標題: 港漫討論區 [打印本頁]

作者: 一樓一    時間: 2014-9-28 22:13     標題: 港漫討論區

港漫討論區希望大家集中在這裡討論港漫!
作者: 一樓一    時間: 2014-9-28 22:28

古惑仔 1751期~格鬥皇中皇III

1: 明明只有幾分鐘的打,,,却打了三星星期
2: 個狗場忽大忽細, 唔該用心d畫啦
3: 拳拳重拳, 中幾十拳都仲有戰鬥力, 可知呢d打鬥幾假
4: 落幾滴雨, 個場就變成水塘咁, 誇唔誇d呀
5: 點睇地中海都應該叫做光頭佬先啱喎
6: 大戰一場, 大梵仲有時間想東想西, 唔通傻左?
作者: 一樓一    時間: 2014-10-3 21:18

古惑仔 1753期  約戰陳浩男i

1. 大梵哥識講中文已經好嘢, 仲要識寫短信添, 真利害
2. 教小苦打架.......又浪費幾拾頁紙...............小
3. 堂堂金蒙空, 呢個沙曼住d咁 0既地方,同d ki 仔一齊, 做乜咁節墮呀?
4. 堂堂金蒙空, 做司機送人去機場, 冇出息, d金蒙空當堂變做阿四 ............
5. 三菱的士頭, 呢d車都渣得出街 0既?  影衰哂d泰國人.......
作者: 一樓一    時間: 2014-10-5 20:51

鐵將縱橫 卷136  索命恩人

1. 已當時獨尊的功力, 找到了路人鐵/雪露又如何?
2. 建成明明只係太子, 元吉點解叫佢做皇兄?  唔通已經自立為皇?
3. 李淵用異棺救兩個仔可以, 但點解佢自己又唔用異棺救自己呢?
4. 建成打爛異棺, 殺元吉, 但係梅朵/卓天威...等等人....個幾期,  d異棺冇爛喎, 唔通d異棺識訓棺, 醫番好自己?
5. It's a Bird... It's a Plane... It's Superman!  喂, 果d係普通人黎,  點可以顯出建成勁呀?
6. 西藏邊可能有個咁大個水池,, 黐9線
作者: T.J.K    時間: 2014-10-8 17:18

之前睇過少林寺第八銅人, 唔知算唔算
作者: 一樓一    時間: 2014-10-12 19:33

引用:
原帖由 T.J.K 於 2014-10-8 17:18 發表
之前睇過少林寺第八銅人, 唔知算唔算
少林寺第8铜人漫画 ,一场假劫文天祥的奇案,蒙元朝廷大军血腥镇压少林,藏经阁被焚,七十二绝技失传,少林寺从此堕落,成了官宦子第的武学夏令营。一个环抱英雄梦的乡下小子,在酒肉声色的少林寺中,全身涂满金漆,被强编入铜人阵,担任籍籍无名的NO.88把关人,受尽欺压。他的一生,难道只是为了认可别人的英雄梦而存在.............

故事不錯.........
作者: 一樓一    時間: 2014-10-12 19:48

古惑仔 卷1755  地中海的底藴

1. 點解小苦會以為地中海送死? 因為一個人去?  咁簡單?  係咪牛佬講比佢知?
2. 佔中佔到去深水埗?  傻鳥?
3. 同一個28歲年青人比? 乜地中海唔係高手黎咩? 高手同普通人比?  攞架 gtr 用 86 比?   有冇9兩菜?
4. 腦癌喎,  驗左幾次先同地心海講?  個醫生係咪有腦癌架?
5. 地中海有癌証, 蔣天生又有癌証, 大定天同地, 看來有腦癌果個係牛仔!
作者: 周五一次郎    時間: 2014-10-17 14:07

引用:
原帖由 一樓一 於 2014-10-12 19:48 發表
古惑仔 卷1755  地中海的底藴

1. 點解小苦會以為地中海送死? 因為一個人去?  咁簡單?  係咪牛佬講比佢知?
2. 佔中佔到去深水?  傻鳥?
3. 同一個28歲年青人比? 乜地中海唔係高手黎咩? 高手同普通人 ...
唔知點解,呢幾期古惑仔畫得灟惇萓n核突....................
作者: poiuyh123    時間: 2014-10-18 15:46

最近有咩港漫好睇
作者: 一樓一    時間: 2014-10-19 18:55

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2014-10-17 14:07 發表

唔知點解,呢幾期古惑仔畫得灟惇萓n核突....................
都唔係唔幾期,之前都講過, 而家d人個個都係果個樣, 只係換過個发型, 想好睇都幾難!
作者: 一樓一    時間: 2014-10-19 18:56

引用:
原帖由 poiuyh123 於 2014-10-18 15:46 發表
最近有咩港漫好睇
大軍閥都幾好睇!
作者: 一樓一    時間: 2014-10-19 19:05

古惑仔 卷1755  地中海的底藴 ii

1. 堂堂毒蛇幫副幫主, 飲幾支加士伯就醉?  有冇9兩菜?
2. 公司?  乜野公司?  係台灣社團係合法, 有香堂架, 陳惠敏果d係都大遙大擺咁出席架! sb!
3.  咁又拖一期 .............
作者: 一樓一    時間: 2014-10-19 20:42

古惑仔 卷1757 最后的晚餐

1. 霞女推車入黎,得5個菜, 一轉身就變成6個菜......, 神績呀!
2. 苦仔食, 又唔中毒, 海哥食又會中毒, 點解呢?
3. 咁樣用鐵鏈鎖, 對高手來說, 手骨一縮就解到啦, 傻豬!
4. 霞女打電話比d佔中人士搵船, 牛仔係咪有腦癌呢?  佔中人士係d學生同d愛國愛港人士, 點識幫霞女搵船架!
    要搵都搵d反佔中人士, 佢地係公仔人, 左青龍, 右白虎, 實識!
5. 明明係凌晨2時吹水, 返到霞女屋企, 又變成11點2呢?  唔通佢有月光寶盒?
作者: 一樓一    時間: 2014-10-26 17:38

古惑仔 卷1758 仇

1.睇下個封面,D差人個個都有紋身, 乜有紋身可以當差架?牛佬,有紋身富士康都唔會請架;
2.殺霞女D人又唔見有紋身喎,咁係咪歧視有紋身D人先;
3.周圍都拉哂閘,唔知爛仔南杯可樂點搵番黎呢? 唔通係貼上去?
4.點睇爛仔南冇飲可樂幾拾年啦,節省D啦;
5.黃小苦打999? 點解唔係打112? 又唔洗去警局落口供?
6.地中海聽到霞女死左,洗唔洗反應咁大呀,地副幫主見多識廣,殺得人少咩?嬲? 係D人癌上腦先會嬲!
作者: 一樓一    時間: 2014-10-26 17:44

古惑仔 卷1759 人生終結時

1.睇見霞女死時藍天白雲個背景, 想起d有腦癌 0既 人, 唉;
2.第六頁,上格大飛同下一格個地中海, 真係倒模一樣, 連睇鏡都一樣,畫到好似影印咁,正呀;
3.  個個上哂架生, 搜地中海身? 古惑仔喎? 搜乜L野身呀?
4.  陳浩南說:“我們沒有打死她,不過唔信就入埋我數啦!”, 爛仔南帶咁多人上去搵霞女, 按當時情況, 霞女實唔會講地中海系邊, 到時爛仔南就會先X後殺…… 仲L衰啦!
5. 要贏便要贏得光采? 七小福(爛仔南等) 對 九尖孖碌 (牛佬+地中海), 點可以贏光彩? 牛佬可唔可以解釋下呢?
6. 睇到小苦爬上山度睇人打交,就想起小武,之唔係寫天邪戰鑑果個小武囉。牛佬吸收力真係強,學野又快,抵讚;如果按照果本參考書咁講, 小苦會對戰情有重大影響。步淵亭父子…打錯了, 應該係大飛父子追擊地中海。連城志…又打錯了,地中海會敗在他自己手堙K…..
7. 地中海即時使出一招旋風掃腿,更刻意激起沙塵,石澳海灘喎, 沙塵? 係咪去錯左地方?
8. 尚武仍在猶豫,他心中有個奇怪的想法是希望與地中海單打獨鬥。唔出奇啦, 而家個個出黎, 牛佬都會加句:”……功力同當年太子都不相上下……”, 梗係想同地中海單打獨鬥啦! 第二日就會加句: "有當年地中海 0既 實力"
9. 就在世飛眼看快中地中海飛腿之時,陳浩南出手為世飛接下這一招。牛佬話個2打6因為睇過向心左錄影, 就可以打敗向心左,按牛佬D道理,而家爛仔南當場睇地中海打咁耐,地中海應該冇運行啦!
作者: 一樓一    時間: 2014-10-26 17:57

古惑仔 卷1759 人生終結時

牛佬畫呢張真普選幅圖抵讚,不過,如果有人聯絡得到牛佬,請叫他第二日畫呢D野:
1. 真普選支旗要大d,  做背景
2. 畫面D色淡小小,個妹妹把摭同埋綁馬尾條絲帶要有咁黃得咁黃,明嗎?
3. 仲要加埋果兩條黃色 banner: "風雨中抱緊自由"  "自信可改變未來"  正哂!
作者: 周五一次郎    時間: 2014-10-28 16:14

呢幾期大軍閥的內容,感覺上好似講緊香港目前的社會情況!
特別有共鳴!
作者: 周五一次郎    時間: 2014-11-11 07:41

估唔到連玉記灡捖ㄕ釵角銕蠾旺!
作者: 一樓一    時間: 2014-11-16 17:23

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2014-10-28 16:14 發表
呢幾期大軍閥的內容,感覺上好似講緊香港目前的社會情況!
特別有共鳴!
就係欣賞佢的劇情有d心機寫!  其他d書都係得個打字,劇情十下十下!

