標題: [灌水] 惜物 [打印本頁]

作者: suewong    時間: 2011-9-20 18:14     標題: 惜物

發覺香港好浪費.

我有一個 slow cooker,  因電線脫落, 恐怕有危險, 諗住換電線. 由銅鑼灣行到港島最東既環頭還尾 (我甚至去到公屋), 冇電器店肯整. 話麻煩, 收我百餘元, 又唔係多...

死死地氣到陳列室, 買新既. 售貨員話可惜, 因為舊款比新既好.

飯票話以前 d 電器店, 好樂意修理. 因原材料平, 所需工時短 (< 10 mins)...
作者: suewong    時間: 2011-9-20 18:26

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-20 18:14 發表
發覺香港好浪費.

...
以前係無飯主婦, 租既又係大地產商名下物業, 唔多需要持家.  e+ ...  

家中趟門不流暢/ 洗手盆水塞爛/ 廚房水龍頭漏水, 家居附近 / 環頭尾 的裝修師傅都說要整套更換.

後來麻煩家族專門的 裝修師傅上門換零件. 他說: 行家現在都是整套換, 免麻煩.

點解香港咁唔惜物既? 仲用得, 就整套唔要 ?

家姐話: 而家好少人, 好像 ah Sue 咁古老.

作者: ali    時間: 2011-9-20 19:20

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-20 18:14 發表
發覺香港好浪費.

我有一個 slow cooker,  因電線脫落, 恐怕有危險, 諗住換電線. 由銅鑼灣行到港島最東既環頭還尾 (我甚至去到公屋), 冇電器店肯整. 話麻煩, 收我百餘元, 又唔係多...

死死地氣到陳列室, 買新 ...
有冇揾過係街邊或巷仔的水電檔?通常睇檔個位係老板兼師傅。
電器店唔肯整因佢地冇駐店師傅,要搭上搭,梗係想你幫襯買個新的煲。
唔好話香港咁唔惜物,外國都有咁情形。
我呀女換張新書枱,我將佢張舊書枱拆開砌2個架要來擺雜物,都俾個女話肉酸。
作者: suewong    時間: 2011-9-20 19:26

引用:
原帖由 ali 於 2011-9-20 19:20 發表

有冇揾過係街邊或巷仔的水電檔?通常睇檔個位係老板兼師傅。
電器店唔肯整因佢地冇駐店師傅,要搭上搭,梗係想你幫襯買個新的煲。
唔好話香港咁唔惜物,外國都有咁情形。
我呀女換張新書枱,我將佢 ...
公屋睇檔個位係老板兼師傅, 佢寧願坐係度發牛豆...
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-9-20 19:58

美國人在這方面比較好些, 一般人都會一些水電維修, 自巳動手, 對材料零件較易控制, 所以五金鋪愈開愈大間, 包羅萬有. 香港環境擠迫, 一般家庭沒空間藏工具和置工作室, 事事要靠街外人, 想珍惜都幾難.
作者: suewong    時間: 2011-9-20 20:07

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-20 19:58 發表
美國人在這方面比較好些, 一般人都會一些水電維修, 自巳動手, 對材料零件較易控制, 所以五金鋪愈開愈大間, 包羅萬有. 香港環境擠迫, 一般家庭沒空間藏工具和置工作室, 事事要靠街外人, 想珍惜都幾難.
飯票成日都話唔得閒; 我又唔夠力.

唔係錢既問題, 食/捐 左, 好地地. 咁 side...
作者: mtpen    時間: 2011-9-20 21:52

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-20 19:58 發表

美國人在這方面比較好些, 一般人都會一些水電維修, 自巳動手,..所以五金鋪愈開愈大間, .
香港人假假哋都叫做哎吔強國子民,富甲一方,個個公子哥兒,使乜咁cheap自己郁手郁脚修理嘢呀!正一鬥撚手(注: 唔係粗口嚟㗎!我阿婆「番藕」鄉下話話整汚糟隻手咁解!)

你估英國呢亭窮國呀!十個麻甩佬十個識揸鎚,乜都DIY

每個鎮都有DIY shop, e.g. B&Q之類,有啲大到成條街咁。

講起B&Q真搞笑,早幾年响九龍灣開咗一間,唔夠两三年就摺埋,英國個老細根本冇做過market research就開鋪,問過我先吖!

