標題: [疑難] 畢業 3年 攞綜援年半 ---- 中大碩士 200次見工失敗 [打印本頁]

作者: suewong    時間: 2011-2-14 17:36     標題: 畢業 3年 攞綜援年半 ---- 中大碩士 200次見工失敗

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?&iss_id=20110214&sec_id=4104&art_id=14970808

阿鵬強調渴望改變,記者特別為他安排這個模擬面試,他最初表現雀躍。面試前一日,記者致電約他翌日早上 10時半在中環琤芼行總行等,他回應:「好呀,中環港鐵站琤芼行。」記者強調是琤芩`行,他大聲說:「我唔識去呀,都係中環站琤芚弘捸C」
到第二日早上 10時,阿鵬以短訊通知記者:「我肚痛,改期吧!」記者即時回電及以短訊了解,再到其住所「尋人」,但均無果。當日下午 3時許,記者終於找到阿鵬,經再三勸說後,他才願意與張會面。
「佢係唔係高分低能? Sorry,我唔覺得佢高分,至於低能係貶意,我唔方便評論……」張慧敏對阿鵬評價似有保留,其女助手則有另一番體會。當阿鵬在辦公室等候時,助手問他要否飲東西,他說:「果汁吖唔該!」「我哋公司冇果汁,只有茶或水…」「咁要茶啦,有冇果汁茶呀?」助手當場語塞。

===========

生命中, now and then 都會遇到這樣的人, 到底他們是否真的希望自救 ? 考起!!!
作者: 維圓阿伯    時間: 2011-2-14 18:29

長年cdrom 阿伯都忍吳住
此子真係'中大之光'
沈校長及有關人仕正頭痛緊
搽邊隻面懵膏

作者: mtpen    時間: 2011-2-14 22:43

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-2-14 18:29 發表

長年cdrom 阿伯都忍吳住此子真係'中大之光'沈校長及有關人仕正頭痛緊搽邊隻面懵膏
呢條正一厚顏無耻嘅大岳人辦,香港有幸矣!
作者: LouisLee    時間: 2011-2-15 00:11

名副其實嘅「讀屎片」!!!
作者: suewong    時間: 2011-2-15 17:35

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-14 17:36 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?&iss_id=20110214&sec_id=4104&art_id=14970808

阿鵬強調渴望改變,記者特別為他安排這個模擬面試,他最初表現雀躍。面試前一日,記者致電約他翌日早 ...
04 年時就業情況惡劣, 我用盡九牛二虎之力, 安排學生 見工. (大公司, 薪優福利佳)

考 第 3 既學生,返家就收到 reject 電郵. 學生叫我講情. 原來 12:00 interview, 12:20 還未見人. 人事部打電話比學生, 答覆: 唔知醒.

12:30 到達, 冇 d 歉意.

如果唔志在, 點解又要我講情? 考起!!

到現在, 我都想不通...
作者: 老何    時間: 2011-2-15 18:06

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-15 17:35 發表

04 年時就業情況惡劣, 我用盡九牛二虎之力, 安排學生 見工. (大公司, 薪優福利佳)

考 第 3 既學生,返家就收到 reject 電郵. 學生叫我講情. 原來 12:00 interview, 12:20 還未見人. 人事部打電話比學生, 答覆: ...
想知道 E+d U, 有冇鼓勵d學生諝[ d NGO?

上次話俾妳聽, 我隻馬騮唔再在GE玩後會去NGO做Volunteer , e+在EWB (Engineer Without Borders)同 Earth Charter
合作在尼泊爾建農村小水電。
妳何不建議上路的學生, 暫不要M銀, 諝[諸如此類NGO, 見識下個世界, 唔上路如那碩士就唔好憭f水了。
有一兩個去的話, 妳會開心好多
作者: LouisLee    時間: 2011-2-15 23:35

去片:

http://www.youtube.com/watch?v=nbcFlJKbcIk&hd=1

請佢嗰個同掟錢落海基本上冇分別!!!
作者: suewong    時間: 2011-2-16 16:51

引用:
原帖由 老何 於 2011-2-15 18:06 發表

想知道 E+d U, 有冇鼓勵d學生諝[ d NGO?

上次話俾妳聽, 我隻馬騮唔再在GE玩後會去NGO做Volunteer , e+在EWB (Engineer Without Borders)同 Earth Charter
合作在尼泊爾建農村小水電。
妳何不建議上路的 ...
有, 不過好功利化, e.g. 如某大的青雲路...

我都想過 joint. 最終我哩個小資, 去 e-院 教小朋友...

剛才有舊同事同我呻 - 學生做暑期工, 唔識填 form, 要同事填. 非個別現象, 攪到同事應接不暇. 她說: 面對90 後, 不久我們會覺得 80 後好長進.......

p.s. 我哩個溫室小花, 中學時 3 步不出閨門, 考完會考, 都識得自己去明愛, 報名讀秘書/打字 課程. 其實現在的父母, 甚樣教養子女 ? 考起!!!

作者: 老何    時間: 2011-2-16 18:21

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-16 16:51 發表

有, 不過好功利化, e.g. 如某大的青雲路...

我都想過 joint. 最終我哩個小資, 去 e-院 教小朋友...

剛才有舊同事同我呻 - 學生做暑期工, 唔識填 form, 要同事填. 非個別現象, 攪到同事應接不...........
  其實現在的父母, 甚樣教養子女 ? 考起!!!...............
ne 個話題, 老何自上來這forum都up左太多了, 只寄望8,90s後有5%上路!
作者: mtpen    時間: 2011-2-16 18:31

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-16 16:51 發表

有, 不過好功利化, e.g. 如某大的青雲路...我都想過 joint. 最終我哩個小資, 去 e-院 教小朋友...  
你哋唔使咁肉緊幫呢類躪癱揾工喎,呢條大古惑,正一面懵心精,佢食咗你都得呀!去無線做藝員唔使入訓練班。

咁嘅quali白痴都識得去幫人補習或去做義工攞reference喇,邊會坐响屋企吽咗三年咁耐謘H

呢條雜種廢柴、大種乞兒,特登高調交足戲,做出大龍鳳俾社署睇,費事斷綜援兼被捉去做社會服務咋!

呢個打壞,趷高蘿柚我一眼就睇穿佢疴乜喇!虧佢玩匀全世界咁嘅屎橋都諗得出,正一下流賤格、低能邋遢、人渣垃圾!

