標題: 1000元內的入耳式耳機 [打印本頁]

作者: Steve_627    時間: 2007-2-8 03:25     標題: 1000元內的入耳式耳機

最近想買對入耳式耳筒,主要聽 MP3、流行曲、ROCK...etc
價錢 under 1000,希望大家比D意見,THANKS!!
作者: 利記    時間: 2007-2-8 10:52

仲有隻牌子Audio technica???
不過唔知有無入耳
如果聽流行曲多
好似E2c都幾琲
作者: motinlee    時間: 2007-2-9 09:38

Sennheiser cx300
作者: unix    時間: 2007-2-9 17:15

ER6i is good for pop

1) bass is not strong but bomb is hard
2) vocal voice is outstanding

I have both E2C and EdifierH-200, very similar in quality, but price vaires

作者: 利記    時間: 2007-2-9 17:48

引用:
原帖由 unix 於 2007-2-9 17:15 發表
ER6i is good for pop

1) bass is not strong but bomb is hard
2) vocal voice is outstanding

I have both E2C and EdifierH-200, very similar in quality, but price vaires
我記得UNIX兄都玩過好多earphone,不如就你玩過既earphone
講屪攭镼,邊蠷A合乜野機用
作者: Steve_627    時間: 2007-2-10 15:46

先多謝各位畀意見!
漫步者好似幾抵玩,重平過我對sorry e888...但 h200 好似不是入耳,unix君是否指 h260?
e2c 真係好多人玩,但睇完好多文章都話用佢好快會上 e3、e4 ...好毒!個人偏好bass 多...er6i 可能不適合我?而家考慮緊 Westone UM1...

作者: unix    時間: 2007-2-12 11:30

引用:
原帖由 利記 於 2007-2-9 09:48 發表

我記得UNIX兄都玩過好多earphone,不如就你玩過既earphone
講屪攭镼,邊蠷A合乜野機用
U are more professional..I always buy the cheap stuff
作者: unix    時間: 2007-2-12 11:37

引用:
原帖由 Steve_627 於 2007-2-10 07:46 發表
先多謝各位畀意見!
漫步者好似幾抵玩,重平過我對sorry e888...但 h200 好似不是入耳,unix君是否指 h260?
e2c 真係好多人玩,但睇完好多文章都話用佢好快會上 e3、e4 ...好毒!個 ...
Yes, Edifier H260, $198 is a bargain for outdoor rough use

If u want good base, I recommend ultimate ears, their bass are good comparitively.

and yes, people upgrade to e3 (usually to e4 ) because e2 is for fundalmental users. e4 is the best I have heard in the Shure product (of coz ES300 should be even better )

I have not try Westone product in detail because I don;t like the outlook

Hope this help
作者: bbbear    時間: 2007-2-12 12:27

引用:
原帖由 unix 於 2007-2-12 11:37 發表

Yes, Edifier H260, $198 is a bargain for outdoor rough use

If u want good base, I recommend ultimate ears, their bass are good comparitively.

and yes, people upgrade to e3 (us ...
yes.....ultimate ears is good!!!!
作者: 利記    時間: 2007-2-12 13:03

引用:
原帖由 unix 於 2007-2-12 11:30 發表

U are more professional..I always buy the cheap stuff
平有平玩
貴有貴玩
最怕無得玩

作者: Steve_627    時間: 2007-2-14 04:10

多謝大家意見,星期日終於抽到時間出旺角試耳筒,出發前我的目標是e2c,但考慮到銀根短缺、價格比及不想不斷升級所以目標最終鎖定了um1(自己不太介意個look,加上網上有不錯評價,新版本各方表現平均),所以就上12樓試機...上到去行左一圈睇下其它耳筒,有些是網友推介的耳筒絛線真係好幼,自己是個粗心大意的人,好驚未煲完就打柴!於是就問老闆攞對um1試,音色都OK,起碼自己可以接受。自己都驚試聽更高級的耳筒!出街用真係唔想妹仔大過主人婆(音源是mp3)。
買了回來就換左耳綿,原裝的是比較舒服,不過感覺太易爛...換上軟膠的好像耐用點。跟住就用自己的mp3機試聲,聲音比想像好,以前舊的耳筒要用一段時間煲先入味(好似煲老火湯...哈)!um1的聲比較易入耳,可能就是級數分別吧?相信煲番一排效果應更上一層樓,不敢想像那些三、四仟元的耳筒會是甚麽聲...其實今次換耳筒主要都是越來越忍受不到街上的人聲、車聲...um1的隔聲效果真的不差,上街真係有點危險!最近美國就有地方立法不許行人在街上聽mp3、打手提遊戲機。
不過現時就要習慣它的戴法,加上要過後耳條線就短了很多,因為我是大頭仔...哈哈!聽一段時間就有點不自在,相信暫時只會坐車時先會用了!
(可以 close file 了,thank you!)
作者: unix    時間: 2007-2-14 15:04

