推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 owen517 於 2006-10-15 09:41 AM 發表

編劇應該mark低d時間,同埋得閒翻睇(雖然翻睇可能會一把火,咁編都得?),保持記性,唔好前言不對後語!
其實係現今既電腦世代,D編劇應該想辦法建設一套簡單的"新龍資料庫"系統來存取眾多角色的資料(包括年齡&武功級數&有待交待的伏筆等),唔使自己硬記(亦有可能會記錯),亦唔使用紙去mark低咁冇效率既人工化作業流程。一切交俾資料庫來處理,要查就透過user interface來得到資料,要新增或修改或刪除資料亦可透過user interface來處理。咁樣就唔會發生前後劇情或角色設定不一的情形。呢D系統很簡單就可以建立,就睇下老黃有冇咁既vision去做囉...

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 腳指尾拉西 於 2006-10-20 11:16 PM 發表
其實金鐘6,7關已經可擋利器,
只係昆蟲既刺.
點解老仙會認為可以對付高手,
點解痴由又真係咁狼狽,
唔通佢連金鐘7關護體能力都冇?
即使強如易筋黑級,亦無法有金鐘7關的刀鎗不入既能力 --> 邪神既左手都曾經俾劍妖劃左一野啦。內功等級可以比較,但內功特性應該無法轉移掛...

引用:
原帖由 kincs 於 2006-10-21 04:06 PM 發表

不! 之前講過易筋藍級都可以刀槍不入
多謝Kincs兄糾正,原來易筋藍級以上都可刀鎗不入。可能個次劍妖個把玄墨劍係寶劍先至能夠劃傷邪神手背。

睇番這張資料圖片,照計易筋絕對有理由排名在金鐘罩之上,因為彼此都能刀鎗不入,但易筋攻擊力優於金鐘罩,而且沒有罩門的弱點(金鐘罩要到12頂關才沒有罩門)。又易練過金鐘罩,易筋名符其實係三(或四,若計埋洗髓經)大神功之首。

不過,可能D老編失憶,身負易筋藍級的夜梟闖劍妖個老巢個陣中伏,俾哂D刀鎗貫體而過,仲要嗌救命咁低庒,所以先至俾我有個"易筋經"不能刀鎗不入"的錯覺囉...

引用:
原帖由 isxman 於 2006-10-27 10:30 AM 發表
o下~~~~~~~
今期又係比人呃o左$14,
真係佢班老編炒o左去啦~~~~
求其在這處請個BROTHER去做編劇,都好睇過而家萬倍~~~~~~~~~
唔通香港漫店冇即期既漫畫睇,否則點解唔去漫畫店租黎睇? 而家新龍(除左小龍哥發威個幾期同最初大龍頭&王海蛟之戰等)根本不值攞HK$14來買黎激氣...攞個14蚊黎食野好個...

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-10-27 03:47 PM 發表
大家有冇留意到,今期出現了什麼「二阿哥」、「四阿哥」字眼,原來鐵家是滿洲人!
阿哥是滿語,意思就等於少爺,後來滿清入關,「阿哥」便成為清朝皇帝兒子的專有稱謂,現代人點會無啦啦自稱做「阿哥」!
以前小弟都講過老黃可能有睇過"康熙皇朝"."雍正皇朝"等劇集,就咁將D皇室那些兄弟為權為利而鬩牆的劇情搬落在通天教去囉...反正通天教同白蓮都有皇室既架構(有丞相.六部等...老天尊即太上皇-->皇太極???)

快就冇,超平既就有...係台北

引用:
原帖由 lcy2k 於 2006-11-6 06:33 PM 發表

我唸佢係想問網上邊度有得睇....
我都想要知道邊度有得睇最新最快嘅新龍....麻煩各位大佬邊個知道嘅話唔該單聲.....
快就冇,超平既就有...係台北,每週六,仲係即期ge,只需HK$1蚊多D租黎睇。最岩睇"新龍"呢D2線漫畫...

大哥,唔該send條link俾我啦,多謝先!! ^^

引用:
原帖由 kit_yin 於 2006-11-7 10:05 AM 發表

我知道邊度有得睇,但我驚o係度post條link
出來後果度會比人剷走,邊個想要o既話搵
我,我e-mail條link比你地
大哥,唔該send條link俾我啦,多謝先!! ^^

引用:
原帖由 kit_yin 於 2006-11-7 10:38 AM 發表

已send左短訊息比你,睇下收唔收到
好早就收到啦,唔該哂!!!

