標題: 神兵系列討論有限公司 [打印本頁]

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-1-20 22:54     標題: 神兵系列討論有限公司

其實唔知老黄記唔記得《天子肆》的創刊號情節呢
上幾期講九千歲一野扭斷楊廣老豆條頸~~咁就香咗
但我記得《天子肆》開頭係楊廣拿起天劍殺咗距老豆同阿哥喎...老黄...你點樣兜呢??
摩柯葉會唔會出現打九千歲??
作者: ncnd    時間: 2007-1-21 00:12

重睇神兵三點五黎做密
我一知道開心係楊廣之後 已經無心机睇
註定老黃又係玩d天意弄人穚段 壞人唔想變壞但又壞了既穚 睇到人好心傷

呢個做法 天子外傳講過紂王 神兵外傳講過蚩尤本是好人
最後因種種原因變壞
唉.....
好慘
作者: 風中之神    時間: 2007-1-21 12:47

作者: KING546    時間: 2007-1-22 10:38

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-1-20 10:54 PM 發表
其實唔知老黄記唔記得《天子肆》的創刊號情節呢
上幾期講九千歲一野扭斷楊廣老豆條頸~~咁就香咗
但我記得《天子肆》開頭係楊廣拿起天劍殺咗距老豆同阿哥喎...老黄 ...
我之前覺得如果佢兜倒的話,寫開心點樣變暴君,再承住天子4,我覺得會好好睇.
但現時隨文帝同楊勇都死左.似乎同天子4的劇情唔敏合喎.咁故且看看老黃佢點兜啦.
如果兜倒,都應該會好睇,但我諗佢多數都會擋之前講過的話都冇講過了事......
作者: my709394    時間: 2007-1-23 01:35

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-1-20 22:54 發表
但我記得《天子肆》開頭係楊廣拿起天劍殺咗距老豆同阿哥喎...老黄...你點樣兜呢??
今次又幫慾狼兜...開心因為三個字:

妄!想!症!
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-1-23 09:51

其實講開又講,《天子肆》一開始就講隋文帝擁有天劍,又無講咩原因隋文帝點解揾到天劍...其中一個謎團所在
作者: ncnd    時間: 2007-1-23 22:02

可能老黃唔諗住神兵三點五同天子有任何關係
大家都是預備失望了吧
作者: 風中之神    時間: 2007-1-23 22:42

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-1-25 20:48

神兵 F~~

今期無啦啦雅典娜出現阻止武則天...唔知遲吓會唔會出現龍神呀~~唐三藏呀~~小魔神咁呢??
作者: 風中之神    時間: 2007-1-25 23:27

作者: 風中之神    時間: 2007-1-27 15:17

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-1-27 23:09

今期真係覺得九千歲好屎忽鬼,之前炎帝在生果陣成隻門口狗咁,炎帝話乜就做乜:bird:,依家執死雞吸哂炎帝的神力,就鳩鳩屎屎咁,完全無做梟雄的風範:bird::bird:,比起燕王、邪帝真係差成條街!
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-1-27 23:12

九千歲:bird::bird:...牛郎都好過距...
咁鳩屎...學咩人做奸角:bird:
作者: 周五一次郎    時間: 2007-1-27 23:44

引用:
原帖由 風中之神 於 2007-1-27 15:17 發表
這期神兵3.5侍前衛將軍 宇文化及手持的地神兵-擎天畫戟,造型看起來還不差!
唔知會唔會連大唐雙龍傳D人都出來Crossover呢?
作者: 周五一次郎    時間: 2007-1-27 23:50

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-1-27 23:09 發表
今期真係覺得九千歲好屎忽鬼,之前炎帝在生果陣成隻門口狗咁,炎帝話乜就做乜:bird:,依家執死雞吸哂炎帝的神力,就鳩鳩屎屎咁,完全無做梟雄的風範:bird::bird:,比起燕王、邪帝真係差成條街!
所以咪叫“狗”千歲咯!:shit:
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-1-27 23:59

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-1-27 23:50 發表

所以咪叫“狗”千歲咯!