引用:
原帖由 Steve_627 於 2007-2-13 20:10 發表
不敢想像那些三、四仟元的耳筒會是甚麽聲...
Cool! What is the atribute of UMi?

Should go and attend those earphone meeting...I have been there once and that's where I have a try on those 三、四仟元的耳筒會是甚麽聲...
作者: Steve_627    時間: 2007-2-14 18:06

UM1 Specifications: Single Driver True Fit Earphones
Sensitivity: 114dB/mW
Frequency Response: 40Hz to 16kHz
Impedance: 25 ohms
Driver: Balanced Armature
聽左幾日開始習慣它的戴法,其實都幾舒服,unix君問它的特色?正如大部份評論一樣,就是比較平均及 made in USA!高、中、低音、人聲不太會偏向某方面,音色幾清,分音都幾清楚。由於以前未試過入耳式,感覺更加集中左聽歌,好多以前留意不到的音樂而家都聽到!這要歸功隔音它做得幾出色。自己無細心比較過別的入耳式耳筒,個人覺得這對耳筒都交足功課了。它應該可以滿足我出街聽歌既要求了!
自己不算 hi end 發燒友,有錢不如換家中套AV,那些發夢級影音真係發夢先玩...
作者: 利記    時間: 2007-2-15 01:27

引用:
原帖由 Steve_627 於 2007-2-14 18:06 發表
UM1 Specifications: Single Driver True Fit Earphones
Frequency Response: 40Hz to 16kHz
聽左幾日開始習慣它的戴法,其實都幾舒服 ...
Good呀
恭喜你買到心頭好
快曭戛I屋企鶖M啦
不個AV野玩追科技
2 Channel 先好襟玩
作者: Steve_627    時間: 2007-2-15 02:48

引用:
原帖由 利記 於 2007-2-15 01:27 發表

Good呀
恭喜你買到心頭好
快曭戛I屋企鶖M啦
不個AV野玩追科技
2 Channel 先好襟玩
講笑啦!新一代影音d格式亂到九彩,機又得個幾部貴野,遲d又有藍光 combo 機出...等大陸機出鰶U個價先啦,換機可能要兩三年後先考慮喇!話就話快人一步、理想達到隉A經過 LD 一鑊真係.....唉!單係套星戰我都唔記得買鰲X多個 format ...VHS-LD-DVD----?人大鰽L咁多閒錢玩av喇,睇av就重有興趣!哈哈!
上年屋企裝修先掉晒幾佰隻 LP...而家聽 MP3 多過聽 CD;換碟都覺煩!娛樂多鰲N少鰹伅“予w定聽歌,一早知道玩 HI FI not my cup of tea...!(戒鰼悎a好耐了...疑?邊個打我?)

作者: unix    時間: 2007-2-15 08:43

引用:
原帖由 Steve_627 於 2007-2-14 10:06 發表
聽左幾日開始習慣它的戴法,其實都幾舒服 ...
Thanks for your input!