洪東可勝唐恨,但要死

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-11-9 05:38 PM 發表

老妖o既閻羅勁可能已經令佢本身進入左假死狀態,就好似九死邪功咁,先死而後生,話唔定老妖遲 d 醒番之後,功能會突破至 20 層天都未定。

洪東功力應該同佢師弟唐恨差唔多,兩個人遲早都會打鑊甘。我 ...
洪東可勝唐恨,但要死(可以話唐恨敗後假裝認衰,然後玩偷襲,害死洪東),咁先至可製造龍記與醉魔既仇恨,最後由洪東傳人小龍哥報仇打死醉魔,大快人心。

小弟有D唔明...

引用:
原帖由 8366 於 2006-11-10 12:18 AM 發表

依加只有黃生先至可以請救到老妖啦
小弟有D唔明,有很多這裡的大哥都希望正派有D人瓜柴,而家話老妖得番半條人命就立刻唔想佢死咁,好似同先前既論點有D矛盾咁...

月亮係邊個方位?

呢個問題同新龍無關,但小弟又唔知點入"四大名捕"討論區,唯有係度請教各位大佬...

其實呢個係小學生既問題...
話說今期名捕中有個肓女背著個男人,背著月亮而行(個景畫得應該係深夜個隻,唔係就黎天光個款),個男人話去唐門應該係向東方走,就係咁話個肓女走錯方向 (即西方)...小弟唔明,背著深夜既月亮走,應該係向東方,所以個肓女無走錯方向至係(雖然個肓女係故意走西方)...請問係小弟既常識唔及一個小學生,定係劍橋寫錯?

各位有睇開"名捕"既大佬可否為小弟解開呢個疑團?

PS: 話時話,論劇力及追看性,小弟認為"名捕"遠勝"新龍",雖然大家都係大大格...

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-11-20 03:59 PM 發表

下期會唔會係講洪東傳授小龍「亢龍有悔」呢?
唔係掛? 又學射鵰咁分批教? 小弟記得係樹洞時小龍曾向洪東講過已練熟十八掌,仲要演練比洪東睇(後來因事作罷),應該唔會咯...

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2006-11-20 10:26 PM 發表

我都覺得係咁
以宜家新龍既兒童刋物作風(連老妖都唔捨得俾佢死),很有可能,但小弟更期待這也是洪東人生既最後一戰,最後戰勝唐恨但比唐恨暗算而死(好似舊龍咁,楊家五郎八卦棍傳人用禪棍勝了棍痴,卻比棍痴暗算而死)。洪東死有兩個好處,第一個自然是製造仇恨,為小龍日後大戰醉魔鋪路;第二個係減少重複,龍記已經有黑龍阿柴都係練金鐘罩既,而家又有洪東小龍兩對降龍掌係度,實在太"人才濟濟"啦...

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2006-11-23 04:06 PM 發表

我諗洪東重勁過月聖使小小, 不過唔知佢用咩內功推動降龍十八掌?
其實如果唔需要顧及龍虎三皇先係主角, 安排一場洪東, 月聖使加埋金童圍攻東方無敵, 可能真係會結束左白蓮篇!
噢! 又係降龍掌發威既一期,仲係打到好勁個隻喎?,雖然唔係小龍出手,但咁既情節小弟都好想睇...呀~~~仲有兩日先有得睇呀~~~係台灣打工既悲歌呀~~~~

廢功咪可以練九陰真經囉...

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-12-9 01:13 AM 發表
老黃結尾 d 說話, 令人覺得四龍好似會死咁. 佢為通天教打生打死, 而佢 d 兄弟都無打算救佢, 真係無乜人性可言.  

老妖o既閻羅勁其實都係邪門武功, 但之前洪東都無話要廢老妖功力, 所以相信風雷多數會無事, 而 ...
雖然小弟並未可以睇到今期新龍,但看了各位大大的評論後,預估下期四龍既救兵可能會係廣法堂白俊,原因係廣法堂想通天教欠佢一個人情,好為日後兩方stand off時預留一條生路...

