標題: 銀行吐苦水專區(員工專用) [打印本頁]

作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 11:00     標題: 銀行吐苦水專區(員工專用)

唉......人五天......我五天......
人地 happy 番埋黎日
我地 星期六日假都冇埋......
仲要 OT OT 再 OT......
無奈的五天工作......

唉......

作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 11:01     標題: 回復 #1 屈臣氏 的帖子

Subject:轉載自香港某論壇~

致行政長官曾蔭權先生:

本人是在香港銀行界工作的, 很高興能以書信表達作為香港人的意見. 本人是十分欣賞您提出的"五天工作"構思. 作為香港政府/企業的僱員, 我們對於五天工作, 對於周末及周日的家庭樂是十分嚮往的. 但是, 銀行界的高層卻扭曲了你的原意. 他們提出了他們的"五天工作, 七天營業," 然後再動聽地說是跟隨了您的先例.

在現今的社會下, 銀行界職員已經不是昔日的 "Banker," 而是今日的"Sales." 我們每天都面對著每月每日都正在加大的"銷售額." 達到這個"銷售額"能夠保住我們的飯碗, 才能給我們機會繼續在銀行裡工作. 所以, 雖然銀行指引列明工作時間為朝九晚六, 但是每天我們都是十點過後才膽敢離開工作崗位. 活在銀行界的壓力, 絕對不比"巴士阿叔"小. 無可否認, "五天工作, 七天營業" 確實令員工有機會在一周只是工作五天; 但是, 這個"五天" 又是不是我們可以控制呢? 還記得有某大銀行的經理為了替銀行刪減一點點開支, 竟然要求員工六點"打 card" 後繼續工作, 可見銀行高層對員工的壓力有多大.

我們也是人, 也有父母, 伴侶, 兒女. 看見公務員能在周末周日享受天倫樂, 我們也替他們高興, 因為他們有一個好僱主, 能夠給他們多一點休息機會. 當然, 我們亦希望銀行的高層能夠像曾先生一樣給予我們多一點時間; 但, 這相信是沒有可能發生的. 在提出"五天工作, 七天營業"前, 其實已經有很多同行不是五天工作, 而是七天營業. 我們銀行界的僱員相信, 在新的工作制度下我們只會有更少時間見到我們的家庭成員.

我們憤怒了...面對銀行高層的壓迫, 我們往往只能吞聲忍氣...但, 這次我們不能在做縮頭烏龜! 我們懇求曾先生你能替我們說一點話, 評一點理. 我們希望可以由"工作機器" 變回正常人, 成為快樂的推銷員. 我們希望可以得到您的關心, 受到銀行高層的尊重.

在此祝你身體健康, 心想事成!

站起來的銀行界小職員
作者: 祖雲達斯    時間: 2006-8-15 11:26

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:00 發表

唉......
乜你唔係撈屈臣氏既咩?
作者: ※京子※    時間: 2006-8-15 11:32

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 11:26 發表

乜你唔係撈屈臣氏既咩?
係喎??
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 11:34

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 11:26 AM 發表

乜你唔係撈屈臣氏既咩?
....我都想撈屈臣氏呀......入錯行啦
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 11:35

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2006-8-15 11:32 AM 發表

係喎??
京姨!我係地獄銀行界既人黎架
作者: 休谷客    時間: 2006-8-15 11:37

我以前都係撈銀行!  

