標題: [檔案] 日本東北大地震 [打印本頁]

作者: suewong    時間: 2011-3-13 17:10     標題: 日本東北大地震

日本8.9級地震海嘯災難,引發福島核電廠核泄漏和爆炸事故。天地不仁, 只望日本的傷亡/後遺症, 減至最低...

作為中國人, 不禁深思兩國人的質數, 兩國政府的管治...

日本得體抗災 中國網民讚歎 學校成避難所勾起川震回憶
http://hk.news.yahoo.com/article/110312/4/n6rq.html

雖然遭受地震海嘯重挫,但日本人昨天仍不失團結、守禮、守紀律和尊重互助的價值觀。地鐵站和便利店都是長長人龍,每個人靜靜地等候,沒有打尖、沒有搶劫、沒有互相指駡。學校禮堂是災民的安心避難所,抬頭可見堅固瓦樑,沒有人會懷疑是豆腐渣。遠方的中國網民目睹裂開的日本,為3年前的四川感慨之餘,亦不禁為災難中仍然挺直腰板顧全大局的日本人,舉起拇指讚好。

日本羽田機場內的長龍,同樣安靜有秩序,數十人排隊累了坐在樓梯兩側,中間是一條暢通道路供人上落

作者: suewong    時間: 2011-3-13 17:13     標題: 中國應從日本核災難中反省學習

中國應從日本核災難中反省學習
(明報)2011年3月13日 星期日 05:05
http://hk.news.yahoo.com/article/110312/4/n6tq.html
作者: mygo    時間: 2011-3-13 18:19

引用:
原帖由 suewong 於 2011-3-13 17:10 發表 日本8.9級地震海嘯災難,引發福島核電廠核泄漏和爆炸事故。天地不仁, 只望日本的傷亡/後遺症, 減至最低... 作為中國人, 不禁深思兩國人的質數, 兩國政府的管治... 日本得體抗災 中國網民讚歎 學校成避 ...
我已無話可說,早前到北京,在酒店買了往機場大巴的票,出門口等大巴到。早已有四五人在等候,心想,人也不多。
等了約十分鐘,突然見龍頭處有好多人聚集,傻更更不知發生何事,不到三十秒,原來大巴駛到,在車門最少聚集了三十多人,這些人之前都不知呢埋何處,保安一人只顧收票,卻沒有維持秩序,任由龍頭大堆人你頂我撞,結果,當然上不到車。
到了下一班,根本冇可能再排,如果再排,飛機走埋都似。眼看個個衣著入時,可惜....。北京尚且如此,其他地方不敢想像。
作者: mtpen    時間: 2011-3-13 19:30

引用:
原帖由 suewong 於 2011-3-13 17:10 發表

日本8.9級地震海嘯災難,引發福島核電廠核泄漏和爆炸事故。 ...
我有理由相信,今次日本九級大地震,由阿爺引起。

阿爺不顧國際道義,未經謅閬P意,單方面响東海油田大量開採抽油,引至該區地質唔balance

所以阿爺要小心,今後要多派漁政船去釣魚台巡察,以防謅閬頃侗Ф芊A單方面响釣魚台抽油,引至福建十級大地震。
作者: suewong    時間: 2011-3-13 20:26

引用:
原帖由 mygo 於 2011-3-13 18:19 發表

我已無話可說,早前到北京,在酒店買了往機場大巴的票,出門口等大巴到。早已有四五人在等候,心想,人也不多。
等了約十分鐘,突然見龍頭處有好多人聚集,傻更更不知發生何事,不到三十秒,原來大巴駛到,在車門 ...
在酒店都係咁 ?!

舊同事到國內做研究, 的士站永遠冇人排隊, 一湧而上; 日本 startbuck, 人頭湧湧, 洗手間仍然整潔...
作者: comm    時間: 2011-3-13 22:02

日本政府處變不驚,對自己好有信心,開放互聯綱,收費電視,衛星等長途電話,所有通信免费,發佈真實資枓
如要搵親人在日本可上此綱:   www.goo.gl/sagas

可打入繁簡体字

作者: mygo    時間: 2011-3-13 23:22

引用:
原帖由 suewong 於 2011-3-13 20:26 發表 在酒店都係咁 ?! 舊同事到國內做研究, 的士站永遠冇人排隊, 一湧而上; 日本 startbuck, 人頭湧湧, 洗手間仍然整潔...
其實,那些人都不知呢埋邊度,佢地好醒,車未到就出晒黎。酒店只係一個停車點,當然有車票預售。

呢點真係學一世都學唔到。
作者: 大隻西    時間: 2011-3-13 23:31

慘......!!
作者: liao_marco    時間: 2011-3-13 23:53

唔好講神洲,你睇吓香港啲特衰高官, 好似上次泰國紅衫軍事件, 講包機問題只係推咗個保安局副常秘出嚟, 嗰個局長去咗邊?  呢單日本仔地震個局長就走出嚟講講講, 因為都唔論佢做決定,無風險! 人哋日本仔雖然係單一民族國家,但不愧脫亞入歐成功, 人哋nhk頻道除直播即時災難報道,仲有用不同語言擴播海嘯警告(包括普通話), 我諗呢一點連特衰政府都唔諗得到, 呢單地震咁強,連日本仔平時有準備已經係咁,發生响大陸就唔使講

只係香港特區政府連應對大型天災既planning都無, 只因香港特衰政府無有參軍資歷既高官, 對於死人冧樓既嘢一向無知, 高官只係識睇啲procedure既無謂嘢, 好彩香港無大單嘢,唔係就一定亂到九彩, 只係一個大亞灣已經夠死, 香港係無正式既民防指揮系統 (ams, cas呢啲雜牌軍不算), 因為呢啲保險費,政府係覺得浪費, 現在cas隊員都唔需要開喉識救火既,已經見訓練既落伍, cas都已經有少年團, ams又做咩要攪少年團?無謂!

觀新加坡係無消防隊,要救火係揾民防部隊去救,從名稱已經睇到人哋既戰略思維

我諗如果到一日香港消防員都唔夠用,要救火咪揾啲行船佬囉,最少都叫學過揹煙帽嘛!   

其實香港連前祖家既嘢一啲都學唔到,因英國早年已經經濟差,所以早早就摺咗常備單位civil defence corps,要急救服務就揾st john, 海上救援有RNLI, 仲有散佈全國既攀山涉水既搶救單位, 但人哋仲有海陸空三軍同TA做後台. 好似香港消防處玩咩咩精英制,買咁多無用裝備, 但到一日災難大到超出正常負荷,咁啲民防單位先出動, 香港既所謂民防單位(ams, cas, st john) 又一年有幾多錢budget,同埋佢哋既服務integrate到唔到入整個災難指揮入面?
作者: 36D    時間: 2011-3-14 10:05

看了電視,我尊敬日本人民的質素,實在可敬
作者: LouisLee    時間: 2011-3-14 12:38

引用:
原帖由 36D 於 2011-3-14 10:05 發表
撇除軍國主義思想就係。
作者: mtpen    時間: 2011-3-14 13:11

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-3-14 12:38 發表

撇除軍國主義思想就係。
其實當年謋J侵華,將中國炸個稀巴爛,兼平民百姓死傷無數,跟佢哋今日景像好不了多少。

若然佢哋能切身處地反省,就知當年被你無辜侵略,毀人家園,殺人父母子女之淒慘法矣!
作者: Lawrencetoo    時間: 2011-3-14 15:47

有同感,所以看到電視畫面,像看明日之後,更發奇想,是否那些被受保護,數以万計被吃掉的鯨魚,藍囮]拿的冤魂,吹雞興風作浪來報復,弄沉那些大漁船 日本人應自我反醒,但另一方面,日本人的對內「文明」不單令我佩服...還可以說是令我羨慕。

作者: mtpen    時間: 2011-3-14 16:49

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-14 15:47 發表

有同感,.是否那些被受保護,數以万計被吃掉的鯨魚,藍囮]拿的冤魂,吹雞興風作浪來報復, ...
唔出奇呀!寃有頭、債有主!

呢個時候講呢亭嘢似乎冇乜人性,但M家搞成咁,可能係上天等佢醒醒,咪第日醫番好又再嚟蝦蝦覇覇。

成日口就話深切反省,嗰頭就由選民選出嘅首相帶隊成棚人去參拜靖國神社,咁好hurt嗰啲以前俾你恰過嘅人民感情啫!

我咁仰慕德國民化,就係鍾意德國佬民族作風,夠胆做夠胆認,一就一、二就二!。  

人哋夠係戰敗國咯,你幾時見德國總理拉隊去勃蘭登堡門記念納粹第三帝國陣亡將士吖?  