隔音它做得幾出色 is depend on the ear bud, try Etymotic's ear bud, I reckon they are the best (won't hear any "C9" talking loudly in MTR), because always change ear buds, maybe u can give it a try
作者: 利記    時間: 2007-2-15 10:33

引用:
原帖由 Steve_627 於 2007-2-15 02:48 發表

講笑啦!新一代影音d格式亂到九彩,機又得個幾部貴野,遲d又有藍光 combo 機出...等大陸機出鰶U個價先啦,換機可能要兩三年後先考慮喇!話就話快人一步、理想達到隉A經過 LD 一鑊真係.....唉!單係套星戰我 ...
無辦法,如果無新科技
齯膝q點有錢賺
不過我覺得遲瓥ㄚYHTPC既天下
彈性實在太大
多蠷友蠿鴔j鴾羺
作者: Better+Tomorrow    時間: 2007-2-25 19:10

Sony EX90st...
作者: xayza    時間: 2007-4-1 19:44

Etymotic Research 的 ER.6i 也很受ipod fans 歡迎
外形和聲音不俗
around $8xx
作者: dokkron    時間: 2007-4-3 23:39

我最近用30元買了一個COBY的earphone(零售價$68),用部聲比較好的mp3機已好正,我真係abc比較完全好過晒$200樓下各大牌子!
作者: 利記    時間: 2007-4-4 10:12

引用:
原帖由 dokkron 於 2007-4-3 23:39 發表
我最近用30元買了一個COBY的earphone(零售價$68),用部聲比較好的mp3機已好正,我真係abc比較完全好過晒$200樓下各大牌子!
咁犀利
作者: dokkron    時間: 2007-4-4 19:11

其實我之前試過一系列係美國得獎既earphone,聲音好到不得了,成本都係$3左右,但同sony d 4,500元黎比較,sony 差成條街!
個款earphopne並非用傳統向耳膜發聲,係向耳鼓發聲再反射到耳膜!
香港應該唔會出,市場太細,日本出左,你留意下!
作者: henmo2004    時間: 2007-4-17 19:14

宜家多人講既耳筒真係多支持者為主.
有其他平既好野都唔出奇.

但以外國既公司,真係好少出到d 好平既耳筒.
如果係好野, 單係要打好自己品牌既費用,已經令隻耳筒貴上好多.

1000 以下, 個人認為有心既可以買d 更高級既2手貨.
以宜家咁多人跟潮流, 想好音質既人多左.
實有d 好快放既2手野, 又平又正.
作者: 利記    時間: 2007-4-18 11:57

引用:
原帖由 henmo2004 於 2007-4-17 19:14 發表
宜家多人講既耳筒真係多支持者為主.
有其他平既好野都唔出奇.

但以外國既公司,真係好少出到d 好平既耳筒.
如果係好野, 單係要打好自己品牌既費用,已經令隻耳筒貴上好多.

1000 以下, 個人認為有心既可以買 ...
如果買二手,入耳式耳筒好似唔多衛生咁

作者: 太子豆    時間: 2007-7-5 03:45

我感觉轻骑兵的音响也凑合
作者: saxontse    時間: 2007-7-24 14:07

引用:
原帖由 dokkron 於 2007-4-3 15:39 發表
係?
入耳0架?

我而家用緊ovc t10,雖然唔係貴野,但我覺得d 聲真係好唔錯。

個人對bass 不太著重,所以佢本身尼個缺點我並不介意

我0係金聲試過幾對唔同牌子<1000 既耳筒,雖然佢地既隔音效果真係做得好好,同埋好好推(t10要vol16 既0個d 牌子只需要vol 8-10 就得)。但係我好明顯聽得到佢地d 人聲既係散散地既,t10 既聲係較實,所以佢即使係較難推我都唔介意,佢對於弦樂方面既分析力真係好好,人聲男女都做得唔錯;但電子結他就較為差少少,聲音明顯聽到係較為細聲。

我上次去試既牌子有sony ,denon 同國產野sound magic,仲有個sales 俾左對唔記得咩牌子既耳筒我試(佢話要7xx),但真係唔多0岩我口味,佢地d bass 真係做得好好,但無奈我一d 都唔好
作者: sincos    時間: 2007-8-13 14:02

本身有DTX50
覺得這款耳機音場相當廣
低音的質地非常好
有點像在聽耳罩的感覺..
低音量多,但不會掩蓋其中高音的音色
佩戴感非常輕鬆,不會有任何的不適感~
隔音也很好
就是外型樸素了點
作者: unix    時間: 2007-12-31 15:17

Hey!!! I am back!