作者: 祖雲達斯    時間: 2006-8-15 11:42

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:34 發表

....我都想撈屈臣氏呀......入錯行啦
你+X工都好打既?
家陣做緊分行嗎?
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 11:45

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 11:37 AM 發表
我以前都係撈銀行!  
Really?!....唔怪得咁有緣做兄弟囉 ..........
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 11:46

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 11:42 AM 發表

.........家陣做緊分行嗎?
做分行都重可以早啲收工........慘在我係 back office 既人呢
作者: 祖雲達斯    時間: 2006-8-15 11:53

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:46 發表

做分行都重可以早啲收工........慘在我係 back office 既人呢
分行咪鬼"掣"呀!卒數卒去你暈都似!
作者: 休谷客    時間: 2006-8-15 11:56

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:45 AM 發表

Really?!....唔怪得咁有緣做兄弟囉 ..........
無做十幾年囉,好多野都唔同哂! 
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 11:57

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 11:53 AM 發表

分行咪鬼"掣"呀!卒數卒去你暈都似!
聽你口吻,都知你係過來人呢?!.......卒數日子係咪似打仗?!
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 11:59

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 11:56 AM 發表

唔緊要啦!上左岸係好事黎既 .....
我十幾年前夠唔唔到有今日啦
作者: 休谷客    時間: 2006-8-15 12:05

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:57 AM 發表

聽你口吻,都知你係過來人呢?!.......卒數日子係咪似打仗?!
聽番舊同事講,真係要卒數,連阿婆黎攞錢都要Sell基金,保險等等...
作者: 祖雲達斯    時間: 2006-8-15 12:06

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:57 發表

我冇做過分行,但係經常同分行合作,淨係聽班分行經理吐苦水都知乜野事
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 12:21

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 12:05 PM 發表

聽番舊同事講,真係要卒數,連阿婆黎攞錢都要Sell基金,保險等等...
唔怪得我落親分行,啲同事見到我好似蟻摟蜜糖
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 12:23

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 12:06 PM 發表

我冇做過分行,但係經常同分行合作,淨係聽班分行經理吐苦水都知乜野事
喺!你工作同我都近似喎..........班經理卒人數自己都好似儍左
作者: 休谷客    時間: 2006-8-15 12:26

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 12:21 PM 發表

總之一句,生意難撈! 
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 12:31

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 12:26 PM 發表

總之一句,生意難撈! 
你宜家幾好呀!夠穩定.......我尋晚做到零晨 3 點幾呀
作者: 休谷客    時間: 2006-8-15 12:38

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 12:31 PM 發表

你宜家幾好呀!夠穩定.......我尋晚做到零晨 3 點幾呀
係公司做到凌晨3點幾???? 
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 12:43

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 12:38 PM 發表

係公司做到凌晨3點幾???? 
起公司就做到 9 點幾..........跟住返歸做到 3 點幾 (不過個時係同告仔邊做邊吹)
作者: 祖雲達斯    時間: 2006-8-15 18:03

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 12:21 發表

唔通你大把錢?
作者: 祖雲達斯    時間: 2006-8-15 18:04

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 12:23 發表

喺!你工作同我都近似喎..........班經理卒人數自己都好似儍左
我做SME,你呢?
作者: happycamel    時間: 2006-8-15 18:34

簽到先 
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 18:42

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 06:03 PM 發表

唔通你大把錢?
講笑咩.....我都想大把錢.....只不過好多 bank product 我都未開齊
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 18:45

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 06:04 PM 發表

我做SME,你呢?
嘩!都幾惡做.......喎駛唔駛跑數呀?!

我做 Private Bank 咋
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 18:47

引用:
原帖由 happycamel 於 2006-8-15 06:34 PM 發表
簽到先 
樂駝先生.....你係貴賓黎架
作者: 休谷客    時間: 2006-8-15 18:48

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 06:45 PM 發表

我做BOC!   
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 19:04     標題: 回復 #29 休谷客 的帖子

我做 Shitibank
作者: 祖雲達斯    時間: 2006-8-15 19:27

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 18:45 發表

當然!!!
但要係unachievable target
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-15 19:30

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 07:27 PM 發表

當然!!!
但要係unachievable target
我都聽過 100% 叫 fair....150% 叫 standard....200% 叫 good
做得咁好,早就跳糟啦!

