標題: 喜愛紅酒,35歲以上,不論男女皆可! [打印本頁]

作者: Sexmodel    時間: 2012-3-31 04:10     標題: 喜愛紅酒,35歲以上,不論男女皆可!

我中意波爾多~美安酒莊,有果味易飲又平,大約佰令文支,夜晚飲紅酒+煲煙睇PPS=好正、好嘆,同三、五知己就要開幾支先夠。
作者: 81tkhk    時間: 2012-3-31 06:49

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-3-31 04:10 發表
我中意波爾多~美安酒莊,有果味易飲又平,大約佰令文支,夜晚飲紅酒+煲煙睇PPS=好正、好嘆,同三、五知己就要開幾支先夠。
閣下好識嘆噃!唔知閣下會唔會試波爾多 Margaux酒莊,有果味易飲,十幾廾年前賣兩佰零蚊,而家唔知幾錢,唔錯值得試,話哂都係波爾多果道嘅五大酒厰之一。
作者: 藍蝶    時間: 2012-3-31 10:55

就波多爾(Bordeaux)地區而言﹐酒莊超過九千多座﹐真的未能一一認識。
當中較為港人熟識一定是Pauillac酒區中的Chateau Mouton Rothschild, Chateau Lafte-Rothschild & Chateau Latour,價錢不菲,非我之選,藍蝶只能選一些百多至數百元的紅酒。
個人喜愛是Pomerol酒區的紅酒,因為該產地的紅酒一般品質都較高,愛它的酒色呈較深的寶石紅,酒味香濃﹐比較重口味。
Margaux是Medoc酒區中細分為四個小酒區其中之一,如仲惠所言,該區的紅酒有果味也較易入口,比較合港人口味。
其次,該是St. Emilion酒區紅酒,較多選擇和大眾化。
藍蝶間中會直接向酒商訂購一些促鎖貨尾紅酒,買過數支 Galius Saint-Emilion Grand Cru, 價錢和味道都合己之選。
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

作者: Sexmodel    時間: 2012-3-31 19:44     標題: 回復 2# 的帖子

多謝2位回覆,你地真係見識廣博,我又學多左啦!早幾個月買左支酒商推介,成仟幾文,一直都唔敢飲,我驚開左之後發覺難飲,就會肉赤,哈哈.......好白痴丫!所以我淨係買$1xx-$3xx甘上吓,最近發現美國紅酒亦唔錯,值得一試。
作者: Sexmodel    時間: 2012-3-31 20:53

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-3-31 06:49 發表 閣下好識嘆噃!唔知閣下會唔會試波爾多 Margaux酒莊,有果味易飲,十幾廾年前賣兩佰零蚊,而家唔知幾錢,唔錯值得試,話哂都係波爾多果道嘅五大酒厰之一。
仲惠大哥:我岩岩去酒舖查詢你所推介既紅酒,原來最平要成$4仟幾文,即使係第二層酒亦要$1800起,價格不斷升值啦,買唔落手。籃蝶亦真識貨,所推薦亦犀佳品,不過佢地舖無賣,老闆推介左MARGAUX-Blason D'Issan比我,幾佰文易接受,今晚返屋企試吓先!
作者: Sexmodel    時間: 2012-3-31 20:55

唔好意思丫,多左個公仔出黎
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-1 03:29

引用:
原帖由 藍蝶 於 2012-3-31 10:55 發表
就波多爾(Bordeaux)地區而言﹐酒莊超過九千多座﹐真的未能一一認識。
當中較為港人熟識一定是Pauillac酒區中的Chateau Mouton Rothschild, Chateau Lafte-Rothschild & Chateau Latour,價錢不菲,非我之選,藍蝶只 ...
法國酒產聞名於世,尤其葡萄釀造出來的酒,紅酒,白酒,白蘭地酒舉世無雙。紅酒是一門高深學識,在下連皮毛也沾不上。在下衹知飲紅酒最好同飲者是知己,大夥飲得痛快,(酒逢知己千杯少)。
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-1 03:57

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-3-31 20:53 發表
仲惠大哥:我岩岩去酒舖查詢你所推介既紅酒,原來最平要成$4仟幾文,即使係第二層酒亦要$1800起,價格不斷升值啦,買唔落手。籃蝶亦真識貨,所推薦亦犀佳品,不過佢地舖無賣,老闆推介左MARGAUX ...
睇吓閣下幾時開果枝 Margaux,同班好朋友飲完之後,話比在下知好唔好,啱唔啱口味?藍蝶梗係識貨喇,下次請教佢買到平、靚、正嘅,非佢莫屬。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-1 04:27     標題: 回復 8# 的帖子

