標題: [原創] 下星期三去中銀interview teller [打印本頁]

作者: 科拿仔    時間: 2007-1-27 18:35     標題: 下星期三去中銀interview teller

好緊張呀﹗
有無d野要特別注意架?
駛唔駛用國語架?
作者: 屈臣氏    時間: 2007-1-28 13:00

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-1-27 18:35 發表
好緊張呀﹗
有無d野要特別注意架?
駛唔駛用國語架?
唔駛緊張喎!
講D洃@定要正面,千其唔好話做唔到
咩都話盡最大努力
見到份工,入到職至算啦,D人個個都係咁架
至於國語,好睇 Interviewer
但八成機會都會變 Nicam...
作者: 科拿仔    時間: 2007-1-28 15:03

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2007-1-28 05:00 發表

唔駛緊張喎!
講D洃@定要正面,千其唔好話做唔到
咩都話盡最大努力
見到份工,入到職至算啦,D人個個都係咁架
至於國語,好睇 Interviewer
但八成機會都會變 Nicam...
如果佢問我對中銀有咩認識,同埋點解簡佢,應該點答好?
就咁答,佢係最大型既中資銀行,management方面好有質素,同埋training好,得唔得?
作者: 屈臣氏    時間: 2007-1-28 16:46

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-1-28 15:03 發表

就咁答,佢係最大型既中資銀行,management方面好有質素,同埋training好,得唔得?
睇黎似有 D preparation....
多數都會叫你講多少少 understanding
如:
大型中資銀行...可以講下上市背景
高質素管理層...可以講下你認識既名人
至於 training...最好講下有沒有人朋友曾入職時 Training 的經驗

BTW...盡量放鬆自己...及顯示你能夠接受工作壓力大的環境
及如何推動自己能夠「逆境自強」
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-1-29 12:36     標題: 回復 #1 科拿仔 的帖子

預祝你成功先! 

我估兩文三語都要考。 
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-1-29 12:44

引用:
原帖由 科拿仔 於 28-1-2007 15:03 發表

可以講下中銀係香港上左市,之前由十間變左一間,點威水法。

就千其唔好提d唔好既野,例如 : 高層洗黑錢,前 CEO 比人撤換左之類,D 前線人員問非所答,連問呢排d CNY 升左定趺左,跟住答我,咩叫 CNY 呀? 
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-1-29 13:36     標題: 回復 #1 科拿仔 的帖子

好,唔講笑啦,認真d答你,我估會考你基本數學常識,好似做馬會兼職咁考。

因為 teller 最多機會收同比錢客人,其他既關於 Banking Product/Transcation ,入職先慢慢 train 啦,例如:匯款,買賣外幣等等...
作者: 科拿仔    時間: 2007-1-29 15:23

唔該晒兩位﹗
我打算咁答﹕
中銀香港o係2001年正式成立,佢係合併左中銀集團包括左南洋商業銀行同集友銀行等十間銀行既業務,成為最大型既中資銀行。亦都係香港三間發鈔銀行其中一間。
同埋我想問下個CEO肖剛個「肖」應該點讀?
同埋我係讀會計Higher Diploma畢業架,如果佢問到點解唔做會計,走黎做teller,我咁答得唔得?
我讀會計係想獲取專業知職,希望到第日做到senior既post既時候能發揮所長,我本身鐘意face to face既工作,所以我選擇做teller。
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-1-30 09:28     標題: 回復 #8 科拿仔 的帖子

原本中銀係有十三間,之後交通銀行獨立發展,所以唔好包埋交通,合併十間係唔包括南洋商業銀行同集友銀行,呢兩間轉左做附屬公司,香港依舊用番南洋商業銀行,集友銀行名稱,其餘十間改做中銀香港。

當然如果你讀會計找番銀行業會計做就好,但銀行業有別於其他行業,好多部門都會要求會計知識,舉例每一間分行都需要每日埋數,過數,基本會計知識一定要知,同埋對數字要有觸覺性同埋有興趣會做得好d同埋開心d。
作者: 屈臣氏    時間: 2007-1-30 10:49     標題: 回復 #9 HJ2127_ATR1 的帖子

哈哈!大哥!你重快過我

科拿仔,金巴版主既 Info 係啱架,記得加油呀...
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-1-30 11:57     標題: 回復 #10 屈臣氏 的帖子