今次佢一筆過幫佢自己响父母、親朋、街坊面前掃除哂長期食綜援咁衰牌,被歧視嘅壓力,為長期食綜援鋪路。

從今以後出街都唔使再頭耷耷。嗱!你哋M家知道哂我係中大碩士喇,咪以為我游手好閒花c猄冇料呀!咪望住我呀!我懷才不遇咋!千錯萬錯係社會嘅錯,唔關我事謘I

講來講去,都係啲黃大仙式福利闖嘅禍,引人犯罪。慘得過大把市民認同啲政棍騎刼呢類fuck up跟弱勢政府玩嘢,等自己抽水上位兼攞自身着數,唉,悲劇!
作者: mtpen    時間: 2011-2-16 19:52

引用:

其實現在的父母, 甚樣教養子女 ? 考起!!! ...
黃小妹妳真有腦,識得問句咁以下犯上嘅問題。

再講佢呢亭fucking bastard乃社會禍患。佢咁後生就好食懶飛,走精面,滿腦子evil思想,加上受過高深教育,我敢批死佢at the end of the day係智慧型罪犯,無所不用其極。

佢所犯嘅案對社會破壞力會極大,亦好難破案。總之一句講哂,黐襯佢都死。一個唔好彩,請咗佢,若有錢銀同盤數過佢手,我包保佢穿櫃樋,正一E少陣都死!  
作者: bio2com2    時間: 2011-2-17 08:34

作者: liao_marco    時間: 2011-2-17 10:03

鶩茪中j出蟀J大種乞兒, 我有同學問起知唔知, 呢禶s聞睇都費事睇, 浪費精神同時間
SUE姐, 青雲路咪係黧’y沙咀隔離黧﹞j學既, 我母校喎 當年2001年已經開始搞, 當時我已經鄋懋|大牢受魖漈L, 呢曭捧N唔好玩呀!
搞呢齯@定唔功利唔有用點會有人參加先? 我入到 IVE見佢]有個全人發展, 佢]白痴到PARTTIME可以申請EXEMPTION, FULLTIME不論有無工作經驗都要讀, 結果寫信嘈到佢批我同其他做過既同學唔使讀為止,如果係對學生有用既,不請都自來呀.

香港要攪好青年工作,唔使攪咁多咩咩制服團隊,好簡單,好似台灣,南韓,新加坡咁,兩年軍訓, 你睇班中坑韓農,一腳就踢斷鐵馬, 共和國邊境咁長, 自然需要青年志士,保衛四疆. 好過曮妨妨C雲路多多聲

作者: suewong    時間: 2011-2-17 16:30

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-16 19:52 發表

黃小妹妳真有腦,識得問句咁以下犯上嘅問題。

...
我更加 buy 何老大的金句 - 共業...
作者: suewong    時間: 2011-2-17 17:05

引用:
原帖由 老何 於 2011-2-16 18:21 發表

ne 個話題, 老何自上來這forum都up左太多了, 只寄望8,90s後有5%上路!
「好多 80後都唔怕辛苦但社會向上流動嘅機會,窮人真係比家境好嘅人少。」另一名「窮富翁」、已故名律師周啟邦之子周國豐認同,家境富裕的年輕人擁有教育及事業上的優勢,又指現時 80後每天努力工作只能餬口,看不到前景也儲不到錢,無法改善生活。

- that's most of the post 80 present situation.

心痛的是, 客觀環境已惡劣, 仲唔生性...
作者: suewong    時間: 2011-2-17 17:10

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-17 10:03 發表
鶩茪中j出蟀J大種乞兒, 我有同學問起知唔知, 呢禶s聞睇都費事睇, 浪費精神同時間
SUE姐, 青雲路咪係黧’y沙咀隔離黧﹞j學既, 我母校喎 當年2001年已經開始搞, 當時我已經鄋懋|大牢受魖漈L, 呢曭捧N ...
你 d 師弟/妹, 實習時 責罵半身不遂的老人家 麻煩, "老不死".

舊同事說: 起初老人院好緊張, 現在見怪不怪...
作者: liao_marco    時間: 2011-2-17 22:20

Sue姐,個個人入行原因都唔同,有無愛心都係其次, 但係無責任心,就好緊要,雖然醫療失誤無日無之, 其後果可大可少. 但做得呢行越耐,好多姑娘既脾氣係越嚟越差   

至於80後青年社會流動性問題,呢啲係要80後自己解決, 上一代可以做到既又有幾多呀? 就算教頭係再世李小龍,上到擂台都係靠自己, 好彩當年無做錯方向現在先有機會再搏一舖
作者: mtpen    時間: 2011-2-18 17:00

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-17 17:05 發表

好多 80後都唔怕辛苦但社會向上流動嘅機會,窮人真係比家境好嘅人少...
周公子一啲都冇講錯吖!

你哋小心留意,佢只係話社會向上流動嘅機會窮人比家境好嘅人「少」而並非「冇」。

我曾經係窮人,仲係赤貧嗰隻,我最有資格去comment呢個講法。

其實社會向上流動嘅機會,從來窮人比家境好嘅人少,今日如是,幾十年前如是,更非甚麼新生事物。要怪就怪你上一代,佢哋自己最清楚點解會淪落成為窮人。

以我家族嚟睇,結論係冇危機感,落難後又坐以待斃,浪費時日於嗟嗟怨怨。最衰係唔面對現實,冇戒哂有錢時之惡習,仲繼續又煙又酒。

至於講到「社會向上流動」呢個term,我哋首先要搞清楚何謂「上」呢個定義才作其它討論。

究竟向上到乜嘢程度呢?李+X咁吖抑或做到凸手才算?又或小康之家,甘於平淡,總之生活安穩,有工做、有三餐、有瓦遮頭又唔使攞綜援就已算呢?

作者: hkgalbert    時間: 2011-2-18 17:24

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-16 10:31 AM 發表

正一下流賤格、低能邋遢、人渣垃圾! ...
共匪狗奴才『當奴憎』與特區政府的狗官亦合乎老友此段斥責。
作者: suewong    時間: 2011-2-18 19:04

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-17 22:20 發表
  Sue姐,個個人入行原因都唔同,有無愛心都係其次, 但係無責任心,就好緊要,雖然醫療失誤無日無之, 其後果可大可少. 但做得呢行越耐,好多姑娘既脾氣係越嚟越差   

至於80後青年社會流動性問題 ...
to be understood, 因人手不足/刁民汗牛充棟.

不過實習都已咁惡...

負責既同事喊哂...
作者: suewong    時間: 2011-2-18 19:11

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-18 17:00 發表

究竟向上到乜嘢程度呢?李+X咁吖抑或做到凸手才算?又或小康之家,甘於平淡,總之生活安穩,有工做、有三餐、有瓦遮頭又唔使攞綜援就已算呢?
...
the main problem is 有瓦遮頭.

發覺大學畢業生, 如果冇父蔭, 真是買唔起樓. 就算認命租樓, 租金都佔收入大部份. 有 bb, 更加難租屋.

朋友話, 業主加 佢 60% 租 (service apartment), 所以不是迫遷...  

作者: mtpen    時間: 2011-2-18 19:47

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2011-2-18 17:24 發表

共匪狗奴才『當奴憎』與特區政府的狗官亦合乎老友此段斥責。
Albert兄請息怒!

我跟啊曾冇乜喇能,唔係想保佢,只係想講事實。佢個三煞位,邊個做都死,話之佢啊年定啊英!

之不過有位仁兄實惦,乃第三帝國嘅總舵手希特拉是也!

暂時關閉赤鱲角機場14日,貪佢夠大,將之辟作毒氣室,將啲刁民用機場快線,一車一車咁,車哂入去焗瓜佢,跟手揼落海填新跑道。

不過希生今次要向我哋祖家啲科學家惡補新生事物,臨排隊入毒氣室前,將佢哋統统剃光頭,頭髮備用,要嚟製蛋白質做奶粉。因為仍會有餘孼未清,到時喂佢哋飲呢亭奶粉,飲到佢頭都大埋,殺佢於無形!  
作者: suewong    時間: 2011-2-19 13:39

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-18 19:47 發表

Albert兄請息怒!

我跟啊曾冇乜喇能,唔係想保佢,只係想講事實。佢個三煞位,邊個做都死,話之佢啊年定啊英!

