標題: 今期快週講曾美華,珠珠,王沛然 [打印本頁]

作者: johncage    時間: 2006-12-26 16:35     標題: 今期快週講曾美華,珠珠,王沛然

有講珠珠離職,只係買左便利(因為五皮)東週冇買(廿皮喎),
神通廣大既fred,又係你既show time!!!

作者: 老少咸宜周嘉儀    時間: 2006-12-26 16:42     標題: 今期快週講曾美華(03-01-07)read page 2!!

引用:
原帖由 johncage 於 2006-12-26 04:35 PM 發表
mr ng太勁了
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-26 16:51

引用:
原帖由 johncage 於 2006-12-26 16:35 發表
Johncage 大哥, 唔係好明喎!!!
作者: lovelyrics    時間: 2006-12-26 19:52     標題: 壹本便利

六 倍 人 工 挖 角   珠 珠 轉 做 代 言 人   

人 稱 珠 珠 的 「 無 綫 」 人 氣 女 主 播 趙 海 珠 , 有 萬 千 fans 擁 戴 , 但 她 竟 已 悄 悄 遞 辭 職 信 , 告 別 觀 眾 。 消 息 一 出 , 多 間 報 館 即 派 人 在 她 位 於 將 軍 澳 的 家 門 守 候 , 期 待 她 親 口 證 實 去 向 , 可 惜 一 直 未 見 芳 蹤 。

對 於 她 離 職 的 原 因 , 至 今 眾 說 紛 紜 , 有 傳 珠 珠 因 太 高 調 先 後 與 前 無  節 目 行 政 總 監 李 文 祝 ( 現 職 NOW 財 經 台 ) 和 camera man 陳 惠 恩 拍 拖 , 影 響 專 業 形 象 , 惹 來 高 層 不 滿 ; 亦 有 傳 她 是 被 NOW 重 金 挖 角 。

經 《 便 利 》 明 查 暗 訪 下 , 除 獲 珠 珠 親 口 證 實 將 會 轉 行 , 到 私 人 機 構 任 職 外 , 還 有 消 息 人 士 指 , 她 是 被 人 以 六 倍 底 薪 挖 角 , 轉 職 到 一 間 國 際 金 融 公 司 的 財 經 網 站 當 主 播 兼 代 言 人 !

主 播 挖 角 潮 的 消 息 , 在 網 上 討 論 區 被 廣 泛 談 論 。  

珠 珠 出 道 僅 兩 年 多 , 已 多 次 成 為 各 雜 誌 封 面 , 當 紅 程 度 絕 不 遜 於 很 多 歌 星 藝 人 , 事 實 上 , 有 關 她 的 事 無 大 小 , 一 直 被 各 界 關 注 , 網 友 對 她 的 離 巢 更 是 議 論 紛 紛 : 「 好 唔 捨 得 珠 珠 , 唔 做 太 可 惜 。 」

轉 做 網 上 主 播

今 年 4 月 , 太 平 洋 所 羅 門 群 島 暴 亂 , 中 國 撤 僑 到 廣 州 , 珠 珠 奉 命 往 皇 崗 採 訪 返 港 僑 民 , 奔 波 勞 碌 下 , 顯 得 面 容 憔 悴 。  

《 便 利 》 於 上 週 致 電 珠 珠 , 得 到 她 親 口 證 實 已 辭 職 兼 會 轉 行 。

便 : 《 便 利 》   珠 : 趙 海 珠

便 : 你 係 唔 係 會 過 檔 , 去 第 二 間 電 視 台 呀 ?
珠 : 我 唔 係 轉 去 其 他 電 視 台 , 我 直 頭 係 轉 行 , 我 將 會 去 一 間 私 人 機 構 任 職 , 我 同 公 司 講 , 我 會 做 有 關 marketing  工 作 , 至 於 我 幾 時 上 班 , 遲  大 家 就 知 道 。
便 : 係 咪 因 為 經 常 被 追 訪 , 覺 得 好 大 壓 力 , 所 以 轉 行 ?
珠 : ( 想 了 約 幾 秒 ) 出 道 以 來 不 停 被 跟 蹤 偷 拍 追 訪 , 我 覺 得 好 唔 開 心 , 我 承 認 呢 個 係 我 選 擇 轉 行  原 因 之 一 , 但 最 主 要 原 因 , 我 唔 想 透 露 。
便 : 咁 你 係 唔 係 覺 得 新 工 作 發 展 會 好  ?
珠 : ( 笑  說 ) 我 唔 講 咁 多 喇 , 遲  就 會 同 大 家 見 面 。 ( 然 後 禮 貌 地 掛 線 )

