標題: 薪酬水平調查 [打印本頁]

作者: statesman    時間: 2006-8-16 00:44     標題: 薪酬水平調查

大家有乜意見呢?
作者: statesman    時間: 2006-8-16 00:46

其實呢單嘢真係長命功夫,由零三年搞到零六年、由通縮拖到通脹、由private sector減薪等到而家加薪都未搞完!
作者: wilson444    時間: 2006-8-16 14:07

相信年尾前有消息。
作者: Butt    時間: 2006-8-16 16:30

我只係知道呢幾年無人工加,相反出邊的朋友就大都回到加薪週期。

另外依家政府d臨時工都無乜人吼咯。。。
作者: acmillan999    時間: 2006-8-16 22:39

which field?
作者: AkiraYuki    時間: 2006-8-16 23:37

我都好想快快有得加!!
作者: 冰河    時間: 2006-8-17 15:22

引用:
原帖由 AkiraYuki 於 2006-8-16 11:37 PM 發表
我都好想快快有得加!!
X2
作者: bbq    時間: 2006-8-20 23:20

引用:
原帖由 Butt 於 2006-8-16 04:30 PM 發表
我只係知道呢幾年無人工加,相反出邊的朋友就大都回到加薪週期。

另外依家政府d臨時工都無乜人吼咯。。。
得4k野一個月!返9/5要識电腦程式!
有個後生仔好犀利.........做左2month!
作者: 求其    時間: 2006-9-2 02:43

引用:
原帖由 bbq 於 2006-8-20 03:20 PM 發表

得4k野一個月!返9/5要識电腦程式!
有個後生仔好犀利.........做左2month!
4k, 大陸深圳特區都唔難搵到呢個水平既工喇!
作者: yyc_sm    時間: 2006-9-4 21:29

4k .. ???
too low la ..
作者: baba    時間: 2006-9-7 11:47

依家政府d臨時工都無乜人吼咯
作者: mswaa27    時間: 2006-9-17 10:58

也不一定,看看最近咁多人申請ia和 警察就知
作者: mswaa27    時間: 2006-9-17 10:59

不過人工和褔利差天共地
作者: freeman777    時間: 2006-10-2 17:05

香港 公务员 的工资 是不是 中等偏上?我是很喜欢他们 政府职员的,羡慕呀
作者: bbq    時間: 2006-10-2 20:20

市場唔同左,正如有冇想過為什麼八十和九十年代政府工冇人問津?
作者: kingden    時間: 2006-10-7 00:06     標題: 無望加薪

政府無錯死人 ,未來5年無得加 ,要代中港經濟體係平衡才有望加薪
作者: 大籃鯨    時間: 2007-3-26 22:33     標題: 政府唔會加薪只會加"辛"

政府話會加薪,現在只是睇吓你地D人的反應,等你地D人知道會加薪就即刻走去報名入公務員,入到去即加你二百個『辛苦個辛』,到時你走又唔係,唔走又唔係,真的比D政府高官玩殘。
      其實政府無有同D公務員基層的人員着想過,佢地每二至三年先加一次人工,重要加五百元左右,出面D公司每年都加一次人工,一加最少都五百啦,即二三年內加千五元,重話比人聽政府工好做,D老人家先會信?又危險又無得瞓。又要24小時等CALL。又去得一天遊。都唔知D咩工。搵你D仔女去做吧。可以24小時睇實D仔女,一定唔會學壞嗎?

作者: hkman1109    時間: 2007-6-4 17:59

引用:
原帖由 大籃鯨 於 2007-3-26 22:33 發表
    政府話會加薪,現在只是睇吓你地D人的反應,等你地D人知道會加薪就即刻走去報名入公務員,入到去即加你二百個『辛苦個辛』,到時你走又唔係,唔走又唔係,真的比D政府高官玩殘。
      其實政府 ...
柳暗花明, 相信今年公務員應該真係有人工加啦.
作者: nedned    時間: 2007-6-16 22:07

加啦  加啦   加啦

.
作者: 閑人    時間: 2007-6-17 00:53

其實中下級公務員好慘架,又減人工、又冇得升,上面班PK就猛開位,一般市民點會明白呀
作者: 閑人    時間: 2007-6-20 00:25

重有而家D老細專捉下級蛇王,正經野又唔做,諗埋好多無謂野黎CHECK D下屬,佢地以前懶過我地十萬倍啦,我地做野比以前多左,重要俾人唔信任,做政府エ重衰過私人公司,上級唔會體諒、信任下屬,又冇前途,都唔知做黎做乜,轉ヱ好過!!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0