標題: 恭喜利記成為av版版主 [打印本頁]

作者: bbbear    時間: 2007-1-26 12:17     標題: 恭喜利記成為av版版主

呢版終於有版主lu~~~~~~~早你就應該做啦

作者: 6769    時間: 2007-1-26 13:00

Congratulations to 利記 !!!
作者: billchan    時間: 2007-1-26 13:37     標題: 恭喜利記

恭喜 利記 成為 AV 版版主
作者: 利記    時間: 2007-1-26 13:55

多謝各位
其實我都唔係好識
只係識抄鴾H地囍n野先貼過黎

作者: billchan    時間: 2007-1-26 15:26

引用:
原帖由 利記 於 2007-1-26 01:55 PM 發表
多謝各位
其實我都唔係好識
只係識抄鴾H起囍n野先貼過黎
.... 你唔使咁客氣啦.....有「好野」就務必介紹多灠捸I

( 代郵:有時間就續埋條炾捸I
作者: bbbear    時間: 2007-1-26 16:38

引用:
原帖由 billchan 於 2007-1-26 03:26 PM 發表

( 代郵:有時間就續埋條炾捸I
agree.....and pls be quick!!!
作者: allure    時間: 2007-1-27 01:54

引用:
原帖由 利記 於  01:55 PM 發表
多謝各位
其實我都唔係好識
只係識抄鴾H起囍n野先貼過黎
恭喜晒!!!! 不過, 我一d音響野都唔識...
作者: 利記    時間: 2007-1-27 09:56

引用:
原帖由 allure 於  01:54 AM 發表

恭喜晒!!!! 不過, 我一d音響野都唔識...
?????
作者: allure    時間: 2007-1-27 23:53

引用:
原帖由 利記 於 2007-1-27 09:56 發表

係?????
我阿媽都話我唔係佢個女黎架...
佢地賣音響... 我就賣缸牙架...

作者: RacoRaco    時間: 2007-1-28 14:15

引用:
原帖由 利記 於 2007-1-26 13:55 發表
多謝各位
其實我都唔係好識
只係識抄鴾H地囍n野先貼過黎
恭喜恭喜!!
作者: 利記    時間: 2007-1-29 10:55

引用:
原帖由 RacoRaco 於 2007-1-28 14:15 發表

恭喜恭喜!!
多謝!!!!
不過好小係厘版見你
以後多蠷什!!!!

作者: 利記    時間: 2007-1-29 10:56

引用:
原帖由 allure 於 2007-1-27 23:53 發表

我阿媽都話我唔係佢個女黎架...
佢地賣音響... 我就賣缸牙?
我記得你以前講過你屋企係做音響生意!!!!!!
作者: mtr613    時間: 2007-1-29 15:44     標題: 回復 #12 利記 的帖子

作者: 利記    時間: 2007-1-29 18:59

引用:
原帖由 mtr613 於 2007-1-29 15:44 發表
恭喜晒!!!!
多謝車長
作者: bbbear    時間: 2007-1-30 00:19

引用:
原帖由 mtr613 於 2007-1-29 15:44 發表
恭喜晒!!!!
你唔好遲d!?
作者: Sax    時間: 2007-2-5 14:59

引用:
原帖由 bbbear 於 2007-1-30 00:19 發表
你唔好遲d!?
唔好意思,我仲遲  

[fly] 恭 喜 利 記 榮 任  A V  版 主   [/fly]
作者: 利記    時間: 2007-2-5 18:02

引用:
原帖由 Sax 於 2007-2-5 14:59 發表

唔好意思,我仲遲  

恭 喜 利 記 榮 任  A V  版 主  
AV版

但無三,四仔
作者: tonyling    時間: 2007-2-20 16:58

版主!
作者: 利記    時間: 2007-2-21 01:48

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-2-20 16:58 發表
版主!
呃返黎既
作者: tonyling    時間: 2007-2-21 10:22

引用:
原帖由 利記 於 2007-2-21 01:48 發表

呃返黎既
呢邊未夠旺wor,版主...貼下你d器材出泥丫嘛!
作者: 利記    時間: 2007-2-21 21:01

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-2-21 10:22 發表

呢邊未夠旺wor,版主...貼下你d器材出泥丫嘛!
厘邊真係唔多人玩到好似我地咁!!!!!
大哥,係你面前
我瓥ㄚY垃圾黎
不如post你囓啦!!!!!!