...
而家有埋皮革奶...

d 化工咁 let, 點解唔用於正途 ???
作者: suewong    時間: 2011-2-19 13:41

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-18 19:47 發表

Albert兄請息怒!

...
, 不過佢 d 作為, 真是當奴.
作者: mtpen    時間: 2011-2-19 14:56

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-18 19:11 發表

發覺大學畢業生, 如果冇父蔭, 真是買唔起樓. 就算認命租樓, 租金都佔收入大部份... ...
黃小妹,妳上咗岸就乜都唔記得哂,買樓從來都係咁艱難,只不過M家刁民多咗,興起哄作大兼冇嘢揾嘢鬧啫。我1981年結緍時租人一間房,諗到冇諗過呢生人有機會買到樓呀!

至於話大學生,大哂呀?世界上邊條公民條約寫明大學生可保證買到樓謘H

妳話我對家陣啲80後有偏見都係咁講,做人太急功近利喇,尤其是中大呢亭人渣,自己懶惰就賴社會,郁吓就拋啲似是而非嘅乜鬼嘢社會向上流動之類,懶高深嘅term,點流動呀咁好食懶飛?使唔使俾個唔使返工嘅官你做呀?

馬死落地行,放下身段吖嘛!唔該佢哋放眼世界喇!我响英國大把同事係大學生,但只係做文員仔,仲低級過我。揸巴士嘅亦大有人在,我親眼見過,並非作嘢。

現今港人連思想都大陸化,急功近利,乜都要一步登天,衹爭朝夕,只見人家收成,不見人家耕種。所謂未學行先學走,眼高手低,志大才疏。咁唔惦謘I

作者: suewong    時間: 2011-2-20 17:09

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-19 14:56 發表

黃小妹,妳上咗岸就乜都唔記得哂,買樓從來都係咁艱難,只不過M家刁民多咗,興起哄作大兼冇嘢揾嘢鬧啫。我1981年結緍時租人一間房,諗到冇諗過呢生人有機會買到樓呀 ...
that's I agree. the point is, for most of the HK people, no matter how hard they work, how humble they live to save money, they cannot make it, which is not so in the past...

作者: mtpen    時間: 2011-2-21 11:15

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-20 17:09 發表

.. no matter how hard they work, ..save money, they cannot make it, which is not so in the past...
I must reiterate that buying a house should not be ranked as the top priority of our life, particularly for those young graduates. It’d only be our ultimate goal, which needs to take time.

It seems that you ascertained that buying a house was as easy as buying an orange round the corner in the past, and everybody could afford to buy one as long as he’d got a job, no matter how much pay he’d got.  

But I can tell you about my personal experience, it was not that easy and hassle free as what you might think. In reality, not much people could afford to own one at that time, no matter how hard they worked and saved, not much difference to the situation like now.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-21 12:28

為今之格局, 早在港英撤退已定型, 英人撤退時,自然好多嘢都懶理,

啲人成日講咩咩80後唔掂, 掂同唔掂都有, 不過報都報導都愛取啲極端例子, 滿足一般大眾的八卦慾. 現在整個香港經濟都係靠地產,金融支撐, 你話要幫助80後置業,唔係唔得,但到樓價大跌,又有一大班人去嘈, 大家唔記得八萬五咩?   

要改變香港呢個形勢,唔係改一兩個政策,而係要改變整個香港, 曾奴,老董都唔係將才, 佢哋有能力去變咩?   要改變的話, 死人是少不了, 只係地產霸權同原居民勢力呢兩樣就要解決, 今日有無人夠胆咁做? 捉兩三個鄉紳出嚟打靶, 東南亞各國都做得出, 係只有香港有啲狀棍出嚟嘈

九七前, 每年司法年度開幕, 只有嗰日按察司戴假髮紅袍, 檢閱香港執法部隊+駐港英軍, 此行為有兩含意, 如英軍為CROWN FORCES 都要受殖民地司法機構所管, 俾晒面. 九七後同一EVENT, 有無駐港解放軍受檢?  港人治港比英人治港自治程度更低.

香港特區政府眼光短淺, 你見嗰啲高官都係1ST HON畢業, 做出嚟又係咩成績?   就算有才能者,响呢啲制度下都係死路一條, 君不見日本年青又宅男又草食男? 日本仔好既唔學, 唔好既就學齊

我成日都講,唔係香港啲靚仔唔得,係無機會俾佢哋去成長, 啲家長又怕靚仔有咩損傷. 特區政府又攪咩醫療輔助隊少年團, 同一衙門下都有民安隊少年團, 又攪嚟做乜? 要令香港青年成長, 只有送嗰
啲香港大好青年, 尤其係啲十優八優嗰啲去當兵, 只有在良好公民才能成為好兵, 壞人當的只是衰兵, 所以瑞士公民質素優良,退伍後連槍連子彈都可以拎返屋企, 最多都係用枝槍嚟自殺.

SUE姐你有兒女的話, 夠胆送個仔去當兵? 香港人真正上戰場與外敵血拼時為1941年,
作者: av8s    時間: 2011-2-21 16:04     標題: 回復 28# 的帖子 捉兩三個鄉紳出嚟打靶

好呀! 阻住個地球轉..
作者: mtpen    時間: 2011-2-21 16:58

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-21 16:04 發表

捉兩三個鄉紳出嚟打靶..好呀! 阻住個地球轉..
連啲棍都一齊拉哂出嚟打靶!

不過每個棍正式打靶前,都要陪人打靶起碼一次,等佢唔知邊次黎
真,嚇餐佢死!

作者: suewong    時間: 2011-2-21 17:05

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-21 11:15 發表

I must reiterate that buying a house should not be ranked as the top priority of our life, particularly for those young graduates. It’d only be our ultimate goal, which needs to take time.

...
no la, the point is even one rent a flat instead of buying one, the situation is tough as stated in previous post #21 below

=========
引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-18 19:11 發表

the main problem is 有瓦遮頭.

發覺大學畢業生, 如果冇父蔭, 真是買唔起樓. 就算認命租樓, 租金都佔收入大部份. 有 bb, 更加難租屋.有

朋友話, 業主加 佢 60% 租 (service apartment), 所以不是迫遷.. ...

作者: suewong    時間: 2011-2-21 17:24

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-21 12:28 發表
h:" />h:" /> 為今之格局, 早在港英撤退已定型, 英人撤退時,自然好多嘢都懶理,

啲人成日講咩咩80後唔掂, 掂同唔掂都有, 不過報都報導都愛取啲極端例子, 滿足一般大眾的八卦慾. 現在整個香港經濟都係靠 ...
我的 training, tuned 到我成為 1 個 客觀, stick to fact 的 observer. 結論真是大多數好唔掂,

報導唔掂的例子, 在各大院校/各行各業, 已司空見慣. 更誇張的都有.

你相信否, 04 年酒店系學生參觀 5 星級酒店, 有 10 多個學生給酒店 GM 來信投訴. 想像5 星級酒店GM 日理萬機, 會花時間投訴參觀者, 學生幹了什麼?

痛心/傷心/ 擔心 的是, 面對全球化, 香港的優勢消失, 年輕人的將來.

Ah Sue 斷言: 大多數90 後更加好唔掂...

作者: suewong    時間: 2011-2-21 17:33

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-21 12:28 發表
SUE姐你有兒女的話, 夠胆送個仔去當兵? 香港人真正上戰場與外敵血拼時為1941年

...
因為個人反戰, 反而 會buy 何老大公子的做法 - 參加國際 NGO, 當 義工.