作者: 一樓一    時間: 2014-11-16 17:30

古惑仔 卷1765 丁瑶的眼神

1。明明成地都係刀, 點解小詩會拎到碌棍呢? 唔通係牛佬比佢 0既?
2。比口釘插入個頭度, 地中海都仲可以反擊, 咁地中海就唔只係神人, 係仙人呀!
3。明明小詩負責係出面睇水, 點解又會番入戰場呢? 唔通牛佬叫佢黎既?
4。爛仔南只得20%武力, 點解跑得快過其他人呢? 唔通牛佬幫佢?
5。小詩同地中海明明係崖邊,爛仔南又點可以係10幾米之外將地中海推落崖, 又推唔到小詩呢?
6。明明話係石澳喎, 邊度黎個山崖呢?
7。笑傲江湖同地中海有乜關係呢? 地中海幾時笑傲過呢? 牛佬係識講笑!
8。大飛哥係醫院都食煙, 唔通社團中人真係大L哂?
9。乜依家D病人著D衫咁古怪架, 過頭笠, 點著呀?
10。乜丁大姐近身都冇個咩? 果D人個個都係地副幫主D人喎, 咁丁大姐咪好易比佢地攪正?
11。丁大姐如果真係....眼神點解會同伊文華一樣呢? 佢點知0既呢?  唔通牛佬通水比伊文華?
作者: 一樓一    時間: 2014-11-16 17:39

P.S.  封面唔錯, 讚一個!
   如果改成爛仔南拎高把摭(隻手高d),唔係担住把摭, 效果會好好多!
作者: 周五一次郎    時間: 2014-11-17 15:32

引用:
原帖由 一樓一 於 2014-11-16 17:23 發表
就係欣賞佢的劇情有d心機寫!  其他d書都係得個打字,劇情十下十下!
其實和仔灡悇G事比玉記好很多!
同埋有點隱喻反對專制管治。
作者: 一樓一    時間: 2014-11-24 13:32

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2014-11-17 15:32 發表

其實和仔灡悇G事比玉記好很多!
同埋有點隱喻反對專制管治。
有故事有內容, 不會因為打而打, d分場都可以.

但係就改善一下, 每期要有最少一頁出彩的, 等別靚畫面, 等讀者有印象先得!
作者: 一樓一    時間: 2014-11-24 13:36

古惑仔 卷1766~地中海的死因

1。當地中海誤信自己患上腦癌後,點解唔係要拎個毒蛇幫幫主黎做呢?   要一如丁瑶所料,進行自殺的行徑,佢唔一定等得到搵爛仔南喎!
2。都冇乜劇情,完完全全係講D無請 0野, 咁又一期!
3。牛佬玩完肥佬黎, 又玩口水坚, 生果日报唔知点得罪左热血!
4。反而個開心四格都仲好笑D。
作者: 一樓一    時間: 2014-11-24 13:46

古惑仔 卷1767 ~黃絲帶 &  藍絲帶

唔洗睇都知唔掂, 將黃絲帶d人 = 社團人物 !
作者: 周五一次郎    時間: 2014-11-24 18:56

牛佬幾夠勇,直接寫佔旺、警黑合作,佢檔浀n似鬗j陸度寫稿,唔怕俾人搞?
作者: 一樓一    時間: 2014-11-25 15:15

古惑仔 卷1767 ~黃絲帶 &  藍絲帶

1. 黃絲帶就綁係左邊衫度, 但係d藍絲帶就綁係右邊衫度, 點解會係左邊?  睇到好唔習慣!
2. 大熱天時, 個個古惑佬都著住件外套, 唔怕生熱痱咩?
3. 東英(關偉忠)搵洪興(口水堅)幫手,  洪興唔驚東英出古惑? 唔洗同韓賓打個招呼咩? 乜洪興係牛佬筆下變到咁鬆散?
4. 東英(關偉忠)搵洪興(口水堅)幫手, 點算警黑勾結呀?
5. 二十萬一日, 肯定有人找數啦, 咁點可以入警方數呀?
6. 黑社會都有愛國分子, 口水堅都係為香港好!
作者: 一樓一    時間: 2014-11-25 15:19

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2014-11-24 18:56 發表
牛佬幾夠勇,直接寫佔旺、警黑合作,佢檔浀n似鬗j陸度寫稿,唔怕俾人搞?
唔只寫稿, 仲有古惑仔遊戲, 回鄉証.................., 都好大犧牲.
作者: 一樓一    時間: 2014-11-27 18:24

大軍閥 卷29 奇績就是這樣出現的!!>

1.三吉問平安是否喜歡非凡,平安面有難色。三吉續希望無論如何他們仍是朋友,結果三吉奪得美人的「好人卡」歸.  好感人啊!
2.香港人都訓未醒, 一上羅湖, 就有人派傳單, 都係賣大亞灣d樓, 大亞灣d樓點解賣唔出, 毋他, 因為有個核電廠!  不過, 99.99999% 香港人都唔知, 廣東省起緊5個新核電廠, 唔洗理佢地係邊起, 因為d帶幅射 0既水, 會由東江水流到香港, 核電廠唔洗爆都死!  靠果d議員?  死得啦!  有樓快d賣左佢!  
3. 洪大龍/洪飛虎佢地要攪日本d核泄漏, 唔黎得; 奉軍, 洪非凡, 香港等緊你, 快d黎幫拖!  
4. 一齊反!!!
作者: 一樓一    時間: 2014-11-29 16:20

東方真龍 卷29 強者聯盟

通常d四格都比漫畫好睇!

今期四格好好笑!

王小聾個孫派左鞭噹搵王小苦:

1: 鞭噹 : "我可以答三個問題, 有咩可以即管問!"
    王小苦 : "好! 我想知五年, 十年, 十五年後我做緊咩?"
   鞭噹 : " 五年後你打敗羅剎教, 十年後消滅埋白蓮教! "
   鞭噹 : "但十五年後 xxxxxxxxxx!"  哈哈哈.............

2:  鞭噹 : " 好! 見係你, 比你再問多一條問題!"
     王小苦 : " 你係王小聾個孫派 0黎 0既, 咁我想問, 最後我有無同馬小靈結婚? "
    鞭噹 :  "好! 我答你! "
    鞭噹 : " 你同馬小靈................"   哈哈哈.............

笑L死, 想知自己買本 0黎 睇!  哈哈哈哈................
作者: 一樓一    時間: 2014-12-2 17:47

古惑仔 卷1770~「洪興」「西」人~口水堅

1。 SB先至以為 摭可以用黎做武器,D古惑仔點會拎黎做武器?  痴9線。。。。
2。 成地都係架生,點解要搵雨傘?
3。 警方喝止後放生了口水堅等人,而因烟屎駒的江湖地位,叫他交幾個人出来便算了。烟屎駒質問為何如此厚此薄彼?那警員解釋他們早與上頭傾好,他也没辨法。警察同上頭傾好?邊個係上頭? 咁都講得出? 係真 0既都唔好講出黎嘛!
4。 世飛又幫洪興打地中海, 又幫洪興搶西環地盤..........., 佢係長樂定洪興先?
作者: 一樓一    時間: 2014-12-6 16:09

鐵將縱橫 卷145 神弓繼承者

1. 李世民: 「李淳風, 你確定他就是眼就是能解救浩的人?」
   李淳風答:「有八成確定吧!」
    八成?  我細個時睇本公仔書,叫 :「推背圖」, 係咪流架?   唔識術數, 就要搵個識 0既人 0黎 做編劇, 咪咁L求其.

2. 妖郎君真係勁, 又口爆, 又冰火, 咁都未死得, 咁d人學乜野武功呢?

3.  李建成把被烈火焚身的妖郎君送入朱雀銅像內.  要火?  點解唔搵柴榮呢? 係咪傻L左?