作者: billchan    時間: 2007-2-22 02:10     標題: 搵錯地方問 不過請版主照答

阿標去「電腦」及「手機」版都找不到類似自已想問的標題和內容,所以都走返黎呢度問利記兄,先謝謝!

問題其實對利記兄一定很簡單,阿標想用用自己一早登記左但從未用過的 skype account,去賣個什麼 earpiece/headset (連 mic) 好?是否 USB 腳好 d ? 問題實在小兒科,不過問聲才去高登買,免得買了不滿意又要行多次!謝謝!

作者: 利記    時間: 2007-2-22 02:27

引用:
原帖由 billchan 於 2007-2-22 02:10 發表
   阿標去「電腦」及「手機」版都找不到類似自已想問的標題和內容,所以都走返黎呢度問利記兄,先謝謝!

問題其實對利記兄一定很簡單,阿標想用用自己一早登記左但從未用過的 spype account,去賣 ...
厘樣我真係唔識喎
不過如果唔怕有線麻煩
我諗用USB好(起碼唔駛用電)
我公司個mouse用緊藍芽
唔夠10日要換一次電(不過就好用過Wireless既mouse)

作者: billchan    時間: 2007-2-22 13:05     標題: 回覆 #23 利記 的帖子

..謝謝!等我又去M豆豆問下先!佢好似八足咁多爪,又成日係手機版指點人,可能有資料!

不過豆豆雖然度度都見,但真要M時唔知應去那塈銦H貼呢 d 實用野上佢 d 感性 blog 度又好似有煞風景!

不如請豆豆自動係呢度出現丫!

豆豆!豆豆!有請!請現身!有野請教!謝謝!
作者: 紅豆沙    時間: 2007-2-22 13:14

引用:
原帖由 利記 於 2007-2-21 01:48 AM 發表

呃返黎既
恭喜利記先!
作者: 紅豆沙    時間: 2007-2-22 13:18

引用:
原帖由 billchan 於 2007-2-22 02:10 AM 發表

問題其實對利記兄一定很簡單,阿標想用用自己一早登記左但從未用過的 spype account,去賣個什麼 earpiece/headset (連 mic) 好?是否 USB 腳好 d ? 問題實在小兒科,不過問聲才去高登買,免得買了不滿意又要行多次!謝謝!
我自己屋企個個係headset 連 mic,但唔係用USB,我諗而家好多都係用USB腳啦。

我有個IT同事成日都叫我去高登買,佢話平D,高登好似有個網址有埋價錢,可以比較你要買既野真係比出面其他舖頭平,但要睇番你住邊,好似我,除非平好多,唔係車費都係番樹啦

作者: 紅豆沙    時間: 2007-2-22 13:22

引用:
原帖由 billchan 於 2007-2-22 01:05 PM 發表
..謝謝!等我又去M豆豆問下先!佢好似八足咁多爪,又成日係手機版指點人,可能有資料!

不過豆豆雖然度度都見,但真要M時唔知應去那塈銦H貼呢 d 實用野上佢 d 感性 blog 度又好似有煞風 ...
我冇爪,咁真係唔知邊樣好D BOR,因為我後尾自己又加多左個喇叭,FOR 我聽歌用,所以下次我要買,就只係齋買MIC就得!

唔知答唔答到你既問題呢。

作者: 紅豆沙    時間: 2007-2-22 13:25

引用:
原帖由 利記 於 2007-2-22 02:27 AM 發表

厘樣我真係唔識喎
不過如果唔怕有線麻煩
我諗用USB好(起碼唔駛用電)
我公司個mouse用緊藍芽
唔夠10日要換一次電(不過就好用過Wireless既mouse)
咁快,我前兩日先幫我老細換個隻MOUSE舊電,佢都係好耐先換電JE 喎
作者: billchan    時間: 2007-2-22 13:49

引用:
原帖由 紅豆沙 於 2007-2-22 13:22 發表

......唔知答唔答到你既問題呢。
.........答左苤I謝謝豆豆 Miss !

