標題: 應否將網友對主播/記者的長篇討論移走? [打印本頁]

作者: fredng    時間: 2011-1-8 09:26     標題: 應否將網友對主播/記者的長篇討論移走?

近日有網友投訴,有其他網友,在某些主播專題區,作長篇,來回討論!

留言超過一頁,甚至兩三頁之多,影響其他網友觀賞貼圖!

由於有多位網友都有此意見,但本版亦不希望打擾網友討論交流,因此希望以此投票作調查,並考慮實施以下管理方案:

1. 將討論移至吹水區,本版將會所有長篇討論移走,不會作保留!(或可要求本版主將留言移往吹水區).若網友希望保留其留言,請往吹水區,該區留言將不會刪除,違規者除外!

2. 保留現狀,讓網友繼續在該主播專題內留言

此次投票維期3星期,本版會參考投票結果,制定對長篇留言的管理方法.

希望網友參與此次投票,並發表其意見.

作者: lwy1314    時間: 2011-1-8 09:28

作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-8 09:32

作者: chob    時間: 2011-1-8 09:44

將討論移至吹水區 x n 次方
作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 10:54

當然移至吹水區…唔係做乜要開出黎
作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 11:20

你應該寫埋有網友投訴housing係咁灌水,但你d個版主卻坐視不理
作者: catiiia    時間: 2011-1-8 11:59

版主請盡快刪除那些令人煩厭的chat post~!!!!!

那housing 的灌水post 只是幾日甚至一星期才三兩個post~  那些chat post 卻是日日如是,一日幾版chat post ,極度討厭 !    還好意思同housing 比較!?
作者: lwy1314    時間: 2011-1-8 12:07

作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-8 12:22

作者: lwy1314    時間: 2011-1-8 12:24

作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-8 12:37

作者: lwy1314    時間: 2011-1-8 12:38

作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 13:14

引用:
原帖由 千里飛鼠 於 2011-1-8 12:37 發表

到呢家都未有回應 睇黎唔會做野
佢回過我,又係BS
作者: lwy1314    時間: 2011-1-8 13:15

作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 13:33

引用:
原帖由 lwy1314 於 2011-1-8 13:15 發表

姐係咩呀??????????????????
又係講條友冇灌水
作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 14:06

引用:
原帖由 catiiia 於 2011-1-8 11:59 發表
版主請盡快刪除那些令人煩厭的chat post~!!!!!

那housing 的灌水post 只是幾日甚至一星期才三兩個post~  那些chat post 卻是日日如是,一日幾版chat post ,極度討厭 !    還好意思同ho ...
你肯定好耐冇上黎……
作者: catiiia    時間: 2011-1-8 14:11

引用:
原帖由 陳志雲 於 2011-1-8 14:06 發表

你肯定好耐冇上黎……
WELL 我淨係見到一版又一版舖天蓋地o既垃圾chat post,唔見housing o既灌水post~  就算有,都已經俾d 垃圾post 掩沒左,由此可見呢d 垃圾post o既滋擾程度遠比housing o既灌水post 嚴重~!  THAT'S ALL

作者: ANDING    時間: 2011-1-8 14:22

投票結果決定一切
that' s all for 喜歡吹水的版友
作者: lwy1314    時間: 2011-1-8 14:23

作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 14:23

引用:
原帖由 catiiia 於 2011-1-8 14:11 發表

WELL 我淨係見到一版又一版舖天蓋地o既垃圾chat post,唔見housing o既灌水post~  就算有,都已經俾d 垃圾post 掩沒左,由此可見呢d 垃圾post o既滋擾程度遠比housing o既灌水post 嚴重~!  THAT'S ALL
我覺得討論區應該有言論自由…仲有d post垃唔垃圾唔係由你講晒,我早就講過叫版主將吹水ge post移去吹水區,係佢一路以黎都潛晒水
作者: lwy1314    時間: 2011-1-8 14:25

