標題: [檔案] 柴灣成屋村 [打印本頁]

作者: stary    時間: 2011-11-22 00:36     標題: 柴灣成屋村

先母以前告知我在柴灣成屋村家中出生的、

作者: stary    時間: 2011-11-22 15:47

柴灣一帶相信早於宋朝時便有人聚居。當時來往浙江、福建和廣州之間的船隻,有時會在途經柴灣時到岸上取水。一八一九年重修的《新安縣志》並沒有提及柴灣。但根據柴灣原住居民藍氏的族譜以及羅氏族人所收藏的田契和稅契,遠在清朝乾隆年間;即公元一七三六至一七九五年間,有一些客家人進入柴灣,陸續建立了成屋村、羅屋村、藍屋村、陸屋村、西村及大坪村等六條客家村落,已在今日的柴灣建村。一八四一年的《香港政府憲報》記載當時的人口普查資料,柴灣僅是一條住有三十人的小村落,到了一八九一年增至二百零八人。當地居民以捕魚及務農為生,亦有部分村民以燒灰為業。
柴灣英文名稱是Sai Wan;這應該是柴灣的客家發音。因此,柴灣過去曾被稱為西灣。可是,雖然柴灣的地名已被糾正,但柴灣以東的小海灣『小柴灣』就一直被稱為『小西灣』。
一八四三年,英軍曾於柴灣設立軍營,但因軍人紛紛感染熱病,故其後將軍營遷至高地,即現時鯉魚門渡假村之處,並於附近設立炮台作為海防用途,即現時香港海防博物館之處。到了一九二五年,香港童軍於現時柴灣公園附近興建香港首個童軍營地。附圖約七0年代的柴灣
作者: suewong    時間: 2011-11-22 16:34

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-22 15:47 發表
柴灣一帶相信早於宋朝時便有人聚居。當時來往浙江、福建和廣州之間的船隻,有時會在途經柴灣時到岸上取水。一八一九年重修的《新安縣志》並沒有提及柴灣。但根據柴灣原住居民藍氏的族譜以及羅氏族人所收藏的田契和稅 ...
我發覺柴灣有原住民的墳墓, 但為何柴灣原住居民沒有丁權 ?

作者: tillama1    時間: 2011-11-22 20:04

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-22 15:47 發表
柴灣一帶相信早於宋朝時便有人聚居。當時來往浙江、福建和廣州之間的船隻,有時會在途經柴灣時到岸上取水。一八一九年重修的《新安縣志》並沒有提及柴灣。但根據柴灣原住居民藍氏的族譜以及羅氏族人所收藏的田契和稅 ...
我都係香港出世,  小學時大陸來的同學叫我做香港仔, 點解我無丁權 ???????????
作者: antoine90    時間: 2011-11-22 22:49

丁權只係新界原居民可以有....要牽涉寶安及新界原居民抗英接管租借新界事件...
作者: suewong    時間: 2011-11-23 20:58

引用:
原帖由 antoine90 於 2011-11-22 22:49 發表
丁權只係新界原居民可以有....要牽涉寶安及新界原居民抗英接管租借新界事件...
I know, 哭的孩子有糖吃...
作者: tillama1    時間: 2011-11-23 23:36

引用:
原帖由 suewong 於 2011-11-23 20:58 發表

我都知 ...........  把鬼 ....... !!!!!!!!!!!
作者: manchaikelly    時間: 2011-11-24 13:40

thanks for sharing
作者: antoine90    時間: 2011-11-24 20:41

引用:
原帖由 suewong 於 2011-11-23 20:58 發表

孩子不只哭,還會打人。
港英接管新界後,不得不在反抗最烈,甚至可以說是打過仗的大埔、屏山、錦田三地以山頭據險率先設立警署,以武力象徵並有再鎮壓的預計。
(錦田蓮花地無險可守,警署設在凹頭,與屏山警署互相照應,並能眺望后海灣監視華界情況)
作者: stary    時間: 2011-11-25 00:11

引用:
原帖由 antoine90 於 2011-11-24 20:41 發表

孩子不只哭,還會打人。
港英接管新界後,不得不在反抗最烈,甚至可以說是打過仗的大埔、屏山、錦田三地以山頭據險率先設立警署,以武力象徵並有再鎮壓的預計。
(錦田蓮花地無險可守,警署設在凹頭,與屏山警署互 ...
其實 、新界人有丁權是否因是租借地的原因!
作者: suewong    時間: 2011-11-25 16:51

引用:
原帖由 antoine90 於 2011-11-24 20:41 發表

孩子不只哭,還會打人。
(錦田蓮花地無險可守,警署設在凹頭,與屏山警署互 ...
to be fair, 他們的先祖性格剛烈, 是 ah Sue 的 cup of tea. 但演變成盲不講理/重男輕女...
作者: antoine90    時間: 2011-11-25 20:42

引用:
原帖由 suewong 於 2011-11-25 16:51 發表

to be fair, 他們的先祖性格剛烈, 是 ah Sue 的 cup of tea. 但演變成盲不講理/重男輕女...
agree!!!
作者: stary    時間: 2011-11-26 00:37