大家互相交流,冇話邊個快邊個慢既,我都有好多野要向你學習下。 
作者: 屈臣氏    時間: 2007-1-30 22:23     標題: 回復 #11 HJ2127_ATR1 的帖子

唔好客氣啦!幾時講野...你都係咁文質彬彬 ...
作者: dizzc    時間: 2007-1-31 13:15

入來睇下就已經"到期"了
作者: 屈臣氏    時間: 2007-1-31 13:17     標題: 回復 #13 dizzc 的帖子

有心唔怕遲架 .....
作者: dizzc    時間: 2007-1-31 13:31     標題: 回復 #14 屈臣氏 的帖子

有你地幫, 應該都多一個同行了
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-1-31 16:33     標題: 回復 #15 dizzc 的帖子

可能科拿仔有幾間見呢,比d意見啦! 

廣告:創興,改左名喎,真係唔同晒。 
作者: dizzc    時間: 2007-2-1 09:01

我諗佢見完呢份後就係最好既經驗啦...等佢回應啦

如果係我, 就會試下d較小型既華資行, 一來入職要求較低, 人工又小不了多少, 工作量就睇地段同運氣啦, 再騎牛搵馬
作者: dizzc    時間: 2007-2-1 09:05     標題: 回復 #16 HJ2127_ATR1 的帖子

無左個廖字, 代唔代表佢唔係家族生意呢, haha

放長雙眼睇下佢有咩攪
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-1 17:17

引用:
原帖由 dizzc 於 1-2-2007 09:01 發表
我諗佢見完呢份後就係最好既經驗啦...等佢回應啦

如果係我, 就會試下d較小型既華資行, 一來入職要求較低, 人工又小不了多少, 工作量就睇地段同運氣啦, 再騎牛搵馬
如果係我,我會揀外資銀行。 

原因有二:

講笑版本:貪靚女多d  例如:花旗銀行,荷蘭銀行,JP Morgan Chase...

認真版本:搵一間比較小型既銀行會學d野全面d,多d,好似做 teller 咁,淨係存錢,提錢好快學晒,去一間較小型既外資行,可能會多左匯款呀,買賣外幣,投資基金之類... 
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-1 17:20

引用:
原帖由 dizzc 於 1-2-2007 09:05 發表
無左個廖字, 代唔代表佢唔係家族生意呢, haha

放長雙眼睇下佢有咩攪
如果冇咩接觸銀行既人,可能以為係新開銀行添,因為總行門面真係靚好多,以前果間,以為去左d大陸銀行。 
作者: 科拿仔    時間: 2007-2-2 10:09

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-1 09:17 發表

如果係我,我會揀外資銀行。 

原因有二:

講笑版本:貪靚女多d  例如:花旗銀行,荷蘭銀行,JP Morgan Chase...

認真版本:搵一間比較小型既銀行會學d野全面d,多d,好 ...
In完番黎啦,佢真係叫我用國語介紹自己,真係講得好差。
其他都okay,佢地好似對我以前做過電話投注幾有興趣。
估唔到咁多人in,由我填form到等interview,見到成6-8個人。
我諗機會得50%。
普通話真係我死穴,唉。
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-2 12:18

你做過電話投注,應該會著數d,起碼對數字錢銀觸覺性會高d。 

冇法啦,你去 IN 中銀香港,呢個年代一定要考普通話,所以冇我份。
作者: 科拿仔    時間: 2007-2-2 15:38

但我有兩個friend上個月先in完,唔駛考普通話架。=.=
佢地仲只係F.7 tim=.=
同埋如果一開始就做小型銀行,會唔會走唔到架?
引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 04:18 發表
你做過電話投注,應該會著數d,起碼對數字錢銀觸覺性會高d。 

冇法啦,你去 IN 中銀香港,呢個年代一定要考普通話,所以冇我份。

作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-2 15:57     標題: 回復 #23 科拿仔 的帖子

引用:
但我有兩個friend上個月先in完,唔駛考普通話架。=.=
會唔會你 IN 果間要求要識普通話,人工都會高d啦。
講真做小型銀行,咪仲學到好多野,同埋你想走去邊,後生做一兩年轉玩下環境都好既,睇自己情況啦,大左就唔好啦,穩定d好,千其唔好做幾個月就唔做。

如果做 teller 我相信日後目標係要做 Customer Officer -> Branch Manager -> Head Office Dept Head 之類。
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-2 17:10     標題: 回復 #24 HJ2127_ATR1 的帖子