作者: ANDING    時間: 2011-1-8 14:30

引用:
原帖由 陳志雲 於 2011-1-8 14:23 發表

我覺得討論區應該有言論自由…仲有d post垃唔垃圾唔係由你講晒,我早就講過叫版主將吹水ge post移去吹水區,係佢一路以黎都潛晒水
我就覺得版友自律比依賴版主更重要
要每日移走唔同topic入面唔同既post,又要決定邊樣係吹邊樣唔係吹
隨時一移又要俾人話無言論自由,移post呢個動作幾大風險
而且版主都係人,佢可以24小時不停做呢隻工作嗎?
作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 14:30

仲唔做野 版主 等幾時呀…叫你將吹水d post移去吹水區…
以後呀版主覺得d post吹水就全部轉去吹水區la…等每個版都淨係有圖冇字,合晒你口味吧
作者: lwy1314    時間: 2011-1-8 14:31

作者: ANDING    時間: 2011-1-8 14:33

引用:
原帖由 lwy1314 於 2011-1-8 14:31 發表

咁叻你咪去第二版羅
N字頭既主播區,
版版都係圖
幾岩你心水呀
我只係陳述利害
你地既吹水有幾高質素,大家版友心裡有數,睇票數比例就知
係你地圍威喂架咋... 無人對你地d字有興趣架其實
作者: lwy1314    時間: 2011-1-8 14:35

作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 14:35

引用:
原帖由 ANDING 於 2011-1-8 14:30 發表

我就覺得版友自律比依賴版主更重要
要每日移走唔同topic入面唔同既post,又要決定邊樣係吹邊樣唔係吹
隨時一移又要俾人話無言論自由,移post呢個動作幾大風險
而且版主都係人,佢可以24小時不停做呢隻工作嗎?
其實佢話吹水ge post多數都係 83台ge幾位主播…
其他邊有呀?咁都叫大風險?懶就懶,唔好賴
作者: ANDING    時間: 2011-1-8 14:38

引用:
原帖由 中山樵 於 2011-1-8 14:35 發表

都係嗰句啦,你睇吓個版名先:

新聞主播男郎女郎記者貼圖討論區

你話自律,係咪即係喺討論區唔俾討論先。
如果唔係,係咪等我地自己決定要討論到咩程度先。
我話我討論冇問題,你話唔俾 ...
老實講,我又唔算咩老屎忽
黎左唔係好耐,不過以前個陣就真係少人講野既
一路都係貼圖多,大家已經慣左呢種模式
所以而家多左咁多無圖既post,對一眾版友黎講係有d唔習慣

品評表現無問題,但如果去到你一句「卡哇兒」,我一句「電死我」
其實個討論價值係咪真係咁大
作者: lwy1314    時間: 2011-1-8 14:41

作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 14:43

引用:
原帖由 ANDING 於 2011-1-8 14:38 發表

老實講,我又唔算咩老屎忽
黎左唔係好耐,不過以前個陣就真係少人講野既
一路都係貼圖多,大家已經慣左呢種模式
所以而家多左咁多無圖既post,對一眾版友黎講係有d唔習慣

品評表現無問題,但如果去到你一句「 ...
咁冇辦法la,你咁「高」質素…
我就冇你咁好修養…
作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 14:50

0生都未投訴,幾時輪到你班人(唔係話Simon、中山同飛鼠 )講野…
如果0生唔like,我會聽佢講
作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-8 15:32

作者: Harbaugh    時間: 2011-1-8 16:27

I have no idea what this thread is about...
作者: Harbaugh    時間: 2011-1-8 16:39

引用:
原帖由 中山樵 於 2011-1-8 16:37 發表

So we are chatting in different threads of this forum, right?

The monitor said that there were some people blaming our discussions, for we hinder them from seeing the photos.

The monitor thus  ...
My take is everything will be more organize if we continue chat in individual anchor threads, it only takes a bit more effort to search for the photos. My ballot will go to everything stays the same.
作者: 陳志雲    時間: 2011-1-8 20:04

引用:
原帖由 中山樵 於 2011-1-8 16:48 發表

I am also taking this position.

I don't think our discussion can cause any trouble other than spending a little bit more time searching for the photos.