人哋仲驚啲子民日久唔生性忘記咗,仲立例連口嗡嗡講吓支持嘅口號都列為刑事罪行呀!

嗱!咁先至真係深切反省嘛,否則阿水孖你歐洲共同一體化呀?
作者: suewong    時間: 2011-3-14 17:14

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-13 23:53 發表
   唔好講神洲,你睇吓香港啲特衰高官, 好似上次泰國紅衫軍事件, 講包機問題只係推咗個保安局副常秘出嚟, 嗰個局長去咗邊?  呢單日本仔地震個局長就走出嚟講講講, 因為 ...
家人船民潮時,  under 保安局, 所有紀律部隊的首長/司長, 聚集在政府合署, 等英國指示, 然後執行...

他常說: 當時已經如此, 現在的首長/ AO, 更加未夠班...

p.s. 平心而論, 英國的班底 (全國性), 自然比香港, 彈丸之地優勝...
作者: suewong    時間: 2011-3-14 17:20

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-3-14 16:49 發表

成日口就話深切反省,嗰頭就由選民選出嘅首相帶隊成棚人去參拜靖國神社 ...
有學者說日本只是師承我們死不認錯的傳統...
作者: Lawrencetoo    時間: 2011-3-14 17:51

引用:
原帖由 mtpen 於 14-3-2011 16:49 發表

唔出奇呀!寃有頭、債有主!

呢個時候講呢亭嘢似乎冇乜人性,但M家搞成咁,可能係上天等佢醒醒,咪第日醫番好又再嚟蝦蝦覇覇。

成日口就話深切反省 ...
yes,英雄所见
作者: Lawrencetoo    時間: 2011-3-14 17:54

引用:
原帖由 suewong 於 14-3-2011 17:20 發表

有學者說日本只是師承我們死不認錯的傳統...
Ne 樣優良傳統,我死都不認 ,好學唔學,禮義廉恥佢地就唔學。

作者: suewong    時間: 2011-3-14 18:17

引用:
原帖由 36D 於 2011-3-14 10:05 發表
ours...

超市指日本貨源未受影響但有人搶購奶粉
http://hk.news.yahoo.com/article/110314/18/n7rf.html

香港人, 可以自律點唔好搶奶粉 , 好嗎??

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3753184&extra=page%3D1

搶購日本奶粉 , 都仲可以原諒, 但是乾鮑海味...

作者: suewong    時間: 2011-3-14 18:21

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-14 17:54 發表
Ne 樣優良傳統,我死都不認 ,好學唔學,禮義廉恥佢地就唔學。
唔到我地唔認 (e.g. 文革, 毛太祖)...

禮義廉恥 - seems not found in quite a number of Chinese nowadays...

作者: Lawrencetoo    時間: 2011-3-15 01:28

引用:
原帖由 suewong 於 14-3-2011 18:21 發表

唔到我地唔認 (e.g. 文革, 毛太祖)...

禮義廉恥 - seems not found in quite a number of Chinese nowadays...
其實何止中,日獨有,世上的政客,美國的布殊仔,克仔等人,何嘗不是表表者。
作者: comm    時間: 2011-3-15 02:05

帶子雄郎
揾老婆

作者: liao_marco    時間: 2011-3-15 09:16

不過地震咗幾日, 都唔見天皇攪番個"玉音播送", 我有朋友地震前報名參加東X遊既既遊行團去北海道, 現在只係紅色警示,唔去既一蚊都無得退,

我好唔明白特衰政府高官係點定咩警示,完全係見嘢先做,完全唔會去FORESEE未來既嘢, 現在法國都叫國民唔好去日本, 啲高官真係唔理現在日本面對係自二次大戰最大危機,

次次都只係識得派入境處既人去,只係識得做翻譯既話,倒不如請幾個識講廣東語既日本人返日本去幫手, 效用仲大, 有無透過在港日僑利用佢哋既CONNECTION去拎啲正式溝道無既INFORMATION? 只係識得跟PROCEDURE做嘢,   我諗呢單嘢判俾葉劉做可能效果仲好
作者: mtpen    時間: 2011-3-15 10:00

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-15 01:28 發表

其實何止中,日獨有,世上的政客,美國的布殊仔,克仔等人,何嘗不是表表者。

Damn right!

啱啱黑仔總統先同謋J講,我會响我花旗國「力有所逮」情況下幫你….  

我係謋J聽到一定窗C吓?同你一世兄弟,我搞成咁,乜唔係全心全力幫謍均H

乜嘢叫「力有所逮」呀?哦,即係事先醒句我聽,閘住先,話你花旗國自已都好唔掂,你唔好諗住靠哂我呀?幫得就幫謕Q咁呀?

同你花旗佬做friend真係要搭飛機呀!心都淡埋!

作者: 理魯竇    時間: 2011-3-15 10:20

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-15 09:16 發表
   不過地震咗幾日, 都唔見天皇攪番個"玉音播送", 我有朋友地震前報名參加東X遊既既遊行團去北海道, 現在只係紅色警示,唔去既一蚊都無得退,

我好唔明白特衰政府高官係點定咩警示,完全係見嘢先做 ...
一萬幾千,過眼雲煙,
如果你朋友都照去的話,
擺明係唔捨得 d 團費,
有事發生都唔抵幫,
唔好下下賴落政府度,
那些是納稅人的血汗錢。
作者: mtpen    時間: 2011-3-15 11:14

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-3-15 10:20 發表

如果你朋友都照去的話,擺明係唔捨得 d 團費,有事發生都唔抵幫,
咪由得佢去囉,自殘、自殺都大把人做喇,呢啲叫打嚟醫!

所謂富貴險中求,搏一搏喇,分分鐘冇事咪即係賺咗萬幾蚊,爽呀!

去完番嚟又可威俾啲親朋戚友睇,講吓驚險歷程,1200年先得一次咋,好難得謘I

至於有事,都威啫,全港報導,你估咁易上A1頭條呀?又有專機護送,入院免費兼有至top醫療隊伍侍候,good, isn’t it  

死咗?仲正!三司十一局官員機場列隊幫佢扲區旗、葬浩園,正一風光大葬,唔怕死噃!

作者: suewong    時間: 2011-3-15 11:56

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-15 09:16 發表

我好唔明白特衰政府高官係點定咩警示,完全係見嘢先做 ...
面對核洩漏危機, 考起!!
作者: suewong    時間: 2011-3-15 12:01

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-3-15 10:20 發表

一萬幾千,過眼雲煙,
如果你朋友都照去的話,
擺明係唔捨得 d 團費,
有事發生都唔抵幫,
唔好下下賴落政府度,
那些是納稅人的血汗錢。
agree..

不過政府都有不是之處. 假如 就快8 號風波, 都要學生回校考試. 學生可以不來, 申請補考. 但校方亦安排不善...
作者: liao_marco    時間: 2011-3-15 12:09

我個FRIEND今朝先去完消委會投訴, 就算係去旅行都等一年半載先, 我真係好興趣做特衰政府有關日本局勢既評估係用咩SOURCE, 所以先有咁白痴既警示.
作者: tiutiu111    時間: 2011-3-15 14:14     標題: 一樣的感受

小弟也來說一點個人感受 :

藉這次東北大地震, 也請日本人找時間反省一下, 本月十一日鋪天蓋地的海嘯 「進入」日本人的家園時, 就好像當年日本揮軍 「進入」中國人的家園時一樣, 生靈塗疸, 家破人亡, 慘絕人寰, 悲哀情景都是一樣 !

作者: dw194711    時間: 2011-3-15 14:45

日本給世人上了一課

http://tui.qihoo.com/20553287/article_2970766.html?sk=eb77

作者: mtpen    時間: 2011-3-15 15:08

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-3-15 14:14 發表

藉這次東北大地震, 也請日本人找時間反省一下, 本月十一日鋪天蓋地的海嘯 「進入」日本人的家園時, 就好像當年日本揮軍 「進入」中國人的家園時一樣, 生靈塗疸, 家破人亡, 慘絕人寰, 悲 ...
俾咗60幾年佢日日反省喇,有咩?

都唔夠一年半載又拉大隊去參拜啲甲級戰犯,仲係由全謚磥H民選出嚟嘅阿頭帶隊去,咁仲唔係打算軍國主義復辟係乜?咁算點唧?有冇諗吓俾你恰過嘅人啲感受呀?

壹哥冇講錯,你M家就知俾人無端端「進入」嘅痛苦吧!