雖 然 珠 珠 去 向 保 持 神 秘 , 而 早 前 亦 有 報 道 指 , 珠 珠 會 過 檔 「 滙 豐 銀 行 」 , 但 消 息 已 被  豐 否 定 。 不 過 有 接 近 珠 珠 身 邊 消 息 人 士 阿 成 ( 化 名 ) 透 露 , 其 實 她 是 被 「 法 國 巴 黎 融 資 」 , 即 前 身 為 「 巴 黎 百 富 勤 」 的 國 際 財 經 機 構 挖 角 , 該 機 構 是 財 經 投 資 公 司 , 業 務 包 括 為 新 股 配 售 上 市 作 保 薦 人 等 。 傳 聞 該 機 構 將 會 開 設 一 個 網 上 財 經 頻 道 , 要 找 珠 珠 當 代 言 兼 頻 道 主 播 。

月 薪 8 萬 挖 角

阿 成 說 : 「 為  打 響 頭 炮 , 間 公 司 以 高 出 『 無 綫 』 六 倍  底 薪 人 工 , 挖 走 珠 珠 , 力 邀 佢 做 網 站  代 言 人 , 佢 仲 會 主 持 網 上 財 經 節 目 。 」 難 怪 珠 珠 會 說 「 遲  就 會 同 大 家 見 面 」 。
估 計 在 港 大 日 本 研 究 系 畢 業 的 珠 珠 , 在 「 無 綫 」 的 底 薪 約 1 萬 5 千 元 ( 另 加 每 月 出 鏡 費 約 1 萬 元 ) , 過 檔 後 月 入 約 有 8 萬 元, 勝 過 很 多 資 深 新 聞 從 業 員 , 更 與 同 期 出 道 、 早 前 被 NOW 盛 傳 以 百 萬 年 薪 挖 角 的 「 小 飛 俠 」 林 燕 玲 相 若 。 阿 成 說 : 「 珠 珠 對 於 林 燕 玲 成 為 李 澤 楷 愛 將 一 事 , 一 直 都 唔 高 興  啦 。 」 若 今 次 消 息 屬 實 , 珠 珠 可 謂 一 洗 頹 風 ! 阿 成 還 說 : 「 因 為 個 頻 道 主 要 係 服 務 亞 太 區 , 所 以 珠 珠 仲 有 機 會 成 日 飛 出 trip 添 。 」

不 過 在 豐 厚 的 報 酬 下 , 新 老 闆 亦 列 出 條 件 , 就 是 要 珠 珠 在 兩 年 內 , 考 取 若 干 有 關 經 濟 的 專 業 資 格 , 如 「 CFA 」 財 務 分 析 師 , 似 乎 想 將 她 塑 造 成 專 業 財 經 人 士 。 記 者 以 電 話 及 傳 真 向 「 法 國 巴 黎 融 資 」 求 證 , 但 截 稿 前 仍 未 回 覆 , 而 珠 珠 的 電 話 已 轉 駁 至 留 言 信 箱 。

珠 珠 今 次 轉 行 絕 對 是 喜 事 , 但 其 男 友 陳 慧 恩 人 工 估 計 約 2 萬 元 , 珠 珠 轉 職 後 的 人 工 卻 較 男 友 高 出 幾 倍 。

前 男 友 李 文 祝 ︰ 戀 愛 大 過 天 的 珠 珠 , 無 論 與 誰 拍 拖 也 毫 不 避 忌 , 可 能 因 此 惹 來 「 無  」 高 層 的 不 滿 。  

現 任 男 友 陳 惠 恩  

被 冷 落 冇 心 機

珠 珠 離 巢 可 謂 早 有 先 兆 , 有 其 他 傳 媒 機 構 的 行 家 更 留 意 到 , 珠 珠 早 前 似 乎 無 心 戀 戰 : 「 見 過 佢 出 去 採 訪 時 , 個 樣 睇 落 悶 悶 不 樂 , 好 似 早 前 康 強 苑 倫 常 慘 案 , 佢  現 場 都 係 齋 坐 多 , 少 有 四 周 圍 收 料 。 」 估 計 是 和 她 近 月 來 , 被 「 無 綫 」 冷 落 有 關 。