作者: fighterplane    時間: 2011-9-20 22:39

細細個就睇麗的電視,曾近榮叔叔個學以致用,
跟佢學左左好多DIY.
自己屋企又係做整車,所以自細乜都自己維修。
而家自己一個人住,更加要自己動手。
有時唔係想慳個一百幾十,而係個班師傅手工馬虎,
自己做好過。
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-9-21 08:06

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-9-20 21:52 發表

香港人假假哋都叫做哎吔強國子民,富甲一方,個個公子哥兒,使乜咁cheap自己郁手郁脚修理嘢呀!正一鬥撚手(注: 唔係粗口嚟鮁!我阿婆「番藕」鄉下話話整汚糟隻手咁解!); ...
以前請師愽上門修理, 一百幾十可以理單, 現在非耍五六百不可, 所以大家都選擇自巳勳手, 初時唔識只有買書學, 做做下興趣來, 水喉電燈媒氣, 泥水裝修, 上至 roofing (屋頂), 下至 rooting (通渠), 老豆仔女齐齐動手, 那時我個女才十多歲, 鋪電線裝電燈, 界灰板( dry wall), 鋸木板, 電鑽電鋸, 樣樣皆能, 我稱她為少年魯班, 不過她拍拖後巳沒有這只歌仔唱了. 現在由老妻頂上, 我退到幕後, 負責指指點點.
作者: mtpen    時間: 2011-9-21 16:03

[quote]原帖由 fighterplane 於 2011-9-20 22:39 發表

曾近榮叔叔,跟佢學左左好多DIY.所以自細乜都自己維修。有時唔係想慳個一百幾十,而係,自己做好 .../quote]

對呀!唔係全因錢銀問題,DIY嘅過程,以致完成件嘢嗰種滿足感,未玩過不能領略!  
作者: suewong    時間: 2011-9-21 18:40

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-21 08:06 發表

那時我個女才十多歲, 鋪電線裝電燈, 界灰板( dry wall), 鋸木板, 電鑽電鋸, 樣樣皆能, 我稱她為少年魯班,  ...
E, 可能我都得o窩...
作者: mtpen    時間: 2011-9-21 21:02

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-21 08:06 發表

以前請師愽上門修理, 一百幾十可以理單, 現在非耍五六百不可,  ...
十多年前internet未普及,我就係靠呢類响DIY shop攞嘅free leaflets學識自己整水、電及一般裝修,慳唔少!

若然揾handyman整,話就話no job too small,但大雞唔食細米,而call out charge £50 (=HK$650),唔計料,淨人工£50hour,都係DIY化算!

作者: fighterplane    時間: 2011-9-21 21:14

裝插蘇個本我有,
以前屋企都係自己裝。
不過而家政府話而攞電工牌先做得,
屋企做DIY都算犯法。
作者: mtpen    時間: 2011-9-21 21:17

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-21 21:14 發表

不過而家政府話而攞電工牌先做得,屋企做DIY都算犯法。
當真?唔係話!咁就大鑊喇!
作者: fighterplane    時間: 2011-9-21 22:47

安裝固定電力裝置,
根據機電工程處規定,
起碼要有電工A牌先可以做。
即係裝插蘇,換電線,改掣箱等。

但如果係個電煲換電線,
唔屬於固定電力裝置,應該無問題。
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-9-22 01:32

我以前對舊電器都很珍惜, 就算買了新的, 也不捨得拋棄舊. 我第一部 286 电腦就用了很多年, 到 pentium 出才換機, 其間自已動手 upgrade, 加 ram, 加 CD Rom, 加 sound card, 加 mouse, 換 hard drive, 換 graphic card, 最後發覺換換埋埋貴過買部新的. 及至平板Mon出, Laptop 愈來愈平, 舊的 CRT Mon 及 desktop  又大又苯, 終於在幾年前一次過 dump 了三個 CRT及幾個主機.