根本大家隔個海,河水不犯井水,人家好地地响天各一方,又冇犯你,何苦走去恰人,搞到人家破人亡呢?

若言有罪,乃「象以齒焚身蚌以珠剖體匹夫無辜懷璧其罪」而已!哀哉!

唉!大和民族,醒吓喇!如果唔知埞,走去虚心請教德國佬呀,有版你睇瞴I
作者: tiutiu111    時間: 2011-3-15 15:21

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-3-15 15:08 發表 俾咗60幾年佢日日反省喇,有咩?
都唔夠一年半載又拉大隊去參拜啲甲級戰犯,仲係由全謚磥H民選出嚟嘅阿頭帶隊去,咁仲唔係打算軍國主義復辟係乜?咁算點唧?有冇諗ࡨ ...
mtpen 兄講得 o岩,  大和民族唔反省, 或者反省  o左都係依然故我, 咁龍的傳人識得點做啦 ........  !
作者: Lawrencetoo    時間: 2011-3-15 17:32

各位C兄,我真不想在這大禍民族,国難當前加一把腳,但......這大禍民族的行徑,真令人法指,公然明目張胆侵佔釣魚岛,對我漁民無理拘留,更借助美國之軍力,公然擺出強硬態度,全國每年例必参拜戰犯,不理受傷害國感受,全無侮改之心,可悲,以科学研究為名,濫 捕濫殺絕種鯨魚,吞拿,我行我素,形像敗壞,天理不容,真是神要它滅亡,必先要它瘋狂。大禍民族,儆醒吧,侮改吧,不然,神的震怒必臨到你身上。

作者: suewong    時間: 2011-3-15 18:00

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-15 17:32 發表
各位C兄,我真不想在這大禍民族,国難當前加一把腳,但......這大禍民族的行徑,真令人法指,公然明目張胆侵佔釣魚岛,對我漁民無理拘留,更借助美國之軍力,公然擺出強硬態度,全國每年例必参拜戰犯 ...
mixed feeling...

家仇國恨, 抗日時, 先母全家8 兄姐, 死淨佢和 e-媽. 亞公/亞婆餓死...

但大和民族的國民質素. 而且現在死的, 都是升斗小民.

再者, 火燒圓明園的歌詞 - 為何受侮? 為何受稀?

日本和南韓/中國/俄羅斯, 都有領土紏紛, 南韓北有狂鄰, 國力比中國弱, 絕不軟弱...

強國國民, 保釣遊行都唔得...
作者: mygo    時間: 2011-3-15 18:03

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-15 17:32 發表 各位C兄,我真不想在這大禍民族,国難當前加一把腳,但......這大禍民族的行徑,真令人法指,公然明目張胆侵佔釣魚岛,對我漁民無理拘留,更借助美國之軍力,公然擺出強硬態度,全國每年例必参拜戰犯 ...
日本幾十年來,根本從無反省過,佢地從不承認係戰敗國,佢地認為戰勝佢只係一個家--美國,佢地係敗在美國手上,不是敗在中國手上。
作者: suewong    時間: 2011-3-15 18:24

引用:
原帖由 mygo 於 2011-3-15 18:03 發表

日本幾十年來,根本從無反省過,佢地從不承認係戰敗國,佢地認為戰勝佢只係一個家--美國,佢地係敗在美國手上,不是敗在中國手上。
以事論事, 抗戰時, 共產黨著力擴張勢力, 根本不是槍口向外. 鄧小平/毛太祖 (?), 曾經多謝日本首長...
作者: hkgalbert    時間: 2011-3-15 18:31     標題: 中華民國萬歲!

中華民國萬歲!

《中華民國頌》;撰曲:劉家昌。
青海的草原,一眼看不完。
喜瑪拉雅山,峰峰相連到天邊。
古聖和先賢,在這堳堮a園。
風吹雨打中,聳立五千年。
中華民國,中華民國,經得起考驗。
要黃河長江的水不斷,
中華民國,中華民國,千秋萬世,直到永遠 !

[youtube]Qh8ZXhfWAcc[/youtube]

作者: mtpen    時間: 2011-3-15 21:09

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2011-3-15 18:31 發表

中華民國萬歲!...
中華人民共和國家一起萬歲
作者: liao_marco    時間: 2011-3-15 22:56

Powerful quake hits Shizuoka
黎克特制6級地震再襲日本
A powerful earthquake with a preliminary magnitude of 6.0 jolted central Japan on Tuesday night.
The Japan Meteorological Agency says the quake with an intensity of 6 plus on the Japanese seismic scale zero to 7 hit at 10:31 PM.
The focus of the quake is in the eastern part of Shizuoka Prefecture and is estimated to be at a depth of 10 kilometers.
Tuesday, March 15, 2011 23:05 +0900 (JST)
作者: liao_marco    時間: 2011-3-15 23:10

現唔提中日之間既國仇家恨, 問題強國人民係聰明絕頂, 相反日本仔係無咁醒,唔識走精面, 先會有比德國人咁甚既紀律性, 不過比美帝打敗後, 現在都唔敢做次

插咁多日本仔又如何,睇吓強國既大亞灣反應堆離香港有幾遠? 特衰政府有咩planning好過, 大中小學有無教過災難應變? 我都睇吓外國有無呢方面既course讀, 核生化防護响香港醫護界根直係紙上談兵.   大家有無諗過如果大亞灣真係發生事故, 要撤離.我諗特衰政府高官諗都無諗過, 我就有諗過, 走水路係最快既方法.

大家响笑人之餘,諗吓大家身處既香港又係咩prepare?
作者: Lawrencetoo    時間: 2011-3-16 00:37

東京市長,石原慎太郎,這鷹派份子,也指「這次地震是天譴」,以洗滌日本人一向徧重的欲望。他老人家真有慧根
作者: 老何    時間: 2011-3-16 11:13

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-15 23:10 發表
   插咁多日本仔又如何,睇黿j國既大亞灣反應堆離 ........................大家鉒漱H之餘,諗鴾j家身處既香港又係咩prepare?
地球穿左!?老何銘記於心的電影.

中午被D炒友捉左去開餐, 一去去到E+. UP乜呢?明天講.
============================================

天微明, 又近了一日.

Up 乜?......................d 樓點攪呢!

上貼電影, 主要講核電經營者及當局如何隱瞞大眾而被揭發,
從而諗起大亞灣, 腳都軟!

日本爆出核輻射問題, 炒友即記起老何講過幾次不在港置業原因, 即呼喚老何開答問大會。
這原因, 從來冇人答咀, 事關友朋俾面, 冇話老何杞人憂天, 老何心領友朋們的厚道了。

在港置業的甜酸苦辣, 講都多餘, 只談避險.
既已講過幾次, 但從來冇講最重要原因. 今次日本菅直人大薊F電欺上瞞下, 替老何講左一半,
另一半是蓄意破壞。
內地不公平, 無正義造成的憤世嫉俗社會狀況, 無處不在. 心含怨忿的人,數以百萬計。
小者穫腕藻袺z於公共場合, 破壞鐵路, 化工廠開關儀表及裝置, 下毒於食品,水源等等,
在所多見, 深仇大恨而具知識者,隱隱不發, 擇機而幹一轟天動地的事, 100%會發生.
維穩多過軍費, 便說明一切.

故大亞灣便是禍源。
因中共缺乏自我糾正體制, 不公之情, 只會不斷積累, 只要有一兩隱而不發者苂矇韝,
從管道洩漏入手, 天亡香港矣.

而現在香港豈只大亞灣一處, 東西北皆是, 只要萬一, 樓房磚頭吸收輻射, 與癈物無異.
因是老何只置業於澳洲, 獅城, 上海, 香港就唔好攪我了.

唔怕一萬, 只怕萬一, 置業望求財, 求財門路多的是.
老何昨午奉勸各炒友, 物業只留一層自住, 聽天由命, 餘則沽之, 沽後如何, 山人自有妙計.
作者: suewong    時間: 2011-3-16 18:00

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-15 23:10 發表
   現唔提中日之間既國仇家恨, 問題強國人民係聰明絕頂, 相反日本仔係無咁醒,唔識走精面, 先會有比德國人咁甚既紀律性, 不過比美帝打敗後, 現在都唔敢做次

插咁多日本仔又如何,睇吓強國既大亞灣反應堆離 ...
PhD 的研究課題, 涉及 optimization...

從生物學角度, 人生存目的, 是自己的基因, 可流傳; 社會學角度, 國家的存在, function 是保護一群聚居的人.

其實日本人的 同族一體,  才是一個 optimal solution; 可以斷言, 最終民族會流傳千秋萬世, 反而強國人民, 多數不管他人死活, 只是 local optimal. 最終...

