推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 小小力 於 2007-4-20 09:15 發表

因為下期叫「怒破醉八魔」,所以我估醉魔唔死!!
唔死,但斷其"五肢",令佢"生不如死"...呢D人渣,由舊龍憎到新龍都非常乞人憎(因為佢既出身係新舊龍都無變)!!

引用:
原帖由 小小力 於 2007-4-20 09:18 發表

老天尊勝在冇頭痛!!
但佢"另一個頭"可能有癮疾...

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-4-20 09:21 發表

可能又有其他隱疾未透露呢?  

佢既軒轅驚天訣功力, 應該接近黑級浮圖!  
我睇怕老天尊功力應更勝目前各教主級數人物的頂峰神功,如果唔係,老天尊一角會失去影響力同吸引力。

引用:
原帖由 小小力 於 2007-4-20 09:24 發表

白蓮教唔係挑釁泰國三幫,只係想打入毒品市場,而通天教有唔會無啦啦俾D貨白蓮教, 咁, 白蓮教唯有做D野囉!!
嗯,力兄咁講又不無道理喎!!

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-4-20 12:31 發表

0甘谷次郎对眼好番会唔会变成LASER眼,可以发射死光?
仲會對D罪犯講 "You are under arrest!"...

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-4-20 16:02 發表

佢老婆為佢忍辱負重,醉魔竟然忘恩負義殺左佢,奸角當中,醉魔可算是人渣中的人渣! 

「洪東,唔好俾佢死得咁易! 」
對!! 好一句"人渣中的人渣"!!

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-4-20 17:04 發表

我怕洪東心軟, 只係廢佢武功而不殺佢!  
當年洪東咪廢過醉魔武功囉!! 點知俾佢用72天罡復功,我係洪東都唔會重蹈覆轍啦!! 仲玩廢功?? 若果"斷五肢"太殘忍,挑斷手腳筋如何? 俾醉魔有1000天罡都無用。

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2007-4-20 11:03 發表

如果洪東係勁過白無涯的話,基本上已經可以食硬醉魔啦。醉魔只係差不多等於老妖,玄劫果 d level,隻 dup 的話洪東肯定係大熱門,sure win !

除非仆街醉魔出蠱惑,例如扮死狗,跟住就偷襲人地要害,否 ...
洪東除左功力高過醉魔,仲有就係連招式洪東都佔上風:小弟曾經講過,洪東連醉拳都識,可以做到知己知彼,但醉魔卻不懂降龍掌;加上丐幫三絕中尤以降龍掌威力最猛,所以單論招式,洪東已經佔足9成9贏面。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 kincs 於 2007-4-20 20:23 發表

睇唔睇到白骨對機械手呢~
科技先進ar
最好都係一野亢龍有悔打爆佢個頭
打爆頭一勞永逸當然係好,但依而家新龍既"兒童刋物"格局,能否出現都成問題喎???

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-4-20 20:41 發表
大家都覺醉魔會向洪東用毒,我都係諗,但問題是醉魔識用d毒咩?唔通向洪東噴「口氣」?

另外我覺得龍虎門班人,唔會插手,理由是洪東已向醉魔保証,如果醉魔殺得了洪東,佢可以安全離開,而且洪東強調「洪某 ...
但師恩比海深,如果我係小龍,見到洪東因醉魔用詭計而身陷險境,我會不顧什麼"道義"而去搶救思師。最多解決危機後放走醉魔,洪東亦應該不會責備小龍,畢竟個徒弟仔為救自己而破壞約定而已。

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-4-21 09:24 發表

不如用「打爛西瓜」代替打爆頭!
係喎!! 點解我唸唔起...以前舊龍都成日用,後來星爺套"鹿鼎大帝"都用咁既手法來代替殘忍畫面。

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-4-21 09:14 發表

但係咁喎,醉魔是奸人,佢用詭計是「正常」喎,而且個約定,只是講其他人唔可以幫拖,殺到洪東,可安全離開,原則上醉魔用任何方法殺洪東,也不算犯規!

如果我是洪東,小龍好像你所講咁做,我當然知佢苦心和感到欣慰 ...
救到恩師,受一D掌傷又何妨?