感謝巴士迷周先生的珍貴圖片及他的五十至七十年代柴灣巴士回憶。童年回憶總是特別美好,由於本人的童年也是於柴灣渡過,小時候也曾向母親了解過以往柴灣的巴士發展,加上書籍「二十世紀港島區巴士路線發展史」的出現,配合周先生的回憶,令我建立了以下的故事。
「在童年時代, 在下也是一個不拆不扣的巴士迷, 因早年柴灣區內道路狹窄, 而且人口不多, 還沒有巴士行走, 只有一條 由筲箕灣至石澳經柴灣路口的 9號 線巴士. 當年為了看看巴士, 走到現在的柴灣道口及後還遠至筲箕灣南安街(當年的 2號 及 8號 巴士總站) 因當時還沒有巴士往柴灣, 所以當年柴灣居民都要徒步上落有 [長命斜]之稱由柴灣至筲箕灣一段之柴灣道, 因此每當有空, 為了想看巴士, 便徒步落筲箕灣, 一看便[幾小時], 跟着又要行上 [長命斜] 回家, 每次為了巴士, 不以為苦. 簡直是[巴土痴], 現在想來, 可以用两個字 [痴] [儍] 來形容, 一笑。
當年行走的 9號 線巴士, 因對巴士的型號並不怎樣重要, 不似現在的巴士迷, 只知是银白色車頭有個英文 [T] 的單門巴士, 巴士上的坐位是有 [彈弓] 的, 不似當時同型的雙門 中巴只是木造座位, 後來才知這型巴士就是俗稱 [白水箱] . 同時當年在筲箕灣總站所見之巴士, 2號線全用雙門長身的 [白水箱] 但 8號線 還有用像貨車車頭, 巴士車身的巴士, 很似現在美國流行的 [黃色學童巴士]。」

周先生沒有告訴我這段回憶的發生時間,但從內容可以知道那時8號的總站仍是筲箕灣,即1955年之前。由於在1954年8月,中巴為配合柴灣平房區的發展,設立了一條來往筲箕灣至柴灣(總站設於大潭道口)的沒有號碼路線,可以知道這段回憶是1954年或之前。很難想像一個人要坐巴士,需要翻山越嶺的行上長命斜然後下山,回家時又要重覆相同步驟,少點毅力也不行。當然,市民亦可以坐9號到大潭道口下車,然後下山回柴灣,可以慳了一次上山的步程,但以當時的生活水平來說,這樣做似乎有點「奢侈」附圖1959.12.25

作者: suewong    時間: 2011-11-26 21:46

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-25 00:11 發表
其實 、新界人有丁權是否因是租借地的原因!
有朋友是新界史的學者, 未有中山徑, 已帶隊參觀半山古蹟.

他覺得最大原因是新界人反英抗日, 性格剛烈, 英人深懂懷柔 ...
作者: suewong    時間: 2011-11-26 21:50     標題: 回復 13# 的帖子

btw, 現在大潭道口通不到大潭道陽明山莊, 以前如何 ?
作者: stary    時間: 2011-11-27 00:16

引用:
原帖由 suewong 於 2011-11-26 21:50 發表
btw, 現在大潭道口通不到大潭道陽明山莊, 以前如何 ?
相信妳是指大潭水霸至陽明山莊那條水塘道路\;現在不行、以前也不行,因那是限制道路!
作者: antoine90    時間: 2011-11-27 08:17

引用:
原帖由 suewong 於 2011-11-26 21:46 發表

有朋友是新界史的學者, 未有中山徑, 已帶隊參觀半山古蹟.

他覺得最大原因是新界人反英抗日, 性格剛烈, 英人深懂懷柔 ...
就懷柔而言,佔領新界後,即在大埔、屏山、元朗凹頭三所警署旁,設立三所官立小學,其時稱國家學校(nation school)。
文攻武略也。
作者: suewong    時間: 2011-11-27 16:43

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-27 00:16 發表
相信妳是指大潭水霸至陽明山莊那條水塘道路\;現在不行、以前也不行,因那是限制道路!
thanks...

Google map 話通, 去到童軍office, 就行不得, 非常狼狽...

btw, 點解限制o既 ?

作者: suewong    時間: 2011-11-27 16:45

引用:
原帖由 antoine90 於 2011-11-27 08:17 發表

就懷柔而言,佔領新界後,即在大埔、屏山、元朗凹頭三所警署旁,設立三所官立小學,其時稱國家學校(nation school)。
文攻武略也。
香港近代史專家...
作者: suewong    時間: 2011-11-27 16:50

引用:
原帖由 antoine90 於 2011-11-27 08:17 發表

文攻武略也
老兄確有見地.

當時官立學校, 是父母的 dream school...
作者: stary    時間: 2011-11-27 23:44

上世紀六十年代初柴灣剛發展的情景,是我童年成長的地方
!
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-11-28 02:09     標題: 回復 21# 的帖子

此圖應該攝於五十年代尾, 那時個巴士站遠離徙置區, 沙塵滾滾, 幼時不懂, 以為沙漠就是如此.

那年头一年一次到柴灣探我姑婆, 大人傾計, 小孩在空地騎單車, 跌了不小交.

聞說柴灣乃魚村, 不知海灣在何處 ?
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-11-28 02:17

七十年代中再回柴灣, 柴灣多了個興華邨, 巴士站搬了, 附近有一家地下茶室, 我到那裹揾「仔」, 每次出現, 雞飛狗走, 老板多得我唔少.
作者: stary    時間: 2011-11-28 07:49

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-11-28 02:09 發表
此圖應該攝於五十年代尾, 那時個巴士站遠離徙置區, 沙塵滾滾, 幼時不懂, 以為沙漠就是如此.