飲注紅酒聽返舊歌好正,張學友-藍雨、安全地帶-酒紅色的心,超正!
作者: 858991    時間: 2012-4-1 10:29

紅酒我都中意飲,只係對紅酒冇咩知識!
作者: SPA愛上她    時間: 2012-4-1 11:08

紅酒...可人...
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-1 17:54     標題: 回復 11# 的帖子

我都係呢2年先識飲姐,對紅酒無物認識,凈係中意果味甜甜地度數又唔高,有時唔想去街係屋企飲,既唔怕醉、又可以放鬆自己,幾好丫。
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-2 00:30

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-1 04:27 發表
飲注紅酒聽返舊歌好正,張學友-藍雨、安全地帶-酒紅色的心,超正!
紅酒,在下認為唔適宜獨飲,最好係三五知己,邊談邊飲,或一齊靜聽旋律美妙的音樂。白酒就比較適合單人獨飲。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-2 01:45     標題: 回復 13# 的帖子

我班紅酒知已,清一色全女班、全男班,七嘴八舌講唔完嫁!飲親都要4-5個鐘,仲要個個都飲得,起碼幾一人一支起先收手,我係最唔掂個個,雖然開心,但係一個星期飲幾曰,真係頂唔注,呢幾曰自己一個人飲,享受吓寧靜同聽音樂亦唔錯嫁!
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-2 03:47

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-2 01:45 發表
我班紅酒知已,清一色全女班、全男班,七嘴八舌講唔完嫁!飲親都要4-5個鐘,仲要個個都飲得,起碼幾一人一支起先收手,我係最唔掂個個,雖然開心,但係一個星期飲幾曰,真係頂唔注,呢幾曰自己一個人飲,享受&#21523 ...
閣下班朋友七嘴八舌講唔完,飲親都要4-5個鐘,呢啲就即是係(酒逢知已囉)。一個星期飲幾日,好似多咗啲,自己一個人買枝Sauvignon Blanc 飲下都唔錯。
作者: 858991    時間: 2012-4-2 07:35

以前我飲白酒多,半年前轉飲紅酒/都係買返自己飲,放左工飲下酒聽下歌仔..一個星期飲2~`3支!
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-2 15:26     標題: 回復 15# 的帖子

過年個排一星期飲足6曰,班女友就好D淨係晚飲姐,班男既就大煲啦!飲足2餐下午飲到半夜,人生難得有呢D知已朋友真係好開心,不過真係要停一停啦,無命丫!
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-2 15:32     標題: 回復 16# 的帖子

我自己係屋企一星期都係飲2-3支,最好係買一大堆零食仲好!
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-2 23:09

舊情人係fb搵到黎,已經係塵年啦,仲要約出黎,點算丫
???
作者: 858991    時間: 2012-4-2 23:46

作者: 81tkhk    時間: 2012-4-2 23:51

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-2 15:26 發表
過年個排一星期飲足6曰,班女友就好D淨係晚飲姐,班男既就大煲啦!飲足2餐下午飲到半夜,人生難得有呢D知已朋友真係好開心,不過真係要停一停啦,無命丫!
府上高朋滿座好不熱閙。閣下有現代孟嘗君之風,酒客三千。正如閣下所說;"人生難得有呢D知己朋友真係好開心" 。相識滿天下,知己能幾人?一生中有一兩個真正知已(男或女)死而無憾。
作者: 858991    時間: 2012-4-2 23:56

相識滿天下,知己能幾人?一生中有一兩個真正知已(男或女)死而無憾。 我心底話都比你講左..我無言la.............
作者: 858991    時間: 2012-4-3 00:05

飲左酒, 依家想訓喇,各位晚安!
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-3 01:08

引用:
原帖由 858991 於 2012-4-2 23:56 發表
相識滿天下,知己能幾人?一生中有一兩個真正知已(男或女)死而無憾。 我心底話都比你講左..我無言la.............
對唔住!真係唔好意思,不過人同此心,心同此理。在下好開心,因為有你/妳認同呢種想法。謝謝!
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-3 01:19     標題: 回復 23# 的帖子

Hey 明天會更好,得閒再傾la
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-3 01:32

仲惠兄:我開左MARGAUX-Blason D'lsssan 有小小木桶香,好醇,有質感,正!下次要買多幾支同老友分享吓先得Lo,好介紹!!!:
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-3 02:03