有少少補充:
Branch Operation 都有兩條路
1. Branch Servicing - 如 Teller→Branch Service Officer→Branch Service Manager
2. Sales Operation - 如 Customer Service Officer→CRM→SCRM

兩者都可以 promote 上 BM ...
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-2 17:14     標題: 回復 #25 屈臣氏 的帖子

呢辨都係你屬d,未做過高層,唔識點走線。
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-2 17:19

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-2 15:38 發表
其實好多銀行都會要求員工有多國語言能力
真係視乎客路而取捨
即使入職時沒有通過考驗
日後都會提升前線同事既語言能力架....
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-2 17:20

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 17:14 發表
呢辨都係你屬d,未做過高層,唔識點走線。
我都係扮勁 (無錢淨) 個種架.....
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-2 17:37     標題: 回復 #28 屈臣氏 的帖子

我同你一樣,做九巴司機係度扮代表。

你在屈臣氏賣咩野多?

會唔會係專修理電腦零件。
作者: dizzc    時間: 2007-2-2 17:45

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-2 15:38 發表
其實我冇做過分行, 只係試過貪玩係果度坐幾日學習下個流程, 加埋之後做fx成日有teller打黎問rate, 先叫做熟多d teller, 不過都係女來的

我睇到既係, teller流量真係好高, 有番一兩年經驗, 學番少少口材, 大把公司會請
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-2 17:47

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 17:37 發表
我同你一樣,做九巴司機係度扮代表。

你在屈臣氏賣咩野多?

會唔會係專修理電腦零件。
專賣 0.03 RF........
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-2 17:50

引用:
原帖由 dizzc 於 2007-2-2 17:45 發表

其實我冇做過分行, 只係試過貪玩係果度坐幾日學習下個流程, 加埋之後做fx成日有teller打黎問rate, 先叫做熟多d teller, 不過都係女來的

我睇到既係, teller流量真係好高, 有番一兩年經驗, 學番少 ...
啊!原來你係坐起 xxx......失敬失敬 ...
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-2 17:52

引用:
原帖由 dizzc 於 2-2-2007 17:45 發表

我睇到既係, teller流量真係好高, 有番一兩年經驗, 學番少 ...
我以前都試過問 dealer 拎 rate 做野,我唔係做 teller,d 人好鬼惡,希望唔係你啦。
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-2 17:54

都唔知以前有冇同你地 (dizzc, 屈臣氏) 交過手 。
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-2 17:56

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 17:52 發表

我以前都試過問 dealer 拎 rate 做野,我唔係做 teller,d 人好鬼惡,希望唔係你啦。
無辦法啦!係咪 HIBOR 同 LIBOR 成日變呀?....
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-2 18:02     標題: 回復 #35 屈臣氏 的帖子

唔係呢d,係我總覺得 d dealer 好鬼惡。

其實大秘書仲惡,最好都係d秘書仔。 
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-2 18:04     標題: 回復 #35 屈臣氏 的帖子

我總以為你係 MIS/IT 部門出身。

除左花旗,有冇去過荷蘭玩過下。
作者: 科拿仔    時間: 2007-2-2 20:02

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 07:57 發表

會唔會你 IN 果間要求要識普通話,人工都會高d啦。
講真做小型銀行,咪仲學到好多野,同埋你想走去邊,後生做一兩年轉玩下環境都好既,睇自己情況啦,大左就唔好啦,穩定d好,千其唔好做幾個月就唔做。

...
如果開頭係做創興供d細銀行,之後大行係咪唔會
請你架?
好似話怕會做壞手勢。
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-3 08:32     標題: 回復 #38 科拿仔 的帖子

引用:
如果開頭係做創興供d細銀行,之後大行係咪唔會
請你架?
好似話怕會做壞手勢。
我唔認同你講法,唔知你係邊度聽番黎,反而細銀行仲多野學,當然我指細銀行唔係創興。 

創興比較做d本地人提存服務多,來來去去都係做下d提存,最多做下定期。

我指細銀行係在香港冇分行(只得一間總行,冇地鋪)又或者分行網絡少既國際大銀行。

你知唔知香港有幾多間持牌銀行? 