After My Ei-6 crashed, I bought a new i-phone and looking for a new pair of in ear!

Anyone can suggest good one with mic? I know the new UE has mic...anymore?
作者: peninsula    時間: 2007-12-31 22:33

引用:
原帖由 dokkron 於 2007-4-3 23:39 發表
Really so good? Where to buy?
作者: HUNG521314    時間: 2009-9-9 14:48

UM1 IS GOOD
作者: LCTJ    時間: 2009-11-11 22:57

I have UM1 before but the sound so flat...
now I have JVC HA-FX300 and Philips SHE9850
try try SHE9850
作者: 亞虎12    時間: 2009-11-26 07:55

作者: ssszczy    時間: 2010-2-20 10:44

shure e2c吧
作者: gx3542    時間: 2010-3-28 21:59

SF3
作者: jack850109    時間: 2010-5-3 22:37     標題: 看看

看起来不错,多少钱啊,顶一个
作者: zhangzhezy    時間: 2010-6-3 04:52

来看看!!!!
作者: yejiayu87    時間: 2010-7-5 16:55

作者: ming9440    時間: 2010-8-12 01:00

no.2 is gd l love
作者: ftgr    時間: 2010-8-14 16:20

Sennheiser cx300 very ok
作者: abc112233    時間: 2011-2-23 02:20

um1入門黎講都ok..不過有d濛同無bass
作者: cyschen    時間: 2011-10-24 15:08

jin lai kan kan de dajia
作者: 南音    時間: 2011-10-25 22:17

我都覺得DTX50幾好用
作者: cyschen    時間: 2011-10-28 09:31

有必要要那么贵得耳机吗?
作者: abigale001    時間: 2011-11-9 20:14

聽覺享受
作者: a5235235    時間: 2011-12-13 00:11

不懂耳機。就不投票了。。。
作者: yippny    時間: 2012-2-12 18:52

.  JBL REF220~!!!!!!!
作者: wwwyydddd    時間: 2012-3-2 15:19

不那么牛逼,没那么,吗,
作者: pp1030    時間: 2012-5-17 19:25

Sennheiser cx300  不错
作者: 仙山    時間: 2012-5-27 18:04     標題: 入耳式 的

不喜欢入耳式的,感觉难受
作者: oung    時間: 2012-8-25 00:25

入耳式总感觉难受,耳朵不舒服,虽然音质不错
作者: hhabturatt    時間: 2012-11-6 07:49

Sennheiser cx300 不解釋
作者: Force_H    時間: 2012-11-23 02:28

Sennheiser is well
作者: 428318884    時間: 2012-12-27 19:19

thank share
作者: ygzhang.cn    時間: 2013-2-5 01:37

ovc t10,
作者: hontiger    時間: 2013-2-11 15:51

作者: chester1133    時間: 2013-2-21 19:55

Sennheiser cx300
作者: zhouqion0620    時間: 2013-2-22 15:02

魔聲耳機,音質很棒
作者: xiebenxin    時間: 2013-2-23 14:22

本人不是耳機愛好者,進來學習一下,看來這裡很不錯嘛,呵呵
作者: caoweipeng    時間: 2013-2-25 18:06

恭喜你買到心頭好 恭喜你買到心頭好
作者: help99400    時間: 2013-3-19 01:26

作者: nick386    時間: 2013-4-16 20:14

Sennheiser fan, 十分平均。
作者: boost    時間: 2014-3-16 15:54

作者: YuiTai    時間: 2014-4-20 12:17

鐘意清既咪ETY MC5
鐘意結他咪WESTON1
鐘意低音咪SE215
作者: flybug    時間: 2014-5-3 12:51

I just like SONY ,but U do not let me choose
作者: vincente504    時間: 2014-7-2 22:37

Shure E2c feel not bad
作者: my33    時間: 2014-8-21 07:13

我覺得要用1000蚊買條咁既野,
不如去大陸買100條
呢D咁容易唔見/整壞/捐害
作者: zenhui022    時間: 2015-1-25 22:31

Monster beats!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: rayllm    時間: 2015-12-21 02:57

Shure 入門,可換線。

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0