從國內不停有毒奶粉充斥市場, 毒害自己民族下一代, 可知...

作者: suewong    時間: 2011-3-16 18:10

引用:
   插咁多日本仔又如何,睇吓強國既大亞灣反應堆離香港有幾遠? 特衰政府有咩planning好過, 大中小學有無教過災難應變? 我都睇吓外國有無呢方面既course讀, 核生化防護响香港醫護界根直係紙上談兵.   大家有無諗過如果大亞灣真係發生事故, 要撤離.我諗特衰政府高官諗都無諗過, 我就有諗過, 走水路係最快既方法.

大家响笑人之餘,諗吓大家身處既香港又係咩prepare?...
我以前都有諗過, 首先 1 定要當機立斷,  有小小風吹草動, 即走, 因為政府無危機感 / 隱瞞. 我會 prefer 飛機 (班次密, 方便), 任何目的地, 都要殺...
作者: 老何    時間: 2011-3-16 19:00

引用:

.  大家有無諗過如果大亞灣真係發生事故, 要撤離.我諗特衰政府高官諗都無諗過, 我就有諗過, 走水路係最快既方法. ..
開船前, 整粒先, 有冇諗過貯定d呢?版友好多都知老何有備無患.
作者: Lawrencetoo    時間: 2011-3-16 23:17

引用:
原帖由 老何 於 16-3-2011 19:00 發表

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQy-eHrnLiZIo-o5fWhDVXA9NN62FsSZyNYeNnMb149l0_uSaVzvw開船前, 整粒先, 有冇諗過貯定d呢?版友好多都知老何有備無患.
老何兄,收到,有事實揾你借住幾粒頂住先
作者: mygo    時間: 2011-3-17 01:26

在稱讚日本人的守秩序的同時,大家應該睇下到底日本出左什麼事?

http://news.chinatimes.com/focus/50108319/112011031600473.html

梁東屏現場直擊 救難、救援出奇鬆散 日本怎麼了?

此次日本東北部發生巨大的地震、海嘯災情,至今已經進入第五天,但是在災區見到的救難以及救援行動,都異常的鬆散,缺乏效率,物資缺乏到讓災民挨餓度日,似乎與日本的國力太不成比例。

仙台國際機場及其周邊還可見到一些自衛隊的車輛及人員,臨近的災區名取市則是連這些都沒有,海嘯過後的世紀末景象,就一直像電影布景一樣地擺在那邊。

更令人難以想像的是物資匱乏的狀態,不要說災區,連臨近災區的市鎮,也一樣缺油、缺糧、缺水。

問題是,海嘯受災區固然長達五、六百公里,但是海嘯的特點是不能深入內陸,一般而言兩、三公里就很了不起了。換句話說,主要道路並未損毀,運送如汽油、水或乾糧等救濟物資到災區或周邊地區,不應該是很困難的事。

但是從受災區南端直上仙台市長達兩百公里一路上所見都是加油站無油可賣而歇業,大小超市貨架上飲水、米糧幾乎都付闕如。不要說災民餓到快撐不下去,連非災區的民眾也缺乏糧食等民生物資,這確實讓人覺得匪夷所思。而且,在福島縣以下的災區,見不到任何外國馳援的跡象。

反觀南亞海嘯發生後,亞齊省省會大亞齊市雖然滿目瘡痍,但國際救援物資兩天後就到達,在廢墟中免費發放乾淨飲水、糧食,災民都能得到很好照顧。亞齊機場更變成臨時救難物資集散中心,飲水、食物、乾糧堆得滿坑滿谷,直升機整日不停起降將救援物資空投到災區。

但此次的日本震災卻看不到同樣畫面,受困災民無計可施在地上排出大大的「SOS」字樣。日本國土交通省的解釋是,沿著海岸的災區漁港都嚴重受損,目前也在全力修復,釜石港將於十六日起使用,屆時救援物資就可以從海上運進災區。但震災發生五天了,還有許多民眾挨餓,經濟大國的日本,是出了什麼問題嗎?
作者: mygo    時間: 2011-3-17 01:30

有必要這樣急著稱讚日本嗎?
http://city.udn.com/3011/4565604

日本震災滿四天了,有許多的怪現象,媒體不追究,也不解釋。我不禁奇怪,到底是我有問題,還是媒體有問題?玆略記如下:
一、從一開始,報出來的死亡人數就非常少,和我們在電視上看到的災情不成比例。直到現在,日本官方的死亡人數還是三千多人。這到底是為什麼?是日本的統計很特別?還是真的沒死那麼多人?媒體不追究,也不解釋,視而不見。這情形如果發生在台灣,豈不早被罵成「隱瞞災情」?官員要被轟死了。
二、昨天的大話新聞,拿出自由時報的照片:一個學校操場上,好長好長的人龍,在排隊領水。大家都讚日本人守秩序、冷靜、有紀律。我就不懂了,為什麼這麼多人,只有一個發放水的地方?日本是非洲嗎?物資這麼困難嗎?台灣九二一,完全沒有災民排隊,因為不需要排隊,到處可看到救援物資堆積的像小山,非常多的義工把物資送到災民手中,根本不用災民排隊。為什麼日本不是這樣?記者不問,只有一面倒的讚揚。我們只好相信,災民都很強壯,不喜歡別人幫忙,喜歡自己排隊,好讓外國人來稱讚。
三、都說日本紀律好,沒有趁火打劫的人。可是,台灣九二一時也沒有啊!這有什麼特別嗎?有「值得台灣學習」?說「值得美國學習」還過的去,因為美國卡翠那風災,救援部隊是要帶槍的。台灣跟日本一樣,沒有人趁火打劫,那我們的記者又讚美個什麼勁呢?莫非他們預設以日本人的品性,應該有才對。是這樣嗎?不解。
四、汽仙沼市全都燒了,沿海許多城鎮夷為平地,這麼多的災民,安置在那裡?沒看到帳棚、簡易屋、野戰醫院這些。記者不追,我們看不到,所以也不知道該資助他們什麼?
五、大家都知道「黃金七十二小時」。通常震災後,最常見的兩個數字,一是死亡人數,一從斷垣殘壁中搶救出的人數。這次震災,沒看到什麼搶救的畫面,也沒有搶救出人數的統計。是日本防災做的太好,沒有人被壓在瓦礫下面,還是有什麼其他的原因?記者不問、不追,也不覺奇怪,弄得我一頭霧水。
六、台灣九二一、大陸汶川,我們都看到非常非常多的義工,還有慈濟。這次都沒有。是日本沒有義工的組織嗎?慈濟在日本沒有分會嗎?記者不問不追,覺得很正常,很有秩序,一片讚揚,我們只好被迫跟著這樣講。(我才明白,原來九二一時跑去現場幫忙做義工,是「破壞秩序」。)
七、救援物資在那裡?運送救援物資的車隊、機隊在那裡?日本國民有全國動員起來搶救嗎?大阪、京都、九州、四國…這些地方的人有組織動員起來嗎?有捐血捐物資嗎?有記者報導,都說秩序很好,我們只好跟著說,日本政府準備的真好,都不用老百姓動起來。大家一起羨慕日本,活在這個國家真是幸福。
八、整個災區冷清荒涼,人都那去了?十萬救災部隊那去了?天空中也沒有直升機,那去了?日本是怎麼運送救援物資的?救難隊是如化救災的?完全看不到。我看到電視畫面中出現的日本自衛隊,三三兩兩,在廢墟中挨家挨戶的問:有人在嗎?十分有禮貌。沒有救難犬,也沒有「生命探測器」,不禁納悶,這是第一流的現代化國家嗎?
九、沒有失去親人的痛哭場面。大家都稱讚日本媒體不煽情。問題是,沒有人痛哭?還是有而不拍?如果沒有人痛哭,那就與媒體煽情不煽情無關啦,我們稱讚個什麼呢?如果是沒有人痛哭,那是因為沒什麼人死亡(如日本官方的數字),還是另有原因?又是一團霧水。若是「有而不拍」,那我只能讚佩偉大的日本,立刻讓我們的媒體「枳愈淮為橘」,讓我們台灣的媒體也立刻學好了。(坦白說,我不明白為什麼不能拍流淚痛哭?)
十、核能電廠出事了,四個機組全爆,前所未有。台灣媒體向來愛問「是天災,還是人禍?」遇到了日本,這個問題就沒有了。彷彿是說:當然是天災,以日本人的紀律,怎麼會是人禍?你還問這個問題,真是沒良心。
十一、
都說日本防震教育世界最佳,預防海嘯也訓練有素,居民都知道,海嘯來了要到那裡避難。那麼,蓋在海邊的核電廠,也一定有預防海嘯的方案了。為什麼失靈了?媒體不問,不追,好像純是天災。如果問,就是對「嚴守紀律」的日本人不敬,是以小人之心度君子之腹。嚇得我們這些小人也只好不敢問了。
十二、
規模九的地震,史上第四,核電廠防不住,好像理所當然。問題是,震源在海外130公里。震度隨距離平方面遞減,下降的很快。(規模八的汶川,到了70公里外的成都,就沒什麼影響了。)那麼,各地震度如何?據十分親日的自由時報報導http://www.libertytimes.com.tw/2011/new/mar/12/today-fo3.htm,各地震度十分有限,並不很嚴重,既如此,為什麼二、三百公里外的東京,交通、電力大受影響?一樣,不追不問,一切當然。不知道我們的記者,經歷了九二一的洗禮,到底長了多少知識?
一片對日本的讚美之聲。
我自問並不仇日,也絕不吝於讚美別人真正的長處,只是擔心,這樣的讚美會不會太廉價?會不會有點不誠實?我們的讚美是否該有點深度?而不是自以為是的想當然耳。連最基本的「死亡人數」也不敢質疑,也不解釋日本人是否有特殊的習慣,到處充斥著「一窩蜂」的讚美。我真擔心,等過不了幾天,「真象」在歐美甚或是日本自己的媒體的報導中暴露,今天一片讚美的人,是不是又要改口「痛批」了?除了「亂批」「瞎捧」「胡扯」之外,媒體可不可以提供一些平實的報導,提供一些真正營養的東西?
我並不想批評日本,我相信人家的社會一定有人家的一套。我懷疑、批評的是我們的媒體。
馬英九前兩天終於說了一句對的話:「知之為知之,不知為不知」,希望媒體記者也都聽到。