曾經見過一個 sales.......110% performance......跳糟去燕疏公司竟然變左 Sales Manager........你話銀行要求係咪超高 :@:@

作者: meltykiss    時間: 2006-8-15 22:23

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 18:04 發表

我做SME,你呢?
small & middle cap enterprise banking ?
作者: meltykiss    時間: 2006-8-15 22:25

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 18:45 發表

勁揪!!
作者: wawab    時間: 2006-8-15 23:33

有冇人要返7日?
作者: wawab    時間: 2006-8-15 23:34

如果唔係frontline, 你地洗唔洗sell product?
作者: wawab    時間: 2006-8-15 23:39

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 04:43 AM 發表

起公司就做到 9 點幾..........跟住返歸做到 3 點幾 (不過個時係同告仔邊做邊吹)
做到 3 點??
which bank?
crazy
call centre?
作者: 祖雲達斯    時間: 2006-8-16 01:18

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 19:30 發表

我都聽過 100% 叫 fair....150% 叫 standard....200% 叫 good
做得咁好,早就跳糟啦!

曾經見過一個 sales.......110% performance......跳糟去燕疏公司竟然變左 Sales Manager........你話銀行 ...
唔出奇喎!尤其係幾間大行出黎既個個都唔錯發展!
仲有,manager個title好流架咋,我以前成個部門個個都係manager,話哂出去襯,行頭唔少得
作者: 祖雲達斯    時間: 2006-8-16 01:19

引用:
原帖由 meltykiss 於 2006-8-15 22:23 發表

small & middle cap enterprise banking ?
yes!!!
作者: brasco    時間: 2006-8-16 03:38

作者: brasco    時間: 2006-8-16 03:41

作者: dizzc    時間: 2006-8-16 10:19

引用:
原帖由 brasco 於 2006-8-16 03:41 AM 發表

Shitibank好乸多vice-president....
岩岩大學畢業就有assistant vp, 超級inflation, 果d華資一個officer都算高級, 完全冇得比
作者: 休谷客    時間: 2006-8-16 10:22

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 12:43 PM 發表

我而家成日要拎埋D野番屋企做,有時做到深夜,有時日頭做.....
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-16 10:37

引用:
原帖由 brasco 於 2006-8-16 03:41 AM 發表

Shitibank好乸多vice-president....
...知都唔好講嗎!...
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2006-8-16 10:38

引用:
原帖由 屈臣氏 於 15-8-2006 11:00 發表

唉......
雖然而家轉左做九巴司機,冇做你個行,我都要撐你,我以前都試過做通霄。 
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2006-8-16 10:38

引用:
原帖由 屈臣氏 於 16-8-2006 10:37 發表

...知都唔好講嗎!...
我以前果間有SVP,EVP添。 
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-16 10:53

引用:
原帖由 dizzc 於 2006-8-16 10:19 AM 發表

岩岩大學畢業就有assistant vp, 超級inflation, 果d華資一個officer都算高級, 完全冇得比
其實好多 bank 都有 Management Trainee/Assoicate........要黎代替我地尼啲「老屎忽」嘛
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-16 10:55

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-16 10:22 AM 發表

我而家成日要拎埋D野番屋企做,有時做到深夜,有時日頭做.....
咁啲壓力都唔少喎
作者: 休谷客    時間: 2006-8-16 16:28

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-16 10:55 AM 發表

咁啲壓力都唔少喎
搵食艱難,矛計啦,所以間中都要減下壓!  
作者: Anthonychan888    時間: 2006-8-16 18:18

作者: meltykiss    時間: 2006-8-16 20:52

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-16 01:19 發表

yes!!!