自 半 年 前 開 始 , 珠 珠 已 被 縮 減 當 《 六 點 半 新 聞 》 主 播 , 多 了 主 持 晨 早 新 聞 , 派 出 採 訪 的 次 數 亦 增 多 , 例 如 報 道 大 埔 紅 色 暴 雨 和 所 羅 門 群 島 暴 動 等 , 與 往 日 返 工 化 靚 妝 等 報 新 聞 的 輕 鬆 工 作 有 天 壤 之 別 。 據 「 無 綫 」 新 聞 部 一 名 員 工 爆 料 : 「好 多 記 者 都 話 心 涼 晒 。」

在 「 無 綫 」 辭 職 是 要 早 一 個 月 通 知 , 但 珠 珠 採 用 扣 假 形 式 即 時 離 開 , 好 明 顯 去 意 已 決 , 高 薪 厚 職 , 自 然 對 一 眾 小 花 「 爭 崩 頭 」 的 新 聞 主 播 之 位 沒 有 留 戀 。

眾 主 播 挖 角 潮

傳 小 飛 俠 林 燕 玲 百 萬 年 薪 過 檔 NOW , 有 傳 珠 珠 恨 得 牙 癢 癢 。 《 蘋 果 日 報 》 圖 片  

「 無  」 現 時 小 花 凋 零 , 黃 金 時 段 的 《 六 點 半 新 聞 》 和 《 晚 間 新 聞 》 都 要 靠 吳 先 瑩 和 剛 結 婚 的 郭 詠 琴 撐 住 , 但 有 傳 吳 先 瑩 又 會 於 約 一 個 月 後 離 職 , 轉 到 「 香 港 總 商 會 」 做 公 關 。

現 時 「 無 綫 」 睇 得 又 報 得 的 記 者  實 不 多 , 令 人 記 得 的 主 播 就 只 剩 下 經 常 要 協 助 「 無 綫 收 費 電 視 」 新 聞 台 的 周 嘉 儀 , 她 是 最 有 機 會 升 上 一 姐 主 播 之 位 。 不 過 外 界 估 計 , 「 無 綫 」 新 聞 總 監 袁 志 偉 不 會 坐 以 待 斃 , 除 會 透 過 內 部 調 升 外 , 亦 會 以 高 薪 挖 角 , 向 其 他 電 視 台 主 播 招 手 。

一 名 消 息 人 士 透 露 : 「 其 實 花 哥 ( 袁 志 偉 暱 稱 ) 之 前 已 經 試 過 挖 『 亞 視 24 小 時 新 聞 台 』  黃 珊 過 檔 , 不 過 人  唔 肯 ,  家  目 標 係 『 有 線 』  曾 美 華 , 因 為 佢 知 道 曾 美 華  兩 年 合 約 到 出 年 1 月 左 右 就 完 , 到 時 仲 應 該 會 再 嘗 試 挖 黃 珊 添 ! 」

對 此 , 袁 志 偉 回 應 說 : 「 我  會 培 訓 內 部 記 者 做 主 播 , 唔 怕 冇 人 才 。 」
至 於 「 有 線 」 新 聞 及 體 育 部 總 監 趙 應 春 則 回 應 說 : 「 總 之 我  一 年 到 晚 都 會 招 聘 主 播 人 手 , 遇 到 合 適 人 選 就 唔 會 錯 過 。 」 而 「 亞 視 」 新 聞 總 監 關 偉 正 亦 表 示 正 密 切 留 意 主 播 人 選 , 不 排 除 加 薪 過 萬 搶 人 。 三 間 電 視 台 正 磨 拳 擦 掌 , 準 備 過 年 後 展 開 新 一 輪 主 播 挖 角 大 戰 !

無 綫 小 花 唔 夠 貨

「 無 綫 」 小 花 走 一 個 少 一 個 , 得 番 周 嘉 儀 和 郭 詠 琴 最 撐 得 場 , 真 係 要 諗  辦 法 添  貨  !

