標題: [疑難] 無線ROUTER與無線NB CARD設定 [打印本頁]

作者: HoiPing    時間: 2007-4-8 22:15     標題: 無線ROUTER與無線NB CARD設定

小弟分別買了belkin N1無線router同N1無線NOTEBOOK CARD, DESKTOP PC同無線ROUTER連到線, 但NOTEBOOK CARD就不能與無線ROUTER連線, 但我想問, 乜唔係自動配對既咩? 由於NOTEBOOK本身已內置INTEL WIRELESS MODULE, 我需要DISABLE左INTEL WIRELESS先嗎? 我又應該從那裡著手設定呢? 我已將N1 NOTEBOOK WIRELESS CARD裝妥DRIVER及插入PCMCIA槽, 在開始列已出現無線網絡連線, 但係ICON側邊打左個"X", 我部NOTEBOOK係LENOVO 3000 MODEL:N100, NB裡面有個叫ThinkVantage Access Connections, 但入到去搞極都搞唔掂, 成日話偵測到無線網絡, 但張N1 wireless notebook card成日都找不到無線router既IP Address, 很惆悵!
請想問下各位高手, 究竟我可以點做先至可以無線NB CARD連線到ROUTER....真希望各位大哥救救命!!!!
作者: home81    時間: 2007-5-28 08:02

作者: asas_asas    時間: 2008-3-29 04:02

You  don't need to  disable  the INTEL WIRELESS,
作者: kenji000    時間: 2008-6-10 18:17

好似唔洗家喎...........
作者: kfc999    時間: 2008-7-10 03:58

you probably need to configure the router first.

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0