標題: 美國密蘇里號戰艦 [打印本頁]

作者: 天地人    時間: 2011-7-20 11:37     標題: 美國密蘇里號戰艦

美國密蘇里號戰艦, 曾參與二戰, 韓戰及對伊拉克戰, 艦上的16吋大炮是當時二戰時威力最大的海上武器.
此艦亦親歷了歷史時刻, 日本帝國的降書就在這艦上在麥克阿瑟將軍面前簽署.
小弟7月旅遊夏威夷時, 登上了已改為海上博物館的密蘇里號戰艦, 除見識了她的雄偉外觀, 厲害武器外, 也認識了她在二戰中擔當過的艱難任務, 還有船艙佈置, 及船員生活, 可算是大開眼界.
作者: jj2jr    時間: 2011-7-20 17:21

d 相好正,可惜有 d 出唔晒.感謝分享!
作者: jj2jr    時間: 2011-7-20 17:36

d 相睇到晒勒,唔好意思.

小弟對密蘇里號最為 "感動" 的,就是有一張她的九條 16" 大炮齊射的照片,艦旁水面被震出兩個下陷的半圓.現借地方貼上,請勿怪喧賓奪主為要.

再次多謝你的照片.

作者: 天地人    時間: 2011-7-21 07:05

感謝你的加分.
我們在甲板看見的16吋巨炮, 其實它的內部構造深入五層船艙, 作戰時水兵須在各層同時工作, 當中須要熟練的合作及訓練.
我也多謝你的相片, 讓我在另一角度感受九炮齊發的震撼.
作者: jj2jr    時間: 2011-7-21 08:17

引用:
原帖由 天地人 於 2011-7-21 07:05 發表
感謝你的加分.
我們在甲板看見的16吋巨炮, 其實它的內部構造深入五層船艙, 作戰時水兵須在各層同時工作, 當中須要熟練的合作及訓練.
我也多謝你的相片, 讓我在另一角度感受九炮齊發的震撼.
早晨阿人哥!

加分 d 野都只係借花敬佛,你千祁咪見笑至好.講到美國艦炮我都好有興趣,以我所知一個炮塔入便分工細密各司其職.有時又唔可以唔讚下人地鬼佬 d 叻野.

有時間多 d 上黎吹下水.

作者: jj2jr    時間: 2011-7-21 08:23

細佬尋日貼左呢張相話係密蘇里號打炮,其實係細佬搞錯左,唔好意思.

呢隻戰艦其實係叫 USS Iowa ,佢同密蘇里號同屬 Iowa 級別主力艦,細佬之前睇過呢張相,一想起就隨手加順口話佢就係密蘇里號,大意之過,特此更正同對各位致歉!

作者: 西南風    時間: 2011-7-21 12:39

[quote]原帖由 jj2jr 於 2011-7-21 08:23 發表

嘩!!果然震撼    
作者: whenshu    時間: 2011-7-21 15:08

唉,我都好想上去呢D船度參觀下……
作者: yemeiyi    時間: 2011-7-22 21:53

的确震撼,非常不错,谢谢!
作者: iweb    時間: 2011-8-1 17:30

作者: kenbondwong    時間: 2011-8-12 23:38

雖然係舊圖, 不過還是要多謝!!
作者: love9188    時間: 2011-8-31 05:37

作者: dealerboy    時間: 2011-9-25 20:31

作者: ccat44    時間: 2011-9-28 21:23

作者: cbr    時間: 2011-10-10 21:47

西利..........十六吋....
作者: kenbondwong    時間: 2011-10-17 22:08

謝謝提供喔!!
好有歷史典故嘅一隻船。
作者: sniperhzp    時間: 2011-10-18 20:04

好型啊,几时中国都可以整翻部就好啦
作者: 大周    時間: 2011-10-30 12:07

始终美国战舰都有一定的实力
作者: stephen_hkboy    時間: 2011-11-17 18:53

謝謝提供...........!!!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0