標題: 緊急報告 [打印本頁]

作者: Retav    時間: 2011-8-29 11:09     標題: 緊急報告

緊急報告

有d事情要報告一下…
希望大家小心d

•        如非一定十分緊急地需要, 請不要坐火車站門口的的士, 全部都系一黨既, 開天殺假, 亂甘罵人, 同埋拉住你唔比你走…
•        系火車站附近重有數部黑車營業中, 呢d唔系一般既黑車, 唔系假牌甘簡單…請看下面既真事…

某日下午5點多, 公公同某人離開御信酒店, 在門口打的…
有一部錄色既的士開過黎…
佢無直接停系我面前, 而系停系我前面大概一個車位既位置…
我地走上去, 一齊系後面上車, 佢堅持我比錢既要坐前面…
我一下沒有想到又問題… 就去了前面坐, 某人坐在後面…
他一開車就叫我先給錢, 因為要交更…
我就拿了20元給他…
他先說要我換過另一張… 我說沒有…我也說那一張不是假的…
他就堅持要我換…
而且我們也吵起來了…
在過程中, 他申手過來想搶我的錢包, 但我死命拿著, 但就給他搶了裡面大概14張100元…
我開始和他罵起來, 他也很兇的說不會拿我的錢, 還叫了對講機說有人用假幣…
我也發現他把車門鎖了, 還開到一條很少人的路上…
由於某人也在車上, 我沒想過怎樣和他對抗, 我只想怎樣可以和某人逃生, 錢就算了吧…
那後他數了錢又丟回給我, 還說不想接載我們… 趕我們下車…
我立即和某人下車… 但這個時候我發現, 有10張的100 元已經換了假幣了…
由於太匆忙了, 我沒有記下車牌…

剛剛過去的星期六, 大概中午1點左右, 我剛離開銀色假日, 在天橋的下面又見到這部車
我一下也沒有留意, 但是他的動作讓我懷疑… 他也是停在前面一點大位置, 而且這次我看到他的車前面的窗…
是什麼標貼到沒有的…什麼行車証, 的士的証… 反正車頭玻璃是完全乾淨的…
他另一個動作就是申手打開了司機愉旁邊的車門…
我一下子就認得他的車… 我沒有上去, 就去了後面的車上了,… 他猶豫了一下也開了…
這次我看到車牌了…
是  粵S-FV693

這種車最大的問題是車頭玻璃是什麼都沒有的… 大家小心點吧…

作者: robertchan    時間: 2011-8-29 11:46

引用:
原帖由 Retav 於 2011-8-29 11:09 發表
緊急報告

有d事情要報告一下…
希望大家小心d

•        如非一定十分緊急地需要, 請不要坐火車站門口的的士, 全部都系一黨既, 開天殺假, 亂甘罵人, 同埋拉住你唔比你走…
•        系火車站附近 ...
多謝師兄報料,真係好可怕,大家小心!
作者: AINY    時間: 2011-8-29 12:08

师兄是说常平吧。。你提到了御信酒店。。

常平火车站前的黑车和的士都不能坐。。那些兜答的也不能跟他们走。。走离开火车站才好拦车。。

我是走到甘地里对面拦出租车的。。
作者: glucerna    時間: 2011-8-29 12:21

引用:
原帖由 Retav 於 2011-8-28 08:09 PM 發表
緊急報告

有d事情要報告一下…
希望大家小心d

是  粵S-FV693
================

有邊個坐的士會留意佢車牌架!!! 我一星期都係火車站打幾次的...

半岛就10蚊..富豪15...自巳小心啦!!!
作者: 4eyelo    時間: 2011-8-29 12:39

引用:
原帖由 AINY 於 2011-8-29 12:08 發表 师兄是说常平吧。。你提到了御信酒店。。常平火车站前的黑车和的士都不能坐。。那些兜答的也不能跟他们走。。走离开火车站才好拦车。。我是走到甘地 ...
x2,
我都係行到金土也利對面打的,有次同司機吹水,佢話火車站旁的士,衰到夾埋路霸,係路中途打刦,所以大家小心為上
作者: 22882288    時間: 2011-8-29 13:01

多謝C-HING分享
作者: Retav    時間: 2011-8-29 13:45

無錯系常平...

我一般都唔會左火車站既車...
至於個日系御信離開想去天虹同女朋友逛街, 點知就瀨野...
有老手識我既都知我系大陸都玩左好多年, 今次真系老貓燒鬚..
不過叫做兩個人都無事就算了... 一千就當跌左就算...
如果更嚴重既, 比佢車q左唔知去邊度, 女既姦, 男既殺, 甘就真系死得冤枉了...