4. 「有沒搞錯?」, 吓?  有沒搞錯?, 唐/宋朝人講d咁野?  有冇9兩菜?
作者: 一樓一    時間: 2014-12-6 16:33

大軍閥 卷30 <反!!!>

1. "洪非凡.....我走漏眼了."     睇睇下佢個樣有d似林非凡喎, 佢係台區架, 點解走左去奉區?
2. "今日奉區, 亦可能是明日的我們...."  有遠見啊!
3. 「港區軍誓死效忠大總統!!」  沒錯, 造反的人太天真了!
作者: 一樓一    時間: 2014-12-9 20:22

古惑仔 卷1772 ~ 西環坐館

唔 L 係喎,  據我記得, 渣 fit 人係要大底先可以出選,  49仔唔可以選喎! 所以當時牛佬就將d第二代升哂做大底!  當時打仔武連乜野係社團都未知!
作者: 一樓一    時間: 2014-12-13 16:00

古惑仔  卷1773 男盗女娼

1. 唔明男點盜? 盜乜? 女點娼法?
2. 點解韓賓有咁多兵唔用, 要用大飛?
3. 爛仔南攪9靚媽, 已經唔好睇.  又要大飛哥攪口水堅?  鎗口指向內, 點會好睇
4. 拓海用架 86 對人家架 gtr, 就話威威姐; 要韓賓+大飛 故9口水堅? 口水堅係乜水呀?
作者: 一樓一    時間: 2014-12-15 21:57

大軍閥 卷31 <二世祖明明說了卻又未說的話>

1.雷洛責罵非凡,他這是焦土政策,非凡說"他早已撤走居民,建築毀了可以重建,人沒事就可以。", 咪即係僭建左, 拆咗咪即係無囉!

2.雷洛最後答應相助非凡,他說現在就認為勝利言之尚早,非凡同意,因為大總統就像一棵千年巨樹,根基深厚,砍了他一些枝葉,問題不大。大總統咪好似聖人, 其他人都有罪, 城埵釩銢n, 歪風佔領全城! 千年巨樹,根基深厚,砍了他一些枝葉, 咪就拉你囉!

3. 洪非凡, 快d打退大總統, 港區等你呀!
作者: 一樓一    時間: 2014-12-18 21:23

古惑仔 卷1774  俾個面我

1. 嘩! 原來口水堅有情有義, 真係赤膊上陣, 唔似d議員, 平日就唔見人, 影相就走出黎!
2. 世飛拉埋個閘, d人就入唔到出?  乜d閘唔係外面先可以鎖咩? 世飛有鎖匙咩?  點解d人入唔到出呀?
3. 世飛係洪興定係長樂架?  代洪興同長樂仔講數?  通唔通呀?
4. 4雞野?  當人地係乞兒呀? 點解燒屎駒唔收左佢, 跟手擰40雞出黎, 拎哂世飛d睇場權呢?
作者: 一樓一    時間: 2014-12-20 17:16

古惑仔 卷177期 烽煙四起亂西環

1. 嘩!  原來世飛有心幫口水堅對付大飛, 真係癌上腦!
2. 睇黎世飛唔係幫洪興, 係幫長樂喎!  再攪落去洪興立立亂, 自己人打自己人, 世飛谷起巨人煙屎駒把火, 長樂咪有機可乘囉!
3. 東英秘密武器 - 黃小苦, 又有幾秘密呢? 話哂都係地中海徒弟, 洪興冇理由唔搵人嘜實佢喎!
4. 煙屎駒比人話x就x,  又會咁易? 真係癌上腦!
5. 話時話, 爛仔南搶左個位, 而家大飛又去搶, 咕咕仔又可以坐番自己個位, 不如搵番靚媽番黎, 加埋十三妹, 咪齊哂章, 再打過囉!
作者: 周五一次郎    時間: 2014-12-22 17:25

引用:
原帖由 一樓一 於 2014-12-20 17:16 發表
古惑仔 卷177期 烽煙四起亂西環

1. 嘩!  原來世飛有心幫口水堅對付大飛, 真係癌上腦!
2. 睇黎世飛唔係幫洪興, 係幫長樂喎!  再攪落去洪興立立亂, 自己人打自己人, 世飛谷起巨人煙屎駒把火, 長樂咪有機可乘囉!
3 ...
世飛身在長樂心在洪興,做事兩面不是人,照睇冇幾耐就會返去洪興。
作者: 一樓一    時間: 2015-1-13 21:08

古惑仔 卷1781期 ~搜刮陳浩南

1. 嘩!  興強點解會變成個木乃伊咁?  成個木乃伊咁仲咁有多口水?
2. 大飛對3打7(口水堅)都要靠段片, 咁即係輪啦!
3. 西環同隻貨櫃船有乜關係?  唔通西環碼頭可以停貨櫃船?
4. 睇黎口水堅都好適合喎, 行頭好過韓賓/鑭仔南/蔣天生!  掂呀!
5. 口水堅搵東英縶拖就得, 大飛搵長樂就唔得, 乜L野理論呀?
作者: 周五一次郎    時間: 2015-1-22 19:07

古惑仔 卷1781期

恕我孤陋寡聞,中環半生有丁屋?
如果南哥係中環半山,咁多車殺過去,半山矕I豪報警都有之!
作者: 一樓一    時間: 2015-1-23 11:49

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2015-1-22 19:07 發表
古惑仔 卷1781期

恕我孤陋寡聞,中環半生有丁屋?
如果南哥係中環半山,咁多車殺過去,半山矕I豪報警都有之!
可能牛佬當D別墅係丁屋卦!

不過, 半山有幾多條路去呢?  單眼0既都睇到D人殺到啦!
相傳劉華比華嫂安胎, 加多利山都唔住, 要去D多層樓度住, 貪保安好喎!

另外, 口水堅點解咁大想頭, 想做5虎呢?  乜佢唔知自己實力去到邊咩? 打得過班古2代? 老江湖點會咁諗?
作者: 100413    時間: 2015-1-23 15:21

CCCCCCCCCCCC
作者: 一樓一    時間: 2015-1-27 20:24

古惑仔 卷1785期 沉睡中的巨龍II

1。成班洪興西, 比人殺到入屋先知, 唔通咁多人係度玩群P?
2。睇慣地中海一個打晒, 再睇番呢D低水平打鬥, 冇睇頭!
3。牛佬可能係宅男, 對外間事務一點都不知,所以D劇情有時很奇怪。  如:國內渣右軑車,國的士車頂個 LOGO 係 「TAXI」,丁屋冇視像監控,丁屋冇狗 0既, 咁L多人入左間丁屋都得,邊度咁L大間丁屋 0既,  。。。。等等
4。伊文華得一隻眼, 冇左立體感,點可能開快車呢?
作者: 一樓一    時間: 2015-1-27 20:52

古惑仔 卷1786 鬼刀伊文華

1.  洪興群組資訊名單內,  竟然有個長樂仔,  唔怪得呢排d露姆西又賣哂啦, 刁哂比牛仔啦!
2.  唔通山下詩織食左大力菜?  點孭得起個男人?
3.  幾拾人係門口度打, 山下孭住個人都出得倒黎, 唔通學左英姑d泥鰍功?
4.  一開房門, 就係上天台條樓梯, 唔通呢棟係叮噹個隨意門?
5.  山下孭住個人, 都跑得快過追佢d人, 唔通學埋李建成d神速?
6.  一部鐵馬已被盡馬力, 如炮彈般直衝過來....他將褲鏈穿上小刀,挽起幾個刀花, 來人正是鬼刀伊文華。困然台型十足, 有火武西8~9成功力, 應該得到火武真傳!  牛仔真勤力, 睇咁多書, 吸收力又強, 抵讚!
作者: ROOFF    時間: 2015-1-30 18:54

小叮噹
作者: 一樓一    時間: 2015-2-6 11:44

古惑仔 卷1788~醒來了

1。奶咀武雖然位置最近天台,知道形勢危急,他唯有先避其鋒,退至其中一間房關門回氣。。。。。係咪冇義氣, 所以要回番D義氣呢? 係福田生蕃應該先回氣,再同地中海錬,咪唔洗死囉.
2。奶咀武乜唔係跟大梵學過野。。。。。唔通學到走為上著?
3。黄小苦在力壓著家仁,。。。。,抱著為恩師地中海報仇的心態,黄小苦可打高一班。。。。 又黎D儂苦悶橋段。
4。咁點解洪興D人為保護爛仔南,又唔會打高一班呢?牛佬,解釋下好喎!
5。最燦爛一戰絕對是大飛與陳俊賢之争,。。。。。同大飛有得打, 咁同羅心左比, 邊個好打D呢? D武值亂9咁黎。。。。。。。
6。志高在二樓撲出抱著南哥,希望减輕下墜之力,但這这一抱已令志高左膊甩骹。。。。。。。 拎飯蓋把啦, 志高,牛頓力學原理都唔識,學乜L野人做古惑仔。
7。經連番冲擊之下,南哥倏然蘇醒了。蘇醒.......,係咪跌書跌得好緊要呢? 抵
作者: 一樓一    時間: 2015-2-10 12:48

古惑仔 卷1789期 先下手為强
1。小詩除左件衫, 「黃小苦第一個按捺不住, 就要衝上。。。。」, 真狗血。。。。
2。大飛能力敵四大拳王中 0既 黑古, 竟然攪不定陳俊賢。。。。。。狗血呀。。。。。。
3。陳俊賢打到飛起,仲只係用鼻吸氣, 唔洗用口吸氣, 狗血呀。。。。。。。

PS
Ani-wave动漫狂热 2014 狂熱大賞,
1。 鐵將果邊又冇登 古惑仔呢邊D排名喎, 睇黎公信力。。。。。。。。
2。上維基百科, 都搵唔到 Ani-wave动漫狂热 D 資料, 睇黎都好小眾。。。。。。
作者: 一樓一    時間: 2015-2-10 12:55

古惑仔 卷1790期 枭雄氣蓋
內容看不看, 沒關係, 只好看字 (以前不看的)

1。奇怪DNA
      商場上有2個人我好佩服的, 第一個係牛佬
          牛佬話, 「佢好鍾意做公仔書架喎!有錢賺,固然笑到哨牙個隻,冇錢賺呢? 佢都鍾意做架喎!」 型呀!