對年輕人的眼界/溝通技巧/包容不同文化/刻苦耐勞, 幫助更大...

或好像 macro, 當船員 (當然要因材施教/因應興趣)..
作者: suewong    時間: 2011-2-21 17:38

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-21 11:15 發表

It seems that you ascertained that buying a house was as easy as buying an orange round the corner in the past, and everybody could afford to buy one as long as he’d got a job, no matter how much pay he’d got

...
no la. The point is it is becoming more difficult nowadays...

我們不能否認地產霸權, 地產商賺到盡, 自回歸後, 日趨嚴重...

作者: mtpen    時間: 2011-2-21 19:25

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-21 17:05 發表

the point is even one rent a flat instead of buying one, the situation is tough
Resource or supply, i.e. income/money has always got a limit, whereas human wants, so unfortunately, used to be no limits.

How to meet your unlimited wants with the limited resource is economic, and everybody should know about it.  

Thus, it all depends on the priority you set in meeting your wants, and to what extent, say quality, of them.

You can’t always blame other people as it’s you, yes, you yourself only, who have got the power to manage your own finance, isn’t it?

Just like me, my wife and I just rented a tiny little room, of course without inside bathroom, while we were living in the direst want after the marriage.

I wonder why those youngsters nowadays would need to rent an entire flat, whereas moaning for short of money.

作者: liao_marco    時間: 2011-2-22 02:51

SUE姐, 從現實面睇, 美國很多CEO都有參軍紀綠, 當然當兵帶來都有正負面, 正面者如以前李超人個手下馬世民,為英國人參加法國外藉兵團, 更重要係,當兵有食有住, 唔係個個屋企都SUPPORT到個細路唔做嘢,去做義工. 我未讀POLYU之前, 射擊會,文員, DHL, 惠康都做過, 原因四個大字: 為世所逼
負面者有人好杯中物, 同一個過程,得唔得到箇中好嘢就要睇個造化. 當兵係全無志願, 係被逼, 如老何睇基度山復仇記一要忍,二要等. 做義工,你唔LIKE, 你可以QUIT. 年青人除咗讀書考試係被逼之外, 仲有咩嘢係被逼?
咁多份工嚟講,做射擊會最多嘢學到, 就係學燒N咁多種槍,仲要包抹包拆. 同埋做嘢要有責任心,一出錯, 未俾人炒魷前,可能已命仔不保, 我都同同學講, 有機會都要學燒槍,唔係泰國嗰啲俾錢去打打打就算, 認真學到, 到一日生死關頭, 條命長定短都可能睇呢一樣.
作者: dirtyoldman    時間: 2011-2-22 10:30

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-21 17:24 發表 我的 training, tuned 到我成為 1 個 客觀, stick to fact 的 observer. 結論真是大多數好唔掂, 報導唔掂的例子, 在各大院校/各行各業, 已司空見慣. 更誇張的都有. 你相信否, 04 年酒店系學生參觀 5  ...
Complained about their attitudes, manners or behaviours?
作者: 老何    時間: 2011-2-22 13:54

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-22 02:51 發表

SUE姐, 從現實面睇, 美國很多CEO都有參軍紀綠, 當然當兵帶來都有正負面, 「正面者如以前李超人個手下馬世民,為英國人參加法國外藉兵團, 更重要係,當兵有食有住」A, 唔係個個屋企都SUPPORT到個細路唔做,去做義工 B. 我未讀POLYU之前, 射擊會,文員, DHL, 惠康都做過, 原因四個大字: 為世所逼
負面者有人好杯中物, 同一個過程,得唔得到箇中好炴N要睇個造化. 當兵係全無志願, 係被逼, 如老何睇基度山復仇記一要忍,二要等. 做義工,你唔LIKE, 你可以QUIT. 年青人除鷕狙悁珚晛Y被逼之外, 仲有咩洢Y被逼?
咁多份工謠,做射擊會最多狊ヮ, 就係學燒N咁多種槍,仲要包抹包拆. 同埋做洐n有責任心,一出錯, 未俾人炒魷前,可能已命仔不保, 我都同同學講, 有機會都要學燒槍,唔係泰國灟睊去打打打就算, 認真學到, 到一日生死關頭, 條命長定短都可能睇呢一樣.】C.....

A 有關馬世民是否為糊口做了FFL, 可看此書, 對阿爾及利亞困局, 馬的論點, 難能可貴.

去年老何談及中外文化融合問題, 指出李長江之所以是李長江, 看中馬世民, 便是ah sue 所說 「參加國際 NGO, 當 義工.
對年輕人的眼界/溝通技巧/包容不同文化/刻苦耐勞, 幫助更大...」中的眼界, 溝通技考,包容不同文化, 刻苦耐勞這特質,
收購和, 對李長江來說, 最頭大的問題是中西企業文化如何融合, 馬世民經歷, 在港獨一無二, 不負所托。
李長江憑此經驗, 方能步入國際企業, 成華商的例外。

B. 不是support的問題, 首先是自我照顧的能力問題, 再而是本身專業的水平, 才能談到把信念付之行動。而更現實
的是不需M食, 老何隻馬騮, 下半生已可自我獨立, 不化老何分文.

C. 所指是, 為人負責與否問題, 方今有交代已難得了。生死關頭4字, 港人無從領會, 碰見蒙多薩真係命該絕, 悲。

問 : 在港玩fire arm所費幾何?S&W 的M& line 在港流行嗎?練集多用那些?rifle 多玩家嗎?
持南非的鎗牌可在港登記嗎?
作者: mtpen    時間: 2011-2-22 16:40

引用:

要令香港青年成長, 只有送嗰啲香港大好青年, 尤其係啲十優八優嗰啲去當兵 ...
Marco兄苦口婆心勸啲父母送個寶貝仔去當兵,用意可以理解,起碼可學識嚴守紀律,又唔會乸型,姐手姐脚咁,好!

好可惜此良好意願對港男未必達致預期効果,皆由於港男去當兵動缺少個drive

現今每個要強制性服兵役之國家,皆有實際需要,唔係玩玩吓,甚至係因life threatening而要咁做。佢哋每每皆有潛在敵人或假想敵。

做得士兵,必然要預咗有日會去片人,又或俾人片,要你為國家頂番過去。換句話說,要有目的、有口號才可推動當兵者drive,去黎真賣命。所以一般會嗌保衛家國之類口號。

台灣話大陸打佢、南韓話北韓、星架坡話馬拉佬、瑞士話德國(以前恰過佢)、奧地利(之前有德國,後有共產蘇俄)。

花旗佬以前要強制性服兵役時口號擲地有聲,好偉大,做正義之師,世界警察,去拯救被邪魔惡妖奴役嘅人類。

我祖家口號仲巴閉,去解放那些處於被蘇修(N年前)、美帝欺壓、奴役於水深火熱地獄中嘅全世界各族勞動人民。

叫我哋呢班身嬌肉貴嘅港男公子哥兒去當兵?為乜先?去拯救嗰啲c模免受其它慾海饑民糟蹋呀?
作者: liao_marco    時間: 2011-2-22 17:11     標題: 回復 38# 的帖子

謝老何兄前輩指點

香港既槍會係有兩大類, 一係有會所及有ARMORY, 如我前老細的於觀塘既中國鎗會, 大帽山既HK GUN CLUB, 九華徑既RIFLE ASSOCIATION, 圓山EX-RHKR SHOOTING CLUB, 紀律部隊都有自己RANGE同GUN CLUB,不過只招呼自己友, 有啲係得ARMOY 如PARADISE GUN CLUB, 因為都係十年前既料, 所以可以有出入.