有好介紹:Chateaude-Pressar, Saint-Emilion Grand Ceu 2002年好正,一試傾情!我既金句(萬般帶不走,唯有飲杯酒)haha......
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-3 06:08

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-3 02:03 發表
有好介紹:Chateaude-Pressar, Saint-Emilion Grand Ceu 2002年好正,一試傾情!我既金句(萬般帶不走,唯有飲杯酒)haha......
閣下嘅金句;(萬般帶不走,唯有飲杯酒)講得啱。唔知閣下有冇聽過; "古來聖賢皆寂寞,唯有飲者留其名" 同埋 [醉酒當歌人生幾何] 重有一句;(莫使金樽空對月)。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-3 16:06

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-3 06:08 發表 閣下嘅金句;(萬般帶不走,唯有飲杯酒)講得啱。唔知閣下有冇聽過; "古來聖賢皆寂寞,唯有飲者留其名" 同埋 [醉酒當歌人生幾何] 重有一句;(莫使金樽空對月)。
仲惠兄,本人讀書小,自知屬凡人一個,要錢、要爭取、要歡樂、要朋友、要進化、要面對、要放下。夢如人,試問誰能料。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-3 23:28

Haha....今晚同班朋友飲緊,而家醉啦!有誰共鳴丫
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-4 05:02

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-3 16:06 發表
仲惠兄,本人讀書小,自知屬凡人一個,要錢、要爭取、要歡樂、要朋友、要進化、要面對、要放下。夢如人,試問誰能料。
閣下無須客套,在下亦非飽學之士,彼此之間交流一些生活興趣,一些所見所聞,如蒙不棄,天空海闊,談個不亦樂乎。

閣下所寫;凡人---在世者皆凡人。要錢---君子愛財,取之有道。爭取---屬自己應得的。歡樂---與眾同樂。朋友---知己知心。進化---跟上時代。面對---負責。放下---自在。夢如人---人生如夢。試問誰能料---我們每天都在人生舞臺演出,未到劇終,不知結果。未知然否,請例位多多指教。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-5 05:17

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-4 05:02 發表 閣下無須客套,在下亦非飽學之士,彼此之間交流一些生活興趣,一些所見所聞,如蒙不棄,天空海闊,談個不亦樂乎。閣下所寫;凡人---在世者皆凡人。要錢---君子愛財,取之有道。爭取---屬自己應得的。歡樂- ...
仲惠大哥,有你傾談,係我着數。人生如夢,為追逐貪婪付出代價=時間,人以為有名利就可以証明自己生存價值,變數時局赤可以令金屋變敗瓦。分享金句(抹淚痕輕快笑注行,我個頭一定唔會痕)!哈哈....
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-5 09:06

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-5 05:17 發表
仲惠大哥,有你傾談,係我着數。人生如夢,為追逐貪婪付出代價=時間,人以為有名利就可以証明自己生存價值,變數時局赤可以令金屋變敗瓦。分享金句(抹淚痕輕快笑注行,我個頭一定唔會痕)!哈哈....
聊天傾談冇乜邊個着唔着數,學啲後生仔/女講;最要啱Key,啱嘴形。大多數人都追名逐利,有一句老土話;"刀係冇兩頭利" 唔信?睇吓啲政客同埋班富豪嘅遭遇就知。

絕對同意閣下所講;變數時局亦可以令金屋變敗瓦,呢啲就係佛學裡面嘅兩個字---無常。
作者: bluedance    時間: 2012-4-5 10:00

很久巳沒開懷暢飲了。
很偶爾地喝上一兩杯已不勝酒量,唯嘆時不予我了。
作者: KMY89    時間: 2012-4-5 16:40

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-3-31 04:10 發表
其實除了 Bordeaux 外,紅酒有很多選擇,我喜歡口感清新,有活力,fruity 的紅酒,個人喜歡意大利和西班牙的紅酒 ,相對西班牙的紅酒在價格上會更經濟,習慣了便不選擇 Bordeaux 的較濃郁的酒味,總覺得 Bordeaux 的感覺有點 長氣、喋喋不休。西班牙的 Sherry Wine 也是我其中的一種喜愛的選擇。多年前曾試過西班牙 Pamplona 出的一種紅酒,一試難忘,口腔中三天仍餘留那香味 ,可惜在香港再找不到,希望有天可以在 Pamplona 暢飲,也看看他的奔牛節。

