標題: 同男友開了間有限公司,現在分手,怎辨? [打印本頁]

作者: odd2006    時間: 2007-3-5 03:28     標題: 同男友開了間有限公司,現在分手,怎辨?

約兩年前同男友開了間有限公司,我是股東身份,他是董事身份。大約8個月前發覺他在深圳同個骨妹一齊,魒怓q時間,我]3角關係一直拖拖拉拉,我曾經離開過2次,每次約2個星期左右,但因為佢唔識處理某些文件,佢又話唔會再搵果個女仔,總之後尾我都心軟回頭。但當然到現在佢仍然同個女仔一齊,我已經心死啦!
我叫我男友一齊去簽名將我名退出薄A但佢唔肯,因為佢知無鬻硱\處理唔到公司,我想問我自己可唔可以單方面去會計師樓或公司簽名申請退股或轉名,手續或程序會點?請大家幫幫忙!
作者: peninsula    時間: 2007-3-5 12:10

引用:
原帖由 odd2006 於 2007-3-5 03:28 發表
約兩年前同男友開了間有限公司,我是股東身份,他是董事身份。大約8個月前
Really??
作者: 33088    時間: 2007-3-5 15:50     標題: 可以

你可以退股或賣給其他人,同秘書公司查詢
作者: PapaBobo    時間: 2007-3-5 23:54

Are you single shareholder? If yes, you can ask a CPA or co. sec. company to remove the director woh. You may even strike off the company.

Otherwise, you can resign from the board of directors and do nothing with the shares.
作者: wai1001    時間: 2007-3-11 13:37

退股吧///////////
作者: yahowa13    時間: 2007-3-12 20:42

继续合作,钱分清楚点!!!!!!!!!11
作者: dnm    時間: 2007-3-22 17:27

假設你是唯一股東, 他是唯一董事 : -
1. 開個特別股東會: 委任自己做董事, 辭退他的董事身份。
2. 立即發董事決議,停止他的所有職權包括銀行事務;
3. 要求佢買番間公司,否則自願清盤 (當然係講下而已).

程序都ok簡單, 如果你有朋友做過下Co Sec野都會做, 否則 d細會計師樓都會做,唔駛搵律師.
作者: ltc171792    時間: 2007-3-22 18:48     標題: bad bad bad

你 liquidate 左間公司佢啦...如果你係唯一股東就一定可以 liquidate 間公司, 因為 special resolution 只需要 75% shareholders 通過
作者: ptstone    時間: 2007-5-25 00:47

引用:
原帖由 dnm 於 2007-3-22 17:27 發表
假設你是唯一股東, 他是唯一董事 : -
1. 開個特別股東會: 委任自己做董事, 辭退他的董事身份。
2. 立即發董事決議,停止他的所有職權包括銀行事務;
3. 要求佢買番間公司,否則自願清盤 (當然係講下而已).

程序 ...
冇錯
跟住佢做
作者: ABCTAM    時間: 2007-6-2 04:38

LIQUIDATE THE COMPANY OR SELL ALL STOCK TO YOUR X BOYFRIEND.

LET HIM RUN THE BUSINESS AND THEN  FILE BANKRUPT.

LET HIM KNOW YOU ARE SO SMART AND IMPORTANT.
作者: 7-siu    時間: 2007-6-11 20:01

引用:
原帖由 ABCTAM 於 2007-6-2 04:38 發表
LIQUIDATE THE COMPANY OR SELL ALL STOCK TO YOUR X BOYFRIEND.

LET HIM RUN THE BUSINESS AND THEN  FILE BANKRUPT.

LET HIM KNOW YOU ARE SO SMART AND IMPORTANT.
You guys all assumed it is a single shareholder co. The information is totally insufficient to advise her.

作者: Multi_Trade    時間: 2007-7-13 01:11     標題: 有否考慮另開公司

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0