一個RANGE可以燒咩口徑子彈要睇HKP既發牌條件,如我以前做既PHOENIX (已執), INDOOR RANGE, 可以燒.44MAGUM, 有時會偷雞燒一款WINCHESTER出既.22REMINGTON(5.56mm NATO), 彈頭係特別物料,可以打死人但又射唔穿飛機個殼, 嗰時一粒9mm PARABELLUM FMJ, 要4.00HKD, SHOTGUN 00 要12.00HKD, 0.38 SPECIAL FMJ 要3.80 HKD, 入會就要個別問問

香港法例係唔俾打FULL-AUTO, 所以嗰時會所三百幾枝鎗絕大部份係SEMI-AUTO 或BOLT ACTION, 香港玩得既多數都係有錢人, RIFLE好少人玩,玩RIFLE多數係HK GUN CLUB玩打泥碟, 我個會啲人多數玩IPSC實用射擊, 枝槍俾幾皮嘢去TUNE, 食埋啲貴價子彈, 有啲無咁大癮既咪玩吓STOCK GUN 如GLOCK 17, SIG P226, 巴西TAURUS既老翻M1911, WALTER P7M8, 仲有枝燒9MM既AR15 同9MM AUG, 同埋可以燒.357 既S&W M13 (即警用M10加強版) 同埋DESERT EAGLE!   嗰時啲會員覺得S&W係CHEAP嘢無見過私伙槍係S&W, 買私伙槍多數都係RACE GUN 如SV, STI, WILD CAT, PARA ORDANCE

响香港有枝槍,HANDGUN唔可以放屋企, 只可以放RIFLE, 仲要經HKP許可,定期有警察嚟CHECK 槍, 所以响香港你申請個槍牌, 只係登記OWNERSHIP, 槍多數放响GUN CLUB, 同埋每登記一枝槍, 警察牌照科會有人嚟ASSESS 你係咪可以SAFE HANDLING, 啲警察多數會早啲到, 問我哋拎枝考試槍,問吓點OPERATE, 我哋又醒啲免費ROUND俾佢燒吓, 咁等佢一陣有嘢好問啲MEMBER.

如我做嗰間, 入會者驗明身家清白後, 由老細大人教上PISTOL COURSE, 有興趣者可再上REVOLVER, RIFLE, SHOTGUN, IPSC COURSE. 價錢幾百至千幾

所以入咗會,你用會所槍,係唔使有HKP發既牌 嗰時有兩個一高一矮既以色列使館保鏕每個星期嚟練,一定用GLOCK 17.

ARMORY 仲有啲拎嚟賣既7.62 美軍M14 RIFLE, 至於少數既FULL-AUTO, 有幾枝唔知MODEL有BIPOD既7.62係瑞士領事館寄存, 每個月就會有班後生仔嚟拎到防衛軍協會既靶場燒, 到黃昏就交返嚟. 嗰幾枝槍我哋係唔會同佢哋抺油,   

响香港玩鎗, 都係燒燒, 會所係唔俾會員去拆鎗, 有啲大癮既咪睇我哋拆, 我諗南非既自由度會大好多
PISTOL者M1911最好, 因為呢枝經少許改裝就可以打FULL-AUTO, 嗰時啲巴西牛打到殘晒, 有一次TRIGGER, 就連打兩飛,名為FOLLOW.

不過自從唔撈鎗會之後, 我對氣槍WARGAME全無興趣, 又洗少一筆
作者: 老何    時間: 2011-2-22 19:10

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-22 17:11 發表
謝老何兄前輩指點

香港既槍會係有兩大類, 一係有會所及有ARMORY, 如我前老細的於觀塘既中國鎗會, 大帽山既HK GUN CLUB, 九華徑既RIFLE ASSOCIATION, 圓山EX-RHKR SHOOTING CLUB, 紀律部隊都有自己R ...
因你講起鎗, 突然間手痕, 故有此問, 難得係你咁詳盡介紹, 有空PM我, 請你共醉。
以港情論, 咁玩法真冇癮 !相信是67老左事件後才攪成咁。
有位先生名趙不弱, 唔知你聽過否?老何細路仔時, 老父及一班西洋仔常帶我去天水圍, 南生圍趙先生地頭
打水鴨,有時就去西貢,  當然小小何得個睇字. 各人家裡D鎗及子彈週圍擺.,真危險。
學燒鎗都係去左花旗國之後, 替花旗大企打工, 穿州過省, 有支炮仔確係安全好多, 正如你說, 是生死關頭的問題。
在南美,非洲更加唔在講, 生死關頭老何都碰過三次, 唔識燒鎗, 等同提早囉出世紙。

又, 港人私伙玩STI etc, 咁即係有人去打Bianchi Cup, 係唔係咁勁!
作者: suewong    時間: 2011-2-22 19:42

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-21 19:25 發表

Resource or supply, i.e. income/money has always got a limit, whereas human wants, so unfortunately, used to be no limits.

How to meet your unlimited wants with the limited resource is  ...
筆兄由板間房, 憑藉自己的努力, upgrade 到面海屋苑. 亦曾說過 80 / 90 年代, 薪酬不停加.

政府的統計數字, 薪酬的中位數, 過去 10 年, 沒甚增長; 閱讀香港的堅尼系數,貧富窮懸殊情況正逐年加劇。香港堅尼系數已經達到0.434,在全球27個先進經濟體中貧富懸殊排名第一. 超過「警戒線」

身傍的 60 前, 長進的基層, 不論是否讀書有成, 現在都衣食無憂. 甚至可置身中上階層. 個人覺得現在多數的年輕人真是不長進, 但長進的少數, 如果是基層,   頗難超脫出身 (居住問題, 是 1 個大難關). ...

筆兄曾經說過, 大英帝國, 居住/投資的 市場不同.升斗小民, 都可安居樂業. 鬼子佬能, 中國人為什麼不能 ?

作者: suewong    時間: 2011-2-22 19:57

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2011-2-22 10:30 發表

Complained about their attitudes, manners or behaviours?
1 殼眼淚 -

負責的同事, lecture / tutorial / email, 3 番 4 次, 講明 dressing code / 集合時間 (比參觀時間早 20 分鐘).

久候不至, 只有離開. 參觀期間, 十多名學生殺到 (多名穿 T-shirt, 短褲, 單車褲, 涼鞋), 在 5 星級酒店大堂, 吵吵鬧鬧, 要求見經理. 質問為何他們來參觀, 竟然無人接待 (no kidding)...

5 星級酒店的 comment - in front of the foreigners, your students bring disgrace to Hong Kong ...

負責的同事, 每年都接到酒店業不同的投訴 ...
作者: suewong    時間: 2011-2-22 20:00

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-22 02:51 發表
  SUE姐, 從現實面睇, 美國很多CEO都有參軍紀綠, 當然當兵帶來都有正負面, 正面者如以前李超人個手下馬世民,為英國人參加法國外藉兵團, 更重要係,當兵有食有住, 唔係個個屋企都SUPPORT到個細路唔做嘢,去做 ...
afford 到既, gap year; afford 唔到既, 做幾年工先....

