標題: 申請妻兒赴港 [打印本頁]

作者: 港奸剋星    時間: 2007-3-15 21:18     標題: 申請妻兒赴港

開這個題,旨在將內心一些感受,提出來,同時也將疑問提出來。
我是在去年在香港結婚的。
在內地,申請老婆赴港的手續,相信不同版友都有不同答案。
何故?相信是政策各有各做所致。
例如,公安局知道我香港出世,竟然要出世紙
見到出世紙係港英年代產物,見到結婚證書上結婚前婚姻狀況用英文寫single
完全睇唔明,於是就要出「人事登記資料」
內地叫法原來跟香港唔同
入境處叫「登 記 事 項 證 明 書 申 請 表」
仲要出錢,等成個月再攪過,攪到老婆都話煩︰「再咁煩真係唔得去」
聽到都激死
作者: cacfatuk    時間: 2007-3-16 17:18

如果搵個內地侓師搞搞,會唔會順利d呀?當然我唔知佢地收幾多費用,相信搞呢d唔會太貴!!
作者: 中式食肆有座位    時間: 2007-3-16 22:02

引用:
原帖由 cacfatuk 於 2007-3-16 17:18 發表
如果搵個內地侓師搞搞,會唔會順利d呀?當然我唔知佢地收幾多費用,相信搞呢d唔會太貴!!
大陸律師唔會管到香港事喎。(而且大陸律師會唔會做呢d嘢都好有疑問,印象中除咗叫人認罪同埋幫法官鬧個犯之外,佢哋都唔做到d咩嘢。)
作者: CHANGMAO    時間: 2007-3-18 00:29

引用:
原帖由 cacfatuk 於 2007-3-16 17:18 發表
俾錢查册出證明呢啲嘢內地律師又點同你搞呀大哥!
作者: CHANGMAO    時間: 2007-3-18 00:30

引用:
原帖由 中式食肆有座位 於 2007-3-16 22:02 發表

大陸律師唔會管到香港事喎。(而且大陸律師會唔會做呢d嘢都好有疑問,印象中除咗叫人認罪同埋幫法官鬧個犯之外,佢哋都唔做到d咩嘢。)

仲識水圍邊個場夠鐵架!
作者: 港奸剋星    時間: 2007-3-19 01:10

見到唔少老友各有有規矩
所以借題發揮
等大家討論下
作者: 一棍鎮神州    時間: 2007-3-20 15:58

睇到師兄既留言, 真係感同身受.
想當年自己結婚時都係俾班大陸佬玩到殘.
當時好慶, 好嬲, 好無奈,但冷靜過後, 又為祖國感到悲哀, 心痛, 甚至感到恥冷! 呢個到底係物七地方? 有d甘低等既人類物件!
你無知識, 無文化,你落後, 我通通唔怪你, 亦都唔會歧視你, 但你唔可以用甘低賤的態度都手段來對付我地d善良既同胞!
03年, 當時係香港最困難既時刻, 但係見到甘多大陸既低等狗官, 甘多公家單位機構所謂公務員, 辦事人員之後, 我好開心, 覺得對香港充滿希望, 覺得香港好可愛.
咩北京, 上海, 深圳, 任你樓起到幾高, 條街整到幾靚, 經濟幾甘發達,
香港人, 絕對唔使驚, 唔使擔心, 因為內地有太多低等公家人員在拖國家後腿.想同香港爭? 等佢地慢慢教好自己d子女先啦, 不過識唔識教就好難講.
作者: bigball_hunter2    時間: 2007-3-26 13:51

引用:
原帖由 一棍鎮神州 於 2007-3-20 07:58 發表
當時好慶, 好嬲, 好無奈,但冷靜過後, 又為祖國感到悲哀, 心痛, 甚至感到恥冷! 呢個到底係物七地方? 有d甘低等既人類物件!
你無知識, 無 ...

作者: 中式食肆有座位    時間: 2007-3-26 20:40

引用:
原帖由 一棍鎮神州 於 2007-3-20 15:58 發表
你無知識, 無 ...
點低賤?點玩你?願聞其詳。
作者: 港奸剋星    時間: 2007-3-27 22:38

我的經歷可能簡單
就係次次去公安局
公安局都要提出有新文件要呈上作為條件
作者: 中式食肆有座位    時間: 2007-3-27 23:31

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-27 22:38 發表
我的經歷可能簡單
就係次次去公安局
公安局都要提出有新文件要呈上作為條件
你去了很多次嗎,星仔?

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0