第二個先至係李超人
          好多年前,人地問超人長實同和黃會不會供股, 超人話呢分鐘冇計劃,第二日就黎個世紀大抽水
          一個月前,人地問超人會唔會遷冊, 超人話永遠都唔會。第二日就把長實同和黃打靶, 但是真的沒遷冊, 只是另起爐灶,暗渡陳倉而矣!

官字有兩個口, 商字只顧下面個口, 認真, 你就輸了!

2。 比條路師奶行下
       古惑佬認為CCTVB係冇問題,係班師奶得閒得日涐夜, 搵野小, 。
       古惑佬見解真係高明, 智商同D問責官員一樣點高。

D賤民  -  日小夜小, 又唔見佢地做喎 , 淨係為反對而反對, 為小而小
                        -  上大人D報告同CCTVB D 劇一樣, 番炒又番炒, C9, 好野咪番炒囉,嘈乜呢?
                        -  D泛民為反對而反對,同睇CCTVB  D 劇一樣, 比乜D C9 睇都小架啦,洗乜做咁好呢?比 D膠野佢地睇咪算好囉,  都未比屎D C9 食.
作者: ROOFF    時間: 2015-2-13 18:02

太棒了
作者: 一樓一    時間: 2015-2-16 13:13

火武耀楊 卷799 生何歡 死何哀
1。棠哥係咪去錯左醫院呢,間醫院都唔係醫呢D野 0既.
2。棠哥住三個月醫院棠哥, 點解唔著番件病人著D衫呀?
3。秋哥可以假,咁其他四王呢? 幾條老坑都成百歲,點解仲咁好揪架?

P。S。  仲計假秋哥, 係虎兒扮0既, 其他人冇理由咁好揪!
作者: 一樓一    時間: 2015-2-17 20:58

古惑仔 卷 1792/1793(乙未孖寶版)~收拾口水堅 / 寒傲似冰

1。 韓賓招來幾名坐館談論口水堅一事,當中包括無常、君主、陶傑。。。。。, 其他人呢? 咕咕仔, 大飛, ...連黃力都冇份, 狗血呀。。。。。
2。 世飛當日早離開是因為公司開大會,而矛頭直指向他。事源於煙屎駒當日給大飛那段片,大飛没有拎出來,因而讓口水堅讓當上坐館。。。。。,洪興都冇開會講,長樂開會講洪興怎樣選坐館?  狗血啊。。。。。
3。香港仔的揸fit人∼亞祖更直接問,假如有日有自己人與陳浩南或大飛炒大鑊細飛會幫那一邊?細飛做左揸fit人咁耐先黎問? 等於你老婆問你 :" 我地個仔姓乜野呀?"一樣.    狗血啊。。。。。
4。口水堅著草到長洲,。。。。長洲咁多人都去?  著草點解唔番大陸? 去長洲唔係淨係為左燒炭 0既 咩。。。。。, 狗血呀........
作者: 一樓一    時間: 2015-2-17 21:14

新東英五虎

關忠偉 -- 關中虎
陳俊賢 -- 鐵面虎
黃小苦 -- 黃小虎
座王太 -- 坐山虎
戴軍堡 -- 東瀛虎

同朋友傾偈, 講起新東英五虎。  關中虎/鐵面虎/坐山虎/東瀛虎  都可以望文生義, 知道大概係乜料。
咁 「黃小虎」 係乜料呢?好難受。  點解咁叫呢?  牛佬,講下你D感受好喎。
係咪俾個姓 「黃」 0既人 「小」 L 到開花, 所以叫  「黃小虎」
作者: 一樓一    時間: 2015-2-18 20:57

火紅年代黑骨棠 卷642/643 八大強人/暗箭難防

1. 鱷鬼哥搵成班坐館圍忠考仁義, 忠哥就搵個帶頭攪事者出黎交數,  唔似D古惑仔口水佬咁, 仲可以著草
2. 交條粉腸出黎, 就要行 「老規矩」 唔似D古惑你咁,仲想係側側膞!
3。叢林法則,強者話事,要想你死0既人早死過你, 唔似D古惑仔咁,打幾下又冇下文。
4。你阿媽同你女友同時跌落海,你會救邊個。嘩,D咁 0既 野都問得出口?  咪即係 社團 同 老豆老死 對著干,你會幫邊一面? 學下忠哥啦,一縮無話,等黑仔棠出手,明嗎? 古惑仔。不過,呢D野你唔識架啦。
作者: 一樓一    時間: 2015-2-26 12:40

古惑仔 卷 1794~座王太

1。 座王太同東英仔係賞雪亭度談判, 咁 0既 亭, 乜都冇, 點賞雪呀? 牛佬,  清酒都要整幾支啦? 又冇落雪, 賞個毛?
2。戴軍堡示意。。。。, 做乜去之前冇溝通好? 唔通牛佬冇教佢地?
3。戴軍堡? 乜上次唔係比爛仔南攪掂左咩?  點解仲有戲?
4.  點講戴軍堡都係四海哥D人, 小東點解會信佢?
5。東英/洪興/毒蛇幫。。。。全部都去華文市, 個餅幾大都俾佢地攪地冇肉食啦? 叫牛佬買(唔好下載啦)多兩個地圖, 咪多幾個地圖貼囉!
6。仁仔,成班人圍住你間公司,竟然冇人通知你,知唔知點做管理呀? 好彩唔係公安(即係牛佬口中 0既 老二),係咪牛佬都唔知呢?
7。 黃先生係邊個? 黃羊達? 黃毓人? 唔通係 黃肉狼? 走黎搵 黃小苦 都唔定喎!

作者: 一樓一    時間: 2015-2-27 13:03

古惑仔 卷1795 「毒蛇七子」之黃先生

毒蛇幫中一名光頭小子加入戰圈, 。。。。 她正是謝小勳的姊姊∼謝美兒。。。。。

嘩嘩嘩! 之前來了 黃小苦 和 東方無敵
現在 金牛, 金詩詩 都來了
好熱鬧呀!
蚩尤,  大家都在等你呀, 快來啊!
作者: 一樓一    時間: 2015-3-5 13:02

古惑仔 卷1796期~江湖姊弟

1。呢頭話韓賓唔鍾意口水堅賣毒品, 所以搵大飛攪攪佢,果頭又話賣飛天(毒品),呢D劇情。。。作反呀?

2.  梁家仁話作反都得, 但係奶咀武......,  賣呢D野, 有冇問過佢老豆呀,  太子哥好似唔LIKE喎? 痴97線............

3。一位西方記者問周總理:“請問總理先生,現在的中國有沒有妓女?”不少人納悶:怎麽提這種問題?大家都關注周總理怎樣回答。周總理肯定地說:“有!” 全場嘩然,議論紛紛。周總理看出了大家的疑惑,補充說了一句:“中國的妓女在我國台灣省。”頓時掌聲雷動。  

一位漫畫讀者問牛佬:“請問總牛先生,現在的中國吉林省有沒有社團?”不少人納悶:怎麽提這種問題?大家都關注牛佬怎樣回答。牛佬肯定地說:“有!” 全場嘩然,議論紛紛。牛佬看出了大家的疑惑,補充說了一句:“在中國吉林省的社團,都人是由香港來的。”頓時掌聲雷動。
作者: Ryan8964    時間: 2015-3-7 23:06

古惑仔宜家好睇番d,之前口水堅好爛
作者: 一樓一    時間: 2015-3-8 20:22

古惑仔 卷1797 武魂.太子

1。d武警衣著唔合規格, 漫畫都唔可以咁求其架!
2。d武警拎住d兵器, 好似古惑仔咁, 維穏用咁多錢, 點會用呢d粗野架!
3。戴軍堡做乜又渣住架右呔車架?
4。居酒屋,意指小酒館,係提供酒類和飯菜的料理店。香港先有叫"居酒屋"店, 日本唔知有冇喎!
5。點解金牛係咁食煙, 金詩詩都唔話下佢架?

