標題: 二戰雜照 [打印本頁]

作者: jj2jr    時間: 2013-3-29 17:53     標題: 二戰雜照

呢排冇咩細翳,上完四仔網又去睇打仗網,都係覺得二戰時期 d 料好睇 dd ,於是拎些少上黎大家碌碌.

美國佬將佢地果 d 過期 M3 坦克改裝做彈藥車.拆 Q 左車頂左側既 37mm 炮塔,重加左兩個車歐鐵箱.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-29 17:55

呢件重拉住支 240mm 大炮添!留意佢車頭右便個支 75 炮只係流野,係用黎嚇鬼既.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-29 18:07

有時大家成日睇到以前 d 炮彈又話 75mm 又話 76mm ,咁講佢地兩隻野只係口徑相差一個 mm ,又有咩咁特別呢下?而家大家睇睇下面張相就明白勒.

照片入面有兩位亞腥一人拎住一碌炮彈,左面既係當時大部份美國 M4 坦克用既 75mm 炮彈,而右面果支就係改良左既 76mm 炮彈,而後面果架 M4A3E8 就係用呢種 76mm 彈,初速同穿甲力都大增.

作者: dealerboy    時間: 2013-3-29 19:10

作者: jj2jr    時間: 2013-3-29 19:56

引用:
原帖由 dealerboy 於 2013-3-29 19:10 發表
你老哥都算神出鬼沒勒,好在在下冇差你錢,如果唔係就一定走唔甩!
作者: jj2jr    時間: 2013-3-29 20:00

唔好以為呢位亞腥頭耷耷眼濕濕,就以為佢一定係見到銀紙都唔會執!呢位就係大名頂頂既巴頓將軍,時為 1942 年,當時佢响美國加州訓練營落手落腳 train 班靚.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:08

1945 年 5 月 11 日,荷蘭境內一個原德軍兵營的大門,由兩個加拿大士兵加上一名德國士兵把守.最左面的加兵手持著一支 Sten ,另一名就應該是扛了一支步槍 (可能是英國佬的四號仔),而看那個德兵的手形,似乎都是拎住武器,不過就睇唔真佢係咩野.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:23

拿 ~~~ 學野就呢個時候勒,各位!

呢位亞哥係加拿大工兵,佢正在為佢地自製既秘密武器裝彈.而呢個騎呢野原本係一架英國佬既通用拖拉車 (UC Universal Carrier) ,响車尾兩行上下各 7 支既單兵手提反坦炮 PIAT .用既時候一勾手指尾就可以 14 連發,重勁個而家 d 日本 AV 片呀!

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:31

而家幫上面架騎呢拐補充 dd 野.

UC 係當時英國佬既履帶車仔,車架底盤大同小異,不過上面裝咩就叫咩,例如下面既 UC 裝左條 Bren 機槍,就叫 Bren Carrier.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:33

呢架裝左碌噴火槍既就叫 Flamethrower Carrier.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:35

裝支 3" 迫擊炮既就叫 3" Mortar Carrier.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:37

至於 PIAT,就係咁樣既.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:40

二戰時加拿大傘兵同佢地既 PIAT .

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:41

PIAT 發射既反坦克彈頭.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:47

1944 年 8 月,波蘭起義軍反抗德國佬,事前各人興高采烈展示手上既 PIAT ,不過後來因為英國佬同大鼻佬對戰後分贓各有算盤,於是就見死不救,波蘭起義軍全部送死.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:51

同上時地人,手上拎住既係噴火槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:56

波蘭起義軍軍旗.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:57

1944 年 8 月,波蘭起義軍.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 12:59

同上事件,時為 1944 年 10 月.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-30 13:05

1944 年 8 月 5 日,滿面緊張的波蘭起義軍,三人當中最右的當天戰死,左面的在三天後被殺,只得中間的倖存.

