標題: 我想問下考警察要咩條件? [打印本頁]

作者: missyeung1975    時間: 2007-3-23 00:28     標題: 我想問下考警察要咩條件?

我今年25歲, 男仔, 做過sales, 有中七程度, 想做警察. 我睇過警隊個網, 想知

得再詳細d. 例如first in 中的小組討論係講警隊知識多定係時事多? 考警員中體

能果幾項係點樣練? 到左second in 又應該點準備? 係咪警聲, 警訊, 警隊網站

都要好熟? 我未考過, 身邊d朋友都冇人做警察, 所以咩都唔識, 希望各位網友

幫下手, 多謝.
作者: 高佬David    時間: 2007-3-23 22:06

除了身高體重要合格外,學歷及社會經驗也重要。 有工作經驗好過剛畢業,有中六中七機會大過中五畢業。 First Interview 重常識(因知識學歷已篩選過),故 written test(唔知現在重有冇) 茩 common sense,如 unicef 是甚麼,icac專員是誰,政府架構,國際事項如現任美國國務卿/英國首相是誰等。 體能通常是sit-up,跑步,引體上升等,而家練可能要幾個月,不過唔係咁要求高。 Second Interview 問多d 洁A對你個性了解多些,個人是否進取,野心,經歷,理想,英語對話。 以上是我考幫辦(督察)事項,考散仔可能會無咁多洁C
作者: missyeung1975    時間: 2007-3-24 00:00

我想考的是警員, 想知道 first interview 中引體上升, 來回跑, 立定跳高幾項可以點練.
此外, 關於小組討論的題目, 個網就話警隊知識或時事都有可能, 但好多人都話考時事,
係咪真架? first interview 的自我介紹, 係講自己履歷好d, 定係講考警察的原因, 或者
自己點解適合做警察好d?
作者: 高佬David    時間: 2007-3-24 10:54

某些公園有引體上升器材,健身室跑步機只可練跑步耐力,立定跳高只是想知到你跳得幾高,都係跳幾次就完。 小組討論好廣泛,由應否合法墮胎至熱門話題如應否立例限最低工資等都會,睇下你的投入感,論點,有無 sense等。 面試就係 routine,問d一般性問題,你說的只是一小部份,少不了自我介紹(因為最淺,可能用英文),有可能set一個 scenerio,例如有打鬥case,有傷者有疑犯, 你第一個到現場,call白車先,急救傷者先,捉疑犯先,定搵證人先等。
作者: countryboy    時間: 2007-7-18 20:59

上警務處網頁,會有好多資料。
作者: 美腿生輝    時間: 2007-8-15 12:50

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0