無辮法, 時代的巨輪向前轉, 舊的不去, 新的不來, 當是促進經濟繁榮, 自我安慰.
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-9-22 04:38

能夠自己動手修理家居电器水喉家具是一種樂趣, 可惜近年健康欠佳, 已鮮有動手. 半年前載了廾年的精工錶沒电, 跑了幾間department store 的鐘錶部換電, 竟然無人肯接, 終於問專門店, 索價廾元, 一粒电心在 amazon 賣五分錢, 收廾銀簡直是 rip off.
有見及此, 於是買了一套開錶工具回來, 自巳動手換電心, so far, 換了十幾隻, 得到很大的滿足感.
作者: fighterplane    時間: 2011-9-22 09:57

電腦半年就換代,一部電腦頂多用三年,
就算三年後部機無問題,
但軟件更新更快,
對硬件要求更高,
你唔換機,好多新軟件都行唔到。
作者: suewong    時間: 2011-9-22 18:37

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-21 22:47 發表
安裝固定電力裝置,
根據機電工程處規定,
起碼要有電工A牌先可以做。
即係裝插蘇,換電線,改掣箱等。

但如果係個電煲換電線,
唔屬於固定電力裝置,應該無問題。
偷偷話你地知 -
電煲要換電線, 飯票話佢換. 我即刻丟左個煲...
作者: suewong    時間: 2011-9-22 18:39

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-22 09:57 發表
電腦半年就換代,一部電腦頂多用三年,
就算三年後部機無問題,
但軟件更新更快,
對硬件要求更高,
你唔換機,好多新軟件都行唔到。
yes, 我部 pc, 買左 < 1 年,  行 windows 7, 起初行得好快, e+...
作者: 1149    時間: 2011-9-23 18:25

老婆的手機都沒壞
可是年年換
我有手機,但這十多年都沒用
可是老婆還是幫我年年換
給小孩用
促進經濟......
作者: mtpen    時間: 2011-9-23 18:35

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-21 21:14 發表
裝插蘇個本我有,以前屋企都係自己裝。不過而家政府話而攞電工牌先做得,屋企做DIY都算犯法。
再講DIY嘅樂趣,有時真係非港人所注重之錢銀可比。  

我居英時住嗰條Close11伙,其中一伙户主乃在職Clinic GP(診所醫生),一到evening & weekends皆自己郁手郁脚整fence、油潻、剷草、種花、抹車…

以佢做醫生嘅賺錢生產能力,將呢啲粗重嘢交俾人做,既合乎經濟原則,又專業過佢,香港人一定笑佢攞苦嚟辛!惟子非魚,焉知魚之樂!

其實成條Close户户都係舉家自己動手做呢啲嘢,所以大家襯住响前後花園玩嘢時打吓招呼傾吓計,見到路邊阿公啲樹要修葺而Council又未做得切,大家夾手trim樹,睦隣又開心,呢啲經歷港人難有!

作者: 牛奶蛇    時間: 2011-9-24 02:18

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-9-23 18:35 發表

再講DIY嘅樂趣,有時真係非港人所注重之錢銀可比。  

我居英時住嗰條Close有11伙,其中一伙户主乃在職Clinic GP(診所醫生),一到evening & weekends皆自己郁手郁脚整fence、 ...
這的確是很好的睦鄰方法, 家居装修, 花園打理由自已動手, 既可慳錢又樂趣無窮, 鄰居間互相借鏡, 你幫我, 我又幫下你, 美化環境, 助已助人.

幾年前落大雪, 两老無力鏟雪, driveway 堆了成尺雪, 我每早要送我老妻去火車站上班, 雖然是 suv, 但仍然不易出車, 就在這時候, 門口路旁停了一部警車, 似有所等侍,  初時不以為以, 經過幾天後, 漸覺那部警車是為我两人而來. 後來與鄰人講起, 原來有鄰人向警察講我們的困境, 那架警車專程在我家門守候, 侍我真的出不了車房的時侯, 警車可drive我老妻去車站.

幾日後停雪, 鄰人冒着嚴寒, 在我 driveway 鏟了個半鍾头雪. 警車也沒有再出現. 番鬼佬/婆就是有這般熱心.

作者: suewong    時間: 2011-9-24 11:38

引用:
原帖由 1149 於 2011-9-23 18:25 發表
老婆的手機都沒壞
可是年年換
我有手機,但這十多年都沒用
可是老婆還是幫我年年換
給小孩用
促進經濟......
小孩肯用, 好懂性/教導有方...