頂 頭 大 熱 ︰ 周 嘉 儀   25 歲   浸 大 傳 理 系 畢 業
周 嘉 儀 外 形 嬌 俏 樣 子 夠 fresh , 有 機 會 坐 正 《 六 點 半 新 聞 》 。

盛 傳 唔 撈 ︰ 郭 詠 琴   30 歲   樹 仁 新 聞 系 畢 業
剛 為 人 妻 的 她 , 雖 沒 有 學 士 學 位 , 但 勝 在 經 驗 搭 夠 , 最 近 傳 她 有 意 離 巢 , 其 後 證 實 只 屬 謠 傳 。

爭 奪 目 標 ︰ 曾 美 華   24 歲   理 大 工 商 管 理 系 畢 業
模 特 兒 出 身 的 曾 美 華 與 「 有 線 」 合 約 快 完 , 料 成 各 台 爭 奪 目 標 , 傳 「 無 綫 」 有 意 挖 她 。

撬 極 唔 走 ︰ 黃 珊   27 歲   浸 大 傳 理 系 畢 業
已 與 男 友 訂 婚 的 黃 珊 , 傳 「 無 綫 」 曾 挖 她 , 但 她 不 為 所 動 , 有 指 「 無 綫 」 仍 未 放 棄 。

密 密 搵 銀 ︰ 林 燕 玲   27 歲   科 大 化 學 系 畢 業
過 檔 後 雖 然 人 氣 大 減 , 但 傳 聞 收 入 年 薪 過 百 萬 , 乜 都 補 番 數 。

作者: lovelyrics    時間: 2006-12-26 19:58

又係一篇笑:bird:死人的文章
作者: villarealfans    時間: 2006-12-26 20:19

作者: villarealfans    時間: 2006-12-26 20:21

作者: johncage    時間: 2006-12-26 21:07     標題: 回復 #5 lovelyrics 的帖子

佢係地龍影幅珠珠相好勁,肯定係偷拍高手!
作者: kokok115    時間: 2006-12-26 22:25     標題: 珠珠去向 ?

多謝Lovelyrics這麼詳盡的報導!  
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-26 22:31

引用:
原帖由 lovelyrics 於 2006-12-26 19:52 發表
人 稱 珠 珠 的 「 無 」 人 氣 女 主 播 趙 海 珠 , 有 萬 千 fans 擁 戴 , 但 她 竟 已 悄 悄 遞 辭 職 信 , 告 別 ?即 派 人 在 她 位 於 將 ...
謝謝小妹子!!!
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-26 22:32

引用:
原帖由 lovelyrics 於 2006-12-26 19:58 發表
又係一篇笑:bird:死人的文章
咁你下次考慮將呢文章貼去笑話版啦!!
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-26 22:33

引用:
原帖由 johncage 於 2006-12-26 21:07 發表
佢係地龍影幅珠珠相好勁,肯定係偷拍高手!
但佢器材肯定冇 Johncage 大哥你鑨搦l囉!
作者: 龔偉怡    時間: 2006-12-26 22:38

袁 志 偉 回 應 說 : 「 我  會 培 訓 內 部 記 者 做 主 播 , 唔 怕 冇 人 才 。 」

講緊盤翠瑩
作者: johncage    時間: 2006-12-26 23:33     標題: 回復 #13 龔偉怡 的帖子

我諗係講你同嘉儀啦!
作者: lovelyrics    時間: 2006-12-26 23:35

其實我唔信袁花會挖曾美華
一個趙海珠已經反轉新聞部
再黎多個,軍心更加不穩!
作者: fredng    時間: 2006-12-26 23:37

引用:
原帖由 villarealfans 於 2006-12-26 08:19 PM 發表
不如搵吳秀華 梁靜雯la...睇得又做得!!!
AGREE!
亞視咁多靚女主播都唔識搵,
抵死!

郭詠琴就係一個好例子,
佢係以前亞視做左咁耐都無乜人識,
直至做NOW24先至人氣急升,
過左無線更加唔使講,成為頂班馬啦!
作者: johncage    時間: 2006-12-26 23:41     標題: 回復 #16 fredng 的帖子

大哥等緊你買東周同大便scan上黎呀!
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-26 23:44

引用:
原帖由 龔偉怡 於 2006-12-26 22:38 發表
袁 志 偉 回 應 說 : 「 我  會 培 訓 內 部 記 者 做 主 播 , 唔 怕 冇 人 才 。 」
講緊盤翠瑩
龔大哥,
只係見過筍盤鄏炮O劗銊等D播 ,
未見過佢鉞L記做主播...............
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-26 23:45