我諗你既綜合結論係:先 check check 高登的網址查價錢,然後邊度近就去邊度買,買 USB 腳的!好得很,阿標一於照做!

... 仲有,阿標先前打錯字,skype account 變了 spype account!好似係個好神秘 既唔知乜 spy 服務咁,真係失禮!
作者: 紅豆沙    時間: 2007-2-22 14:37

引用:
原帖由 billchan 於 2007-2-22 01:49 PM 發表

.........答左苤I謝謝豆豆 Miss !

我諗你既綜合結論係:先 check check 高登的網址查價錢,然後邊度近就去邊度買,買 USB 腳的!好得很,阿標一於照做!

...  ...
有D可能係雜o麥牌,有d可能係有牌子,我若果記得幫你問下人,因為就算係雜o麥,d人用開知,大約幾錢既已經好好用,唔需要一定用有牌子既!

若果你行開,睇下同上網check下價錢囉。

作者: bbbear    時間: 2007-2-22 14:47

其實都唔一定要usb頭既........用mic插應該仲方便.....如果屋企部電話舊舊地, 順便買部skype phone更方便~~~~~~
作者: billchan    時間: 2007-2-22 16:36

引用:
原帖由 bbbear 於 2007-2-22 14:47 發表
其實都唔一定要usb頭既........用mic插應該仲方便.....如果屋企部電話舊舊地, 順便買部skype phone更方便~~~~~~
  「其實都唔一定要usb頭既........用mic插應該仲方便」..點解呢?用mic插是否要另外用電?

我無用要俾錢的 skypyeout,諗住 pc to pc,是否唔使買 skype phone 呢?
作者: billchan    時間: 2007-2-22 16:42     標題: 版主 勿怪

嘻嘻,阿標將【 恭喜利記成為av版版主 】題目暫時借左黎講講

skype phone headset with mic

利記版主兄大人有大量,新年流流,有怪勿怪!
作者: bbbear    時間: 2007-2-22 16:59

引用:
原帖由 billchan 於 2007-2-22 16:36 發表

「其實都唔一定要usb頭既........用mic插應該仲方便」..點解呢?用mic插是否要另外用電?

我無用要俾錢的 skypyeout,諗住 pc to pc,是否唔使買 skype phone 呢?
用mic插唔使另外用電...and唔使霸左1個usb位

and if u not used paid skypye service....of coz no need skype phone la
作者: billchan    時間: 2007-2-22 17:20     標題: 回覆 #34 bbbear 的帖子

你自己有冇用 skype 呢?隍G滿意嗎?
作者: fighterplane    時間: 2007-2-22 20:32

引用:
原帖由 bbbear 於 2007-2-22 04:59 PM 發表

用mic插唔使另外用電...and唔使霸左1個usb位

and if u not used paid skypye service....of coz no need skype phone la
如果有用video Cam 的話, 盡量唔好用skype phone, 因大家都usb bus, 會影響音質.
作者: billchan    時間: 2007-2-22 21:31

引用:
原帖由 fighterplane 於 2007-2-22 20:32 發表

如果有用video Cam 的話, 盡量唔好用skype phone, 因大家都usb bus, 會影響音質.
...戰鬥機兄,呢樣明勒!倓搹p果用video Cam 的話,應如何攪掂 d 聲呢?不用 skype ,用什麼 programme 配搭 video Cam 好呢? 是否跟 video Cam 已有埋聲的?
作者: 求其    時間: 2007-2-22 22:12

Congratulations to 利記
作者: fighterplane    時間: 2007-2-23 00:31

引用:
原帖由 billchan 於 2007-2-22 09:31 PM 發表

...戰鬥機兄,呢樣明勒!倓搹p果用video Cam 的話,應如何攪掂 d 聲呢?不用 skype ,用什麼 programme 配搭 video Cam 好呢? 是否跟 video Cam 已有埋聲的?
我是用普通咪配USB Cam, Audio Call and Video Call 都是用 Skype, 我買左10歐羅 Skype Out, 十分好用. 可發短訊和打長途. 我覺得比 MSN 好用. 我在大陸打回香港都好流暢. 但在澳門因Skype比CTM限制左,無MSN咁好.
作者: billchan    時間: 2007-2-23 00:36

