推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

43 12
發新話題

[原創] 在 DVD 影碟上發現昔日之星光

我真是唔明,明明發到 806張帖,最後發帖係2009-3-25 22:49 wai1960,
點解到依家我都淨係睇到803# ?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 wai1960 於 2009-3-27 15:39 發表

他父子倆真的很相像,也是第一次真正見識黃飛鴻的盧山真貌。謝謝了。
不知是wai兄會錯tang兄的內文,還是我誤會wai兄的文字。
tang兄指.
其實個張相不是黃飛鴻本人,o個個係黃飛鴻個第十仔黃漢熙的中年照。

Ali 搭嘴:
有說當年有記者問莫桂蘭可有黃的照片,阿莫女士只找到她兒子的照片,因他跟他父親長得極相似,
而阿莫女士亦有跟記者說明這相中人是黃師傅的仔..........
不知當時是那記者聽漏了?還是忘記了?就把阿仔當老豆的照片刋登出來,
至今一直有人仍錯把相中人誤認是黃飛鴻。
29日補回:其實黃飛鴻只有四子二女,黃漢熙是第四子,可能口述位仁兄是外省人,筆記那位把「四」誤聽作「十」,寫成第十兒子。

引用:
原帖由 36D 於 2009-3-28 11:27 發表
小弟自小就是黃飛鴻迷,關師傅始終是我心目中的黄飛鴻。在他教訓徒弟時果種威嚴,李連杰真是無法可及。及有一問題,早期劇中扮演蘇乞兒果位是誰呢?曹達華點解不再扮演梁寬呢?在電影中黄飛鴻一共有幾多 ...
可去香港電影資料館搜查,第一套黃飛鴻拍於1949,
提示要多找幾套片比較演員名字,人手抄寫出來的資料+文章,有時會出錯!
http://ipac.hkfa.lcsd.gov.hk:81/ipac20/ipac.jsp?session=12382X76895QO.5754&profile=hkfa&page=next&browse=20&uri=link%3Ddirect&term=%E9%BB%83%E9%A3%9B%E9%B4%BB%E6%AD%A3%E5%82%B3%E4%B8%8A%E9%9B%86&index=FILMBRP&uindex=&aspect=basic_search&menu=search&ri=6&npp=10&source=192.168.110.61@!horizon#focus

引用:
原帖由 36D 於 2009-3-29 16:30 發表
謝謝師兄!
其實梁寬係點死架呢?
真梁寬的死有傳
他的死因是.......
在比武前一日還上妓院找花姑娘
第二天未上比武台已腳軟軟.........
因為他的好「嫖」,加上當時不聽勸告,就這樣「屎」 。

返入來改改,兄台是問
真梁寬還是電影中梁寬的死?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-3-31 19:10 發表

小弟再翻閱鄧君此書,作者介紹自已說是原籍廣東寶安,在香港出生長大受教育,他曾隨莫桂蘭女仕之義子李燦窩習洪拳,是其門派中人(而非局外人)。「外省口音」之說法有待斟酌。
書中亦有詳列黃飛鴻四名兒子的 ...
tang兄
我之所以寫「可能」口述那位是外省人,執筆者可能聽錯把「四」當作「十」,
李燦窩同鄧君我都唔知佢地係乜水?所以用「可能」兩字。
經你一講李燦窩,我去google八卦一下,原來姓李係講流利廣東話,

留意2:42,佢話:「呢一張相係黃飛鴻第十個仔黃漢熙個相。」
我留意佢說話表現,直覺佢世界仔,講的o野不大可信。(只是本人意見)
何解黃漢熙明明是「四子」,點解變「十子」,就要呢位莫桂蘭弟子同本書作者自己先知,
亦有可能連佢地本人都唔知自己嗡錯!
奇怪,唔見黃漢熙的兒子出來證明相中人係佢老豆?

