標題: 17歲就88!!! [打印本頁]

作者: schalke04fans    時間: 2007-2-5 17:08     標題: 17歲就88!!!

作者: busman    時間: 2007-2-5 22:07

引用:
原帖由 schalke04fans 於 2007-2-5 09:08 發表
運X 要求bus 去到17年就要退!!
你地點睇??我覺得合理!!因為行咗咁多年咩都殘!!
何况乘客安全比感情重要!!
coz 有好多人不滿運X呢個政策!!!
小心討論!!唔好拗交!!THX!!
我個人的睇法是年份不是問題,保養才重要。九巴的車保養幾好,行了17-18年都OK(當然會耗油高些,環保例未必過),以前的巴士都可以行20年或以上(Daimler A, Guy Arab V, Fleetline),其實如果底盤沒有金屬疲勞,換個環保引擎繼續行車都可以。

架車型本身有問題,不用到17年都自動消失(Seddon Pennine 4)。

因此,我覺得17年應該是guideline比較好,如果架車到左17年都仍然適合行駛,何不繼續讓它行走。

最後,我自己的意見是Dennis Trident 好大機會未到17年就要退,從它經常有冒煙這散熱問題,會好像勝利二型咁,未夠鐘都要走先。
作者: schalke04fans    時間: 2007-2-5 22:17     標題: 回復 #2 busman 的帖子

作者: TAILOOKNONE    時間: 2007-2-6 00:05

引用:
原帖由 schalke04fans 於 2007-2-5 09:08 發表
運X 要求bus 去到17年就要退!!
你地點睇??我覺得合理!!因為行咗咁多年咩都殘!!
何况乘客安全比感情重要!!
coz 有好多人不滿運X呢個政策!!!
小心討論!!唔好拗交!!THX!!

作者: super720a    時間: 2007-3-1 14:57     標題: 回復 #2 busman 的帖子

特別係新橙批14躉,日日行23,上斜落斜,比我預期中殘得快好多

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0