It is so easy to distinguish between wor ...
我都認同你講法…
如果你開Akina個版就知道一版太多圖的害處
作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-8 21:50

作者: 2500    時間: 2011-1-9 00:21

學明星區咁開多個副區專貼圖, 佢有佢oad到輕機, 呢度繼續有圖有字.
作者: 陳志雲    時間: 2011-1-9 08:34

引用:
原帖由 2500 於 2011-1-9 00:21 發表
學明星區咁開多個副區專貼圖, 佢有佢oad到輕機, 呢度繼續有圖有字.
好提議,2500
作者: lwy1314    時間: 2011-1-9 09:51

作者: Nenco    時間: 2011-1-9 13:56

我覺得有圖有chat無乜嘢
又可以貼果個主播既圖,講吓佢d嘢
如果擺哂響1個純chat post,好似好奇怪咁
作者: Harbaugh    時間: 2011-1-9 22:11

引用:
原帖由 Nenco 於 2011-1-9 13:56 發表
我覺得有圖有chat無乜嘢
又可以貼果個主播既圖,講吓佢d嘢
如果擺哂響1個純chat post,好似好奇怪咁
This!
作者: richard07    時間: 2011-1-9 22:21

真係有冇搞錯..
呢度係一個討論區..
居然會有人話我地d留言阻住佢地睇圖..
不如改做貼圖區算啦..
將 "新聞主播女郞男郎記者貼圖討論區" 變成"新聞主播女郞男郎記者貼圖區" 好過啦!!
真係把鬼火!!

作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-9 22:28

作者: richard07    時間: 2011-1-9 22:36

引用:
原帖由 千里飛鼠 於 2011-1-9 22:28 發表

冷靜~唔好理d無謂人講既野..佢地完全未感受過hand機既感覺~我地唔可以"歧視"佢地^_^
你打錯字..應該係hang機...
佢地個個部機都好堅..
所以我地d平民百姓係感受唔到...
只怪我地窮...
買唔起佢地d勁機...
作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-9 22:40

作者: richard07    時間: 2011-1-9 22:47

引用:
原帖由 千里飛鼠 於 2011-1-9 22:40 發表

噢~唔該哂=)~又學到野
你知hang機解乜嗎??
係指部機掛住...
即係死左..
所以中文亦叫『掛機』...
作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-9 22:55

作者: richard07    時間: 2011-1-9 23:02

引用:
原帖由 千里飛鼠 於 2011-1-9 22:55 發表

唉~我都重係學藝未深~重有大把野要學~唔該哂!!=)
哦!! 冇所謂!!
大家都係互相學習!! 互補不足
作者: 陳志雲    時間: 2011-1-9 23:36

引用:
原帖由 richard07 於 2011-1-9 22:47 發表

你知hang機解乜嗎??
係指部機掛住...
即係死左..
所以中文亦叫『掛機』...
我真係未聽過
作者: richard07    時間: 2011-1-10 00:46

引用:
原帖由 陳志雲 於 2011-1-9 23:36 發表

我真係未聽過
可能我讀電腦先知呢d terms!!
作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-10 00:58

作者: richard07    時間: 2011-1-10 01:00

引用:
原帖由 千里飛鼠 於 2011-1-10 00:58 發表

讀電腦有無話需要咩野學歷ge?
我由f5讀fd->hd, 跟住讀degree咁lor!!
作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-10 01:04

作者: richard07    時間: 2011-1-10 01:08

Fd係指基礎文憑..
hd係指高級文憑
因為本人會考太差..
要先讀fd, 再銜接hd..
然後再用hd再銜接大學咁...
作者: 陳志雲    時間: 2011-1-13 03:34

引用:
原帖由 donaldharryhung 於 2011-1-10 08:35 發表
討論區唔俾人吹水的話,那麼當初設立這個討論區的目的在哪裡!正一死人頭!痴Q線!
個版主最叻就係delete人d post
作者: 吾想來    時間: 2011-1-14 00:31

本人認為將所有果 d 簽名圖都要刪除,
短短幾日都上來, 可以由 176 版, 去到而家二百幾版,
全都係 chatting, 咁攪法真係唔掂 ....
作者: 陳志雲    時間: 2011-1-14 00:57