大多時候, 事在人為
作者: av8s    時間: 2011-2-22 20:11     標題: 回復 36# 的帖子

火 fung 凰 or X paradise gun club?
作者: liao_marco    時間: 2011-2-22 20:52     標題: 回復 41# 的帖子

趙不弱我呢啲晚輩就未聽過佢既大名, 香港人玩STI, 我唔記得SV定STI係有出氣槍版, WILD CAT我自已記錯咗正確係叫LIME-CAT, 買枝0.40 既STI嗰啲無改裝好似係二萬幾,三萬蚊左右, 買枝爛鬼GLOCK17 唔使5000HKD, BIANCHI CUP我就唔知有無人打過, 但香港槍手玩STI既裝備多數都勁過鬼佬, 技術就 如果揀SIDE-ARM嚟計, 0.45ACP 既M1911, , 不過個MAGAZINE都唔過10粒,唔係好似GLOCK咁9MM入到17-8粒. 如果去非洲嗰啲, 無枝AK都成唔到事, AK THE BEST , 美帝M16, 德佬G3, 比利時FN FAL, 都唔夠佢嚟, 嗰時响返工地方玩過枝係打BLANK ROUNDS 拍戲用既美帝M60, 响個RANGE全黑咁打, WOW........ 如果玩RIFLE, 最正都係唔俾ZEROING, 打一槍睇落點,就自己就住打, 玩REVOLVER就打25M TARGET, 拎S&W M13 加.357 MAGNUM, 自己都睇唔到個紙靶. 我呢啲都係娛樂,好彩未到生死對決.

作者: liao_marco    時間: 2011-2-22 21:04     標題: 回復 45# 的帖子

係PHONEIX, 你又去過?   有時我都會坐11號,去重遊故地, 咁就好一個十年, 可惜是在鎗會沒有影啲OSE相, 得幾張相同張職員証,同離職証明. 嗰時都好多趣事, 例如將成袋高爾夫球掉咗, 用百佳手推車搬子彈, 唔夠力頂GUIDE-ROD SPRING, 彈咗唔知邊度,要圍週揾, 同埋拆咗枝SEMI-AUTO SHOTGUN, 唔識砌番埋, 用咗兩個鐘去撞. 同埋新年飯可以去清水灣鄉村俱樂部, 以前睇劉華做啲戲覺得好HIGH架嘛中國鎗會 http://www.chinagunclub.com.hk/english/index.html EX 老細開的, 比PHOENIX時代,收得平好多

作者: av8s    時間: 2011-2-22 23:16     標題: 回復 47# 的帖子

未去過, 得個知字. 不過97前有個 Friend 做 armourer 去過多個兵房如 RHKR pipe range 好少有, Lowu, Cassino, Shek Kong, Stanley, HKRA etc., 你所講果D很多都玩過, SA80未正式採用時也試過. BTW, 有否 X Paradise 老板近況?
作者: liao_marco    時間: 2011-2-23 00:41

我對PARADISE 老細所知唔多, 連佢公司响邊都唔記得, 應該响火炭掛, 早幾年係有個ARMORY俾警察查封, 都唔係咪關佢事, 我呢啲只係打份工, 只知自己工作既嘢, 只不過係比紀律部隊嗰啲燒多幾款槍之嘛,   最少你俾我都識燒識拆, GLOCK 係最易維修, 反而M1911尤其是有GRIP SAFETY嗰啲ARTS 係複雜啲, 最煩係左輪,要拎埋個膠槌,先拆得,
作者: av8s    時間: 2011-2-23 10:01     標題: 回復 49# 的帖子

响火炭, 你真喺一個好伙記, 工作又投入. 個支1911我睇戲及書多, 到見到及揸上手, 原來有safety grip, 設計幾安全唔使跌咯地走火. Glock 此1911 年輕好多設計較新. 英國佬以前果支Sterling SMG落地會架.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-23 16:44

嗰時2000-2001 個市差到嘔, 往後幾年幾多人自殺燒炭, 嗰時係見返工包兩餐,又無一技之長,咪DO住先, PHOENIX 係有個LASER RANGE, 好似警察玩嗰啲用實彈或LASER射個紙SCREEN,有時咪玩吓枝激光槍, 返工最驚嗰次係老細教我同另一同事玩IPSC, 嗰啲公家RACE GUN HOLSTER 只係有舊嘢扣住TRIGGER GUARD, 嗰次放枝巴西牛1911返HOLSTER, 行前一步成枝槍跌落地, 幾驚走火,無走火,就驚老細會唔會炒我, 如是者, 就响嗰度DO 咗一年.http://www.primecomhk.com/article/luxury/0508_176.shtml   老細個樣仲後生過當年 , 嗰枝9MM AUG, 我當年都有拆過
http://www.com.cuhk.edu.hk/ubeat/010545/gun.htm  PHOENIX 年代部份HOUSE GUNS

作者: av8s    時間: 2011-2-23 17:22     標題: 回復 51# 的帖子

咁聘用你果時有無查家宅, 良民証等. 果D喺咪叫Cinema range? 我都有一次走火打落草地, 當時玩.22真喺幾危險, 會賣報紙假架嗎! 你玩過咁多好嘢, 無可能對氣槍有興趣咯..
作者: liao_marco    時間: 2011-2-23 17:31

見工嗰時已經講明會查, MEMBER一樣, 不過見在收得無咁貴, 老何 可以諗吓
作者: av8s    時間: 2011-2-23 17:33     標題: 回復 51# 的帖子

MX Ho 我80年代中認識佢, 為玩槍 joined RHKR 短時間, 好投入幾好眼界, 人緣不錯 係錢同時間換來.
作者: av8s    時間: 2011-2-23 17:36     標題: 回復 53# 的帖子

真喺算平, 可以考慮!!!
作者: liao_marco    時間: 2011-2-23 20:30

今日終於去火炭香港代理度拎咗個德國SEXTANT返嚟,共銀9900HKD, 比日本仔的TAMAYA 平了一半, 呢個星期都唔見有太陽伯伯,所以未能影啲實戰相, 呢舊貴價人手GPS RECEIVER, 係英國皇家遊艇會(RYA), OCEAN YACHT MASTER 必考科目, 以前見GREECE, MALTA, 地中海好多地方都有帆船出租,人哋就係要求租用者有RYA資格, 人哋去GREECE啲浪漫小島要坐好似TURBOJET既高速船, 如用帆船前往,個FEEL一定唔同,加上地中海天氣比英國嗰邊好好多, 唔好玩啲WHITE SQUALL. 馬爾他-自古是地中海戰略重鎮, 與GREECE 的白色小島不同, 是一個黃土色的城堡,各位前輩有無人曾踏足此名城?