多年前,九十年代,彭督每星期日在香港電臺都有個短短的節目,播放古典音樂   ,彭定康會淡淡的說出他對聽這節樂章後的感覺,會想到些什麼 ,每次我都會斟滿我的酒杯,享受這周日的寧靜 ,這是我的選擇 ... 三五知己?我很怕話題又是 CY ... 浪費了口中的酒   .... 同樣是紅酒,也不是用價錢來衡量,而是洒格,有些酒入口會感覺高貴,有些雖然價格很貴,但味道很賤 ,其他都一樣,例如 CE。
作者: bluedance    時間: 2012-4-5 17:58

父母親曾開過餐館,而餐館的酒簿是我安排和向酒商入酒,對法國紅酒有很皮毛的認識。

在香港喝紅酒的選擇較為廣泛,除了法國的,還有來自意大利、西班牙、阿根廷、智利、南非、美國和澳洲的。

近年有改喝第三世界出產的紅酒,主要是相對法國酒以相同的價錢,可以買來一瓶挺不錯的智利或意大利酒,個人選擇較偏向智利和意大利的紅酒。

我會以母親煲的靚湯來形容法國紅酒;情人煲的靚湯來形容其他地方出產的紅酒。你會嫌棄母親長氣和喋喋不休,你會貪情人帶來的新鮮和甜蜜感,但久遠留長的味道和揮之不去的感覺,一定是母親的靚湯。

作者: bluedance    時間: 2012-4-5 18:42

原來家裡仍有十數支紅酒,自己喝不了一瓶,多是友人們到家裡來開餐才開來喝,但每每友人們來開餐又會帶來紅酒,長飲長開長有。

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

作者: KMY89    時間: 2012-4-5 20:49

如果是有個鋼琴的餐館就好
作者: Lighter    時間: 2012-4-5 20:52

我床下底都有幾支,至愛 Pauillac 區,貪佢味道夠強勁變化多回味長
作者: dicklove    時間: 2012-4-5 21:14

路過  見識下
作者: KMY89    時間: 2012-4-5 21:15

引用:
原帖由 Lighter 於 2012-4-5 20:52 發表
我床下底都有幾支,至愛 Pauillac 區,貪佢味道夠強勁變化多回味長
係咪97果支最好
作者: Lighter    時間: 2012-4-5 21:43

紅酒好個人感覺,自己覺得OK便可以.
95那支武當老柴是最好吧!!未飲過.....
那支97應該夠時間飲了,近年被吹得好大,要否明天帶給你飲

十年前公司集體旅行去台灣,好有不容易帶晒回家.死淨四支

作者: Sexmodel    時間: 2012-4-6 01:32

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-5 09:06 發表 聊天傾談冇乜邊個着唔着數,學啲後生仔/女講;最要啱Key,啱嘴形。大多數人都追名逐利,有一句老土話;"刀係冇兩頭利" 唔信?睇吓啲政客同埋班富豪嘅遭遇就知 ...
,官商勾結,家常便飯,反而李加乘賣樓手法(天宇海)令人想起發財立品係邊丫?仲要話人地無睇清楚,堅!
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-6 01:43

引用:
原帖由 KMY89 於 2012-4-5 16:40 發表 其實除了 Bordeaux 外,紅酒有很多選擇,我喜歡口感清新,有活力,fruity 的紅酒,個人喜歡意大利和西班牙的紅酒 ,相對西班牙的紅酒在價格上會更經濟,習慣了便不選擇 Bordeaux 的較濃郁的酒味,總覺 ...
等我聽日去買反支Bordeaux試吓先,之前試過一支超快上腦既紅洒(同老爸飲)1988年有渣,諗起都驚!
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-6 01:49

引用:
原帖由 bluedance 於 2012-4-5 18:42 發表 原來家裡仍有十數支紅酒,自己喝不了一瓶,多是友人們到家裡來開餐才開來喝,但每每友人們來開餐又會帶來紅酒,長飲長開長有。**** 本內容被作者隱藏 *****
哇!巧多存貨,我只有幾支,不過成日心思思想去買。上次你講果D酒,我跟注去搵左2間都無貨牙。
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-6 04:32

引用:
原帖由 bluedance 於 2012-4-5 10:00 發表
很久巳沒開懷暢飲了。
很偶爾地喝上一兩杯已不勝酒量,唯嘆時不予我了。
其實飲酒又好食嘢又好過尤不及,適可而止。唔知閣下有冇用西班牙嘅 Prosciutto嚟下酒呢,在下以為佢係最適合配紅酒嘅食物。
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-6 04:42