作者: 理魯竇    時間: 2011-3-17 01:36

中國向日提供2萬噸燃油 (19:53)

根據日本政府的請求,中國政府決定再次向日本政府提供1萬噸汽油、1萬噸柴油的緊急無償援助

中國高度關注日本的地震和海嘯災情,盡一切可能向日提供必要的援助。在前期援助3000萬元人民幣人道主義救災物資、派遣救援隊赴日開展搶險救援的基礎上,再向日本提供上述無償援助,近日將在有關部門的協助下,由中國石油天然氣集團公司和中國石油化工集團公司組織運抵日本。下一步,將視日本政府的需要,進一步提供幫助。(新華社)
作者: 理魯竇    時間: 2011-3-17 01:41

Quoted
規模九級的地震,史上第四,核電廠防不住,好像理所當然。問題是,震源在海外130公里。震度隨距離平方面遞減,下降的很快。(規模八的汶川,到了70公里外的成都,就沒什麼影響了。)那麼,各地震度如何?據十分親日的自由時報報導,各地震度十分有限,並不很嚴重,既如此,為什麼二、三百公里外的東京,交通、電力大受影響?一樣,不追不問,一切當然。不知道我們的記者,經歷了九二一的洗禮,到底長了多少知識?
一片對日本的讚美之聲。
我自問並不仇日,也絕不吝於讚美別人真正的長處,只是擔心,這樣的讚美會不會太廉價?會不會有點不誠實?我們的讚美是否該有點深度?而不是自以為是的想當然耳。連最基本的「死亡人數」也不敢質疑,也不解釋日本人是否有特殊的習慣,到處充斥著「一窩蜂」的讚美。
Unquote

日本核電廠離震央都幾遠,照計唔應該咁水皮,但這裡的朋友們實在太客氣,"豆腐渣工程"都唔捨得用,難道漂亮的包裝真的很容易騙人。

今次日本救災其實很失敗,汶川地震受災人數逾千萬,日本今次受災人數約50萬,現時物資已開始短缺,亦開始有人趁火打劫,人性的本來面目會逐漸浮現出來。

作者: 理魯竇    時間: 2011-3-17 10:33

引用:
原帖由 mygo 於 2011-3-17 01:30 發表
http://city.udn.com/3011/4565604

十、核能電廠出事了,四個機組全爆,前所未有。台灣媒體向來愛問「是天災,還是人禍?」遇到了日本,這個問題就沒有了。彷彿是說:當然是天災,以日本人的紀律,怎麼會是人禍?你還問這個問題,真是沒良心。
一針見血。

遇上是大陸,香港的朋友/媒體問也不用問,肯定是人禍。
作者: suewong    時間: 2011-3-17 10:53

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-3-17 10:33 發表

一針見血。

遇上是大陸,香港的朋友/媒體問也不用問,肯定是人禍。
有問, 而且唔少:

仲係蘋果日報

IAEA轟日本隱瞞核災
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110317&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15083962

專家質疑隱瞞危機
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110316&sec_id=4104&art_id=15080289

星島日報

聯國曾斥日核廠難抵強震

http://news.sina.com.hk/news/12/1/1/2046050/1.html

作者: suewong    時間: 2011-3-17 11:00

引用:

日本震災滿四天了,有許多的怪現象,媒體不追究,也不解釋。我不禁奇怪,到底是我有問題,還是媒體有問題?玆略記如下:
一、從一開始,報出來 ...
ours again

破坏秩序 中国侨民大闹成田机场
http://bbs.news.163.com/bbs/photo/202020524.html

指摘 埋怨 推擠
家在北京的留學生指摘使館人員,沒事先把來自中國不同城市的僑民分類處理,要各人抵達機場才點名分配機位。中國內地航空公司的櫃檯前,逾百名乘客原先還排隊等侯點名領取登機證,當職員點名時,卻同時互相推擠,埋怨聲四起。

唔講面子, 實際 d 講, 只會 tor 慢離去...

作者: suewong    時間: 2011-3-17 11:14

引用:

一、從一開始,報出來 ...
當中的很多疑問, 其實傳媒都有質問/提供答案, e.g. 冇帳棚, 因為校舍穩陣, 災民去左學校...

ah Sue 近來, 睇埋東方/明報/星島...

飯票成日話: 未娶我時, 以為我唔多買名牌, 佢會慳唔少. 點知我咁為食, 同鍾意買書

作者: suewong    時間: 2011-3-17 11:29

引用:

五、大家都知道「黃金七十二小時」。通常震災後,最常見的兩個數字,一是死亡人數,一從斷垣殘壁中搶救出的人數。這次震災,沒看到什麼搶救的畫面,也沒有搶救出人數的統計。是日本防災做的太好,沒有人被壓在瓦礫下面,還是有什麼其他的原因?記者不問、不追,也不覺奇怪,弄得我一頭霧水。
六、台灣九二一、大陸汶川,我們都看到非常非常多的義工,還有慈濟。這次都沒有。是日本沒有義工的組織嗎?慈濟在日本沒有分會嗎?記者不問不追,覺得很正常,很有秩序,一片讚揚,我們只好被迫跟著這樣講。(我才明白,原來九二一時跑去現場幫忙做義工,是「破壞秩序」。)
七、救援物資在那裡?運送救援物資的車隊、機隊在那裡?日本國民有全國動員起來搶救嗎?大阪、京都、九州、四國…這些地方的人有組織動員起來嗎?有捐血捐物資嗎?有記者報導,都說秩序很好,我們只好跟著說,日本政府準備的真好,都不用老百姓動起來。大家一起羨慕日本,活在這個國家真是幸福。
八、整個災區冷清荒涼,人都那去了?十萬救災部隊那去了?天空中也沒有直升機,那去了?日本是怎麼運送救援物資的?救難隊是如化救災的?完全看不到。我看到電視畫面中出現的日本自衛隊,三三兩兩,在廢墟中挨家挨戶的問:有人在嗎?十分有禮貌。沒有救難犬,也沒有「生命探測器」,不禁納悶,這是第一流的現代化國家嗎?
九、沒有失去親人的痛哭場面。大家都稱讚日本媒體不煽情。問題是,沒有人痛哭?還是有而不拍?如果沒有人痛哭,那就與媒體煽情不煽情無關啦,我們稱讚個什麼呢?如果是沒有人痛哭,那是因為沒什麼人死亡(如日本官方的數字),還是另有原因?又是一團霧水。若是「有而不拍」,那我只能讚佩偉大的日本,立刻讓我們的媒體「枳愈淮為橘」,讓我們台灣的媒體也立刻學好了。(坦白說,我不明白為什麼不能拍流淚痛哭?)
...
香港傳媒 (明報 ?)曾提及, 上次大地震後, 日本傳媒有共識, 不會多著墨於救災/災場, 因除了滿足不相關人士的好奇心, 只會在死者親友傷口撒鹽, 亦阻礙救災...

