標題: 有無保齡發燒友 [打印本頁]

作者: oldgun    時間: 2006-8-15 19:35     標題: 有無保齡發燒友

作者: ※京子※    時間: 2006-8-15 23:14

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-15 19:35 發表
這問題在03年時問過,依家再 Encore!

喎鐘意...拔..打得唔叻  
作者: goldenbaby    時間: 2006-8-16 01:22

作者: oldgun    時間: 2006-8-16 11:32

作者: allure    時間: 2006-8-17 00:33

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-16 11:32 AM 發表
有無打場館聯賽或公開賽?

我鍾意打... 但醫生叫我最好每次唔好打太耐 (因為我右邊股骨有4%骨枯)...
但我真係幾鍾意bowling... 最高紀錄... 係連續打左12個鐘... 由中午12點... 一路打到SCAA收鋪(3個人用一條lane)

作者: oldgun    時間: 2006-8-17 09:19     標題: 回復 #5 allure 的帖子

作者: 出火仔    時間: 2006-8-17 22:23

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-15 07:35 PM 發表

我啦…
作者: oldgun    時間: 2006-8-17 23:48

作者: allure    時間: 2006-8-18 01:10

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-17 09:19 AM 發表
嘩! 咁就真係要保重身體啦!

平均一個鐘頭玩玩下的話可打四局波;
如此類推,十二個鐘即大約四十八局,平均每人十六局!
次天可能累到連食飯都無力!

對當時既我黎講... 唔算辛苦喇...

我記得有一年... 我代表Friends of HKSI參加果個咩公開賽其中既一項分組隊際賽...
我地4個都係退左隊既前港隊運動員... 不過, 無一個係玩保齡既...
當時既我... 只係跟過車菊紅學左唔夠15分鐘既新手...
不過... 因為我地體能好... 連續打左3局都無手軟過...仲無喇喇贏左個杯添...
當時我EX仲笑我... 以前贏左既獎杯一個都唔show出黎...
唯一一個係屋企show出黎既... 就係果隻保齡杯... 哈哈~~~

作者: oldgun    時間: 2006-8-18 08:18

作者: 出火仔    時間: 2006-8-18 13:18

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-17 11:48 PM 發表

咦! 火哥!
你在那裡打多,有否參加比賽?

我?無定架,以前有楂車就有帶波去打
無參加比賽呀,我都唔穩定,哈

大家打咩架?曲球定飛碟?
作者: allure    時間: 2006-8-18 19:12

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-18 08:18 AM 發表

I remember that day.................
阿Cat是我朋友,我也隱約記得那天體院的陣容!
I think I knew who you are!!!!!!!!!!!!!

哈哈~~ 世界真細小...
咁你又係scholarship既??

作者: allure    時間: 2006-8-19 00:39

引用:
原帖由 出火仔 於 2006-8-18 01:18 PM 發表
大家打咩架?曲球定飛碟?
我淨係識打直線架咋... house ball...
原本我有自己鞋架... 不過, 好似留左係EX度... 拎唔番lu~~

作者: 企鵝    時間: 2006-8-19 17:37

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-15 19:35 發表

拍拖一個環節,
試過成個department同事放左工一齊去打(平日),分三隊比賽,嬴左老細第日請食飯,當然果晚老細都有請食飯啦

作者: oldgun    時間: 2006-8-20 06:46

作者: oldgun    時間: 2006-8-20 06:47

作者: allure    時間: 2006-8-20 07:22

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-20 06:46 AM 發表

非也,只不過耆英喜歡運動,對香港運動員也頗為留意而已!

oic... 不過, 而家香港對運動員既報導... 相比以前少左好多...
我d記者朋友都話... 而家既體育版比以前多左幾版...
但全部都係同外國既足球&籃球球賽既消息多...
致令大眾對現今既運動員認識唔深lu~~~
而家, 就算係亞洲賽拎左牌... 係全國賽贏左面銀牌(要知道.. 全國賽既水平比亞運更加高).. 都無咩人報導喇...
真係可悲....

作者: oldgun    時間: 2006-8-21 10:44

作者: BoyII    時間: 2006-8-21 12:19     標題: 回復 #1 oldgun 的帖子

我都係保齡發燒友,仲要燒都學埋鑽波,自己同自己鑽波,不過自從今年開始,開始退燒以前一星期打5-6脕,依家己徑4個幾月無掂個粒波.
作者: oldgun    時間: 2006-8-21 12:43

作者: BoyII    時間: 2006-8-21 13:14

oldgun 兄:

其實係本人有個小女兒,今年4歲,想淨返多d錢比佢過d好d既生活
所以咪無打波,其實我都打左好耐波,有贏過,有輸過,所以無乜所
為喇!不過有小小遺憾,就係從未贏過 hk open.
作者: BoyII    時間: 2006-8-21 14:38

oldgun 兄 :