那年头一年一次到柴灣探我姑婆, 大人傾計, 小孩在空地騎單車, 跌了不小交.

聞說柴灣乃魚村, 不知海灣在何處  ...
可看最頂一幅圖、柴灣乃小客家農村、不是漁村、只是後期填海後,增設避風塘、才變成有漁民之地!
作者: stary    時間: 2011-11-28 07:57

此圖是柴灣原始模樣;
作者: stary    時間: 2011-11-28 08:03

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-11-28 02:17 發表
七十年代中再回柴灣, 柴灣多了個興華邨, 巴士站搬了, 附近有一家地下茶室, 我到那裹揾「仔」, 每次出現, 雞飛狗走, 老板多得我唔少.
閣下江湖地位真不少、哈,一笑!
作者: suewong    時間: 2011-11-28 16:21

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-27 23:44 發表
上世紀六十年代初柴灣剛發展的情景,是我童年成長的地方
!
當時柴灣 d 樓好近海.

btw, 總值最貴的地皮, 在柴灣...
作者: suewong    時間: 2011-11-28 16:23

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-26 00:37 發表
感謝巴士迷周先生的珍貴圖片及他的五十至七十年代柴灣巴士回憶。童年回憶總是特別美好,由於本人的童年也是於柴灣渡過,小時候也曾向母親了解過以往柴灣的巴士發展,加上書籍「二十世紀港島區巴士路線發展史」的出現 ...
飯票話以前 遊車河, 去到柴灣, 就冇馬路通, 要轉頭...
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-11-28 23:35

興華坉巴士站附近那間地下茶室週時聚埋一斑死飛仔死飛女,  茶室週圍廣佈天文台, 每當我們出現, 有屎在身的都会自動退避  曾有一個不怕死的充炮艇向外放聲氣, 話要我們有命入冇命出, 最終還是手到拿來, 乖乖跟我們回所服刑.
作者: stary    時間: 2011-11-29 01:34

引用:
原帖由 suewong 於 2011-11-28 16:21 發表

當時柴灣 d 樓好近海.

btw, 總值最貴的地皮, 在柴灣...
此情可待成追憶!btw,南灣半島向東南的海景真的很正!圖為填海前的小西灣;乃英軍情報中心!

作者: stary    時間: 2011-11-29 01:54

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-11-28 23:35 發表
興華坉巴士站附近那間地下茶室週時聚埋一斑死飛仔死飛女,  茶室週圍廣佈天文台, 每當我們出現, 有屎在身的都会自動退避  曾有一個不怕死的充炮艇向外放聲氣, 話要我們有命入冇命出, 最終還是手到拿來, 乖乖跟我 ...
牛奶蛇果然利害,鼠輩聞風喪胆,那時柴灣真的龍蛇混集!
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-11-29 10:39

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-29 01:54 發表
我不是什么利害, 只是履行職責, 靠的還是當時港英政府的管冶威信, 若是換轉今日的弱勢特區政府, 公務員冇背後撑腰, 熱誠何來.
作者: mtpen    時間: 2011-11-29 16:17

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-29 01:34 發表
此情可待成追憶!南灣半島向東南的海景真的很正!圖為填海前的小西灣;乃英軍情報中心!
Stary兄何以突然傷感起來呢?  

是那一段情咁刻骨銘心令老兄可待成追憶咁呢?  

老兄說得對,藍灣半阨景簡直marvelous!  

小弟曾租住上址一60樓以上全海景單位四年,一如李生講咁,的確幾心曠神怡嘅,如果唔係對面海堆填區吹晒啲臭氣及沙塵過嚟嘅話!

附上小西灣Cape Collinson Hill(黑角頭山)近照,讓老兄對比一吓你之舊照,看看是否青山依舊、人面全非呢!

作者: mtpen    時間: 2011-11-29 16:55

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-28 07:49 發表
可看最頂一幅圖、柴灣乃小客家農村、不是漁村、只是後期填海後,增設避風塘、才變成有漁民之地!
附上藍塘海峽一帶圖片連名稱,有錯請各前輩指正!

作者: suewong    時間: 2011-11-29 18:30

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-29 01:34 發表
此情可待成追憶!btw,南灣半島向東南的海景真的很正!圖為填海前的小西灣;乃英軍情報中心!
南灣半島海景 - 有朋友說有山有水, 比維港漂亮

英軍情報中心, 據說現在是居屋.

http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20100828/photo/0828-00205-006b1.jpg
作者: suewong    時間: 2011-11-29 18:32

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-29 01:54 發表
現在也是, 據聞某社團東區話事人, 住在小西灣/柴灣 的公屋...
作者: suewong    時間: 2011-11-29 18:50

引用:
總值最貴的地皮 -- 南灣半島...
作者: stary    時間: 2011-11-29 21:39

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-11-29 10:39 發表

我不是什么利害, 只是履行職責, 靠的還是當時港英政府的管冶威信, 若是換轉今日的弱勢特區政府, 公務員冇背後撑腰, 熱誠何來.
真的、現在警察抄牌發牛肉乾,也被人閙爆拍片擺上網,處長鄧竟成經常做sorry sir,公務員做事也畏看畏尾!
作者: mtpen    時間: 2011-11-29 21:53