作者: 風中之神    時間: 2007-2-3 19:59

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-2-3 21:56

今期豪傑突然間咁鬼勁...真係好難相信距係以前無乜作為的豪傑。不過咁都好,起碼咁樣似返個主角,希望下幾期都keep住咁樣啦
作者: 唐不阿奴    時間: 2007-2-4 20:47

元祖噬魂??唔通係勇武後人??又玩大羅剎宗...都冇左家傳絕學啦....憑咩同人打....
AND,九千歲,真係好廢,難怪比人叫千歲狗....無字真經係佢手1都唔用,去學不死鳥神功.....
作者: KING546    時間: 2007-2-4 23:08

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-1-27 23:44 發表

唔知會唔會連大唐雙龍傳D人都出來Crossover呢?
我都想,但應該唔會,正如之前好似龍虎門信箱講過,基於版權問題,龍虎門的角式唔會响神兵F中出現,所以大唐,神鵰,射鵰,天龍八步的角式應該唔會出現......
作者: mok1016    時間: 2007-2-5 00:27

我覺得以前既神兵好睇d~3.5冇咁想一路睇落去
作者: 風中之神    時間: 2007-2-8 23:13

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-2-9 22:55

今期新春孖宝版...
和紫知道病係日本神武天皇為入侵中原而煉製的不治之症後,喺良心譴責及民族大義之間的內心戲真係幾好
作者: 風中之神    時間: 2007-2-10 23:54

作者: 唐不阿奴    時間: 2007-2-11 13:37

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-2-9 22:55 發表
今期新春孖宝版...
講和紫知道寒熱病係日本神武天皇為入侵中原而煉製的不治之症後,喺良心譴責及民族大義之間的內心戲真係幾好
多左文戲,又畫得大格d唧
作者: 風中之神    時間: 2007-2-15 20:05

作者: 冰河    時間: 2007-2-15 22:12

剛收到風應該三月完結的神兵3.5,又話唔完住、繼續拖住先!
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-2-15 23:27

引用:
原帖由 冰河 於 2007-2-15 22:12 發表
剛收到風應該三月完結的神兵3.5,又話唔完住、繼續拖住先!
老黃又點會咁順灘俾豪傑咁早退休吖,而且故事又加咗日本神武天皇的勢力上去,實有排玩...
作者: 不平凡人    時間: 2007-2-17 20:37

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-2-15 15:27 發表

老黃又點會咁順灘俾豪傑咁早退休吖,而且故事又加咗日本神武天皇的勢力上去,實有排玩...
又玩日本......................次次都係日本..有冇第2d地方ga???
作者: my709394    時間: 2007-2-17 21:41

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-2-17 20:37 發表

又玩日本......................次次都係日本..有冇第2d地方ga???
反傳統...來班紅蕃如何?首領係用舊天誅就「合情合理」了...
作者: my709394    時間: 2007-2-17 21:42

引用:
原帖由 風中之神 於 2007-2-15 20:05 發表
神兵F下期義勇門門主.勇冠軍激鬥大太監.李蓮英,舊瓶新裝?
以時空計...唔係已經對了嗎?
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-2-17 21:55

引用:
原帖由 my709394 於 2007-2-17 21:41 發表

反傳統...來班紅蕃如何?首領係用舊天誅就「合情合理」了...
嚟一班日爾曼族高手...用神農尺又點睇??
作者: 風中之神    時間: 2007-2-17 23:29

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-2-22 17:19

覺得本《神兵F》越嚟越悶,仲悶過《神兵3.5》,成日有意無意咁強調〝諸神之黃昏〞的重要性...
問天真係俾老黃玩到謝
作者: my709394    時間: 2007-2-23 01:38

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-2-22 17:19 發表
覺得本《神兵F》越嚟越悶,仲悶過《神兵3.5》,成日有意無意咁強調〝諸神之黃昏〞的重要性...
問天真係俾老黃玩到謝
天魔後代似乎都喜歡劃畫喎...東條的禪畫,星夜的水墨畫,阿道夫的素描...不過黃生係唔係知道呢?