引用:
原帖由 lovelyrics 於 2006-12-26 23:35 發表
其實我唔信袁花會挖曾美華
一個趙海珠已經反轉新聞部
再黎多個,軍心更加不穩!
小妹子, 妳咁肯定???
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-26 23:46

引用:
原帖由 fredng 於 2006-12-26 23:37 發表
AGREE!
抵死!
郭詠琴就係一個好例子,
過左無線更加唔使講, ...
Fred 大哥, 有千里馬都要有百樂!!  
作者: ricedog    時間: 2006-12-27 00:03

1.我覺得一本大便果張趙珠睇書既相相係設計既因為無理由咁近拍都唔知
而且好似趙珠都有意讓人知佢會去邊咁,或者想keep番人氣都未定
2.我覺得tvb唔會肯洗錢去挖角,如果肯都唔會放林玲去now.佢呢排將趙珠調來調去只係想講佢知唔係無左佢就唔掂卦.
以上只係個人推測......
作者: johncage    時間: 2006-12-27 00:06     標題: 回復 #21 ricedog 的帖子

大便既新聞,當笑話睇完算把,唔駛太認真!
作者: lovelyrics    時間: 2006-12-27 00:10

引用:
原帖由 ricedog 於 2006-12-27 12:03 AM 發表
1.我覺得一本大便果張趙珠睇書既相相係設計既因為無理由咁近拍都唔知
而且好似趙珠都有意讓人知佢會去邊咁,或者想keep番人氣都未定
2.我覺得tvb唔會肯洗錢去挖角,如果肯都唔會放林玲去now.佢呢排將趙珠調來調去 ...
完全同意!
所以我話有些主播跟本唔係真心做新聞!

作者: manhattanpotion    時間: 2006-12-27 01:35

曾美華24歲
作者: 瀟洒叻龍    時間: 2006-12-27 01:40

引用:
Originally posted by manhattanpotion at 2006-12-26 09:35 AM
曾美華24歲
She was 32 !
作者: manhattanpotion    時間: 2006-12-27 01:43

引用:
原帖由 瀟洒叻龍 於 2006-12-27 01:40 AM 發表

She was 32 !
你講笑咋卦?
作者: cy418721    時間: 2006-12-27 01:48

引用:
原帖由 fredng 於 2006-12-26 11:37 PM 發表

AGREE!
抵死!

郭詠琴就係一個好例子,
過左無線更加唔使講, ...
揾佩琳姐姐咪好lor! 不過我諗佢唔肯…

安安姐姐同銘欣姐姐由tvbN開台做到依家,照計上位機會都幾高,盤姐都有機會o既,睇佢係n台表現都唔錯… 我反而覺得嘉儀姐姐應該留返係n台發展,因為佢依家係n台都算幾有地位,大約僅次兩位大家姐(安安姐姐&銘欣姐姐)之後…

其實alison姐姐都好有禮貌架,都唔知點解d人咁唔like佢…
作者: 瀟洒叻龍    時間: 2006-12-27 02:13

引用:
Originally posted by manhattanpotion at 2006-12-26 09:43 AM

你講笑咋卦?
Yes ! 講笑   but she was 100 % not 24 years old

at least 27-30 years old
作者: 瀟洒叻龍    時間: 2006-12-27 02:18

引用:
Originally posted by lovelyrics at 2006-12-26 03:52 AM

人 稱 珠 珠 的 「 無 綫 」 人 氣 女 主 播 趙 海 珠 , 有 萬 千 fans 擁 戴 , 但 她 竟 已 悄 悄 遞 辭 職 信 , 告 別 ?即 派 人 在 她 位 於 將 ...
NO !郭 詠 琴 樹 仁 新 聞 系 畢 業
有 學 士 學 位 BA degree !
作者: bonnieauyeung07    時間: 2006-12-27 09:31

無線如果走埋郭詠琴,我諗都唔駛再睇
作者: 一塌糊涂    時間: 2006-12-27 09:36

引用:
原帖由 cy418721 於 2006-12-27 01:48 AM 發表

安安姐姐同銘欣姐姐由tvbN開台做到依家,照計上位機會都幾高,盤姐都有機會o既,睇佢係n台表現都唔錯… 我反而覺得嘉儀姐姐應該留返係n台發展,因為佢依家係n台都 ...
CY大哥你真有眼光呀