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-29 21:39 發表
真的、現在警察抄牌發牛肉乾,也被人閙爆拍片擺上網,處長鄧竟成經常做sorry sir,公務員做事也畏看畏尾!
我曾多次勸我之紀律部隊朋友咪鬼捞,否則死無全屍!
作者: stary    時間: 2011-11-29 22:06

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-11-29 16:55 發表

附上藍塘海峽一帶圖片連名稱,有錯請各前輩指正!
多謝高清全海照片,地方名全對,閣下住了四年、相信也是很享受吧,雖然間中吹東北風有點氣味, 但也心曠神怡吧,一笑!
作者: stary    時間: 2011-11-29 22:11

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-11-29 21:53 發表

我曾多次勸我之紀律部隊朋友咪鬼捞,否則死無全屍!  
薪高糧準為生活,無辨法,頂硬上<-÷->
作者: mtpen    時間: 2011-11-30 08:33

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-29 22:11 發表
薪高糧準為生活,無辨法,頂硬上<-÷->
我同呢啲男子漢朋友分析過,叫佢哋洗少啲咪得囉,何須為五斗米而折腰,甚至折頸,而作無辜政治犧牲品!
作者: mtpen    時間: 2011-11-30 08:39

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-29 22:06 發表
多謝高清全海照片,地方名全對,閣下住了四年、相信也是很享受吧,雖然間中吹東北風有點氣味, 但也心曠神怡吧,一笑!
初初去住,咁靚嘅海景,着實令人stunning

惟英雄慣見亦常人,慢慢失却新鮮感,唔多得閒睇!

Stary兄乃柴灣出生原居民,唔介意嘅話,就讓小弟放上一些這一帶之美麗海景圖片,給老兄作留念好嗎?

作者: stary    時間: 2011-11-30 09:41

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-11-30 08:39 發表

初初去住,咁靚嘅海景,着實令人stunning!

惟英雄慣見亦常人,慢慢失却新鮮感,唔多得閒睇!  

Stary兄乃柴灣出生原居民,唔介意嘅話,就讓小弟放上一些這一帶之美 ...
多謝!六十樓原來咁高、個海景好靓,說笑講句、除非扮睇樓,唔係都無機看到 ,唔該哂!
作者: mtpen    時間: 2011-11-30 09:54

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-30 09:41 發表
多謝!六十樓原來咁高、個海景好靓,說笑講句、除非扮睇樓,唔係都無機看到 ,唔該哂!
Stary兄唔使咁客氣,邊個講得埋老兄唔會有日叠水到上去圈貨呀?  

若然我冇理解錯誤,蒲台島背後遠處者,應為香港境外之担杆山群島。  

作者: mtpen    時間: 2011-11-30 10:18     標題: 藍塘彩虹

某日,彩虹大姐突然在窗前乘雨而來,可惜來匆匆、去也匆匆!

正所謂花非花,霧非霧….來如春夢不多時,去似朝雲無覓處!

作者: choihung    時間: 2011-11-30 12:30

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-11-30 10:18 AM 發表
某日,彩虹大姐突然在窗前乘雨而來,可惜來匆匆、去也匆匆!

正所謂花非花,霧非霧….來如春夢不多時,去似朝雲無覓處!  
哇,pen兄gum客氣,謝謝!

也謝謝那些照片,想不到原來高層的海景是如此無敵!

說起柴灣,想當年我從九龍搬過來,還要囘九龍區上學,地鐵還沒有開過來柴灣,日日要走去碼頭坐船然後坐巴士,要特早起床,救命!不過坐船可以讓我好好復習功課,當時的成績不跌反升,算是意外收穫吧!
作者: mtpen    時間: 2011-11-30 12:44

引用:
原帖由 choihung 於 2011-11-30 12:30 發表

也謝謝那些照片,想不到原來高層的海景是如此無敵! ...
多謝彩虹大姐冇介意小弟揾妳嚟借題發揮!   

從字行間似覺大姐亦曾居此屋苑,isn’t it?

大姐講述長途跋涉上學反而成績更突出,引證我曾引用之番鬼saying, i.e. Everything happens for a reason….!

作者: choihung    時間: 2011-11-30 14:56

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-11-30 12:44 PM 發表

多謝彩虹大姐冇介意小弟揾妳嚟借題發揮!   

從字行間似覺大姐亦曾居此屋苑,isn’t it?

大姐講述長途跋涉上學反而成績更突出,引證我曾引用之番鬼saying, i.e. Everythin ...
No I haven't.  When I moved into Chaiwan, Siu Sai Wan was not yet developed as a residential area.  So far only came to Siu Sai Wan for some shopping, visiting friends and the Stadium.  I think Siu Sai Wan is better than Tseung Kwan O as the buildings are not as crowded as over there.
作者: mtpen    時間: 2011-11-30 16:05

引用:
原帖由 choihung 於 2011-11-30 14:56 發表

No I haven't.  When I moved into Chaiwan, Siu Sai Wan was not yet developed as a residential area.  So far only came to Siu Sai Wan for some shopping, visiting friends and the Stadium.  I think Si ...
My dear Big Sister Rainbow, I do highly appreciate that you’ve got that sense of humour and could allow me to make that joke using your name in it without getting any hard feeling.

It’s no doubt that Siu Sai Wan is far better than Cheung Kwan O in terms of Town Planning and the size of population, not to say that the air quality is much better than there as well.

The trouble is, Siu Sai Wan has not got the MTR, as a result, traffic is the main concern for many people who’re living there. To be honest, I’d decided to move away from it just because I don’t like to take the bus or Public Light Bus, which is considered to be inconvenience, unsafe and uncomfortable when travelling on it.