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-4-21 14:59 發表

噴口氣機會好大, 但東方獨係度, 洪東應該無事!  
但醉魔開波前又狂隊XO,滿口酒味,混埋毒氣噴過黎就難頂啦!!!!

(中左招既洪東:"嘩!!D毒我仲可以用內功鎮壓住,但D酒臭味超級難頂呀...我都唔飲酒既...我暈啦..." @...@)

怒破醉八魔 -- 洪東武功勝醉魔,但有可能遭醉魔暗算而香雞

怒破醉八魔 -- 洪東武功勝醉魔,但有可能遭醉魔暗算而香雞。

今期已有伏筆,醉魔不將毒素排出體外而留在體內,就係有可能用於唔夠洪東打時,用來作自保的最後招數。加上今期玉郎信箱有暗示過正派有可能會有D人香雞,所以小弟推斷洪東會打贏,但卻受小人暗算而無命。呢筆血債就等小龍去跟醉魔呢條PK追討。

(雖然大家一致認為東方獨可解毒,但洪東與醉魔決鬥時,醉魔猝然用毒暗算洪東,東方獨還未來得及為洪東解毒,醉魔已可向中了毒的洪東下毒手了...)

洪東之死,令小龍僅存的"孺慕之情"化為烏有...>*<

本來小弟在洪東加盟龍記之初,十分不以為然,認為群英繼黑龍阿柴這對"金鐘雙雄"後,現在又多了洪東小龍這對"降龍師徒",群英武功重覆得好緊要,所以那時常常認為洪東&阿柴一定要死。

但現在唸唸吓,小龍真命苦,王伏虎俾"狐狸精"迷住而抛妻棄子,自細與親母相依為命,無享受過父愛不特止,王大媽仲要早死(應該係鬱鬱寡歡,心病作崇,藥石無靈個隻),搞到未成年已要在黑道打滾求生存,仲因而身不由已咁染上毒癮...

相反同時期佢個同父異母既好細佬,父愛母愛無一有缺,而且日常生活重心除了練功就無其他野了,多單純幸福呢你話!!

而家即使王伏虎落腳龍記,但佢對小龍應該無對小虎咁有親情。畢竟小虎係自幼睇住佢大,小龍就只係有血緣的兒子,兩仔爺沒有經過長時間相處,親情既厚薄同小虎差好遠。而且中間仲夾著個"狐狸精"媚娘,我唸小龍好難响王伏虎身上得到咩野父愛...

所以,小龍只能從已故的契娘厲貞中暫時重溫母愛,係師父洪東身上從孺慕之情滲入左亦師亦父之情,以補償自幼失去的父愛。

但若洪東真係就咁俾醉魔呢條PK暗算而歸天,咁小龍又回復番"子欲養而親不在"既孤單日子...即使武功脫胎換骨又點,係"親情"呢part,仍然係小龍人生中一大遺憾。

(感謝蓮兄提點白字,3Q!!)

引用:
原帖由 金拿督 於 2007-4-23 01:26 發表

我唸唔會o既﹐話晒洪東功力深過醉魔﹐如果D毒威脅唔到醉魔﹐就更平n消耗部份內力o黎鎮住D毒﹐出招速度同勁道就會打折扣﹐要傷到洪東就更加難。
希望係咁啦...

引用:
原帖由 金拿督 於 2007-4-23 01:26 發表

我唸唔會o既﹐話晒洪東功力深過醉魔﹐如果D毒威脅唔到醉魔﹐就更平n消耗部份內力o黎鎮住D毒﹐出招速度同勁道就會打折扣﹐要傷到洪東就更加難。
但既然要用內功鎮毒會影響功力發揮,點解大戰前夕醉魔唔將體內毒素完全迫出體外而要留係體內呢?唯一原因,就係醉魔根本想用毒暗算洪東,繼而擊殺對手而安全離開,從沒有過光明正大決鬥既想法。