琳姐儿可能唔会再返无线架喇
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-28 00:30

引用:
原帖由 cy418721 於 2006-12-27 01:48 發表
M佩琳姐姐咪好lor! 不過我諗佢唔肯…
安安姐姐同銘欣姐姐由tvbN開台做到依家,照計上位機會都幾高,盤姐都有機會o既,睇佢係n台表現都唔錯… 我反而覺得嘉儀姐姐應該留返係n台發展,因為佢依家係n台都 ...
CY大哥, 你真係做新聞好材料喎!!! 研究深入.......佩服佩服!!
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-28 00:32

引用:
原帖由 一塌糊涂 於 2006-12-27 09:36 發表
CY大哥你真有眼光呀
琳姐儿可能唔N再返线架喇
琳姐兒好似冇咁講過喎............
作者: fredng    時間: 2006-12-28 07:42

珠珠跳槽@東週+便利

作者: cy418721    時間: 2006-12-28 09:33

多謝fredng大哥,如果圖大d就好啦,不過都唔該你,我大致睇到佢寫乜。
作者: manhattanpotion    時間: 2006-12-28 10:03

多謝fred大哥!
作者: johncage    時間: 2006-12-28 10:44

神奇大帝fred!!!!!
作者: fansover    時間: 2006-12-28 11:40     標題: 流定堅

作者: lovelyrics    時間: 2006-12-28 12:36

引用:
原帖由 fredng 於 2006-12-28 07:42 AM 發表
珠珠跳槽@東週+便利

作者: goodye41    時間: 2006-12-28 12:44

多謝fred大哥
作者: 老少咸宜周嘉儀    時間: 2006-12-28 14:07

引用:
原帖由 fredng 於 2006-12-28 07:42 AM 發表
珠珠跳槽@東週+便利
周嘉儀呀!!!!!!!!!唔知點多謝你好
作者: smgoodboy    時間: 2006-12-28 14:27

fred大哥好0野
作者: calvinw123    時間: 2006-12-28 14:31

let me see, ok~
作者: Mikael_Chen    時間: 2006-12-28 15:19

fred大哥 多謝晒
作者: cy418721    時間: 2006-12-28 16:24

引用:
原帖由 fansover 於 2006-12-28 11:40 AM 發表
流定堅
堅過石堅、堅過口水堅、堅到無人有!
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-28 23:26

引用:
原帖由 fredng 於 2006-12-28 07:42 發表
珠珠跳槽@東週+便利
謝謝 Fred 大哥啊唷!!!!!
作者: aeking    時間: 2006-12-29 14:28

引用:
原帖由 villarealfans 於 2006-12-26 08:19 PM 發表
不如搵吳秀華 梁靜雯la...睇得又做得!!!
咩做得先
作者: johncage    時間: 2006-12-29 18:22

今期有線月刊有林定勤同體記去多哈採訪,
但文字多,建議去7仔睇完就算!

作者: 龔偉怡    時間: 2006-12-29 20:31

如果吳先瑩真係走, 今晚六點半新聞可能係佢離開TVB前的最後一次!
作者: ricedog    時間: 2006-12-29 21:22     標題: 回復 #48 johncage 的帖子

不幸地我已經用左5大元買左一本LU....諗住有主播寫野丫馬
作者: kc1241    時間: 2006-12-29 21:48

引用:
原帖由 cy418721 於 2006-12-27 01:48 AM 發表

do u know if 銘欣姐姐 is experienced ? the 1st time I saw her is at TVBN about 2 years ago.  do u know where she worked at before joining TVBN?  many thx for your help!
作者: weeewaaa    時間: 2006-12-29 22:16

引用:
原帖由 龔偉怡 於 2006-12-29 20:31 發表
如果吳先瑩真係走, 今晚六點半新聞可能係佢離開TVB前的最後一次!
龔大哥, 唔係化??
瑩瑩都咁快走????
作者: johncage    時間: 2006-12-29 22:18     標題: 回復 #52 weeewaaa 的帖子

今日係06年最後一個星期五啦!
作者: cy418721    時間: 2006-12-29 23:01

引用:
原帖由 kc1241 於 2006-12-29 09:48 PM 發表

do u know if 銘欣姐姐 is experienced ? the 1st time I saw her is at TVBN about 2 years ago.  do u know where she worked at before joining TVBN?  many thx for your help!
對唔住呀,我諗我幫唔到你… 我唔係太知道主播d私人野,所以你咁問我,我一時間唔知點答你好… sorry...
作者: johncage    時間: 2007-1-3 16:30

今期快週,book b封面講曾美華,仲有王沛然,睇下好,唔好當真!
作者: fredng    時間: 2007-1-3 21:04

引用:
原帖由 johncage 於 2007-1-3 04:30 PM 發表
今期快週,book b封面講曾美華,仲有王沛然,睇下好,唔好當真!
又係我出手o既時間啦!