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-6 01:32 發表
,官商勾結,家常便飯,反而李加乘賣樓手法(天宇海)令人想起發財立品係邊丫?仲要話人地無睇清楚,堅!
世界上最深嘅地方就係人嘅心,所以有一句俗語;知人口面不知心,另外成語;人心叵測。
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-6 04:47

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-6 01:32 發表
世界上最深嘅地方係人心,所以有句俗語;知人口面不知心,重有成語;人心叵測。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-6 05:02

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-6 04:47 發表 世界上最深嘅地方係人心,所以有句俗語;知人口面不知心,重有成語;人心叵測。
天下假情幻似真,怨恨最好係寄塵,講易做難~凡人要修煉咯!
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-6 05:27

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-6 05:02 發表
天下假情幻似真,怨恨最好係寄塵,講易做難~凡人要修煉咯!
閣下咁夜都未訓?唔好呀!對身體無益架,久一為之就冇所謂,經常係噉就唔係幾好囉!

作者: KMY89    時間: 2012-4-6 11:10

引用:
原帖由 Lighter 於 2012-4-5 21:43 發表
紅酒好個人感覺,自己覺得OK便可以.
95那支武當老柴是最好吧!!未飲過.....
那支97應該夠時間飲了,近年被吹得好大,要否明天帶給你飲

十年前公司集體旅行去台灣,好有不容易帶晒回家.死 ...
謝謝你 ...

藍蝶說:會以母親煲的靚湯來形容法國紅酒;情人煲的靚湯來形容其他地方出產的紅酒。你會嫌棄母親長氣和喋喋不休,你會貪情人帶來的新鮮和甜蜜感 ...  

很有趣的比喻

那你認為我們今晚應該惦記母親?或貪情人帶來的新鮮和甜蜜感呢?
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-6 13:06

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-6 05:27 發表 閣下咁夜都未訓?唔好呀!對身體無益架,久一為之就冇所謂,經常係噉就唔係幾好囉!
年青時只顧工作,每晚都做到零晨1-2點先收工,訓得黎都3-4點咯,到而家無4-5點都訓唔著。
作者: Lighter    時間: 2012-4-6 14:29

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-6 01:43 發表
等我聽日去買反支Bordeaux試吓先,之前試過一支超快上腦既紅洒(同老爸飲)1988年有渣,諗起都驚!
凡法國有些名的酒不會打Bordeaux在Label 上的,
你留意下一樣名有Bordeaux同無的價錢就有分別.
打有Bordeaux 88年的酒仲可以而家先飲唔變醋都好彩了

作者: Lighter    時間: 2012-4-6 14:33

引用:
原帖由 KMY89 於 2012-4-6 11:10 發表

謝謝你 ...

藍蝶說:會以母親煲的靚湯來形容法國紅酒;情人煲的靚湯來形容其他地方出產的紅酒。你會嫌棄母親長氣和喋喋不休,你會貪情人帶來的新鮮和甜蜜感 ...  

很有趣的比喻   ...
一定系後者,今日要找美容科醫下個鼻
作者: bluedance    時間: 2012-4-6 15:50

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-6 01:49 發表
哇!巧多存貨,我只有幾支,不過成日心思思想去買。上次你講果D酒,我跟注去搵左2間都無貨牙。
街舖唔會有貣,我係幫某酒商訂貨,佢地直接入口來貨自銷,會pm 該酒商網址給你。
你可以打電話去,講你個人喜好嘅紅酒,叫佢地介紹d啱你budget 和 口味的紅酒,訂貨滿HK$1500可免費送貨。
幾年前幫公司搞咗個幾百人嘅 Wine Tasting Party﹐入咗十幾款紅白酒,佢地仲主動比 bulk discount。
有一次又搞咗個數十人嘅 BBQ Party, budget 要唔過HK$100一支同埋要 fruity 易入口,佢地介紹咗隻澳洲酒六十幾蚊支,大家飲過都話啱晒飲。
間中自己會私下揀幾款 mix 埋12 支,deal 開果個sale 又會送一支比我免費試飲,佢地批發比d酒店同埋餐廳,一定會比街舖平好多。

作者: bluedance    時間: 2012-4-6 16:23

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-6 04:32 發表

其實飲酒又好食嘢又好過尤不及,適可而止。唔知閣下有冇用西班牙嘅 Prosciutto嚟下酒呢,在下以為佢係最適合配紅酒嘅食物。
飲酒同賭錢都一樣,少賭可以怡情,飲少少酒都幾有情趣,但飲多會痛風,想多飲都唔得。
一般配紅酒是芝士,我就無乜所謂,不會空肚喝便是。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-6 17:19