作者: dealerboy    時間: 2013-3-30 18:33

巴打,犀利喎,你在現場睇住
作者: jj2jr    時間: 2013-3-31 08:36

引用:
原帖由 dealerboy 於 2013-3-30 18:33 發表
巴打,犀利喎,你在現場睇住
我邊有咁巴閉同本事呢?呢 d 碎係响 wiki 上面睇黎既.
作者: jj2jr    時間: 2013-3-31 08:44

1940 年德國佬打入法國,這位亞腥响架一號仔上面睇住著火既樓宇.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-31 08:55

呢架三突 G 車頭中左三野於是跪低,時地不詳.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-31 09:11

Sdkfz 161/4 防空自走炮.

作者: kenbondwong    時間: 2013-3-31 14:29

北韓唔知會唔會快將發生?
作者: jj2jr    時間: 2013-3-31 17:10

1939 年波蘭,德國佬拎左波蘭一架 7TP 坦克自用.留意炮塔正中果碌大野只係一支波蘭製既 CMK wz.30 7.92mm 機槍,佢既右面先至係戰車主炮,一門 37mm 戰車炮.

作者: jj2jr    時間: 2013-3-31 17:13

1939 年 10 月 6 日波蘭華沙,德國人以征服者自居,開住 7TP 坦克進行勝利巡遊.

作者: 27man    時間: 2013-3-31 23:53

又見 j j ,
作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 07:18

引用:
原帖由 27man 於 2013-3-31 23:53 發表
又見 j j ,
機器佬你好!
作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 09:17

幾位黨衛軍成員在巴黎鐵塔前留影.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 09:23

1943 年 6 月北非突尼斯美國空軍基地,工作人員為一 P-38 戰機繪上圖案.公仔叫做 : "The Bat Out Of Hell".

响太平洋上空打瓜山本五十六既就係呢種 P-38 戰機.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 09:26

整多張 P-38 睇下.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 09:32

呢位英國亞蛇企响一台八號坦克 Maus 既未完成炮塔前影相留念,等日後番到祖家批薯仔時可以同 d 工友有野講.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 09:40

1944 年 8 月意大利佛羅倫斯軍總部門外,一名英軍憲兵站崗.左面係一個穿上傳統製服既意大利憲兵.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 09:49

孤獨的機槍手,這是一位英國輕型轟炸機 Bristol Blenheim 上三名機員之一,除了負責機槍外,還要當無線電生.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 09:55

上面架 Bristol Blenheim 原來係咁既,呢架野身上畫左二戰芬蘭空軍軍徽,應該係當時俾德國佬或者係芬蘭佬拎左去駛,原存放芬蘭中央航博物館.各位有時間既可以去 look look.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 15:55

1941 年,幾名年青芬蘭士兵,手上都拿著國產的 Suomi M31 沖鋒槍.我睇佢地最大都唔夠 18 歲.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 16:31

時間 : 1944 年 6 月 30 日.
地點 : 芬蘭,塔利-伊漢塔拉 (Tali-Ihantala)
事件 : 大鼻佬為報之前俾芬佬打左鑊甘既一箭之仇,於是派左大約 15 萬人同無數飛機大炮去打芬蘭,當時芬佬加埋德佬只有 5 萬左右,戰事由 6 月25 日打到同年 7 月 9 日,大鼻佬傷亡二萬人左右,坦克飛機各唔見約 300 架,最後夾住條尾番鄉下食雪.芬佬方面就傷亡約唔夠一萬人.呢個世界有時 d 野真係好九過癮,即如大鼻佬係人都唔怕,就怕中國共產黨同芬佬.

下面張公仔比起小池榮子重有震撼性,三個蘭反坦克兵行過一架打柴既 T-34 坦克旁邊,中間果位亞哥叫 Heino Nikulassi ,有打巢三架大鼻佬克既記錄,不過隔日就戰死左.行佢前面果位叫 Kaarlo Niemelä ,曾打爆過 5 件大鼻坦克,不過佢後來點就唔知道.

重有話聲亞 db 仔聽,你睇古就唔好駁古,咪一陣又亞支亞左又問人點解咁清楚,問人係咪响現場親眼見咁,擺明玩野既就因住出街冇啦啦人 dup 鑊甘既,話明一定唔關我事架!