作者: av8s    時間: 2011-2-23 21:21     標題: 回復 56# 的帖子

Marco Hing: 依家行船重要唔要學Morse code ga?
作者: liao_marco    時間: 2011-2-23 22:40

Morse Code? 係學單字囉, 現在無人用MORSE CODE SEND MESSAGE, MORSE CODE 現限於單字應用, 英文二十六個字母,有二十六枝顏色旗代表, 係INTERNATIONAL CODE OF SIGNAL 一部份, 咁二十六個字母都有相應MORSE CODE, 如U  "。。-"在ICS 代表 "you are running into danger",可用燈光或霧號發出. 現在大洋船行GMDSS, 又VHF/MF/HF無線電, 又有衛星電話, 所以MORSE CODE 無咗佢既用途. 不過香港電訊管理局好似仲有攪MORSE CODE 考試.
作者: av8s    時間: 2011-2-23 23:20     標題: 回復 58# 的帖子

原來如此, 電訊管理局有嘅比咗青衣專業教育學院攪, 係供業餘無線電 B 牌 (有限制) 不可操作30MHz 以下之頻率, Mose code test 收及發 passed 後升呢 A 牌 (無限制) call sign 少–個英文字母, B 牌 VR2XQM A 牌 VR2QM.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-23 23:36

行船佬都對無線電都係應用居多, 識講識用就算, 不過現在北非攪革命時政府會SHUT DOWN晒所有 INTERNET,無線電話, 有線電話系統, 我諗都係要學番啲無線電以備不時之需或者買部衛星電話, av8s兄,我睇過外國網頁有樣嘢叫HIGH FREQUENCY EMAIL, 呢樣嘢都幾有趣

作者: av8s    時間: 2011-2-24 08:57     標題: 回復 60# 的帖子

通常有動亂功地震, 無線電有機會發揮用途, hign frequency email 是否在 30MHz 左右作 packet 型式 發射出去?
作者: 老何    時間: 2011-2-24 09:56

HF EMAIL, NE瓣請講多D!

很久以前, 老何都玩過, 因身處落後地區, 週不時受天氣, 日照影響.
E+發展成點呢?
作者: liao_marco    時間: 2011-2-24 14:22

好好,其實我都係响網度睇返嚟,有兩個網頁可以睇睇Reference: http://www.sailmail.com/http://www.ips.gov.au/Category/E ... t_Access_Via_HF.pdfhttp://codan.ru/en/hf_ssb_uuplus.html系統操作示意圖, 不過呢個玩意响香港唔流行, 因為香港未試過好似北非諸國咁樣俾極權政府一嘢SHUTDOWN 對外通訊系統 . 極權政府對SATELLITE PHONE, HF RADIO 極為敏感, 因為係得呢兩個方法可以BYPASS佢哋既防線.原來澳洲政府仲BUY HF EMAIL, 奇奇, 可能用SATELLITE SEND EMAIL 會貴得滯,哈哈. 老何兄如果有需要的話,可以考慮IMARSAT 的手提SATELLITE PHONE, 號稱世界南北緯70度以內既大地大江大河都有NETWORK, 好似五千幾蚊部加SMS功能, 呢部嘢仲有個特色係只要打"505" INMARSAT就會自動接駁個CALL 去最近既海岸國既海上救援協調中心. 我覺得呢個FUNCTION仲勁過船上便既EPIRB同 SART, 因為一落咗救生艇, 除咗見人先講到既EMERGENCY VHF RADIO之外,就與世隔絕HF RADIO呢個玩意,都要洗唔少錢, 一部平既電腦,加一部貴既MF/HF TRANSCEIVER, 加埋要收費既COAST STATION 服務, 同埋要有熟練無線電操作人員, 才可成事, . 惟一好處係就算各大衛星通訊公司SYSTEM SHUT DOWN, 你仲可以SEND EMAIL 去外地. 其實我學都有一部JRC既SATELLITE PHONE 同 MF/HF SET, 不過因人事問題,無得試
http://www.youtube.com/watch?v=9GglARXFC6k   youtube 外國HAM友實戰使用HF EMAIL

作者: 老何    時間: 2011-2-24 17:14

唔該Marco,

澳州buy HF email 係好有理由, 地廣人稀兼冇乜基建的地區, 化算過用satelitte,
安哥拉內戰時, 我在納米比亞見南非d軍隊通訊都係用d咁上下設備, 要是南美d
大農場(一個中型農場等如10個香港)用ne d, 投資小好多, 因你講起, 諗番在南美
d親友通訊問題。 諗起都有10年未探望佢地了。

Inmarsat, 睇你係bin度, e+雖然貴d, 但值得, 例如在滇藏公路架車死火, 四面大山,
有佢就好得多了.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-24 18:02

老何兄識貨, 嗰部INMARSAT 係大約細以前既ANALOG 水壺電話約三分一, 都係插SIM咭, 上圖嗰部係INMARSAT ISATPHONE, 據INMARSTAT 介紹書(中文). 此電話有衛星電話, 語音郵件,文本和電子郵件信息, GPS定位數據.可防塵,防濺液和防震, 可使用藍芽免提, 連萬用充電接頭响大陸網頁都見有呢款電話賣, 報稱衛星電話打收人仔6元一分鐘, 全球任何電話打入.收聽係免費. 查PCCW 收本港電話打去INMARSAT SYSTEM係收成六十幾HKD 如果大陸價係真既話,買多一部放响屋企好過 張SIM咭可充值,每次充值有效期兩年

作者: av8s    時間: 2011-2-24 18:10     標題: 回復 65# 的帖子

好似筲箕灣有間鋪頭有租機服務, 好似4蚊1分鐘, 租比出海人仕用.
作者: 老何    時間: 2011-2-24 18:20

要是用北斗系s, 有可能咁平!

有競爭, 幾咁好, 想當年回港買部M記龜仔,承惠17,500, 每月通話費6000冇走,
E+打到爛都唔駛500 , 科技推動社會前進, 係真理, 64時有咁麍鴔, 會點呢?
作者: liao_marco    時間: 2011-2-24 18:20

av8s兄係咪講東大街有一間賣通訊器材嗰間, 因為有一間公司係賣得亞洲範圍既衛星電話服務, 咪CHEAP, 仲有一間美國公司銥衛星,不過係無GLOBAL COVERAGE, 不過INMARSAT機去到南北極係癈架,去嗰度遊船河可以唔帶
我諗有後都應該會有兼容美帝GPS, 歐洲加利略,中國北斗既定位RECEIVER, 北極熊既GLONASS, 响香港唔見有其RECEIVER 賣, 不過都要留意歐洲同強國北斗係咪都用WGS 84 為DATUM, 香港政府地圖所有都係以WGS84 為準, 舊時為HK80 基準, 所以同一經緯數值, 畫响張新舊既香港地圖,位置會有偏差, 我阿SIR話早期水警既電子海圖就出現陸上行舟既情況

作者: av8s    時間: 2011-2-24 18:43     標題: 回復 68# 的帖子

喺呀! 原來亞洲區用. 咁要帶埋 HF機.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-24 18:54

帶HF 機? 我屋企都係得一部手提MARINE BAND VHF對講機, 5W度, 同埋係會浮水,賣約千一HKD. HF機缺點部部都係牛龜咁大, 我對無線電都知啲唔知啲, 買部HF機,都無位放天線, 買咗個SEXTANT 都荷包重創, 所以先想打學校部HF/MF 機主意, 可惜管理此機的不是FRIEND底人士
作者: av8s    時間: 2011-2-24 19:14     標題: 回復 70# 的帖子

Marco Hing: HF機用來遠距離通訊, 卽遠洋船也用 30MHz以下. VHF & UHF 作近距離. 通常遠征用 Manpack型,好似軍隊用果D. 要自己拉天線, 幾拾呎掛樹便得. 機是很大食, 為會用 SSB single side band 效率高D. 學校通常會年19" Rack mount 機很大部,
作者: liao_marco    時間: 2011-2-24 19:32