其實香港傳媒已被要求, 可否只有一隊代表訪問, 然後把資訊分發, 香港傳媒拒絕...

p.s. 日本傳媒的兢爭, 比香港更甚...
作者: 老何    時間: 2011-3-17 12:53

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-16 23:17 發表
老何兄,收到,有事實M你借住幾粒頂住先
粗幼鹽都有幾包, arm唔arm洗!?
作者: 老何    時間: 2011-3-17 13:00

引用:
原帖由 suewong 於 2011-3-16 18:10 發表

我以前都有諗過, 首先 1 定要當機立斷,  有小小風吹草動, 即走, 因為政府無危機感 / 隱瞞. 我會 prefer 飛機 (班次密, 方便), 任何目的地, 都要殺...
即刻學dc9買鹽!先至上marco隻船, 因為跟本就冇飛機!
作者: 老何    時間: 2011-3-17 15:51

太座話, 樓下pns 排長龍買
作者: Lawrencetoo    時間: 2011-3-17 16:02

引用:
原帖由 老何 於 17-3-2011 12:53 發表

ARM ,炒到$80 一斤, 多謝
作者: 215020693    時間: 2011-3-17 16:33     標題: 悲哀啊

作者: liao_marco    時間: 2011-3-17 16:44

無既, 船去邊度都得, 帆船的話連油都唔使, 搭飛機要同人爭,買機票都係錢 最少個海有好多魚上釣, 現在福島核電廠真爆的話, 對大陸都係無咩好處, 現在天皇都要玉音廣播,証明大難臨頭, 如果呢單係美帝做既話, 又會唔會亂成咁?
作者: liao_marco    時間: 2011-3-17 17:10

其實點解唔坐飛機, 因為去飛機場都係得一條公路,一條鐵路,唔塞先奇, 同埋機位難求, 至於船呢, 一艘六十幾呢長既帆船, 連伙食,食水,都夠直殺落呂宋國.
作者: 老何    時間: 2011-3-17 17:45

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-17 17:10 發表
  其實點解唔坐飛機, 因為去飛機場都係得一條公路,一條鐵路,唔塞先奇, 同埋機位難求, 至於船呢, 一艘六十幾呢長既帆船, 連伙食,食水,都夠直殺落呂宋國.
係傻仔,冇知識又冇腦先至坐飛機, 絕對唔係交通, 機位問題, 你諗清楚d
作者: comm    時間: 2011-3-17 21:14

前日本殖民地臺灣,為前宗主國震災募款 送愛到日本
如果mtpen 兄宗主國英國大吉利士嘅話發生同日本一樣的大災難,
前殖民地香港都攪個送錢到大不列顛
依家請大家聽番只311震災募款晚會歌,由旅日紅歌星翁倩玉主唱                       溫情滿人間
http://www.youtube.com/watch?v=H20QLPeNUnU

作者: mtpen    時間: 2011-3-17 21:43

引用:
原帖由 comm 於 2011-3-17 21:14 發表

如果mtpen 兄宗主國英國發生同日本一樣的大災難,前殖民地香港都攪個送錢到大不列顛.
我會發動香港c模去白金漢宮門前勞軍兼幫紅毛鬼籌款。
作者: liao_marco    時間: 2011-3-17 21:57

老何兄,係咪又同幅射有關? 講咗個最正確既答案,到時又炒貴晒啲帆船,  老何兄大把貨,一艘五百萬既帆船,濕濕碎!
呢隻老何兄啱唔啱?

智慧成功人士ICON, 不過呢隻都應該幾千萬, 對老何兄嚟講, NO PROBLEM

作者: mtpen    時間: 2011-3-17 22:09

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-17 21:57 發表

老何兄,係咪又同幅射有關? 講咗個最正確既答案,到時又炒貴晒啲帆船,  ..
Marco兄對軍備咁有認識,炒鉛粒加鐵甲威龍防幅射有冇行
作者: liao_marco    時間: 2011-3-17 22:24

MPTEN 兄, 英國鬼咁等錢使,你响英國有無門路找啲英軍防核生化衣加豬咀! 或者炒碘片,呢期仲好賣過威而鋼
作者: flowingwater    時間: 2011-3-17 22:27     標題: 回復 64# 的帖子

輻射影響儀器乎?
阿水唔係理科出生.
考起
作者: liao_marco    時間: 2011-3-18 05:44

強國人民大陸盲搶鹽 唔好笑住,澳門及香港等地都有發生, 點解中國人仲信呢一套嘢? 唔知係有咩基因問題, 呢樣要老何兄答答
排隊買鹽者都係啲老人,師奶,疑似新移民, 呢啲就係香港進步同發展既障阻, 因為個MINDSET同先進社會人民完全不同,
如果要鹽,天然生晒仲正, 要幾有幾.

肯定大部份香港人都重有小農社會DNA, 搶咁多鹽,不如學老何兄買定碘片. 咁老何兄有無執定一個KIT係方便走難用?

作者: liao_marco    時間: 2011-3-18 06:09

港人壓力大易反應過敏  FROM APPLE DAILY
醫生曾繁光表示,港人精神壓力大,很容易對任何訊息出現過敏反應,對災難事故都會擔心並產生恐慌,「其實都反映咗國民質素差,大家諗吓沙士嗰陣儲起嘅口罩同埋醋去咗邊?」他指政府有責任為市民澄清釋除疑慮,「最好搵科學家解釋,因為大家都知局長嗰啲已經冇晒公信力」。理工大學應用社會科學學系副教授何國良認為,本港沒有一位具說服力和權威性的專家能令市民信服,故很容易便人云亦云出現不同的搶購潮,「大家覺得落街買包鹽好容易、又可以安心,所以個個都跟住做」。臨床心理學家胡潔瑩博士指,每逢大災難,公眾危機意識提高,為保護自己便容易相信各類訊息。她指市民應理性分析辨別各類訊息的真偽和可靠性,遇有任何疑慮應查找相關資料求證。

作者: mtpen    時間: 2011-3-18 09:45

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-17 22:24 發表

英國鬼咁等錢使,你响英國有無門路找啲英軍防核生化衣加豬咀! 或者炒碘片,呢期仲好賣過威而鋼  
Marco兄提議炒防核生化衣加豬咀,你聽我講,咪制,死硬!  

紅毛鬼嘅特性,I know them quite well,佢哋全部係蛇年出生。若然政府一出聲勸喻佢哋留响屋企,佢哋比謋J更有服從性。平時冇事發生,好多都自動留守响屋企唔返工豲漶I

M家既然奉旨唔使出街返工,到時到候Council又會有人派飯/猪扒上門,你啲豬咀鸭咀一定炒燶!

都係炒番威而鋼穩陣啲。想賺硬嘅,炒埋condom吖,冇使返工响屋企,有乜好玩唧?所以呢亭嘢一定用多咗。炒謋J出嗰隻岡乜鬼本吖,貪佢有輻射,可殺蟲!
作者: mygo    時間: 2011-3-18 09:58

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-18 06:09 發表 港人壓力大易反應過敏  FROM APPLE DAILY醫生曾繁光表示,港人精神壓力大,很容易對任何訊息出現過敏反應,對災難事故都會擔心並產生恐慌,「其實都反映咗國民質素差,大家諗吓沙士嗰陣儲起 ...
我就唔太認同呢個話壓力大就係咁。

鹽,真係食得幾多吖?真係食到高血壓、腎衰竭都似。搶乜鬼?今日我老豆先講(佢都唔細啦,佢都唔信呢啲野)搶乜鬼?鹽都好搶。米都話吖。
我就答佢,其實使乜搶啫?米都唔搶啦,真係冇起上黎,俾你搶得十包八包又有乜用,都只係暫時止咳,食完一樣係冇。
作者: 老何    時間: 2011-3-18 21:38

Maltese Falcon 唔係老何杯茶!

Ne 隻最頂癮!

作者: 大隻西    時間: 2011-3-19 00:49

阿彌陀佛,no more天災!
作者: 理魯竇    時間: 2011-3-19 01:39

引用:
原帖由 老何 於 2011-3-18 21:38 發表
Maltese Falcon 唔係老何杯茶!

Ne 隻最頂癮!

http://www.earthwatch2.org/lff/longvoelkner/uploaded ...
老何兄,呢一隻又如何呀?
作者: 老何    時間: 2011-3-19 11:06

講到船, 老何最鍾意D拖砵.