Anyway, the view over there is gorgeous and you can’t find anywhere in the urban area of Hong Kong that could give you such a magnificent sea view.

作者: mtpen    時間: 2011-11-30 18:02     標題: 藍塘彩虹

Another rainbow with a better shape over the Tathong Channel!

作者: suewong    時間: 2011-11-30 18:24

引用:
原帖由 choihung 於 2011-11-30 12:30 發表

也謝謝那些照片,想不到原來高層的海景是如此無敵!

說起柴灣,想當年我從九龍搬過來,還要囘九龍區上學,地鐵還沒有開過來柴灣,日日要走去碼頭坐船然後坐巴士,要特早起 ...
I always hold the idea that Choihung Mui Mui lives in Choi Hung...
作者: mtpen    時間: 2011-11-30 18:31     標題: 担杆山羣島

I’ve got another picture giving you a better view over the 担杆山羣島
(Rear middle)

I don’t want to ruin the picture, so I haven’t marked the name of which on it.

作者: suewong    時間: 2011-11-30 19:03

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-30 09:41 發表
我懷疑高層的居屋, 也可看到.甚至可以兼收遠洋近山..
作者: suewong    時間: 2011-11-30 19:51

引用:
原帖由 choihung 於 2011-11-30 14:56 發表

No I haven't.  When I moved into Chaiwan, Siu Sai Wan was not yet developed as a residential area.  So far only came to Siu Sai Wan for some shopping, visiting friends and the Stadium.  I think Si ...
choi hung Mui Mui,

pardon me for so fuzzy. Avoid go there by yourself at late nite, the gangster live there...
作者: mtpen    時間: 2011-11-30 21:01     標題: 騰雲駕霧

陰風怒號,濁浪排空!
作者: mtpen    時間: 2011-11-30 21:08     標題: 小西灣富景花園

天朗氣清!
作者: mtpen    時間: 2011-11-30 21:12     標題: 東龍相伴

(東)龍躍窗前
作者: choihung    時間: 2011-11-30 21:33

引用:
原帖由 suewong 於 2011-11-30 06:24 PM 發表

I always hold the idea that Choihung Mui Mui lives in Choi Hung...
You are right, I was from Choi Hung!
作者: choihung    時間: 2011-11-30 21:35

引用:
原帖由 suewong 於 2011-11-30 07:51 PM 發表

choi hung Mui Mui,

pardon me for so fuzzy. Avoid go there by yourself at late nite, the gangster live there...
Thanks Big Sister Sue.  My activities over there mostly took place during day time.
作者: choihung    時間: 2011-11-30 21:36

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-11-30 09:01 PM 發表
陰風怒號,濁浪排空!  
Wow, looks like shooting from aeroplane!
作者: choihung    時間: 2011-11-30 21:38

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-11-30 09:12 PM 發表
(東)龍躍窗前  
Wow!  豪宅!
作者: stary    時間: 2011-11-30 23:37

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-11-30 21:01 發表
陰風怒號,濁浪排空!  
真要再次多謝這批照片,濁浪排空,藍塘彩虹,花非花,霧非霧….來如春夢不多時,去似朝雲無覓處,(東)龍躍窗前;每一幅都十分震撼,漂亮非常,thanks!
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-12-1 01:48

筆老兄住六+樓高層, 日日滕雲架霧, 如住仙洞, 羨熬旁人. 看來閣下必冇畏高.

藍塘海峽我以前出入很多次, 只是從冇由高角度看, 原來大自然佈局精奇, 船行其中, 不知精妙, 多謝賞圖.
作者: mtpen    時間: 2011-12-1 06:19

引用:
原帖由 choihung 於 2011-11-30 21:38 發表

Wow!  豪宅!
假豪宅,讓我日後有機會慢慢道來!  
作者: mtpen    時間: 2011-12-1 07:54

引用:
原帖由 stary 於 2011-11-30 23:37 發表
真要再次多謝這批照片,濁浪排空,藍塘彩虹,花非花,霧非霧….來如春夢不多時,去似朝雲無覓處,(東)龍躍窗前;每一幅都十分震撼,漂亮非常,thanks!
多謝Stary兄賞面,藍塘海峽實在太美了!

小弟閒時因應四時變化,影落太多相片了。

以此單位全海景180度來計,我至今只放上東面之一小部份!

我還有好些美景想與大家分享,但不想霸佔老兄個forum,故要花些少時間揀些精選才放上來,就當此藍灣半島單位為各柴灣街坊之瞭望臺好了!

作者: mtpen    時間: 2011-12-1 07:58

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-1 01:48 發表
筆老兄住六+樓高層, 日日滕雲架霧, 如住仙洞, 羨熬旁人. 看來閣下必冇畏高.

藍塘海峽我以前出入很多次, 只是從冇由高角度看, 原來大自然佈局精奇, 船行其中, 不知精妙, 多謝賞圖.
Sir鍾意船,我有好些船景會放上給老兄欣賞!

作者: stary    時間: 2011-12-1 09:25

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-1 07:54 發表

多謝Stary兄賞面,藍塘海峽實在太美了!

小弟閒時因應四時變化,影落太多相片了。

以此單位全海景180度來計,我至今只放上東面之一小部份!