言歸正傳~書後寫~現在只係第一篇的清末篇咋,以後仲有排玩呢...欲狼會咁易放過問天?戰死都十幾期才俾他...來個假死吧...
突然想起~可能問天在194X年在上海見到個練易筋經姓西城的日本人見他太出色,用劍片開他腦袋睇睇內裡係唔係有天魔呢...
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-2-23 16:20

問天都注定係一個悲劇人物嚟喇...俾老黃用到盡...
作者: 周五一次郎    時間: 2007-2-23 18:33

引用:
原帖由 my709394 於 2007-2-23 01:38 發表

可能問天在194X年在上海見到個練易筋經姓西城的日本人見他太出色,用劍片開他腦袋睇睇內裡係唔係有天魔呢...
出呢個正喔!!!
但老黃D編劇便有0甘醒?
同埋問天同神秘劍客好似唔多同,可以點兜呢?
作者: 雲無求    時間: 2007-2-24 03:26

作者: my709394    時間: 2007-2-25 00:46

引用:
原帖由 雲無求 於 2007-2-24 03:26 發表

漫畫劇情大多是天馬行空,隨便編個理由讓問天得回鳳凰之心,因此可以再用息壤玩變身,這樣不就行了.
對啊...其實「理由」好簡單~問天連孫悟空都可以做,區區一把鳳凰算什麼?
作者: 風中之神    時間: 2007-2-26 05:03

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-2 22:41

今期豪傑露兩手、講幾句又一期...
戰炎帝果陣所創的《豪傑•天晶劍訣》,始終都未見豪傑成套劍訣使出過,淨係係咁二使過一招半式,成套劍訣有幾多式又未知...點搞呀!!

作者: 風中之神    時間: 2007-3-3 08:15

作者: crazybb    時間: 2007-3-3 12:15

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-3-2 10:41 PM 發表
今期豪傑露兩手、講幾句又一期...
戰炎帝果陣所創的《豪傑•天晶劍訣》,始終都未見豪傑成套劍訣使出過,淨係係咁二使過一招半式,成套劍訣有幾多式又未知...點搞呀!!
今期仲用東方問世的劍招.......
作者: 風中之神    時間: 2007-3-4 04:07

作者: 雲無求    時間: 2007-3-5 02:51

作者: 風中之神    時間: 2007-3-5 18:37

作者: KING546    時間: 2007-3-10 12:37

有人話清朝的問天其實係太平, 唔知有冇可能呢??
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-10 12:57

引用:
原帖由 KING546 於 2007-3-10 12:37 發表
唔多似喎
近幾的《神兵3.5》 & 《神兵F》好鬼悶呀,劇情一D都唔緊張
作者: 風中之神    時間: 2007-3-10 18:40

作者: 唐不阿奴    時間: 2007-3-11 17:05

編劇都吃屎!!!!完全唔記得左「天魂萬噬」係咩招式......神兵2時,宗主出「天魂萬噬」個期寫明係神速反擊技......而家「天魂萬噬」變左「瘋魂千滅」千級版......cheap哂,難怪要整招垃圾招變成殺著....
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-11 17:24

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2007-3-11 17:05 發表
編劇都吃屎!!!!完全唔記得左「天魂萬噬」係咩招式......神兵2時,宗主出「天魂萬噬」個期寫明係神速反擊技......而家「天魂萬噬」變左「瘋魂千滅」千級版......cheap哂,難怪要整招垃圾招變成殺著....
所以話...
近幾的《神兵3.5》 & 《神兵F》好鬼悶呀,劇情一D都唔緊張
作者: 風中之神    時間: 2007-3-11 19:54

作者: 唐不阿奴    時間: 2007-3-12 20:39

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-3-11 17:24 發表

所以話...
可能係佢地d爛鬼編劇掛住搞玉皇朝武俠世界個data base,唔記得哂神兵世界d野......天魂萬噬就咁失傳左....我真係想去個討論會度鬧爆佢地
作者: my709394    時間: 2007-3-12 23:02

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-3-11 17:24 發表

所以話...
畢竟設定太亂來了...又話豪傑打贏一個神之後功力再進步和「眼界」比以前大開好多,結果連個凡人都打唔過...醉道人一出場只係個二級高手,現在竟然和武神通這上一代的絕世高手並肩作戰而且表演仲相差唔遠,太怪了...