作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 16:37

一隊芬蘭反坦克兵,圖中果碌勁野係芬佬自家產品,叫做 Lahti L-39 20mm 反坦步槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-1 16:42

芬佬既拿的 L-39 .

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 07:31

又係芬佬,今次佢地玩集體打飛機,用既係大鼻佬既 7.62mm 航空機槍 ShKAS KM35 ,呢碌野本來裝响大鼻佬既戰機上既.留意條炮仔左面果隻大彈鼓.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 16:54

二戰時期德國佬最強悍兵種 ----- 傘兵.呢位亞哥匿响自己個散兵坑度拎住支 FG-42 一型,外加兩件手榴彈,頭岳岳咁似乎正在等待佢 d 行家從天而降.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 16:58

1943 年 9 月意大利,一組德國傘兵正在小休.佢地可能係一隊臼炮兵,地上有條 80mm 臼炮,牆上 pun 左兩條 FG-42 .

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 17:03

幾位亞哥响地下執左支 Tommy gun ,幾條大鄉里就响度研究 ~~~
A : 咦!乜碌野冇有窗既?
B : 係羅,咁容乜易焗九死!

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 17:10

1941 年,非洲戰場上兩個意大利佬同一支意大利製 Breda 20mm 高炮.意大利出既火器同重機械可以講係一流,好似呢條炮仔就係佢地既代表作.不過人就九流加九流流,响成個二戰期間,意大利人從未打個一場好仗,連希臘佬都打贏佢!

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 17:18

呢位亞哥心口唔係個勇字,而係一排排 9mm 彈夾.留意佢右肩有條 MAB 38 沖鋒槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 17:21

MAB 38 係咁既.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 17:28

呢幾位亞哥一定係一路 fair 一路媽媽聲,因為佢地用緊個支係意大利自家傑作 ---- Breda M1930 輕機槍,廿發彈夾由槍身右邊插入,不過要加油既,如果唔係就好易 jam 彈,問你死未!

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 17:29

Breda m1930 點可以拎去沙漠用呢?你話勒!

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 17:32

兩條媽媽咪亞一人拎住一碌 MAB 39A ,留意槍咀下方有支固定可折式剌刀.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 17:40

呢位意大利傘兵手上拎住支英國 Sten ,就引起左一 d 網友既爭議勒.原因係大家都唔知張相幾時拍既,有人話佢係 43 年尾意大利反水投向盟軍後既 "忠" 既意大利兵,所以佢就可以派左支 Sten .

但係有人就話如果佢係反水既,應該著住英或美軍服至岩,否則好易搞錯俾自己友 fair ,因此佢手上支 Sten 應該係執既.

我就傾向同意後一個講法.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 17:43

佢打唔打得我就唔知勒,不過佢同架 Moto Guzzi 都好有型!

作者: jj2jr    時間: 2013-4-3 17:55

上便架野係叫 Superalce .單缸 500cc ,果時係意大利軍警用車.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 14:47

1945 年 3 月,一名英國第六空降師士兵在出發前檢查手上的 Sten 5 式沖鋒槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 14:56

二戰英國人在山窮水盡之際做出大量 Sten 沖鋒槍,一共有六個型號,其中只有 5 號仔有個前把手,所以好易認出.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 15:03

德國投降後一批仍未完成的潛艇,似乎是 XXI 型.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 15:07

1943 年緬甸的印度士兵.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 15:11

畫上英空軍徽的復仇者魚雷轟炸機,時地人機不詳.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 15:19

英國佬既艦載戰機 B-25 Roc ,可帶 8 個 30 lb 炸彈,留意機尾那個四聯裝 .303" 炮塔.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 15:22

同上機.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 15:32

1941 年東非埃塞俄比亞哥倫戰事中的印度士兵,拿住一支英國 Boys 13.9mm 反坦步槍,應該是打意大利佬.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 15:36