引用:
原帖由 fighterplane 於 2007-2-23 00:31 發表

我是用普通咪配USB Cam, Audio Call and Video Call 都是用 Skype, 我買左10歐羅 Skype Out, 十分好用. 可發短訊和打長途. 我覺得比 MSN 好用. 我在大陸打回香港都好流暢. 但在澳門因Skype比CTM限制左,無MSN咁好.
...哦,原來 skypeOut 都值得試下,咁你有冇用埋 skypeIn 呢?
作者: 紅豆沙    時間: 2007-2-23 08:46

引用:
原帖由 billchan 於 2007-2-23 12:36 AM 發表

...哦,原來 skypeOut 都值得試下,咁你有冇用埋 skypeIn 呢?
你係咪打去澳洲多,若果係,我問番我個fd,再話過你知
作者: billchan    時間: 2007-2-23 10:10

引用:
原帖由 紅豆沙 於 2007-2-23 08:46 發表

你係咪打去澳洲多,若果係,我問番我個fd,再話過你知
....我IDD就已經四圍打,剛剛有個 fd 去左澳洲,因為佢叫哂人裝設和使用 skype,因為我以前裝左之後無用過,又無買耳筒 mic,所以呢幾日係度猛研究!如果有料請話我知,麻煩哂你,謝謝先!
作者: fighterplane    時間: 2007-2-23 10:23

引用:
原帖由 billchan 於 2007-2-23 12:36 AM 發表

Skype In 唔琝琤,因手電已有 roaming,
我通常用Skype out打上大陸, 慳好多.
或是係大陸有WiFi的地方, 用部pda打長途回香港.慳更多
Skype-PDA Version 十分好用, 將部無手電功能的pda變成手電, 大陸好多港式茶餐廳都有免費WiFi上網.
作者: 利記    時間: 2007-2-23 10:30

引用:
原帖由 billchan 於 2007-2-22 16:42 發表
  嘻嘻,阿標將【 恭喜利記成為av版版主 】題目暫時借左黎講講

skype phone headset with mic

利記版主兄大人有大量,新年流流,有怪勿怪!
Wah,有乜所謂喎,係邊講
作者: billchan    時間: 2007-2-23 11:05

引用:
原帖由 fighterplane 於 2007-2-23 10:23 發表

Skype In 唔琝琤,因手電已有 roaming,
我通常用Skype out打上大陸, 慳好多.
或是係大陸有WiFi的地方, 用部pda打長途回香港.慳更多
Skype-PDA Version 十分好用, 將部無手電功能的pda變成手電, 大陸好多港 ...
....謝謝資料,我愈睇覺得愈值得用下,一於去裝備下!

交 skypeOut 費用時方便嗎?你是否用信用咭網上增值呢?香港有地方直接入賬嗎?
作者: fighterplane    時間: 2007-2-23 11:08

上網比錢, 十分安全, Skype 要你confirm 銀行先過數.
作者: billchan    時間: 2007-2-23 11:47     標題: 回覆 #46 fighterplane 的帖子

謝謝!  
作者: billchan    時間: 2007-2-24 01:12

...利兄,又要借用間屋請教高明了!

事關阿標今日放工到高登買了一set 最簡單大路,檔檔有售的幾十塊錢 headset連mic(有咪、耳兩插腳,非usb插的,後者貴十倍!)。

回家插入 pc ,登入了 skype 後 ,能聽不能講,在 skype test call 鍵入時有對方野聽,叫阿標講十秒俾佢先錄後 play back 又錄唔到,打電話去公開chat room加入,又是自己能聽而對方聽不到我講,skypye開了個窗口話我 microphone muted! 我去查 skype內的 audio set up,又看不到可做功夫的地方,有無人可以話我知我要怎樣做才可以解除 microphone muted 呢?  

