推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

龍虎門討論區

再談老祖宗

寫開有條癮, 再談老祖宗

其實老祖宗既型格, 當初設定時可能唔係龍珠式人物, 依照老黃/萬有既傳統, 老祖宗既原型(prototype)大有可能係來自比老金更早期既還珠樓主, 其名著蜀山傳(或紫青雙劍錄)中的劍仙人物之類(丁隱?), 原本可能只係講佢內功深厚, 兼識得只係傳說中存在既御劍飛行而已, 後來卻可能因龍珠熱而變成開山劈石個D場面.

不過點都好, 即使係來自蜀山傳既劍仙人物, 還珠樓主自己都無將蜀山傳寫完, 箇中原因我唔知, 但不無可能就係因為劍仙血魔呢D神怪人物都可以講係永遠打不死的, 已經超出凡人格局 --> 點樣以正常小說既規範黎給予一個合理既結局???

所以舊龍時期老祖宗變成一個尾大不掉既包袱, 後來由黑鬼德以其本身心愛既角色 "東方真龍", 用極其牽強既編排將老祖宗賜死.

希望新龍唔好重蹈覆轍. 誠如喜歡足球兄話嚌, 放老祖宗(或空我)呢類神怪人物落外傳較適合. 唔好擺响新龍搞亂檔.

相關搜索目錄: 小說

邪神終章: 邪神的結局

之前老黃信箱有位仁兄講話, 希望勇哥在羅殺終戰篇時敗而不死, 但功力盡失(?)/功力銳減, 無左蓋世功力既勇哥, 一下子由天上跌落凡間, 受盡人間苦楚...(something like that)

我覺得呢個構想非常有賣點, 試唸下, 勇哥一直以黎都係高高在上, 武功幾乎達至天下無敵, 正派遇著佢只有倒楣(洪東就咁變左鬼僕), 邪派對佢都忌憚七分, 又富可敵國, 仲有又有箖死女唔使本既超MAN外型, 可謂集男人既夢想於大成.

若果睇個大反轉, 羅剎變狗熊, 呢個大反差, 可看度絕對唔低過打生打死既終戰篇, 而且使得 "羅剎轉生" 更注入了人性. 畢竟 "天降大任於斯人也, 必先勞其筋骨, 苦其心志", 目前為止, 勇哥成為羅剎大神既路太過平坦了, 除了年青時遇上天下無敵時受過一D皮肉之苦外, 根本就係平步青雲個隻, 太童話了. 若加上一D心靈挫折(*), 然後再浴火重生, 成為真正既羅剎大神主宰天下, 相信這個角色會更深入人心, 成為真正經典角色中既經典.

* 心靈挫折都替勇哥唸好啦, 可以講在勇哥落魄時, 羅剎女為左愛郎能有東山再起既機會, 在通天教文殊有心設局下, 成為文殊既情婦, 勇哥知悉自己賴以支持既希望, 竟然建築在一個女人(雖然佢對呢個女人既感情講唔上係愛情)身心既犧牲上, 絕對係大男人主義勇哥無法承受(或迫著學習承受)之痛...嘩...個種畫面唸起都咪話唔興奮呀...(我係咪好變態??? =.=")

我唸勇哥呢D折墜情節, 睇到最high者莫若小龍囉...XD...(小龍: 火雲邪神西城勇, 你都有今日咯. 當日渣得好過癮嘛, 我都未渣竟然比你先渣, 我條氣choke到差D突破九陰歸元去到升天境界, 而家心都涼哂囉...)

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-5-18 19:40 發表

唔好話別個討論區,單是這裡也有討論,你不妨重看之前的「王小龍傳討論區」
立刻睇睇...

王小龍傳討論區勁好笑

王小龍傳討論區勁好笑...各位兄弟想像力太好啦...吞晶變精蟲入腦...淫邪面具...條XX連金鐘八關都插穿...笑料太多不能盡錄...

邪神是否已達到無間最終階???

睇完今期新龍老黃專欄, 加埋先前邪神打二郎神&三郎的功力進級表現, 是否暗示邪神已到比一間更高級的無間最終階???
(唔記得邊期, 也唔記得是新龍定風雷傳講, 總之老黃講過易筋最高階是無間)

攞銅聖老俾九陰九章祭旗, 真係老黃既 "風格" 呀!!

銅聖老只能同電王打成平手, 電王卻輕易俾洪東KO, 而家竟然攞呢舊爛銅呢祭小龍既九陰九章既旗, 真係依足小龍傳既風格 --> 小龍你唔駛唸住點威囉...

引用:
原帖由 魯魯修 於 2009-5-22 00:05 發表
銅聖老真係慘,咁耐無出一出就比人試招等埋單...........
呢D 就叫做 "資源回收", 垃圾都做好處理, 好環保...