洪東要廢風雷武功可能係佢認為風雷體質不宜修練冰火七重天,而且仲有"心臟病"隱患,所以索性好似小龍咁,廢功後改練九陰真經...(不過小弟都認為可能性好低囉...)

四龍既26層天~28層天的問題,同上期電王出道背景有前後不一既情形,都是同一個原因: 缺乏database system。小弟一早就講過新龍既編劇層應該唸唸建設一套劇情&人物既database(台灣叫資料庫,大陸叫數據庫,唔知香港翻成什麼) system,因為人物太多,劇情又以天女散花咁進行,並非人腦可以控制,將D資料通通存入database,要查就透過系統的UI黎得到結果,並唔係難事,而且完全避免前後不一的on9場面。仲有,透過database可以做到資料分析,睇下邊期銷售量較高,推論出讀者喜愛既元素(雖然D編劇多D上黎呢度都可以攞到料),做到畫得準確,睇既enjoy,咁既win win局面,相信唔會有人反對掛?

如果新龍老編同意,小弟願意替你地建立這個database system,酬勞只要每期郵寄過黎台北"新龍". "四大名捕". "神兵" & "天子F" 就OK啦...

相關搜索目錄: Database

引用:
原帖由 王風雷 於 2006-12-14 06:29 PM 發表

同醉魔一鬼樣
醉步+螳螂
可以昇華為 "醉螳螂"...
而且變埋酒鬼,成日渣住樽酒...

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-12-16 12:43 AM 發表
其實龍虎門到目前為止都出左好多女角架, 不過就無乜作為, 同埋好耐先出一次場. 好似蜜兒, 南宮靈之, 毒娃, 真弓 . . . 老黃大可以將佢地分配一下俾群英.

洪東真係好犀利, 連醉拳都識, 佢而家就好似舊著時 ...
新龍既洪東真係勁過舊龍個件好多倍,不單精通丐幫三絕,而且內功高深(連萬伏電壓都可頂得順,我唸只有教主級人物至做得到)。以咁既quali,醉魔應該求神拜佛唔好撞到洪東,而唔係on99咁搵洪東報仇。

第一,論內功,醉魔可以頂得住萬伏電壓嗎? 第二,論招式,洪東連醉拳都識,做到知己知彼,醉魔卻不會降龍掌,而且丐幫三絕中又以降龍掌最強。所以除非學狙殺老妖般搵其他高手(如唐萬仇)兩個打一個,否則隻dup,搵唔到理由洪東會殺唔到醉魔。

話時話,當初洪東要小龍繼承其衣缽,點解唔將丐幫三絕都授予小龍? 如果唔係而家傳俾風雷,咁洪東歸位後,醉拳咪要搵醉魔教? 其實小龍有後母心結,終日鬱鬱寡歡,借酒銷愁既機會應該會比風雷多,正是練醉拳最好既人選。

嘩,講起真想睇小龍盡演丐幫三絕,降龍打狗醉八仙齊出,柔中有剛,剛中藏柔,可至剛亦可極柔,盡得易經天人合一陰陽調和既學說至理,加上九陰七章既拆橋功力,除左教主級人物,真係邊個都唔赦!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-12-16 10:56 AM 發表
非常同意。單打獨鬥,洪東戰醉魔應該係可以穩操勝券。因為洪東唔單止功力深厚,而且招式上修為更瓦暆W沽一味,來來去去都係得醉八魔拳法。

之前有人話洪東可以同金聖老一爭長短,但我覺得就未必可以喇。金聖老 ...
亢龍有悔係咪最後一式就唔多清楚(金庸好似都冇提到),但此式可算係降龍掌既"典範"招式,將易經含意發揮得最淋漓盡至的一招,"射鵰"借洪七公之口講出,精通此招即可旁通其餘十七招(something like that),它亦係十八掌中威力最強的一招 -- 招出留力,並非一般武功招式追求"愈勁愈強",的確係非常獨特的構思,給人感覺雖然只係一掌,但餘勁不盡,威力可以"無限無盡"來形容。

若果有朝一日小龍去到九陰之巔既"九陰歸元",小弟認為此境界應該更勝易筋黑級&九陽頂級"九陽啟泰",因為依照洪東口述,故老相傳,九陰原創者練至頂峰,即趁月華最盛(即"九陰"之名由來)之時升仙而去了,雖然只屬傳說,但起碼有這個可能嘛,即九陰真經已屬"神道武功"之列,自然較"凡人"級的九陽易筋優越得多...(吹水吹得有D過火...各位多多包涵...)