作者: fighterplane    時間: 2007-2-24 09:19

Try the following
1, click the Speaker icon in the lower right corner of Window.
2. You should see the Volume Control Menu pop up.
3. In the menu, select option, and then content.
4. Select Record. and OK.
5. You should see the Record  Control Menu then.
6. Enable the Mic, and go into advance, select
Mic Boost.
7. Go back to Skype and test with echo123.  
作者: billchan    時間: 2007-2-24 14:27     標題: 回覆 #49 fighterplane 的帖子

....先謝謝戰兄費心,阿標依指示而行,出現下列情況:

1./  click Speaker icon 後小窗只顯示「Open Vulume Control 及 Adjust Audio Properties」兩項如圖示,沒有 menu 此項。
2./  click 入 Adjust Audio Properties 後,pop up 窗口,我再選 Audio 一項如圖左,但其中 Sound recording 內 Advanced 格仔是淡灰色的,沒法 click 入。
3./  我 click入 Volume 內 pop up Recording Contro窗口如右,Microphone 一項已 Selected.
4./  我 ok 哂退出,開番 skype 試 Ehco123,仍然唔得!

...我有沒有做漏了什麼?最奇怪是剛才 2./click 唔入 「Advanced...」!或是硬件問題,mic 或是 sound card 的 mic 插口 有問題?
作者: fighterplane    時間: 2007-2-24 17:55

No idea, I will ask some higher hand to help.
You can do one more thing to test the hardware as following
作者: fighterplane    時間: 2007-2-24 18:04

I found the standard procedure from Skype
http://www.skype.com/intl/zh-Hant/help/guides/soundsetup_xp.html
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-24 19:17     標題: 回復 #52 fighterplane 的帖子

噢!黎遲一步...Skype setup guide 講既係無錯架,我估計標兄係未入去 Properties 選項
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-24 19:21

我都賀下 利記 先 .... Congratualation 早就應該了!當之無愧 ......
作者: billchan    時間: 2007-2-24 19:36

謝謝各位大哥賜教,令阿標充滿信心可攪掂,但而家趕住出街吃飯,回來後再砌過,再謝謝!  到時唔得再討教!
作者: billchan    時間: 2007-2-25 01:00

....阿標吃了頓好的回家,興高采烈地依指示去set好 skype 和 pc 的 audio properties 部份,希望用到隻 mic ! 唉!攪左兩個鐘,仍然一頭煙,始終得個桔! Set完又Set,試完又試,skype 內都係出「Microphne muted」!個 mic 的 icon 仔由始至終都有條對角線劃死! 唔知點攪!    而家唯有信住是 hardware 既事啦.....換 mic 還簡單,sound 咭或底板有事就麻煩了! 還有機會祇是 set up 的問題嗎?

作者: 利記    時間: 2007-2-25 15:11

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2007-2-24 19:21 發表
我都賀下 利記 先 .... Congratualation 早就應該了!當之無愧 ......
多謝屈兄
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-25 16:29     標題: 回復 #56 billchan 的帖子

標兄又不用杞人憂天,或者可唔可以用點時間說說你 setup 的程序,好等大家參詳...

btw...可否開 thread 再討論?只是想對利記一種尊重...

作者: 利記    時間: 2007-2-25 17:16

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2007-2-25 16:29 發表
標兄又不用杞人憂天,或者可唔可以用點時間說說你 setup 的程序,好等大家參詳...

btw...可否開 thread 再討論?只是想對利記一種尊重...
我厘到無乜所謂
好自由,只要唔係廣告就得啦
唔駛開黎開去
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-25 20:48

引用:
原帖由 利記 於 2007-2-25 17:16 發表

我厘到無乜所謂
唔駛開黎開去
真係無改錯名 (多輪事) ...既然師兄你首肯,我地又繼續啦...
作者: billchan    時間: 2007-2-25 21:51

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2007-2-25 16:29 發表

...先謝謝 ! 你說得對,我是十分尊重利記的!...