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-5-22 07:22 發表

無計啦,九章初成,打邪神父子又唔夠打,咁成個羅剎教,好像最勁得番銅聖老,不搵佢祭旗,仲可以找誰呢?
同埋睇埋下期邊打先,如果幾招之內KO銅聖,都唔算侮辱緊呢套武功嘅
球兄, 可能當日銅老响白蓮之戰表現得好廢, 所以俾我有種感覺 --> 出白鷲都好過銅老, 起碼小白同小龍曾經打過, 小龍仲俾佢偷桃成功, 有戰績兼有牙齒印, 好睇好多...

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2009-5-22 12:36 發表

當時白鷲已經唔夠小龍大咯啵,如果宜家再同小龍打,肯定輸得更難睇。
話曬
嗯? 有分過勝負了嗎??? 我以為個陣只係交個吓手, 但因為要走人而無分勝負...

引用:
原帖由 金拿督 於 2009-5-24 23:22 發表
呢次小龍又有得威喇﹐希望果過程可以好似無敵收拾天掌佬時咁他條﹐一招白骨陰風爪就鏟入銅聖老果豬頭道﹐再將D血肉精華吸為己用。不過陳傲雲同翻江蛟就九成九唔會理會銅聖佬死活而會穩機會挾持班女流。雖然論人數佢地 ...
我就希望老蛟會同銅老聯手對付小龍, 因為如果只得個廢銅單挑九陰九章, 真係大材小用, 殺雞用牛刀...

引用:
原帖由 桃花居士 於 2009-5-25 11:53 發表
真不明白,當年銅聖老,銅像功頂峰都只係得金鐘罩九關貨仔
就想去爭白蓮教主位
塗冰又會咁傻跟佢

係呢?小虎又幾時練九陽天殘腳?
好早期佢對腳斷過,用天蠶絲駁番
係咪即係唔駛再打斷腳,就可以即刻學成?
u can say that again, man!!

尤其見銅老只能同電王打平手時, 個時有感覺點解以佢咁既貨仔, 都夠膽死反叛...

用九陰九章來撼低銅像功都要咁多招...

用九陰九章來撼低銅像功都要咁多招至搞定, 有D解high既feel...
如果寫銅老老蛟同傲雲三人聯手, 咁就好睇好多囉...

下期肯定係 "封面殺手"...

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2009-5-28 18:37 發表
我覺得今期唔錯,雖然小龍o既對手只係爛銅爛鐵,睇落比較 "削",而小龍肯定係未盡全力,見招拆招,一招一式演繹得清脆俐落,嬴得十分精彩。

但係,我唔係好喜歡下期果個封面,令我勾起舊著時小龍被激光射到全身穿 ...
宗兄淡定, 下期係 "封面殺手", 內容唔會同封面相同啦...

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2009-5-29 10:19 發表

Kevin 老弟, 諗深一層, 其實都應該唔駛為小龍過份擔心, 小龍而家已經身負九陰真經頂級功力, 無理由連個 disco 波波都打唔爆, 所謂今非昔比, 舊著小龍無論內功同掌法都同而家小龍差成九里遠...

再講,之前老黃 ...
雖然我覺得老黃仍然唔係好想煲起小龍(睇小龍九章大成既對手就知), 但而家既小龍已經好難令人聯想起舊龍個件廢柴咯. 依家陣既描寫黎睇, 就算面對舊龍個激光球, 以九陰九章(唔想話頂級, 因為仲有九陰歸元未交待)加上升級版降龍掌, D激光射到黎, 都比D掌風掃開啦, 駛鬼好似舊龍咁騰雞咩...

舊龍個件, 到死個陣都唔係邪神白級既手腳, 依家起碼可以令邪神谷到黑級對打掛???

相關搜索目錄: Disco

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-5-29 22:22 發表
老邪和邪神,真的有可能反面
睇翻 "我係黑龍" 個期, 加埋近排邪神 "弒父不力" 既劇情, 我有個感覺, 黑龍會在不久既未來, 可能為左將羅殺教導入正軋或還老邪人情, 真的變成羅殺(代?)教主, 個陣黑龍有可能會同班手足有衝突...

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2009-6-1 10:56 發表
其實九陽同九陰頂峰係咪應該勁過金鐘罩 10 關 ?如果咁計,黑龍o既排位應該跌到第 4 位 (Big 4 計) ?
我都唔係好明, 即使無12關, 點解唔將黑龍一次過升到11關??? 唔好話俾我聽 10 關功力等於九陽九陰最終章呀大佬...

仲有, 黑龍10關大成後, 會搵邊個黎祭旗???

引用:
原帖由 gunman_keung 於 2009-6-1 19:26 發表

各位大大記吾記得黑龍身體內重有幾粒舍利子.........

會吾會黑龍今次會因有舍利子幫助而被天雷劈到通左11關

如果吾系洪東個陣法就會有個明顯到暈的缺點..............九陽+九陰+金 ...
個D舍利子唔係已經為左黑龍通上9.5關而消化左咩???