老實講,我睇黃飛鴻是睇石堅叔
關德興恕得罪各位,好頂唔順佢的登大雙眼,講o野如做大戲的聲調
身手生硬,冇石堅叔咁堅。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-4-15 01:36 發表
Brother B,洪金宝最似。中間個西裝友是誰呀h:" />
話明元家班,中間o個位當然係于占元師傅,即師妹于素秋尊翁,「一葉輕舟去,人隔萬重山」麥炳榮的外父。

第二排左一個男仔熟口面,粵語片見過佢,有對白講的招積細路元庭。
係于師傅前面即元彪隻右手隔離個男孩唔知係咪元俊(吳元俊)?睇勻17個男仔,最靚仔係佢。
重有,第二排左四眼大大個男仔係咪元文(孟元文),佢同家姐元秋幾似樣。

引用:
原帖由 Aman755 於 2009-4-24 21:12 發表

鍾楚紅在星際鈍胎裡使人眼前一亮,徐小明曾拍過一套有海市蜃樓為景的電影,未知是不是叫海市蜃樓呢?
海市蜃樓 當年我為o左睇大漠風景,買票入戲院睇此片,片中演奸角的內地(新疆)女演員個樣似波姬小絲,幾鬼靚。

第一次去澳門係73年,重讀緊小學,個陣時每晚都有對開大船來回港澳,阿媽就擔住擔挑帶埋我搭泰山、廬山午夜對開的大船過澳門,約清晨5點半上岸,跟住去岐關車路等買車飛去拱北,再入中山探親。印象中岐關車的售票門口同上車處對出是海皮,附近除了賣皇母蟠桃、eggroll、豬油膏商店外,還有賣咸魚、蠔油、螃蟹等海產店鋪。
講起皇母蟠桃、豬油膏,搞到流口水。
只可幻想,冇得食  

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-5-5 18:56 發表
鏡頭向左下方移動,現出了占士邦坐著澳門特色的三輪車穿梭民居。

從鏡頭的角度和推進看,這塊招牌不在遠處,而是在這鏡頭民居中之極近處。若然說為了拍攝需要做「流攤」,把一塊假招牌暫時掛在半空(不高過兩層樓 ...
圖片右邊似是海皮,我想那個「澳門娛樂公司」霓紅燈有可能是賊船。
看巴士後的黃色的霓虹燈屋頂

相關搜索目錄: 娛樂

引用:
原帖由 baba2007 於 2009-5-24 01:44 發表
我都係,唔知佢何時過身?
下次click那帖子右下邊的「引用」回覆,就方便大家!

早前在fotoe 見到黎灼灼泳裝照,當時她都30歲
轉貼2張

1935年横卧跳水板  姿態撩人

1935年與男星張翼

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-6-28 19:09 發表
雅芝姐和黃錦燊。

黃錦燊無乜點變樣,真係男人襟老D ,信爾哉!他的那一句愛的宣言:「我愛趙雅芝」,仿如是昨天的事,真的是時光飛逝如斯矣!!

Good night !

http://i20.photobucket.com/albums/b203/ta ...
整乜鬼趙雅芝忘記穿著之忌,黑色衫撞白色胸圍

80年初有句歇後語,叫黃錦燊單相思 –––– 愛(滋)芝病

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-7-9 18:18 發表
石堅叔、關德興師傅,阿華叔曹達華以前合作無間,為觀眾帶來無數娛樂。今俱不在矣,令人神傷 … ...
三位都享得高壽,又有一大班跟著他們電影成長的老/中年fans,他們的離去對中國人來說是笑喪。

相關搜索目錄: 娛樂

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-8-6 20:57 發表

真係好抱歉我都知清楚 仲有個唔同種嘅細蚊女 等D高人瞓醒再算噢。
李小龍同何鴻燊係表兄弟,佢地同一個曾/外曾祖父鬼佬HU TUNG BOSMAN ,既然上二、三代係洋人娶中國女,生的就是係混血兒。
個張相冇可能係1945年拍的,兩兄弟點睇都冇5、6歲咁大。

呢張1963年李小龍回港的舊照,細佬李振輝個樣好鬼。
當年堂姐夫俞明叔都有去接機

引用:
梁無相傳聞是喜歡女的, 為何又會嫁人....
純粹多事, 故有一問...
就是呢個傳聞,我前年曾上這網serach 有否梁無相係五、六十年代移居英國的資料,但我唔知梁無相的英文名字點串,無計!
http://www.findmypast.com/passengerListPersonSearchStart.action

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-12-6 21:58 發表
噢,不識得祝菁添 ,林珍奇我就知係扒王之王嗰老闆娘吖嘛
祝菁係粵語武俠片經常反串扮男仔  
點解講到扒王個老婆就
唔通佢又玩自割

43 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。