60s年代, 第一日在九倉番工, 便被派去一隻忌廉船(紅蝖u通」)m.v.' GLENFALLOCH' 負責起貨, 當然係跟住D老大哥學,
只因識英文, 一做就係幫^, 負責同D鬼佬伙長接洽. 船要中午先埋橋(4號橋), 船到, 在橋上看著
兩隻拖砵, 又頂又推, 帶水佬隋磾茪j聲公叫 : 10 FEET AHEAD.......
看時心諗, 龐然大物都需要小傢伙幫手, 似明非明一些道理...........
小傢伙, 需小力大, 煞是可愛, 從此便對拖砵另眼相看了.

文革時, GLENGALLOCH 後來在上海攪出個大頭佛, 被中共指攪間諜活動. 多年以後, 隻船賣左俾大陸, 改名.......清河城。
ne 隻船, 因同老何人生有d關係, 向來都留意, 但清河城e+去左bin呢, owl頭!
當年最大馬力d拖砵全在九倉, 據聞, 在戰後, 全是由印度引進的鐵殼拖砵.

當年係ne類咁上下的拖砵.

作者: suewong    時間: 2011-3-19 22:27

引用:
原帖由 老何 於 2011-3-17 13:00 發表

即刻學dc9買鹽!先至上marco隻船, 因為跟本就冇飛機!
根據近來奶粉/盲搶鹽事件, 我諗我逼唔上...

p.s. 今日同會所 d 外籍 i-banker 傾如何自救. 結論是未死於幅射, 已死在暴民手中...
作者: suewong    時間: 2011-3-19 22:29

引用:
原帖由 老何 於 2011-3-17 12:53 發表

wall street 都有此新聞, 不愧國際大都會...
作者: suewong    時間: 2011-3-19 22:33

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-17 16:02 發表
ARM ,炒到$80 一斤, 多謝
我個區 d 商人愛國愛港, 平 $10 一斤...
作者: suewong    時間: 2011-3-19 22:38

引用:
原帖由 老何 於 2011-3-17 17:45 發表

係傻仔,冇知識又冇腦先至坐飛機, 絕對唔係交通, 機位問題, 你諗清楚d
我既想法, 橫豎都是死, 搏一搏, 留在香港, 國民的質素, 比在修羅場, 分別不大...
作者: suewong    時間: 2011-3-19 22:42

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-17 16:44 發表
無既, 船去邊度都得, 帆船的話連油都唔使, 搭飛機要同人爭,買機票都係錢 最少個海有好多魚上釣, 現在福島核電廠真爆的話, 對大陸都係無咩好處, 現在天皇都要玉音廣播,証明大難臨頭, 如果呢單係美帝做既話, 又會唔 ...
奧生未必掂...

to be fair, 估不到日本人質素高, 日本管治層...
作者: suewong    時間: 2011-3-19 22:48

引用:
原帖由 mygo 於 2011-3-18 09:58 發表

我就唔太認同呢個話壓力大就係咁。

鹽,真係食得幾多吖?真係食到高血壓、腎衰竭都似。搶乜鬼?今日我老豆先講(佢都唔細啦,佢都唔信呢啲野)搶乜鬼?鹽都好搶。米都話吖。
我就答佢,其 ...
家姐仲悲觀 - 屯積幾多都冇用, 以中國/香港人既質素, 到時一定入屋搶...

蘋果話大陸傳媒, 係災區同日本災民搶食物. 希望只是蘋果嘩眾取寵..
作者: Lawrencetoo    時間: 2011-3-20 01:54

引用:
原帖由 suewong 於 19-3-2011 22:48 發表

家姐仲悲觀 - 屯積幾多都冇用, 以中國/香港人既質素, 到時一定入屋搶...

蘋果話大陸傳媒, 係災區同日本災民搶食物. 希望只是蘋果嘩眾取寵..
如果每一件事,剩看負面的一面,一定死,似乎唔記得,過百万人上街示威,秩序井然,SARS時也有一班忘我又盡忠職守的医護人員,香港人其實質數並不差,至於國內,無可否認,有点令人失望,但我所認識的一班80後,質數很高,有文化和教養,絕不失禮。至於日本人,暫時表现不錯,真正的實力,我要看多幾星期
作者: suewong    時間: 2011-3-20 16:28

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-20 01:54 發表
如果每一件事,剩看負面的一面,一定死,似乎唔記得,過百万人上街示威,秩序井然,SARS時也有一班忘我又盡忠職守的医護人員,香港人其實質數並不差,至於國內,無可否認,有点令人失望,但我所認識的一班80後,質數 ...
agree...

純粹以事論事, 香港人在此 aspect.

不過論到遇事急躁, 怕蝕底, 搶搶搶, 其實歷史悠久, 由80 年代搶廁紙, 幾年就 1 次, never learn...

有社會學家, 於 80 年代, 已反對在港附近建核電廠, 因為香港人的羊群心理, 結局會是...

其實要多謝前宗主國, 對e-護人員人員, 貫輸 他們 是專業人士, 要有專業操守的慨念. 當時在國內, e-生 的地位/薪俸, 與救護員無異. 在華南, e-生就駐守救護車...
作者: suewong    時間: 2011-3-20 16:47

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-3-20 01:54 發表
至於日本人,暫時表现不錯,真正的實力,我要看多幾星期 ...
網上/傳媒 有不少此般言論,  不過我覺得面對活生生的災難, 仍然顧及他人, 堅強/有禮, 遠比一有風吹草動, 即只顧自己, 已經優秀良多...

假如情況繼續惡化, 要面對幅射/饑饉, 自問亦未必能保持人性的尊嚴, 請問世上有何民族可以 ? 是否太責日本人以嚴 ?
作者: suewong    時間: 2011-3-20 16:54

引用:
但我所認識的一班80後,質數很高,有文化和教養,絕不失禮。...
有機會介紹我識, 等我  同 d peers, 唔使對香港將來 的 e-療/福利, 咁灰...
作者: 理魯竇    時間: 2011-3-22 12:13

友好轉過來的文章,標題是: [看過這篇文章, 你可能不再可憐日本了]

但我看過了後,我很同情日本人民。

日本核電廠背後的秘密

日本人對於核電廠的消息並不透明. 一開始美國主動說要給泠卻劑, 日本卻拒絕了..... 這麼嚴重的事情, 為甚麼爭分奪秒, 不派大量人力去救核電廠,只有幾十個工作人員及其他的自衛隊, 為甚麼不一開始用硼酸, 要用海水...... 許多人都猜核電廠有不想別人知道的秘密..

為甚麼美國的航母要調頭?他們的直升機在約一百公里外接觸到的放射物包含了甚麼? 如電影般的情節,背後隱藏了...

最要命的是,日本人採取了燃料,不是大家通用的鈾,而是鈾和Mo混合體。這樣做,經濟上非常不划算,安全上也不好。唯一的用處,就是燃燒過後的廢料,就是提純的Mo,可以用來製造核子彈。

其實這也是日本一直秘而不宣的“和平核能”政策,就是通過所謂和平的利用核能,日本名正言順地生產和儲存了可以製造幾千顆核子彈的Mo廢料,再加上日本的技術,可以快速地安裝核子彈,用來威脅它認為制衡的國家。

日本37萬平方公里,卻變態地修建了57個核電站,發出的電不到全國需求的30%,一個核電站有4-6個反應堆,即全國有三百多個反應堆。37萬*30%=11萬平方公里,即三百多個反應堆為11萬平方公里供電

110000/300=367平方公里

也就是說,日本的一個核反應爐只為367平方公里提供電力。相當於每個縣級城市就要配一個核反應爐。這TMD正常嗎?

事實上,作為一個島國,日本有著豐富的潮汐和風力發電資源,同時太陽能也非常先進,但該國對這些視若無物,多年來,全力發展核電。

如果這僅僅是電力需要也就罷了,但是,有多少人知道?在核電技術已經突飛猛進的今天,日本的核電設施卻一律死抱著第一二代技術不放。

福島核電站採用的是鈾s混合氧化物這種比鈾氧原料貴2-3倍,而且危險性高的原料,反應堆用的也是安全性差的快增殖反應堆,而且沸水堆只有一回路,直通渦輪。日本人玩這種手段只要有點腦子的都看得出來他們想要幹什麼:不就是為了儲備製造核彈的那點s嘛。

現在據報導爆掉的一號堆已經在用硼酸了。一開始不肯用是因為一旦用了硼酸,堶悸漁祪U料就全部報廢了。福島電站用的可是MOX燃料(MOX燃料是混合燃料的简写,目前用得最多的是UO2和PUO2构成的氧化鈾鈈燃料),那可是極重要的戰略資源,你們懂的。

現在國際上最新一代的核反應爐是號稱出事故緊急停堆後36小時無人看護照樣安全的。但日本人就是不用。簡單地講,它們只造最原始最落後的核電站,絕不採用新技術,哪怕是新技術再成熟,再免費。

因為原始的一二代技術最有利於大量提煉核原料。最浪費,最低能,最高消耗,最大成本,最不安全,只為換得核原料。

這場核災難到底會發展到多大,至少還有三個問題沒公開,離了這三個問題,誰也無法預測,只有小鬼子心堬M楚。

第一個問題:它們造出來的四千枚核彈的原料存放在哪里?是否安全?!