引用:
原帖由 吾想來 於 2011-1-14 00:31 發表
你咪等個版主話事lor
作者: carron    時間: 2011-1-14 07:04

我覺得字多都唔係太重要,唔影響睇圖,但係各位大大係下面的簽名區貼一幅大圖就大影響,如果可以將幅簽名唔用圖或者用d細圖,大家就會容易分清楚邊d先係貼圖,咁就你有你講,人有人欣賞圖,各不相爭。一人退一步,海闊天空。

老實講,如果你想剩係睇有關的主播圖,唔睇其他人的文字,做一個由上至下的快速搜尋,係會睇到眼花都未搵到個主播d圖。這就是引起最大爭議的原因之一。
作者: lwy1314    時間: 2011-1-14 07:53

作者: 2500    時間: 2011-1-14 10:52

引用:
原帖由 carron 於 2011-1-14 07:04 發表
我覺得字多都唔係太重要,唔影響睇圖,但係各位大大係下面的簽名區貼一幅大圖就大影響,如果可以將幅簽名唔用圖或者用d細圖,大家就會容易分清楚邊d先係貼圖,咁就你有你講,人有人欣賞圖,各不相爭。一人退一步,海 ...
簽名檔可以規定大細ga ma...

咁講, 如果貼圖post的討論喺同主播或者張相的內容有關, 冇理由唔俾人講...其他有相貼的討論區都喺咁run...

依家個問題在啲離題post, 有板友有做溫馨提示, 各位自律啦...

如果要齋睇圖, 都喺果句, 加個純貼圖區, 如果唔喺的話麻煩叫板主將呢度改做"新聞主播男郎女郎記者貼圖區"算啦....
作者: hkkane    時間: 2011-1-14 11:15

已前一路都有人貼圖既主題講野ga
而家有個吹水post已經夠,
加個純貼圖區同多左個吹水post無分別
(一個吹水post+多個貼圖post)
(一版吹水,一版貼圖)

重點係起post圖既主題過份離題,唔識節制
反而唔係"可唔可以"咁死板
作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-14 18:34

作者: 陳志雲    時間: 2011-1-14 20:00

引用:
原帖由 千里飛鼠 於 2011-1-14 18:34 發表
貼圖post已經唔畀人吹水~呢家又話簽名圖阻叉住哂?
咩世界?
我已經冇多餘精力同班無聊人拗…等「尊貴」版主決定吧
作者: 千里飛鼠    時間: 2011-1-14 20:08

作者: carron    時間: 2011-1-14 23:18

引用:
原帖由 lwy1314 於 2011-1-14 07:53 發表

你可以Set"不顯示簽名"
多謝提醒,已set。Thank you。

作者: carron    時間: 2011-1-14 23:30

引用:
原帖由 吾想來 於 2011-1-14 00:31 發表
c-hing, 揀"不顯示簽名"及"不顯示頭像",圖還圖,字還字,效果好似以前一樣,睇落舒服好多,各位不妨試下。

作者: carron    時間: 2011-1-14 23:47

當局者迷,跳出一步就解決問題。希望大家唔好再有太大的爭拗。
作者: 2500    時間: 2011-1-15 01:27

引用:
原帖由 hkkane 於 2011-1-14 11:15 發表
已前一路都有人貼圖既主題講野ga
而家有個吹水post已經夠,
加個純貼圖區同多左個吹水post無分別
(一個吹水post+多個貼圖post)
(一版吹水,一版貼圖)

重點係起post圖既主題過份離題,唔識節制
反而唔係"可唔可以 ...
問題有人要隻字不留呀ma...
作者: fredng    時間: 2011-2-5 08:58

投票結束!
結果為
將討論移至吹水區,本版將會所有長篇討論移走,不作保留

請各位網友,
如發現有在主播專題內,有長篇討論,
請幫忙通知本版主.
我會將之移往吹水區.!

若情況沒有改善,
本版主會將相關討論移至回收區,
不作保留!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0