小虎最有可能最快到達九陽頂級,因為老編一定會度橋令佢老豆王伏虎將一身八陽功力盡數輸給小虎,之後又話小虎武學天份萬中無一咁高,借八陽基礎一舉衝上九陽頂峰咁...

寫到呢到,真係覺得老黃既仇兄情結好深,雖然已有意將小龍脫胎換骨,但一樣都係輸功,擁有九陰八章功力既厲貞傳到小龍卻只得七章功力,但個人好深信將來王伏虎傳功一定會傳到八陽給小虎,唔知點解,就係有呢種預感...

而黑龍亦相信會係苦盡甘來個隻,記得當初黑龍係通天教落難時,老黃就係佢週記講過往後黑龍既遭遇唔會好得去邊,但若撐過,則得益會非同小可(something like that)。照估計可能就係老邪感激黑龍相救之心,運功助黑龍去到10關作為報答(兩不相欠嘛)。

至於小龍就得食自己lu...慢慢練個部難到九彩,又唔可以接受異種真氣既九陰真經啦...到臨老快死時都係得九陰八章,死後升天咪練成第九章囉...

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-12-21 02:48 PM 發表
我都睇左今期,覺得讀者來信果位 "阿豹" 講得好好,完全係好多讀者o既心聲,希望老黃引以為鑑,檢討下自己 d 武功 setting,唔該。

今期個書名係咪調轉左?上期話今期叫 "憤怒的黑龍",但 ...
老祖宗,可否賣那個小龍年曆卡給我? HK$100 可以嗎?

引用:
原帖由 Gunners 於 2006-12-21 09:43 PM 發表
原來上一期既下期預告出錯, 搞到兩期都叫"憤怒的黑龍"!!
下期應該叫 "憤怒的讀者" (因為今期被書名騙了)...

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2006-12-22 02:05 PM 發表

小龍斷市咩??????????
大哥,我係台北搵食呀,有錢都買唔到個隻呀!!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-12-22 02:46 PM 發表
Kevin Liu 大哥,你想要張年曆咭,我可以寄俾你。

你唔好咁客氣,如果我真係收你o既錢,我就真係連師奶都不如,咁樣貪小便宜法。

所以,你喜歡的話,我寧可給你作珍藏 !  
宗兄豪氣!!

但若就咁就攞左你張年卡,無嘢送番俾你好似有D唔係咁好,若果你認為收錢不好,這樣吧,你工作中有沒有一D成日重覆或需要統計之類,我幫你寫程式自動化佢減輕你工作量,或者回送你一本一位從office boy爬到飯店總經理的出色傳記書給你,如何? (小弟是個書蟲,沒什麼其他好東西回贈了...)

小弟先將地址PM給宗兄...先行謝過啦!!

宗兄也PM閣下的地址給我,好等我回送吧!!

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-12-22 06:06 PM 發表

我都有張火雲邪神既年曆咭, 有興趣, 送給你又如何???
多謝谷兄先,所謂貴精不貴多,小弟只要龍哥張卡就心滿意足了...唉,由舊著件廢柴同佢打氣到而家,好似有D苦盡甘來既感覺(我同書中既龍哥心境好似...)

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2006-12-22 07:02 PM 發表

SORRY∼

我都有張小苦,要唔要??寄比你又如何??

你下次回港請我飲杯凍檸茶算啦 
佳兄謝啦,可惜小弟無論對新舊龍既小虎都沒什麼好感,覺得老黃太大細超啦:

在舊龍,九陽小虎練,小龍卻只能練九陽既前身金童寶典,後來改練陰世奇經更係越練越渣,成日比人打到嘔電,仲要親眼睇住自己條女比大仇人老強...

在新龍初期又係大細超,小虎可以得到王降龍輸功練齊龍虎氣同17式腿法,小龍卻只得食自已,仲係只得咩降龍氣中級,只能練12掌...頂,越寫越想X@#@$#@....

不過最後還是多謝佳兄既好意啦!!

相關搜索目錄:

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。