我還有好些美景想與大家分享,但不 ...
先多謝 !完全不介意!很想看看一些日出的、或一些颱風來臨、風雨飘搖的相片,不知有沒有!
作者: mtpen    時間: 2011-12-1 16:54

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-1 09:25 發表
先多謝 !完全不介意!很想看看一些日出的、或一些颱風來臨、風雨飘搖的相片,不知有沒有!
No problem, let me get some for you later.
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-12-2 10:12

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-1 07:58 發表

牛Sir鍾意船,我有好些船景會放上給老兄欣賞!
先行謝過. 如我有居所如此, 必買一只强力望遠鏡, 每日單看, 已夠我過日神了.
作者: mtpen    時間: 2011-12-2 11:38

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-2 10:12 發表

先行謝過. 如我有居所如此, 必買一只强力望遠鏡, 每日單看, 已夠我過日神了.
Sir無須花時間及金錢去買望遠鏡,小弟早知老兄心意,已代勞一一將之影低給老兄慢慢欣賞!
作者: mtpen    時間: 2011-12-2 11:50

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-1 09:25 發表
My dear Big Brother Stary, as promised, I now give you some more beauties of the Tathong Channel, or Chai Wan, if you’d like to use this name as a memorial to your birthplace.

However, I haven’t got Don McLean’s Starry Starry Night for you, what I’d get for you tonight is Mike Oldfield & Maggie Reilly’s Moonlight Shadow instead.

I do hope that you’d like it anyway.

作者: scottiehong    時間: 2011-12-2 13:23

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-2 11:50 發表

My dear Big Brother Stary, as promised, I now give you some more beauties of the Tathong Channel, or Chai Wan, if you’d like to use this name as a memorial to your birthplace.   

Howe ...
筆兄

景觀真係無敵,
話時話, 冬天唔開暖爐睇怕都幾難頂
作者: mtpen    時間: 2011-12-2 16:11

引用:
原帖由 scottiehong 於 2011-12-2 13:23 發表

筆兄,景觀真係無敵, 話時話, 冬天唔開暖爐睇怕都幾難頂

康兄可謂明察秋毫,未被美景所蒙蔽,而忽略背後代價,後生可畏!

冬天唔開暖爐等於入雪房,唔止難頂,係冇得頂!

我俩老開行两部2000W充油式恆溫暖爐先至頂得順,電費最高記錄嗰個月為$1400有多(而夏天泠氣費亦相若)!

呢亭所謂豪宅,一啲都唔環保,玻璃窗多又大隻(但又唔係隻隻開得),石屎牆壁相對少,散熱/吸熱快,正式冬涼夏暖,好睇唔好食,把鬼!

香港背靠强國,阿爺仲有成幾仟個大答o田、東南西北海油井未開發,核能又先進又安全,全國之電越山來,香港人又大把錢買電,不用不用白不用!  

Energy Saving (節能)呢亭窮鬼寒酸嘢,只啱英國啲窮鬼地方先至興!在英時我間两層高House,窗及門皆用double glazing,两層玻璃中間真空,石牆亦起成前後两層,中間夾隔熱棉。二樓天花頂與loft(尖頂瓦面下之閣樓)之間亦鋪上隔熱棉,故可冬暖夏涼,一般屋亦如是!

香港人太富貴浪費喇,顧住收尾嗰幾年!

作者: mtpen    時間: 2011-12-2 18:17     標題: 藍塘秋月

海上生明月,天涯共此時!
作者: mtpen    時間: 2011-12-2 18:33     標題: 冷月寒塘

天階夜色涼如水,斜倚窗台賞月星
作者: mtpen    時間: 2011-12-2 20:26     標題: 何必呢?

月上東龍頭,人在寫字樓!

Or 人却在做牛!

我諸事八掛,從側邊窗望吓凹入之隣座單位,一直掃落去,常常發覺一般好夜都未着廳燈。

除非忙於shopping掃貨或去應酬飲宴又作別論,否則我有理由相信佢哋應咗我以上之寫照!

唉!何必呢?空有良辰美景都冇時間去享受,at the end of the day至發覺自己白忙一場,嘥料!

作者: mtpen    時間: 2011-12-2 20:35

呢個單位有度好,夜嘛嘛起身遇上烈月當空,唔使着燈都唔會撞牆,慳電又環保!
作者: scottiehong    時間: 2011-12-2 20:38

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-2 16:11 發表

康兄可謂明察秋毫,未被美景所蒙蔽,而忽略背後代價,後生可畏!

冬天唔開暖爐等於入雪房,唔止難頂,係冇得頂!

我俩老開行两部2000W充油式恆溫暖爐先至頂得順,電費最高記錄 ...
筆兄

Pan記 LX2 影出來, 真係唔錯, 好機一部
睇來筆兄都係影友, 指點下小弟
作者: mtpen    時間: 2011-12-2 20:41

夜出東門趕住輸?

每晚呢個時候,會有幾隻又細又殘舊嘅所謂郵船,船齡及大少一如幾十年前港澳渡輪樣貌,經脚下出東海,第日辰早六七點就排隊入港又或等領航員。

我有理由相信呢啲係賭船!唉,十賭九騙/輸、長賭必輸….一代一代都冇吸取教訓,真失敗!