你係邊個場打波嫁,話唔定我地可能係識過喎!
作者: oldgun    時間: 2006-8-21 21:23

作者: BoyII    時間: 2006-8-22 11:18

oldgun 前輩 :

真係要叫聲前輩,我須然吳識你,但我大約知你係邊個,香港打左
三十幾年保齡既無幾多人,我好小去南華會打波,不過我每年都會
去南華會一次,我都好喜歡南華會,打波氣氛好好,不過d板line就
真係麻麻,吳知南華會,會唔會改做膠板line.
作者: oldgun    時間: 2006-8-22 13:20     標題: 回復 #24 BoyII 的帖子

作者: BoyII    時間: 2006-8-22 14:44

oldgun 前輩 :

聽你敢講,我真係孤陋寡聞,小弟知到南華會有好多人波齡都超過
二十年以上,但超過三十年以上既都有禁多人,真係見識淺博.
我初初學打波果時都有係南華會打,記得果時儸locker仲攔過登天,
每年5月31號晚就去排隊排通宵黎儸locker,吳知依家仲係吳係敢
呢!
作者: oldgun    時間: 2006-8-22 19:20     標題: 回復 #26 BoyII 的帖子

作者: 出火仔    時間: 2006-8-22 21:51

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-22 07:20 PM 發表
時移勢易,今時唔同往日了!
依家禶s球手喜歡用波車; 可以周圍去嘛!
不過,每年報名打聯賽的新隊依然踴躍!

南華會我以前都成日去,又係輪唔到locker,年年waiting list永無電話到
所以套波永遠要放係車尾箱,唔知有無見過你?劉德華同潘雲彬就成日見

作者: oldgun    時間: 2006-8-22 22:46

作者: 出火仔    時間: 2006-8-22 23:00

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-22 10:46 PM 發表

佢地通常平日下午才出現,最遲六時許便走!
我地一般聯賽球員會於七時後才陸續蒲頭!
有時見到面,大家打過招呼便算!

其實南華會有很多知名人仕在打比賽; 有醫生,律師,高官等!

係呀,重有譚全慶同車菊紅佢地
我以前番通宵,所以下午成日好得閒打波
果時北角AMF,尖咀賓士域都未執
作者: oldgun    時間: 2006-8-23 08:26

作者: BoyII    時間: 2006-8-23 11:59

引用:
原帖由 出火仔 於 2006-8-22 09:51 PM 發表

南華會我以前都成日去,又係輪唔到locker,年年waiting list永無電話到
所以套波永遠要放係車尾箱,唔知有無見過你?劉德華同潘雲彬就成日見
出火兄 :

唔知你依家仲有無打波,如果有就唔好張粒波長期放係車尾廂,由其夏天.最好放係蔭涼既地方.
作者: oldgun    時間: 2006-8-23 12:01

作者: HJ2127_ATR1    時間: 2006-8-23 17:04     標題: 回復 #33 oldgun 的帖子

十幾年前都有玩過既,最叻試過百二三分到,而家冇打啦。 
作者: oldgun    時間: 2006-8-23 21:03

作者: 出火仔    時間: 2006-8-23 23:23

引用:
原帖由 BoyII 於 2006-8-23 11:59 AM 發表

出火兄 :

唔知你依家仲有無打波,如果有就唔好張粒波長期放係車尾廂,由其夏天.最好放係蔭涼既地方.
而家無楂車喇已經,套波用車袋裝住,得閒就落美孚打,不過而家愈黎愈貴…
作者: 出火仔    時間: 2006-8-23 23:25

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-23 08:26 AM 發表
「阿談」依家每天都在會,作私人教授,搵杯下午茶飲鵅I
而阿Cat姐則只有聯賽才會到場,但已經沒有落場了!

我講係十幾年前,譚sir都有去北角AMF打…
作者: oldgun    時間: 2006-8-28 07:57

作者: legendme    時間: 2006-8-28 23:17     標題: 回復 #23 oldgun 的帖子

前輩, 可否形容一下南華會球道的特性,因我波齡淺,只在澳海城打波多,雖近排轉戰富豪,覺得自己適應力差! 請指教!
作者: vanboy    時間: 2006-8-29 13:44

New place in Kln Bay HKITEC
作者: oldgun    時間: 2006-8-29 14:14     標題: 回復 #39 legendme 的帖子

作者: BoyII    時間: 2006-8-29 17:03

引用:
原帖由 vanboy 於 2006-8-29 01:44 PM 發表
New place in Kln Bay HKITEC
請問 HKITEC 係乜東東
作者: allure    時間: 2006-8-29 18:29

引用:
原帖由 BoyII 於 2006-8-29 05:03 PM 發表

請問 HKITEC 係乜東東
九龍灣展貿 (九展 HITEC)????
作者: k0931536058    時間: 2006-9-6 21:40

我最近發燒啦
昨天打5局
最後沒力打飛碟球~~~
累!!!
作者: oldgun    時間: 2006-9-7 10:54

作者: BoyII    時間: 2006-9-7 11:30

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-9-7 10:54 AM 發表

今時今日仲打飛碟?
依家D球道全部都係正手波世界啦!