座王太一虎獨大, 其他4個小混混情何以堪?
作者: 一樓一    時間: 2015-3-10 20:42

同朋友吹水, 佢地覺得牛佬貼番太子的舊圖, 有呃錢之疑
我覺得:
1。而家牛佬講D人D功夫, 都會用「同太子當年功力有得比」, 反正都要用幾頁黎講, 有圖有真相, 貼下D舊圖, 好過聽佢支笛,係咪?
2。話阿座山王功力同太子有得比, 大飛當年同太子比都唔係差咁多,更加上大飛個鄰居特訓過大飛,大飛V2.0 比大飛好打好多, 當年 0既太子應該唔夠 大飛V2.0 打,但係陳俊賢又同大飛V2.0 有得打喎! d武值咁離譜, 不如睇番D舊著好過!
作者: 一樓一    時間: 2015-3-10 20:53

古惑仔 卷1798~江湖海嘯

1. 小雷點都叫做係龍頭 0既 近身,  武值應不在古二代之下, 咁樣就比金牛攪掂, 真係無語!
2. 條裙係藍黑定係白金呢, 我就唔知, 不過, 我只係知黃先生架車點都唔會係黃色! 牛佬, 你呃人!
3. 小雷點都係一個港佬, 咁樣整死左個港佬點可能低調架?  醒小小好嗎?
作者: 一樓一    時間: 2015-3-13 12:40

古惑仔 卷1799~「飛天」之亂
1。東方無敵(座王太)一出手,果然係超級高手, 果然「同太子當年功力有得比」。
2。東方無敵帶埋D 9陽丹(飛天)黎, 9陽丹有不同颜色,代表不同强弱的效力,除性能力外,武力也會增强。九陽丹已經登陸古惑仔,應該還有 萬年參王/ 冰火極樂丸/千刀萬螞丸  的, 明鏡快拿出來罷!
3。小混混食左4陽丹, 就想攪正同係4陽功力 0既奶咀武, 佢地梗係唔知 D 古2代會發揚 "儂苦悶" 精神, 打高拾幾班, 多多小混混都唔夠死!
作者: 一樓一    時間: 2015-3-16 20:39

古惑仔 卷 1800~大飛神威
1。 阿敢吃食左天後性能力果然增強,不斷要發搞野發泄!  小, 有咁 0既 藥, 多多錢都比人買哂啦, 仲點會有貨係街度賣?
      不過咁, 阿牛佬咁想要呢亭藥,  背後有乜野原因, 大家都明啦!
2。 大飛與阿敢 及阿莫他們經過一條条巷時,看到東英的人正向一個个伯兜售飛天他们便上前阻止。別人買糖關兩個饣,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
作者: 一樓一    時間: 2015-3-17 14:05

鐵將縱橫  卷159  第一道聖旨

1.  四小強:"那傢伙說, 陛下已死?"
     嘩, 陛下?  家下係柴周定趙宋呀? 分下裝閑好喎?
2.  乜家吓唔係通輯緊鐵醬油咩? 四小強開心D乜呢?
3.  鐵醬油:"....太宗陛下...."
     吓, 乜唐太宗係你陛下咩?  李唐/柴周/趙宋, 三姓家奴, 奴性改不了.

港漫D編劇水平咁低, 仲點好意思叫人去睇?  家吓買港漫淨係我呢亭老野, 死一個, 小一個!
作者: 一樓一    時間: 2015-3-20 12:34

古惑仔 卷1801~大飛再戰陳俊賢
1。陳俊賢本身意願是開拳館,。。。。。。。。,所以最终跟了關忠偉出來行走江湖。起初,他只是充當一般的打手,。。。。。。。。,他準備升五虎,。。。。, 咁0既資歷, 點升做五虎呀?

2。大飛被陳俊賢迫退至一條堀頭巷中,變成單单挑的局面。双方拳來脚往,但始终拳怕少壯,。。。。。.
    不過,地副幫主唔係咁講喎,牛佬, 不如你去搵地副幫主問下啦!

3。如果大飛都攪唔正陳俊賢, 咁陳俊賢一早就成左名啦,仲洗做乜9做5虎?

4. 當日東英同洪興上檯, 洪興出奶咀武, 東英想搵個人出黎打都咁難, 攪個比賽囉, D人好流喎, 結果連奶咀武敵不過.  依家升呢打大飛, 狗血呀!
作者: 一樓一    時間: 2015-3-22 19:29

火紅年代黑骨棠 卷645 情深義重

1. 外國回流大學生 sam 哥勾義嫂, 抵打啦!  不過, 點解太研會係義嫂呢?  唔通 sam 哥 同火武係 hehe ?
2. 外國回流大學生 sam 哥勾義嫂, 抵打啦!  火武拳拳大注, 力發千鈞!  打左幾頁, 個學生哥都未死, 火武加油, 未食飯冇力, 快d食完飯再揼死佢!
作者: 一樓一    時間: 2015-3-29 21:52

古惑仔 卷1803期~初戰「黃先生」

1。明明係華門市, 做乜攪間春園夜總會?
2.  金詩詩話咁快就可以領飯盒, 金牛, 來拿你的飯盒罷!
作者: winddpt    時間: 2015-3-31 20:39     標題: 有冇人講下龍虎門

同上,有冇人講?
作者: 一樓一    時間: 2015-4-1 13:57

大軍軍閥 卷46期《大總統的真正目的》

1。 「噩夢化成無數的碎片,掉落在人間。她帶来啟示,預告世間大變。」真的,無數人預告阿爺的啟示, 啟示無數噩夢。。。。。
2。 「。。。推行。。计划真正的目的,就是要建造一座「還原機器」。。。。。令『噩夢』重现於世上。」 真的,當幾多拾年的不變的承諾都給還原,『噩梦』將重現於世上。。。。

3。 「。。。。所謂的預知預言原來是來自精神病人約翰後,。。。」, 真的, 奉區的一眾先知們日日在講阿爺乜乜乜, 阿爺物物物,。。。。原來都是精神病人啊。。。。

4。John the Baptist,天主教譯“聖若望洗者”,新教譯“施洗者約翰”,伊斯蘭教譯“葉哈雅”。因他宣講悔改的洗禮,而且在約旦河為眾人施洗,也為耶稣施洗,故得此別名。  他宣揚「天國近矣 汝應悔改」,奉區的一眾先知們,天國近矣 汝應悔改, 快去屬於你們的國度罷!
作者: 一樓一    時間: 2015-4-8 12:59

大軍閥 卷47 <世界終結前的一个承諾>

1。.非凡為平安帶上戒指,平安表面不满但心堸矽部C非凡隐形走去并通知無忌行動。
      如果非凡給大總統追殺, 成身傷痕,但他用台布摺成花,汽水拉環做戒指,然後同平安講,他可能一無所有,包括他的生命可能係最後一次見,。。。,嘩,多感人啊。。。

2. 古連走到實驗室并查看機器運作。
    這是歐洲那個質子加速器嗎?大型强子對撞, 將每個質子束加速至3.5萬億電电子伏特,制造比如宇宙大爆炸發生後的瞬間狀况。地球變成黑洞,  宇宙可能因而滅亡。。。。。

3.  梅菲定律 : 梅菲先生說:  可能發生的事就一定會發生!     

4.  眼見如此,大總统决定親戰,他蘇菲亞為他打藥(劑量為兩倍)...。非凡加油呀, ............
作者: 一樓一    時間: 2015-4-9 18:04

古惑仔 卷1806 ~雙龍出海
1。大飛+爛仔南 都可以一個打曬, 更顯出古二代不濟
2。乜公安局長,會親自出面擺平社團仇殺咩?係咪睇得戲多?真人邊有大粒佬會同黑人物一齊玩架?只有貪曾/攞飯咁豬先至會.
3。人民幣最大面值係¥100, 120萬即係 要1萬2千張 ¥100 蚊紙, 100 張一疊, 要120疊,明嗎?
4。咩野紅先生 黃先生,  睇個樣 都知係 3 打7 黎, 同東英4虎同級, 都係比 大飛+爛仔南 秒殺果隻。。。。。。。。。。。。。。
作者: 一樓一    時間: 2015-4-9 19:58

大軍閥 卷48 <核電基地大混戰!!!>

1. 無忌與其拍攝愎乘船入核電基地。一眾拍攝愎不滿,更以雅詩為借口要求退出。只是雅詩和另外兩名均是前黑鴉僱佣兵團成,三人戦力絕團絕非一般角式......
    都去到敵陳, 怎麼回去? 正SB

2.不久船只到岸,無忌一行人便與前來幫忙的阿心一同談論情況。其間阿心更表示古連計劃如果成功,人類將會滅亡。
    去到敵陣才研究, 會不會遲了點?

3.另一邊廂, 還原噩夢的機器已準備完畢,只是機器卻突然故障起來。原來非凡正用剪刀剪斷線路......古連以能力得知原因後,決定親自對決非凡。
   用剪刀剪斷線路....., 是不是太老調呢? 怎的不用鎗呢?