曾美華+王沛然@快週437
d相好多係依度都有!

作者: 一塌糊涂    時間: 2007-1-3 21:07

fredng 大哥,等你出手等到我心痛呀

多谢fredng 大哥
作者: goodye41    時間: 2007-1-3 21:14

多谢fredng 大哥
作者: ricedog    時間: 2007-1-3 21:17

係呀,好d呀,不如請板主取消左我post果個topic費事repeat content 丫??!!
作者: lovelyrics    時間: 2007-1-3 21:27

內容全部係抄大便、東周同經濟日報,再加上自己作少少,搞掂!
作者: ricedog    時間: 2007-1-3 21:30

引用:
原帖由 lovelyrics 於 2007-1-3 09:27 PM 發表

內容全部係抄大便、東周同經濟日報,再加上自己作少少,搞掂!
不過沛然d相相係未見過架.....枉我日日係荃灣mtr出入都撞唔到佢
我諗我呢一世都唔洗旨意會見到佢真人架啦!!!
作者: lovelyrics    時間: 2007-1-3 21:33     標題: 回復 #61 ricedog 的帖子

快周記者好無聊走去電視台伏d女主播收工!
作者: ricedog    時間: 2007-1-3 21:36

引用:
原帖由 lovelyrics 於 2007-1-3 09:33 PM 發表
坦白講丫係人都知佢地係邊度番工放工,咁做都幾侵犯人地私隠架!!!我就算真係係街見到佢都唔會跟佢,真係會嚇親人架麻!!
我最多都係問佢攡個親筆簽名照就算!!!
作者: tonycyho    時間: 2007-1-3 21:59

Good job!! Good job!!
作者: tony1997    時間: 2007-1-3 22:59

相信跟蹤女主播陸續有來睇下下次到邊個
作者: johncage    時間: 2007-1-3 23:01

應版友要求刪左佢個post,要睇睇呢個!

我都話唔好信啦!睇完就算!

作者: ricedog    時間: 2007-1-3 23:02     標題: 回復 #66 johncage 的帖子

many thx!!!!
作者: lovelyrics    時間: 2007-1-3 23:12

引用:
原帖由 ricedog 於 2007-1-3 09:36 PM 發表

坦白講丫係人都知佢地係邊度番工放工,咁做都幾侵犯人地私隠架!!!我就算真係係街見到佢都唔會跟佢,真係會嚇親人架麻!!
我最多都係問佢攡個親筆簽名照就算!!!
搞搞下d雜誌記者可能會去中環老尖d office樓下等OL收工,因為果度都大把靚女!
作者: johncage    時間: 2007-1-3 23:20     標題: 回復 #68 lovelyrics 的帖子

半個公眾人物,冇法子!依家傳媒冇得救!
作者: siuyipchi1    時間: 2007-1-3 23:31

多謝哂fred大哥出手呀......
作者: lovelyrics    時間: 2007-1-3 23:31

引用:
原帖由 johncage 於 2007-1-3 11:01 PM 發表
應版友要求刪左佢個post,要睇睇呢個!

我都話唔好信啦!睇完就算!
揾人信都難啦
百萬年薪,成個新聞部比晒佢咩!
作者: lovelyrics    時間: 2007-1-3 23:33

引用:
原帖由 johncage 於 2007-1-3 11:20 PM 發表
半個公眾人物,冇法子!依家傳媒冇得救!
所以我冇買呢d書好耐啦!
作者: johncage    時間: 2007-1-3 23:34     標題: 回復 #71 lovelyrics 的帖子

有d人唔知既咪當真囉,例如唔睇新聞只睇劇同八卦週刊既人!
一百萬年薪袁花都冇啦!