我先找適合位置開 thread 再討論!
作者: billchan    時間: 2007-2-25 22:04

引用:
原帖由 利記 於 2007-2-25 17:16 發表

我厘到無乜所謂
唔駛開黎開去
......開左番係你呢度,再謝謝先,嘻嘻,阿標一定唔會賣廣告,又一定會忍口唔講埋 d 飲食男女、波波馬馬!
作者: 浦你阿毛    時間: 2007-3-1 00:08

弓起弓起
作者: 利記    時間: 2007-3-1 00:16

引用:
原帖由 浦你阿毛 於 2007-3-1 00:08 發表
弓起弓起
你條粉貓改個咁既名
作者: 浦你阿毛    時間: 2007-3-1 00:30

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-1 00:16 發表

你條粉貓改個咁既名

作者: 利記    時間: 2007-3-1 00:54

引用:
原帖由 浦你阿毛 於 2007-3-1 00:30 發表

咁你即係小豬頭啦
作者: Taihung633    時間: 2007-3-2 05:08

引用:
原帖由 浦你阿毛 於 2007-3-1 00:30 發表

小豬頭,係真唔係呀
作者: 利記    時間: 2007-3-2 14:42

引用:
原帖由 Taihung633 於 2007-3-2 05:08 發表

小豬頭,係真唔係呀
佢係鶣K唔係話淫貓喎,
所以
作者: bbbear    時間: 2007-3-2 15:03     標題: 回復 #68 利記 的帖子

題外話..........聽晚利曼大戰......................同你一齊撐利記!!!
作者: 利記    時間: 2007-3-2 22:34

引用:
原帖由 bbbear 於 2007-3-2 15:03 發表
題外話..........聽晚利曼大戰......................同你一齊撐利記!!!
Yeah!!!!!!
作者: 1993    時間: 2007-3-3 01:06

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-2 22:34 發表

Yeah!!!!!!
禾朋友又係利記die hard fans,年年刀話利記羸,年年刀......

作者: 利記    時間: 2007-3-3 10:29

引用:
原帖由 1993 於 2007-3-3 01:06 發表

禾朋友又係利記die hard fans,年年刀話利記羸,年年刀......
咩呀
贏過歐聯啦
作者: bbbear    時間: 2007-3-3 12:02

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-3 10:29 發表

咩呀
贏過歐聯啦
最近幾年, 乜盃都贏過啦!!!!
作者: 利記    時間: 2007-3-3 12:08

引用:
原帖由 bbbear 於 2007-3-3 12:02 發表

最近幾年, 乜盃都贏過啦!!!!
剩係爭聯賽
作者: bbbear    時間: 2007-3-3 13:05

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-3 12:08 發表

剩係爭聯賽
next year~~~~

今晚打殘曼聯先~~~~~

作者: bbbear    時間: 2007-3-3 22:58

竟然輸左~~~~~~~~~~~~~
作者: 屈臣氏    時間: 2007-3-4 01:17

引用:
原帖由 bbbear 於 2007-3-3 22:58 發表
竟然輸左~~~~~~~~~~~~~
又比曼記砌低左啦~~~
作者: billchan    時間: 2007-3-4 02:07

......維持 0:0 到尾阿標就有錢收啦!
作者: billchan    時間: 2007-3-4 02:08

作者: 利記    時間: 2007-3-4 03:14

引用:
原帖由 billchan 於 2007-3-4 02:07 發表
我今晚去飲無得睇
不過問左人好似又臨尾香
作者: billchan    時間: 2007-3-4 04:12

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-4 03:14 發表

我今晚去飲無得睇
不過問左人好似又臨尾香
   臨尾香!尾得好緊要呀!曼記仲係打十個人咋!
作者: bbbear    時間: 2007-3-4 11:45

唉.......全埸禁住曼聯黎打......0:0都已經唔多happy架啦.......仲要臨尾香埋................
作者: 利記    時間: 2007-3-4 16:04

引用:
原帖由 bbbear 於 2007-3-4 11:45 發表
唉.......全埸禁住曼聯黎打......0:0都已經唔多happy架啦.......仲要臨尾香埋................
風水唔好
次次都可以禁住打
就係贏唔到:fire:

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0