作者: mtpen    時間: 2011-12-2 20:44

引用:
原帖由 scottiehong 於 2011-12-2 20:38 發表

筆兄

Pan記 LX2 影出來, 真係唔錯, 好機一部
睇來筆兄都係影友, 指點下小弟
新手上路,請康兄多多指教才真!
作者: mtpen    時間: 2011-12-2 22:01

西九咪有個乜鬼銅海嘅?我有上去瞄過,嗰度一團糟,睇見頭都暈埋!

真好笑!佢叫壹號,咁呢度算老幾?莫非佢哋未見過大蛇疴尿?

作者: scottiehong    時間: 2011-12-2 22:46

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-2 22:01 發表
西九咪有個乜鬼銅海嘅?我有上去瞄過,嗰度一團糟,睇見頭都暈埋!

論景觀, 當然無藍灣甘壯觀
壹號賣點係市區海景view,
一家大細, 始終都會揀市區, 方便返工返學
睇過壹號 or 住過壹號就知唔係甘過癮,
果d貨船係甘噴黑煙, 一大陣氣油味, 三十樓以下都幾惡頂

ps, 小弟乃窮鬼一名, 無資格住銀海, 只係上去睇過下
作者: scottiehong    時間: 2011-12-2 23:08

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-2 22:01 發表

講開又講, 廿年前讀緊中學既時候,
學校搞地理生態遊, 去左東龍島
廿年後, 仲記得水清沙幼, 印象難忘
唔知而家變成點 ?
作者: stary    時間: 2011-12-3 01:42

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-2 11:50 發表

Howe ...
啱啱返到屋企,一開電腦、嘩!乜啲相靓得咁緊要、原來藍塘月色自有一番美景、夜色迷人,真係唔該哂Pen兄,以後真的要放多些靓相讓大家飽眼福、交流交流!另外`,閣下上述字埵瘨﹛A一語中的、心領了、多謝!
作者: mtpen    時間: 2011-12-3 07:41

引用:
原帖由 scottiehong 於 2011-12-2 22:46 發表

小弟乃窮鬼一名, 無資格住銀海, 只係上去睇過下 ...
終須有日龍穿鳳,唔使日日褲穿窿 (or vice versa ),you never know, mate!
作者: mtpen    時間: 2011-12-3 09:02

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-3 01:42 發表

真係唔該哂Pen兄,以後真的要放多些靓相讓大家飽眼福、交流交流!另外`,閣下上述字埵瘨﹛A一語中的、心領了、多謝! ...
多謝Stary兄欣賞,請多多指教,互勉互勵,交流人生經驗/心得,以達致趨吉避凶,做個醒目人,帶來美好明天!   
作者: mtpen    時間: 2011-12-3 10:10

引用:
原帖由 scottiehong 於 2011-12-2 23:08 發表

.. 廿年前讀緊中學既時候, 學校搞地理生態遊, 去左東龍島, 廿年後, 仲記得水清沙幼, 唔知而家變成點 ?
孤島一個,應該冇乜點變掛,我都有近40年冇上過去!

1971年左右,每逢週未,一班老友,跟「金青會」撑獨木舟從西貢出發,東海浴白腊後,南下東龍洲食吓嘢,然後迴航,人生一樂也!

佛堂門一帶(見附圖)乃必經之路,風光如畫,美不勝收!

作者: 1149    時間: 2011-12-3 17:52

嘩,PEN兄攝影可是大師級,多PO些上來啦....

我家都用冷暖机,暖氣用電量約冷氣的一半,功效一流
電暖爐效果遠遠不及,且危險.
作者: mtpen    時間: 2011-12-3 21:08

引用:
原帖由 1149 於 2011-12-3 17:52 發表
嘩,PEN兄攝影可是大師級,多PO些上來啦....

我家都用冷暖机,暖氣用電量約冷氣的一半,功效一流
電暖爐效果遠遠不及,且危險.
1149兄真是過獎了,歸功於景靚才真!

Reverse Cycle Air Conditioning Systems無疑比較慳電,但會令人乾燥些!風琴式充油電暖爐是相對安全的,但不要貪平買發熱線那種,乾燥兼易引起火燭!

作者: stary    時間: 2011-12-3 21:15

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-2 20:26 發表
月上東龍頭,人在寫字樓!

Or 人却在做牛!

我諸事八掛,從側邊窗望吓凹入之隣座單位,一直掃落去,常常發覺一般好夜都未着廳燈。

除非忙於shopping掃貨或去 ...
好喜歡呢番說話,說得很有意思,日忙夜忙、到頭來可能只是白忙一場!再說;呢幾張月夜照 銀海照片,夜空蒼茫,美得沒話說!
作者: mtpen    時間: 2011-12-3 21:54

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-3 21:15 發表
好喜歡呢番說話,說得很有意思,日忙夜忙、到頭來可能只是白忙一場!
Stary兄,點講法好呢?

他們是否賺得/揾得多過所需/所用/所應享受呢?

猶如一部車,副計發得太行,會否傷車呢?

傷咗就傷咗,一世囉噃,值咩?

作者: mtpen    時間: 2011-12-4 09:17

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-3 21:15 發表
..日忙夜忙、到頭來可能只是白忙一場!

等我講個案例俾老兄聽,我有個friend,年多前腸癌三期叫做醫番好,但只休息两個月,再搏過,卒之半年前復發拜拜,終年53歲!

以我武斷觀察乃工作過勞所致!何以見得?  

睇嘢我喜歡睇背後現象,佢朝早返工斟嗰杯水,全日未再添加過,到放工時竟仍剩半杯!一家三口乃中級職位打工仔、住居屋,竟然可共擁有五個物業,唔使供呀?