嗯~突然想起F的天降異物是否這玩意呢...

題外話~估唔到123要節外生枝呢...
作者: 唐不阿奴    時間: 2007-3-13 23:06

引用:
原帖由 my709394 於 2007-3-12 23:02 發表

畢竟設定太亂來了...又話豪傑打贏一個神之後功力再進步和「眼界」比以前大開好多,結果連個凡人都打唔過...醉道人一出場只係個二級高手,現在竟然和武神通這上一代的絕世高手並肩作戰而且表演仲相差唔遠,太怪了.. ...
no la....我估豪傑係打win左ga
但係天皇練埋咩九死邪功,越死越勁ma,要比豪傑打死一次,咪又勁左d咁去搵千歲狗lor.....
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-13 23:33

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2007-3-13 23:06 發表

no la....我估豪傑係打win左ga
但係天皇練埋咩九死邪功,越死越勁ma,要比豪傑打死一次,咪又勁左d咁去搵千歲狗lor.....
神武天皇同羅剎怨魂打果陣好似係『死』第7次,如果你估中的話同豪傑打又『死』第8次,咁照計神武天皇仲有2次可以『死』,又有排玩...
作者: 唐不阿奴    時間: 2007-3-14 22:26

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-3-13 23:33 發表

神武天皇同羅剎怨魂打果陣好似係『死』第7次,如果你估中的話同豪傑打又『死』第8次,咁照計神武天皇仲有2次可以『死』,又有排玩...
仲有1次咋,點計數.....
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-14 23:27

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2007-3-14 22:26 發表

仲有1次咋,點計數.....
〝死〞完第9次,第10次先係真死......
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-14 23:29

引用:
原帖由 my709394 於 2007-3-12 23:02 發表

題外話~估唔到123要節外生枝呢...
今日睇咗,個高妹好〝騎呢〞
作者: 風中之神    時間: 2007-3-16 06:54

作者: KING546    時間: 2007-3-16 15:25

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-3-10 12:57 發表

唔多似喎
但今期龍虎門專欄都有講依件事喎......
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-16 22:17

頂!
今期神武天皇出乜鬼嘢最強絕招...把鬼!原來只係以氣凝聚三個分身拑制敵人俾自己任打任篤,神武天皇咁就叫大和國武學天才,果個乜鬼嘢最強絕招...真係《心劍神訣》都強過距
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-16 22:19

引用:
原帖由 KING546 於 2007-3-16 15:25 發表

但今期龍虎門專欄都有講依件事喎......
但真係唔多似太平喎
作者: 風中之神    時間: 2007-3-18 01:05

作者: 風中之神    時間: 2007-3-18 01:06

作者: 風中之神    時間: 2007-3-18 01:06

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-22 21:04

嘩!!《神兵F》又搞gag......
王無忌登場!!
作者: 風中之神    時間: 2007-3-22 22:29

作者: 風中之神    時間: 2007-3-24 03:51

作者: 冰河    時間: 2007-3-26 00:30

今日收到風,神兵3.5月會在五月完結。

之後新的神兵會轉做潮華版,亦是暫時潮華版計劃的最後一套(因為已經唔夠人手做潮華版了)!
作者: 風中之神    時間: 2007-3-26 03:12

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-26 22:25

引用:
原帖由 冰河 於 2007-3-26 00:30 發表
今日收到風,神兵3.5月會在五月完結。

之後新的神兵會轉做潮華版,亦是暫時潮華版計劃的最後一套(因為已經唔夠人手做潮華版了)!
終於肯完咯
希望新神兵會做番好睇D啦
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-3-26 23:11

我一直覺得《神兵3.5》敗筆之一係果D九唔搭八的飛獸、怪獸

作者: Dr.Evil    時間: 2007-3-27 00:13

今期3.5簡直利晒大普!!果4件明王駛唔駛畫兩版?開心飛天一刀又一版!!果個唔知乜q鏡又大半版!!最後又無啦啦拉業又一版?!痴q線架!!!!
作者: 風中之神    時間: 2007-3-27 03:54