都係時候改邪歸正,正手個正
作者: oldgun    時間: 2006-9-7 12:29

作者: BoyII    時間: 2006-9-7 12:56

其實我識得d打飛碟都打左好多年既朋友,近呢幾年都改左打正手,
佢地都話飛碟真係唔夠砌,要囉分圍有改正手啦!許長國都算係小有,可惜.........唉!一代飛碟宗師........

喂!!!!!!!!!!oldgun兄.open又黎囉喎,今介有無玩呢!

作者: oldgun    時間: 2006-9-7 13:07

作者: oldgun    時間: 2006-9-7 13:15

作者: BoyII    時間: 2006-9-7 14:37

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-9-7 01:07 PM 發表
已經無打 HK Open廿幾年了!
最後一次參賽好像是81年! 其後就算打都係邀請賽!
只覺得報名越來越貴,甚覺不值!
七十年代尾往往放假一星期去比賽!

完全同意,每年打open都要洗好多錢,淨係入場費都八舊,每set
兩舊,起碼十set八set無走雞,依家仲要打埋雙人三人,都仲未繼
鑽波,請假,一日4-5餐,泊車費,加加埋埋成6,7千先落到樓,真係
太貴,不過打open有樣好玩,就係可以同d over sea 一齊打,
你打個果邀請賽係唔係場館邀請賽.
作者: 出火仔    時間: 2006-9-7 21:05

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-9-7 12:29 PM 發表
正手打全中時,滿足感都大些!

我都係打curve,不過貪玩買個波黎打飛碟,我覺得飛碟慳力好多
個波又輕,全中爆炸力就唔夠曲球咁強張力,但就舒服囉,不過都係打曲球"片"入果下hi的

作者: oldgun    時間: 2006-9-8 10:57     標題: 回復 #52 出火仔 的帖子

作者: oldgun    時間: 2006-9-8 10:59     標題: 回復 #51 BoyII 的帖子

作者: 利記    時間: 2006-9-8 12:41

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-29 02:14 PM 發表
其實也沒有甚麼特別,短油,偏慢,尾段有Power Zone.
只是個別球道有些少參差或鴛鴦而已;
只要個波夠轉數,也很容易適應!

在聯賽中,也有二十數位球員達到二百分平均分以上!

嘩,你乜都琲
咁似我以前教我打^波麊B友
作者: oldgun    時間: 2006-9-8 13:23

作者: BoyII    時間: 2006-9-8 17:37

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-9-8 10:59 AM 發表
就係唔鍾意俾馮氏家族呃錢!

講得,完全同意.
作者: oldgun    時間: 2006-9-8 18:04

作者: 利記    時間: 2006-9-8 18:34

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-9-8 01:23 PM 發表

哈哈! 其實呢瓣先至係我既強項!
有無發覺,保齡球同飛鏢有一共通之處,就係自己去完成一套動作!

仲要係單手
另一隻手要平衡
個Swing都好重要
作者: oldgun    時間: 2006-9-8 19:44

作者: BoyII    時間: 2006-9-9 12:18

引用:
原帖由 利記 於 2006-9-8 06:34 PM 發表

仲要係單手
另一隻手要平衡
個Swing都好重要
呀利記:

你都好似有玩呢樣野喎,係唔係
作者: oldgun    時間: 2006-9-9 15:59

作者: BoyII    時間: 2006-9-9 16:22

今年連去睇都無,會唔會海外球員未到,應該係open開始四日後先至到海外球員打喎,不過舊年聽過話一d海外球員唔中意黎香港打,因為係木板line,唔知係咪真,不過打開膠板line既人,真係不喜歡打木板line,因為d油太唔平均,我都覺得南華會d板line真係太舊,都應該要換喇,唔知你有無留意到有d line真係睇到板與板之間有條罅.

作者: oldgun    時間: 2006-9-9 18:18

作者: BoyII    時間: 2006-9-11 12:15

o甘南華會又幾適合打大形國際賽,40條line,無柱,有觀眾席,樓底高,地方寬敞,如果換埋 d line 就真係一流,香港其他場館無佢o甘多優點.
作者: oldgun    時間: 2006-9-16 12:02

作者: oldgun    時間: 2006-9-16 12:06

作者: oldgun    時間: 2006-9-16 21:45

作者: oldgun    時間: 2006-9-17 11:45

作者: BoyII    時間: 2006-9-18 12:28

oldgun :

你有無去睇,我淨係尋日睇電視直播 abf 但係唔係甘好睇.
作者: oldgun    時間: 2006-9-18 17:54

作者: oldgun    時間: 2006-9-29 10:00

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0