故此死都要做,做到死!慘!

莫命就萬事皆休呀!  
作者: stary    時間: 2011-12-4 10:23

說得對、人生其实怱怱數十年、很快便過,錢財足够過生活便可、生不帶來,死帶不走、享受生命、便是最好的了!
就像閣下,自少年己多姿多彩、獨木舟又其他的,也在外國生活多年`、見識廣博、真是豐盛人生、!
作者: scottiehong    時間: 2011-12-4 12:07

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-4 09:17 發表

等我講個案例俾老兄聽,我有個friend,年多前腸癌三期叫做醫番好,但只休息两個月,再搏過,卒之半年前復發拜拜,終年53歲!

以我武斷觀察,乃工作過勞所致!何以見得?  

睇 ...
筆兄

道理人人明白, 可惜唔係人人做得到.
作者: 牛奶蛇    時間: 2011-12-4 16:49

引用:
原帖由 scottiehong 於 2011-12-4 12:07 發表

筆兄

道理人人明白, 可惜唔係人人做得到.
所以话要及時行樂,趁行得走得,食得瞓得,多些出外叹吓世界,对周圍的人好些,否则無命享,無命作善举。
作者: mtpen    時間: 2011-12-4 18:23

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-4 10:23 發表
..人生其实怱怱數十年、很快便過,錢財足够過生活便可、生不帶來,死帶不走、享受生命、便是最好的了!就像閣下,自少年己多姿多彩、獨木舟又其他的,也在外國生活多年`、見識廣博、真是豐盛人生、!...

我鍾意Stary兄用「足夠」呢個term

我發覺「足夠」好容易達到!除却將欲望降低之外,唔浪費、唔亂花錢,你會好快「足夠」矣!

其實金錢以至一切事物,往往不患寡而患不均,明乎此,就要有所作為,例如將一生財富level咗佢,再加上量入為出,不要三更窮五更富,就可平穩生活作瀟瑤派。  

老兄提到小弟在外國生活多年,見識廣博,實不敢當!不過我跟小兄弟Scottiehong有着同一興趣,鍾意睇嘢後會思考其背後因果。

1975年我在Vienna逗留一年,獲益匪淺,觀察到人哋無須營營役役又可生存,極想學習。究其功德,不外乎脚踏實地、樂天知命而已!

我發現佢哋平民百姓,大多數並不熱衷於追求過份物質享受,不似港人連普通屋村茶樓做份知客、待應、以至傳菜皆帶金勞、挽LV

佢哋信條就係唔花錢就唔使做,認真做夠應份嘅份內事就算,絕不搏老命!只要冇做壞招牌,靠商譽品牌就長食長有,粗重嘢自然有低等民族去挨!

佢哋好識money management呢家嘢,辰早就興Reverse Mortgage呢種聰明遊戲,永冇坐住間屋去見上帝做蛋家雞,有餘錢就利用免稅額優惠盡供Voluntary Contribution,買哂Pension Funds, …..等等,我看在眼裡、銘記心中,之後有樣學樣就有今日矣!

作者: mtpen    時間: 2011-12-4 18:50

引用:
原帖由 scottiehong 於 2011-12-4 12:07 發表

筆兄, 道理人人明白, 可惜唔係人人做得到.
Damn right!

講番我呢個friend明知不可為而為之,雖然同佢老死,我亦要批評佢,就算佢腸癌醫番好,佢患有嘅發錢寒不治之症最終都會奪佢命!

以我之診斷,發錢寒呢個病乃起因「安全感衰退症」,以至條件反射、意志不能自我控制而產生不自主搲銀動作,更不知老之將至、力有未逮而喪命!

佢去年成功治癒腸癌後,我俩老曾不畏衝撞,極力勸佢退下來。可能我俩太肉緊,佢漸漸疏遠我們,到佢死前入咗香港仔葛量洪舒緩科亦多次婉拒我哋探望,直至失去意識後,佢老公先至肯俾我哋去送佢最後一程!

作者: mtpen    時間: 2011-12-4 20:21

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-4 16:49 發表

所以话要及時行樂,趁行得走得,食得瞓得,多些出外叹吓世界,对周圍的人好些,否则無命享,無命作善举。
Sir你之勸說用意無疑良好,可惜或有後遺症,容後讓我舉例以說明之!

不過趁老兄响度,等小弟放上幾幅船景讓你欣賞!

作者: mtpen    時間: 2011-12-4 21:46

引用:
原帖由 scottiehong 於 2011-12-2 20:38 發表

筆兄, Pan記 LX2 影出來, 真係唔錯, 好機一部, 睇來筆兄都係影友, 指點下小弟

再次一贊康兄睇嘢夠哂巨細無遺,你繼續以此精神處事,我有信心唔止壹號銀海有得你住,連壹號金海都在你脚下呀!

Panasonic Lumix DMC-LX2$4500購於2006九月,此乃我首部用錢買之DC,亦是至今唯一可用之DC

我唔反對佢係部好機,成五年幾前機種,有Leica鏡、SDHCFull HD,以老鬼如我,OK啦!不過我唔滿意佢影嘢有前冇後,or vice versa(見附圖),是否我對其Built-in Flash要求過高呢?

老兄你後生仔玩機多過我食飯,請問最新DC仔科技,可否在我此圖環境下,窗內窗外皆清晰呢?又有乜好機推介呢?

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0