標題: [疑難] 有無人試過坐巴士坐到暈車浪? [打印本頁]

作者: trdopa    時間: 2007-5-4 12:35     標題: 有無人試過坐巴士坐到暈車浪?

今日坐架968入元朗,
個car佬全程"電子手"左右大力拉軑
好似同架車開胎o禁行足全條3幹

結果出長青隧道後, 全車充斥住藥油味, 樓下幾個北嫂暈車浪.....

好一個"婆仔殺手"
作者: fxfxlxg    時間: 2007-5-22 16:05

可以說是公路上的代表車款啊~
作者: 小龍女二世    時間: 2007-5-23 01:43

當然有,第一次起起94年左右,當時我仲好細, 坐九巴51號m仔....................
作者: ngaiso    時間: 2007-5-26 12:15

Yes, but on bus to Stanley - City Bus - turning all the time and the airconditioning is bad
作者: wan1    時間: 2007-6-6 23:35

引用:
原帖由 trdopa 於 2007-5-4 12:35 發表
今日坐架968入元朗,
個car佬全程"電子手"左右大力拉軑
好似同架車開胎o禁行足全條3幹

結果出長青隧道後, 全車充斥住藥油味, 樓下幾個北嫂暈車浪.....

好一個"婆仔殺手"
Yes, New Lantau Bus!
作者: 車長    時間: 2007-6-7 22:00

咩車種呀???暈車浪???呢條字軌好似換咗車喎!!!
作者: 車長    時間: 2007-6-7 22:49

北嫂?????????????
作者: FP2584    時間: 2007-7-2 19:43

我只可以講

我坐車從來唔會暈車浪

我暈船浪反而就試過
作者: RYOTSU    時間: 2007-7-3 14:33

這應該是個人體質的問題
和巴士車種無關吧
作者: numanumay    時間: 2007-7-23 13:05

坐d倒車位可能會既...
作者: busman    時間: 2007-7-24 20:57

同人的體質有關, 我的工作有時都要跟車送貨, 有時做完一天(去十多個地方, 全港九新界東涌)都不會暈車浪, 但有時病, 收工後搭巴士回家, 有暈車浪的症狀, 所以我覺得唔關車事
作者: Across    時間: 2007-7-25 16:35

有時冷氣開得太細, 空氣唔流通, 氧氣會減少.
唔同人對呢個現象會有不同反應.

輕則 好眼訓,
重則 暈車浪
作者: iveo    時間: 2007-8-13 14:54

作者: HN7542    時間: 2007-9-9 11:23

我有時都會暈車浪呀!!暈車浪好辛苦!
作者: busman    時間: 2007-9-12 14:42

有, 尤其是吐太餓或太脹時搭長途巴士, 簡直攞命

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0