家族第一代, 多數執家中小輩手機...

btw,   "有手機,但這十多年都沒用" - how can u survive ?
作者: suewong    時間: 2011-9-24 11:47

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-24 02:18 發表

這的確是很好的睦鄰方法, 家居装修, 花園打理由自已動手, 既可慳錢又樂趣無窮, 鄰居間互相借鏡, 你幫我, 我又幫下你, 美化環境, 助已助人.

幾年前落大雪, 两老無力鏟雪, driveway 堆了成尺雪, 我 ...
好羨慕...

之前講過, 住係九龍中既摩天豪宅, 出入 lift, 通常即刻關門. 有次差 d 撞倒老人家, 死襟住關門制既係著住校服少女.

我當時想問她, 你好趕咩 ?
作者: 1149    時間: 2011-9-24 18:16

老婆說我是石器時代古人,不用手機.手錶也沒有,
電腦是工作需要不得不,也很古老了,很多功能也不想學,
人老了,不能接受新事物,I-POD什麼東東與我無關.
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-9-26 03:01

引用:
原帖由 1149 於 2011-9-24 18:16 發表
老婆說我是石器時代古人,不用手機.手錶也沒有,
電腦是工作需要不得不,也很古老了,很多功能也不想學,
人老了,不能接受新事物,I-POD什麼東東與我無關.
我也是一名老土怪, 手機巳流行十幾年, 差不多已人手一部, 我至最近可開始用手機, 我用手機不是為自已方面, 是方面医院跟我联係及方面呼救, 是州政府免費派送的, 手機連年費, 分文不取. 為生命着想, 開始帶在身.  習慣後, 無機不歡, 有事隨時求救, 多一分安全感,
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-9-26 03:43

我都算是惜物之人, 每次我個女, 我個仔棄物, 我都搬回家, 現有被棄 ipod 三部, laptop 两部, microwave 一個, 手機一部. 相機一部.  全部可用. 預計很快有 iphone 两部, ipad 一個.
作者: suewong    時間: 2011-9-26 18:06

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-26 03:43 發表
我都算是惜物之人, 每次我個女, 我個仔棄物, 我都搬回家, 現有被棄 ipod 三部, laptop 两部, microwave 一個, 手機一部. 相機一部.  全部可用. 預計很快有 iphone 两部, ipad 一個.
me too...

我有一件絨摟, 著左 15 年. 乾洗時, d 料/ cutting, 洗衣舖都讚不絕口.

但 家姐叫我丟左佢. 話香港無女性好像我咁...
作者: mtpen    時間: 2011-9-26 18:27

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-26 03:43 發表

我都算是惜物之人, 每次我個女, 我個仔棄物, 我都搬回家, 現有被棄 ipod 三部, laptop 两部...
啱吖!追求最infashion已非我哋呢亭老鬼應有之心態,否則就失去
我哋活咗一把年紀最寶貴嘅得着 -- 乃「境化」或「無慾無求」矣!

居英時因要揸車出入,有個mobile好重要,萬一架車响motorway死火,可call AA or RACroad rescue救命,否則分分鐘凍瓜路邊!

回港七載,至今只擁有過两部mobile,皆申請Credit Card時送嘅,並非智能機,不能上網,平時冇學人出街乜都傾餐懵,只須每六個月top up $50(最低消費),每次都唔用得哂,依家儲埋成幾佰蚊响account,夠慳喇掛?

作者: 1149    時間: 2011-9-28 19:21

前三部車都用6年就不要了,第4 部快9年了,它又不壞,好開得很,
可是還是想換車.
老婆第2部金龜車也快10年了,她沒想換
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-9-29 03:24

引用:
原帖由 1149 於 2011-9-28 19:21 發表
前三部車都用6年就不要了,第4 部快9年了,它又不壞,好開得很,
可是還是想換車.
老婆第2部金龜車也快10年了,她沒想換
如無記錯, 香港有換車條例, 看來老兄不住在香港, 容告.
作者: 1149    時間: 2011-9-29 18:26

牛奶蛇兄,
我在台灣,

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0