作者: johncage    時間: 2007-1-3 23:35

引用:
原帖由 lovelyrics 於 2007-1-3 11:33 PM 發表

所以我冇買呢d書好耐啦!
今期我有買,睇小公主嘛!
作者: lovelyrics    時間: 2007-1-3 23:39

引用:
原帖由 johncage 於 2007-1-3 11:35 PM 發表

我覺得講人地個樣都算,話埋人地身材點點點好侮辱咯,人地又唔係女星著得sexy比人影!

(呢本垃圾之前己經有前科講趙麗如身材!)
作者: ricedog    時間: 2007-1-3 23:40

引用:
原帖由 johncage 於 2007-1-3 11:35 PM 發表

我買果陣都未知會有架,不過我個fan中意曾美華所以買左先lor
係就係中意見到沛然相相,但係偷拍人地又跟蹤好似幾無品lor
心情好矛盾添
作者: johncage    時間: 2007-1-3 23:41     標題: 回復 #75 lovelyrics 的帖子

麻木哂!以前梁天偉年代好好多!
作者: weeewaaa    時間: 2007-1-3 23:41

引用:
原帖由 lovelyrics 於 2007-1-3 23:12 發表
搞搞下d雜誌記者可能會去中環老尖d office樓下等OL收工,因為果度都大把靚女!
多到數唔晒w..............
作者: ricedog    時間: 2007-1-3 23:46

引用:
原帖由 lovelyrics 於 2007-1-3 11:39 PM 發表

我覺得講人地個樣都算,話埋人地身材點點點好侮辱咯,人地又唔係女星著得sexy比人影!

完全同意呀!!!
作者: lovelyrics    時間: 2007-1-4 14:16     標題: 無記百萬利誘曾美人--太陽報04/01/2007

趙海珠離開新聞界,無記收視唔多唔少都有影響。無記為保江山,不斷向有線一眾靚女主播招手。

有咁傳聞唔出奇,因為有線每年呢個時候,都會同各主播續約。由模特兒轉行做新聞主播靚女曾美華,有報道話佢被無記出百萬年薪挖角。無記有冇出咁重手就唔知,但據聞曾美華之前同有線續約,如果解約要賠兩個月,計埋呢一筆,轉會費真係可能要過百萬。

無記仲唔肯罷休,據聞有意搵埋舊部「尾小姐」王春媚回巢。有線為挽留人才,除報新聞外,亦安排佢主持節目,吸收唔同經驗,呢方面無記就畀唔到ョC
作者: MU_20_SOLSKJAER    時間: 2007-1-4 16:26

引用:
原帖由 lovelyrics 於 2007-1-3 23:39 發表

我都係咁講話重要由人地放工行街跟到返屋企都不特止重要講佢往邊區有冇攪X錯正一李奧曲加
小公主今日睇見本野都唔知乜反應
作者: siuyipchi1    時間: 2007-1-4 16:41

引用:
原帖由 MU_20_SOLSKJAER 於 2007-1-4 04:26 PM 發表

我都係咁講話重要由人地放工行街跟到返屋企都不特止重要講佢往邊區有冇攪X錯正一李奧曲加
小公主今日睇見本野都唔知乜反應
禽晚睇新聞果陣見小公主個樣都好似冇乜反應......

仲有百萬年薪搵華姐過檔無線?日元定盧布呀?
作者: ricedog    時間: 2007-1-4 19:01

引用:
原帖由 siuyipchi1 於 2007-1-4 04:41 PM 發表

我們的小公主是很pro的,在鎲前係唔會隨便流露個人情緒的,不過任何人發現自己被人跟蹤影相仲出埋書,就一定會先係驚然後嬲嬲!!!我希望果d卑鄙既狗仔隊唔好再攪佢啦!!!!人地係打份工炸!放過佢啦!!唔好逼到人地要轉工唔做呀!!!

否則.....

作者: BPMF    時間: 2007-1-4 19:29

引用:
原帖由 siuyipchi1 於 2007-1-4 04:41 PM 發表

定係越南盾
作者: smgoodboy    時間: 2007-1-4 21:45

引用:
原帖由 lovelyrics 於 2007-1-3 09:33 PM 發表
快周為消量,真唔應該
作者: puikwong    時間: 2007-1-4 22:52

作者: Garcia1000    時間: 2007-1-19 10:56

I hope we would be able to see more of it
sorry can'tt ype the Chinese on this computer
作者: tony1997    時間: 2007-1-20 01:03

六嬸咁孤寒點會出咁高人工請人

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0