作者: 風中之神    時間: 2007-3-27 21:05

作者: KING546    時間: 2007-3-27 23:37

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2007-3-27 00:13 發表
今期3.5簡直利晒大普!!果4件明王駛唔駛畫兩版?開心飛天一刀又一版!!果個唔知乜q鏡又大半版!!最後又無啦啦拉業又一版?!痴q線架!!!!
同意!!!!!
作者: 風中之神    時間: 2007-4-1 23:55

作者: 業火紅蓮    時間: 2007-4-5 02:45

作者: 雲無求    時間: 2007-4-12 05:04

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-4-18 22:12

引用:
原帖由 KING546 於 2007-3-10 12:37 發表
《神兵F》...
個『問天』真係南宮太平喎,仲有天晶綠臂添
作者: 風中之蓮    時間: 2007-4-18 22:30

作者: kariyui    時間: 2007-4-19 09:52

除左洪7公 & 郭靖用 18 掌外, 另一個係誰?
作者: KING546    時間: 2007-4-19 11:01

引用:
原帖由 kariyui 於 2007-4-19 09:52 發表
除左洪7公 & 郭靖用 18 掌外, 另一個係誰?
係咪喬峰呢??
作者: cdlover    時間: 2007-4-19 12:35

引用:
原帖由 KING546 於 2007-4-19 11:01 發表

係咪喬峰呢??
睇個樣好似七十二掌都打隻怪獸唔死
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-4-19 21:25

引用:
原帖由 KING546 於 2007-4-19 11:01 發表

係咪喬峰呢??
應該係喬峰...
仲有武神戰器出場添
作者: KING546    時間: 2007-4-20 00:09

今期真係唔錯.幾好睇!!!
作者: 風中之蓮    時間: 2007-4-21 18:36

作者: 唐不阿奴    時間: 2007-4-23 23:06

今期確係好睇,估唔到有喬峰呢d陳年人物都出埋黎
但如果佢解釋唔到點解太平識用神兵異能(佢係魔種,用到虛無魔鏡都仲ok,但用神農尺就真係過份左)
and之前講過不能鑄兵(第一次打義勇門時),但又鑄神農尺
我就罷買
作者: cdlover    時間: 2007-4-23 23:39

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2007-4-23 23:06 發表
今期確係好睇,估唔到有喬峰呢d陳年人物都出埋黎
但如果佢解釋唔到點解太平識用神兵異能(佢係魔種,用到虛無魔鏡都仲ok,但用神農尺就真係過份左)
and之前講過不能鑄兵(第一次打義勇門時),但又鑄神農尺
我就罷買
我對神兵F有信心...我估應該可以自圓其說無問題...編劇嚟講呢本睇得出有比心機...
作者: 風中之蓮    時間: 2007-4-28 19:51

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-5-6 00:14

果6件異寶組成咗個〝太空站〞,果班天魔唔會係《小魔神》入面果班魔神掛
作者: 風中之蓮    時間: 2007-5-6 00:38

作者: 風中之蓮    時間: 2007-5-13 14:51

作者: 風中之蓮    時間: 2007-5-19 20:58

作者: SATANFRANK    時間: 2007-5-20 21:21

又是这个 又是这个  能打点人字吗/
作者: Dr.Evil    時間: 2007-5-25 20:03

小弟今期好好彩買到本錯體3.5!!

由第1頁一跳就跳到11頁,去到18頁之後又去番第11頁,跟住去到30頁之後又變番23頁去到30就完左喇!!

呢個簡直係小弟既睇書新體驗!!
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-5-26 09:41

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2007-5-25 20:03 發表
小弟今期好好彩買到本錯體3.5!!

由第1頁一跳就跳到11頁,去到18頁之後又去番第11頁,跟住去到30頁之後又變番23頁去到30就完左喇!!

呢個簡直係小弟既睇書新體驗!!
你果本可能係『神兵優化工程』的體驗版
作者: Dr.Evil    時間: 2007-5-26 16:11

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-5-26 09:41 發表

你果本可能係『神兵優化工程』的體驗版
都有可能喎!!從而去清洗我呢d讀者都唔定,等我下定決心可以cut書!!
作者: 風中之蓮    時間: 2007-5-26 22:13

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0