標題: 假酒 [打印本頁]

作者: pilot    時間: 2006-8-28 10:02     標題: 假酒

飲酒都成十幾二十年,
酒係乜味都叫有D經驗,
但曾經係尖咀某酒吧飲過沒啤酒味鼣艉O,
第一次飲以為自己熱氣或者身體唔舒服,
第二次去都係同一感覺,睇個樽又一樣,即刻轉百威試下,都係無味,再轉嘉士伯好似好D,但飲完返屋企總係頭痛.
拳手一般,happy hour後車輪轉咁同你猜,但有時同你訴苦話老細點點點,我黎猜枚飲酒真係唔想聽呢D野,搞到無晒mood

苦無証據之下,唯有以後唔去呢間.
名就唔公開(因為無証無據),係尖咀金XX道某間地鋪吧,

希望各吧打去飲野黈伬,第一啖入口試真D
作者: alia    時間: 2006-8-28 10:31

金XX道都有幾間地舖吧, 都好容易會中招...
作者: hkgsheep    時間: 2006-8-28 11:06

吓以為大陸多啫, 唉香港都係甘
作者: pilot    時間: 2006-8-28 11:34

引用:
原帖由 hkgsheep 於 2006-8-28 11:06 AM 發表
鴷H為大陸多, 唉香港都係甘
唔肯定佢一定係,但D酒肯定好有問題
作者: three3x3    時間: 2006-8-31 19:09

多謝提點
作者: Chairman_Palm    時間: 2006-8-31 20:16

????????????? what
作者: swee    時間: 2006-8-31 22:41

我都聽過飲都有份AB貨
作者: vanboy    時間: 2006-9-3 19:48

Thanks your share
作者: 10089    時間: 2006-9-3 22:16

very  thx  提點  wo  !~~
作者: lo_tak_kung_fu    時間: 2006-10-1 16:54

小弟經常中港穿梭,發現有很多不法商人到大陸入貨,

乜牌子都有,特點就係隻隻都一樣味,如果豪飲第二朝喉龍好痛,..
作者: pilot    時間: 2006-10-1 19:48

香港急速內地化,酒假,菜假,好能多野都係假,
我好懷疑地檔芝華士點可以賣咁平,燈油火臘又拳手,賺乜能野?
作者: pilot    時間: 2006-10-22 10:08

廣州市打假辦公室前天(20日)清查製售假酒黑點,查獲大批冒牌茅台、五糧液,官員指這些假酒多銷往該市商場、超市、夜總會、酒樓,部分流往外地。

假貨竟附測假器

廣州市打假辦人員在芳村、荔灣、天河等地查獲多個製造冒牌酒黑點,僅天河區天源路一個地下工場就查繳509樽,包括五糧液、茅台、軒尼詩XO,還查獲3800個茅台和五糧液空樽。執法人員在現場打開一個裝滿茅台的箱時,堶掠t齊了正規茅台附送的禮盒和檢測茅台真偽的監測器。牆角一個箱則裝了幾十樽松節水,執法人員推測不法商人是用它們來清洗回收的空酒樽,而松節水殘留物質對人體非常有害。

執法人員透露,這些冒牌酒是用便宜的白酒、拔蘭地製成,成本最多不過60元人民幣,但往往可以賣到成百上千的高價。
作者: pilot    時間: 2006-10-22 10:13

各網友們,我估唔到松節水可以用黎洗樽,
希望大家開貴酒時小心D,免得使錢飲假酒加松節水.
作者: marco88    時間: 2006-11-17 13:48

引用:
原帖由 pilot 於 2006-8-28 10:02 AM 發表
飲酒都成十幾二十年,
酒係乜味都叫有D經驗,
但曾經係尖咀某酒吧飲過沒啤酒味鼣艉O,
第一次飲以為自己熱氣或者身體唔舒服,
第二次去都係同一感覺,睇個樽又一樣,即刻轉百威試下,都係無味,再轉嘉士伯好似好D,但 ...
嘩!! 黑店

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0