引用:
原帖由 Lighter 於 2012-4-6 14:29 發表 凡法國有些名的酒不會打Bordeaux在Label 上的,你留意下一樣名有Bordeaux同無的價錢就有分別.打有Bordeaux 88年的酒仲可以而家先飲唔變醋都好彩了
多謝大哥指教,又學野lo,飲左2年,仲係初哥,失禮la hehe.....
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-6 17:34

引用:
原帖由 bluedance 於 2012-4-6 15:50 發表 街舖唔會有貣,我係幫某酒商訂貨,佢地直接入口來貨自銷,會pm 該酒商網址給你。你可以打電話去,講你個人喜好嘅紅酒,叫佢地介紹d啱你budget 和 口味的紅酒,訂貨滿HK$1500可免費送貨。幾年前幫 ...
唔該晒籃蝶,有無其他果味又香,最緊要易入口既介紹ar?我買得好雜lo.
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-7 03:25

今晚同幾個老友試左3支意大利紅酒,真係幾好喎!今日係酒舖問過武當紅要成4仟幾支,我同個朋友就想升級一吓,點知另外2位朋友唔制,話我地初哥唔好飲甘貴,慢慢升級喎!有小小失望!
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-8 00:01

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-7 03:25 發表
今晚同幾個老友試左3支意大利紅酒,真係幾好喎!今日係酒舖問過武當紅要成4仟幾支,我同個朋友就想升級一吓,點知另外2位朋友唔制,話我地初哥唔好飲甘貴,慢慢升級喎!有小小失望!
在下認為飲靚紅酒,最好用西班牙上好嘅 Prosciutto 作下酒之物,每100gram HK$320-380。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 00:37

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-8 00:01 發表 在下認為飲靚紅酒,最好用西班牙上好嘅 Prosciutto 作下酒之物,每100gram HK$320-380。
酒逢知已真係好難得,真真假假要分出黎只有~日久見人心,其他勿當真!
作者: yoyopiggy    時間: 2012-4-8 00:45

Hi, 凡人 我又加入!
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 00:52

引用:
原帖由 yoyopiggy 於 2012-4-8 00:45 發表 Hi, 凡人 我又加入!
歡迎你牙~阿真,凡人與阿真,絕對係真心!Wakaka....
作者: yoyopiggy    時間: 2012-4-8 00:56

有無 好酒介紹
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 01:05

引用:
原帖由 yoyopiggy 於 2012-4-8 00:56 發表 有無 好酒介紹
呢度好多高人,我都學緊,最意外既係可以見識才子(仲惠),仲有文章好既(藍蝶)。
作者: yoyopiggy    時間: 2012-4-8 01:22

我睇左小小,的確有好多高人
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 01:26

工作上即使被騙,都要若無其事,唔可以好似男人甘走去大吵大鬧、理論,所謂既男女平等lo,強悍係迫出黎ga。
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-8 01:43

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-8 00:37 發表
酒逢知已真係好難得,真真假假要分出黎只有~日久見人心,其他勿當真!
知己係可遇而不可求,有緣千里能相會。女為悅己者容,一定係真嘅,因為佢自己都要扮靚。士為知己者死,真真假假要分出嚟只有~日久見人心,噉即是路遙知馬力,啱!冇錯。
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-8 01:59

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-8 01:05 發表
呢度好多高人,我都學緊,最意外既係可以見識才子(仲惠),仲有文章好既(藍蝶)。
閣下太過譽,才子弍字實愧不敢當,更令在下無地自容。藍蝶君則實至名歸。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 02:09

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-8 01:59 發表 閣下太過譽,才子弍字實愧不敢當,更令在下無地自容。藍蝶君則實至名歸。
我係正宗識小小既井底蛙,不過面皮超厚,無論中、英文都唔得,haha....
作者: yoyopiggy    時間: 2012-4-8 02:14

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-8 00:37 發表
人心難測, 認真要睇人, 否則死左都唔知為什麼!
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 02:21

引用:
原帖由 yoyopiggy 於 2012-4-8 02:14 發表 人心難測, 認真要睇人, 否則死左都唔知為什麼!
邊有樣睇牙?我個樣成隻怪獸甘,內心溫柔wo,甘典算丫?飲杯先啦!
作者: yoyopiggy    時間: 2012-4-8 02:29

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-8 02:21 發表
邊有樣睇牙?我個樣成隻怪獸甘,內心溫柔wo,甘典算丫?飲杯先啦!
你有冇睇文美女與野獸呀, 隻野獸樣醜,但心地善良,溫柔你就冇啦,不過就口硬心軟囉
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 02:35