而且銀行係分三級制,好似戲院。 
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-3 15:38

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 08:32 發表

突然變左考 HKSI 呀 ....
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-3 15:40     標題: 回復 #40 屈臣氏 的帖子

冇呀,係我多口,都係做番九巴司機好d,渣車自由自在。 
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-3 15:44

我都好贊成一切由細行做起

雖然人手未必係好充裕,但總算會接觸層面會廣泛 D

以前某某銀行一個 Teller 要分擔十幾種 Transaction

而大行就會分工得好 details

要學齊所有 knowledge....睇怕都要三五七年了
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-3 15:45

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 15:40 發表
冇呀,係我多口,都係做番九巴司機好d,渣車自由自在。 
所以我咪去左攪機 (電腦) 囉.........
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-3 15:59     標題: 回復 #43 屈臣氏 的帖子

老屈,下面有條問題,你識唔識答? 

關於零售同非零售銀行業,呢個客仔我幫你找番黎。
作者: 屈臣氏    時間: 2007-2-3 16:05

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 15:59 發表
老屈,下面有條問題,你識唔識答? 

關於零售同非零售銀行業,呢個客仔我幫你找番黎。
Core-Business 同 Non-core 嗎?

Core 咪係 traditional banking transaction ...而 Non-core 咪係 wealth management...
作者: 科拿仔    時間: 2007-2-3 16:13

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 00:32 發表

我唔認同你講法,唔知你係邊度聽番黎,反而細銀行仲多野學,當然我指細銀行唔係創興。 

創興比較做d本地人提存服務多,來來去去都係做下d提存,最多做下定期。

我指細銀行係在香港冇分行( ...
真係唔知,請賜教。
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-3 23:25     標題: 回復 #46 科拿仔 的帖子

咁我就扮下代表先,老屈可以補充下。
引用:
大約有百幾間到啦,因為成日都有不同世界銀行申請來港開分行,但又有銀行唔玩,呢幾年比較多台灣同中國的銀行來開分行。
引用:

(I) 持牌銀行
(II) 有限制持牌銀行
(III) 只接受存款銀行

另有一種更低級 (戲院叫做四仔
(IV) 銀行代表辨事處
作者: 科拿仔    時間: 2007-2-4 16:47

咁其實創興依家想發大黎做,咁好唔好做呢?(前境)
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-4 18:42     標題: 回復 #48 科拿仔 的帖子

一來我都唔知創興會發大黎做。 

我只係覺得創興唔想再比人感覺到係d老牌銀行,同係姓廖班底。

創興在全世界係冇咩人識架,只係香港人先會知。

總知預祝你入到銀行界,入邊間都冇所為,你後生,慢慢學,唔怕蝕底唔會錯。
作者: 科拿仔    時間: 2007-2-4 20:35

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-4 10:42 發表
一來我都唔知創興會發大黎做。 

我只係覺得創興唔想再比人感覺到係d老牌銀行,同係姓廖班底。

創興在全世界係冇咩人識架,只係香港人先會知。

總知預祝你入到銀行界,入邊間都冇所為,你後生,慢慢 ...
唉,我都不知不覺間成22歲了,無咩時間。
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-4 20:50     標題: 回復 #50 科拿仔 的帖子

我想當年都係呢個年幾入行,大把青春啦! 
作者: ngstan    時間: 2007-2-4 23:14

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-4 12:35 發表

唉,我都不知不覺間成22歲了,無咩時間。
嘩! 廿二歲仔就話無咩時間, 咁我呢囍捋瑹}......

以前中資銀行好肯俾時間陪訓新人, 而家應該差孎a, 總之祝你一切好運啦!
作者: dizzc    時間: 2007-2-5 09:53

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 18:02 發表
唔係呢d,係我總覺得 d dealer 好鬼惡。

其實大秘書仲惡,最好都係d秘書仔。 
老實講, 我後期都同其他同事一樣, 真係幾惡....因為, 有部份同事質數太低, 自己要乜都唔知又要我俾rate佢....有部份就態度惡劣....有部份亂打電話, 再要你轉線....久而久之, 聽得多呢d電話, 加埋自己都忙到不得了, 自然會發脾氣, 人地聽落自然係惡

我都唔算惡啦, 係有個別師奶特別惡, 我收線次次都要掟電話...不過我都算鍾意傾下電話的了, 相熟既唔講啦, 把聲靚既甜既, 教下佢有咩所謂, 講波都試過
作者: dizzc    時間: 2007-2-5 10:00