作者: 6956l    時間: 2006-8-16 22:20

我在銀行上班..幾累的
作者: dizzc    時間: 2006-8-16 22:25

引用:
原帖由 Anthonychan888 於 2006-8-16 06:18 PM 發表
Come on everybody, please remember before 1997 you guys had a lot of commissions every end of the year.
When compare with you guys, civil servant had none of these extra income.
You guys already  ...
what are u talking about

其實我係係911果年做野, 2000年就股災, 不過我第一份工係做股匯市的
作者: 軍師    時間: 2006-8-16 23:05

做銀行真係好鬼辛苦,都係做看更好D,無驚無險又一日,爽!
作者: Anthonychan888    時間: 2006-8-17 02:21

作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-17 03:48     標題: 回復 #55 Anthonychan888 的帖子

Anthonychan888, welcome to your comment.
It's the place to share how tough of the job in bank but not only the concentration in SALARY.
I agreed your opinion we're all being well-treated in past but not everyone having the commission scheme as same as other job sector.
Please balance the duty task and their earning is in a right measure, otherwise all of us will be fall into subjective arguement.
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-17 03:50

引用:
原帖由 軍師 於 2006-8-16 11:05 PM 發表
做銀行真係好鬼辛苦,都係做看更好D,無驚無險又一日,爽!
點解你想法咁似我既?!

你係 frontline 定 back office 架
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-17 03:53

引用:
原帖由 dizzc 於 2006-8-16 10:25 PM 發表

...............不過我第一份工係做股匯市的
咁個時係咪重慘

24 小時睇住股/匯兩個市....配服
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-17 03:55

引用:
原帖由 6956l 於 2006-8-16 10:20 PM 發表
我在銀行上班..幾累的
Please share more with us.....
You could shout in here
作者: lawkee    時間: 2006-8-17 18:19

一個字......惨!!!
作者: DDLLMM    時間: 2006-8-18 01:54

frontline?咪制,死好多細胞,甩好多頭髮,發好多惡夢,仲要開好多"Free" OT.....唉!!!揾鬼做咩.....切心體會咁多大佬嘅苦况....
作者: lawkee    時間: 2006-8-18 03:34

日日要諗點跑數
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2006-8-18 10:47     標題: 回復 #61 DDLLMM 的帖子

而家對外,對內都要開Free OT架啦,以前就好OT工半,假期1%添,除時OT=Basic。 
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-18 18:43

引用:
原帖由 DDLLMM 於 2006-8-18 01:54 AM 發表
frontline?咪制,死好多細胞,甩好多頭髮,發好多惡夢,仲要開好多"Free" OT.....唉!!!揾鬼做咩.....切心體會咁多大佬嘅苦况....
我聽其他啲經理話:呢啲叫「與時並進」喎
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-18 18:45

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2006-8-18 10:47 AM 發表
而家對外,對內都要開Free OT架啦,以前就好OT工半,假期1%添,除時OT=Basic。 
以前係十分耕耘...十二分收獲

宜家係十二分耕耘....八分收獲.....重要怕比公司炒魷魚
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2006-8-19 10:29

引用:
原帖由 屈臣氏 於 18-8-2006 18:45 發表

以前係十分耕耘...十二分收獲

宜家係十二分耕耘....八分收獲.....重要怕比公司炒魷魚
以上你講既野,我全部中哂。 
作者: AkiraYuki    時間: 2006-8-20 13:55

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:00 AM 發表

唉......
職位愈高, 工作時間愈長!!
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2006-8-21 13:35     標題: 回復 #67 AkiraYuki 的帖子

你漏左一句:人工愈高。 
作者: AkiraYuki    時間: 2006-8-21 13:44

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2006-8-21 01:35 PM 發表
你漏左一句:人工愈高。 
職位高唔代表人工高
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2006-8-21 13:51     標題: 回復 #69 AkiraYuki 的帖子

正常情形下會係越高級就人工越高。  

作者: 16710    時間: 2006-8-29 03:33

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:00 發表

唉......
唯有頂硬上....
作者: Newnam    時間: 2006-8-29 12:34

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 11:56 AM 發表

我離開銀行界廿多年啦,從前的組長都生 cancer死埋!從前最鍾意做野唔返屋企的經理,就做到頭髮白、腰背彎(真既,我見到佢都打個突!),原來資本家的吸精大法好勁!
作者: EOS1N    時間: 2006-9-7 15:34