卡車頂上的 Lewis 機槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 15:41

駐守馬其諾防線的英國第 51 高地師的士兵.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-4 15:47

1944 年 9 月 13 日意大利,英國第 7 裝甲旅一架 M4 坦克翻車,車入便幾條木咀絲毫無損,走晒出黎坐低等救援車,順便晒晒太陽打下牙較,如果而家有兩箱啤就好勒.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 09:38

希特拉馬仔之一羅馬尼亞出品既履帶自走炮 TACOM Y-60

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 09:41

T-60 係一個來路併裝產品,底盤係大鼻佬 T-60 坦克,拆左炮塔裝支又係大鼻佬既 F-22 野戰炮上去,再加個冇蓋護甲就關人.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 09:43

T-60 全部整左 34 大架.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 09:44

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 09:51

羅馬尼亞步兵,身上掛了一支 Orita 9mm 沖鋒槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 12:49

另一支 Orita M1941 .

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 14:40

M4 坦克加上老虎履帶做外掛裝甲,華而不實.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 14:42

M10 打夜炮!

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 14:47

M4 掃雷車.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 14:50

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 14:57

GMC M15 半履防空炮.它是在 M3 半履車上裝有一個可轉炮塔,上有一門 37mm 自動炮和同向雙聯 0.5" 機槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 15:07

M4A1 在車頭正中硬食一野,相信內冇人可以留低.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-5 15:23

有時真係諗唔明美國佬 d 野,好似呢隻 M10 反坦車咁,炮塔上裝係冇蓋既,如果當時個影相佬換左個有手榴彈既德軍,睇怕入面果 5 兄弟都肯定係咁先!呢云真係唔使驚話冇窗會焗親勒.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 16:22

1942 年亞拉曼戰役,大批意大利佬俾英軍俘虜.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 16:28

1944 年 8 月 15 日,法國普羅旺斯,英美傘兵聚首一堂.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 16:31

有 17lb 炮的螢火虫,是當時歐洲戰場上唯一可以匹敵德國虎的坦克.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 16:40

三個 "殲敵" (Chindits) 成員.他們是二戰時期派駐印度和緬甸的英軍,主要從事遊擊戰.左面的掛一支 SMLE 三號步槍,另一個上了剌刀不知是什麼槍,右面的老友就拿一支 M1 卡賓.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 16:46

一個英國傘兵好吃力地由空投箱內拿出一架傘兵電單車 Welbike ,而後面的老友已坐在另一架 Welbike 上打算開車了.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 16:51

Welbike 係二戰時英國軍方為戰場上傘兵和特種部隊設計的代步工貝.它有一個 98cc 二沖程氣冷電車頭發動,淨重 32kg ,可裝電油 3.8 升.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 16:52

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 16:53

Welbike 同埋佢個空投箱.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 16:53

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:00

正在裝野果位係一個德軍,地點係希臘克里特島.圖中係一組英國四裝 Vickers 防空戰槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:05

四連裝 0.5" Vickers 防空機槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:08

1941 年 10 月,英國重巡洋艦倫敦號上的一台 0.5" Vickerd 四連榣槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:10

1940 年 9 月,英國驅逐艦 Vanity 號上的四連 Vickers 機槍.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:11

大鼻佬都用,証明係好野.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:17

1943 年 11 月 4 日,英國 Portsmouth 一條潛艇艦橋.呢支都係 Vickers 機槍,不過就係氣冷式,同埋口徑只得 0.303".機槍原來係俾飛機用,叫做 Vickers K .

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:18

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:19

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:20

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:21

拿拿拿 ~~~ 兩兄弟一人一碌都係 Vickers K ,千祈咪爭!

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:23

唔止天上有,連地下都有呀!非洲戰場上既英國 SAS 特部隊都用 Vickers K .

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:38

英空軍地勤人員正為一架颱風戰機裝上 RP-3 76mm 空對地火箭.機翼上還可見到兩支 20mm 航炮.

作者: jj2jr    時間: 2013-4-6 17:40

颱風戰機

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0