推介:| 英語課程推薦 | 心理學/NLP課程 | 投資課程 | 營養學文憑課程 | 電腦課程 | 教育中心 | 補習導師 | 智能手機應用課程 |

發新話題

"一代不如一代"是如何形成??

引用:
原帖由 四方果 於 11/18/2006 01:19 AM 發表

對唔住,我唔識英文.
等我試吓做翻譯...
d_chu 話...

"我認為原因之一係香港的教育普及化.
首先, 我並非話教育普及化差.  它是完善發展的社會/國家所必需的.
談回我的意見, 如果我們將 1960 年的大學就讀人數跟 2005 年的相比, 其比較結果便會是答案.
在1950年代, 大學就讀人數少於人口的 5%, 而這5%正是尖子精英.  所以父母們或上一代都相信能在大學就讀的人是精英中的精英.  而事實也是如此.
相對我們(香港)現有的: 8間大學,數千間中學及副學士.  這樣在大學就讀的人數便較普及(約30%).
由於資質較低的學生仍能入讀大學, 所以給予上一代一種"一代不如一代"的錯誤含意.

請指教."
唔好話離開髐G十年, 即使到死o個日我都會係香港人!!!

引用:
原帖由 d_chu 於 11/20/2006 03:20 PM 發表
Thanks bro, usnameless.. your interpretation is very good. The grammer is even better than mine if I write in Chinese.
見笑.  希望你唔會話我多事啦...  只係想幫吓手, 大家討論吓啫.

其實香港一代不如一代, 學校教育有問題係原因之一, 但我唔認為係問題的全部.  家庭教育其實影響更大.  香港人向錢看, 看了三四十年. 有幾多人肯搵少D錢然後多D花時間陪吓家人仔女.  現代的青少年, 欠家庭觀念, 無人生方向, 無自信心, 無溝通能力, 無責任感.  在學校成績差只係反映出這些問題.  父母先可以幫到D青年人/小朋友.  要多D花時間關心同多D跟孩子溝通. 有志氣有自信肯努力唔怕辛苦先係成功因素. 就算讀唔成書都可以成功(雖然辛苦好多).  但係如果青少年, 無人生方向, 無自信心, 無溝通能力, 無責任感, 咁就讀得成書都無用.  有人讀完好多書唔肯搵野做!!  家長唔好乜都賴政府賴學校! 要對孩子好, 讓他/她長大成人, 請家長多些關心他們, 也得陪他們多吃點苦.

引用:
原帖由 d_chu 於 11/21/2006 10:18 PM 發表
I may need bro “usnameless” to interpret this in Chinese for me.
  ok give me some time...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。