多謝AV8S兄賜教, 自從讀行船科後,識嘢既範圍係廣闊咗, 加上XOCAT 各前輩賜教,可以走條捷徑, AV8S請問有無試响香港接收HF/MF CHANNEL既WEATHERFAX? 即係無線電電傳既天氣圖,在香港大廈林立是否接收上有困難?
作者: av8s    時間: 2011-2-24 21:18     標題: 回復 72# 的帖子

Marco Hing: 唔洗客氯, 我有天線响天台, 不過暫時未有好的HF Receiver, 遲D我會試試應無問題. 响大厦頂層或新界較理想.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-24 22:40

咁等AV8S兄好消息, 因為我都想吓收無線電天氣圖, 因為响行船都會應用到
作者: av8s    時間: 2011-2-24 22:53     標題: 回復 74# 的帖子

Marco Hing: Weather Fax 响船度比陸上更重要, 當我收到時話你知.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-24 23:11

THX,  講咗咁多技術性玩意, 新近財爺嗰份垃圾預算案對香港未來發展有咩影响? 如果現在賣樓套現有無著數?
作者: av8s    時間: 2011-2-24 23:31     標題: 回復 76# 的帖子

依家好似賣多過買咁喎?
作者: liao_marco    時間: 2011-2-24 23:36

問得呢個問題都係因家事, 嗰妹結咗婚又年尾生, 話現在响沙田租樓叫阿媽賣咗層樓, 再我,老母,妹夫,妹共住, 大佬同大嫂因公務員關係今年年中有樓上, 所以有此一問. 老母年老,加上自己決心投奔怒海擝銀, 要老母獨居又不便, 自己因工作關係都明知老人院都唔係安老最好地方, 為前景的話飄洋過海係一個理性決定.

作者: av8s    時間: 2011-2-24 23:54     標題: 回復 78# 的帖子

咁又幾啱, 老人家有照應, 而不用入安老院, 閣下又可縱橫四海, 正! 我小時志願都是航海.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-25 00:03

所以我三十而立都唔結婚, 因為做得呢行的話,無咩負擔係最好,現在港人遲婚, 到四十歲有小成時,都應該有唔少未婚港女吧, 哈哈
作者: 老何    時間: 2011-2-25 10:51

是否伯母層樓面積難容四大一小?
作者: mtpen    時間: 2011-2-26 16:34

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-24 21:18 發表

我有天線响天台, 不過暫時未有好的HF Receiver, 遲D我會試試應無問題.  
Av8s兄真叻仔,小弟雖然唔知你同marco兄嗡乜,只知係有關telecommunication之類嘅嘢。

你呢味嘢咁到家,抵你連英國蘇格蘭場同特務機構MI5嘅合同都要判俾你做!

60年代尾响電話公司度做技工,尚以為呢世要揸槌揾食,為咗增值,大想頭做工程司,亦曾去工專讀過一陣telecommunication,奈何資質差劣,讀讀吓學marco嗰句 - 止蝕收場!

多口問句,老兄响電話公司度做時曾否去工專讀過telecommunication咁呢?

作者: av8s    時間: 2011-2-26 20:01     標題: 回復 82# 的帖子

Pen Hing: You are right, I had studied Telecommunication in mid 70's and still in the industry. Now mainly in automotive electronics.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-27 02:12

老何兄: 說對,市區樓難容四大一小......
AV8S兄: 船用既通訊器材,咩都貴, MARINE BAND 既VHF 手提5W機都CHEAP既1180HKD, 買部大陸手提ALL BAND VHF 我見都唔使個價
mtpen  我近日睇過82年經典戰爭片"DAS BOOT", 都係聽得最明都啲DANKE同數目字,其他一啲都唔明, 原來挪威話同德文既YES 都係叫 "JA", LESSON 挪威叫LEKSJON, 德文係LEKTION 全部都係LOOK ALIKE, SOUND ALIKE, 真係考起.
作者: av8s    時間: 2011-2-27 10:51     標題: 回復 84# 的帖子

Marco Hing: 一般制海事 VHF機都要呢個價位, 但我在MK見到一些次牌子手提和 Dash mount 約400元. Dash mount 果隻下feed GPS NEMA, 即 postion reporting. 唔知賣哂未?
作者: av8s    時間: 2011-2-27 10:54     標題: 回復 84# 的帖子

Marco Hing: 一般日制海事 VHF機都要呢個價位, 漏咗果日字. 最多是日制 Icom.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-27 12:20

AV8S兄真係有米,買ICOM,   我屋企嗰部係強國製STANDARD HORIZON HX750S, 只係可以浮水及潛水一米
作者: mtpen    時間: 2011-2-27 12:59

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-26 20:01 發表

..and still in the industry. Now mainly in automotive electronics.
Do you mean your trade is in connection with cars GPS Navigation Systems and/or anti-theft device, which can quickly locate the whereabouts of the car when it has been stolen?
作者: av8s    時間: 2011-2-27 13:32     標題: 回復 88# 的帖子

It is part of my business!
作者: av8s    時間: 2011-2-27 13:40     標題: 回復 87# 的帖子

Marco Hing: 果部 Standard HORIZON HX750S Do 唔差喎, 依家 D 機平過以前好多啦. 電子嘢喺用家世界, LCD 電視, GPS 都好平幾佰就有.
作者: liao_marco    時間: 2011-2-27 17:28

AV8S兄:咁有無手提機可以INPUT DGPS 參數?
作者: mtpen    時間: 2011-2-27 18:36

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-27 02:12 發表

我近日睇過82年經典戰爭片"DAS BOOT", .., 原來挪威話同德文既YES 都係叫 "JA", .. 真係考起....
Marco兄你冇錯呀,德文跟附近多國如Scandinavia字及音很接近謘A唔知邊個學邊個。
作者: liao_marco    時間: 2011-2-27 18:46

好處是學得易, 唔好處係易撈亂. 尤其德文啲文法同英語不同, 想比下挪威語(BOKMAL)是易少少, 不過都係自己睇,有時間同真係有心時先報班再讀. 睇德國之音既網頁,三十種語文,只是英文同德語版既內容己經有分別.
當無咩嘢好學時,可以學外語,我成日都咁同啲同學講, 免費自我增值

Takk!, Mtpen

作者: av8s    時間: 2011-2-27 18:47     標題: 回復 91# 的帖子

手提機現在好多到可input, DGPS應該都可以是不是, 但唔肯定?
作者: mtpen    時間: 2011-2-27 19:28

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-27 18:46 發表

Takk!, Mtpen ...
Bitte schön!
作者: av8s    時間: 2011-2-27 21:49     標題: 回復 95# 的帖子

bitte schön. you're very welcome (commonly said in answer to Danke schön)
作者: mtpen    時間: 2011-2-27 22:33

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-27 21:49 發表

bitte schön. you're very welcome (commonly said in answer to Danke schön)
Richtig! Sehr schön!
作者: liao_marco    時間: 2011-2-28 14:08

我都係初學者.大大把要學
作者: mtpen    時間: 2011-2-28 16:05

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-28 14:08 發表

我都係初學者.大大把要學
既然Marco兄乃航海愛好者,即是會週遊列國喇,識多國語言一定冇衰嘅!

一個唔該,仲識番件北歐洋妞添!

作者: 老何    時間: 2011-2-28 19:46

千祈唔好, 北歐妹, 好「鞋」口架 !老何見多「色」廣之故也.

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0