標題: 如何在大陸安裝上網? [打印本頁]

作者: clac    時間: 2006-8-29 01:21     標題: 如何在大陸安裝上網?

如題: 是不是有固定的 provider 和安排程序怎樣, 謝謝
作者: 中式食肆有座位    時間: 2006-8-29 19:10

引用:
原帖由 clac 於 2006-8-29 01:21 發表
如題: 是不是有固定的 provider 和安排程序怎樣, 謝謝
ADSL可到中國電信營業廳進行問詢。
作者: nobe    時間: 2006-8-31 02:50

請問一般價錢多少, 有其他收費要留意嗎?
作者: amino    時間: 2006-8-31 15:04

一般有包年的
下行1M
一年rmb 1400 含安裝費
作者: miura    時間: 2006-9-4 22:16

minimum 1 year contract?
作者: 中式食肆有座位    時間: 2006-9-4 22:53

引用:
原帖由 miura 於 2006-9-4 22:16 發表
minimum 1 year contract?
As far as I know, it is not a contract, but a PREPAYMENT.

I don't know if u can terminate during the period, but i am sure that once u terminate, ur prepayment will not be returned.
作者: dstf    時間: 2006-9-8 10:26

adsl
一年7百多元~~
作者: 差佬    時間: 2006-9-8 15:49

ads 係 乜公司
作者: kennwk    時間: 2006-9-13 08:47     標題: 如何在大陸安裝上網?

為何不去各中國電信營業廳問問?有好多種Plan揀,但每個市0既收費都好似唔同.我個度用緊就每個月60元30個鐘,超過就另計,好似是$3個鐘.
作者: 港奸剋星    時間: 2006-9-13 21:44

珠海市,有以下選擇︰
1.用中國移動申請隨e行,可以行GPRS/3G無線上網
2.中國電信(珠海好似唔流行)
3.中國網通
4.到珠海電視台申請,方式好似依家香港有線寬頻咁
作者: clac    時間: 2006-9-13 21:46

引用:
原帖由 kennwk 於 2006-9-13 08:47 AM 發表
為何不去各中國電信營業廳問問?有好多種Plan揀,但每個市0既收費都好似唔同.我個度用緊就每個月60元30個鐘,超過就另計,好似是$3個鐘.

作者: clac    時間: 2006-9-13 21:51

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2006-9-13 09:44 PM 發表
珠海市,有以下選擇︰
1.用中國移動申請隨e行,可以行GPRS/3G無線上網
2.中國電信(珠海好似唔流行)
3.中國網通
4.到珠海電視台申請,方式好似依家香港有線寬頻咁
那如果是東莞,有那些選擇?
作者: 港奸剋星    時間: 2006-9-14 17:26

應該都係前三點
作者: greenyjh    時間: 2006-9-23 18:48

如果小區有寬帶接口可以攷慮安小區寬帶,感覺速度比ADSL要快
作者: clac    時間: 2006-9-23 19:53     標題: 回復 #14 greenyjh 的帖子

我問過在東莞的中國電信,包月2MB(下載)的要200元,預存1800元送600元,平均150元一個月。比你們說的貴,是不是東莞是這樣?
作者: bullmastiff2006    時間: 2006-9-26 23:11

引用:
原帖由 clac 於 2006-9-23 07:53 PM 發表
我問過在東莞的中國電信,包月2MB(下載)的要200元,預存1800元送600元,平均150元一個月。比你們說的貴,是不是東莞是這樣?
是的, 東莞是這樣, 我宿舍就安裝包月2mb 200/月. 不過而家好似仲有 東莞有線寬頻也可以透過條電視線上網, 睇廣告88/月, 速度如何, 唔知. 你可以問吓
作者: 中式食肆有座位    時間: 2006-9-28 18:58

引用:
原帖由 bullmastiff2006 於 2006-9-26 23:11 發表

是的, 東莞是這樣, 我宿舍就安裝包月2mb 200/月. 不過而家好似仲有 東莞有線寬頻也可以透過條電視線上網, 睇廣告88/月, 速度如何, 唔知. 你可以問吓
Cable我就唔贊成用啦,因為全世界都一樣,由於係Bandwidth sharing, 當越多人用就會越慢!
作者: kidling    時間: 2006-9-30 00:18

交錢就搞掂
作者: joe~4    時間: 2006-10-3 10:09

各處鄉村各處例ma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: iamin    時間: 2006-10-3 14:46

ADSL is ok, and u can use the commu provider by tv cable company.
作者: qin    時間: 2006-10-3 20:31

ADSL

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0