引用:
原帖由 Newnam 於 2006-8-29 12:34 發表

我離開銀行界廿多年啦,從前的組長都生 cancer死埋!從前最鍾意做野唔返屋企的經理,就做到頭髮白、腰背彎(真既,我見到佢都打個突!),原來資本家的吸精大法好勁!
Agree , my girl friend work for Hong X Bank , back home at 8:30PM everyday , too triend and no mood to make love with me
作者: 秦皇政    時間: 2006-9-8 22:19     標題: 回復 #1 屈臣氏 的帖子

真係做個行厭個行,睇左咁多版,個個都話自已入錯行。
作者: 屈臣氏    時間: 2006-9-11 00:05

引用:
原帖由 秦皇政 於 2006-9-8 10:19 PM 發表
真係做個行厭個行,睇左咁多版,個個都話自已入錯行。
i agree ... 人心不足蛇吞象
作者: yyhhmm    時間: 2006-10-14 12:39

中銀時時要OT. 又唔請人. 都唔知點
作者: 屈臣氏    時間: 2006-10-14 17:18

引用:
原帖由 yyhhmm 於 2006-10-14 12:39 PM 發表
中銀時時要OT. 又唔請人. 都唔知點
尼 D 咪叫「縮數」囉 .... ....
作者: xinzi    時間: 2007-1-31 13:01     標題: 我做 Shitibank

乜你唔係撈屈臣氏既咩我做 Shitibank
作者: dizzc    時間: 2007-1-31 13:33     標題: 回復 #78 xinzi 的帖子

我剛畢業時都曾經shiti過....
作者: 屈臣氏    時間: 2007-1-31 13:37

引用:
原帖由 xinzi 於 2007-1-31 13:01 發表
乜你唔係撈屈臣氏既咩我做 Shitibank
我宜家都重 Shit 梗呀 .......屈臣氏係秘撈姐........
作者: ngstan    時間: 2007-2-3 22:41

引用:
原帖由 brasco 於 2006-8-15 19:41 發表

美資行懭蚍@亭, 幾乎要見客麰曮YAVP 就係 VP,SVP,EVP.....
作者: spybag    時間: 2007-2-4 18:16

我鄍怳七CBC做,我公司有條倫羊成日上xocat

放心,我唔會爆出黎,雖然佢見高拜,係正色擦鞋仔,我地受佢唔小氣

唔係佢老細照佢,死左九世

作者: skyshooternew    時間: 2007-5-19 07:19

There is a musical chair game going on in the market.  People are hopping jobs round and round.  High pay raise is expected this year, but the bosses' faces are very urgly
作者: 火球人    時間: 2007-8-26 20:27

引用:
原帖由 meltykiss 於 2006-8-15 22:23 發表

想請問是否同 SME 一樣勁跑數?
作者: byebrian    時間: 2008-2-16 15:30

any back office operation here??

i am dealing with payment in bank........very harsh
作者: cyberfiber    時間: 2008-2-21 11:29

屈臣氏, u r better move to big insurance company to be a Wealth Management Advisor.  It's much better and free style....

Maybe I can help on it

stan.tse@gmail.com
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2008-2-21 14:41     標題: 回復 #86 cyberfiber 的帖子

溫馨提示:請勿張貼 e-mail address  。 
作者: 屈臣氏    時間: 2008-3-14 12:58

引用:
原帖由 cyberfiber 於 2008-2-21 11:29 發表
屈臣氏, u r better move to big insurance company to be a Wealth Management Advisor.  It's much better and free style....

Maybe I can help on it
先多謝你的好意,但我個人認為現在的工作情況
須然辛苦,但確實有很多的發展空間
或者個別有興趣者,請私下用 PM 聯絡
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-22 14:44

歡迎繼續留言。 
作者: ykciruahc    時間: 2009-5-17 10:55

a very hard job
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-7-19 18:33

引用:
原帖由 ykciruahc 於 2009-5-17 10:55 發表
a very hard job
而家咩工都辛苦。 

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0