引用:
原帖由 yoyopiggy 於 2012-4-8 02:29 發表 你有冇睇文美女與野獸呀, 隻野獸樣醜,但心地善良,溫柔你就冇啦,不過就口硬心軟囉
你典知ga?有無聽過(石頭他朝成翡翠),有焦一曰我會變ga!
作者: yoyopiggy    時間: 2012-4-8 02:37

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-8 02:35 發表
你典知ga?有無聽過(石頭他朝成翡翠),有焦一曰我會變ga!
石頭變岩石~~~~~~~~~~~~~~~
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 02:59

引用:
原帖由 yoyopiggy 於 2012-4-8 02:37 發表 石頭變岩石~~~~~~~~~~~~~~~
Hey 令女,你朱加吓D岩石幾貴牙,所以話你見識小姐!我目標明確,知要D物,心軟係我仲有人性丫!
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-8 06:07

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-8 02:09 發表
我係正宗識小小既井底蛙,不過面皮超厚,無論中、英文都唔得,haha....
依道係比人聊天閑談,最緊要係你知我噏乜,我知你講乜,大家可以溝通就得
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 13:43

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-8 06:07 發表 依道係比人聊天閑談,最緊要係你知我噏乜,我知你講乜,大家可以溝通就得
人海之中,有緣相識,都係緣份,本人欣賞閣下眼光廣闊,有學識,更有修養流露。自覺人生學習中,世事變幻無定,經一事長一智,成長中。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 14:46

方勵之老師,一路好走。
作者: boot_boot    時間: 2012-4-8 16:20

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-8 02:21 發表
嘩! 怪獸咁恐布!      小朋友好驚呀!   
作者: boot_boot    時間: 2012-4-8 16:22

引用:
原帖由 yoyopiggy 於 2012-4-8 02:37 發表

石頭變岩石~~~~~~~~~~~~~~~
你係魔術師呀?  Hehe!      
作者: 戰地風雲    時間: 2012-4-8 16:51

hi hi hi hi hi hi
作者: 戰地風雲    時間: 2012-4-8 16:52

Hi, 凡人 我又加入!
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-8 16:58

引用:
原帖由 戰地風雲 於 2012-4-8 16:52 發表 Hi, 凡人 我又加入!
Hey,歡迎你丫,你都中意紅酒丫?
作者: 戰地風雲    時間: 2012-4-8 21:38

中意! 中意! 好中意!  
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-9 00:56

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-8 13:43 發表
人海之中,有緣相識,都係緣份,本人欣賞閣下眼光廣闊,有學識,更有修養流露。自覺人生學習中,世事變幻無定,經一事長一智,成長中。
在下欣賞閣下好客,古時孟嘗君有食容三千,估計閣下最少都有酒客三十。招待這麼多朋友,想閣下定必是一位坦白無私,光明磊落而胸無城府之人。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-9 01:59

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-9 00:56 發表 在下欣賞閣下好客,古時孟嘗君有食容三千,估計閣下最少都有酒客三十。招待這麼多朋友,想閣下定必是一位坦白無私,光明磊落而胸無城府之人。
其實係遺傳,老爸,家人各自朋友數佰,而我就遠遠不及啦!在家靠父母,出外靠朋友,遇着志趣相投更高興,義氣人士就會珍惜,思想差異大既只好我就佢,人品差咪遠離佢,我呢D係正宗四肢發達,頭腦簡單。:
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-9 03:49

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-9 01:59 發表
其實係遺傳,老爸,家人各自朋友數佰,而我就遠遠不及啦!在家靠父母,出外靠朋友,遇着志趣相投更高興,義氣人士就會珍惜,思想差異大既只好我就佢,人品差咪遠離佢,我呢D係正宗四肢發達,頭腦簡單。:
四肢發達==够力助人,有力除奸。頭腦簡單==唔會算人,胸無城府,呢啲人去邊度穩?但係閣下一定要穩噃啲忠肝義膽嘅朋友,噉至可以志同道合。
作者: 藍蝶    時間: 2012-4-9 23:50

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-6 17:34 發表
唔該晒籃蝶,有無其他果味又香,最緊要易入口既介紹ar?我買得好雜lo.
飲酒口味很個人化,你還是自行發掘箇中樂趣吧﹗

給你 pm 了另一家酒商資料,希望有用。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-10 02:18

引用:
原帖由 藍蝶 於 2012-4-9 23:50 發表 飲酒口味很個人化,你還是自行發掘箇中樂趣吧﹗給你 pm 了另一家酒商資料,希望有用。
你講岩既,口味因人而異,朋友之間口味都唔同啦,thx!
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-10 02:35