4.另外平安一方借政府人員檢查情況時沖出逃走。可惜約翰因此中鎗,重傷的約翰希望平安日後可代為問侯蘇珊。只是此時政府軍羅禮士到來,他要阻止眾人逃走!!
    怎的阻止眾人逃走的是人, 不是武器?
作者: 一樓一    時間: 2015-4-11 16:39

古惑仔 卷1807 ~雙龍出海 「毒蛇七子」之~紅先生
1。有了金先生, 當然不要天下無敵的地中海, 金先生係宇宙最強嘛!
2. 好一個紅先生, 竟然可以同盲松打成平手, 紅先生實力應該有古二代8成功力!  不錯!
3. 好一個紅先生呢一手木棍碎棒球棍和鋼刀, 只差黃小苦一線, 加油, 應該可以追上黃小蛇, 一掌打碎青馬大橋!
4. 古有小明跑得快, 快過架火車, 今有紅先生, 跑得快過寶馬, 咁都畫得出, 佩服, 佩服!
作者: 一樓一    時間: 2015-4-14 20:02

古惑仔 卷 1808 ~陳浩南VS座山虎

1。 五虎中, 其中四虎已落實..........
   乜之前咪分左餅仔咩?  咁快又黎過?  係咪牛佬冇睇古惑仔本書, 唔記得左?
   新東英五虎
   關忠偉 -- 關中虎
   陳俊賢 -- 鐵面虎
   黃小苦 -- 黃小虎
   座王太 -- 坐山虎
   戴軍堡 -- 東瀛虎

2.  仁仔搵志高傾冇問題, 但係用乜名義搵世飛呢? 因為係老表?
  《都有一顆紅亮的心》 (白)奶奶您聽我是說! 我家的表叔,數不清.沒有大事,不登門。 雖說是,雖說是親眷又不相識,可他比親眷還要親。  選自京劇樣板戲《紅鐙說》 (李鐵梅唱)
     牛佬另類表忠, 好, 收到了!

3. 仁仔個個月幾百萬, 番黎都要踎茶記, 辛苦呀!  真陰公!

4. 盤口係 "打死為止"?   乜唔係打錢咩?  咁快就唔記得? 係咪中左忘情訣?
作者: 一樓一    時間: 2015-4-17 20:29

古惑仔 卷 1809~八方風雨聚華門

1. 事前普遍認為....座山虎(東方不敗) ....理應看高一線........事前普遍認
2. 帶頭這一個, O記新星~牛榮到來,...., 要麼就拉人, 不然就當睇嗝到, 又要到場, 又拉唔到人, 乜L野O記新星呀..............
3. 爛仔南雖然知道今次安排是重組後借他來響朵,不過他無所謂,來這堻怚D要想當面說明3件事。......賓少呢?  個個爝龍頭冇到, 呢D江湖書把L
4. 連班古二代都當賓少冇到, 乜社團呀?
5. 班長牙個個紋L哂身, 由台灣去大陸, 入唔入到境呀?
作者: 一樓一    時間: 2015-4-25 16:57

古惑仔 卷 1811~浴血紅旗街

1.  因爛仔南與東方無敵高調的決斗,令雙方受到警方嚴密的監視................,  警方直得你地打到飛起, 然後一網成擒啦, 百痴仔.
2.  係桑拿入面點食煙呀, 盲炳.
3.  金牛係毒蛇幫d人,  關洪興乜事?  大飛同爛仔南點解會因為佢個頭擔心?
4. 奶咀一北上, 就學人左擁右抱, 點對得住人呀?
5. 佢唔學好就算啦, 仲帶埋 Punk 仔去?  牛佬梗係唔知 Punk 仔 為乜要歸隱.... 快d買番本古惑仔睇啦, 平日又唔睇!
6. 奶咀武他們在這非常時期亦早有防范,各自從腰後拿出架生迎戰..............個個都有把青,  點會有女跟你出街架?  都 on 7 9 !
7. 世飛面對實力最強的紅先生,  好一個紅先生, 竟然可以頂得住一個古二代.  不過, 當日口水堅打爛仔南, 差d成班古二代炒起,  看來口水堅應可以當7色戰士之首!
作者: 一樓一    時間: 2015-4-27 20:28

火武耀揚  髏骷末日

1. 汲水負責階下囚秋仔日常生活,汲水追問秋仔秘密, 秋仔比人鎖住,好似隻狗咁..................
    唔係喎,好似任我行咁,火武可能會化身令狐沖救秋仔,...........
2. 汲水將罪名推比暴力,信佢果個都傻..................
作者: 一樓一    時間: 2015-4-28 20:02

鐵將縱橫 卷165  最後的異棺

1. 漫畫逹人聚會第四擊!
    一眾型男一字排開, 個個身穿黑衫黑褲, 手持鐵醬酒遺(下的肖)像..........................
    其實時近清明節, 我地都要有d表示, d考子腎孫都係時侯出黎打下醬油................

2. 福龍周記
    1.  福龍拎住個異棺模型, 隻手係咁捽, 睇黎下期四格, 甘老師又有話題...............
    2.  福龍畫中, 個燒烤店個個伙記都綁住頭, 一身日本尊業服務員裝扮, 我都想去試下...........
         不過, 一貼相, .....................
         ...............賊..............
         拿拿拿,  唔係我要趕你d客, 對比下咁大落差, 接受唔到.
作者: 一樓一    時間: 2015-5-3 16:22

古惑仔 卷 1813~有鑊自己孭

之前爛仔南訓左覺, 一個口水堅打殘成班古二代,.........
    而家古二代對戰 東英五虎+毒蛇幫..............
    呢d古仔點會有人睇呀?
作者: 一樓一    時間: 2015-5-5 20:56

古惑仔 卷 1814~天佑梁家仁

1. 好一個東方無敵, 竟然跟那個紅孩兒戰個旗鼓相當, 實力應該同奶咀武差不多
2. 話時話, 紅孩兒食左東方無敵兩腳重腳, 好似一d事都無, 實力應在東方無敵之上 ...........
3. 男人 0既 野, 做乜要搵埋女人去呢?  爛仔南搵賽雅去....., 攪埋d後事,  ............., 跟通常都係要上路.........
作者: 一樓一    時間: 2015-5-12 19:46

鐵將縱橫 卷166 夜襲

福龍週記
1。 選機械人歌點解得三一同鐵甲? 一人提委會? 其他歌連入閘都唔得?
2。 係FB度選? 咁咪又攪個提委/選委會囉? 咁叫做收集民意?  
3。 鐵將銷萬頭, 咁計落算一半人, 點都有5000人 加左福龍喎, 點解得 415 人俾LIKE? 其他人冇得選?係咪其他人唔 LIKE 呢?咁選法係咪叫做袋住先?
4。 A餐149 B餐216 加埋即係 365 啦,之但係 415 俾左 LIKE 喎, 咁果 其他50人 選乜? 係咪諗住白票守尾門?
5。 點票只係見 2 票 B 餐, 其他呢? 咁點算係咪好似選 突手 咁,黑箱作孽?
6。 咁都叫公平、公正、公開、公道? 福龍有冇投票? DARK D 人有冇投票? 自己攪個選舉出泥自己推, 咪好似D問責官員咁,個個落區推個反普選大聯盟咁。 問責官員衰左, 理應問責落台 (咁D人厚面皮,賴死,冇辨法啦),佢地係咁推,有利益沖突喎!
7。 憎突手果時話係係24小時突手, 所以公器私用。。。。,你都係24小時主持人喎,又落埋場踢波, 合理咩?。 唔怪得 I SEE NO SEE 啦。
8。點解有條黃絲係度選? 呢D有入閘門檻, 出閘要提委會同意, 投票黑箱作孽,詐家依就話選左,黃絲點會參加? 三一同鐵甲? 咪好似懞炳良同糊途玉咁, 佢地變左節啦, 個個染哂藍, 係咪分色攪錯左?
9。 要選機械人歌, 點解唔俾 IQ 博士入閘? 話哂小雲都係機械人喎,佢係咁兒打一下,地球就轉左幾個圈,九叔第八式都要行埋一便 (話時話,九叔都唔知係咪偷學左小雲D武功)。要真普選,就要加埋IQ博士落去,三一? 鐵甲? 節奏強勁? 同IQ博士比, 見到尾燈算佢地赢。
作者: 一樓一    時間: 2015-5-15 20:09

鐵將縱橫 卷168  大破至尊刀

福龍週記
1. 嚇死我, 以為係裸聊相, 原來係福龍70才時個樣.  雖然都好警嚇, 不過, 同家下個樣都冇乜點變啫, 都唔明警d乜喎!
2. 明明係軟件生成相, 福龍話係合成相, 可相而知福龍係科技盲, 仲話攪機械人...........
3. 原來福龍d模型係要黎砌 0既, 我d friends 成日買埋d公仔書, 話要買黎 "儲", 仲話要買多本 "草圖版",  家下可以叫佢地收皮, 福龍都係咁講, 包冇錯!
4. 福龍想用 <大拳 No. I. C> 做收山之作, 又怕........., 黃玉狼 都 話 儂苦悶 係佢收山作啦! 畫左幾拾年, 仲要再畫多幾拾年先收皮! 都唔明警d乜喎!
作者: 一樓一    時間: 2015-5-15 20:27

火紅年代黑骨棠 卷654 大佬真情

1. 黑仔棠, 探病就著好d啦,  係醫院唔好食煙, 咪教壞細路呀!
2. 黑仔棠請孝哥食野, 义燒? 豉油雞? 水深食就話啫, 大佬背都要係茶記食呢d野?  黑仔棠都係撈唔掂.
3. 啤酒都係比孝哥飲, 黑仔棠錫住荷包, 唔飲, 真陰公!
作者: 一樓一    時間: 2015-5-16 17:00

古惑仔 卷 1817期~追殺「東英」

1.  佐敦: "阿仁呀?  佐敦呀! "
     冚家仁: "佐敦? 邊個佐敦呀?"
     寸寸貢, 冚家仁好成熟咩?  咪好似老懞懂咁: "陳生, 貴姓呀"
     正白痴, 死左都未知為乜!