第二個問題:在這些核電站堙A到底還有什麼秘密,這些以製造核彈原料為目的的核電站堙A都有哪些高危和不可告人的東西?!

第三個問題:日本這些年積攢的核廢料都放在哪里?在陸地上?還是在海堙H還是偷運到哪里去了?會不會產生危害?

這些問題都是潛在的核彈級風險。是對全人類的安全威脅!

可以看出曰本的野心,他的堆居然是鈾s堆,而不是普通的二氧化鈾堆,看來造核彈就在他們掌握中。他們這盤棋很大啊。鈾s堆是什麼呢?簡單地說,s也可以做核彈,往長崎廣島投的彈就是s彈。他們不用二氧化鈾做燃料芯塊,而是用鈾s合金,這就很說明問題。

--
一切似乎冥冥中注定著,如果日本繼續製造核武器,他們將會用這些武器做些甚麼呢?沒有一個島國如日本般,不主力發展潮汐與太陽能,卻不斷地發展核電,用那些核廢料生產出能夠製造出原子彈的s。如果不是日本的核爆事件,日本將30%的全國用核能用電比例,再繼續擴大,再建多些核電廠,中國以及其他國家又再繼續建核電廠,朝鮮、伊朗繼續用他們那不成熟的技術去製造核武..... 世界未來將會怎樣?

一場海嘯,猶如潘朵拉的盒子,將日本的核武器計劃掀了開來,某方面也算救了日本人,還有我們。大部分日本人仍是善良的,他們也是無辜及不知情的,問題在於政治被日本右翼所掌握住。甚麼都敢講的石原慎太郎,也是在遭遇到切身之痛後,才明白到他們究竟做了些甚麼。將靈魂賣給了魔鬼,卻被那隻魔鬼反噬。

無論怎樣,希望世界和平,這個世界少些天災與人禍。
作者: 老何    時間: 2011-3-22 12:35

Bin 個up核電都可以唔理, ne個就一定要聽!

Andre-Claude Lacoste, 法國核安全機構頭頭, 佢鴷遛係監督行事的獨立性,
法國人民信佢多過政府多多. 法國58個反應堆運行44年的安全記錄是明證.
佢咁樣講架仔ne次事件, 快d睇..............

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-21/japan-radiation-release-long-term-problem-france-s-asn-says-1-.html

作者: suewong    時間: 2011-3-22 16:55

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-3-22 12:13 發表
友好轉過來的文章,標題是: [看過這篇文章, 你可能不再可憐日本了]

但我看過了後,我很同情日本人民。

日本核電廠背後的秘密

日本人對於核電廠的消息並不透明. 一開始美國主動說要給泠卻劑, 日本卻拒絕了. ...
今天的 明報/星島/東方 ?,( I read so many newspaper nowadys that I cannot remember which of the 3), 只是希拉莉 亂 up,   根本世上/美國 并無此泠卻劑 , 可 cool down 核子反應堆, 日本已出來澄清...
作者: suewong    時間: 2011-3-22 17:06

引用:
最要命的是,日本人採取了燃料,不是大家通用的鈾,而是鈾和Mo混合體。這樣做,經濟上非常不划算,安全上也不好。唯一的用處,就是燃燒過後的廢料,就是提純的Mo,可以用來製造核子彈。
. ...
Another technical view that sources from a local academic - the amount of Mo secured is so scare that is of little use in making Nuclear bomb . The mix of 鈾 and Mo is simply an economical focus...

However, the aggressiveness of Japan Government should not be under estimated ...
作者: suewong    時間: 2011-3-22 17:29

引用:
大家有無諗過如果大亞灣真係發生事故, 要撤離.我諗特衰政府高官諗都無諗過, 我就有諗過, 走水路係最快既方法.

大家响笑人之餘,諗吓大家身處既香港又係咩prepare?...
macro 真係 let...

昨晚 Now 台, 8:00 大鳴大放, 負責的工程師, 話 technically 少於 百萬分之一機會出事, 其他與會嘉賓, 質疑人為/意外 的可能, 你估佢點反應....

李鵬飛說他問過政府撤離/應急的操施, 回覆是政府答不到...

我今天即刻問當時有份的官員, 他的忠告: 搭乜都得, 目的是離開修羅場, 死得有尊嚴 d.

macro, 下次茶聚, 再講多 d 不能說的秘密 (e.g. 點解冇撤離/應急的操施)...

作者: mtpen    時間: 2011-3-22 20:34

引用:
原帖由 suewong 於 2011-3-22 17:06 發表

However, the aggressiveness of Japan Government should not be under estimated.. ...
Absolutely, and that’s why I reiterate that we’d watch out the revival of the Japanese militarism.

Unless I’ve got a satisfactory answer as to why they’d keep paying tribute to those WWII War Criminals openly headed by their Prime Minister, I’m not convinced that Japs are our good neighbours.

作者: suewong    時間: 2011-3-22 20:54

引用:
事實上,作為一個島國,日本有著豐富的潮汐和風力發電資源,同時太陽能也非常先進,但該國對這些視若無物,多年來,全力發展核電。
. ...
for argument sake, those power supplies are not stable, highly affected by climate, solar energy is very expensive in view of the volume of power generated. All those are not acceptable in industry / manufacturing. On the other hand, 核電 does not have all those shortfalls, ...

作者: 理魯竇    時間: 2011-3-23 01:30

成個日本滿佈核電廠,有起事上來你叫d 日本人撤去邊?
作者: mtpen    時間: 2011-3-23 10:12

引用:
原帖由 suewong 於 2011-3-22 20:54 發表

..those power supplies are not stable, highly affected by climate, solar energy is very expensive ..
I wonder why people are so stupid in looking at alternatives for nuclear energy.

In fact, they need look no further; just use less energy or consume less power is the answer.   

How to cut power consumption? It’s simple and straightforward, back to basic, get a simple life, you do your bit and everybody else does theirs. It’s the same approach like environmentally friendly.

Stop the endless economic expansion; take a halt on all unnecessary
developments.  

At the end of the day, you’d find that it’s the best solution!  

It applies to all nations, and the whole mankind as well.
作者: suewong    時間: 2011-3-23 11:01

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-3-23 10:12 發表

I wonder why people are so stupid in looking at alternatives for nuclear energy.

In fact, they need look no further; just use less energy or consume less power is the answer.    ...
for domestic users, the answer is yes; for industry/manufacturing, it is difficult...
作者: suewong    時間: 2011-3-23 11:03

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-3-23 01:30 發表
成個日本滿佈核電廠,有起事上來你叫d 日本人撤去邊?
similar for Hong Kong, which is packed with over 7 million people, a feasible timely plan is mission impossible...
作者: suewong    時間: 2011-3-23 11:23

引用:
原帖由 mygo 於 2011-3-13 18:19 發表

等了約十分鐘,突然見龍頭處有好多人聚集,傻更更不知發生何事,不到三十秒,原來大巴駛到,在車門 ...
a good article to share

蘋論:中日民族性與社會基因的根本分野
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110323&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=15100366&cat_id=32&coln_id=93

以地理環境來說,中華民族幾千年來生活在遼闊的土地,遇有天災,逃荒流徙容易,所以較缺少危機意識。雖有居安思危的古訓,現實生活則多是好了傷疤忘了痛,而且總是心存僥倖,不見棺材不落淚。而日本民族則存活於島國,四邊是海沒有遷徙之路,處地震帶,缺自然資源,不能不隨時準備天災降臨。而自然災害的頻繁與無常,使日人在自然面前必須謙卑,人人都必須自持、自制、有序、守望相助,人才可以生存。在 1995年阪神地震後,日人全面檢討防震措施,每年進行防震演練。這次核危機使日本和許多國家都擱置核能發展計劃,而中國雖有溫總對核能喊停,卻立即又有反對聲音,說中國的核能發展不在地震帶,所以無妨。典型的心存僥倖。

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0