引用:
原帖由 王風雷 於 2009-6-1 19:20 發表

因為當世金鐘罩最勁果個一定要係金羅漢
所以佢地無得同埋一齊11關
黑龍要上11關可能要等金羅漢死左/上左12關先得
"當世金鐘罩最勁個果" 應該係 "空我" 掛???

引用:
原帖由 王風雷 於 2009-6-1 22:16 發表
佢係龍虎門無出過場所以我無計佢
同埋我真係極度唔想佢同老祖宗出現係龍虎門
count me in!!

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-6-4 17:43 發表

99%死唔去,但坦白講,如果人力可以打爆鈦金屬,可抵擋能切割鑽石的鐳射激光,真的無野好講,小時候,看老夫子之水虎傳(真的百看不厭),其中有一段情節,有人個奸官(張團練?),拿住把寶刀想殺老夫子佢地,點知老夫子只用 ...
如果媚娘死左, 會增加雙方仇恨, 繼而增加黎緊既三皇戰邪神既張力.

玉兒出街都攞住把寶劍, 睇黎應該會用把寶劍飛劈個激光球.

又或者用寶劍擋激光, 撐到邪神翻黎, 咁呀勇哥就渣渣淋為左玉兒停左D激光...

差D唔記得左咩 "救命一招" 添, 可能小龍會用埋 "九陰大霹靂" 黎打壞(唔係打爛)個激光球...

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-6-4 20:55 發表
小龍真冇骨氣,竟走去練殺契媽仇人的武功
球兄, 江湖規矩, 成敗論英雄, 過程不重要, 結果才是最重要.

若果有朝小龍真係用 "大霹靂" 隊箖左東方無敵為厲貞報仇, 咁無敵真係應左 "作法自弊" 呢句成語囉...

清末民初個陣, 都成日講 "師夷之長以制夷", 若果當時中國講 "骨氣" (或國格) 而唔去學西方當時既長處 (科學與民主), 咁我同各位都無機會享受到 中國數千年以來最豐富既人文&物質生活咯...

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-6-4 23:18 發表

...講回小龍,小龍如果好像晚清咁廢,咁學其他更強武功,尚算正常,但佢已經擁有最強掌法-降龍十八掌,他亦練成第9章,足夠駕馭陰風爪,九陰能與九陽齊名,招式上亦唔會差過九陽,一般來說,緊係覺得人家的武功更高,才學人地,係咪小龍認為大霹靂強過降龍十八掌,優於陰風白骨爪先? 而且小龍的降龍掌和陰風爪相信還未到極峯,點解唔練好自己武功
小龍用陰(寒?)風爪殺了白蓮前任三將軍後, 洪東在樹洞斥責小龍妄用這禁招, 仲要小龍他日練上 "九陰歸元" 才可用此爪招 (這也是我成日講老黃要交待九陰歸元既原因之一), 所以小龍目前應該仲未可駕馭陰(寒?)風爪既邪毒...

至於降龍十八掌無錯係書中講既絕學, 但無一招像小虎既 "毒龍鑽/霹靂狂龍/聚龍一擊" 那些必殺招式 (連黑龍都有 "鬼哭神號/追魂十五滾/落魂樁" 呢D超必), 睇佢地打金如來同劍痴, 都係要小龍hold住對手, 然後叫小虎出必殺技, 降龍掌碰著降龍腿, 老實講真係有D比唔上, 所以學 "大霹靂" 成為降龍掌外既必殺技, 應該係正確既選擇吧??? 但小虎就不必轉為腿招了吧, 自己已有咁多必殺技仲要加多招 "腳底放波"????

回復 8420# 的帖子

果位讀者可能無睇射鵰&神鵰, 郭靖堂堂男兒身, 都係練左九陰真勁(有個仲勁既名叫 "九陰神功", 係經中末段個篇竼文所錄下既神功), 佢既降龍掌至咁勁...

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-6-5 14:25 發表

講起腳底放波,其實呢招真的好陰毒,試問有誰會想到對手,可以用腳打出"龜波氣功"
老黃咁照住佢契仔, 話唔埋俾小虎將大霹靂融滙成新版天殘腿, 當然會有另一個名稱, 但威力相仿, 腿招都係有超強爆炸力...

回復 8420# 的帖子

Ken兄對九陰真經既來歷講得好岩, 但其陰柔屬性則連老金自己也肯定的, 倚天第一集有講, "九陽神功" 創始人是因為看過 "九陰真經" 後, 認為九陰太偏陰柔, "極陰會成災" (something like that), 於是自己就創出 "九陽神功", 意在矯正九陰真經的偏柔, 所以理論上 "九陽神功" 才是 "剛柔並濟" 的內功, 但結果卻偏剛陽...

至於我講九陰及降龍掌源自易經, 是因為九陰在新龍初出時, 依稀記得老洪同小龍講解九陰時, 說九陰真經不同一般內功, 要練九陰就要先識易經...或者我記錯囉...

但九陰(或九陽)其名, 確係跟易經的乾陽(極數為九)坤陰(極數為六)這類學說有關...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。