標題: [原創] 奶瓶 [打印本頁]

作者: 小邪靈子    時間: 2007-4-10 12:52     標題: 奶瓶

各位媽媽妳好!想請教一下,妳們小朋友幾時候不用奶瓶飲奶,而改用其他器皿?
作者: ※京子※    時間: 2007-4-10 15:44

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-4-10 12:52 發表
各位媽媽妳好!想請教一下,妳們小朋友幾時候不用奶瓶飲奶,而改用其他器皿?
三歲...因為個奶樽咀爛左..索性用學習杯..無耐連奶都介埋
作者: 小邪靈子    時間: 2007-4-10 16:32

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2007-4-10 15:44 發表

三歲...因為個奶樽咀爛左..索性用學習杯..無耐連奶都介埋
三歲先唔用奶瓶
作者: WURTH    時間: 2007-4-10 17:08

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-4-10 04:32 PM 發表

三歲先唔用奶瓶
昨晚睇電視, 叫d細蚊仔唔好飲牛奶, 因為牛奶令細蚊仔成長後, 會有較高機會有cancer.
所以早d戒奶.
我個仔而家都可以用學習杯, 但係有時會周圍揼. 都係用緊奶樽.
奶咀要一年就換個新. 唔好等佢爛.
作者: keibeast    時間: 2007-4-11 02:09

以前工廠未分家時, 有條做某名牌奶瓶O既生產線, 所以佢地上小學前飲奶同飲水都用奶瓶.

但是切忌用奶瓶盛果汁, 因為矽膠奶嘴遇到酸會分解. 雖然做奶嘴o既矽膠係非常高級o既膠, 每次用完用boiling water消毒就可以好耐用, 不過最好定時換一個. 千萬不要貪平買果d無牌子的, 因為生產奶嘴的液態矽膠機要到德國至有得賣仲好貴, 而且在亞洲區除左日本就冇人做得到咁精密的工模, 所以有d無良商人會用塑料仿矽膠或用一些劣質矽膠熱壓成形(密度不夠高而且catalyst 可能有毒).

未被證實日本傳聞 pc料奶瓶會引致男嬰日後不育, 不過日本的買家已經要求用 pet(冇記錯) 生產奶瓶. 同樣見過有人用唔符合安全的質料造廉價瓶身.
作者: ※京子※    時間: 2007-4-11 09:03

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-4-10 16:32 發表

三歲先唔用奶瓶
我講係臨訓餐奶...其實日頭佢好早介左奶
作者: ※京子※    時間: 2007-4-11 09:04

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-4-11 02:09 發表
以前工廠未分家時, 有條做某名牌奶瓶O既生產線, 所以佢地上小學前飲奶同飲水都用奶瓶.

但是切忌用奶瓶盛果汁, 因為矽膠奶嘴遇到酸會分解. 雖然做奶嘴o既矽膠係非常高級o既膠, 每次用完用boiling water消毒就可 ...
..多謝分享~~
作者: 小邪靈子    時間: 2007-4-12 08:09

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2007-4-11 09:03 發表

我講係臨訓餐奶...其實日頭佢好早介左奶
哦!原來只係飲一餐
甘想問下學習杯係邊度買會好D呢?京子姐姐:bird:
作者: ※京子※    時間: 2007-4-12 09:12

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-4-12 08:09 發表

哦!原來只係飲一餐
甘想問下學習杯係邊度買會好D呢?京子姐姐:bird:
唔使出中指下哇..

學習杯我係荷花買鴨仔..

拔..好似吉之島都有..價錢差不多
作者: 小邪靈子    時間: 2007-4-12 11:11

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2007-4-12 09:12 發表

唔使出中指下哇..

學習杯我係荷花買鴨仔..

拔..好似吉之島都有..價錢差不多
不好意思!按錯圖案
多謝資料

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0