按理所有零件都係可以用螺絲拆出黎,又點解要燒焊呢?燒死左以後要換野又點拆出黎?而燒焊位置似乎接近膠圈,又會唔會令膠圈變形?

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 17:27

這架老虎還沒有裝好路輪就先上車頭 ------- 650 匹的 Maybach H210 P45 V12 水冷電油車頭.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 17:30

由背景人物看上去,應該是同一個車頭同一架老虎.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 17:33

車間內的老虎半製成品.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 17:36

七七八八就可以裝履帶,先把履帶放好在地台上,然後吊起架老虎放上去.不過咁重未得架,重有好多野跟尾.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 17:45

不論在廠內車間或者係戰場上,德國佬都係咁樣換履帶既 :

搵條威吔穿响履帶上,由尾轆向上向前拉起,威哋就搭响前驅動輪上.在車間就將條威咃再飛去一個有拉力既系統上 (比如是一架 winch ,即係有動力既滾輪機,大家有時响街邊可能會見到 PCCW 或者係 CABLE d 工友响街頭沙井拉光纖線,就會見到有部細細架既小工具,上面有個滾筒用黎拉 cable 既.),就可以將履帶拉到位.而在戰地呢,冇 winch 唔緊要,因為果隻驅動輪本身就可以拉前條履帶勒.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 17:48

差唔多到喇屎勒,就係裝炮塔.留意牆上用德文寫住 : 第 8 工序.

作者: jj2jr    時間: 2010-12-22 17:49

作者: dealerboy    時間: 2010-12-22 21:01

多謝巴打
作者: jj2jr    時間: 2010-12-23 08:43

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-22 21:01 發表
多謝巴打
唔好客氣,再講埋 dd 野先!

老虎出得街勒,於是吊上拖卡上前線去打大鼻佬勒.

睇左呢篇野先至知道整一架老虎其實唔係話有錢就掂,當中重有好多地方要考慮,好似上面張相架老虎既履帶,原來都分運輸履帶同作戰履帶兩科,真係唔睇唔知正一大鄉里.上面老虎條履帶既邊係貼平所有車轆,到左戰地現場就要換上另外兩條較闊既作戰履帶,同埋响兩邊各自加番 8 隻路輪上去,留意上面張相所有路輪中心有個突點,就係用黎接上最外圍路輪既接口.

換裝作戰履帶既目的係為左增加老虎在戰場非公路地面上既行駛能力,因為老虎重,唔加闊條履帶分分鐘會陷入泥地行唔郁就 pk .

老虎工廠呢 part 已經算係講完,下次埋 d 其他老虎林審野再同大家爹過.

作者: dealerboy    時間: 2010-12-23 11:50

多謝巴打 有冇潛艇睇吓
作者: jj2jr    時間: 2010-12-23 12:41

引用:
原帖由 dealerboy 於 2010-12-23 11:50 發表
多謝巴打 有冇潛艇睇吓
乜野潛艇?
作者: kenbondwong    時間: 2010-12-31 16:32

d德國佬做野係好嚴鄞,但有時唔及一d技術小突破有效!
例如d穌聯斜裝甲,慳水慳力!
油渣引擎,低扭好又慳油兼唔易辣爆!
設計以耐用為主,所以廠所可以好簡陋、工序可以好粗疏、戰場上又易維修。
當然,德國佬後期要同全世界打,一定要以質抗量。
作者: 27man    時間: 2011-1-3 03:23

呢part最有興趣,因為我就係機器佬,不過好多圖睇唔到,borer應解作鏜床,six spindle horizontal borer六主軸橫鏜床,第 4工序的是直鏜床,生產驅動輪個部先係立式車床.
作者: jj2jr    時間: 2011-1-3 12:00

引用:
原帖由 27man 於 2011-1-3 03:23 發表
呢part最有興趣,因為我就係機器佬,不過好多圖睇唔到,borer應解作鏜床,six spindle horizontal borer六主軸橫鏜床,第 4工序的是直鏜床,生產驅動輪個部先係立式車床.
有專業人士幫手俾意見就更 good 勒,麻煩你有咩睇唔到既,唔該講個圖號出黎,等我再整多次啦,唔該晒.
作者: dealerboy    時間: 2011-1-3 20:41

引用:
原帖由 jj2jr 於 2010-12-23 12:41 發表

乜野潛艇?
潛艇製造過程及如何航行等等 多謝巴打
作者: jj2jr    時間: 2011-1-4 17:17

引用:
原帖由 dealerboy 於 2011-1-3 20:41 發表

潛艇製造過程及如何航行等等 多謝巴打
我盡力而為啦,因為手上冇咩潛艇既料.

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0