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2007-4-23 23:02 發表

我想問,洪東勁定金童勁???
邊過勁要打過先知,但論對群英既恩惠,洪東大過金童。金童只係提升石鐵功力至達魔金身;而洪東先令廢功後的小龍重拾鬥志,繼而使小龍武功脫胎換骨,"九陰降龍,百棒打狗",令龍哥完全判若兩人。後黎落腳龍記,先點醒小虎留力之道(降龍掌既精髓),再減輕風雷冰火7重天既心病隱憂,仲教埋佢醉八仙,令風雷內外功得以同時提升。

可以咁講,若果洪東不幸俾醉魔暗算而死,龍記至少有大弟子王小龍."關門弟子"王風雷及半個弟子既王小虎千里追殺醉魔。

引用:
原帖由 小小力 於 2007-4-24 15:28 發表

如果小龍得九陰七章,功力只係同黑龍金鐘八關差唔多…
似唔似呢?? 小龍一掌拆橋黑龍得唔得??
如果"電龍"由黑龍咩飛就可以,唔好話斷橋,打爛飛機都得!! (除了王小虎,老黃最喜歡黑龍,他也講過自己性格好似黑龍)

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-4-24 16:53 發表

九陰七章同金鐘八關其實差不多, 但降龍十八掌變化多端, 加上打狗棒法, 更有名師指點, 小龍表現自然處處勝黑龍一籌!
在小龍還沒upgrade前,黑龍又何嘗不是處處表現更勝小龍呢?! (例子小弟以前已寫過,不再重覆了)

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-4-24 22:30 發表

希望將來黑龍會,學到正宗的陳家「刻骨爪」!
其實陳家絕學,攻有"刻骨七擊+銘心一爪+如影隨形",守有"無影無蹤",攻守兼備,而且搭配一流,攻守可在極短時間中互換,已屬於超一流武學。記唔得記得當初黑龍從蓋世堡平安歸來時,群英初會黑龍既陳家絕學,個個領哂野,最後仲攪到當時未upgrade前既小龍當場自卑添。

只是現在重心好似放左小龍度,黑龍無咁好發揮既機會而已。若要真寫,八關金鐘罩+陳家絕學+摧心錐十字追魂棍+追魂十五滾+落魂樁,絕對可同小龍既"九陰降龍+百棒打狗"分庭抗禮,一D都唔輸蝕。

當然,若認真寫雙龍聯手,盡施本身絕學,絕對精彩可期。以目前雙龍功力級數,聯手打金聖老邪神或聖上都應該會好精彩。希望短期內有呢D劇情出現吧!!

引用:
原帖由 小小力 於 2007-4-25 01:05 發表

雙龍上次打棍妖都差D失手,仲話打金聖老??
記唔記得上次三皇想打金聖老,佢老人家一招太陽拳,三個都企哂o係度...點打??
力兄,小弟說的是 "認真的寫" & "盡施渾身解數" 個隻,因為以雙龍目前的功力及招式,若全力施為,聯手起來應該唔會好似當初會金聖老時咁廢。當時金聖老初出場,要俾佢老家攞彩嘛。

引用:
原帖由 金拿督 於 2007-4-25 02:04 發表

點都有機會o既﹐三皇咁醒﹐再有機會同金聖老交手應該都會戴住副黑超打。上拜雙皇聯手都逼到棍妖自殺啦﹐呢拜如果三皇聯手o既話﹐金聖老可能會話佢好羨慕月聖使然之後自殺。
咁雙龍若同聖上打,聖上可能又話佢好羡慕月聖使,然之後自隊...因為媚娘之前篤爆聖上"唔得",聖上也自惱"朕就是不能玩女人",咁俾佢揀,佢都會"好很"羡慕月聖卦...

引用:
原帖由 failong 於 2007-4-26 14:09 發表

用左一招詠春ja....跟手火爆燒死2個差佬
好想睇佢地打呀

(題外話:韋陀個韋字速成點打呀)
倉頡碼: 木一口手 --> 速成碼:木手

相關搜索目錄: 詠春

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-4-26 14:59 發表

照計今次無理由再廢功, 應該隊冧條仆街先啱!  
無錯!! 廢功根本吹醉魔唔漲,佢有72天罡,最擅長復功。當日翻江蛟遭金童廢功,老蛟都係用錢買72天罡口訣黎復功。頂!! 洪東盲左,即係再無作為,即使再出手,已無復當年勇了...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。