對, 有師兄話唔會留意車牌, 我以前都唔留意...
不過而家我上車前都睇清睇楚先...
重有, 如果再有d甘古怪系都要你坐前面既車, 咪點都唔好上囉...
同埋一定要留意車頭玻璃, 系一定乜証都無一塊好乾淨既玻璃,
即系話佢根本系路上行走都唔合法既... 呢個系好明顯既..
大家小心吧...
作者: 7-siu    時間: 2011-8-29 13:49

謝謝公公提示!
作者: Kingcwk    時間: 2011-8-29 15:25

引用:
原帖由 Retav 於 2011-8-29 03:09 發表
緊急報告

有d事情要報告一下…
希望大家小心d

CP 太多假的 (假既可多過真既), 我就會簡車同簡地方搭車

1) 有其他C HING已經講過, 火車站路口一定唔坐
2) 多數搵黃的, 一定要
     i) 要車身有常平2字
     ii) 車身有完整電話 2xx12345
3) 俾錢俾散紙, 唔駛佢找
4) 到目的地前, 唔會攞錢出黎.
5) 如果搵唔唔到黃的, 藍的一般只係貴dd~~

作者: 老江湖    時間: 2011-8-30 01:31

老江湖幾年前曾經响羅湖匆忙中上左架好殘既的士, 當時係冬天, 車窗閂埋, 老江湖坐吓坐吓掛住打sms, 忽然覺得有陣奇特既煙味, 有D似印尼個種丁香煙, 但係仲難聞既, 望向司機, 發覺佢食緊煙但係响倒後鏡獐頭鼠目咁睇住我, 個時已經有D暈暈地, 警惕到有D野, 即刻扮惡好粗魯咁大喝: 唔去喇, 就呢度落車!
雙手揸實把遮舉到面前, 個司機見冇行, 只好俾我落車, 我俾張十皮唔駛佢找就拿拿聲走人, 落車之後企响寒風中仲要幾分鐘先清醒番~
响大陸乜都可能發生, 各位ching要醒定D~
作者: happyrat    時間: 2011-8-30 02:24

it's frightening! thanks very much for the helpful message, will pay more attention when taking taxi.
作者: simonkok    時間: 2011-8-30 03:38

車站前d的士一定唔坐。。。
不過好多時孤身上跟的話。。。坐乜都要小心
作者: yah-san    時間: 2011-8-30 05:22

世界不好, 強盜橫行
作者: 7-siu    時間: 2011-8-30 13:11

引用:
原帖由 simonkok 於 2011-8-30 03:38 發表
車站前d的士一定唔坐。。。
不過好多時孤身上跟的話。。。坐乜都要小心
這就要有憂患意識!一眼關七了!
作者: Retav    時間: 2011-8-30 14:40

其實車站前的的士... 無事都唔好坐... 無d禮貌又霸住個車站..
好似一定要坐佢車先得...

我試過見過有對母子, 個細路得5歲左右...
個阿媽問完價, 唔知系咪班友開得太離譜... 就唔搭走出去搭...
母子一路走, 班友一路鬧... 又話"出面搭啦... 等死你呀.." "拖住個細路系出面囉, 睇下有車先定晒死先..." "個幾文都慳, 點養大個仔啊.."

有幾難聽就講幾難聽... 真過份...
作者: darkcho    時間: 2011-8-30 19:46

常平搞成甘呀
作者: 大細ken    時間: 2011-8-30 21:05

謝謝Ching们提示!!!
作者: KMY89    時間: 2011-8-30 22:51

有一點感慨,我們既感治安的壞,是否應該也盡一分力?到公安報案?
如果人人都只掃門前雪,治安只會越壞。

你問我,我當然有報案啦
作者: Lighter    時間: 2011-8-30 22:57

引用:
原帖由 KMY89 於 2011-8-30 22:51 發表
有一點感慨,我們既感治安的壞,是否應該也盡一分力?到公安報案?
如果人人都只掃門前雪,治安只會越壞。

你問我,我當然有報案啦   
我信你有在荒島打299報

作者: KMY89    時間: 2011-8-31 00:19

引用:
原帖由 Lighter 於 2011-8-30 22:57 發表

我信你有在荒島打299報

舉報你
作者: KMY89    時間: 2011-8-31 00:34

好唏噓,而家D大學生,寫個字都錯
作者: tomdotcom    時間: 2011-8-31 02:29

哎!北上無論係工作或玩樂,都係搵命搏。
作者: gouya    時間: 2011-8-31 02:40

谢谢ching分享
作者: arthurinfo    時間: 2011-8-31 09:04

C-hing點解唔即時打110呢?
作者: Retav    時間: 2011-8-31 17:17

第一... 當時有點驚魂未定... 但有要系女朋友面前扮鎮定...
第二... 真系想快d離開落車既地方...
第三... 因為個一刻車牌都睇唔到... 所以報黎都無用...

就算一個星期後我有撞到佢, 亦都記底車牌, 但既然佢車頭玻璃系乜都無既...
即系完全既一架無登記既車... 講真, 捉到佢既機會系零...
作者: cc9380    時間: 2011-9-6 17:25

多謝C-HING分享, Thanks a lot
作者: mingfai0002    時間: 2011-9-7 13:29

多謝C-HING remind! Thanks report!
作者: Sing    時間: 2011-9-7 14:36

謝謝Ching们提示!!!多謝師兄分享
作者: toughdick    時間: 2011-9-7 14:41

謝謝Ching们提示, thank you...
作者: rickmjj    時間: 2011-9-8 23:28

國內就係咩咁
經常比完錢之後話要換個張,其實係假

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0