推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

廟街古典音樂

引用:
原帖由 uknowzip 於 2006-8-29 22:03 發表
廟街古典音樂

廟街位於香港九龍油麻地,是香港一條富有特色的街道。很多電影都曾以該條街道取景。廟街以售賣平價貨的夜市而聞名,被喻為香港的平民夜總會。

這裡也是,有好有不好,好的表演請多多掌聲:appl ...
閣下的意思係?

如最「平民夜總會」的古典音樂,我想應該係上海婆-海頓的第二小號協奏曲吧...

引用:
原帖由 uknowzip 於 2006-8-30 00:32 發表
唔好意思...我意思係好似pion的我咁凡夫俗子先鍾意... 因為唔洗錢
音樂冇分「凡夫俗子」唔「凡夫俗子」吧...有聲音的地方就有音樂,問題係聽到的人懂唔懂欣賞呢...

這首你又可以話佢「通俗」嗎?
http://www.youtube.com/watch?v=Z6UfKvWbUTI
這首你應該話佢幼稚定生癌呢?
http://www.youtube.com/watch?v=uXLUZhbd2JI

引用:
原帖由 brasco 於 2006-9-9 17:57 發表
大你四個結他............

演奏者:Gipsy Kings
樂曲:Bamboleo
樂器:acoustic guitar

ZQfN5h3RoD4
吉卜賽之王都算古典樂?
不過我喜歡這首,或許係鍾振濤唱過中文版關係吧...
Gipsy Kings - Volare

http://www.youtube.com/watch?v=oNgSeJzLJFc

其實...點貼成個畫面的?或者話~點知個代碼?

引用:
原帖由 uknowzip 於 2006-9-8 06:34 發表

廟街古典音樂

"車人"幾時都咁好聽... ...

表演者: Domingo, Carreras & Pavarotti
曲名: O Sole Mio
樂器: 歌唱
tLE3yXAqBxc
唔記得問~這位逃稅歌王的「下場」如何?

引用:
原帖由 uknowzip 於 2006-9-15 06:23 發表
廟街古典音樂

這裡有朋友問: 大家是怎樣舒解壓力?...  我相信古典音樂能做得到... 特別是浪漫時期的作品... 這一曲送給所有需要減壓的人士... 包括我自己
舒解壓力我還喜歡New age音樂...這首各位應該有印象的,無線的時裝劇/圖書館/商務...都曾經有這背景音樂...
Kevin Kern - Through the Arbor
http://www.youtube.com/watch?v=bPalQyTbeQ4

引用:
原帖由 uknowzip 於 2006-9-16 07:03 發表

廟街古典音樂

講真有時我都會打沙包, 會放車到沒有人到的地方大叫... 多謝 my兄的推薦, 其實沒有 New Age 何來古典, 這次我介紹一位仁兄 Davyd Chong的作品...

表演者: Davyd Chong
曲名: Hopeless T ...
哎呀...據我所知New Age音樂和古典音樂係好唔同的...
起碼New Age音樂家未必有深厚的正統音樂知識...唔好講出道時(指滿師後.)依然連五線譜都唔識睇的高橋正則,連這希臘裔的Yanni大學時都係主修心理學吧...
Yanni-Aria

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-9-22 10:43 發表
死大石,喺處同人猛講古典,下次捉你去聽Concert..................................(我個女那些)!

音樂網聚?小弟又來見識一下可以嗎?

引用:
原帖由 uknowzip 於 2006-12-9 07:41 發表
耶穌旦又快到, 例牌菜又嚟!
講例牌大概應該仲有這首吧...

其實呢...小弟想問這歌的歷史?有資料話十九世紀末作,又有資料話十六世紀已經有...

引用:
原帖由 白貓兒 於 2006-12-11 06:12 發表
十九世紀改編原創於十六世紀(綠袖子).
引用:
原帖由 uknowzip 於 2006-12-11 07:58 發表
據野史講, Greensleeves 係當年十六世紀英国皇室揸fit人亨利八世為狂追這位綠袖子姑娘而作, 究竟佢有冇請槍, 就不得而知, 其實d 英国佬真係幾多情嘅, Й嘢都做得出。
綠袖 ...
引用:
原帖由 slim_dunk 於 2006-12-15 13:23 發表
轉載
所謂的「綠袖子」,據說是十九世紀以前,英國對妓女的別稱,不過當時的妓女通常只賣笑不賣身,而且都是因為家境清苦,不得已才下海,所以才會有歌曲中對妓女如此癡情的男子。我國古代也曾以「紅袖」 ...
這些小弟都有所聞,但邊個真些呢?就想唔到呢...
有時越熟的歌曲越難搵資料...或者講~越難確定那些才是真資料...

無論如果~多謝各位幫忙...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。