我既朋友中, 不過都幾年前, 好多shiti既teller都係華資轉過來的, 如創興, 永記, 上商都有, 所以我覺得騎牛搵馬易籮, 雖然人工都唔會高好多, 同埋outlook, presentation skill好既著數好多

又再老實講, 衣家teller升做branch manager, 係好很難的....會唔會邊做邊再讀再搵
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-5 10:03     標題: 回復 #53 dizzc 的帖子

所以話,當年我可能我都比你交义過! 
引用:
把聲靚既甜既,教下佢有咩所謂, 講波都試過
通常個樣唔成正比例。 
作者: dizzc    時間: 2007-2-5 10:13

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-5 10:03 發表
所以話,當年我可能我都比你交义過! 

通常個樣唔成正比例。 
哈, 咁道過歉先

要知個樣其實真係唔難, 就咁都識唔少....衣家轉左field冇呢支歌唱了
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-2-5 10:17

引用:
原帖由 dizzc 於 5-2-2007 10:13 發表

哈, 咁道過歉先

要知個樣其實真係唔難, 就咁都識唔少....衣家轉左field冇呢支歌唱了
以前係靠 annual dinner 會見到分行同事。

我都係講係笑,何況我而家都唔係呢行!
作者: 科拿仔    時間: 2007-2-27 23:03

唉,一月31號in完,到依家仲未有消息。
咁即係代表我玩完了?
係咪無經驗真係唔會考慮?  

我都知自己學歷唔好,得f.7+HD+IIQE既paper 1-2
但我apply左咁多間既teller,得中銀肯見我,但已經3個星期都無通知,其他就連見到無得見。
點解會咁架?唉,愈來愈唔開心,覺得對唔住屋企人。
點算好?我自問都盡左力。
唉﹗
作者: dizzc    時間: 2007-3-6 14:08

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-27 23:03 發表
咁即係代表我玩完了?

我都知自己學歷唔好,得f.7+HD+IIQE既paper 1-2
但我apply左咁多間既teller,得中銀肯見我,但已經3個星期都無通 ...
再send籮, 有咩所謂
作者: Jackel    時間: 2007-3-6 15:00

科拿仔, you are still yong, lots of opportunitites waiting ahead of you, just be prepared for these opportunities...
for example, you have already identify one of yoru weakness, putonghua, so, why not take a course to make it better ???
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-3-8 12:48     標題: 回復 #58 科拿仔 的帖子

支持你繼續 send 晒比所以銀行,唔好灰心。 
作者: 屈臣氏    時間: 2007-3-9 12:06

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-27 23:03 發表
咁即係代表我玩完了?

但我apply左咁多間既teller,得中銀肯見我,但已經3個星期都無通 ...
信心返黎未?
作者: 科拿仔    時間: 2007-3-10 00:59

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2007-3-9 04:06 發表

信心返黎未?
有番晒,但估唔到send晒俾全港所有銀行,竟然只係得兩間有得in。
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-3-10 11:29     標題: 回復 #63 科拿仔 的帖子

全港有百幾間喎? 
作者: 屈臣氏    時間: 2007-3-10 11:58

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-3-10 00:59 發表

有番晒,但估唔到send晒俾全港所有銀行,竟然只係得兩間有得in。
現實係咁殘酷啦 ....唔好諗啦...考好D試,學好D煲東瓜...預祝你步步高昇
作者: panda1212    時間: 2007-5-10 21:06

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2007-1-28 16:46 發表

睇黎似有 D preparation....
多數都會叫你講多少少 understanding
如:
大型中資銀行...可以講下上市背景
高質素管理層...可以講下你認識既名人
至於 training...最好講下有沒有人朋友曾入職時 ...
我就覺得最好咪讲有朋友喺入邊做,如果讲咗面試官会覺得你可能有內部關係,咁樣被錄取的成數will get down i think
作者: 科拿仔    時間: 2007-5-17 19:07

引用:
原帖由 panda1212 於 2007-5-10 13:06 發表

我就覺得最好咪讲有朋友喺入邊做,如果讲咗面試官会覺得你可能有內部關係,咁樣被錄取的成數will get down i think
咁點解唔叫佢直接refer你?
咁樣仲有錢分tim
作者: AbCd1243    時間: 2007-7-25 02:57

中银...哈哈....
识人吗?如果认识的大老,只要四肢健全都可以入去做...
特别是这类,关键是口才好...

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0