2. 佐敦: ",,,到時 三打一 ........"
    咁都比人咁拋浪頭?  佐敦哥食滑你?  冚家仁會就犯?  白痴!

3. 攪正三聮二條靚..........., 自修兩件入人地數咪得囉, 洗L咁煩!  乜江湖真係咁L簡單? 神經病!

4. 盲松係前面, 東方無敵反手刀收鋼牙皮, 仲要 chok 個 pose先, 咁盲松係前面一刀, 東方無敵有十條命都唔夠死!

5. 大陸度度都有監控, 大街大巷咁打法點走得甩架?  網上直播架, 白痴仔!

作者: 一樓一    時間: 2015-5-20 19:57

古惑仔 卷1818期~「十萬火急救華門」
1。 嘩, 仲以為華門市會陸沉添, 點去急救華門呢?  原來又係起錯左標題!
2。 一架車去救咁多人?  傻鳥嗎?
3。 「華平路」!   吉林唔用殘體字, 好野!
4。「牛記海鮮酒家」好野,牛佬光復左大陸,唔用殘體字, 好野!
5。 大陸D市民真特別,黑社會打到乒乒崩崩都唔走 0既, 同香港人唔一樣,唔知D大陸仔係咪外星黎呢?
6。 大陸D食店真特別,黑社會打到乒乒崩崩都唔拉閘 0既, 同香港人唔一樣,唔知D大陸仔係咪傻 0既 呢?
7。 拉人點會搵香港警察, 唔該换番D大陸警察戲服。。。呀, 係制服, 先去拉人啦!
8。 二百門生去華門市? 華門市好L大咩?  包架飛機去?人地依法施政,  一落機就拉人啦!
9。 華門市真先進, 竟然連 「TOSHIBA」都要係果度賣廣告!
作者: 一樓一    時間: 2015-5-24 19:47

鐵將縰橫 卷169 家破人亡
褔龍週記
版位咁珍貴,冇理由咁畫d咁簡單 0既野,你估福龍傻左, 要去大成小學驗智商!
1, 打完齋唔要和尚
        同期只有 DREAM BEAR 單料, 咁講梗係撐思歪, 依家攞明係打完齋唔要和尚!唔通真係要同 DREAM BEAR 按摩牙?
2。 一講曹操, 曹操就到
       梗係講告個殺放狗阿伯單 CASE 啦, 咁啱捉到個智障, 咪.......! 其實d差人係咪都要去大成小學度.............!  當日柴灣色魔拼圖都破唔到案,咪出此下策囉, 要泥轉移視線, 曹操定關公?  唔同陣營喎? 依家只有梁營, 冇唐營同香港營!

好高深, 係咪咁, 要福龍解畫!
作者: 一樓一    時間: 2015-5-24 20:04

火武耀楊 卷813 迷失世界

1。四川成都機場。。。。。四川個機場係雙流, 成都係冇機場架,快d去大成小學。
2。火武:「呢度就係四川?」
     蝙蝠:「好宏偉呀?」
     香港人睇成都會覺得宏偉? 傻鳥嗎? 人地去示威, 解間學校會比個小妹妹走埋去? d教職員唔知咁係好危險 0既 咩? 係咪特登放個小妹妹去攪局!  成班人都要去大成小學.....  不過, 佢地咪係大成小學囉, 唔怪得, 佢地得小學三年班程度!
3。坐完飛機去  肚? 唔洗3個鐘頭機, 又有飛機餐食, 餓得咁交關?
4。四川飯店。。。。係四川間間都係四川飯店啦。 你去星加坡,梗係食星洲炒米, 去楊州咪食楊州炒飯, 去瑞士食瑞士雞翼 同一個原理。大成化鳥嗎?
5,呢蝶紅噹噹,果蝶D辣椒多過肉?  點菜時睇到辣唔辣架碼! 唔通學李小龍猛龍過江咁?  唔識字咪睇圖點菜囉,大成出黎架?  正一大鄉理出城!
6,去便利店買可樂? 點解唔係飯店度買? 貴? 呢D大佬正一沙漠枭雄!
7,嘩!班盲流個個頭毛又紅,又藍,又金。。。。好潮喎!
8。盲流個個D碼頭都咁勁,金頸鏈粗過8兩金果條, 真係有米!
9。「凤祥楼」, 幣,反攻唔到添!
10。牛歡喜宵夜食和牛,即係晚餐同宵夜一齊食啦! 乜d江湖大佬咁節省呀!
11。去到四川, 梗梗住5星酒店啦, 做乜要住賓館?  兩條港燦, 影衰香港!
12。 速遞得把刀過泥, 就連個背囊都速遞過呢啦,堂堂大佬,孭住個背囊咁遠! 慳乜呢?
13。 應該叫埋打靶離, 佢係墨镜四哥, 加埋就係三條茂里出城記!
作者: 一樓一    時間: 2015-5-24 20:35

古惑仔 卷1819~「千人對決」

1。 嘩, 拍av?  仲要有埋聲?  咪好近囉?  邊個拍?  點拍架?
2.。「華平夜總會」  好野,  打倒殘體字, 反攻成功!
3.。呢d時世, 局長同隊長去夜總會開會?  傻鳥嗎?
4。 二千人開片?  你估大陸好似香港咁冇黃管?
作者: 一樓一    時間: 2015-5-25 20:01

古惑仔 卷 1820~雙天至尊

1.  中央抛出呢個選舉方案, 分明係兩桃殺三士之計, 天下之英雄, 狗咬狗, 入其縠中矣!

2.  華門市對開的孤島~煙化台.....,  有冇9兩菜呀, 吉林唔近海喎, 要通過北韓/俄羅斯先到海, 何來個孤島呀!  
https://www.google.com.hk/maps/p ... dg=dbrw&newdg=1

3. 毒蛇會與東英聯成一線,洪興就與三聯拍住上,之後利益均分。 一切都係講利益, 好似老鴿黨個老土咁, 人地嫻姐要討好上方, 就去幫個三非童, 老土又去抽下水, 撐嫻姐!  咪又係打齋和尚.........

4. 大梵、佐維、字成克 這兩些名字, 都變成阿貓阿狗, 隨傳隨到.............
作者: 一樓一    時間: 2015-5-28 20:40

古惑仔 卷 1821~收買李成克

1.  一睇個陣容就知到時又係  洪七公+郭靖 對 歐陽鋒+歐陽克, 個打法又係睇下 洪七公 打死  歐陽克 先, 定係 郭靖先死於歐陽鋒手上.
     反正都係狗咬狗, 隊長粒子彈都慳番就隊冚班友!  你咪選到夠囉!  中央d計仔, 真係毒!
2.  話哂佐敦都幫過佐維, 點解唔去搵左維先呢? 人地九尾狐好似屈姐姐一樣, 係中央捧子, 文踎!  唔易應付!
3. "九尾狐的手下正在處理著一堆堆的鈔票.........", 今時今日, 收片都仲要點鈔票, 好似番到去呂樂年代咁!  無他 0既, 人老左就只係記得以前d野!
4. 九尾狐搞了生日會......., 開p?   克仔成 + 九尾狐/靚媽,  3p ?  加埋佐敦, 玩交換遊戲 ?
作者: 一樓一    時間: 2015-6-1 20:15

古惑仔 卷 1822~小東的籌碼
1.  返到酒店,周迅問佐敦是否立即回港收風?佐敦說不必,先住多兩天才回去.....點解要住果2日?  係咪佐敦仔好得閒? 大馬好近啫, 返自己屋企訓下, 2日後再去過都得啦.  唔通佐敦冇錢買機票?
2. 白先生唔落場, 仲有乜人可以用?  毒蛇幫咪即係弃權. d人用 pat pat 諗出泥 0既!
3. 巨哥說要五千萬,眾人對這開價感到愕然,巨哥笑說未見過這麼多錢嗎?梁小東說只是未見過五千萬cash,只有燶西才會對這發傻。
    如果係大東哥, 諗都唔洗諗就會答應!  話哂係第一大幫, 如果比佐敦知道, 原來只係5千萬咁平, 泥個 黑仔成+黑古, 殺哂!
4. 錢? 咪玩啦, 到時 黑仔成+黑古 有命拎先算啦!  強如許文強都出唔到大世界啦!
作者: 一樓一    時間: 2015-6-2 20:24

盤點  古惑仔

同朋友吹水, 佢地覺得牛佬今次係因為跌紙太多, 想盡一地一煲, 想谷番想一萬書.

之前 天下 由雙周刊改用刊, 我已經算過可多賺多少, 今次又算一下古惑仔盤數!

福龍話佢本野銷萬頭, 條數差不多打個平手, 當時係賣$15蛟, 以此推算:

鐵將
一期賣$15蛟, 福龍收東番大約$7.5, 1年52期, 賣1萬本計, 即係 收 $3.9百萬, 即每月$32.5萬 (約$33萬/月)
支出大數計有三樣: 1 福龍工資  2 租金+雜費+封面  3 員工工資
平均計每樣 $11萬/月
(係唔係要福龍先知啦)

古惑仔
支出大數計有三樣: 1牛佬工資   $11萬/月 (冇理由少過福龍)
                               2 租金+雜費+封面   $5.5萬/月 (大陸租金, 封面都係用完又用 0既)
                               3 員工工資 $5.5萬/月 (大陸工資, 超高啦)
每月支出: $22萬, 一年$2.64百萬, 一年104期, 一期要收$2.54萬, $17蛟一本, 約可收番$8.5一本, 即係每期實銷2,986本!