今晚同老友試左支新酒,同酒舖形容既有差別,男女口味真係唔同,暫時末搵到我至愛既紅酒!今日真係好嘆,可以同知己把酒談心,(不相命,只信雙手去打拼)!
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-10 05:31

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-10 02:35 發表
今晚同老友試左支新酒,同酒舖形容既有差別,男女口味真係唔同,暫時末搵到我至愛既紅酒!今日真係好嘆,可以同知己把酒談心,(不相命,只信雙手去打拼)!
在下喺 (好耐唔見)裡面寫過一啲有關命嘅嘢,係漢高祖劉邦同宋太祖趙匡胤,兩個皇帝嘅遭遇,得閒去睇吓。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-10 16:48

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-10 05:31 發表 在下喺 (好耐唔見)裡面寫過一啲有關命嘅嘢,係漢高祖劉邦同宋太祖趙匡胤,兩個皇帝嘅遭遇,得閒去睇吓。
仲惠大哥,細心睇完之後都要消化吓。感覺人~有天時地利人和會成功,但時至今日還要~防禦、堅持、豁出去(勝負不代表一切)、EQ。
作者: yoyopiggy    時間: 2012-4-11 00:03

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-10 16:48 發表
仲惠大哥,細心睇完之後都要消化吓。感覺人~有天時地利人和會成功,但時至今日還要~防禦、堅持、豁出去(勝負不代表一切)、EQ。
同意,小D EQ 都唔惦!
今晚継續飲緊昨晚支酒,味道一樣,不過少左個知己一齊飲可惜!
酒逢知己千杯少...........
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-11 00:57

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-10 16:48 發表
閣下所寫;防禦、堅持、豁出去都很有意義。防禦==害人之心不可有,防人之心不可無,有備無患。堅持==要平等、自由、尊嚴。豁出去==為求達成,不顧一切。(在下認為這項極須三思而後行)

勝負不代表一切==謀事在人,成事在天(自己盡力而為,問心無愧)

EQ==有高有低,各人差距很大(由於各人家庭出身,所受教育,接觸朋友有所不同)
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-11 01:53

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-11 00:57 發表 閣下所寫;防禦、堅持、豁出去都很有意義。防禦==害人之心不可有,防人之心不可無,有備無患。堅持==要平等、自由、尊嚴。豁出去==為求達成,不顧一切。(在下認為這項極須三思而後行)勝負不代表一切==謀事 ...
其實我解讀為~防禦=商場上假貨假人多,要防。堅持=即使困難重重亦不放棄。豁出去=付出金錢、時間末必成功,亦可以承受失敗,唔博就連機會都無。EQ=吃虧一吓,沉得注氣。:
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-11 02:06

引用:
原帖由 yoyopiggy 於 2012-4-11 00:03 發表 同意,小D EQ 都唔惦!今晚継續飲緊昨晚支酒,味道一樣,不過少左個知己一齊飲可惜!酒逢知己千杯少...........
甘,你要比多D EQ 出黎先得ga bor,堅持到底,就是勝利!
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-11 02:22

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-11 02:06 發表
甘,你要比多D EQ 出黎先得ga bor,堅持到底,就是勝利!
在下不反對堅持,要看堅持的是什麽東西,人對自由、平等、個人尊嚴要堅持。很久以前看過名句,(生命誠可貴,愛情價更高,欲為自由故,兩者皆可拋)。
作者: Sexmodel    時間: 2012-4-11 02:40

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-11 02:22 發表 在下不反對堅持,要看堅持的是什麽東西,人對自由、平等、個人尊嚴要堅持。很久以前看過名句,(生命誠可貴,愛情價更高,欲為自由故,兩者皆可拋)。
為理想、事業堅持。自由太可貴。平等,我都想。尊嚴,人地末必比。非常同意(生命誠可貴)!愛情,可以係真,亦可以係夢(夢醒了一切亦空)。
作者: 81tkhk    時間: 2012-4-11 03:10

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-11 02:40 發表
為理想、事業堅持。自由太可貴。平等,我都想。尊嚴,人地末必比。非常同意(生命誠可貴)!愛情,可以係真,亦可以係夢(夢醒了一切亦空)。
人生就係一塲疑真以幻嘅大夢,而家你我都發不同嘅夢,(同床異夢)。時侯唔早,仲唔訓,夜訓冇益架,早抖!祝你有個甜夢。

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0