銷3千本一期, 應該好滿意啦!  福龍都係萬頭, 玉記d二線書銷紙都係咁上下!
不過咁,  滿意歸滿意, 都好應該救下亡 0既!  盡下人事啦!
作者: 一樓一    時間: 2015-6-4 20:30

火武耀楊 卷815 命途多舛

1. 我去咁多次成都,  都未見過通粉,  唔知火武西點搵呢?
2. 我去咁多次成都,  早餐都係自助餐, 中西式都係, 點會有得叫?
3.  暴力王打敗黑骨棠 d 人唔震驚, 打敗個 2打6 牛西 會係另一個無敵神話? 有冇9兩菜?
作者: 一樓一    時間: 2015-6-5 21:27

古惑仔 卷 1823期~ 毒蛇幫的算盤
1.  10多位駐港歐盟代表和各國領事昨邀約建制派議員會面,表明要與他們討論政改,出席會面包括自由黨主席鍾國斌、新民黨主席葉劉淑儀、經民聯林健鋒、梁君彥、民建聯主席李慧琼等。

但, 中国外交部发言人洪磊表示,政制发展问题是香港内部事务,是中国的内政。中国政府坚决反对任何外国对此说三道四,干预香港内部事务。

呢d建制派議員, 勾結外國勢力, 人民不會亡記.  投票時就............

丁瑤無啦啦又去乜鬼外國勢力, 地副幫主實力不在金蒙空之下, 點解要整死佢?  果時又話7色戰士點勁點醒, 小.

2.  邪神好多時會係第一之見時試下d人d武功, 如金羅漢, 蚩尤 等, 以提昇邪神d實力!
     東方無敵 同 黑古打, 搞到兩個都哂降呢!  高手同低手, 係有分別 0既!
     肖技安好搵唔搵, 人地之前果d, 都係搵公文袋, 你係都要搵公聯會, 佢地點會同阿爺反臉?  

3. 黑古個頭比玻璃穿過都唔死得(p13), 仲以為睇緊鐵將. 本本港漫d主角都咁勁, 好似689話齋, 年年都有64, 係羅, 年年都有10 1, 不如大家唔好慶祝啦!
    咁攪法本本港漫都變變成復仇者聯盟!

4. 戴軍堡挺身而出呢一下, 令我想起年初二麒麟俠大發神威呢一幕, 睇黎黑古呢次應該冇運行!
作者: 一樓一    時間: 2015-6-8 21:51

古惑仔 卷 1824~大梵的對手

十誡最初是由耶和華的天使在西奈山以口頭方式頒布的。(出20:1;31:18;申5:22;9:10;徒7:38,53;另見加3:19;來2:2)摩西上山去領受的十誡,寫在兩塊石版上,他還領受了别的誡命和訓示。摩西留在山上四十天,其間,民衆感到不耐煩,就鑄造了一個牛犢像來崇拜。摩西從山上下來,看見民衆拜偶像的情景,義憤填膺,就把“上帝做的版”,即寫着十誡的石版摔碎了。(出24:12;31:18-32:19;申9:8-17;另見路11:20)

十誡的石版都可以被摔碎, 點解雞比飯唔可以燒?

D人個個都走出黎話雞比飯乜, 雞比飯物, 好,  燒左佢, 大家都唔好食, 你估邊個緊張D?

你睇, 唔只人人都叫雞比飯, 仲有係人都叫金蒙空, 仲話要搵個 "嫖賭飲吹樣樣好,在拳壇弄得臭名遠播" 0既 金蒙空 黎同大梵打, 大梵同佢打簡直有失身份!  整低哂D水平, 唔怪得跌書!  唔只要燒雞比飯, 仲要燒數簿!
作者: 一樓一    時間: 2015-6-10 20:56

鐵將縰橫 卷171 不該惹怒的死神
褔龍週記
1. 彌敦酒店嵩雲廳, 唔該哂, 卷169都講左啦. 打完齋唔要和尚喎!  
2.  會長要轉換下環境喎, 其實, 只要龍少講句 : "都係唔好轉, 咪........"   
3.  大熱天時, 送件皮褸比龍少, 唔通食錯藥?  好係聖公會d人, 好學唔學, 叫人去學做貓一樣咁L戇9.
4.  龍少攪緊本黑漫畫, 就比左個神奇數字 - "3千" .  唔, 3千, 我諗都圍到皮 0既!
作者: 一樓一    時間: 2015-6-11 20:33

古惑仔 卷1825~金尊貴

1. "銀先生說出來意,要以剛才察拉所輸的450萬x2來迫他幫手對付大梵....銀先生說剛才他輸錢的整個過程也有錄下,現在他是欠毒蛇幫的錢,這時房內外已滿佈毒蛇幫的人。最後以一千二百萬達成協議。"
   咁樣威協一個金蒙空, 毒蛇幫的人出得到泰國嗎?  低能!

2. "金先生找來趙繼邦、逸龍、藍及黃先生來開會。在會上不斷提出問題。例如在島上在沒有通訊器之下如何聯絡?如何有效率地指揮?如何清楚局勢的變化……等等一大堆問題?"
    阿布, 摩連奴, 車仔成班球員都落哂場啦,  聯絡?指揮?清楚局勢的變化?  有用嗎?  正腦殘!

3 .  "會議直到翌日,最後在無可奈何之下完結。"
    得佢個人講, 講成晚? 講乜春呢?

4.  "他們原來這時還在等待著佐敦,佐維說他一向守時。"當日佐維唔係要殺佐敦的嗎?  佐敦唔係過完佐維一棟又一棟嗎?  點解又變番 friends?  牛佬又唔記得d劇情嗎?
作者: 一樓一    時間: 2015-6-11 20:44

海虎 2.5  末世曙光 卷2  $18

1. 龍少口中有兩個金人, 肥良 + 馬 sir,
2. 兩位高人除左都鍾意黑豹之外, 佢地都係生財有道之人 !
3. 番渣, 番渣又番渣, 發仔記!
4. 呢個倫讓, 竟然賣$18/本, 金人即係金咁人, 倫讓呀!
作者: 一樓一    時間: 2015-6-14 21:56

古惑仔

今日同黑骨棠飲茶, 講開 古惑仔 銷量可能唔夠 3千, 佢話呢d應該係要找數的結果:

1. 梁振英 今日話, 買票屬犯法行為,要求長毛應即日向公眾交代詳情,如事件真有發生更應向廉署舉報。
  當日明明 cy d票唔夠糖糖 多, 點解又當選呢? 有冇利益輸送呢?  dream bear 話有証據喎, 係咪要搵廉署查下呢?

卷1825~金尊貴
2.  支長cue點解會長過張波枱?
   台灣佬點去泰國人地打開波個場裝攝錄?
     拍左片又點? 係咪去報差館? 搵差人拉察拉?  泰國賭波合法嗎?
     最重要係, 呢個金蒙空, 連小兵都攪唔掂, 點去對付大梵?  
     成本書都係d咁 0既 情節, 點好意思叫人去買本書呢?

3. 當年佐維同太子已經係泳池綀過功,    再黎就over 左,  d橋段重覆又重覆, 你唔煩我都壓啦!

4. 銀先生個樣, 成個狼牙咁, 黑骨棠話最L憎古惑仔, 見一鑊, 打一鑊

5. 又係0既, 唔知道以為係將黑骨棠堶荅T牙就咁貼上去, 唔L洗畫, 慳好多嫁!

話時話, 一期賣3千書都有錢賺, 邊有動力寫好本書架!  如果冇人買, 咁又唔同, 唔訓都要攪好佢啦
作者: 一樓一    時間: 2015-6-15 20:13

古惑仔 卷 1826~出發

1. 佐敦弄得一身是血原因是在停車場遇到幾名來自暗黑之門的殺手,佐敦明白他們來的原因是佐維。原來之前佐維為了到香港時不被佐敦滋擾,所以向暗黑之門求助要求保護令。佐維點樣講都係一個殺手, 要人保護?  好心牛佬咪黑佐維啦!  而且, 早又唔黎, 而家先至黎, 等暗黑之門保護, 死左十年啦!

2. 佐敦見到佐維他們,沒有多提,只輕輕帶過。點輕輕帶過?  滿身血, 話比牛咬?

3. 佐敦在會議上滿不是味兒,會議上不斷有三聯被看差的說話,咁開會係講乜春?  三聯被看差係人都知, 洗條L講咩。

4. 感到苦惱的不單是佐敦,梁家仁也是,所以他們決定先以尚武作前鋒,志高第二,家仁跟尾,文華及細飛護兩側...........今時今日, 梁家仁有say咩?  佢係老幾?  到時點會分邊個第一, 邊個第二架?  醒下啦! 牛佬!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0